• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

TANIOKA Yuri  谷岡 由梨

ORCIDConnect your ORCID iD *help
… Alternative Names

TANIOKA YURI  谷岡 由梨

Less
Researcher Number 30553250
Other IDs
Affiliation (Current) 2025: 東京農業大学, 国際食料情報学部, 准教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2018 – 2023: 東京農業大学, 国際食料情報学部, 准教授
2017: 東京農業大学, 応用生物科学部, 准教授
2012 – 2013: 東京農業大学短期大学部, その他部局等, 助教
2011: 東京農業大学短期大学部, 栄養学科, 助教
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Basic Section 38050:Food sciences-related / Eating habits / Eating habits, studies on eating habits
Except Principal Investigator
Eating habits, studies on eating habits
Keywords
Principal Investigator
シュードB12 / コリノイド化合物 / シュードビタミンB12 / ビタミンB12 / 形質転換 / シュードビタミンB12 / ビタミンB12 / 最小生育阻止濃度 / Arthrospira platensis / B12生合成経路 … More / ビタミンB12合成経路 / Fischerella sp. NIES3754 / Synechocystis sp. / Althrospira platensis / 食用ラン藻 / コリノイド / リボヌクレオチドレダクターゼ / 乳酸菌 / ラクトバチラス属 / 人工消化 / コリノイド合成乳酸菌 / ビタミンB12類縁体 / 発酵食品 / 食用貝類 … More
Except Principal Investigator
抗酸化能 / αーグルコシダーゼ阻害 / L-dopa / 抗酸化性 / パーキンソン病 / L-ドーパ / ムクナ Less
  • Research Projects

    (4 results)
  • Research Products

    (15 results)
  • Co-Researchers

    (2 People)
  •  Modification of the pseudovitamin-12 synthesis pathway in cyanobacteria.Principal Investigator

    • Principal Investigator
      TANIOKA YURI
    • Project Period (FY)
      2021 – 2023
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 38050:Food sciences-related
    • Research Institution
      Tokyo University of Agriculture
  •  Fundamental studies on the ability of Lactobacillus species to synthesise corinoid compounds.Principal Investigator

    • Principal Investigator
      TANIOKA YURI
    • Project Period (FY)
      2017 – 2021
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      Tokyo University of Agriculture
  •  Characterization of vitamin B12 compounds from various daily foodsPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      TANIOKA Yuri
    • Project Period (FY)
      2012 – 2013
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      東京農業大学短期大学部
  •  Research of functional evaluation of mucuna bean on antioxidation and parkinson's disease

    • Principal Investigator
      FURUSHO Tadasu
    • Project Period (FY)
      2011 – 2013
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      College of Tokyo University of Agriculture

All 2023 2019 2018 2017 2014 2013 2012 Other

All Journal Article Presentation Book

  • [Book] Shellfish: Human Consumption, Health Implications and Conservation Concerns2014

    • Author(s)
      Fumio Watanabe, Yuri Tanioka
    • Publisher
      NOVA publishers Inc
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24700856
  • [Book] Characterization of corrinoid compounds in edible shellfish2014

    • Author(s)
      Fumio Watanabe, Yuri Tanioka
    • Publisher
      NOVA publishers Inc(in press)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24700856
  • [Journal Article] シュードビタミンB12の生理機能の解明と食品化学的研究2019

    • Author(s)
      谷岡由梨
    • Journal Title

      ビタミン

      Volume: 93 Pages: 47-51

    • NAID

      130007803556

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K12889
  • [Journal Article] Determination of Vitamin B12 Content of Sauerkraut (Pickled Cabbage) Products and Plant-Derived Lactic Acid Bacteria2018

    • Author(s)
      BITO T, FUJII K, SHIMIZU T, KITAMURA Y, TANIOKA Y, TAKENAKA S, YABUTA Y, FURUSHO T, AIMI T, SCHWARZ J , WATANABE F
    • Journal Title

      日本食品保蔵科学会誌

      Volume: 44 Pages: 293-301

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K12889
  • [Presentation] ビタミンB12下方配位子塩基合成酵素ホモログを有するラン藻Fischerella sp. NIES-3754のビタミンB12の特徴2023

    • Author(s)
      小礒香織、小関喬平、美籐友博、藪田行哲、山内淳、古庄律、渡邉文雄、谷岡由梨
    • Organizer
      ビタミン学会第75回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05473
  • [Presentation] 藍藻Synechocystis sp. PCC 6803 GT-In のシュードB12 合成経路の変換2023

    • Author(s)
      小礒 香織、今村 優香、前田 海成、渡辺 智、横井 彩子、山内 淳、古庄 律、谷岡 由梨
    • Organizer
      日本農芸化学会2023年度大会、広島・オンライン開催
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05473
  • [Presentation] ビタミンB12定量菌株として選抜された乳酸菌の各種定量因子に対する生育反応2019

    • Author(s)
      谷岡由梨、田中尚人、山内淳、古庄律
    • Organizer
      ビタミン学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K12889
  • [Presentation] 培地へのビタミンB12構成成分添加が乳酸菌のコリノイド生成に及ぼす影響2017

    • Author(s)
      谷岡由梨、小礒香織、竹中重雄、石田裕、古庄律、渡辺文雄
    • Organizer
      ビタミン学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K12889
  • [Presentation] 熟成型チーズ類に含まれるビタミンB12化合物の特性2014

    • Author(s)
      谷岡由梨(代表)
    • Organizer
      日本ビタミン学会
    • Place of Presentation
      姫路商工会議所、兵庫
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24700856
  • [Presentation] 熟成型チーズ類に含まれるビタミン B12 化合物の特性2014

    • Author(s)
      谷岡由梨
    • Organizer
      日本ビタミン学会
    • Place of Presentation
      姫路商工会議所
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24700856
  • [Presentation] 食用貝類に含まれるコリノイド化合物の特性2013

    • Author(s)
      谷岡由梨(代表)
    • Organizer
      日本食品科学工学会
    • Place of Presentation
      東京農業大学、東京
    • Year and Date
      2013-03-08
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24700856
  • [Presentation] ムクナ種子を利用して製造した加工食品の特性2013

    • Author(s)
      古庄 律 谷岡由梨 石田 裕 伊部さちえ 宮丸直子 乙部和紀
    • Organizer
      第62回日本食品保蔵学会大会
    • Place of Presentation
      山形大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500992
  • [Presentation] 食用貝類に含まれるビタミンB_<12>化合物の同定と真のB_<12>量の補正2012

    • Author(s)
      谷岡由梨(代表)
    • Organizer
      日本ビタミン学会
    • Place of Presentation
      長良川国際会議場、岐阜
    • Year and Date
      2012-06-22
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24700856
  • [Presentation] 食用貝類に含まれるコリノイド化合物の特性

    • Author(s)
      谷岡由梨、竹中重雄、古庄 律、薮田行哲、中野 長久、渡辺 文雄
    • Organizer
      食品科学工学会
    • Place of Presentation
      東京農業大学 東京
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24700856
  • [Presentation] 食用貝類に含まれるビタミンB12化合物の同定と真のB12量の補正

    • Author(s)
      谷岡由梨、竹中重雄、古庄 律、薮田行哲、中野 長久、渡辺 文雄
    • Organizer
      ビタミン学会
    • Place of Presentation
      長良川国際会議場 岐阜
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24700856
  • 1.  FURUSHO Tadasu (50238680)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 2.  ISHIDA Hiroshi (60248937)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 1 results

URL: 

Are you sure that you want to link your ORCID iD to your KAKEN Researcher profile?
* This action can be performed only by the researcher himself/herself who is listed on the KAKEN Researcher’s page. Are you sure that this KAKEN Researcher’s page is your page?

この研究者とORCID iDの連携を行いますか?
※ この処理は、研究者本人だけが実行できます。

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi