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Komoda Toshikazu  菰田 俊一

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Researcher Number 50404843
Other IDs
Affiliation (Current) 2025: 宮城大学, 食産業学群, 教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2025: 宮城大学, 食産業学群, 教授
2021 – 2023: 宮城大学, 食産業学群, 教授
2020: 宮城大学, 食産業学群, 准教授
2017 – 2019: 宮城大学, 食産業学群(部), 准教授
2014 – 2016: 宮城大学, 食産業学部, 准教授
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related / Eating habits
Except Principal Investigator
Plant protection science
Keywords
Principal Investigator
食物アレルギー / 低アレルゲン化 / 重合化 / 牡蠣アレルギー / オリーブポリフェノール / 免疫寛容 / 多糖類 / トロポミオシン / 甲殻類アレルギー / エビ … More / アレルギー / 甲殻類 / メイラード反応 / オリーブ / ヘルパーT細胞 / 化学修飾 / 免疫寛容誘導 / エビアレルギー / ガラクトマンナン / 低アレルゲン化食品 / トランスグルタミナーゼ … More
Except Principal Investigator
ノックダウン植物 / 物質精製 / イネいもち病抵抗性 / いもち病 / エチレン / シアン / 増殖抑制 / 菌の増殖抑制 / フラボン合成酵素 / フラボノイド化合物 / いもち病抵抗性 Less
  • Research Projects

    (5 results)
  • Research Products

    (22 results)
  • Co-Researchers

    (5 People)
  •  低アレルゲン化牡蠣タンパク質の先行投与によるアレルギー感作されにくい体質の構築Principal Investigator

    • Principal Investigator
      菰田 俊一
    • Project Period (FY)
      2025 – 2027
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
    • Research Institution
      Miyagi University
  •  オリーブ由来ジアルデヒド物質による牡蠣タンパク質の重合化と低アレルゲン化Principal Investigator

    • Principal Investigator
      菰田 俊一
    • Project Period (FY)
      2022 – 2024
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
    • Research Institution
      Miyagi University
  •  An approach for immuno tolerance induction for prawn allergy using chemically modified allergenic proteinPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Komoda Toshikazu
    • Project Period (FY)
      2019 – 2022
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
    • Research Institution
      Miyagi University
  •  The development of allergenicity suppressing technique for prawn allergen and the evaluation for immuno-tolerance inducing effectPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Komoda Toshikazu
    • Project Period (FY)
      2016 – 2019
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Challenging Exploratory Research
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      Miyagi University
  •  Identification and functional analysis of flavonoids in the resistance to rice blast fungus infection

    • Principal Investigator
      Iwai Takayoshi
    • Project Period (FY)
      2014 – 2017
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Challenging Exploratory Research
    • Research Field
      Plant protection science
    • Research Institution
      Miyagi University

All 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2014

All Journal Article Presentation

  • [Journal Article] 食物アレルゲンの化学修飾2021

    • Author(s)
      菰田俊一
    • Journal Title

      アレルギーの臨床

      Volume: 41 Pages: 82-87

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K02375
  • [Journal Article] 食品化学から見た食物アレルギー2021

    • Author(s)
      菰田俊一
    • Journal Title

      アレルギーの臨床

      Volume: 41 Pages: 72-77

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K02375
  • [Journal Article] 化学修飾によるアレルゲン性低減化の可能性2020

    • Author(s)
      菰田俊一
    • Journal Title

      アレルギーの臨床

      Volume: 40(6) Pages: 69-74

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K02375
  • [Journal Article] 食品側から見た食物アレルギー2020

    • Author(s)
      菰田俊一
    • Journal Title

      アレルギーの臨床

      Volume: 40(14) Pages: 82-87

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K02375
  • [Journal Article] 甲殻類アレルギー, 食品化学の立場から2019

    • Author(s)
      菰田俊一
    • Journal Title

      アレルギーの臨床

      Volume: 39 Pages: 60-65

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K12707
  • [Journal Article] 甲殻類アレルギー, 食品化学の立場から2019

    • Author(s)
      菰田俊一
    • Journal Title

      アレルギーの臨床

      Volume: 39 Pages: 60-65

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K02375
  • [Journal Article] 甲殻類アレルギーに対する食品化学からのアプローチ2019

    • Author(s)
      菰田俊一
    • Journal Title

      アレルギーの臨床

      Volume: 39 Pages: 76-81

    • NAID

      40021814860

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K02375
  • [Journal Article] 甲殻類アレルギーの現状と対応2019

    • Author(s)
      菰田俊一
    • Journal Title

      アグリバイオ

      Volume: 3 Pages: 62-67

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K12707
  • [Journal Article] 甲殻類アレルギーに対する食品化学からのアプローチ2019

    • Author(s)
      菰田俊一
    • Journal Title

      アレルギーの臨床

      Volume: 39 Pages: 76-81

    • NAID

      40021814860

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K12707
  • [Journal Article] エビ・カニ由来アレルゲンの化学修飾による低アレルゲン化2018

    • Author(s)
      菰田俊一
    • Journal Title

      アレルギーの臨床

      Volume: 38 Pages: 70-75

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K12707
  • [Journal Article] 海産物アレルギーの現状と化学的低アレルゲン化の可能性2018

    • Author(s)
      菰田俊一
    • Journal Title

      アレルギーの臨床

      Volume: 38 Pages: 5156-5156

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K12707
  • [Journal Article] 化学的手法による海産物アレルゲンタンパク質の改変2018

    • Author(s)
      菰田俊一
    • Journal Title

      アグリバイオ

      Volume: 2 Pages: 52-57

    • NAID

      40021807828

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K12707
  • [Journal Article] 海産物アレルゲンタンパク質の化学修飾による低アレルゲン化技術の検討2018

    • Author(s)
      菰田俊一
    • Journal Title

      アレルギーの臨床

      Volume: 38 Pages: 80-85

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K12707
  • [Journal Article] エビ由来タンパク質の低アレルゲン化技術の開発とアレルギー体質改善への可能性、アレルギーの臨床2017

    • Author(s)
      菰田俊一
    • Journal Title

      アレルギーの臨床

      Volume: 37 Pages: 5459-5459

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K12707
  • [Journal Article] 海産物アレルギーの現状と化学的低アレルゲン化の可能性2017

    • Author(s)
      菰田俊一
    • Journal Title

      アレルギーの臨床

      Volume: 37 Pages: 7479-7479

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K12707
  • [Presentation] 豚脂身代替品の開発に向けたゼラチンエマルションゲルの物性改変2023

    • Author(s)
      赤澤 隆志, 篠崎 麗奈, 田名部 亜友, 菰田 俊一
    • Organizer
      日本農芸化学会2023年度大会 2023年3月
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02162
  • [Presentation] オリーブ成分による牡蠣アレルゲンタンパク質の重合化とモデルマウスによるアレルゲン性評価2022

    • Author(s)
      菰田 俊一、折本 未奈、赤澤 隆志
    • Organizer
      日本農芸化学会2021年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K02375
  • [Presentation] Evaluation of an immuno tolerance introducing activity against prawn allergy using long term allergen-polysaccharide conjugate intake in mouse study.2021

    • Author(s)
      Toshikazu KOMODA and Mina ORIMOTO
    • Organizer
      The 2021 International Chemical Congress of Pacific Basin Societies, Pacifichem 2021 Congress
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K02375
  • [Presentation] オリーブ抽出物によるカキアレルゲンタンパク質の低アレルゲン化2020

    • Author(s)
      菰田 俊一、山口 春菜、赤澤隆志
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K02375
  • [Presentation] 糖修飾エビアレルゲンタンパク質のモデルマウスによるアレルゲン性評価2019

    • Author(s)
      山口 春菜、目黒 帆乃佳、菰田 俊一
    • Organizer
      日本農芸化学会2019年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K02375
  • [Presentation] 糖修飾エビアレルゲンタンパク質のモデルマウスによるアレルゲン性評価2019

    • Author(s)
      山口 春菜、目黒 帆乃佳、菰田 俊一
    • Organizer
      日本農芸化学会2019年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K12707
  • [Presentation] イネいもち病抵抗性に関わるフラボノイド化合物の検索2014

    • Author(s)
      岩井孝尚,菰田俊一,板井恒篤,光原一朗,瀬尾茂美,大橋祐子,津志田藤二郎
    • Organizer
      植物生理化学会
    • Place of Presentation
      東北大学
    • Year and Date
      2014-11-02
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26660037
  • 1.  赤澤 隆志 (00882276)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 2.  Iwai Takayoshi (90510636)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 3.  MITSUHARA Ichiro (80370683)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 4.  SEO Shigemi (80414910)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 5.  津志田 藤二郎 (00353920)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 1 results

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