• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Tomita Keiko  冨田 圭子

ORCIDConnect your ORCID iD *help
… Alternative Names

TOMITA Keiko  冨田 圭子

Less
Researcher Number 20381931
External Links
Affiliation (Current) 2025: 近畿大学, 農学部, 准教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2024: 近畿大学, 農学部, 准教授
2015 – 2018: 近畿大学, 農学部, 准教授
2011: 近畿大学, 農学部, 准教授
2010: 京都府立大学, 大学院・生命環境科学研究科, 助教
2009: Kyoto Prefectural University, 生命環境科学研究科, 助教
2005 – 2006: 京都府立大学, 人間環境学部, 助手
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related / Eating habits / Eating habits, studies on eating habits
Except Principal Investigator
Eating habits / 「総合的な学習」のカリキュラム開発
Keywords
Principal Investigator
おいしさ / 食器 / 色彩 / QOL / 給食 / 食卓 / トレイ / ロービジョン / 色 / 食空間 … More / 給食用トレイ / 錯視 / 食事量 / 皿の縁取り / テーブルウェア / 食卓環境 / 背景色 / 視覚 / 配色 / 視認性 / ロービジョン者 / 食欲 / 視覚障がい者 / 色彩心理 / mealtime / food business management / diner / healing / appetite / psychology / color / tray / 照明 / トーン / 楽しみ / 生きる意欲 / 食欲生 / 視覚障害者 / 高齢者 … More
Except Principal Investigator
献立推薦 / 栄養素分析 / QOL改善 / 食材データベース / 在宅食事療法 / PRACTICAL LECTURE / SPIRIT OF HOSPITALITY / FIVE SENSES / FOOD CULTURE IN KYOTO / KYOTO CUISINE / DIETARY LIFE EDUCATION / 始末の文化 / 実践授業 / もてなしの心 / 五感 / 京の食文化 / 京料理 / 食教育 Less
  • Research Projects

    (5 results)
  • Research Products

    (30 results)
  • Co-Researchers

    (12 People)
  •  Development and verification of meal amount control system that combines color property and optical illusionsPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      冨田 圭子
    • Project Period (FY)
      2024 – 2026
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
    • Research Institution
      Kindai University
  •  Psychological effects of color on the visual palatability of meals among individuals with low visionPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      TOMITA Keiko
    • Project Period (FY)
      2016 – 2018
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      Kindai University
  •  Improvement of QOL on diet therapy at home based on Augmented Reality and Food Big Data Analysis

    • Principal Investigator
      Kato Hirokazu
    • Project Period (FY)
      2015 – 2016
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Challenging Exploratory Research
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      Nara Institute of Science and Technology
  •  New idea of the dietary life for elderly and visual impaired person in order to improve QOLPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      TOMITA Keiko
    • Project Period (FY)
      2009 – 2011
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Kinki University
      Kyoto Prefectural University
  •  DEVELOPMEMT AND PRACTICE OF SYOKUIKU-PROGRAM BASED ON THE CULTURE AND SPIRIT IN KYOTO CUISINE

    • Principal Investigator
      OHTANI Kimiko
    • Project Period (FY)
      2005 – 2006
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      「総合的な学習」のカリキュラム開発
    • Research Institution
      KYOTO PREFECTURAL UNIVERSITY

All 2017 2016 2012 2011 2010 2009 2007 2006 2005

All Journal Article Presentation Book

  • [Book] Color in Food2012

    • Author(s)
      Keiko Tomita, Terumi Aiba, Jangmi Kang, Motoko Matsuiand Kimiko Ohtani, Jose Luis Caivano, Maria del Pilar Buera
    • Publisher
      CRC-Press
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500760
  • [Book] Color in Food(担当箇所タイトル:Psychological Effects of Tablecloth Color and Tray Color on Diners)2012

    • Author(s)
      Edited by Jose Luis Caivano, Maria del Pilar Buera Contributers: Keiko Tomita, Terumi Aiba, Jangmi Kang, Motoko Matsui, Kimiko Otani, et al
    • Publisher
      CRC-Press
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500760
  • [Book] 知っておきたい食の世界-食育の玉手箱-2007

    • Author(s)
      大谷貴美子, 冨田圭子
    • Total Pages
      106
    • Publisher
      久美株式会社
    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17602007
  • [Journal Article] ビッグデータ・フード・サイエンス:料理レシピと世界の食品アクセスにおけるデータ・サイエンス2016

    • Author(s)
      平井(森田)晶, 西原典孝, 大橋美名子, 冨田圭子, 小島誠也, 大西啓介, 稲村真弥, 生島早紀子, 佐藤哲大, 小野直亮, 黄銘, 鈴木優, 中村哲, 加藤博一, 金谷重彦
    • Journal Title

      明日の食品産業

      Volume: 2016・3 Pages: 33-44

    • Acknowledgement Compliant
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K12356
  • [Journal Article] ビッグデータ・フード・サイエンス:料理レシピと世界の食品アクセスにおけるデータ・サイエンス2016

    • Author(s)
      平井(森田)晶, 西原典孝, 大橋美名子, 冨田圭子, 小島誠也, 大西啓介, 稲村真弥, 生島早紀子, 佐藤哲大, 小野直亮, 黄銘, 鈴木優, 中村哲, 加藤博一, 金谷重彦
    • Journal Title

      明日の食品産業

      Volume: 3月号 Pages: 33-44

    • Acknowledgement Compliant
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K12356
  • [Journal Article] Psychological Effects of the Tray-Color on Diners-Comparison between Young Personsand Elderly Persons-2010

    • Author(s)
      Keiko Tomita, Terumi Aiba, Jangmi Kang, Motoko Matsuiand and Kimiko Ohtani
    • Journal Title

      Interim Meeting of The International Color Association 2010 : From The Farm To The Table

      Pages: 386-389

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500760
  • [Journal Article] Psychological Effects of the Tray-Color on Diners-Comparison between Young Persons and Elderly Persons2010

    • Author(s)
      Keiko TOMITA, Terumi AIBA, Jangmi KANG, Motoko MATSUI, Kimiko OHTANI
    • Journal Title

      Interim Meeting of The International Color Association 2010 : From The Farm To The Table

      Pages: 386-389

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500760
  • [Journal Article] 「研究成果報告書概要(欧文)」より2007

    • Author(s)
      KIMIKO OHTANI, KEIKO TOMITA
    • Journal Title

      LET'S UNDERSTAND THE MEANING OF DIETARY LIFE -THE TREASURED CASKET OF SHOKUIKU- KUMI, KYOTO

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17602007
  • [Journal Article] Kakdugi(大根キムチ)の品質改良へのクロマグロ骨スープの利用2006

    • Author(s)
      李承彦, 南出隆久, 冨田圭子, 大谷貴美子
    • Journal Title

      日本調理科学会誌 39・6

      Pages: 1-1

    • NAID

      110005717750

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17602007
  • [Journal Article] The atmosphere of the dining produced by the various kinds of tablecloth colours under three kinds of illuminat conditions2006

    • Author(s)
      Keiko Tomita, Makiko Ono, Terumi Aiba, Kimiko Ohtani
    • Journal Title

      J. Asian Regional Assoc. Home Economics 13

      Pages: 173-173

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17602007
  • [Journal Article] 母親の食生活に対する意識や生活充実感が幼稚園に通う子どもとのコミュニケーション頻度に与える影響2006

    • Author(s)
      高畑彩友美, 冨田圭子, 饗庭照美, 大谷貴美子
    • Journal Title

      日本家政学会誌 57・5

      Pages: 25-25

    • NAID

      110004739162

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17602007
  • [Journal Article] The atmosphere of the dining produced by the various kinds of tablecloth colours under three kinds of illuminant conditions2006

    • Author(s)
      eiko Tomita, Makiko Ono, Terumi Aiba, Kimiko Ohtani
    • Journal Title

      J. Asian Regional Assoc. Home Economics 13

      Pages: 173-173

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17602007
  • [Journal Article] 栄養教育をまだ受けていない小学4年生が考える体にいい食事とは-絵とアンケート調査を通して-2006

    • Author(s)
      鎌田早紀子, 尾崎彩子, 冨田圭子, 大谷貴美子
    • Journal Title

      日本食生活学会誌 16・4

      Pages: 68-68

    • NAID

      10017970047

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17602007
  • [Journal Article] 家庭の食の実態が児童の食事観や体に及ぼす影響2005

    • Author(s)
      鎌田早紀子, 冨田圭子, 西智栄子, 大谷貴美子
    • Journal Title

      日本食生活学会誌 16、No.2

      Pages: 114-114

    • NAID

      130004493676

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17602007
  • [Journal Article] 成長過程における母親に対する評価が食事共食観におよぼす影響-中学・高校・大学生を対象として-2005

    • Author(s)
      冨田圭子, 中北理映, 饗庭照美, 大谷貴美子
    • Journal Title

      日本食生活学会誌 15、No.4

      Pages: 229-229

    • NAID

      10015465070

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17602007
  • [Journal Article] おからと豆乳のかるかんへの利用2005

    • Author(s)
      大谷貴美子, 今井理絵, 冨田圭子, 饗庭照美, 田中満智子
    • Journal Title

      日本調理科学会誌 38、No.6

      Pages: 501-501

    • NAID

      110002555699

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17602007
  • [Journal Article] 誕生日に食べたい料理の絵から見える小学生の食嗜好-日韓比較-2005

    • Author(s)
      鎌田早紀子, 李温九, 章貞玉, 冨田圭子, 大谷貴美子
    • Journal Title

      日本食生活学会誌 16、No.3

      Pages: 215-215

    • NAID

      10017159265

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17602007
  • [Journal Article] 成長過程における父親に対する評価が食事共食観におよぼす影響-中学・高校・大学生を対象として-2005

    • Author(s)
      冨田圭子, 饗庭照美, 康薔薇, 大谷貴美子
    • Journal Title

      日本食生活学会誌 16、No.3

      Pages: 230-230

    • NAID

      10017159296

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17602007
  • [Presentation] 給食用トレイの色が喫食者の視覚的おいしさに及ぼす影響~ロービジョン者・健常者共に快適な色彩の検討~2017

    • Author(s)
      冨田 圭子、安岡 美総
    • Organizer
      日本栄養改善学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K00929
  • [Presentation] Psychological effects of the thickness of dishes rim line on visual palatability of meals for low vision2017

    • Author(s)
      Keiko Tomita, Misato Yasuoka, Maya Inamura
    • Organizer
      Asian Regional Association for Home Economics
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K00929
  • [Presentation] 慢性腎臓病患者の新たな食事・栄養療法の開発~タンパク質源の違いが体内リン代謝動態に及ぼす影響~2016

    • Author(s)
      上西梢, 安岡美総, 冨田圭子, 加藤博一, 木戸慎介
    • Organizer
      第63回日本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      ホテルクラウンパレス青森(青森県青森市)
    • Year and Date
      2016-09-07
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K12356
  • [Presentation] 情報技術を基盤とした網羅解析による慢性腎臓病患者向け食事療法に潜在する栄養学的課題の抽出2016

    • Author(s)
      木戸慎介, 上西梢, 加藤博一, 安岡美総, 冨田圭子
    • Organizer
      第63回日本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      ホテルクラウンパレス青森(青森県青森市)
    • Year and Date
      2016-09-07
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K12356
  • [Presentation] 在宅食事療法の栄養素情報の分析と動的な献立計画支援手法の提案2016

    • Author(s)
      小島誠也, 冨田圭子, 木戸慎介, 森田晶, 金谷重彦, 稲村真弥, 上西梢, 武富貴史, 山本豪志朗, サンドア クリスチャン, 加藤博一
    • Organizer
      電子情報通信学会 マルチメディア・仮想環境基礎研究会(MVE)
    • Place of Presentation
      名桜大学(沖縄県名護市)
    • Year and Date
      2016-03-07
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K12356
  • [Presentation] 給食用トレイの色と料理の組み合わせが喫食者の心理に与える影響2011

    • Author(s)
      岡本由佳子・冨田圭子・松井元子・大谷貴美子
    • Organizer
      日本色彩学会平成22年度関西支部大会
    • Place of Presentation
      京都大学桂キャンパス(京都府)
    • Year and Date
      2011-02-19
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500760
  • [Presentation] 養護老人ホームにおける給食用トレイの色が喫食者の食事快適性に及ぼす影響2010

    • Author(s)
      石原光菜・冨田圭子・松井元子・大谷貴美子
    • Organizer
      第9回日本栄養改善学会近畿支部学術総会
    • Place of Presentation
      滋賀県立大学(滋賀県)
    • Year and Date
      2010-12-12
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500760
  • [Presentation] Motoko Matsuiand Kimiko Ohtani, Psychological Effects of the Tray-Color on Diners-Comparison between Young Persons and Elderly Persons-2010

    • Author(s)
      Keiko Tomita, Terumi Aiba, Jangmi Kang
    • Organizer
      Interim Meeting of The International Color Association 2010 : From The Farm To The Table
    • Place of Presentation
      Maldel Plata, Argentina
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500760
  • [Presentation] 養護老人ホームにおける給食用トレイの色が喫食者の食事快適性に及ぼす影響2010

    • Author(s)
      石原光菜・冨田圭子・松井元子・大谷貴美子
    • Organizer
      第9回日本栄養改善学会近畿支部学術総会
    • Place of Presentation
      賀県立大学(滋賀県)
    • Year and Date
      2010-12-12
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500760
  • [Presentation] PsychologicalEffects of the Tray Color for Meal on Dinner-Comparative Study between Senior Persons and the Youth-2009

    • Author(s)
      Tomita K., Yoshida M., Nakaoka C., Matsumura K., Kang J. 1), Aiba T. 2), Matsui M. and Ohtani K
    • Organizer
      Asian Regional Association for Home Economics
    • Place of Presentation
      Pune, India
    • Year and Date
      2009-12-12
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500760
  • [Presentation] 給食用トレイの色が喫食者の心理に及ぼす影響-在宅高齢者と大学生を対象として-2009

    • Author(s)
      松村香織、冨田圭子、松井元子、饗庭照美、田口邦子、康薔薇、大谷貴美子
    • Organizer
      日本食生活学会第39回大会
    • Place of Presentation
      日本教育会館(東京、一ツ橋)
    • Year and Date
      2009-11-21
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500760
  • [Presentation] Psychological Effects of the Tray Color for Meal on Dinner-Comparative Study between Senior Persons and the Youth-2009

    • Author(s)
      Tomita K., Yoshida M., Nakaoka C., Matsumura K., Kang J.1), Aiba T.2), Matsui M., Ohtani K.
    • Organizer
      Asian Regional Association for Home Economics
    • Place of Presentation
      Pune, India
    • Year and Date
      2009-12-12
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500760
  • 1.  OHTANI Kimiko (60148632)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 21 results
  • 2.  MATSUI Motoko (10208069)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 10 results
  • 3.  AIBA Terumi (60259413)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 8 results
  • 4.  Kato Hirokazu (70221182)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 5 results
  • 5.  KANAYA Shigehiko (90224584)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 3 results
  • 6.  Sandor Christian (80733196)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 7.  YAMAMOTO Goshiro (70571446)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 8.  TAKETOMI Takafumi (50610664)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 9.  KIDO Shinsuke (30437652)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 3 results
  • 10.  INAMURA Maya (40709010)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 3 results
  • 11.  UENISHI Kozue (40709523)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 3 results
  • 12.  安岡 美総 (90780809)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 1 results

URL: 

Are you sure that you want to link your ORCID iD to your KAKEN Researcher profile?
* This action can be performed only by the researcher himself/herself who is listed on the KAKEN Researcher’s page. Are you sure that this KAKEN Researcher’s page is your page?

この研究者とORCID iDの連携を行いますか?
※ この処理は、研究者本人だけが実行できます。

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi