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ODANI Sumiko  小谷 スミ子

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Researcher Number 60018653
Other IDs
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2013 – 2014: 十文字学園女子大学, 研究所, 客員研究員
2012: 十文字学園女子大学, 人間生活学部, 教授
2005 – 2008: Niigata University, Institute of Humanities, Social Sciences and Education, Professor, 人文社会・教育科学系, 教授
2004: 新潟大学, 教育人間科学部, 教授
2000 – 2002: 新潟大学, 教育人間科学部, 教授
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Eating habits, studies on eating habits / 食生活
Except Principal Investigator
補綴理工系歯学 / Zootechnical science/Grassland science
Keywords
Principal Investigator
ovomucoid / 卵アレルギー / エピトープ / オボムコイド / 官能検査 / 米粉パン / グルテンフリー / 小麦アレルギー / digestive enzyme / β-hexosaminidase … More / basophile cell / decrease of allergencity / hen's egg white / high pressure / food allergy / 蛍光スペクトル / IgE抗体 / ELISA / 高圧処理 / アレルゲン / 消化酵素 / ベータ-ヘキソサミニダー / 好塩基球 / 低アレルゲン化 / 鶏卵白 / 超高圧処理 / 食物アレルギー / epitope / antigenicity / ovalbumin / Japanese quail egg / hen egg / substituted food / allergy / イムノブロット / 二次元電気泳動 / ペプチド / 消化 / ウズラ卵白 / 代替食品 / Inhibition ELISA / 抗原性 / オボアルブミン / ウズラ卵 / 鶏卵 / 代替食 / アレルギー / 比容積 / 玄米粉 / ORAC値 / GABA / 米糠 / γ-アミノ酪酸 / 機能性 / γ-アミノ酪酸(GABA) / フィチン酸 / 抗酸化性 / 流動特性 / HPMC / 玄米粉パン / テクスチャー / 物性 / 粘度 / ヒドロキシプロピルメチルセルロース … More
Except Principal Investigator
Masticatory Efficiency / Nutritional Status / Occlusal Support / Health Condition / Occlusal Condition / Dietary Habits / the Independent Elderly / 最大咬合力 / 自立 / 咬合状態 / 栄養摂取 / 咀嚼能力 / 食生活 / 咀嚼状況 / 高齢者 / アレルゲン性評価 / γ-グロブリン / オボムコイド / 牛肉アレルギー / 卵白アレルギー / エピトープ / 食品アレルギー / 超高圧 Less
  • Research Projects

    (6 results)
  • Research Products

    (22 results)
  • Co-Researchers

    (8 People)
  •  Production of gluten free rice flour bread to which nutrients and functional ingredients are addedPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      ODANI Sumiko
    • Project Period (FY)
      2012 – 2014
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Jumonji University
  •  Making of gluten free and rice flour breads for prevention of wheat allergyPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      ODANI Sumiko
    • Project Period (FY)
      2007 – 2008
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Niigata University
  •  超高圧処理による畜産食品のアレルゲン性低減化

    • Principal Investigator
      SUZUKI Atsushi
    • Project Period (FY)
      2006
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Exploratory Research
    • Research Field
      Zootechnical science/Grassland science
    • Research Institution
      Niigata University
  •  Reduction of Antigenicity and Allergenicity of Hen's Egg White by High Pressure Treatment for Prevention of Food AllergyPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      ODANI Sumiko
    • Project Period (FY)
      2004 – 2005
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Niigata University
  •  Survey of Dietary Habits and Chewing Ability in the Independent elderly

    • Principal Investigator
      NOMURA Shuichi
    • Project Period (FY)
      2000 – 2001
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      補綴理工系歯学
    • Research Institution
      Niigata University
  •  Construction of the fundamental data for the clinical test of the allergy patients' substituted foodsPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      ODANI Sumiko
    • Project Period (FY)
      2000 – 2002
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      食生活
    • Research Institution
      NIIGATA UNIVERSITY

All 2014 2013 2008 2007 2006 2005 2004

All Journal Article Presentation Patent

  • [Journal Article] 高圧による食品アレルゲン性の低減化-その構造との関係2006

    • Author(s)
      小谷スミ子
    • Journal Title

      日本食品科学工学会53回大会要旨集

      Pages: 23-23

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18658100
  • [Journal Article] IL-4処理したヒト好塩基球様KU812F細胞と鶏卵白アレルギー患者血清を用いたヒスタミン遊離実験系2005

    • Author(s)
      泰松滋人, 原 崇, 松野正知, 鈴木敦士, 城斗志夫, 小谷スミ子
    • Journal Title

      第52回大会講演集(日本食品科学工学会) 3Aa3

      Pages: 127-127

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16500506
  • [Journal Article] Antigenicity of hen's egg white ovomucoid.2005

    • Author(s)
      Sumiko Odani, Takashi Hara, Masatomo Matuno, Atsushi Suzuki
    • Journal Title

      Abstract of Research Presentation, Japan Society for Bioscience, Biotechnology, and Agrochemistry

      Pages: 96-96

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16500506
  • [Journal Article] 高圧処理が卵白オボムコイドのアレルゲン性に及ぼす影響2005

    • Author(s)
      小谷スミ子
    • Journal Title

      日本家政学会第57回大会 研究発表要旨集

      Pages: 148-148

    • NAID

      130006955754

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16500506
  • [Journal Article] The Effects of antigenicity of Ovomucoid By High Pressure2005

    • Author(s)
      Sumiko Odani
    • Journal Title

      Fifty Seventh Conference, Japan Society of Home Economics, Abstract of Research Presentation

      Pages: 148-148

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16500506
  • [Journal Article] 超高圧処理による鶏蛋白オボムコイドの低アレルゲン化2005

    • Author(s)
      小谷スミ子, 鈴木敦士, 原崇
    • Journal Title

      平成16年度研究報告概要集(財団法人旗影会)

      Pages: 29-29

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16500506
  • [Journal Article] Decrease of Allergenicity of Hen' Egg White Ovomucoid by High Hydrostatic Pressure.2005

    • Author(s)
      Sumiko Odani, Atsushi Suzuki, Takashi Hara
    • Journal Title

      Research Report by Foundation of Kieikai

      Pages: 29-29

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16500506
  • [Journal Article] 超高圧処理した鶏卵白オボムコイドの抗原性2005

    • Author(s)
      小谷スミ子, 原 崇, 松野正知, 鈴木敦士
    • Journal Title

      日本農芸化学会大会講演要旨集

      Pages: 96-96

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16500506
  • [Journal Article] 超高圧処理による鶏卵白オボムコイドの低アレルゲン化2005

    • Author(s)
      小谷スミ子, 鈴木敦士, 原崇
    • Journal Title

      平成16年度研究報告概要集、財団法人旗影会

      Pages: 29-29

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16500506
  • [Journal Article] Prevention of Food Allergy-Effect of High Pressure Treatment on Antigenicity of Egg White Ovomucoid2004

    • Author(s)
      Sumiko Odani, Takashi Hara, Atsushi Suzuki
    • Journal Title

      Third Congress, Niigata Congress on Functional Foods for Prevention & Treatment of Life style- & Age-related Diseases

      Pages: 42-42

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16500506
  • [Journal Article] Effect of high pressure treatment on antigenicity of egg white ovomucoid2004

    • Author(s)
      Odani, S., Hara, T., Nogami, N., Matsuno, M., Suzuki, A.
    • Journal Title

      Niigata Congress on Functional Foods for Prevention & Treatment of Life style- & Age-related Diseases 2004.9

      Pages: 43-44

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16500506
  • [Patent] 米粉パン及びその製造方法2007

    • Inventor(s)
      小谷スミ子
    • Industrial Property Number
      2007-127325
    • Filing Date
      2007-05-11
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500660
  • [Presentation] 米糠添加米粉パンの抗酸化性とフィチン酸含量2014

    • Author(s)
      山口智子、小谷スミ子
    • Organizer
      日本家政学会 第66回大会
    • Place of Presentation
      北九州国際会議場
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500952
  • [Presentation] 玄米粉パンの抗酸化性の評価2013

    • Author(s)
      山口智子、小谷スミ子
    • Organizer
      日本家政学会
    • Place of Presentation
      昭和女子大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500952
  • [Presentation] HPMCおよびMC添加グルテンフリー米粉パン生地の流動特性2013

    • Author(s)
      小谷スミ子、山口智子
    • Organizer
      日本家政学会
    • Place of Presentation
      昭和女子大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500952
  • [Presentation] グルテンフリー米粉パン生地の流動特性に及ぼすHPMC及びMCの影響2013

    • Author(s)
      小谷スミ子、山口智子
    • Organizer
      日本食品科学工学会 第60回記念大会
    • Place of Presentation
      実践女子大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500952
  • [Presentation] ヒドロキシプロピルメチルセルロース添加米粉パン生地の流動特性2008

    • Author(s)
      小谷スミ子
    • Organizer
      平成20年度(社)日本家政学会第60回大会(日本家政学会第60回大会研究発表要旨集)
    • Place of Presentation
      日本女子大学
    • Year and Date
      2008-05-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500660
  • [Presentation] ヒドロキシプロピルメチルセルロース添加米粉パン生地の流動特性2008

    • Author(s)
      小谷スミ子等
    • Organizer
      (社)日本家政学会第60回大会
    • Place of Presentation
      日本女子大学
    • Year and Date
      2008-05-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500660
  • [Presentation] 小麦アレルギー患者向けグルテンフリー米粉パン2007

    • Author(s)
      小谷 スミ子
    • Organizer
      第44回日本小児アレルギー学会
    • Place of Presentation
      名古屋国際会議場
    • Year and Date
      2007-12-08
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500660
  • [Presentation] 小麦アレルギー患者向けグルテンフリー米粉パン2007

    • Author(s)
      小谷スミ子
    • Organizer
      第44回日本小児アレルギー学会(小児アレルギー学会誌)
    • Place of Presentation
      名古屋国際会議場
    • Year and Date
      2007-12-08
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500660
  • [Presentation] ヒドロキシプロピルメチルセルロース添加によるグルテンフリー米粉パンの製造2007

    • Author(s)
      小谷スミ子
    • Organizer
      平成19年度(社)日本家政学会第59会大会(日本家政学会第59回大会研究発表要旨集)
    • Place of Presentation
      長良川国際会議場
    • Year and Date
      2007-05-13
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500660
  • [Presentation] ヒドロキシプロピルメチルセルロース添加によるグルテンフリー米粉パンの製造2007

    • Author(s)
      小谷 スミ子
    • Organizer
      平成19年度(社)日本家政学会第59回大会
    • Place of Presentation
      長良川国際会議場
    • Year and Date
      2007-05-13
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500660
  • 1.  HARA Takashi (20323959)
    # of Collaborated Projects: 5 results
    # of Collaborated Products: 8 results
  • 2.  IGARASHI Atsuko (90168097)
    # of Collaborated Projects: 4 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 3.  SUZUKI Atsushi (40018792)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 8 results
  • 4.  JOH Toshio (00251794)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 5.  YAMAGUCHI Tomoko (70324960)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 4 results
  • 6.  NOMURA Shuichi (40018859)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 7.  MONYA Mitsunori (20303141)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 8.  西海 理之 (60228153)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results

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