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KAMEYA Hiromi  亀谷 宏美

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亀谷 宏美  カメヤ ヒロミ

KAMEYA HIROMI  亀谷 宏美

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Researcher Number 20585955
Other IDs
Affiliation (Current) 2025: 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品研究部門, チーム長
2025: 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 本部, 上級研究員
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2023: 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品研究部門, 主任研究員
2021: 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 本部, 上級研究員
2018 – 2021: 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品研究部門, 主任研究員
2020: 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 本部, 主任研究員
2016: 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品研究部門 食品安全研究領域, 主任研究員 … More
2016: 国立研究開発法人農業食品産業技術総合研究機構, 食品研究部門, 主任研究員
2015: 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品研究部門食品安全研究領域, 主任研究員
2014: 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品総合研究所 食品安全研究領域, 主任研究員
2013: 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品総合研究所食品安全研究領域, 主任研究員
2012 – 2013: 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品総合研究所・食品安全研究領域, 主任研究員
2011: 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品総合研究所・食品安全研究領域, 任期付研究員 Less
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Basic Section 38050:Food sciences-related / Eating habits / Eating habits, studies on eating habits
Except Principal Investigator
Basic Section 41040:Agricultural environmental engineering and agricultural information engineering-related / Eating habits
Keywords
Principal Investigator
電子スピン共鳴 / 酸化評価 / スピントラップ法 / ESR / 損傷金 / 活性酸素 / 損傷菌 / 大腸菌 / スピントラップ / ESR … More / ラジカル / 酸化 / 油 / 国際情報交流 ロシア / 機能性 / 抗酸化能 / 電子スピン共鳴分光 / 国際情報交流 ロシア … More
Except Principal Investigator
ESR / 相関ネットワーク解析 / NMRメタボロミクス / ESRスピントラップ法 / NMR / 蛍光指紋 / 近赤外分光法 / ESR / 活性酸素種 / 機能性 / 食品分析 Less
  • Research Projects

    (6 results)
  • Research Products

    (41 results)
  • Co-Researchers

    (3 People)
  •  ESRスピントラップ法を用いた食用油の最初期酸化評価Principal Investigator

    • Principal Investigator
      亀谷 宏美
    • Project Period (FY)
      2023 – 2025
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 38050:Food sciences-related
    • Research Institution
      National Agriculture and Food Research Organization
  •  Evaluation of the effect of reactive oxygen species in the medium on the growth of damaged Escherichia coli and search for an effective reactive oxygen scavengerPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      KAMEYA HIROMI
    • Project Period (FY)
      2019 – 2021
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 38050:Food sciences-related
    • Research Institution
      National Agriculture and Food Research Organization
  •  Investigation of radical scavenging ability related compounds by multiple analyses fusion and their non-destructive estimation

    • Principal Investigator
      Tsuta Mizuki
    • Project Period (FY)
      2018 – 2021
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Review Section
      Basic Section 41040:Agricultural environmental engineering and agricultural information engineering-related
    • Research Institution
      National Agriculture and Food Research Organization
  •  Establishment of method to evaluate oxidation levels for vegetable oil using ESR spin trap methodPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      KAMEYA Hiromi
    • Project Period (FY)
      2014 – 2016
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      National Agriculture and Food Research Organization
  •  New detection method of food function using ESR.

    • Principal Investigator
      Ukai Mitsuko
    • Project Period (FY)
      2014 – 2016
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      Hokkaido University of Education
  •  Development of an electron paramagnetic resonance spin trapping method for analysis of the scavenging capacities of food samples for multiple ROSPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      KAMEYA HIROMI
    • Project Period (FY)
      2011 – 2013
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      National Agriculture and Food Research Organization

All 2021 2020 2019 2016 2015 2014 2013 2012 2011 Other

All Journal Article Presentation

  • [Journal Article] Number Concentration of Ultrafine Bubble Being Effective in Promoting Barley Seed Germination2020

    • Author(s)
      大下 誠一、上條 雄樹、ファム ティ クィン アン、吉村 正俊、五月女 格、亀谷 宏美、藤田 俊弘、リュウ シュ
    • Journal Title

      JAPANESE JOURNAL OF MULTIPHASE FLOW

      Volume: 34 Issue: 1 Pages: 194-204

    • DOI

      10.3811/jjmf.2020.020

    • NAID

      130007827204

    • ISSN
      0914-2843, 1881-5790
    • Year and Date
      2020-03-15
    • Language
      Japanese
    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05873
  • [Journal Article] ESRスピントラップ法による活性酸素消去能と味噌の明度の相関2020

    • Author(s)
      亀谷 宏美、細谷 幸恵
    • Journal Title

      日本調理科学会誌

      Volume: 54 Pages: 266-269

    • NAID

      130007887514

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05873
  • [Journal Article] Analysis of free radical production capacity in mouse faeces and its possible application in evaluating the intestinal environment: a pilot study2019

    • Author(s)
      Wakita Yoshihisa、Saiki Asako、Kaneda Hirotaka、Segawa Shuichi、Tsuchiya Youichi、Kameya Hiromi、Okamoto Susumu
    • Journal Title

      Scientific Reports

      Volume: 9 Issue: 1

    • DOI

      10.1038/s41598-019-56004-x

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05873
  • [Journal Article] Evaluation of the Effects of Reactive Oxygen Species on Growth of <i>Escherichia coli</i> by Electron Spin Resonance Spin Trapping2019

    • Author(s)
      Kameya Hiromi、Kanazaki Mika、Okamoto Susumu
    • Journal Title

      FSTR

      Volume: 25 Issue: 3 Pages: 443-448

    • DOI

      10.3136/fstr.25.443

    • NAID

      130007690039

    • ISSN
      1344-6606, 1881-3984
    • Language
      English
    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05873
  • [Journal Article] 電子スピン共鳴分光法によるガンマ線照射大豆のラジカル消去活性分析2016

    • Author(s)
      亀谷宏美、等々力節子
    • Journal Title

      食品照射

      Volume: 51 Pages: 11-16

    • NAID

      130005398297

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26750034
  • [Journal Article] 電子スピン共鳴分光器とPartial Lease Squares回帰分析による小麦粉灰分の推定2016

    • Author(s)
      亀谷宏美、蔦瑞樹、藤田かおり、等々力節子、杉山純一
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌

      Volume: 63 Pages: 127-132

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26750034
  • [Journal Article] 衛生ボーロの性状と嗜好の及ぼす機能性キノコ粉末添加影響2016

    • Author(s)
      菅野友美、亀谷宏美、鵜飼光子
    • Journal Title

      日本家政学会誌

      Volume: 67 Pages: 161-167

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26350141
  • [Journal Article] 多種フリーラジカルの消去活性計測によるきのこの新規抗酸化評価法2015

    • Author(s)
      菅野友美、岡本祥一、山本久美子、原田栄津子、亀谷宏美、鵜飼光子、大澤俊彦
    • Journal Title

      日本きのこ学会誌

      Volume: 22 Pages: 153-158

    • NAID

      110009923641

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26350141
  • [Journal Article] Photochemical Method to Evaluate Oxidation Levels in Heat-Treated Vegetable Oil: Comparison with Peroxide-Value and Acid-Value2014

    • Author(s)
      Hiromi Kameya, Mitsuko Ukai
    • Journal Title

      Journal of Food Science and Engineering

      Volume: 3 Pages: 299-308

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26750034
  • [Journal Article] Photochemical method to evaluate oxidation levels in heat-treated vegetable oil: comparison with peroxide-value and acid-value2013

    • Author(s)
      Hiromi Kameya, Mitsuko Ukai
    • Journal Title

      Journal of Food Science and Engineering

      Volume: 3 Pages: 299-308

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23700897
  • [Journal Article] キノコ熱水抽出物のESRスピントラップ法によるラジカル捕捉活性評価とORAC法2013

    • Author(s)
      菅野友美、川村翔栄、原田栄津子、亀谷宏美、鵜飼光子、大澤俊彦
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌

      Volume: 60 Pages: 173-178

    • NAID

      10031163930

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23700897
  • [Journal Article] Comparison of scavenging capacities of vegetables by ORAC and EPR2013

    • Author(s)
      Hiromi Kameya, Jun Watanabe, Yuko Takano-Ishikawa, Setsuko Todoriki
    • Journal Title

      Food Chemistry

      Volume: 145 Pages: 866-873

    • DOI

      10.1016/j.foodchem.2013.09.015

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23700897
  • [Journal Article] Photochemical method to evaluate oxidation levels in heat-treated vegetable oil : comparison with peroxide-value and acid-value2013

    • Author(s)
      Hiromi Kameya, Mitsuko Ukai
    • Journal Title

      Journal of Food Science and Engineering

      Volume: 3 Pages: 299-307

    • URL

      http://www.davidpublishing.org/show.html?13233

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23700897
  • [Journal Article] キノコ熱水抽出物のESRスピントラップ法によるラジカル捕捉活性評価と ORAC法2013

    • Author(s)
      菅野友美、川村翔栄、原田栄津子、亀谷宏美、鵜飼光子、大澤俊彦
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌

      Volume: 60 Pages: 173-178

    • NAID

      10031163930

    • URL

      https://www.jstage.jst.go.jp/article/nskkk/60/4/60_173/_pdf

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23700897
  • [Journal Article] ESRスピントラップ法による緑茶のスーパーオキシドラジカル捕捉活性計測方法2013

    • Author(s)
      鵜飼光子、川村翔栄、岸田敬吾、亀谷宏美
    • Journal Title

      日本調理科学会誌

      Volume: 46 Pages: 45-50

    • NAID

      110009579078

    • URL

      https://www.jstage.jst.go.jp/article/cookeryscience/46/1/46_45/_pdf

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23700897
  • [Journal Article] 澱粉-モノアシルジグリセロール系における加熱生成ラジカルの解析2012

    • Author(s)
      伊藤友美, 亀谷宏美, 鵜飼光子
    • Journal Title

      日本調理科学会誌

      Volume: 45 Pages: 285-288

    • NAID

      110009480375

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23700897
  • [Journal Article] ESRスピントラップ法によるインスタントコーヒーのヒドロキシラジカル抗酸化評価2012

    • Author(s)
      亀谷宏美、鵜飼光子
    • Journal Title

      日本調理科学会誌

      Volume: 45 Pages: 33-36

    • URL

      https://www.jstage.jst.go.jp/article/cookeryscience/45/1/45_33/_pdf

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23700897
  • [Journal Article] Multiple free-radical scavenging capacity in serum2012

    • Author(s)
      Shigeru Oowada, Nobuyuki Endo, Hiromi Kameya, Masashi Shimmei, Yashige Kotake
    • Journal Title

      Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition

      Volume: 51 Issue: 2 Pages: 117-121

    • DOI

      10.3164/jcbn.11-113

    • NAID

      130004879294

    • ISSN
      0912-0009, 1880-5086
    • Language
      English
    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23700897
  • [Journal Article] ESRスピントラップ法によるインスタントコーヒーのヒドロキシルラジカル抗酸化力評価2012

    • Author(s)
      亀谷宏美, 鵜飼光子
    • Journal Title

      日本調理科学会誌

      Volume: 45 Pages: 33-36

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23700897
  • [Journal Article] 澱粉モノアシルグリセロール系における加熱生成ラジカルの解析2012

    • Author(s)
      伊藤友美、亀谷宏美、鵜飼光子
    • Journal Title

      日本調理科学会誌

      Volume: 45 Pages: 285-288

    • URL

      https://www.jstage.jst.go.jp/article/cookeryscience/45/4/45_285/_pdf

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23700897
  • [Journal Article] New ESR detection method of hydroxyl radical scavenging activity of blue berry2011

    • Author(s)
      Hiromi Kameya, Mitsuko Ukai
    • Journal Title

      Journal of Materials Science and Engineering

      Volume: 1 Pages: 347-351

    • URL

      http://www.davidpublishing.org/show.html?1550

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23700897
  • [Presentation] 食品分野におけるESRの活用2021

    • Author(s)
      亀谷宏美
    • Organizer
      第24回ESRフォーラム研究会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05873
  • [Presentation] 豚肉混入下で加熱損傷を被った大腸菌O157:H7の各種増菌培地による増殖遅延時間の検討2020

    • Author(s)
      細谷 幸恵、前田憲成、亀谷 宏美、Fia Noviyanti、稲津 康弘、川﨑 晋
    • Organizer
      日本食品衛生学会創立60年記念第116回学問会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05873
  • [Presentation] カンピロバクターの培養効率を高める薬剤の探索2020

    • Author(s)
      亀谷 宏美、金崎美香、細谷 幸恵、川﨑 晋、岡本 晋
    • Organizer
      日本食品衛生学会創立60年記念第116回学問会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05873
  • [Presentation] ESRスピントラップ法を用いた培地中の酸素フリーラジカルが大腸菌の生育に与える影響の評価2019

    • Author(s)
      亀谷 宏美, 金崎未香, 岡本 晋
    • Organizer
      日本食品科学工学会 第66回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05873
  • [Presentation] Evaluation of the effects of reactive oxygen species on growth of Escherichia coli by electron spin resonance spin trapping2019

    • Author(s)
      Hiromi Kameya, Susumu Okamoto
    • Organizer
      48th Annual Meeting of Food and Agriculture Panel United States-Japan Cooperative Program in Natural Resources
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K05873
  • [Presentation] Evaluation of the radical scavenging abilities of tomatoes using ESR spin trapping method2016

    • Author(s)
      Hiromi Kameya
    • Organizer
      The 4th Awaji International Workshop on Electron Spin Science & Technology
    • Place of Presentation
      淡路夢舞台(兵庫県淡路市)
    • Year and Date
      2016-06-19
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26750034
  • [Presentation] Hydroxy Radical Scavenging Activity of Foods2015

    • Author(s)
      Hiromi Kameya, Mitsuko Ukai
    • Organizer
      15th International Nutrition & Diagnostics Conference
    • Place of Presentation
      Prague, Czech Republic
    • Year and Date
      2015-10-05
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26350141
  • [Presentation] ESRによるトマトジュースのラジカル捕捉活性評価2015

    • Author(s)
      亀谷宏美、蔦瑞樹、Trivittayasil、小田切雄司、小幡明雄、杉山純一、等々力節子
    • Organizer
      日本食品科学工学会第62回大会
    • Place of Presentation
      京都大学(京都府京都市)
    • Year and Date
      2015-08-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26750034
  • [Presentation] Evaluation of Multiple Radical Scavenging Capacity using ESR2014

    • Author(s)
      Hiromi Kameya、Setsuko Todoriki, Mitsuko Ukai
    • Organizer
      The 14th International Nutrition & Diagnostics Conference
    • Place of Presentation
      プラハ
    • Year and Date
      2014-09-02
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26350141
  • [Presentation] Evaluation of Anti-oxidative Materials of 13 Mushrooms by ESR2014

    • Author(s)
      Tomomi Kanno, Kumiko Yamamoto, Etsuko Harada, Hiromi Kameya, Toshihiko Osawa
    • Organizer
      APES
    • Place of Presentation
      奈良
    • Year and Date
      2014-11-15
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26350141
  • [Presentation] 食品を試料としたESRスピントラップ法での計測2013

    • Author(s)
      亀谷宏美
    • Organizer
      第1回MULTIS研究会
    • Place of Presentation
      同志社大学(京都府)
    • Year and Date
      2013-04-14
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23700897
  • [Presentation] 脂溶性スピントラップ剤CYPMPO誘導体の合成2012

    • Author(s)
      東谷裕之、亀谷宏美、鵜飼光子、亀谷宏美
    • Organizer
      日本化学会第92春季年回
    • Place of Presentation
      慶應義塾大学(神奈川県)
    • Year and Date
      2012-03-26
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23700897
  • [Presentation] ESRを用いた加熱植物オイル中のフリーラジカル検討2012

    • Author(s)
      亀谷宏美、齊藤希巳江、等々力節子
    • Organizer
      日本食品化学会第18回総会・学術大会
    • Place of Presentation
      五島軒(北海道)
    • Year and Date
      2012-06-22
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23700897
  • [Presentation] 脂溶性スピントラップ剤CYPMPO 誘導体の合成2012

    • Author(s)
      東谷裕之, 亀谷宏美, 鵜飼光子, 中村秀夫
    • Organizer
      日本化学会第92春季年会
    • Place of Presentation
      慶應義塾大学(神奈川県)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23700897
  • [Presentation] ESRスピントラップ法による光照射を用いたスーパーオキシドラジカル捕捉能計測方法2012

    • Author(s)
      亀谷宏美、川村翔栄、岸田敬吾、中村秀夫、鵜飼光子、等々力節子
    • Organizer
      日本食品科学工学会第59回大会
    • Place of Presentation
      藤女子大学(北海道)
    • Year and Date
      2012-08-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23700897
  • [Presentation] ESRスピントラップ法とORAC法による照射大豆の抗酸化性評価2011

    • Author(s)
      亀谷宏美、齊藤希巳江、等々力節子
    • Organizer
      日本食品科学工学会第58回大会
    • Place of Presentation
      東北大学(宮城県)
    • Year and Date
      2011-09-07
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23700897
  • [Presentation] Evaluation of multiple radical scavenging capacities using ESR

    • Author(s)
      Hiromi Kameya, Setsuko Todoriki
    • Organizer
      43rd UJNR Food and Agriculture Panel Meetin
    • Place of Presentation
      アーセンズ アメリカ合衆国
    • Year and Date
      2014-10-20 – 2014-10-24
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26750034
  • [Presentation] ESRを用いた加熱植物オイル中のフリーラジカルの検討

    • Author(s)
      亀谷宏美, 齊藤希巳江, 等々力節子
    • Organizer
      日本食品化学会 第18回総会・学術大会
    • Place of Presentation
      五島軒(北海道)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23700897
  • [Presentation] Evaluation of multiple radical scavenging capacities in foods using ESR spin trapping method

    • Author(s)
      Hiromi Kameya, Jun Watanabe, Yuko Ishikawa, Setsuko Todoriki
    • Organizer
      14th International Nutrition & Diagnostics Conference
    • Place of Presentation
      プラハ チェコ共和国
    • Year and Date
      2014-09-01 – 2014-09-05
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26750034
  • [Presentation] 食品を試料としたESRスピントラップ法での計測

    • Author(s)
      亀谷宏美
    • Organizer
      第1回MULTIS研究会
    • Place of Presentation
      同志社大学(京都府)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23700897
  • 1.  Ukai Mitsuko (20160228)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 4 results
  • 2.  Tsuta Mizuki (80425553)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 3.  関山 恭代 (60342804)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results

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