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Hashimoto Chikako  橋本 周子

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HASHIMOTO Chikako  橋本 周子

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Researcher Number 30725073
Other IDs
Affiliation (Current) 2025: 関西学院大学, 国際学部, 准教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2021 – 2023: 関西学院大学, 国際学部, 准教授
2019 – 2021: 滋賀県立大学, 人間文化学部, 准教授
2018 – 2019: 滋賀県立大学, 人間文化学部, 講師
2014 – 2017: 滋賀県立大学, 人間文化学部, 助教
Review Section/Research Field
Principal Investigator
History of thought / Basic Section 01040:History of thought-related
Except Principal Investigator
Basic Section 01040:History of thought-related / Sociology
Keywords
Principal Investigator
社交 / 美食 / 子ども / フランスの食文化 / 食事 / おやつ / コンフィチュール / フーリエ / 教養 / 魚 … More / 肉食 / 魚食 / 日本料理 / フランス料理 / 料理 / 文人 / 食文化 / 食通 / 都市 / 習俗 / 共食 / 市民性 / 社交性 / フランス革命 / 食卓 … More
Except Principal Investigator
風雅 / マナー / ソサエティ / 風雅(テイスト) / 社中(ソサエティ) / 風俗(マナーズ) / 社交性 / 中国思想史 / 日本思想史 / 啓蒙思想 / 18世紀 / 共時性 / 啓蒙 / 近代思想 / 東アジア / 啓蒙思想史 / 清朝 / 社会史 / 文化史 / 科学史 / 近世東アジア史 / 近代思想史 / 18世紀研究 / 東西比較 / 比較思想史 / 演劇 / 衣食住 / フランス / 市民性 / 統治 / 制度 / フランス革命 / 市民権 / 習俗 Less
  • Research Projects

    (5 results)
  • Research Products

    (32 results)
  • Co-Researchers

    (20 People)
  •  自律的生の実践としての〈おやつ〉に関する思想史的研究Principal Investigator

    • Principal Investigator
      橋本 周子
    • Project Period (FY)
      2023 – 2026
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 01040:History of thought-related
    • Research Institution
      Kwansei Gakuin University
  •  Comparative history on ideas of "gourmand"Principal Investigator

    • Principal Investigator
      Hashimoto Chikako
    • Project Period (FY)
      2018 – 2021
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      History of thought
    • Research Institution
      The University of Shiga Prefecture
  •  The synchronicity of 18th century worlds: manners, society, taste

    • Principal Investigator
      Zhang Xiaogang
    • Project Period (FY)
      2018 – 2021
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Review Section
      Basic Section 01040:History of thought-related
    • Research Institution
      Kinjo Gakuin University
  •  Changes of the concept of mores and public space in the eighteenth and nineteenth centuries : theater, city and republic

    • Principal Investigator
      TOMINAGA Shigeki
    • Project Period (FY)
      2015 – 2017
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Sociology
    • Research Institution
      Kyoto University
  •  History of Ideas on the ConvivialityPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      HASHIMOTO Chikako
    • Project Period (FY)
      2014 – 2016
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      History of thought
    • Research Institution
      The University of Shiga Prefecture

All 2024 2023 2021 2020 2019 2017 2016 2015 2014

All Journal Article Presentation Book

  • [Book] La patrimoine en bouche, nouveau appetits, nouvelle mythologies2016

    • Author(s)
      Sylvie Brodziak, Sylvie Catellin, Vincent Marcilhac, Chikako Hashimoto et al.
    • Total Pages
      204
    • Publisher
      Harmattan
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26770035
  • [Journal Article] 「コンフィチュール/コンポートあるいは「調和世界」のパン――フーリエにおける子どもと食の問題」2024

    • Author(s)
      橋本周子
    • Journal Title

      福島知巳編『フーリエの新世界』(水声社)

      Volume: -

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K00108
  • [Journal Article] 「ポトフ、あるいはじっくり煮込まれた〈国民〉の源泉」2023

    • Author(s)
      橋本周子
    • Journal Title

      南直人編『食の展望:持続可能な食をめざして』(農文協)

      Volume: - Pages: 150-155

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K00108
  • [Journal Article] 飯館的餐卓与宅第的餐卓2023

    • Author(s)
      橋本周子
    • Journal Title

      牛貫杰 毛立平 張小鋼編 『風尚、社会与風雅:十八世紀東西方的共時性』(中国社会科学出版社)

      Volume: -

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K00108
  • [Journal Article] “Politique ou poetique?: Les traits du discours culinaire en France et au Japon au XVIIIe siecle”2023

    • Author(s)
      Chikako Hashimoto
    • Journal Title

      Kwansei Gakuin University Humanities Review

      Volume: 28 Pages: 1-12

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K00108
  • [Journal Article] 「嗜好品」研究の来歴と命運――バルザック『近代的興奮剤考』をてがかりに2021

    • Author(s)
      橋本周子
    • Journal Title

      嗜好品文化研究

      Volume: 6 Pages: 148-155

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18H00620
  • [Journal Article] 「「嗜好品」研究の来歴と命運――バルザック『近代的興奮剤考』をてがかりに」2021

    • Author(s)
      橋本周子
    • Journal Title

      嗜好品文化研究会

      Volume: 6 Pages: 148-155

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K13344
  • [Journal Article] 「砂糖菓子をめぐって:マリー=アントワネット・フーリエ・カレームをてがかりに」2020

    • Author(s)
      橋本周子
    • Journal Title

      『立命館言語文化研究』

      Volume: 32(1) Pages: 65-74

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K13344
  • [Journal Article] 砂糖菓子をめぐって:マリー=アントワネット・フーリエ・カレームをてがかりに2020

    • Author(s)
      橋本周子
    • Journal Title

      『立命館言語文化研究』

      Volume: 32-1 Pages: 65-74

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18H00620
  • [Journal Article] 「フランス料理と国民的アイデンティティー――料理書・美食批評・歴史叙述」2019

    • Author(s)
      橋本周子
    • Journal Title

      西澤治彦編『「国民料理」の形成』ドメス出版

      Volume: 1 Pages: 20-39

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18H00620
  • [Journal Article] L’art culinaire, l’art de manger. La notion d’art autour de la table chez Grimod de la Reyniere2016

    • Author(s)
      Chikako HASHIMOTO
    • Journal Title

      La patrimoine en bouche, nouveau appetits, nouvelle mythologies

      Volume: - Pages: 45-64

    • Peer Reviewed / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K03814
  • [Journal Article] 「啓蒙の飲料:フランス革命前後期のカフェの変容と〈世論〉の実態」2016

    • Author(s)
      橋本周子
    • Journal Title

      嗜好品文化研究

      Volume: 1

    • NAID

      40021472545

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26770035
  • [Journal Article] 「啓蒙の飲料――フランス革命前後期のカフェの変容と「世論」の実態」2016

    • Author(s)
      橋本周子
    • Journal Title

      『嗜好品文化研究』

      Volume: 1 Pages: 64-74

    • NAID

      40021472545

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26770035
  • [Journal Article] 啓蒙の飲料:フランス革命前後期のカフェの変容と〈世論〉の実態2016

    • Author(s)
      橋本周子
    • Journal Title

      嗜好品文化研究

      Volume: 1

    • NAID

      40021472545

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K03814
  • [Journal Article] 「美食批評はいかにしてはじまったか――食卓にこめられた思想」2014

    • Author(s)
      橋本周子
    • Journal Title

      αシノドス

      Volume: 158

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26770035
  • [Presentation] La table idéale de Grimod de la Reynière :Début de la gastronomie ou fin de la sociabilité d’autrefois2021

    • Author(s)
      橋本周子
    • Organizer
      Le 6e Convention internationale de l’IEHCA /6th IEHCA online International Convention
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18H00620
  • [Presentation] 著者と語る 哲学オンライン対談(4)――橋本周子『美食家の誕生』をめぐって(公開市民講座)(アントニー・ロレ記念食文化史賞 受賞記念)2021

    • Author(s)
      橋本周子
    • Organizer
      公開市民講座(インタビュアー:上野大樹(慶應義塾大学)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18H00620
  • [Presentation] フランス近代と美食2021

    • Author(s)
      橋本周子
    • Organizer
      2021年度滋賀県立大学春季公開講座
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18H00620
  • [Presentation] 太った身体のアンビバレンス――食べる者へのまなざし2017

    • Author(s)
      橋本周子
    • Organizer
      女性歴史文化研究所第12プロジェクト研究会
    • Place of Presentation
      京都橘大学女性歴史文化研究所
    • Year and Date
      2017-01-16
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K03814
  • [Presentation] 「太った身体のアンビバレンス――食べる者へのまなざし」2017

    • Author(s)
      橋本周子
    • Organizer
      女性歴史文化研究所第12プロジェクト研究会
    • Place of Presentation
      京都橘大学女性歴史文化研究所
    • Year and Date
      2017-01-06
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26770035
  • [Presentation] 「近代的な〈食〉のはじまり、フランスの場合」2016

    • Author(s)
      橋本周子
    • Organizer
      食文化原論研究会
    • Place of Presentation
      京都府立大学
    • Year and Date
      2016-09-23
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26770035
  • [Presentation] 「食をめぐる〈習俗〉と市民性:ピエール・ビルンボーム『共和国と豚』を通じて」2016

    • Author(s)
      橋本周子
    • Organizer
      習俗研究会例会
    • Place of Presentation
      京都大学 楽友会館
    • Year and Date
      2016-02-15
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26770035
  • [Presentation] 「図書館のなかの習俗:18世紀後半における食の歴史編纂とその知的背景」2016

    • Author(s)
      橋本周子
    • Organizer
      習俗論定例研究会
    • Place of Presentation
      フランス国立極東学院京都支部
    • Year and Date
      2016-09-16
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26770035
  • [Presentation] 図書館のなかの習俗:18世紀後半における食の歴史編纂とその知的背景2016

    • Author(s)
      橋本周子
    • Organizer
      科研費基盤(C):課題題目「18・19世紀における「習俗」の概念と公共空間の変容――劇場・都市・共和国」(代表:富永茂樹)定例研究会
    • Place of Presentation
      フランス国立極東学院京都支部
    • Year and Date
      2016-09-16
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K03814
  • [Presentation] 近代的な〈食〉のはじまり、フランスの場合2016

    • Author(s)
      橋本周子
    • Organizer
      食文化原論研究会
    • Place of Presentation
      京都府立大学
    • Year and Date
      2016-09-23
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K03814
  • [Presentation] 江戸中後期における〈食通〉論について(フランスとの比較をてがかりに)2016

    • Author(s)
      橋本周子
    • Organizer
      武庫川女子大学生活美学研究所研究会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学生活美学研究所
    • Year and Date
      2016-07-30
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K03814
  • [Presentation] 「江戸中後期における〈食通〉論について(フランスとの比較をてがかりに)」2016

    • Author(s)
      橋本周子
    • Organizer
      武庫川女子大学生活美学研究所研究会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学生活美学研究所
    • Year and Date
      2016-07-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26770035
  • [Presentation] “Literary Circles and the Memory of Taste : On Shihonzo, Another Style of Gastronomic Text”2015

    • Author(s)
      Chikako Hashimoto
    • Organizer
      International Society for Eighteenth-Century Studies
    • Place of Presentation
      Erasmus University Rotterdam
    • Year and Date
      2015-07-31
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26770035
  • [Presentation] 「〈美食〉概念の変容――グリモ・ド・ラ・レニエール(1758-1837)とフランス革命」2015

    • Author(s)
      橋本周子
    • Organizer
      第31回渋沢・クローデル賞受賞記念講演会
    • Place of Presentation
      日仏会館
    • Year and Date
      2015-01-24
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26770035
  • [Presentation] 「食の美学はどこにあるか――日仏〈美食〉言説の比較をめざして」2015

    • Author(s)
      橋本周子
    • Organizer
      課題設定型ワークショップ「社会経済研究」
    • Place of Presentation
      名古屋大学経済学研究科
    • Year and Date
      2015-03-23
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26770035
  • [Presentation] “Literary Circles and the Memory of Taste : On Shihonzo, Another Style of Gastronomic Text”2015

    • Author(s)
      Chikako HASHIMOTO
    • Organizer
      International Society for Eighteenth-Century Studies
    • Place of Presentation
      Rotterdam, Netherland (Erasmus University Rotterdam)
    • Year and Date
      2015-07-31
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K03814
  • [Presentation] 「ルイ=セバスティアン・メルシエと革命の〈音〉」2014

    • Author(s)
      橋本周子
    • Organizer
      京都大学人文科学研究所共同研究班「1793年の研究II」
    • Place of Presentation
      京都大学
    • Year and Date
      2014-09-26
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26770035
  • 1.  TOMINAGA Shigeki (30145213)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 2.  KITAGAKI Toru (50283669)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 3.  Zhang Xiaogang (60267838)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 4.  上野 大樹 (00727779)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 5.  稲永 祐介 (80757930)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 6.  川村 文重 (40759867)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 7.  長尾 伸一 (30207980)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 8.  坂本 貴志 (10314783)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 9.  伊東 貴之 (20251499)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 10.  川島 慶子 (20262941)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 11.  玉田 敦子 (00434580)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 12.  逸見 竜生 (60251782)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 13.  隠岐 さや香 (60536879)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 14.  小関 武史 (70313450)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 15.  染谷 智幸 (90316498)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 16.  BIRNBAUM Pierre
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 17.  JAUME Lucien
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 18.  GUENIFFEY Patrice
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 19.  CHAVANETTE Loris
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 20.  SADAMORI Ryo
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results

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