• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Nakazawa Hiroko  中澤 弥子

ORCIDConnect your ORCID iD *help
… Alternative Names

NAKAZAWA Hiroko  中澤 弥子

中澤 弥子  ナカザワ ヒロコ

Less
Researcher Number 50320932
Other IDs
External Links
Affiliation (Current) 2025: 長野県立大学, 健康発達学部, 教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2018: 長野県立大学, 健康発達学部, 教授
2016 – 2017: 長野県短期大学, その他部局等, 教授
2007 – 2009: Nagano Prefectural College, 生活科学科, 准教授
2006: 長野県短期大学, 生活学科, 准教授
2003 – 2004: 長野県短期大学, 生活科学科, 助教授
2000 – 2001: 長野県短期大学, 生活科学科, 講師
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Eating habits, studies on eating habits / Eating habits / 食生活
Keywords
Principal Investigator
食文化 / 健康 / 食生活 / 食教育 / 日本 / ドイツ / イタリア / スウェーデン / 有機食品 / 環境教育 … More / 環境 / 栄養 / 食育 / 学校給食 / Hearing Investigation / Farm Village / Nagano Prefecture / Food Culture / 長野県 / 聞き取り調査 / 農村 / 長野 / 発芽玄米 / 食習慣 / 食と栄養 / 健康と食生活 / 食事 / 味 / 味覚 / 母乳 Less
  • Research Projects

    (4 results)
  • Research Products

    (24 results)
  •  School lunches and food education in Japan and 3 European countriesPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      NAKAZAWA Hiroko
    • Project Period (FY)
      2016 – 2018
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      The University of Nagano
      Nagano Prefectural College
  •  Influence of budding unpolished rice intake for a long term on healthPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      NAKAZAWA Hiroko
    • Project Period (FY)
      2006 – 2009
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Nagano Prefectural College
  •  Food CulturePrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      NAKAZAWA Hiroko
    • Project Period (FY)
      2003 – 2004
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Nagano Prefectural College
  •  母乳の味の味覚センサ及び化学成分分析による評価と母親の食事との関連Principal Investigator

    • Principal Investigator
      中澤 弥子
    • Project Period (FY)
      2000 – 2001
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Encouragement of Young Scientists (A)
    • Research Field
      食生活
    • Research Institution
      Nagano Prefectural College

All 2019 2018 2017 2010 2009 2007 2006 2005 2004

All Journal Article Presentation

  • [Journal Article] 発芽玄米の長期摂取は人々の健康にどのように影響するか-松本市梓川地区住民を対象とするアンケート調査-2006

    • Author(s)
      中澤弥子
    • Journal Title

      長野県短期大学紀要 第61号

      Pages: 69-78

    • NAID

      110006407712

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18500643
  • [Journal Article] 発芽玄米の長期摂取は人々の健康にどのように影響するか-松本市梓川地区住民を対象とするアンケート調査-2006

    • Author(s)
      中澤弥子
    • Journal Title

      長野短期大学紀要 第61号

      Pages: 69-78

    • NAID

      110006407712

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18500643
  • [Journal Article] 発芽玄米の長期摂取は人々の健康にどのように影響するか -松本市梓川地区住民を対象とするアンケート調査-2006

    • Author(s)
      中澤 弥子
    • Journal Title

      長野県短期大学紀要 第61号

      Pages: 69-78

    • NAID

      110006407712

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18500643
  • [Journal Article] A traditional case study and questionnaire investigation about the food cultural tradition in Nagano City and Saitama Prefecture2005

    • Author(s)
      Kidera Hiroko, Hiroko Nakazawa
    • Journal Title

      Bulletin of Jumonji Aged Social Life Laboratory Cornouiller 7 (in press)

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15500564
  • [Journal Article] 長野市および埼玉県における食文化伝承に関する伝承事例研究およびアンケート調査2005

    • Author(s)
      木寺 博子, 中澤 弥子
    • Journal Title

      十文字学園高齢社会生活研究所紀要 コルヌイエ CORNOUILLER 7巻(印刷中)

    • NAID

      40007163128

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15500564
  • [Journal Article] 長野市および埼玉県における食文化伝承に関する伝承事例研究およびアンケート調査2005

    • Author(s)
      木寺 博子, 中澤 弥子
    • Journal Title

      十文字学園高齢社会生活研究所紀要 コルヌイエ CORNOUILLER 7号(印刷中)

    • NAID

      40007163128

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15500564
  • [Journal Article] Continuity and Regional Variation of Eating Shioika (Salted Squid) and Niika (Boiled Squid) in Nagano Prefecture2004

    • Author(s)
      Hiroko Nakazawa, Koto Mita
    • Journal Title

      Journal of Home Economics of Japan 55-2

      Pages: 167-179

    • NAID

      110003166994

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15500564
  • [Journal Article] 長野県における「塩イカ」と「煮イカ」の食習慣の伝承と地域性2004

    • Author(s)
      中澤 弥子, 三田 コト
    • Journal Title

      日本家政学会誌 5巻・2号

      Pages: 167-179

    • NAID

      110003166994

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15500564
  • [Journal Article] 長野県における「塩イカ」と「意イカ」の食習慣の伝承と地域性2004

    • Author(s)
      中澤 弥子, 三田 コト
    • Journal Title

      日本家政学会誌 55巻

      Pages: 167-179

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15500564
  • [Journal Article] Continuity of Eating Shioika (Salted Squid) and Niika (Boiled Squid) in Nagano Prefecture2004

    • Author(s)
      Hiroko Nakazawa, Koto Mita
    • Journal Title

      IFHE 2004 Post-Congress on Japanese Food Culture

      Pages: 57-58

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15500564
  • [Journal Article] Continuity of Eating Shioika (Salted Squid) and Niika (Boiled Squid) in Nagano Prefecture2004

    • Author(s)
      Hiroko Nakazawa, Koto Mita
    • Journal Title

      Proceedings of IFHE 2004 Post-Congress on Japanese Food Culture, The Japan of Cookery Science Society

      Pages: 57-58

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15500564
  • [Journal Article] Continuity of Eating Shioika(Salted Squid)and Niika(Boied Squid) in Nagano Prefecture2004

    • Author(s)
      Hiroko Nakazawa, Koto Mita
    • Journal Title

      Proceedings of IFHE 2004 Post Congress on Japanese Food Culture, The Japan Society of Cookery Science

      Pages: 57-58

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15500564
  • [Presentation] ドイツの学校給食と食育2019

    • Author(s)
      中澤 弥子
    • Organizer
      日本家政学会第71回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K00938
  • [Presentation] 食文化の研究方法-海外の学校給食及び食育に関する調査-2019

    • Author(s)
      中澤 弥子
    • Organizer
      日本家政学会食文化研究部会4月定例会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K00938
  • [Presentation] The special characteristics of the Japanese school lunch and its changes from the viewpoints of traditional food culture and nutritional science2018

    • Author(s)
      Hiroko Nakazawa
    • Organizer
      SIEF 22nd International Ethnological Food Research Conference
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K00938
  • [Presentation] THE SPECIAL CHARACTERISTICS OF JAPANESE SCHOOL LUNCH AND ITS CHANGES FROM THE VIEWPOINTS OF TRADITIONAL FOOD CULTURE AND NUTRITIONAL SCIENCE2018

    • Author(s)
      中澤 弥子
    • Organizer
      SIEF 22nd International Ethnological Food Research Conference
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K00938
  • [Presentation] スウェーデンの学校給食と食育2018

    • Author(s)
      中澤 弥子
    • Organizer
      日本家政学会第70回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K00938
  • [Presentation] イタリア首都ローマの学校給食2018

    • Author(s)
      中澤 弥子
    • Organizer
      日本調理科学会 平成30年度研究大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K00938
  • [Presentation] 長野県の学校給食と食育の現状 栄養教諭および学校栄養職員を対象とするアンケート調査2017

    • Author(s)
      中澤 弥子
    • Organizer
      日本調理科学会創立50周年記念平成29年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K00938
  • [Presentation] 発芽玄米入り米飯給食の日常的な摂取が中学生の健康や食生活に関する意識に及ぼす影響2010

    • Author(s)
      中澤弥子, 鈴木和江, 佐藤晶子, 小木曽加奈, 吉岡由美
    • Organizer
      日本家政学会第62回大会
    • Place of Presentation
      広島大学
    • Year and Date
      2010-05-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18500643
  • [Presentation] 発芽玄米の長期摂取が健康に及ぼす影響-松本市梓川地区住民を対象とするアンケート調査-2009

    • Author(s)
      中澤弥子
    • Organizer
      日本調理科学会平成21年度大会
    • Place of Presentation
      同志社女子大学
    • Year and Date
      2009-08-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18500643
  • [Presentation] 発芽玄米の長期摂取が健康に及ぼす影響松本市梓川地区住民を対象とするアンケート調査2009

    • Author(s)
      中澤弥子
    • Organizer
      日本調理科学会平成21年度大会
    • Place of Presentation
      同志社女子大学(京都)
    • Year and Date
      2009-08-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18500643
  • [Presentation] 発芽玄米の長期摂取は人々の健康にどのように影響するか-松本市梓川地区住民を対象とするアンケート調査-2007

    • Author(s)
      中澤弥子
    • Organizer
      日本家政学会第59回大会
    • Place of Presentation
      長良川国際会議場
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18500643
  • [Presentation] 発芽玄米の長期摂取は人々の健康にどのように影響するか2007

    • Author(s)
      中澤弥子
    • Organizer
      日本家政学会第59回大会
    • Place of Presentation
      長良川国際会議場(岐阜県岐阜市)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18500643

URL: 

Are you sure that you want to link your ORCID iD to your KAKEN Researcher profile?
* This action can be performed only by the researcher himself/herself who is listed on the KAKEN Researcher’s page. Are you sure that this KAKEN Researcher’s page is your page?

この研究者とORCID iDの連携を行いますか?
※ この処理は、研究者本人だけが実行できます。

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi