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WATANABE Daisuke  渡辺 大輔

… Alternative Names

Daisuke Watanabe  渡辺 大輔

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Researcher Number 30527148
Other IDs
  • ORCIDhttps://orcid.org/0000-0002-8831-5765
Affiliation (Current) 2025: 奈良先端科学技術大学院大学, 先端科学技術研究科, 准教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2021 – 2025: 奈良先端科学技術大学院大学, 先端科学技術研究科, 准教授
2019 – 2021: 京都大学, 農学研究科, 准教授
2017 – 2018: 奈良先端科学技術大学院大学, 先端科学技術研究科, 助教
2013 – 2017: 奈良先端科学技術大学院大学, バイオサイエンス研究科, 助教
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Medium-sized Section 38:Agricultural chemistry and related fields / Applied microbiology / Complex systems / Basic Section 38020:Applied microbiology-related / Basic Section 38060:Applied molecular and cellular biology-related
Except Principal Investigator
Basic Section 38060:Applied molecular and cellular biology-related / Broad Section F / Applied microbiology / Medium-sized Section 38:Agricultural chemistry and related fields / Applied molecular and cellular biology
Keywords
Principal Investigator
酵母 / アルコール発酵 / Rhodotorula属酵母 / ω-ヒドロキシ脂肪酸 / 発酵食品 / アシル-CoA合成酵素 / クチクラ層 / 植物-微生物間相互作用 / Aureobasidium pullulans / Rim15p … More / メタボローム / 清酒酵母 / クチナーゼ / 植物常在菌 / 麹菌 / 脂肪酸トランスポーター / トランスポーター / 微生物相互作用 / エネルギー代謝 / Tup1p-Cyc8p複合体 / Saccharomyces cerevisiae / Tup1-Cyc8複合体 / Cyc8p-Tup1p複合体 / 生もと乳酸菌 / ブドウ果皮常在菌 / 微生物共生 / 育種学 / シグナル伝達 / 応用微生物 / 発酵 / タンパク質合成 / 解糖系 / アミノ酸取込み / アミノ酸合成 / 産業用酵母 / 発酵デザイン / アミノ酸ホメオスタシス / TORC1 / TORシグナル / バイオエタノール / ADR1 / グルコース同化 / メタボローム解析 / 出芽酵母 / ワイン酵母 / ビール酵母 / バイオエタノール酵母 / グルコース脱抑制 / UDP-グルコース / RIM15 … More
Except Principal Investigator
酵母 / 生理機能 / 合成制御機構 / 糸状菌 / 一酸化窒素 / γ-アミノ酪酸 / Bacteroides / プロバイオティクス / 膜小胞 / 常在機構 / 微生物叢 / グリコサミノグリカン / ムチン / 相利共生 / 動物宿主 / 腸内細菌叢 / ストレス / 醸造 / BTN2 / RNA結合タンパク質 / 発酵・醸造 / 翻訳制御 / 翻訳抑制ストレス / 高濃度エタノールストレス / 優先的翻訳 / DNA複製 / 清酒醸造 / 発酵 / 低温増殖能 / 出芽酵母 / 微生物 / 応用微生物 / 病原真菌 / シグナル伝達 / 酸化ストレス Less
  • Research Projects

    (12 results)
  • Research Products

    (159 results)
  • Co-Researchers

    (15 People)
  •  伝統的発酵食品に見出した好アルコール性微生物のメカニズム解明とその応用Principal Investigator

    • Principal Investigator
      渡辺 大輔
    • Project Period (FY)
      2025 – 2026
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Challenging Research (Exploratory)
    • Review Section
      Medium-sized Section 38:Agricultural chemistry and related fields
    • Research Institution
      Nara Institute of Science and Technology
  •  アルコール発酵を指標とした酵母の環境応答/相互作用メカニズムの解明Principal Investigator

    • Principal Investigator
      渡辺 大輔
    • Project Period (FY)
      2024 – 2026
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Review Section
      Basic Section 38020:Applied microbiology-related
    • Research Institution
      Nara Institute of Science and Technology
  •  植物-微生物間相互作用トリガーとしてのω-ヒドロキシ脂肪酸トランスポーターの発見Principal Investigator

    • Principal Investigator
      渡辺 大輔
    • Project Period (FY)
      2023 – 2024
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Challenging Research (Exploratory)
    • Review Section
      Medium-sized Section 38:Agricultural chemistry and related fields
    • Research Institution
      Nara Institute of Science and Technology
  •  植物クチクラ層を基盤とする植物-微生物共生のダイナミクスとメカニズムPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      渡辺 大輔
    • Project Period (FY)
      2022 – 2023
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research on Innovative Areas (Research in a proposed research area)
    • Review Section
      Complex systems
    • Research Institution
      Nara Institute of Science and Technology
  •  動物細胞外粘液物質を介した腸内優占菌と宿主との相利共生機構の解明

    • Principal Investigator
      橋本 渉
    • Project Period (FY)
      2021 – 2023
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Review Section
      Basic Section 38060:Applied molecular and cellular biology-related
    • Research Institution
      Kyoto University
  •  Molecular basis and significance of yeast symbiosis in traditional food fermentation processesPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Watanabe Daisuke
    • Project Period (FY)
      2020 – 2022
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 38060:Applied molecular and cellular biology-related
    • Research Institution
      Nara Institute of Science and Technology
      Kyoto University
  •  Integrated understanding of nitric oxide in yeasts and fungi and its application to microbial

    • Principal Investigator
      高木 博史
    • Project Period (FY)
      2019 – 2023
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (S)
    • Review Section
      Broad Section F
    • Research Institution
      Nara Institute of Science and Technology
  •  The elucidation of molecular mechanism that confers cell growth in Saccharomyces cerevisiae under a low-temperature condition

    • Principal Investigator
      Tanaka Katsunori
    • Project Period (FY)
      2018 – 2019
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Challenging Research (Exploratory)
    • Review Section
      Medium-sized Section 38:Agricultural chemistry and related fields
    • Research Institution
      Kwansei Gakuin University
  •  Analysis of the molecular mechanism of preferential and selective translation of yeast and its application in the field of brewing and fermentation

    • Principal Investigator
      IZAWA SHINGO
    • Project Period (FY)
      2017 – 2019
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      Applied microbiology
    • Research Institution
      Kyoto Institute of Technology
  •  Analysis and application of TOR signaling-mediated fermentation control in sake yeastPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Watanabe Daisuke
    • Project Period (FY)
      2016 – 2018
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Applied microbiology
    • Research Institution
      Nara Institute of Science and Technology
  •  Synthetic regulatory mechanism and physiological function of nitric oxidce in yeasts and fungi in

    • Principal Investigator
      TAKAGI Hiroshi
    • Project Period (FY)
      2016 – 2018
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (A)
    • Research Field
      Applied molecular and cellular biology
    • Research Institution
      Nara Institute of Science and Technology
  •  Analysis and application of the mechanism for the high alcoholic fermentation performance of sake yeastPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Daisuke Watanabe
    • Project Period (FY)
      2013 – 2015
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Applied microbiology
    • Research Institution
      Nara Institute of Science and Technology

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All Journal Article Presentation Book Patent

  • [Book] 日本生物工学会100年史(4-3. 生物工学における醸造研究のこれから)2022

    • Author(s)
      渡辺大輔
    • Total Pages
      204
    • Publisher
      日本生物工学会
    • ISBN
      9784759831252
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-22H04885
  • [Book] 「発酵・醸造食品の最前線II」2-2. 清酒酵母のアルコール発酵と細胞質遺伝因子2022

    • Author(s)
      渡辺大輔
    • Total Pages
      296
    • Publisher
      シーエムシー出版
    • ISBN
      9784781316567
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K05958
  • [Book] 「食と微生物の事典」2017

    • Author(s)
      渡辺大輔(北本勝ひこ, 尾花望, 後藤慶一, 斎藤勝晴, 春田伸, 丸山潤一 編)
    • Publisher
      朝倉書店
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25850065
  • [Book] 酵母の形態情報を発酵・醸造に生かす「発酵・醸造食品の最前線」(監修 北本勝ひこ)2015

    • Author(s)
      大矢禎一, 渡辺大輔, 岡田啓希
    • Total Pages
      11
    • Publisher
      シーエムシー出版
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25850065
  • [Book] 有用アミノ酸を高生産する泡盛酵母の育種と泡盛の高付加価値化への応用「発酵・醸造食品の最前線」(監修 北本勝ひこ)2015

    • Author(s)
      高木博史, 渡辺大輔, 塚原正俊
    • Total Pages
      13
    • Publisher
      シーエムシー出版
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25850065
  • [Book] Mechanism of high alcoholic fermentation ability of sake yeast. In “Stress Biology of Yeasts and Fungi: Application for lndustrial Brewing and Fermentation” H. Takagi, H. Kitagaki (eds.)2015

    • Author(s)
      D. Watanabe, H. Takagi, and H. Shimoi
    • Total Pages
      18
    • Publisher
      Elsevier
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25850065
  • [Book] 清酒酵母の高発酵性原因変異とその応用「発酵・醸造食品の最前線」(監修 北本勝ひこ)2015

    • Author(s)
      渡辺大輔, 高木博史, 下飯 仁
    • Total Pages
      8
    • Publisher
      シーエムシー出版
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25850065
  • [Journal Article] Spontaneous Attenuation of Alcoholic Fermentation via the Dysfunction of Cyc8p in Saccharomyces cerevisiae2023

    • Author(s)
      Watanabe Daisuke, Kumano Maika, Sugimoto Yukiko, Takagi Hiroshi
    • Journal Title

      International Journal of Molecular Sciences

      Volume: 25 Issue: 1 Pages: 304-304

    • DOI

      10.3390/ijms25010304

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K18006, KAKENHI-PUBLICLY-22H04885
  • [Journal Article] Rational design of alcoholic fermentation targeting extracellular carbon2023

    • Author(s)
      Watanabe Daisuke, Kawashima Mikiya, Yoshioka Naoya, Sugimoto Yukiko, Takagi Hiroshi
    • Journal Title

      npj Science of Food

      Volume: 7 Issue: 1 Pages: 37-37

    • DOI

      10.1038/s41538-023-00215-0

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K18006, KAKENHI-PUBLICLY-22H04885
  • [Journal Article] Adaptation of yeast Saccharomyces cerevisiae to grape-skin environment2023

    • Author(s)
      Watanabe Daisuke, Hashimoto Wataru
    • Journal Title

      Scientific Reports

      Volume: 13 Issue: 1 Pages: 9279-9279

    • DOI

      10.1038/s41598-023-35734-z

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K18006, KAKENHI-PUBLICLY-22H04885
  • [Journal Article] Identification and Functional Analysis of GTP Cyclohydrolase II in Candida glabrata in Response to Nitrosative Stress2022

    • Author(s)
      Nasuno Ryo、Suzuki Soma、Oiki Sayoko、Hagiwara Daisuke、Takagi Hiroshi
    • Journal Title

      Frontiers in Microbiology

      Volume: 13 Pages: 825121-825121

    • DOI

      10.3389/fmicb.2022.825121

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K16129, KAKENHI-PROJECT-19H05639
  • [Journal Article] Enhanced propagation of Granulicatella adiacens from human oral microbiota by hyaluronan2022

    • Author(s)
      Yabuuchi Shun、Oiki Sayoko、Minami Shuma、Takase Ryuichi、Watanabe Daisuke、Hashimoto Wataru
    • Journal Title

      Scientific Reports

      Volume: 12 Issue: 1 Pages: 10948-10948

    • DOI

      10.1038/s41598-022-14857-9

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21H02156
  • [Journal Article] Intracellular production of reactive oxygen species and a DAF-FM-related compound in Aspergillus fumigatus in response to antifungal agent exposure2022

    • Author(s)
      Sayoko Oiki, Ryo Nasuno, Syun-ichi Urayama, Hiroshi Takagi, Daisuke Hagiwara
    • Journal Title

      Scientific Reports

      Volume: 12 Issue: 1 Pages: 13516-13516

    • DOI

      10.1038/s41598-022-17462-y

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19H05639
  • [Journal Article] 酵母ユビキチンリガーゼRsp5による選択的な基質認識とその応用への可能性2019

    • Author(s)
      渡辺大輔, 高木博史
    • Journal Title

      化学と生物

      Volume: 57 Pages: 36-42

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Journal Article] Loss of Rim15p in shochu yeast alters carbon utilization during barley shochu fermentation2019

    • Author(s)
      Watanabe D, Tashiro S, Shintani D, Sugimoto Y, Iwami A, Kajiwara Y, Takashita H, Takagi H
    • Journal Title

      Biosci Biotechnol Biochem

      Volume: ― Issue: 8 Pages: 1594-1597

    • DOI

      10.1080/09168451.2019.1594679

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Journal Article] Nutrient signaling via the TORC1-greatwall-PP2AB55δ pathway is responsible for the high initial rates of alcoholic fermentation in sake yeast strains of Saccharomyces cerevisiae.2018

    • Author(s)
      D. Watanabe, T. Kajihara, Y. Sugimoto, K. Takagi, M. Mizuno, Y. Zhou, J. Chen, K. Takeda, H. Tatebe, K. Shiozaki, N. Nakazawa, S. Izawa, T. Akao, H. Shimoi, T. Maeda, and H. Takagi
    • Journal Title

      Appl. Environ. Microbiol.

      Volume: 85 Issue: 1

    • DOI

      10.1128/aem.02083-18

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H03795, KAKENHI-PROJECT-17H03802, KAKENHI-PROJECT-16K07359, KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Journal Article] 微生物間相互作用と代謝, そしてプリオン2018

    • Author(s)
      渡辺大輔, 高木博史
    • Journal Title

      生物工学会誌

      Volume: 96 Pages: 463-466

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Journal Article] Heterogeneity in Pathogenicity-related Properties and Stress Tolerance in <i>Aspergillus fumigatus</i> Clinical Isolates2018

    • Author(s)
      Hagiwara D, Takahashi H, Takagi H, Watanabe A, Kamei K
    • Journal Title

      Medical Mycology Journal

      Volume: 59 Issue: 4 Pages: E63-E70

    • DOI

      10.3314/mmj.18-00007

    • NAID

      130007538275

    • ISSN
      2185-6486, 2186-165X
    • Language
      English
    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K07103, KAKENHI-PROJECT-16H02601, KAKENHI-PROJECT-16K18671, KAKENHI-PROJECT-16K18672
  • [Journal Article] Accumulation of intracellular S-adenosylmethionine increases the fermentation rate of bottom-fermenting brewer's yeast during high-gravity brewing2018

    • Author(s)
      Oomuro M, Watanabe D, Sugimoto Y, Kato T, Motoyama Y, Watanabe T, Takagi H
    • Journal Title

      J Biosci Bioeng

      Volume: 126 Issue: 6 Pages: 736-741

    • DOI

      10.1016/j.jbiosc.2018.05.027

    • NAID

      40021757839

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Journal Article] Metabolic switching of sake yeast by kimoto lactic acid bacteria through the [GAR+] non-genetic element2018

    • Author(s)
      Watanabe D, Kumano M, Sugimoto Y, Ito M, Ohashi M, Sunada K, Takahashi T, Yamada T, Takagi H
    • Journal Title

      J Biosci Bioeng

      Volume: 126 Issue: 5 Pages: 624-629

    • DOI

      10.1016/j.jbiosc.2018.05.011

    • NAID

      40021726366

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Journal Article] 優良きょうかい清酒酵母菌株を判別可能なDNAマーカーの設定と保存菌株のへの応用2018

    • Author(s)
      赤尾健, 周延, 渡辺大輔, 岡崎直人, 下飯仁
    • Journal Title

      日本醸造協会誌

      Volume: 113 Pages: 631-641

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Journal Article] Importance of proteasome gene expression during model dough fermentation after freezing preservation of baker’s yeast cells2018

    • Author(s)
      Daisuke Watanabe, Hiroshi Sekiguchi, Yukiko Sugimoto, Atsushi Nagasawa, Naotaka Kida, and Hiroshi Takagi
    • Journal Title

      Applied and Environmental Microbiology

      Volume: in press

    • NAID

      120006457857

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Journal Article] Pleiotropic functions of the yeast Greatwall-family protein kinase Rim15p: a novel target for the control of alcoholic fermentation.2017

    • Author(s)
      Watanabe D, Takagi H
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry

      Volume: in press Issue: 6 Pages: 1061-1068

    • DOI

      10.1080/09168451.2017.1295805

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Journal Article] Enhanced sodium acetate tolerance in Saccharomyces cerevisiae by the Thr255Ala mutation of the ubiquitin ligase Rsp52017

    • Author(s)
      Akaraphol Watcharawipas, Daisuke Watanabe, and Hiroshi Takagi
    • Journal Title

      FEMS Yeast Research

      Volume: 17 Issue: 8

    • DOI

      10.1093/femsyr/fox083

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676, KAKENHI-PLANNED-26111009
  • [Journal Article] Phenotypic diagnosis of lineage and differentiation during sake yeast breeding2017

    • Author(s)
      Shinsuke Ohnuki, Hiroki Okada, Anne Friedrich, Yoichiro Kanno, Tetsuya Goshima, Hirokazu Hasuda, Masaaki Inahashi, Naoto Okazaki, Hiroyasu Tamura, Ryo Nakamura, Dai Hirata, Hisashi Fukuda, Hitoshi Shimoi, Katsuhiko Kitamoto, Daisuke Watanabe, Joseph Schacherer, Takeshi Akao, Yoshikazu Ohya
    • Journal Title

      G3 (Bethesda)

      Volume: 7 Issue: 8 Pages: 2807-2820

    • DOI

      10.1534/g3.117.044099

    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676, KAKENHI-PROJECT-15H04402, KAKENHI-PROJECT-15H04483
  • [Journal Article] お酒をつくる酵母-ゲノムから解き明かす醸造特性のひみつ2017

    • Author(s)
      渡辺 大輔, 高木 博史
    • Journal Title

      生物の科学 遺伝

      Volume: 印刷中

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Journal Article] Promoter engineering of the Saccharomyces cerevisiae RIM15 gene for improvement of alcoholic fermentation rates under stress conditions.2017

    • Author(s)
      Watanabe D, Kaneko A, Sugimoto Y, Ohnuki S, Takagi H, Ohya Y
    • Journal Title

      J Biosci Bioeng.

      Volume: 123 Issue: 2 Pages: 183-189

    • DOI

      10.1016/j.jbiosc.2016.08.004

    • NAID

      40021112533

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15H04402, KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Journal Article] Regulatory mechanism of the flavoprotein Tah18-dependent nitric oxide synthesis and cell death in yeast2016

    • Author(s)
      Yoshikawa Y, Nasuno R, Kawahara N, Nishimura A, Watanabe D, Takagi H.
    • Journal Title

      Nitric Oxide-Biol. Chem.

      Volume: 57 Pages: 85-91

    • DOI

      10.1016/j.niox.2016.04.003

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PLANNED-26111009, KAKENHI-PROJECT-15K21165, KAKENHI-PROJECT-16H02601
  • [Journal Article] ここまでわかった!きょうかい酵母(清酒用)の高発酵力を生み出すRIM15変異遺伝子2016

    • Author(s)
      渡辺 大輔, 高木 博史
    • Journal Title

      日本醸造協会誌

      Volume: 110 Pages: 638-647

    • NAID

      130007431171

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Journal Article] Isolation and characterization of awamori yeast mutants with l-leucine accumulation that overproduce isoamyl alcohol2015

    • Author(s)
      H. Takagi, K. Hashida, D. Watanabe, R. Nasuno, M. Ohashi, T. Iha, M. Nezuo, and M. Tsukahara
    • Journal Title

      J. Biosci. Bioeng.

      Volume: 119 Issue: 2 Pages: 140-147

    • DOI

      10.1016/j.jbiosc.2014.06.020

    • NAID

      110009922496

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25850065
  • [Journal Article] Awa1p on the Cell Surface of Sake Yeast Inhibits Biofilm Formation and the Co-Aggregation between Sake Yeasts and Lactobacillus plantarum ML11-112015

    • Author(s)
      Satoru HIRAYAMA, Masashi SHIMIZU, Noriko TSUCHIYA, Soichi FURUKAWA, Daisuke WATANABE, Hitoshi SHIMOI, Hiroshi TAKAGI, Hirokazu OGIHARA and Yasushi MORINAGA
    • Journal Title

      Journal of Bioscience and Bioengineering

      Volume: 119 Issue: 5 Pages: 532-537

    • DOI

      10.1016/j.jbiosc.2014.10.007

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-13J00712, KAKENHI-PROJECT-25850065
  • [Journal Article] Screening of high-level 4-hydroxy-2 (or 5)-ethyl-5 (or 2)-methyl-3(2H)-furanone-producing strains from a collection of gene deletion mutants of Saccharomyces cerevisiae.2015

    • Author(s)
      K. Uehara, J. Watanabe, D. Watanabe, T. Akao, Y. Mogi, and H. Shimoi
    • Journal Title

      Appl. Environ. Microbiol.

      Volume: 81 Issue: 1 Pages: 453-460

    • DOI

      10.1128/aem.02628-14

    • NAID

      130006743816

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25850065
  • [Journal Article] 酵母のエタノール耐性:内と外から細胞を護る2015

    • Author(s)
      渡辺大輔, 高木博史
    • Journal Title

      生物工学会誌

      Volume: 93 Pages: 460-463

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25850065
  • [Journal Article] Inhibitory Role of Greatwall-Like Protein Kinase Rim15p in Alcoholic Fermentation via Upregulating the UDP-Glucose Synthesis Pathway in Saccharomyces cerevisiae.2015

    • Author(s)
      Watanabe D, Zhou Y, Hirata A, Sugimoto Y, Takagi K, Akao T, Ohya Y, Takagi H, Shimoi H.
    • Journal Title

      Appl Environ Microbiol.

      Volume: 82 Issue: 1 Pages: 340-51

    • DOI

      10.1128/aem.02977-15

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
    • Data Source
      KAKENHI-PLANNED-26111009, KAKENHI-PROJECT-25850065
  • [Journal Article] Rim15p-mediated regulation of sucrose utilization during molasses fermentation using Saccharomyces cerevisiae strain PE-22013

    • Author(s)
      T. Inai, D. Watanabe, Y. Zhou, R. Fukada, T. Akao, J. Shima, H. Takagi, H. Shimoi
    • Journal Title

      J. Biosci. Bioeng.

      Volume: 116 Issue: 5 Pages: 591-594

    • DOI

      10.1016/j.jbiosc.2013.05.015

    • NAID

      40019890891

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25850065
  • [Journal Article] Accelerated Alcoholic Fermentation Caused by Defective Gene Expression Related to Glucose Derepression in <i>Saccharomyces cerevisiae</i>2013

    • Author(s)
      D. Watanabe, N. Hashimoto, M. Mizuno, Y. Zhou, T. Akao, H. Shimoi
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry

      Volume: 77 Issue: 11 Pages: 2255-2262

    • DOI

      10.1271/bbb.130519

    • NAID

      130003381936

    • ISSN
      0916-8451, 1347-6947
    • Language
      English
    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25850065
  • [Patent] アルコール発酵方法およびアルコール発酵促進剤2023

    • Inventor(s)
      中瀬由起子, 両角佑一, 渡辺大輔, 杉本幸子
    • Industrial Property Rights Holder
      国立大学法人奈良先端科学技術大学院大学
    • Industrial Property Rights Type
      特許
    • Filing Date
      2023
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K18006
  • [Patent] アルコール発酵方法およびアルコール発酵促進剤2023

    • Inventor(s)
      中瀬由起子, 両角佑一, 渡辺大輔, 杉本幸子
    • Industrial Property Rights Holder
      国立大学法人奈良先端科学技術大学院大学
    • Industrial Property Rights Type
      特許
    • Filing Date
      2023
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-22H04885
  • [Patent] 酵母の液胞トランスポーターシャペロン複合体の機能欠損による発酵促進方法2016

    • Inventor(s)
      渡辺大輔, 高木健一, 高木博史
    • Industrial Property Rights Holder
      渡辺大輔, 高木健一, 高木博史
    • Industrial Property Rights Type
      特許
    • Industrial Property Number
      2016-025324
    • Filing Date
      2016-02-12
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25850065
  • [Patent] オルニチン高蓄積酵母及びその取得方法並びに当該酵母を用いた酒類その他の食品の製造方法2015

    • Inventor(s)
      大橋正孝、高木博史、渡辺大輔
    • Industrial Property Rights Holder
      奈良県、国立大学法人奈良先端科学技術大学院大学
    • Industrial Property Rights Type
      特許
    • Filing Date
      2015-02-05
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25850065
  • [Presentation] 酵母におけるリン酸応答性アルコール発酵調節2024

    • Author(s)
      美馬未紗希、高木博史、渡辺大輔
    • Organizer
      日本農芸化学会2024年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K18006
  • [Presentation] 奈良漬の伝統的製法に固有の微生物叢を形成する乳酸菌2024

    • Author(s)
      吉岡 求、増田幸彦、渡辺大輔
    • Organizer
      日本農芸化学会2024年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K18006
  • [Presentation] 酵母におけるリン酸応答性アルコール発酵調節2024

    • Author(s)
      美馬未紗希、高木博史、渡辺大輔
    • Organizer
      日本農芸化学会2024年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-22H04885
  • [Presentation] スモモ類の花や果実からの野生酵母の単離と製パンへの応用2024

    • Author(s)
      井野倫星、左海遥奈、渡辺大輔、山田徳広、川崎通夫、沼本穂、加藤直樹、和田大
    • Organizer
      日本農芸化学会関西支部 第529回講演会
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-22H04885
  • [Presentation] 比較ゲノミクスに基づくワイン酵母の潜在的な高発酵性に関する解析2024

    • Author(s)
      髙橋空良、渡辺大輔
    • Organizer
      日本農芸化学会2024年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-22H04885
  • [Presentation] スモモ類の花や果実からの野生酵母の単離と製パンへの応用2024

    • Author(s)
      井野倫星、左海遥奈、渡辺大輔、山田徳広、川崎通夫、沼本穂、加藤直樹、和田大
    • Organizer
      日本農芸化学会関西支部 第529回講演会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K18006
  • [Presentation] 奈良漬の伝統的製法に固有の微生物叢を形成する乳酸菌2024

    • Author(s)
      吉岡 求、増田幸彦、渡辺大輔
    • Organizer
      日本農芸化学会2024年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-22H04885
  • [Presentation] 清酒酵母に学ぶアルコール発酵デザイン技術2024

    • Author(s)
      渡辺大輔
    • Organizer
      関西バイオものづくりフォーラム2024
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K18006
  • [Presentation] 比較ゲノミクスに基づくワイン酵母の潜在的な高発酵性に関する解析2024

    • Author(s)
      髙橋空良、渡辺大輔
    • Organizer
      日本農芸化学会2024年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K18006
  • [Presentation] 清酒酵母に学ぶアルコール発酵デザイン技術2024

    • Author(s)
      渡辺大輔
    • Organizer
      関西バイオものづくりフォーラム2024
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-22H04885
  • [Presentation] アルコール発酵の残された謎を解く2023

    • Author(s)
      渡辺大輔
    • Organizer
      第21回 HiHA ワークショップ
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-22H04885
  • [Presentation] 植物果皮表面由来微生物の脂肪酸特異的な生育2023

    • Author(s)
      渡辺大輔
    • Organizer
      新学術領域「ポストコッホ生態」2023年度領域会議
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K18006
  • [Presentation] 発酵環境における酵母たちの相互作用2023

    • Author(s)
      渡辺大輔
    • Organizer
      第75回日本生物工学会大会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K18006
  • [Presentation] 高温環境における分裂酵母の新たな適応メカニズムの解明2023

    • Author(s)
      中瀬由起子、柴谷愛由、小藤峻裕、今端佑樹、Fontip Mahayot、両角佑一、渡辺大輔、塩﨑一裕
    • Organizer
      酵母遺伝学フォーラム第56回研究報告会
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-22H04885
  • [Presentation] 植物クチクラ層に適応した植物常在性微生物の探索2023

    • Author(s)
      豊後友佳、岩本明歩、渡辺大輔
    • Organizer
      令和5年度 日本醸造学会大会
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-22H04885
  • [Presentation] アルコール発酵の残された謎を解く2023

    • Author(s)
      渡辺大輔
    • Organizer
      第10回SBJシンポジウム
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-22H04885
  • [Presentation] 植物クチクラ層に適応した植物常在性微生物の探索2023

    • Author(s)
      豊後友佳、岩本明歩、渡辺大輔
    • Organizer
      令和5年度 日本醸造学会大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K18006
  • [Presentation] 清酒酵母は何を感知してアルコール発酵を調節しているのか?2023

    • Author(s)
      渡辺大輔
    • Organizer
      日本遺伝学会 第95回大会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-22H04885
  • [Presentation] 植物常在性Rhodotula属酵母のω-ヒドロキシ脂肪酸資化能2023

    • Author(s)
      岩本明歩、高木博史、渡辺大輔
    • Organizer
      酵母遺伝学フォーラム第56回研究報告会
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-22H04885
  • [Presentation] Rational design of alcoholic fermentation by harnessing Saccharomyces cerevisiae2023

    • Author(s)
      Daisuke Watanabe
    • Organizer
      The Tri-lateral NAIST-TLL-CU Joint Symposium
    • Invited / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-22H04885
  • [Presentation] 清酒酵母は何を感知してアルコール発酵を調節しているのか?2023

    • Author(s)
      渡辺大輔
    • Organizer
      日本遺伝学会 第95回大会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K18006
  • [Presentation] 酵母のアルコール発酵を指標とした植物-微生物間相互作用因子の探索2023

    • Author(s)
      中瀬由起子、両角佑一、杉本幸子、渡辺大輔
    • Organizer
      第75回日本生物工学会大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K18006
  • [Presentation] 植物果皮表面由来微生物の脂肪酸特異的な生育2023

    • Author(s)
      渡辺大輔
    • Organizer
      新学術領域「ポストコッホ生態」2023年度領域会議
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-22H04885
  • [Presentation] 奈良漬の伝統的製法に適応した乳酸菌2023

    • Author(s)
      吉岡 求、増田幸彦、渡辺大輔
    • Organizer
      令和5年度 日本醸造学会大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K18006
  • [Presentation] リン酸に応答したアルコール発酵調節因子の発見2023

    • Author(s)
      美馬未紗希、高木博史、渡辺大輔
    • Organizer
      酵母遺伝学フォーラム第56回研究報告会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K18006
  • [Presentation] 清酒酵母の共生とアルコール発酵2023

    • Author(s)
      渡辺大輔
    • Organizer
      日本農芸化学会関西支部 第8回産学官連携シンポジウム
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-22H04885
  • [Presentation] Dri1-Rhs1 複合体を介した分裂酵母の高温耐性制御メカニズムの解析2023

    • Author(s)
      秋草裕、両角佑一、山口敦也、中瀬由起子、渡辺大輔、塩﨑一裕
    • Organizer
      酵母遺伝学フォーラム第56回研究報告会
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-22H04885
  • [Presentation] 微生物間相互作用の観点から再考するアルコール発酵の意義2023

    • Author(s)
      渡辺大輔
    • Organizer
      日本農芸化学会 2023年度大会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K05958
  • [Presentation] 微生物間相互作用の観点から再考するアルコール発酵の意義2023

    • Author(s)
      渡辺大輔
    • Organizer
      日本農芸化学会 2023年度大会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-22H04885
  • [Presentation] 奈良漬の伝統的製法に適応した乳酸菌2023

    • Author(s)
      吉岡 求、増田幸彦、渡辺大輔
    • Organizer
      令和5年度 日本醸造学会大会
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-22H04885
  • [Presentation] アルコール発酵の残された謎を解く2023

    • Author(s)
      渡辺大輔
    • Organizer
      第10回SBJシンポジウム
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K18006
  • [Presentation] 発酵食品の「都」~伝統と革新~2023

    • Author(s)
      渡辺大輔
    • Organizer
      第11回奈良まほろば産官学連携懇話会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-22H04885
  • [Presentation] 植物常在性Rhodotula属酵母のω-ヒドロキシ脂肪酸資化能2023

    • Author(s)
      岩本明歩、高木博史、渡辺大輔
    • Organizer
      酵母遺伝学フォーラム第56回研究報告会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K18006
  • [Presentation] 高温環境における分裂酵母の新たな適応メカニズムの解明2023

    • Author(s)
      中瀬由起子、柴谷愛由、小藤峻裕、今端佑樹、Fontip Mahayot、両角佑一、渡辺大輔、塩﨑一裕
    • Organizer
      酵母遺伝学フォーラム第56回研究報告会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K18006
  • [Presentation] 酵母のアルコール発酵を指標とした植物-微生物間相互作用因子の探索2023

    • Author(s)
      中瀬由起子、両角佑一、杉本幸子、渡辺大輔
    • Organizer
      第75回日本生物工学会大会
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-22H04885
  • [Presentation] 発酵食品の「都」~伝統と革新~2023

    • Author(s)
      渡辺大輔
    • Organizer
      第11回奈良まほろば産官学連携懇話会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K18006
  • [Presentation] 清酒酵母の共生とアルコール発酵2023

    • Author(s)
      渡辺大輔
    • Organizer
      日本農芸化学会関西支部 第8回産学官連携シンポジウム
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K18006
  • [Presentation] アルコール発酵の残された謎を解く2023

    • Author(s)
      渡辺大輔
    • Organizer
      第21回 HiHA ワークショップ
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K18006
  • [Presentation] リン酸に応答したアルコール発酵調節因子の発見2023

    • Author(s)
      美馬未紗希、高木博史、渡辺大輔
    • Organizer
      酵母遺伝学フォーラム第56回研究報告会
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-22H04885
  • [Presentation] Dri1-Rhs1 複合体を介した分裂酵母の高温耐性制御メカニズムの解析2023

    • Author(s)
      秋草裕、両角佑一、山口敦也、中瀬由起子、渡辺大輔、塩﨑一裕
    • Organizer
      酵母遺伝学フォーラム第56回研究報告会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K18006
  • [Presentation] 発酵環境における酵母たちの相互作用2023

    • Author(s)
      渡辺大輔
    • Organizer
      第75回日本生物工学会大会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-22H04885
  • [Presentation] 酵母ゲノムワイド解析から見出したリン酸応答による新規アルコール発酵調節2022

    • Author(s)
      美馬未紗希、高木健一、吉岡直哉、高木博史、渡辺大輔
    • Organizer
      第39回 イーストワークショップ
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-22H04885
  • [Presentation] 酵母ゲノムワイド解析から見出したリン酸応答による新規アルコール発酵調節2022

    • Author(s)
      美馬未紗希、高木健一、吉岡直哉、高木博史、渡辺大輔
    • Organizer
      2022年度日本農芸化学会関西支部大会
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-22H04885
  • [Presentation] 米糠を単一栄養源とするヒト腸内優占菌Bacteroidesとその次世代発酵乳への応用2022

    • Author(s)
      丸田 草太、山本 雄大、髙瀬 隆一、渡辺 大輔、橋本 渉
    • Organizer
      日本農芸化学会関西支部第519回講演会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21H02156
  • [Presentation] 植物クチクラ層に常在する微生物の脂肪酸特異的な生態系2022

    • Author(s)
      岩本明歩、高木博史、渡辺大輔
    • Organizer
      第39回 イーストワークショップ
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K05958
  • [Presentation] 植物クチクラ層に常在する微生物の脂肪酸特異的な生態系2022

    • Author(s)
      岩本明歩、高木博史、渡辺大輔
    • Organizer
      2022年度日本農芸化学会関西支部大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K05958
  • [Presentation] 植物クチクラ層に常在する微生物の脂肪酸特異的な生態系2022

    • Author(s)
      岩本明歩、高木博史、渡辺大輔
    • Organizer
      2022年度日本農芸化学会関西支部大会
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-22H04885
  • [Presentation] ヒト腸内優占Bacteroides属細菌による宿主細胞外粘液物質の利活用とγ-アミノ酪酸(GABA)の生産を介した生存戦略2022

    • Author(s)
      南 秀磨、老木 紗予子、渡辺 大輔、髙瀬 隆一、橋本 渉
    • Organizer
      2022年度日本農芸化学会関西支部大会 日本農芸化学会関西支部第522回講演会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21H02156
  • [Presentation] 酵母ゲノムワイド解析から見出したリン酸応答による新規アルコール発酵調節2022

    • Author(s)
      美馬未紗希、高木健一、吉岡直哉、高木博史、渡辺大輔
    • Organizer
      第39回 イーストワークショップ
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K05958
  • [Presentation] アルコール発酵調節のグローバルランドスケープ2022

    • Author(s)
      渡辺大輔、高木健一、吉岡直哉、杉本幸子、高木博史
    • Organizer
      酵母遺伝学フォーラム 第55回研究報告会
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-22H04885
  • [Presentation] 乳酸菌との共存による酵母の代謝改変を引き起こすメカニズムの探索2022

    • Author(s)
      渡辺 大輔, 杉本 幸子, 高木 博史
    • Organizer
      令和4年度 日本醸造学会大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K05958
  • [Presentation] 酵母ゲノムワイド解析から見出したリン酸応答による新規アルコール発酵調節2022

    • Author(s)
      美馬未紗希、高木健一、吉岡直哉、高木博史、渡辺大輔
    • Organizer
      2022年度日本農芸化学会関西支部大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K05958
  • [Presentation] 酵母のアルコール発酵を制御するシグナル伝達・代謝経路2022

    • Author(s)
      渡辺大輔、川島幹也、吉岡直哉、杉本幸子、高木博史
    • Organizer
      日本農芸化学会2022年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K05958
  • [Presentation] 乳酸菌との共存による酵母の代謝改変を引き起こすメカニズムの探索2022

    • Author(s)
      渡辺 大輔, 杉本 幸子, 高木 博史
    • Organizer
      令和4年度 日本醸造学会大会
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-22H04885
  • [Presentation] アルコール発酵調節のグローバルランドスケープ2022

    • Author(s)
      渡辺大輔、高木健一、吉岡直哉、杉本幸子、高木博史
    • Organizer
      酵母遺伝学フォーラム 第55回研究報告会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K05958
  • [Presentation] Rational design of alcoholic fermentation by harnessing Saccharomyces cerevisiae2022

    • Author(s)
      Daisuke Watanabe
    • Organizer
      Recent Developments in Fermentation Science
    • Invited / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-22H04885
  • [Presentation] ヒト腸管細胞と腸内優占Bacteroides属細菌との宿主粘液物質を介した接着と相利共生2022

    • Author(s)
      幸田 有希渚、梶川 幹太、佐藤 賢宏、髙瀬 隆一、渡辺 大輔、橋本 渉
    • Organizer
      日本農芸化学会2022年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21H02156
  • [Presentation] 植物クチクラ層に常在する微生物の脂肪酸特異的な生態系2022

    • Author(s)
      岩本明歩、高木博史、渡辺大輔
    • Organizer
      第39回 イーストワークショップ
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-22H04885
  • [Presentation] ブドウ果皮共生菌によるワインの自然発酵促進2021

    • Author(s)
      渡辺 大輔, 橋本 渉
    • Organizer
      日本農芸化学会2021年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K05958
  • [Presentation] 動物宿主多糖由来不飽和ウロン酸を代謝する腸内優占菌酵素の構造と機能2021

    • Author(s)
      髙瀬 隆一、幸田 有希渚、渡辺 大輔、橋本 渉
    • Organizer
      第21回関西グライコサイエンスフォーラム
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21H02156
  • [Presentation] ブドウ果皮に由来する酵母様真菌Aureobasidium pullulansの炭素代謝特性2020

    • Author(s)
      渡辺 大輔, 橋本 渉
    • Organizer
      酵母遺伝学フォーラム第53回研究報告会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K05958
  • [Presentation] 焼酎酵母におけるRim15pの欠損が麦焼酎醸造に及ぼす影響2019

    • Author(s)
      渡辺大輔, 田代智史, 新谷大, 杉本幸子, 岩見明彦, 梶原康博, 高下秀春, 高木博史
    • Organizer
      日本農芸化学会2019年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Presentation] 清酒酵母の高発酵力を生み出すCdc55p結合型プロテインフォスファターゼ2A(PP2ACdc55p)2018

    • Author(s)
      渡辺大輔, 梶原拓真, 杉本幸子, 赤尾 健, 下飯 仁, 高木博史
    • Organizer
      平成30年度日本醸造学会大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Presentation] 清酒醸造における酵母と乳酸菌の相互作用2018

    • Author(s)
      渡辺大輔
    • Organizer
      発酵と代謝研究会 平成29年度第2回勉強会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Presentation] パン酵母の冷凍保存後の発酵力に重要なプロテアソーム関連遺伝子の発現2018

    • Author(s)
      高木博史, 渡辺大輔, 関口拓史, 杉本幸子, 長澤 淳, 喜田直孝
    • Organizer
      第70回日本生物工学会大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Presentation] パン酵母における高発酵関連因子の探索2018

    • Author(s)
      山村瑞歩, 渡辺大輔, 杉本幸子, 梶原拓真, 高木博史
    • Organizer
      第10回日本醸造学会若手シンポジウム
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Presentation] 『感じる』酵母~栄養環境とアルコール発酵の関係~2018

    • Author(s)
      渡辺大輔
    • Organizer
      第26回HiHAセミナー
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Presentation] Diversity of Aspergillus fumigatus clinical strains in the potential pathogenicity-related properties2018

    • Author(s)
      Daisuke, Hagiwara, Caitlin H. Kowalski, Robert A. Cramer, Hiroki Takahashi, Hiroshi Takagi, Akira Watanabe, Katsuhiko Kamei
    • Organizer
      The 8th Advances Against Aspergillosis conference
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16H02601
  • [Presentation] 酵母は何を感知してアルコール発酵を調節しているのか?2018

    • Author(s)
      渡辺大輔, 高木博史
    • Organizer
      第70回日本生物工学会大会シンポジウム
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Presentation] 酵母のアルコール発酵調節におけるTORC1シグナリングとアミノ酸の効果2018

    • Author(s)
      渡辺大輔, 杉本幸子, 水野恵, 周延, 陳佳文, 赤尾健, 下飯仁, 前田達哉, 高木博史
    • Organizer
      日本農芸化学会2018年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Presentation] 酵母ユビキチンリガーゼRsp5pを介したエタノールストレス応答およびエタノール発酵調節2018

    • Author(s)
      松本拓也, 渡辺大輔, 志賀岳希, 北侑子, Tira Siti Nur Afiah, 高木博史
    • Organizer
      日本農芸化学会2018年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Presentation] 清酒酵母の高発酵力を生み出すPP2ACdc55p2018

    • Author(s)
      渡辺大輔, 梶原拓真, 杉本幸子, 赤尾 健, 下飯 仁, 高木博史
    • Organizer
      酵母遺伝学フォーラム第51回研究報告会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Presentation] 酵母非遺伝的因子[GAR+]がアルコール発酵と遺伝子発現に及ぼす効果2018

    • Author(s)
      渡辺大輔, 熊野舞香, 杉本幸子, 高木 博史
    • Organizer
      日本農芸化学会関西支部大会(第505回講演会)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Presentation] 酵母Greatwallプロテインキナーゼを介した新規アルコール発酵調節経路2018

    • Author(s)
      梶原拓真, 渡辺大輔, 武田鋼二郎, 建部恒, 塩崎一裕, 高木博史
    • Organizer
      日本農芸化学会2018年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Presentation] 酵母プリオン様因子[GAR+]を介した清酒酵母-生もと乳酸菌間の相互作用2018

    • Author(s)
      熊野舞香, 渡辺大輔, 杉本幸子, 砂田啓輔, 高橋俊成, 山田 翼, 高木博史
    • Organizer
      日本農芸化学会関西支部大会(第505回講演会)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Presentation] 清酒酵母の高発酵力に関する研究2018

    • Author(s)
      渡辺大輔
    • Organizer
      第4回関西醸造研究セミナー
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Presentation] Greatwall-PP2AB55d経路を介した解糖系制御と清酒酵母の生き残り戦略2018

    • Author(s)
      渡辺大輔, 赤尾 健, 下飯 仁, 高木博史
    • Organizer
      第41回日本分子生物学会年会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Presentation] アルコール発酵調節におけるプロテインキナーゼRim15pとストレス応答性転写因子Msn2/4pの関係2018

    • Author(s)
      川島幹也, 梶原拓真, 渡辺大輔, 高木博史
    • Organizer
      第10回日本醸造学会若手シンポジウム
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Presentation] 酵母非遺伝的因子[GAR+]がアルコール発酵と遺伝子発現に及ぼす効果2018

    • Author(s)
      渡辺大輔, 熊野舞香, 杉本幸子, 高木博史
    • Organizer
      第70回日本生物工学会大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Presentation] 生もと乳酸菌の共存が誘導する清酒酵母の代謝改変および清酒醸造への効果2017

    • Author(s)
      熊野舞香, 渡辺大輔, 杉本幸子, 砂田啓輔, 高橋俊成, 山田翼, 高木博史
    • Organizer
      日本農芸化学会関西支部例会(第501回講演会)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Presentation] 生もと乳酸菌の共存が誘導する清酒酵母の代謝改変および清酒醸造への効果2017

    • Author(s)
      熊野舞香, 渡辺大輔, 杉本幸子, 砂田啓輔, 高橋俊成, 山田翼, 高木博史
    • Organizer
      第9回日本醸造学会若手シンポジウム
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Presentation] 酵母アルコール発酵制御遺伝子のゲノムワイド探索から明らかになったリン酸-炭素代謝クロストーク調節2017

    • Author(s)
      渡辺大輔, 高木健一, 吉岡直哉, 杉本幸子, 高木博史
    • Organizer
      日本農芸化学会関西・中四国・西日本支部2017年度合同大阪大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Presentation] アルコール発酵制御に関わる新規遺伝子の探索から明らかになった酵母 VTC 複合体の役割2017

    • Author(s)
      吉岡 直哉, 渡辺 大輔, 高木 健一, 杉本 幸子, 高木 博史
    • Organizer
      日本農芸化学会2017年度大会
    • Place of Presentation
      京都女子大学(京都市)
    • Year and Date
      2017-03-17
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Presentation] 清酒醸造における新しい微生物間相互作用 -乳酸菌の「声」は酵母に届くか-2017

    • Author(s)
      渡辺大輔, 砂田啓輔, 高橋俊成, 山田翼, 高木博史
    • Organizer
      第69回日本生物工学会大会シンポジウム
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Presentation] 醸造微生物学のパラドックス~清酒酵母の高発酵能とストレス耐性~2017

    • Author(s)
      渡辺大輔
    • Organizer
      第10回KITライフサイエンスセミナー
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Presentation] 酵母アルコール発酵制御遺伝子のゲノムワイド探索から明らかになったリン酸-炭素代謝クロストーク調節2017

    • Author(s)
      渡辺大輔, 高木健一, 吉岡直哉, 杉本幸子, 高木博史
    • Organizer
      第69回日本生物工学会大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Presentation] 酵母ゲノムから解き明かす醸造特性のひみつ2017

    • Author(s)
      渡辺大輔
    • Organizer
      日本生物工学会九州支部2017年度市民フォーラム
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Presentation] 清酒酵母の高発酵力に関する研究2017

    • Author(s)
      渡辺大輔
    • Organizer
      平成29年度日本醸造学会大会技術賞受賞記念講演
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Presentation] 酵母アルコール発酵制御遺伝子のゲノムワイド探索から明らかになったリン酸-炭素代謝クロストーク調節2017

    • Author(s)
      渡辺大輔, 高木健一, 吉岡直哉, 杉本幸子, 高木博史
    • Organizer
      酵母遺伝学フォーラム第50回研究報告会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Presentation] 清酒酵母をサイエンスしてみた2017

    • Author(s)
      渡辺大輔
    • Organizer
      生物工学若手研究者の集い夏のセミナー
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Presentation] 清酒酵母に見出したアルコール発酵調節因子Rim15pを介した栄養シグナル伝達経路の解析2017

    • Author(s)
      渡辺大輔, 杉本幸子, 梶原拓真, 高木博史
    • Organizer
      平成29年度日本醸造学会大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Presentation] 酵母に見出したフラボタンパク質Tah18依存的な一酸化窒素の合成制御機構と生理機能解析2017

    • Author(s)
      吉川雄樹, 那須野 亮, 渡辺大輔, 高木博史
    • Organizer
      日本農芸化学会2017年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16H02601
  • [Presentation] 酵母Greatwallプロテインキナーゼを介したアルコール発酵調節経路2017

    • Author(s)
      梶原拓真, 渡辺大輔, 武田鋼二郎, 建部恒, 塩崎一裕, 高木博史
    • Organizer
      酵母遺伝学フォーラム第50回研究報告会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Presentation] パン酵母の高発酵力を生み出す遺伝的要因の探索2017

    • Author(s)
      梶原拓真, 渡辺大輔, 高木博史
    • Organizer
      第69回日本生物工学会大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Presentation] 生もと乳酸菌の共存が誘導する清酒酵母の代謝改変および清酒醸造への効果2017

    • Author(s)
      渡辺大輔, 伊藤稔, 杉本幸子, 大橋正孝, 山田翼, 高橋俊成, 高木博史
    • Organizer
      第3回関西醸造研究セミナー
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Presentation] 出芽酵母ユビキチンリガーゼRsp5pを介した新規アルコール発酵調節機構の解明2017

    • Author(s)
      渡辺大輔
    • Organizer
      酵母細胞研究会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Presentation] Molecular mechanism of nitrosative stress tolerance in yeast2017

    • Author(s)
      Khairul Anam, Ryo Nasuno, Daisuke Watanabe, Hiroshi Takagi
    • Organizer
      日本農芸化学会関西・中四国・西日本支部2017年度合同大阪大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16H02601
  • [Presentation] 生もと乳酸菌の共存が誘導する清酒酵母の炭素代謝改変及び清酒醸造への効果2017

    • Author(s)
      伊藤 稔, 渡辺 大輔, 杉本 幸子, 大橋 正孝, 山田 翼, 高橋 俊成, 高木 博史
    • Organizer
      日本農芸化学会2017年度大会
    • Place of Presentation
      京都女子大学(京都市)
    • Year and Date
      2017-03-17
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Presentation] 酵母における環境応答と代謝調節に関する分子遺伝学的研究とその応用2016

    • Author(s)
      渡辺 大輔
    • Organizer
      日本農芸化学会関西支部第495回講演会・ミニシンポジウム
    • Place of Presentation
      大阪府立大学学術交流会館(堺市)
    • Year and Date
      2016-07-09
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Presentation] 酵母に見出したフラボタンパク質Tah18依存的な一酸化窒素合成の制御機構2016

    • Author(s)
      吉川雄樹, 那須野 亮, 渡辺大輔, 高木博史
    • Organizer
      酵母遺伝学フォーラム第49回研究報告会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16H02601
  • [Presentation] 清酒酵母におけるTORC1シグナリングとアルコール発酵の関連に関する研究2016

    • Author(s)
      渡辺 大輔, 周 延, 陳 佳文, 水野 恵, 荒木 義雄, 杉本 幸子, 万 クン, 中沢 伸重, 赤尾 健, 下飯 仁, 水田 啓子, 前田 達哉, 高木 博史
    • Organizer
      平成28年度日本醸造学会大会
    • Place of Presentation
      北とぴあ(東京都北区)
    • Year and Date
      2016-10-19
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Presentation] Nitric oxide signaling in oxidative stress response in the fission yeast2016

    • Author(s)
      Rika Indri Astuti, Daisuke Watanabe, Hiroshi Takagi
    • Organizer
      The 14th International Congress on Yeasts
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16H02601
  • [Presentation] Molecular mechanism of nitric oxide detoxification in budding yeast Saccharomyces cerevisiae2016

    • Author(s)
      Khairul Anam, Ryo Nasuno, Daisuke Watanabe, Hiroshi Takagi
    • Organizer
      The 14th International Congress on Yeasts
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16H02601
  • [Presentation] ストレス環境におけるアルコール発酵力の改善を目指した酵母RIM15遺伝子のプロモーター改変2016

    • Author(s)
      渡辺 大輔, 金子 亜紀江, 杉本 幸子, 大貫 慎輔, 高木 博史, 大矢 禎一
    • Organizer
      第68回日本生物工学会大会
    • Place of Presentation
      富山国際会議場(富山県富山市)
    • Year and Date
      2016-09-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Presentation] Mechanism of high alcoholic fermentation performance of sake yeast Saccharomyces cerevisiae.2016

    • Author(s)
      Watanabe D, Takagi H, Shimoi H
    • Organizer
      The 14th International Congress on Yeasts (ICY14)
    • Place of Presentation
      Awaji, Hyogo (Japan)
    • Year and Date
      2016-09-11
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Presentation] Regulatory mechanism of the flavoprotein Tah18-dependent nitric oxide synthesis and cell death in yeast2016

    • Author(s)
      Yuki Yoshikawa, Ryo Nasuno, Daisuke Watanabe, Hiroshi Takagi
    • Organizer
      The 14th International Congress on Yeasts
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16H02601
  • [Presentation] Physiological role of lactic acid bacteria in traditional sake brewed with sake yeast Saccharomyces cerevisiae2016

    • Author(s)
      Ito M, Watanabe D, Sugimoto Y, Takahashi T, Takagi H
    • Organizer
      The 14th International Congress on Yeasts (ICY14)
    • Place of Presentation
      Awaji, Hyogo (Japan)
    • Year and Date
      2016-09-11
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Presentation] Phosphate homeostasis as a novel regulatory mechanism of alcoholic fermentation by Saccharomyces cerevisiae2016

    • Author(s)
      Yoshioka N, Watanabe D, Takagi K, Sugimoto Y, Takagi H
    • Organizer
      The 14th International Congress on Yeasts (ICY14)
    • Place of Presentation
      Awaji, Hyogo (Japan)
    • Year and Date
      2016-09-11
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Presentation] なぜ清酒酵母はアルコール発酵力が高いのか?2016

    • Author(s)
      渡辺 大輔
    • Organizer
      駒場談話会
    • Place of Presentation
      東京大学駒場キャンパス(東京都目黒区)
    • Year and Date
      2016-07-23
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Presentation] 新しい酵母の創成による発酵生産性・品質の向上を目指して2016

    • Author(s)
      渡辺 大輔
    • Organizer
      イノベーション・ジャパン2016
    • Place of Presentation
      東京ビッグサイト(東京都江東区)
    • Year and Date
      2016-08-25
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K18676
  • [Presentation] 清酒酵母におけるTORC1シグナリングとアルコール発酵の関連に関する研究2015

    • Author(s)
      渡辺大輔, 周延, 陳佳文, 水野恵, 荒木義雄, 杉本幸子, 万クン, 中沢伸重, 赤尾健, 下飯仁, 水田啓子, 前田達哉, 高木博史
    • Organizer
      第38回日本分子生物学会年会 第88回日本生化学会 合同大会
    • Place of Presentation
      神戸ポートアイランド(兵庫県神戸市)
    • Year and Date
      2015-12-01
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25850065
  • [Presentation] 清酒酵母におけるTORC1シグナリングとアルコール発酵の関連に関する研究2015

    • Author(s)
      渡辺大輔, 周延, 陳佳文, 水野恵, 荒木義雄, 杉本幸子, 万クン, 中沢伸重, 赤尾健, 下飯仁, 水田啓子, 前田達哉, 高木博史
    • Organizer
      酵母遺伝学フォーラム第48回研究報告会
    • Place of Presentation
      広島大学(広島県東広島市)
    • Year and Date
      2015-08-31
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25850065
  • [Presentation] なぜ清酒酵母はアルコール発酵力が高いのか?2014

    • Author(s)
      渡辺大輔
    • Organizer
      第78回酵母研究会講演会
    • Place of Presentation
      アサヒビール吹田工場(大阪府吹田市)
    • Year and Date
      2014-08-07
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25850065
  • [Presentation] How has sake yeast acquired high alcohol fermentation ability?2014

    • Author(s)
      Daisuke Watanabe
    • Organizer
      生物工学会関西支部 国際ワークショップ “Workshop on Asian Brewery Technology”
    • Place of Presentation
      月桂冠株式会社昭和蔵ホール(京都市)
    • Year and Date
      2014-10-30
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25850065
  • [Presentation] なぜ清酒酵母はアルコール発酵力が高いのか?2014

    • Author(s)
      渡辺大輔
    • Organizer
      第8回日本ゲノム微生物学会年会
    • Place of Presentation
      東京農業大学(世田谷区)
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25850065
  • [Presentation] 出芽酵母PE-2株におけるRIM15遺伝子欠失による糖蜜発酵性の向上2013

    • Author(s)
      村上智子、井内智美、渡辺大輔、周延、深田理恵、赤尾健、島純、高木博史、下飯仁
    • Organizer
      第65回日本生物工学会大会
    • Place of Presentation
      広島国際会議場(広島市)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25850065
  • [Presentation] 出芽酵母におけるグルコース脱抑制の機能欠損によるアルコール発酵の速度向上2013

    • Author(s)
      水野恵、渡辺大輔、橋本直哉、周延、赤尾健、下飯仁
    • Organizer
      第65回日本生物工学会大会
    • Place of Presentation
      広島国際会議場(広島市)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25850065
  • [Presentation] RIM15遺伝子機能欠損によるアルコール発酵力向上のメカニズム

    • Author(s)
      高木健一, 渡辺大輔, 周 延、平田愛子, 大矢禎一, 高木博史, 赤尾 健, 下飯 仁
    • Organizer
      第6回日本醸造学会若手シンポジウム
    • Place of Presentation
      北とぴあ(東京都北区)
    • Year and Date
      2014-10-08 – 2014-10-09
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25850065
  • [Presentation] Identification of yeast Greatwall kinase Rim15p as a novel negative regulator for alcoholic fermentation.

    • Author(s)
      Daisuke Watanabe, Yan Zhou, Aiko Hirata, Yoshikazu Ohya, Takeshi Akao, Hitoshi Shimoi, and Hiroshi Takagi
    • Organizer
      Yeast Genetics Meeting 2014
    • Place of Presentation
      University of Washington(アメリカ合衆国、シアトル)
    • Year and Date
      2014-07-29 – 2014-08-03
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25850065
  • 1.  TAKAGI Hiroshi (50275088)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 10 results
  • 2.  那須野 亮 (90708116)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 7 results
  • 3.  萩原 大祐 (20612203)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 2 results
  • 4.  橋本 渉 (30273519)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 7 results
  • 5.  Tanaka Katsunori (60273926)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 6.  IZAWA SHINGO (10273517)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 7.  川本 進 (80125921)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 8.  知花 博治 (30333488)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 9.  西村 明 (30781728)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 10.  高谷 直樹 (50282322)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 11.  小倉 康平 (00586612)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 12.  三上 文三 (40135611)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 13.  老木 紗予子 (40843090)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 2 results
  • 14.  高瀬 隆一 (10842156)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 15.  大矢 禎一
    # of Collaborated Projects: 0 results
    # of Collaborated Products: 1 results

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