• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Wada Ritsuko  和田 律子

ORCIDConnect your ORCID iD *help
… Alternative Names

WADA Ritsuko  和田 律子

和田 律子  ワダ リツコ

Less
Researcher Number 30351935
Other IDs
Affiliation (Current) 2025: 国立研究開発法人水産研究・教育機構, 水産大学校, 准教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2013: 水産大学校, 食品科学科, 講師
2011 – 2013: 独立行政法人水産大学校, その他部局等, 講師
2009 – 2010: National Fisheries University, 食品科学科, 講師
2008: National Fisheries University, 食品科学科, 助教
2003 – 2004: くらしき作陽大学, 食文化学部, 助手
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Eating habits, studies on eating habits
Except Principal Investigator
Eating habits, studies on eating habits
Keywords
Principal Investigator
乳清タンパク質 / ゲル / 大豆タンパク質 / 卵白タンパク質 / TGase / タンパク質 / 離水率 / ゲル物性 / 加熱ゲル / 鯨ミンチ肉 … More / 密封系で高温過熱 / β-ラクトグロブリンA(βLGA) / 密封系高温加熱 / βラクトグロブリンA(βLGA) … More
Except Principal Investigator
ふく魚醤 / 好中球 / アルコール漬け瓶詰ウニ塩辛 / うに魚醤 / 細胞内カルシウムイオン / スーパーオキシドアニオン・ラジカル / アカモク / カジメ / アラメ / 免役賦活増強作用 / 抗炎症性 / 水産加工食品 / 魚醤 / 海藻 / 自然免疫賦活増強作用 / 抗炎症作用 / 抗酸化性 / 同時測定法 / 次世代食品機能性評価法 Less
  • Research Projects

    (3 results)
  • Research Products

    (27 results)
  • Co-Researchers

    (1 People)
  •  Study on the health progress functions of processed seafoods and fermented fish sauces using the next generation food estimation method

    • Principal Investigator
      HARADA Kazuki
    • Project Period (FY)
      2011 – 2013
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      National Fisheries University
  •  Studies on thermal gelation of minced whale meat in addition of various food proteinsPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      WADA Ritsuko
    • Project Period (FY)
      2008 – 2010
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      National Fisheries University
  •  乳清タンパク質の高温加熱時における凝集体体形成に関する研究Principal Investigator

    • Principal Investigator
      和田 律子
    • Project Period (FY)
      2003 – 2004
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Kurashiki Sakuyo University

All 2014 2013 2011 2010 2009 Other

All Journal Article Presentation Patent

  • [Journal Article] 水産物由来の出汁と味噌汁の抗酸化能に関する研究2014

    • Author(s)
      和田 律子, 福田翼, 酒井 真友子, 谷口成紀, 福島 英登, 前田 俊道, 原田 和樹, 石谷(石谷)久美, 小林(粟津原) 理恵, 長尾慶子
    • Journal Title

      食生活研究誌

      Volume: 34巻 Pages: 235-242

    • NAID

      40020121022

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500949
  • [Journal Article] スーパーで売られている魚の可食部と低利用部位の抗酸化能に関する研究2014

    • Author(s)
      和田 律子, 福島 英登, 前田 俊道, 福田 翼, 中島 啓, 崎村 祥太郎, 原田 和樹
    • Journal Title

      食生活研究誌

      Volume: 33巻 Pages: 257-262

    • NAID

      40019699618

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500949
  • [Journal Article] Antioxidant activities of two sericin proteins extracted from cocoon of silkworm (Bombyx mori) measured by DPPH, chemiluminescence, ORAC and ESR methods2014

    • Author(s)
      T. Takechi, R. Wada, T. Fukuda, K. Harada, H. Takamura
    • Journal Title

      Biomedical Reports

      Volume: 2巻 Issue: 3 Pages: 364-369

    • DOI

      10.3892/br.2014.244

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500949
  • [Journal Article] 水産物由来の出汁と味噌汁の抗酸化能に関する研究2014

    • Author(s)
      和田律子、福田翼、酒井真友子、谷口成紀、福島英登、前田俊道、原田和樹、石谷(佐藤)久美、小林(粟津原)理恵、長尾慶子
    • Journal Title

      食生活研究

      Volume: 34

    • NAID

      40020121022

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500949
  • [Journal Article] スーパーで売られている魚の可食部と未利用部位の抗酸化能に関する研究2013

    • Author(s)
      和田律子, 福島英登, 前田俊道, 福田 翼, 中島 啓, 﨑村祥太郎, 原田和樹
    • Journal Title

      食生活研究

      Volume: 33

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500949
  • [Journal Article] Supplementation with Japanese bunching onion (Allium fistulosum L.) expressing a single alien chromosome from shallot increases the antioxidant activity of Kamaboko fish jelly paste in vitro2013

    • Author(s)
      K. Harada, R. Wada, S. Yaguchi, T. Maeda, R. Date, T. Tokunaga , K. Kazumura , K. Shimada , M. Matsumoto, T. Wako, N. Yamauchi, M. Shigyo
    • Journal Title

      Biomedical Reports

      Volume: 1巻 Pages: 355-358

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500949
  • [Journal Article] Supplementation with Japanese bunching onion (Allium Listulosum L.) expressing a single alien chromosome from shallot increases the antioxidant activity of Kamaboko fish jelly paste in vitro2013

    • Author(s)
      Kazuki Harada, Ritsuko Wada, Shigenori Yaguchi, Toshimichi Maeda, Rie Date, Takushi Tokunaga, Kimiko Kazumura, Kazuko Shimada, Misato Matumoto, Tadayuki Wako, Naoki Yamauchi, and Masayoshi Shigyo
    • Journal Title

      Biomedical Reports

      Volume: 1 Issue: 3 Pages: 355-358

    • DOI

      10.3892/br.2013.77

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-11J02210, KAKENHI-PROJECT-23500949
  • [Patent] ウニ塩辛とその製造方法2013

    • Inventor(s)
      福田翼, 原田和樹, 和田律子, 芝恒男, 古下学, 中嶋豪
    • Industrial Property Rights Holder
      水産大学校, 山口県うに協同組合
    • Industrial Property Rights Type
      特許
    • Industrial Property Number
      2013-026126
    • Filing Date
      2013-02-13
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500949
  • [Presentation] だしの素材を変えた味噌汁のヒドロキシルラジカル捕捉活性能の特徴2013

    • Author(s)
      和田 律子, 他
    • Organizer
      日本調理科学会平成 25年度大会
    • Place of Presentation
      奈良市
    • Year and Date
      2013-08-23
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500949
  • [Presentation] Functions for Human Health Benefits on Japanese Fish sauces by GC/MS, ORAC, ESR and New Simultaneous Measurement for Signal Transduction Methods2011

    • Author(s)
      2)K. Harada, K. Kazumura, T. Maeda, T. Miyasaki, R. Wada, K. Shimada and K. Matsui
    • Organizer
      2011 International Conference on Food Factors (ICoFF2011)
    • Place of Presentation
      台北、台湾
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500949
  • [Presentation] クジラ肉と他種タンパク質との混合ゲルの特徴2010

    • Author(s)
      和田律子、安藤あゆみ、澄岡千明、福島英登、福田裕
    • Organizer
      平成22年度日本食品科学工学会 第57回大会
    • Place of Presentation
      東京
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20700590
  • [Presentation] クジラ肉と他種タンパク質との混合ゲルの特徴2010

    • Author(s)
      和田律子
    • Organizer
      平成22年度日本食品科学工学会 第57回大会
    • Place of Presentation
      東京農業大学
    • Year and Date
      2010-09-02
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20700590
  • [Presentation] 鯨ミンチ肉と乳清タンパク質との混合加熱ゲルの特徴2009

    • Author(s)
      和田律子
    • Organizer
      日本食品科学工学会
    • Place of Presentation
      名城大学(愛知県)
    • Year and Date
      2009-09-12
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20700590
  • [Presentation] 鯨ミンチ肉と乳清タンパク質との混合加熱ゲルの特徴2009

    • Author(s)
      和田律子、安藤あゆみ、淀野健太、福島英登、福田裕
    • Organizer
      平成21年度日本食品科学工学会 第56回大会
    • Place of Presentation
      名古屋
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20700590
  • [Presentation] だしの素材を変えた味噌汁のヒドロキシルラジカル捕捉活性能の特徴

    • Author(s)
      和田律子、福田翼、原田和樹、酒井真友子、石谷久美、遠藤伸之、粟津原理恵、久松裕子、長尾慶子
    • Organizer
      日本調理科学会平成25年度大会
    • Place of Presentation
      奈良市
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500949
  • [Presentation] 化学発光と電子スピン共鳴に基づくヒドロキシルラジカル捕捉活性能の相関性

    • Author(s)
      竹本尚未、﨑村祥太郎、服部匡高、安藤真美、和田律子、原田和樹、北尾悟、田村良行
    • Organizer
      日本調理科学会平成25年度大会
    • Place of Presentation
      奈良市
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500949
  • [Presentation] 電子スピン共鳴(ESR)法を用いた海藻の抗酸化能に関する研究

    • Author(s)
      﨑村祥太郎、服部匡高、福田翼、和田律子、原田和樹、 村上崇幸、井上淳詞
    • Organizer
      日本農芸化学会中四国支部第36回講演会
    • Place of Presentation
      松江市
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500949
  • [Presentation] 下関水産伝統加工食品アルコール漬け瓶詰ウニ塩辛の抗酸化能ORAC値

    • Author(s)
      原田和樹, 福田 翼, 前田俊道, 和田律子, 伊豫田由美, 古下 学, 小川剛太郎, 中島豪, 芝 恒男
    • Organizer
      日本調理科学会平成24年度大会
    • Place of Presentation
      秋田市
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500949
  • [Presentation] ゴボウ粉末を添加した蒲鉾の抗酸化能の上昇

    • Author(s)
      原田和樹、和田律子、福田翼、村上崇幸、大﨑宏樹、井上淳詞
    • Organizer
      日本食品科学工学会第60回記念大会
    • Place of Presentation
      日野市
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500949
  • [Presentation] ウニ加工品並びにウニ魚醤のイン・ビトロ系における抗酸化性

    • Author(s)
      原田和樹, 福田 翼, 和田律子, 平岡亮人, 横山 駿, 島田和子, 木梨直子, 高村仁知
    • Organizer
      日本農芸化学会2013年度大会
    • Place of Presentation
      仙台市
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500949
  • [Presentation] 電子レンジ使用による加熱調理後のゴボウの抗酸化能の増大

    • Author(s)
      大﨑宏樹、村上崇幸、井上淳詞、和田律子、福田翼、平岡亮人、横山駿、原田和樹、粟津原理恵、長尾慶子
    • Organizer
      日本調理科学会平成25年度大会
    • Place of Presentation
      奈良市
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500949
  • [Presentation] Multi-analysis of functions on sea materials by using GC/MS, ORAC, ESR, apoptosis induction and next-generation food functional estimation methods

    • Author(s)
      K. Harada, K. Kazumura, T. Maeda, T. Miyasaki, R. Wada, K. Shimada and K. Matsui
    • Organizer
      International Federation for Home Economics XXII World Congress (IFHE2012)
    • Place of Presentation
      メルボルン市・オーストラリア
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500949
  • [Presentation] Study on the changes in antioxidant capacity and free amino acids of fish sauces fermented using underutilized fishes

    • Author(s)
      S. Sakimura, T. Akiyama, R. Maehara, R. Wada, K. Harada
    • Organizer
      2013 Joint International Symposium between Pukyong National University and National Fisheries University
    • Place of Presentation
      釜山市
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500949
  • [Presentation] かまぼこ加工残渣を発酵させて開発を試みた新たな魚醤のイン・ビトロ系における抗酸化性

    • Author(s)
      原田和樹、福田翼、和田律子、武智美佳、谷口成紀、前田俊道
    • Organizer
      日本農芸化学会2014年度大会
    • Place of Presentation
      川崎市
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500949
  • [Presentation] 次世代食品機能性評価法を用いて判明したウニ加工品の機能性

    • Author(s)
      原田和樹, 﨑村祥太郎, 和田律子, 服部匡高, 福田 翼, 前田俊道, 數村公子
    • Organizer
      平成25年度日本水産学会春季大会
    • Place of Presentation
      東京都
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500949
  • [Presentation] 電子スピン共鳴(ESR)法を用いた市販飲料の抗酸化能に関する研究

    • Author(s)
      﨑村祥太郎、服部匡高、竹本尚未、安藤真美、北尾悟、福田翼、和田律子、原田和樹、田村良行
    • Organizer
      日本農芸化学会中四国支部第36回講演会
    • Place of Presentation
      松江市
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500949
  • [Presentation] 嚥下困難者のための新たな水産加工品「はんぺん」の開発

    • Author(s)
      原田和樹、松田唯菜、和田律子、福田翼、宮下朋子、長尾慶子
    • Organizer
      日本家政学会第66回大会
    • Place of Presentation
      北九州市
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500949
  • 1.  HARADA Kazuki (60181012)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 20 results

URL: 

Are you sure that you want to link your ORCID iD to your KAKEN Researcher profile?
* This action can be performed only by the researcher himself/herself who is listed on the KAKEN Researcher’s page. Are you sure that this KAKEN Researcher’s page is your page?

この研究者とORCID iDの連携を行いますか?
※ この処理は、研究者本人だけが実行できます。

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi