• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

AKAMATSU Rie  赤松 利恵

ORCIDConnect your ORCID iD *help
… Alternative Names

Rie Akamatsu  赤松 利恵

赤松 利恵  アカマツ リエ

Less
Researcher Number 50376985
Other IDs
Affiliation (Current) 2025: お茶の水女子大学, 基幹研究院, 教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2018 – 2023: お茶の水女子大学, 基幹研究院, 教授
2011 – 2013: お茶の水女子大学, 大学院人間文化創成科学研究科, 准教授
2009: お茶ノ水女子大学, 人間文化創成科学研究科, 准教授
2007: お茶の水女子大学, 人間文化創生科学研究科, 講師
2006: お茶の水女子大学, 生活科学部, 講師
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related / Eating habits, studies on eating habits
Except Principal Investigator
Basic Section 09030:Childhood and nursery/pre-school education-related / Home economics/Human life / Medical sociology
Keywords
Principal Investigator
健康 / 食の楽しみ / 健康な食事 / 食物選択 / 食行動 / QOL / 食生活 / アカウンタビリティ / 食環境整備 / 栄養成分表示 … More / 食事 / 健康日本21 / 食品ロス / 食関連企業 / 食環境 / 栄養教育 / 教材 / 発達段階 / 行動科学 / 子ども / 食育 … More
Except Principal Investigator
プログラム開発 / 健康教育 / 親子関係 / 食 / 生活リズム / 保育所と家庭の連携 / s-UPPS-P / 食事づくり / S-UPPS-P / 衝動性 / 食写真法 / 生活時刻 / 食行動 / グループインタビュー / 教材 / 睡眠 / 効果 / 介入 / 健康教育プログラム / 母親 / 有効性 / 家族 / 幼児 / 社会・疫学 / ヘルスリテラシー / インターネット / プログラム / 教育・啓発 / ヘルス・リテラシ- / 医療機能 / インタ-ネット / 医療情報 / 医療制度 / 衛生 / 医療・福祉 / 社会医学 / ヘルス・コミュニケーション / 情報リテラシー / 根拠に基づく医療(EBM) / 健康情報 / 地域医療学 / 医療の質 / 医療情報学 Less
  • Research Projects

    (6 results)
  • Research Products

    (142 results)
  • Co-Researchers

    (8 People)
  •  Study of "enjoyment of food" for promoting healthy eating behaviorPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      赤松 利恵
    • Project Period (FY)
      2022 – 2025
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
    • Research Institution
      Ochanomizu University
  •  保育所と家庭の効果的な連携プログラムの開発:生活リズム・食・親子関係を媒介として

    • Principal Investigator
      長谷川 智子
    • Project Period (FY)
      2022 – 2026
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 09030:Childhood and nursery/pre-school education-related
    • Research Institution
      Taisho University
  •  Study on building partnerships with food-related companies to improve a healthy food environmentPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Rie Akamatsu
    • Project Period (FY)
      2018 – 2021
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
    • Research Institution
      Ochanomizu University
  •  Development of a comprehensive health education program for preschoolers and their families focusing on rhythm of daily life, eating behavior and parent-child relationships

    • Principal Investigator
      HASEGAWA Tomoko
    • Project Period (FY)
      2017 – 2021
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      Home economics/Human life
    • Research Institution
      Taisho University
  •  Food and nutrition educational programs for children based on developmental stage and behavioral sciencePrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      AKAMATSU Rie
    • Project Period (FY)
      2011 – 2013
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Ochanomizu University
  •  Research on the development of infrastructure for creation, communication and utilization of healthcare information

    • Principal Investigator
      NAKAYAMA Takeo
    • Project Period (FY)
      2006 – 2009
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (A)
    • Research Field
      Medical sociology
    • Research Institution
      Kyoto University

All 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2014 2013 2012 2011 2009 2008 2007 Other

All Journal Article Presentation Book

  • [Book] 管理栄養士養成のための栄養学教育モデル・コア・カリキュラム準拠第5巻 人間の行動変容に関する基本2022

    • Author(s)
      日本栄養改善学会監修 武見ゆかり・赤松利恵編 (赤松利恵、長谷川智子 他)
    • Total Pages
      128
    • Publisher
      医歯薬出版
    • ISBN
      9784263720325
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H01952
  • [Book] 健康・医療心理学 入門2020

    • Author(s)
      島井 哲志、長田 久雄、小玉 正博編(長谷川智子、赤松利恵 他)
    • Total Pages
      338
    • Publisher
      有斐閣
    • ISBN
      9784641221420
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H01952
  • [Book] 健康心理学事典2019

    • Author(s)
      日本健康心理学会編 (長谷川智子、赤松利恵 他)
    • Total Pages
      746
    • Publisher
      丸善出版
    • ISBN
      9784621303764
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H01952
  • [Book] 食行動の科学: 「食べる」を読みとく (食と味嗅覚の人間科学)2017

    • Author(s)
      今田純雄・和田有史 編 長谷川智子・赤松利恵・加藤千佐子・木村敦・日下部裕子・坂井信之・坂上隆之・坂根直樹・田山淳・外山紀子・鳴海拓志・根ヶ山光一・早川文代・藤巻峻・本田秀仁
    • Total Pages
      215
    • Publisher
      朝倉書店
    • ISBN
      9784254106671
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H01952
  • [Book] 食育教材パネルシアター「ほねくんとやさいスープ : 嫌いなもの苦手なものにチャレンジ!」2014

    • Author(s)
      會退友美, 赤松利恵, 澤村明子, 吹越悠子
    • Publisher
      お茶の水女子大学附属図書館
    • URL

      http://teapot.lib.ocha.ac.jp/ocha/handle/10083/52320

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Book] 食育教材パネルシアター「ほねくんとやさいスープ : 嫌いなもの苦手なものにチャレンジ!」2013

    • Author(s)
      會退友美,赤松利恵,澤村明子,吹越悠子
    • Total Pages
      22
    • Publisher
      お茶の水女子大学附属図書館Teapot
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Book] にがてなたべものにチャレンジ!!2012

    • Author(s)
      安部景奈(作/絵), 赤松利恵(監修)
    • Publisher
      健学社, 東京
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Book] 紙芝居『にがてなたべものにチャレンジ!!』2012

    • Author(s)
      安部景奈(作/絵),赤松利恵(監修)
    • Total Pages
      24
    • Publisher
      健学社
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Journal Article] Characteristics of People Who Order the Appropriate Amount of Food at Restaurants2023

    • Author(s)
      西田依小里,赤松利恵,頓所希望
    • Journal Title

      The Japanese Journal of Nutrition and Dietetics

      Volume: 81 Issue: 2 Pages: 68-74

    • DOI

      10.5264/eiyogakuzashi.81.68

    • ISSN
      0021-5147, 1883-7921
    • Year and Date
      2023-04-01
    • Language
      Japanese
    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02090
  • [Journal Article] Development of the Japanese Version of the Epicurean Eating Scale2023

    • Author(s)
      濱下果帆,赤松利恵
    • Journal Title

      The Japanese Journal of Nutrition and Dietetics

      Volume: 81 Issue: 5 Pages: 193-201

    • DOI

      10.5264/eiyogakuzashi.81.193

    • ISSN
      0021-5147, 1883-7921
    • Year and Date
      2023-10-01
    • Language
      Japanese
    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02090
  • [Journal Article] Development of the health education material, “Kenko Niko-Niko Card”: feasibility for parent and child2023

    • Author(s)
      吉井瑛美, 會退友美, 赤松利恵, 長谷川智子, 福田一彦
    • Journal Title

      Japanese Journal of Health Education and Promotion

      Volume: 31 Issue: 3 Pages: 151-162

    • DOI

      10.11260/kenkokyoiku.31.151

    • ISSN
      1340-2560, 1884-5053
    • Year and Date
      2023-08-31
    • Language
      Japanese
    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02389
  • [Journal Article] Relationship between eating slowly and frequency of consuming a balanced diet including staple foods, main dishes, and side dishes among Japanese adults2023

    • Author(s)
      濱下果帆,赤松利恵
    • Journal Title

      Japanese Journal of Health Education and Promotion

      Volume: 31 Issue: 3 Pages: 110-116

    • DOI

      10.11260/kenkokyoiku.31.110

    • ISSN
      1340-2560, 1884-5053
    • Year and Date
      2023-08-31
    • Language
      Japanese
    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02090
  • [Journal Article] 飲食店経営者の「健康日本21」の認知度と目標「適切な量と質の食事をとる者の増加」に関する取組の実施状況2022

    • Author(s)
      赤松利恵
    • Journal Title

      栄養学雑誌

      Volume: -

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02219
  • [Journal Article] 飲食店における健康を考慮した食品ロスの削減―ウェブサイトに公開された自治体の取組―2022

    • Author(s)
      頓所希望,赤松利恵,外園海稀,江田真純,井邉有未,柄澤美季
    • Journal Title

      栄養学雑誌

      Volume: -

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02219
  • [Journal Article] 飲食店経営者の健康な食事に対する信念―健康な食事を売れないと考える経営者の特徴―2022

    • Author(s)
      頓所希望,赤松利恵,小松美穂乃
    • Journal Title

      栄養学雑誌

      Volume: -

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02219
  • [Journal Article] Picky Eating in Preschoolers and their Health Status and Intakes of Food Groups and Nutrients at Dinner Time2021

    • Author(s)
      深澤向日葵・吉井瑛美・會退友美・赤松 利恵・長谷川智子
    • Journal Title

      The Japanese Journal of Nutrition and Dietetics

      Volume: 79 Issue: 6 Pages: 338-344

    • DOI

      10.5264/eiyogakuzashi.79.338

    • NAID

      130008158308

    • ISSN
      0021-5147, 1883-7921
    • Year and Date
      2021-12-01
    • Language
      Japanese
    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H01952
  • [Journal Article] Restaurant menu-planning in Japan: A qualitative analysis2021

    • Author(s)
      Saiki M, Shimpo M, Akamatsu R, Komatsu M
    • Journal Title

      Journal of Foodservice Business Research

      Volume: 24 Issue: 2 Pages: 165-176

    • DOI

      10.1080/15378020.2020.1842113

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02219
  • [Journal Article] Efforts to Record Leftovers and Attitudes toward Serving Size and Leftovers in Restaurant Managers2021

    • Author(s)
      頓所希望,赤松利恵,齋木美果,小松美穂乃,井邉有未,渡邉紗矢
    • Journal Title

      The Japanese Journal of Nutrition and Dietetics

      Volume: 79 Issue: 1 Pages: 46-52

    • DOI

      10.5264/eiyogakuzashi.79.46

    • NAID

      130008021487

    • ISSN
      0021-5147, 1883-7921
    • Year and Date
      2021-02-01
    • Language
      Japanese
    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02219
  • [Journal Article] Characteristics of Dinner among Preschoolers by Vegetable Intake2021

    • Author(s)
      吉井瑛美・深澤向日葵・會退友美・赤松利恵・長谷川智子
    • Journal Title

      The Japanese Journal of Nutrition and Dietetics

      Volume: 79 Issue: 6 Pages: 345-354

    • DOI

      10.5264/eiyogakuzashi.79.345

    • NAID

      130008158303

    • ISSN
      0021-5147, 1883-7921
    • Year and Date
      2021-12-01
    • Language
      Japanese
    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H01952
  • [Journal Article] Relationship between maternal healthy eating literacy and healthy meal provision in families in Japan.2021

    • Author(s)
      Emi YOSHII, Rie AKAMATSU, Tomoko HASEGAWA, & Kazuhiko FUKUDA
    • Journal Title

      Health Promotion International

      Volume: 36 Issue: 3 Pages: 641-648

    • DOI

      10.1093/heapro/daaa094

    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H01952
  • [Journal Article] Relationship between mother’s healthy eating literacy and problems regarding children’s eating habits: focusing on skipping breakfast, irregular meal times, and picky eating2021

    • Author(s)
      深澤向日葵・吉井瑛美・會退友美・赤松利恵・長谷川智子・福田一彦
    • Journal Title

      Japanese Journal of Health Education and Promotion

      Volume: 29 Issue: 2 Pages: 182-188

    • DOI

      10.11260/kenkokyoiku.29.182

    • NAID

      130008052844

    • ISSN
      1340-2560, 1884-5053
    • Year and Date
      2021-05-31
    • Language
      Japanese
    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H01952
  • [Journal Article] Groupwork using a booklet aiming to serve and take appropriate amount of food at restaurants: process evaluation among graduate students2020

    • Author(s)
      赤松利恵,小松美穂乃,齋木美果
    • Journal Title

      Japanese Journal of Health Education and Promotion

      Volume: 28 Issue: 4 Pages: 299-306

    • DOI

      10.11260/kenkokyoiku.28.299

    • NAID

      130007951808

    • ISSN
      1340-2560, 1884-5053
    • Year and Date
      2020-11-30
    • Language
      Japanese
    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02219
  • [Journal Article] Reliability and validity of the perceived neighborhood food environment scale2020

    • Author(s)
      Komatsu M, Akamatsu R, Yoshii E, Saiki M
    • Journal Title

      Journal of Educational and Developmental Psychology

      Volume: 10 Issue: 1 Pages: 71-77

    • DOI

      10.5539/jedp.v10n1p71

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02219
  • [Journal Article] Consumer Food Attitudes and Demographic Characteristics in Relation to Nutrition Label Use and Understanding2020

    • Author(s)
      小松美穂乃,赤松利恵
    • Journal Title

      The Japanese Journal of Nutrition and Dietetics

      Volume: 78 Issue: 4 Pages: 171-178

    • DOI

      10.5264/eiyogakuzashi.78.171

    • NAID

      130007908523

    • ISSN
      0021-5147, 1883-7921
    • Year and Date
      2020-08-01
    • Language
      Japanese
    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02219
  • [Journal Article] Portion Sizes of Rice and Dishes at Restaurants: A Measurement Survey of Restaurants in the Tokyo, Japan, Metropolitan Area and an Analysis Using Public Information on Chain Restaurants2019

    • Author(s)
      新保みさ,赤松利恵,齋木美果,藤崎香帆里
    • Journal Title

      The Japanese Journal of Nutrition and Dietetics

      Volume: 77 Issue: 4 Pages: 105-112

    • DOI

      10.5264/eiyogakuzashi.77.105

    • NAID

      130007728661

    • ISSN
      0021-5147, 1883-7921
    • Year and Date
      2019-08-01
    • Language
      Japanese
    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02219
  • [Journal Article] Do Fixed Meals Meet the Criterion of the Smart Meal? A Case Study of Restaurants in Tokyo, Kanagawa, and Saitama Prefectures2019

    • Author(s)
      齋木美果,新保みさ,赤松利恵,藤崎香帆里
    • Journal Title

      The Japanese Journal of Nutrition and Dietetics

      Volume: 77 Issue: 6 Pages: 193-200

    • DOI

      10.5264/eiyogakuzashi.77.193

    • NAID

      130007795309

    • ISSN
      0021-5147, 1883-7921
    • Year and Date
      2019-12-01
    • Language
      Japanese
    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02219
  • [Journal Article] Factors Contributing to Food Waste during Lunchtime in Junior High Schools2013

    • Author(s)
      外山未來, 安部景奈, 赤松利恵
    • Journal Title

      The Japanese Journal of Nutrition and Dietetics

      Volume: 71 Issue: 6 Pages: 350-356

    • DOI

      10.5264/eiyogakuzashi.71.350

    • NAID

      130004735313

    • ISSN
      0021-5147, 1883-7921
    • URL

      https://www.jstage.jst.go.jp/article/eiyogakuzashi/71/6/71_350/_article/-char/ja/

    • Language
      Japanese
    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Journal Article] 学校給食の食べ残しと児童の体格との関連2013

    • Author(s)
      小島唯,阿部彩音,安部景奈,赤松利恵
    • Journal Title

      栄養学雑誌

      Volume: 71 Pages: 37-43

    • NAID

      10031155704

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Journal Article] The Relationship between Food Waste from School Lunches and Body Size of Elementary School Children2013

    • Author(s)
      小島唯, 阿部彩音, 安部景奈, 赤松利恵
    • Journal Title

      The Japanese Journal of Nutrition and Dietetics

      Volume: 71 Issue: 1 Pages: 37-43

    • DOI

      10.5264/eiyogakuzashi.71.37

    • NAID

      10031155704

    • ISSN
      0021-5147, 1883-7921
    • URL

      https://www.jstage.jst.go.jp/article/eiyogakuzashi/71/1/71_37/_article/-char/ja/

    • Language
      Japanese
    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Journal Article] Factors contributing to plate waste among elementary school children in Tokyo, Japan: Application of the Theory of Planned Behavior2013

    • Author(s)
      Abe, K., Akamatsu, R
    • Journal Title

      The Journal of Child Nutrition & Management

      Volume: 37(1)

    • URL

      http://www.schoolnutrition.org/Content.aspx?id=18841

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Journal Article] The Relationship between Food Waste from School Lunches and Nutrient Intake in Elementary School Children2013

    • Author(s)
      小島唯, 阿部彩音, 安部景奈, 赤松利恵
    • Journal Title

      The Japanese Journal of Nutrition and Dietetics

      Volume: 71 Issue: 2 Pages: 86-93

    • DOI

      10.5264/eiyogakuzashi.71.86

    • NAID

      10031167762

    • ISSN
      0021-5147, 1883-7921
    • URL

      https://www.jstage.jst.go.jp/article/eiyogakuzashi/71/2/71_86/_article/-char/ja/

    • Language
      Japanese
    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Journal Article] Development of the child mealtime feeding behavior questionnaire2013

    • Author(s)
      Ainuki, T, Akamatsu, R
    • Journal Title

      Infant, Child, & Adolescent Nutrition

      Volume: 5(1) Issue: 1 Pages: 14-21

    • DOI

      10.1177/1941406412466673

    • URL

      http://can.sagepub.com/content/5/1/14.abstract

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Journal Article] Factors contributing to plate waste among elementary school children in Tokyo, Japan: Application of the Theory of Planned Behavior2013

    • Author(s)
      Abe, K., Akamatsu, R.
    • Journal Title

      The Journal of Child Nutrition & Management

      Volume: 37(1)

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Journal Article] 実践力を高める食育-小学校における給食の食べ残しについて-2012

    • Author(s)
      安部景奈, 赤松利恵
    • Journal Title

      学校保健研究

      Volume: 53(6) Pages: 490-492

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Journal Article] にがてなたべものにチャレンジ!!スキル学習としての食べ残し指導2012

    • Author(s)
      安部景奈, 赤松利恵
    • Journal Title

      食育フォーラム

      Volume: 12(7) Pages: 10-16

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Journal Article] Development and process evaluation of educational material of picky eating in preschool children and process evaluation2012

    • Author(s)
      會退友美, 赤松利恵
    • Journal Title

      Japanese Journal of Health Education and Promotion

      Volume: 20 Issue: 4 Pages: 288-296

    • DOI

      10.11260/kenkokyoiku.20.288

    • NAID

      130003395703

    • ISSN
      1340-2560, 1884-5053
    • URL

      https://www.jstage.jst.go.jp/article/kenkokyoiku/20/4/20_288/_article/-char/ja/

    • Language
      Japanese
    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Journal Article] 社会的認知理論を活用した幼児の偏食に関するプログラムの実践~保護者の関わり方について~2012

    • Author(s)
      會退友美,赤松利恵
    • Journal Title

      栄養学雑誌

      Volume: 70 Pages: 337-345

    • NAID

      10031143682

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Journal Article] 実践力を高める食育-小学校における給食の食べ残しについて-2012

    • Author(s)
      安部景奈,赤松利恵
    • Journal Title

      学校保健研究

      Volume: 53 Pages: 490-492

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Journal Article] 社会的認知理論に基づいた給食時間における食べ残し指導に関する紙芝居教材の開発と実践活動のプロセス評価2012

    • Author(s)
      安部景奈, 赤松利恵
    • Journal Title

      日本健康教育学会誌

      Volume: 20 Pages: 43-51

    • NAID

      130007751745

    • URL

      http://nkkg.eiyo.ac.jp/_src/sc2826/1-208-43-51.pdf

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Journal Article] にがてなたべものにチャレンジ!!スキル学習としての食べ残し指導2012

    • Author(s)
      安部景奈,赤松利恵
    • Journal Title

      食育フォーラム

      Volume: 12 Pages: 10-16

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Journal Article] Practice of Program Based on a Social Cognitive Theory about Picky Eating in Preschool Children: Targeting Parental Feeding Practices2012

    • Author(s)
      會退友美, 赤松利恵
    • Journal Title

      The Japanese Journal of Nutrition and Dietetics

      Volume: 70 Issue: 6 Pages: 337-345

    • DOI

      10.5264/eiyogakuzashi.70.337

    • NAID

      130004553495

    • ISSN
      0021-5147, 1883-7921
    • URL

      https://www.jstage.jst.go.jp/article/eiyogakuzashi/70/6/70_337/_article/-char/ja/

    • Language
      Japanese
    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Journal Article] 幼児の偏食に対する保護者の関わり方に関する教材開発と実践のプロセス評価―社会的認知理論を活用したパネルシアター2012

    • Author(s)
      會退友美,赤松利恵
    • Journal Title

      日本健康教育学会誌

      Volume: 20 Pages: 288-296

    • NAID

      130003395703

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Journal Article] 小学校における給食の食べ残しに関連する要因の検討2011

    • Author(s)
      安部景奈,赤松利恵
    • Journal Title

      栄養学雑誌

      Volume: 69 Pages: 75-81

    • NAID

      10028168761

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Journal Article] 学校における食育2011

    • Author(s)
      會退友美, 赤松利恵
    • Journal Title

      子どもと発育発達

      Volume: 9(3) Pages: 168-179

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Journal Article] Association between Children's Appetite Patterns and Maternal Feeding Practices2011

    • Author(s)
      Ainuki, T., Akamatsu, R
    • Journal Title

      Food and Nutrition Sciences

      Volume: 2 Issue: 03 Pages: 228-234

    • DOI

      10.4236/fns.2011.23032

    • URL

      http://www.scirp.org/journal/PaperInformation.aspx?paperID=4904#.U2xFOYF_u7l

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Journal Article] A Study on Food Waste by Children: Validity of Self-Reporting about School-Lunch Food Waste and the Relation of Self-Reporting about Daily-Meal Food Waste with the Weight of School Lunch Food Wasted2011

    • Author(s)
      安部景奈, 赤松利恵
    • Journal Title

      The Japanese Journal of Nutrition and Dietetics

      Volume: 69 Issue: 1 Pages: 48-55

    • DOI

      10.5264/eiyogakuzashi.69.48

    • NAID

      10027812750

    • ISSN
      0021-5147, 1883-7921
    • URL

      https://www.jstage.jst.go.jp/article/eiyogakuzashi/69/1/69_1_48/_article/-char/ja/

    • Language
      Japanese
    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Journal Article] 子どもの食事で母親が用いる方策に関する質的研究2011

    • Author(s)
      會退友美, 赤松利恵
    • Journal Title

      お茶の水女子大学人文科学研究

      Volume: 7 Pages: 15-24

    • NAID

      120002907095

    • URL

      http://www.lib.ocha.ac.jp/oab/17jinbunkagaku2/2011-03-30.html

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Journal Article] 小学校における給食の食べ残しに関連する要因の検討-学校給食の食べ残し実測重量と自己申告の妥当性および普段の食べ残しとの関連性-2011

    • Author(s)
      安部景奈,赤松利恵
    • Journal Title

      栄養学雑誌

      Volume: 69 Pages: 48-55

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Journal Article] Factors Contributing to Food Waste during Lunchtime in Elementary Schools2011

    • Author(s)
      安部景奈, 赤松利恵
    • Journal Title

      The Japanese Journal of Nutrition and Dietetics

      Volume: 69 Issue: 2 Pages: 75-81

    • DOI

      10.5264/eiyogakuzashi.69.75

    • NAID

      130004553444

    • ISSN
      0021-5147, 1883-7921
    • URL

      https://www.jstage.jst.go.jp/article/eiyogakuzashi/69/2/69_2_75/_article/-char/ja/

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Journal Article] 学校における食育2011

    • Author(s)
      會退友美,赤松利恵
    • Journal Title

      子どもと発育発達

      Volume: 9 Pages: 168-179

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Journal Article] Characteristics of reporting diabetes mellitus research results in Japanese newspapers.2009

    • Author(s)
      Akamatsu R, Naito M, Nakayama T.
    • Journal Title

      BioScience Trends. 3(2)

      Pages: 44-47

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18209018
  • [Journal Article] Characteristics of reporting diabetes mellitus research results in Japanese newspapers2009

    • Author(s)
      Akamatsu R, Naito M, Nakayama T
    • Journal Title

      BioScience Trends 3(2)

      Pages: 44-47

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18209018
  • [Journal Article] The Japanese Interpretation of "Eating a Balanced Diet" through Contents Analysis2007

    • Author(s)
      Rie Akamatsu
    • Journal Title

      Psychological report 100

      Pages: 727-730

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18209018
  • [Journal Article] 中学生におけるお菓子の過食行動に関する心理社会学的要因の検討2007

    • Author(s)
      井土ひろみ・赤松利恵
    • Journal Title

      日本健康教育学会誌 15

      Pages: 89-99

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18209018
  • [Journal Article] 「間食選択動機」調査票の作成2007

    • Author(s)
      赤松 利恵
    • Journal Title

      日本公衆衛生雑誌 54(2)

      Pages: 89-97

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18209018
  • [Journal Article] Characteristics of reporting diabetes mellitus research results in Japanese newspapers

    • Author(s)
      Akamatsu R, Naito M, Nakayama T.
    • Journal Title

      Bioscience trend (in press)

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18209018
  • [Presentation] 日本人における「美食家志向」の者の食生活の特徴2023

    • Author(s)
      濱下果帆,赤松利恵
    • Organizer
      第70回日本栄養改善学会学術総会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02090
  • [Presentation] 飲酒頻度による食に関する主観的QOLの比較2023

    • Author(s)
      我那覇実薫,谷内ななみ,赤松利恵,大内実結
    • Organizer
      第70回日本栄養改善学会学術総会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02090
  • [Presentation] 幼児における睡眠教育の効果:特に週末の生活習慣について2023

    • Author(s)
      福田一彦・長谷川智子・吉井瑛美・會退友美・赤松利恵
    • Organizer
      日本睡眠学会第45回定期学術集会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02389
  • [Presentation] 外食チェーン店で提供される食塩相当量が適正なメニューの特徴2023

    • Author(s)
      谷内ななみ,佐藤清香,赤松利恵
    • Organizer
      第31回日本健康教育学会学術大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02090
  • [Presentation] 睡眠・食・親子関係を基盤とした効果的な健康教育(3)親子関係に関する介入効果の検討2023

    • Author(s)
      長谷川智子・福田一彦・吉井瑛美・會退友美・赤松利恵
    • Organizer
      日本心理学会第87回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02389
  • [Presentation] サラダを好きでない大学生が魅力的に感じるメニュー名2023

    • Author(s)
      谷内ななみ,佐藤清香,赤松利恵
    • Organizer
      第70回日本栄養改善学会学術総会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02090
  • [Presentation] 食事の適正量を過大評価,過小評価している者の特徴2023

    • Author(s)
      西田依小里,赤松利恵
    • Organizer
      第70回日本栄養改善学会学術総会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02090
  • [Presentation] 適正量を把握している者の中で,適量注文を行う者の特徴2023

    • Author(s)
      西田依小里,赤松利恵
    • Organizer
      第31回日本健康教育学会学術大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02090
  • [Presentation] 母親の健康情報源の組み合わせ別の属性,ヘルスリテラシーおよび幼児の主食・主菜・副菜を組み合わせた食事2022

    • Author(s)
      吉井瑛美・會退友美・赤松利恵・長谷川智子・福田一彦
    • Organizer
      第68回日本栄養改善学会学術総会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02389
  • [Presentation] 睡眠・食・親子関係を基盤とした効果的な健康教育(2)親の健康知識と子どもの生活習慣 特に睡眠を中心として2022

    • Author(s)
      福田一彦・長谷川智子・吉井瑛美・會退友美・赤松利恵
    • Organizer
      日本心理学会第86回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02389
  • [Presentation] 幼児や児童を対象とした健康教育教材「あそびを通して暮らしを変える!けんこうニコニコカード」の活用2022

    • Author(s)
      吉井瑛美・赤松利恵・會退友美
    • Organizer
      第30回日本健康教育学会学術大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02389
  • [Presentation] 「美食家の食の楽しみ」尺度日本語版の開発2022

    • Author(s)
      濱下果帆,赤松利恵
    • Organizer
      第69回日本栄養改善学会学術大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02090
  • [Presentation] 外食チェーン店のメニュー名の修飾語の内容分析2022

    • Author(s)
      谷内ななみ,佐藤清香,赤松利恵
    • Organizer
      第69回日本栄養改善学会学術大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02090
  • [Presentation] 睡眠・食・親子関係を基盤とした効果的な健康教育(1)どのような母親が幼児の生活改善を希望するのか?2022

    • Author(s)
      長谷川智子・福田一彦・吉井瑛美・會退友美・赤松利恵
    • Organizer
      日本心理学会第86回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02389
  • [Presentation] 飲食店において適量を注文している者の特徴2022

    • Author(s)
      西田依小里,赤松利恵,頓所希望
    • Organizer
      第69回日本栄養改善学会学術大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02090
  • [Presentation] Differences in preschooler co-eating situations with families depending on the patterns of eating and sleeping times.2021

    • Author(s)
      Tomoko HASEGAWA, Kazuhiko FUKUDA, Rie AKAMATSU, & Emi YOSHII
    • Organizer
      XXXII International Congress of Psychology
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H01952
  • [Presentation] 飲食店における食べ残し削減と食環境整備の両立を目指した自治体の取組2021

    • Author(s)
      頓所希望,外園海稀,赤松利恵
    • Organizer
      第29回日本健康教育学会学術大会(青森,オンライン開催)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02219
  • [Presentation] 冊子「外食から始める私たちと地球の健康」は,飲食店における適量提供・摂取の教材として活用できるか~冊子を用いたグループワーク体験~2021

    • Author(s)
      赤松利恵
    • Organizer
      第29回日本健康教育学会学術大会(青森,オンライン開催)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02219
  • [Presentation] 幼児の夕食の野菜摂取量別の食事パターンの検討2021

    • Author(s)
      吉井瑛美・深澤向日葵・會退友美・赤松利恵・長谷川智子・福田一彦
    • Organizer
      第68回日本栄養改善学会学術総会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H01952
  • [Presentation] 幼児の偏食の程度による5日間の夕食における野菜摂取状況2021

    • Author(s)
      深澤向日葵・吉井瑛美・會退友美・赤松利恵・長谷川智子・福田一彦
    • Organizer
      第68回日本栄養改善学会学術総会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H01952
  • [Presentation] 健康な食事を売れないと考える飲食店経営者の健康な食事に対する態度や信念2021

    • Author(s)
      頓所希望,赤松利恵
    • Organizer
      第68回日本栄養改善学会学術総会(誌上開催)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02219
  • [Presentation] What Do Japanese Preschoolers with High Vegetable Intake Eat for Dinner?2021

    • Author(s)
      Emi YOSHII, Himawari FUKASAWA, Tomomi AINUKI, Rie AKAMATSU, Tomoko HASEGAWA, & Kazuhiko FUKUDA
    • Organizer
      Society for Nutrition Education and Behavior (SNEB) The 54th Annual Conference
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H01952
  • [Presentation] 飲食店経営者の「健康日本21」の認知と目標達成に対する取組みの準備性2021

    • Author(s)
      赤松利恵
    • Organizer
      第68回日本栄養改善学会学術総会(誌上開催)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02219
  • [Presentation] 通園施設でのおやつ提供有無別にみた幼児の偏食と間食摂取状況2021

    • Author(s)
      深澤向日葵・吉井瑛美・會退友美・赤松利恵
    • Organizer
      第29回日本健康教育学会学術大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H01952
  • [Presentation] 母親の食事づくりの対策のタイプ別にみた幼児の野菜摂取頻度2021

    • Author(s)
      吉井瑛美・赤松利恵
    • Organizer
      第29回日本健康教育学会学術大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H01952
  • [Presentation] 「子どもが嫌いな食べ物でも食べさせること」に対する母親の重要性の認知と属性,子の偏食との関連2020

    • Author(s)
      深澤向日葵・吉井瑛美・赤松利恵・長谷川智子・福田一彦
    • Organizer
      第67回日本栄養改善学会学術総会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H01952
  • [Presentation] 「主食・主菜・副菜を組み合わせた食事をとる国民の増加」に取り組む外食事業者の特徴2020

    • Author(s)
      鮫島媛乃,赤松利恵,小松美穂乃,齋木美果
    • Organizer
      第67回日本栄養改善学会学術総会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02219
  • [Presentation] 食品ロス削減に取り組む外食事業者の特徴2020

    • Author(s)
      頓所希望,赤松利恵,齋木美果,小松美穂乃,井邉有未,渡邉紗矢
    • Organizer
      第67回日本栄養改善学会学術総会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02219
  • [Presentation] 幼児の食と睡眠に関する健康教育(3)子どもの生活時刻クラスターによる食事摂取時刻・共食状況などの比較2020

    • Author(s)
      長谷川智子・福田一彦・赤松利恵・吉井瑛美
    • Organizer
      第31回日本発達心理学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H01952
  • [Presentation] Dietary pattern differences in breakfast between rice-centered and bread-centered diets among Japanese preschoolers.2020

    • Author(s)
      EmiYOSHIIi, Rie AKAMATSU, Tomoko HASEGAWA, & Kazuhiko FUKUDA
    • Organizer
      Society for Nutrition Education and Behavior (SNEB) The 53rd Annual Conference
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H01952
  • [Presentation] 幼児の間食の実態2020

    • Author(s)
      松本あすみ・吉井瑛美・深澤向日葵・赤松利恵・長谷川智子・福田一彦
    • Organizer
      第67回日本栄養改善学会学術総会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H01952
  • [Presentation] Do restaurants in Japan support the goals of minimizing food loss and maintaining healthy weight?2020

    • Author(s)
      Akamatsu R
    • Organizer
      SNEB 53rd Annual Conference
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02219
  • [Presentation] 限られた時間の中で家庭調理を行うための対策尺度の作成2020

    • Author(s)
      吉井瑛美・赤松利恵・長谷川智子・福田一彦
    • Organizer
      第67回日本栄養改善学会学術総会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H01952
  • [Presentation] 公募制シンポジウム  幼児の食と睡眠に関する健康教育について-ひとが発達する中で維持すべき健康とは何か?2019

    • Author(s)
      長谷川智子・福田一彦・赤松利恵・今田純雄・河原紀子
    • Organizer
      第30回発達心理学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H01952
  • [Presentation] エネルギー密度による定食の栄養成分の違いの検討2019

    • Author(s)
      齋木美果,新保みさ,赤松利恵
    • Organizer
      第7回日本食育学会学術大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02219
  • [Presentation] 夕食時刻が遅い幼児の生活リズムとその要因の検討2019

    • Author(s)
      吉井瑛美・赤松利恵
    • Organizer
      第28回日本健康教育学会学術大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H01952
  • [Presentation] 大学生の「健康な食事に対する信念」尺度の作成2019

    • Author(s)
      齋木美果,小松美穂乃,赤松利恵
    • Organizer
      第66回日本栄養改善学会学術総会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02219
  • [Presentation] 食関連企業における栄養成分表示活用の取り組み2019

    • Author(s)
      小松美穂乃,齋木美果,赤松利恵
    • Organizer
      第66回日本栄養改善学会学術総会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02219
  • [Presentation] 大学生の主食・主菜・副菜を組み合わせた食事頻度による外食行動およびメニュー選択動機の比較2019

    • Author(s)
      秋葉美有紀,小松美穂乃,齋木美果,赤松利恵
    • Organizer
      第66回日本栄養改善学会学術総会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02219
  • [Presentation] 定食を提供する飲食店責任者は利用者の健康をどのように考えているか2019

    • Author(s)
      新保みさ,齋木美果,赤松利恵
    • Organizer
      第28回日本健康教育学会学術大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02219
  • [Presentation] 幼児の食と睡眠に関する健康教育(2)子どもの生活時刻クラスターによる母親の育児・食の要因の比較2019

    • Author(s)
      長谷川智子・福田一彦・赤松利恵・吉井瑛美・川端一光・今田純雄
    • Organizer
      日本心理学会第83回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H01952
  • [Presentation] 幼児の食と睡眠に関する健康教育(1)睡眠と食行動に関する時刻データで幼児を分類する2019

    • Author(s)
      福田一彦・長谷川智子・赤松利恵・吉井瑛美・川端一光・今田純雄
    • Organizer
      日本心理学会第83回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H01952
  • [Presentation] 食関連企業の考える「健康な食事」の普及の障害と可能性2019

    • Author(s)
      齋木美果,小松美穂乃,赤松利恵
    • Organizer
      第28回日本健康教育学会学術大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02219
  • [Presentation] 幼児を持つ母親の食生活リテラシーと母子の食習慣との関連2019

    • Author(s)
      深澤向日葵・赤松利恵・長谷川智子
    • Organizer
      第66回日本栄養改善学会学術総会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H01952
  • [Presentation] 飲食店が提供する定食は健康な食事の基準に合致するか2018

    • Author(s)
      齋木美果,赤松利恵
    • Organizer
      第65回日本栄養改善学会学術総会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02219
  • [Presentation] 食物選択動機による栄養成分表示利用の比較2018

    • Author(s)
      小松美穂乃,赤松利恵
    • Organizer
      第65回日本栄養改善学会学術総会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02219
  • [Presentation] 学校給食の食べ残しと残さないためのスキル2013

    • Author(s)
      安部景奈,赤松利恵
    • Organizer
      第60回日本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      神戸国際会議場(兵庫県)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Presentation] 学校給食の献立における食品の出現頻度と「赤黄緑の3色食品群」を用いた食品分類2013

    • Author(s)
      小島唯,赤松利恵
    • Organizer
      第60回日本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      神戸国際会議場(兵庫県)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Presentation] 中学校における食の課題解決に向けて―学校栄養士を対象としたグループインタビュー2013

    • Author(s)
      外山未來,赤松利恵
    • Organizer
      第22回日本健康教育学会学術大会
    • Place of Presentation
      千葉大学(千葉県)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Presentation] 学校給食の食べ残しと残さないためのスキル2013

    • Author(s)
      安部景奈, 赤松利恵
    • Organizer
      第60回日本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      兵庫
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Presentation] School lunch menus, children's food dislikes, and school lunch waste in Japanese elementary schools2013

    • Author(s)
      Abe, K., Akamatsu, R
    • Organizer
      The Asia Pacific Congress on Clinical Nutrition 2013
    • Place of Presentation
      Chiba
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Presentation] 学校給食の食べ残しと適量をもらうスキル2013

    • Author(s)
      安部景奈, 赤松利恵
    • Organizer
      第22回日本健康教育学会学術大会
    • Place of Presentation
      千葉
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Presentation] Comparison of the energy and nutrients in menus using rice and bread as staple foods in school lunches in Japan2013

    • Author(s)
      Kojima, Y., Akamatsu, R
    • Organizer
      The Asia Pacific Congress on Clinical Nutrition 2013
    • Place of Presentation
      Chiba
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Presentation] 中学校における給食の食べ残しに関する要因の検討2013

    • Author(s)
      外山未來, 安部景奈, 赤松利恵
    • Organizer
      第60回日本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      兵庫
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Presentation] Effect of maternal feeding attitudes on picky eating: analysis of longitudinal data from Japanese children2013

    • Author(s)
      Akamatsu, R., Ainuki, T., Yoshida, C
    • Organizer
      SNEB 2013 Annual Conference
    • Place of Presentation
      Portland
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Presentation] Comparison of the energy and nutrients in menus using rice and bread as staple foods in school lunches in Japan2013

    • Author(s)
      Kojima, Y., Akamatsu, R
    • Organizer
      The Asia Pacific Congress on Clinical Nutrition 2013
    • Place of Presentation
      Tokyo Bay Maihama Hotel Club Resort(Chiba, Japan)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Presentation] School lunch menus, children's food dislikes, and school lunch waste in Japanese elementary schools2013

    • Author(s)
      Abe, K., Akamatsu, R.
    • Organizer
      The Asia Pacific Congress on Clinical Nutrition 2013
    • Place of Presentation
      Tokyo Bay Maihama Hotel Club Resort(Chiba, Japan)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Presentation] 赤黄緑の 3 色食品群による食品分類の現状2013

    • Author(s)
      小島唯, 赤松利恵
    • Organizer
      第22回日本健康教育学会学術大会
    • Place of Presentation
      千葉
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Presentation] 「子どもが食事を楽しむ様子」尺度の開発2013

    • Author(s)
      伊東奈那, 會退友美, 赤松利恵
    • Organizer
      第60回日本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      兵庫
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Presentation] Effect of maternal feeding attitudes on picky eating: analysis of longitudinal data from Japanese children2013

    • Author(s)
      Akamatsu, R., Ainuki, T., Yoshida, C
    • Organizer
      Society of Nutrition Education and Behavior 2013 Annual Conference
    • Place of Presentation
      Hilton Portland & Executive Tower(Portland, USA)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Presentation] 中学校における食の課題解決に向けて-学校栄養士を対象としたグループインタビュー-2013

    • Author(s)
      外山未來, 赤松利恵
    • Organizer
      第22回日本健康教育学会学術大会
    • Place of Presentation
      千葉
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Presentation] 赤黄緑の3色食品群による食品分類の現状2013

    • Author(s)
      小島唯,赤松利恵
    • Organizer
      第22回日本健康教育学会学術大会
    • Place of Presentation
      千葉大学(千葉県)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Presentation] 中学校における給食の食べ残しに関する要因の検討2013

    • Author(s)
      外山未來,安部景奈,赤松利恵
    • Organizer
      第60回日本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      神戸国際会議場(兵庫県)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Presentation] 学校給食の献立における食品の出現頻度と「赤黄緑の 3 色食品群」を用いた食品分類2013

    • Author(s)
      小島唯, 赤松利恵
    • Organizer
      第60回日本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      兵庫
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Presentation] 学校給食の食べ残しと適量をもらうスキル2013

    • Author(s)
      安部景奈,赤松利恵
    • Organizer
      第22回日本健康教育学会学術大会
    • Place of Presentation
      千葉大学(千葉県)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Presentation] 「子どもが食事を楽しむ様子」尺度の開発2013

    • Author(s)
      伊東奈那,會退友美,赤松利恵
    • Organizer
      第60回日本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      神戸国際会議場(兵庫県)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Presentation] 苦手な食べ物を食卓に出さない保護者の子どもの食生活と保護者の特徴2012

    • Author(s)
      會退友美, 赤松利恵
    • Organizer
      第59回日本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      愛知
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Presentation] Is knowledge of preference more strongly related to vegetable intake among elementary school children in Japan, Journal of Nutrition Education and Behavior2012

    • Author(s)
      Akamatsu, R.
    • Organizer
      SNEB 2012 Annual Conference
    • Place of Presentation
      Washington, DC
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Presentation] 中学校における学校給食の食べ残しと喫食時間, 学級担任の給食指導との関連2012

    • Author(s)
      外山未來, 安部景奈, 赤松利恵
    • Organizer
      第59回日本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      愛知
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Presentation] 小学校の給食時間における食育の実践 紙芝居「きらいなたべものにチャレンジ!!」の実践報告2012

    • Author(s)
      安部景奈, 赤松利恵
    • Organizer
      第21回日本健康教育学会学術大会
    • Place of Presentation
      東京
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Presentation] 小学校の給食時間における食育の実践 紙芝居「きらいなたべものにチャレンジ!!」の実践報告2012

    • Author(s)
      安部景奈,赤松利恵
    • Organizer
      第21回日本健康教育学会学術大会
    • Place of Presentation
      東京
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Presentation] 学校給食の食べ残しと児童の栄養摂取状況との関連2012

    • Author(s)
      小島唯, 安部景奈, 赤松利恵
    • Organizer
      第59回日本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      愛知
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Presentation] 小学校の給食時間における食育の実践 紙芝居「きらいなたべものにチャレンジ!!」の教育効果の検討2012

    • Author(s)
      安部景奈,赤松利恵
    • Organizer
      第59回日本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      愛知
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Presentation] 学校給食の食べ残しと児童の体格との関連2012

    • Author(s)
      小島唯, 安部景奈, 赤松利恵
    • Organizer
      第21回日本健康教育学会学術大会
    • Place of Presentation
      東京
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Presentation] Is knowledge of preference more strongly related to vegetable intake among elementary school children in Japan2012

    • Author(s)
      Akamatsu, R
    • Organizer
      SNEB 2012 Annual Conference
    • Place of Presentation
      Washington, DC
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Presentation] 中学校における学校給食の食べ残しと喫食時間,学級担任の給食指導との関連2012

    • Author(s)
      外山未來,安部景奈,赤松利恵
    • Organizer
      第59回日本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      愛知
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Presentation] 小学校の給食時間における食育の実践 紙芝居「きらいなたべものにチャレンジ!!」の教育効果の検討2012

    • Author(s)
      安部景奈, 赤松利恵
    • Organizer
      第59回日本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      愛知
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Presentation] 給食時間における食育の実践・紙芝居「きらいなたべものにチャレンジ!!」の紹介2011

    • Author(s)
      安部景奈,赤松利恵
    • Organizer
      第20回日本健康教育学会学術大会
    • Place of Presentation
      福岡
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Presentation] 子どもの食事場面における行動技法の活用と生活習慣-CMFBを用いて-2011

    • Author(s)
      會退友美,赤松利恵
    • Organizer
      第58回日本栄養改善学会学術大会
    • Place of Presentation
      広島
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Presentation] 児童の食べ残しに関連するセルフエフィカシーの検討2011

    • Author(s)
      安部景奈, 赤松利恵
    • Organizer
      第58回日本栄養改善学会学術大会
    • Place of Presentation
      広島
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Presentation] 子どもの食事場面における行動技法の活用と生活習慣- CMFB を用いて-2011

    • Author(s)
      會退友美, 赤松利恵
    • Organizer
      第58回日本栄養改善学会学術大会
    • Place of Presentation
      広島
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Presentation] 給食時間における食育の実践・紙芝居「きらいなたべものにチャレンジ!!」の紹介2011

    • Author(s)
      安部景奈, 赤松利恵
    • Organizer
      第20回日本健康教育学会学術大会
    • Place of Presentation
      福岡
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Presentation] 児童の食べ残しに関連する結果期待の検討2011

    • Author(s)
      安部景奈, 赤松利恵
    • Organizer
      第70回日本公衆衛生学会総会
    • Place of Presentation
      秋田
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500952
  • [Presentation] 健康・医療に関する情報取得におけるインタ-ネットの利用状況2008

    • Author(s)
      高橋由光, 大浦智子, 三木健二, 杉森裕樹, 吉池信男, 内藤真理子, 赤松利恵, 宮木幸一, 新保卓郎, 中山健夫
    • Organizer
      日本公衆衛生学会
    • Place of Presentation
      福岡
    • Year and Date
      2008-11-06
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18209018
  • [Presentation] 健康・医療に関する情報取得におけるインターネットの利用状況2008

    • Author(s)
      高橋由光, 大浦智子, 三木健二, 杉森裕樹, 吉池信男, 内藤真理子, 赤松利恵, 宮木幸一, 新保卓郎, 中山健夫
    • Organizer
      日本公衆衛生学会
    • Place of Presentation
      福岡
    • Year and Date
      2008-11-06
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18209018
  • [Presentation] テレビ視聴時間と間食行動の関連2007

    • Author(s)
      会退友美・赤松利恵
    • Organizer
      第66回日本公衆衛生学会総会
    • Place of Presentation
      愛媛
    • Year and Date
      2007-10-25
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18209018
  • 1.  HASEGAWA Tomoko (40277786)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 23 results
  • 2.  福田 一彦 (20192726)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 18 results
  • 3.  NAKAYAMA Takeo (70217933)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 5 results
  • 4.  SUGIMORI Hiroki (20276554)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 2 results
  • 5.  YOSHIIKE Nobuo (80240232)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 2 results
  • 6.  NAITO Mariko (10378010)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 5 results
  • 7.  川端 一光 (20506159)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 2 results
  • 8.  今田 純雄 (90193672)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 4 results

URL: 

Are you sure that you want to link your ORCID iD to your KAKEN Researcher profile?
* This action can be performed only by the researcher himself/herself who is listed on the KAKEN Researcher’s page. Are you sure that this KAKEN Researcher’s page is your page?

この研究者とORCID iDの連携を行いますか?
※ この処理は、研究者本人だけが実行できます。

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi