• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

YOSHIMURA TAKASHI  吉村 臣史

ORCIDConnect your ORCID iD *help
… Alternative Names

吉村 臣史  ヨシムラ タカシ

Less
Researcher Number 30505722
Other IDs
Affiliation (Current) 2025: 佐賀県工業技術センター, 食品コスメ部, 専門研究員
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2024 – 2025: 佐賀県工業技術センター, 食品コスメ部, 専門研究員
2023: 佐賀県工業技術センター, 食品コスメ部, 特別研究員
2022: 佐賀県工業技術センター, 食品工業部, 特別研究員
2017: 佐賀県工業技術センター, 食品工業部, 特別研究員
2013 – 2015: 佐賀県工業技術センター, その他部局等, 研究員
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related / Eating habits
Except Principal Investigator
Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
Keywords
Principal Investigator
フードメタボロミクス / 風味評価 / 統計解析 / 官能評価 / 機器分析 / 熟成 / 発酵 / 微生物叢解析 / 醤油 / 客観的評価 … More / おいしさ / 食品風味 / 主成分分析 / 成分分析 … More
Except Principal Investigator
廃棄魚 / 減塩 / 魚醤 / 二酸化炭素 Less
  • Research Projects

    (5 results)
  • Research Products

    (8 results)
  • Co-Researchers

    (3 People)
  •  Application of microbiomome/food metabolome analyses for fermentaion/aging control in soy sauce manufacturingPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      吉村 臣史
    • Project Period (FY)
      2025 – 2027
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
    • Research Institution
      Industrial Technology Center of Saga
  •  Establishment of a technology for the production of low-sodium fish sauce from waste fish using CO2

    • Principal Investigator
      野間 誠司
    • Project Period (FY)
      2024 – 2026
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Review Section
      Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
    • Research Institution
      Saga University
  •  Application of food metabolomics for development of food-taste-evaluation technique with instrumental analysesPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      吉村 臣史
    • Project Period (FY)
      2022 – 2024
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
    • Research Institution
      Industrial Technology Center of Saga
  •  フードメタボロミクスを活用した食品風味の客観的評価技術の開発Principal Investigator

    • Principal Investigator
      吉村 臣史
    • Project Period (FY)
      2017 – 2019
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      Industrial Technology Center of Saga
  •  Development of objectively evaluable technique on food taste by instrumental analysesPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      YOSHIMURA TAKASHI
    • Project Period (FY)
      2013 – 2015
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      Industrial Technology Center of Saga

All 2023 2016 2014

All Presentation

  • [Presentation] 醤油発酵・熟成工程における微生物叢の解析2023

    • Author(s)
      水野裕一、吉村臣史、澤田和敬、柘植圭介、永野幸生、吉崎由美子、後藤正利、小林元太
    • Organizer
      第75回日本生物工学会大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02109
  • [Presentation] 醤油発酵・熟成工程における揮発性成分の動態2023

    • Author(s)
      水野裕一、吉村臣史、澤田和敬、柘植圭介、永野幸生、吉崎由美子、後藤正利、小林元太
    • Organizer
      日本食品科学工学会第70回記念大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02109
  • [Presentation] 海苔の香りを機器分析により視覚化する可能性の検証2023

    • Author(s)
      吉村臣史、佃絵梨子、岩元彬、澤田和敬、鶴田裕美、柘植圭介
    • Organizer
      日本食品科学工学会第70回記念大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02109
  • [Presentation] 発酵調味料の香気に寄与する微生物叢の解析及び寄与成分の探索2023

    • Author(s)
      水野裕一、吉村臣史、澤田和敬、柘植圭介、永野幸生、吉崎由美子、後藤正利、小林元太
    • Organizer
      第60回化学関連支部合同九州大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02109
  • [Presentation] 緑茶「嬉野茶」のおいしさを機器分析で2016

    • Author(s)
      吉村臣史、宮崎秀雄、山口幸蔵、明石真幸
    • Organizer
      西日本食品産業創造展機能性食品特別セミナー
    • Place of Presentation
      マリンメッセ福岡(福岡市)
    • Year and Date
      2016-05-18
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25750034
  • [Presentation] 紫外可視分光光度法を用いた茶葉浸出液の品質評価の可能性2014

    • Author(s)
      吉村臣史、山口幸蔵、宮崎秀雄、澤田和敬、鶴田裕美、柘植圭介
    • Organizer
      日本食品科学工学会第61回大会
    • Place of Presentation
      中村学園大学(福岡市)
    • Year and Date
      2014-08-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25750034
  • [Presentation] 風味等に関する機器分析を用いた茶葉並びに緑茶の産地間差異の評価2014

    • Author(s)
      吉村臣史、高橋克嘉、山口幸蔵、宮崎秀雄、柚木崎千鶴子、澤田和敬、鶴田裕美、柘植圭介
    • Organizer
      第51回化学関連支部合同九州大会
    • Place of Presentation
      北九州国際会議場(北九州市)
    • Year and Date
      2014-06-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25750034
  • [Presentation] 海苔の機能性素材としての利用に関する取り組み2014

    • Author(s)
      吉村臣史
    • Organizer
      日本食品科学工学会第61回大会
    • Place of Presentation
      中村学園大学(福岡市)
    • Year and Date
      2014-08-29
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25750034
  • 1.  野間 誠司 (40392071)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 2.  上野 大介 (60423604)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 3.  折田 亮 (80800143)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results

URL: 

Are you sure that you want to link your ORCID iD to your KAKEN Researcher profile?
* This action can be performed only by the researcher himself/herself who is listed on the KAKEN Researcher’s page. Are you sure that this KAKEN Researcher’s page is your page?

この研究者とORCID iDの連携を行いますか?
※ この処理は、研究者本人だけが実行できます。

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi