• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

YOSHIOKA Keiko  吉岡 慶子

ORCIDConnect your ORCID iD *help
Researcher Number 30069786
Other IDs
External Links
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2006 – 2008: 中村学園大学, 栄養科学部, 教授
2003 – 2004: 中村学園大学, 栄養科学部, 教授
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Eating habits, studies on eating habits
Except Principal Investigator
Eating habits, studies on eating habits
Keywords
Principal Investigator
嚥下食 / 咀嚼・嚥下 / 嚥下造影検査 / 嚥下障害者 / 高齢者 / 官能評価 / 微細構造 / テクスチャー特性 / 畜肉タンパク質 / 高圧処理 … More
Except Principal Investigator
… More osteoblast / plant-derived isoplenoid / osteoporosis / dietary habits / 骨芽細胞 / 植物イソプレノイド / 骨粗鬆症 / 食生活 Less
  • Research Projects

    (2 results)
  • Research Products

    (36 results)
  • Co-Researchers

    (5 People)
  •  The availability of high pressurized meat protein gel products for a dysphagia dietPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      YOSHIOKA Keiko
    • Project Period (FY)
      2006 – 2008
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Nakamura Gakuen College
  •  A new approach for the prevention of osteoporosis protective roles of plant-derived isoplenoids.

    • Principal Investigator
      TSUDA Hinoko
    • Project Period (FY)
      2003 – 2004
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Nakamura Gakuen University

All 2009 2008 2007 2006 2004 Other

All Journal Article Presentation Book

  • [Book] よくわかる脳卒中介護指導マニュアル2009

    • Author(s)
      吉岡慶子(畑隆志, 蜂須賀研二編)
    • Total Pages
      300
    • Publisher
      永井書店, 東京
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18500612
  • [Book] よくわかる脳卒中介護指導マニュアル(畑隆志,蜂須賀研二編)2009

    • Author(s)
      吉岡慶子
    • Publisher
      永井書店
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18500612
  • [Book] 料理のなんでも小事典「新鮮な魚を見分ける方法」他2008

    • Author(s)
      吉岡慶子(日本調理科学会編)
    • Total Pages
      308
    • Publisher
      株式会社講談社, 東京
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18500612
  • [Book] 食事設計と栄養のための調理科学実験2006

    • Author(s)
      奥田弘枝, 畑江敬子, 吉岡慶子編
    • Total Pages
      144
    • Publisher
      光生館、東京
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18500612
  • [Book] 新版・家庭学事典2004

    • Author(s)
      吉岡優子(分担執筆)
    • Publisher
      朝倉書店
    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15500560
  • [Book] 新版・家政学事典2004

    • Author(s)
      吉岡慶子(分担執筆)
    • Publisher
      朝倉書店
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15500560
  • [Journal Article] Utilization of gel Products of fish minced meat treated by high pressurization for a dysphagia diet2009

    • Author(s)
      Yoshioka K
    • Journal Title

      Dysphagia (in press)

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18500612
  • [Journal Article] 嚥下食レベルからみた嚥下障害治療食のテクスチャー特性2008

    • Author(s)
      米田妙子, 時藤亜衣, 松嶋康之, 高橋真紀, 吉岡慶子, 蜂須賀研二
    • Journal Title

      日本摂食・嚥下リハビリテーション学会雑誌 12

      Pages: 382-382

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18500612
  • [Journal Article] 嚥下食レベルからみた嚥下障害治療食のテクスチャー特性2008

    • Author(s)
      吉岡慶子
    • Journal Title

      日本摂食・嚥下リハビリテーション学会雑誌 12(3)

      Pages: 382-382

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18500612
  • [Journal Article] 福岡県3地区における魚の摂取状況と調理特性2007

    • Author(s)
      吉岡 慶子
    • Journal Title

      日本調理科学会誌 40

      Pages: 216-220

    • NAID

      110006317863

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18500612
  • [Journal Article] 加圧・加熱した豚肉ゲルの嚥下障害者での嚥下動態2007

    • Author(s)
      松嶋康之, 時藤亜衣, 米田妙子, 高橋真紀,千坂洋己, 吉岡慶子, 蜂須賀研二
    • Journal Title

      日本摂食・嚥下リハビリテーション学会雑誌 11

      Pages: 372-373

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18500612
  • [Journal Article] 冷凍魚肉の微細構造変化とテクスチャーについて2007

    • Author(s)
      吉岡 慶子
    • Journal Title

      食品工業 50

      Pages: 39-45

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18500612
  • [Journal Article] 高圧処理による魚肉タンパク質の微細構造と物性変化2006

    • Author(s)
      吉岡慶子
    • Journal Title

      食品と容器 47(2)

      Pages: 78-83

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18500612
  • [Journal Article] 加熱および加圧/加熱処理食肉ゲルの嚥下食への利用性と献立への展開2006

    • Author(s)
      時藤亜衣、山口祐美、吉岡慶子、千坂洋巳、蜂須賀研二
    • Journal Title

      日本摂食・嚥下リハビリテーション学会雑誌 10(3)

      Pages: 310-310

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18500612
  • [Journal Article] 高圧処理による魚肉タンパク質の微細構造と物性変化2006

    • Author(s)
      吉岡慶子
    • Journal Title

      食品と容器 42(2)

      Pages: 78-83

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18500612
  • [Journal Article] 高圧極限環境を利用した食品加工における展開-食肉加工分野への高圧利用をめぐる最近の情勢2006

    • Author(s)
      池内義秀, 吉岡慶子, 鈴木敦士
    • Journal Title

      高圧力の科学と技術 16(1)

      Pages: 17-25

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18500612
  • [Journal Article] The availability of high pressurized pork meat soft gel products for a dysphagic diet2006

    • Author(s)
      Yoshioka Keiko, Fukuchi N, Tokifuji A, Chisaka H, Hachisuka K
    • Journal Title

      Dysphagia Research Society 2006

      Pages: 91-91

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18500612
  • [Journal Article] Effect of high pressure treatment on cytoplasmic 5' -nucleodase from rabbit skeletal muscle2006

    • Author(s)
      Yoshihide Ikeuchi, Keiko Yoshioka
    • Journal Title

      Jounal of Food Biochemistry 31

      Pages: 314-321

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18500612
  • [Journal Article] 高圧極限環境を利用した食品加工における展開・食肉加工分野への高圧利用をめぐる最近の情勢2006

    • Author(s)
      池内義秀, 吉岡慶子, 鈴木敦士
    • Journal Title

      高圧力の科学と技術 16(1)

      Pages: 17-25

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18500612
  • [Journal Article] 加熱および加圧/加熱処理食用ゲルの嚥下食への利用性と献立への展開2006

    • Author(s)
      時藤亜衣, 山口祐美, 吉岡慶子, 千坂洋巳, 蜂須賀研二
    • Journal Title

      日本摂食・嚥下リハビリテーション学会雑誌 10(3)

      Pages: 262-262

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18500612
  • [Journal Article] 加圧処理による豚肉ゲルの微細構造変化と嚥下食への利用2006

    • Author(s)
      時藤亜衣, 吉岡慶子, 佐藤祐介, 池内義秀
    • Journal Title

      日本食品工業学会 第53回大会講演集

      Pages: 103-103

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18500612
  • [Journal Article] Bone and lipid metabolism in the bone modeling of rats administered with the bonito docosahexanoic acid, the viscera vitamin D and the cuttlefish2004

    • Author(s)
      Yoshioka Keiko
    • Journal Title

      Development in food science 42

      Pages: 107-113

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15500560
  • [Journal Article] Bone and lipid metabolism in the bone modeling of rats administered with the bonito docosahexanoic acid, the viscera vitamin D and the cuttlefish calcium.2004

    • Author(s)
      Yoshioka K., Seiki A., Yamada A, Fujita M, Sakaguchi Y, Nagafusa K, Wada S.
    • Journal Title

      Development in food science(Sakaguchi M eds.)(More efficient utilization of fish and fisheries products.) 42

      Pages: 107-113

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15500560
  • [Journal Article] 超高圧処理による魚肉すり身ゲルの嚥下食への利用2004

    • Author(s)
      吉岡 慶子
    • Journal Title

      日本摂食・嚥下リハビリテーション学会誌 8・2

      Pages: 167-167

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15500560
  • [Journal Article] Effect of high pressure treatment on cytoplasmic 5'-nucleodase from rabbit skeletal muscle

    • Author(s)
      Sunao Mori, Atsuko Yokoyama, Reiko Iguchi, Shuhei Yamamoto, Atsushi Suzuki, Wataru Mizunoya, Ryuichi Tatsumi, Keiko Yoshioka, Yoshihide Ikeuti
    • Journal Title

      Jounal of Food Biochemistry (印刷中)

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18500612
  • [Presentation] 高圧を利用した食肉加工技術の開発(1)2009

    • Author(s)
      吉岡慶子
    • Organizer
      日本農芸化学会2009年度大会
    • Place of Presentation
      国際会議場・マリンメッセ, 福岡
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18500612
  • [Presentation] 嚥下食レベルからみた嚥下障害治療食のテクスチャー特性2008

    • Author(s)
      米田妙子, 時藤亜衣, 松嶋康之, 高橋真紀, 吉岡慶子, 蜂須賀研二
    • Organizer
      日本摂食・嚥下リハビリテーション学会
    • Place of Presentation
      幕張メッセ, 千葉
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18500612
  • [Presentation] 加圧・加熱処理食肉ゲルのテクスチャー特性による物性評価と嚥下障害患者における嚥下動態2008

    • Author(s)
      吉岡慶子
    • Organizer
      第62回日本栄養・食糧学会, 講演要旨集
    • Place of Presentation
      女子栄養大学, 埼玉
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18500612
  • [Presentation] 米飯、粥、重湯・重湯ゼリーの物性および食味評価と各嚥下食レベルへの展開2008

    • Author(s)
      吉岡慶子
    • Organizer
      日本調理科学会平成20年度大会研究発表
    • Place of Presentation
      椙山女学園大学, 名古屋
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18500612
  • [Presentation] Pressurized-heated pork meat gels are easy for dysphagic patients to masticate alld swallow2008

    • Author(s)
      Keiko Yoshioka
    • Organizer
      Sixteenth Annual Dysphagia Research Society Meeting
    • Place of Presentation
      Charleston,SC,USA
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18500612
  • [Presentation] Pressurized-heated pork meat gels are easy for dysphagic patients to masticate and swallow2008

    • Author(s)
      Yoshioka K, Tokifuji A, Yoneda T, Matsusima Y, Hachisuka K
    • Organizer
      Sixteenth Annual Dysphagia Research Society Meeting
    • Place of Presentation
      Charleston, SC, USA
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18500612
  • [Presentation] 加圧・加熱処理食肉ゲルのクスチャー特性による物性評価と嚥下障害患者における嚥下動態2008

    • Author(s)
      時藤亜衣、米田妙子、吉岡慶子、松嶋康之、蜂須賀研二
    • Organizer
      第62 回日本栄養・食糧学会
    • Place of Presentation
      女子栄養大学, 埼玉
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18500612
  • [Presentation] Effects of high pressurization on the network structure of meat protein gels and their textural properties2007

    • Author(s)
      Yoshioka K., Tokifuji A., Ikeuchi Y.
    • Organizer
      4th Food Protein International Symposium
    • Place of Presentation
      Fuzhou University, Fuzhou, Fujian, China
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18500612
  • [Presentation] 高圧力が食肉タンパク質ゲルのネットワーク構造に及ぼす影響と嚥下食への利用性2007

    • Author(s)
      時藤亜衣、米田妙子、佐藤祐介、吉岡慶子、池内義秀
    • Organizer
      日本食品科学工学会第54回大会
    • Place of Presentation
      福岡、中村学園大学
    • Year and Date
      2007-09-08
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18500612
  • [Presentation] Effects of high pressurization on the network structure of meat Protein gels and their textural properties2007

    • Author(s)
      Keiko Yoshioka
    • Organizer
      4th Food Protein International Symposium
    • Place of Presentation
      中国、福州大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18500612
  • [Presentation] 加圧処理による豚肉ゲルの微細構造変化と嚥下食への利用2006

    • Author(s)
      時藤亜衣、吉岡慶子、佐藤祐介、池内義秀
    • Organizer
      日本食品工業学会第53回大会
    • Place of Presentation
      日本大学, 神奈川
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18500612
  • 1.  IKEUCHI Yoshihide (90168112)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 8 results
  • 2.  YAMAGUCHI Hiromi (30441728)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 4 results
  • 3.  TOKIFUJI Ai (80461474)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 12 results
  • 4.  TSUDA Hinoko (30180003)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 5.  TAKAYANAGI Ryoichi (30154917)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results

URL: 

Are you sure that you want to link your ORCID iD to your KAKEN Researcher profile?
* This action can be performed only by the researcher himself/herself who is listed on the KAKEN Researcher’s page. Are you sure that this KAKEN Researcher’s page is your page?

この研究者とORCID iDの連携を行いますか?
※ この処理は、研究者本人だけが実行できます。

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi