• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

OHTANI Kimiko  大谷 貴美子

ORCIDConnect your ORCID iD *help
… Alternative Names

大谷 貴美子  オオタニ キミコ

Less
Researcher Number 60148632
Other IDs
External Links
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2011: 京都府立大学, 生命環境科学研究科, 准教授
2011: 京都府立大学, 生命環境科学研究科, 教授
2010: 京都府立大学, 大学院・生命環境科学研究科, 教授
2009: 京都府立大学, 生命環境科学研究科, 教授
2005 – 2006: 京都府立大学, 人間環境学部, 助教授 … More
2001: KYOTO PREFECTURAL UNIVERSITY, FACULTY OF HUMAN ENVIRONMENT, (ASSOCIATE PROFESSOR), 人間環境学部, 教授
2000 – 2001: 京都府立大学, 人間環境学部, 助教授
1997 – 1998: 京都府立大学, 人間環境学部, 助教授
1996: Kyoto Prefecture University, Faculty of Living Science, Associate Professor, 生活科学部, 助教授
1996: 大阪市立大学, 生活科学部, 助教授
1994 – 1995: 大阪市立大学, 生活科学部, 講師
1992: 大阪市立大学, 生活科学部, 講師 Less
Review Section/Research Field
Principal Investigator
家政学 / 「総合的な学習」のカリキュラム開発
Except Principal Investigator
家政学一般(含衣・住環境) / 家政学 / Eating habits, studies on eating habits / 応用生物化学・栄養化学
Keywords
Principal Investigator
MCT / IEC-6細胞 / コレステロール酸化物 / IEC-6 / 培養肝細胞 / 細胞毒性 / 7-ketocholesterol / PRACTICAL LECTURE / SPIRIT OF HOSPITALITY / FIVE SENSES … More / FOOD CULTURE IN KYOTO / KYOTO CUISINE / DIETARY LIFE EDUCATION / 始末の文化 / 実践授業 / もてなしの心 / 五感 / 京の食文化 / 京料理 / 食教育 / FATTY ACID / HEATING / CYTOTOXICITY / IEC-6 CELL / INTESTINAL EPITHELIAL CELL / OXIDATIVELY DEGRADED MIXTURE / CHOLESTEROL OXIDE / 7-ケトコレステロール / 酸化分解 / コレステロール / 脂肪酸 / 加熱操作 / 小腸上皮細胞 / 酸化分解物 / cholesterol oxide / vitamin E / radical / hepatocyte / cytotoxicity / cholestane 3beta, 5alpha, 6beta-triol / 小腸上皮クリプト細胞 / Cholestan 3β,5α,6β-triol / 7-Ketocholesterol / ビタミンE / ラジカル / cholestane 3β,5α,6β-triol … More
Except Principal Investigator
lifestyle wisdom / cleaning / obanzai side dish / home style cooking / Kyoto cisine / Kidaore dress Extravagance / Shikkaya / Shimatsu / おから拭き / 掃除、 / 出合いもの、 / 旬の食材、 / 悉皆業、 / きもの、 / 伝承、 / 生活の知恵、 / 暮らしの知恵 / 掃除 / おばんざい / 郷土料理 / 京料理 / 着だおれ / 悉皆業 / しまつ / Nutritional Biochemistry / Hepatoprotective effect / Antitumor effect / Tyrosine phosphorylation / Oncogenes / Polamines / Nitric oxide / Tea polyphenols / 肝障害保護作用 / 栄養生化学 / 肝傷害保護作用 / 抗癌作用 / チロシンリン酸化 / 癌遺伝子 / ポリアミン / 一酸化窒素 / 茶ポリフェノール / QOL / 給食 / 食欲 / 食卓 / 視覚障がい者 / 色彩心理 / mealtime / food business management / diner / healing / appetite / psychology / color / tray / トレイ / 照明 / トーン / ロービジョン / おいしさ / 色 / 楽しみ / 生きる意欲 / 食欲生 / 食空間 / 視覚障害者 / 高齢者 / 給食用トレイ / 植物細胞壁 / 小腸粘膜 / レクチン抗体 / 糖鎖認識 / レクチン / チエリ・トマト Less
  • Research Projects

    (7 results)
  • Research Products

    (24 results)
  • Co-Researchers

    (11 People)
  •  New idea of the dietary life for elderly and visual impaired person in order to improve QOL

    • Principal Investigator
      TOMITA Keiko
    • Project Period (FY)
      2009 – 2011
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Kinki University
      Kyoto Prefectural University
  •  DEVELOPMEMT AND PRACTICE OF SYOKUIKU-PROGRAM BASED ON THE CULTURE AND SPIRIT IN KYOTO CUISINEPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      OHTANI Kimiko
    • Project Period (FY)
      2005 – 2006
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      「総合的な学習」のカリキュラム開発
    • Research Institution
      KYOTO PREFECTURAL UNIVERSITY
  •  Research investigation on 'Kyoto lifestyle' in the memories of its residents〜lifestyle wisdom to live within nature and community that can be used in the 21st century

    • Principal Investigator
      MACHIDA Reiko
    • Project Period (FY)
      2000 – 2001
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      家政学一般(含衣・住環境)
    • Research Institution
      KYOTO PREFECTURAL UNIVERSITY
  •  EFFECTS OF MCT AND CHOLESTEROL OXIDES ON THE DEVELOPMENT AND FUNCTION OF INTESTINAL EPITHELIAL CRYPT CELLPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      OHTANI Kimiko
    • Project Period (FY)
      1996 – 1998
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      家政学
    • Research Institution
      KYOTO PREFECTURAL UNIVERSITY
  •  Nutritional and Biochemical Study on the Role of Nitric Oxide in the Physiological Effects of Tea Extract

    • Principal Investigator
      YUASA Isao
    • Project Period (FY)
      1995 – 1996
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      家政学
    • Research Institution
      OSAKA CITY UNIVERSITY
  •  FOODCHEMICAL AND NUTRITIONAL BIOCHEMICAL STUDIES OF CHOLESTEROL OXIDESPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      OHTANI Kimiko
    • Project Period (FY)
      1994 – 1995
    • Research Category
      Grant-in-Aid for General Scientific Research (C)
    • Research Field
      家政学
    • Research Institution
      FACULTU OF HUMAN LIFE SCIENCE,OSAKA CITY UNIVERSITY
  •  レクチンを用いた小腸細胞膜糖鎖蛋白の分離と消化吸収の分子化学的研究

    • Principal Investigator
      三崎 旭
    • Project Period (FY)
      1992
    • Research Category
      Grant-in-Aid for General Scientific Research (C)
    • Research Field
      応用生物化学・栄養化学
    • Research Institution
      Osaka City University

All 2012 2011 2010 2009 2007 2006 2005

All Journal Article Presentation Book

  • [Book] Color in Food2012

    • Author(s)
      Keiko Tomita, Terumi Aiba, Jangmi Kang, Motoko Matsuiand Kimiko Ohtani, Jose Luis Caivano, Maria del Pilar Buera
    • Publisher
      CRC-Press
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500760
  • [Book] 知っておきたい食の世界-食育の玉手箱-2007

    • Author(s)
      大谷貴美子, 冨田圭子
    • Total Pages
      106
    • Publisher
      久美株式会社
    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17602007
  • [Book] 恋愛食 賢い女子中高生のための素敵な食育2006

    • Author(s)
      松田覚編著, 大谷ら共著
    • Total Pages
      219
    • Publisher
      久美出版
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17602007
  • [Book] 恋愛食 賢い女子中高生のための素敵な食育2006

    • Author(s)
      松田覚編著, 大谷ら共著
    • Total Pages
      219
    • Publisher
      久美株式会社
    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17602007
  • [Journal Article] Psychological Effects of the Tray-Color on Diners-Comparison between Young Personsand Elderly Persons-2010

    • Author(s)
      Keiko Tomita, Terumi Aiba, Jangmi Kang, Motoko Matsuiand and Kimiko Ohtani
    • Journal Title

      Interim Meeting of The International Color Association 2010 : From The Farm To The Table

      Pages: 386-389

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500760
  • [Journal Article] Psychological Effects of the Tray-Color on Diners-Comparison between Young Persons and Elderly Persons2010

    • Author(s)
      Keiko TOMITA, Terumi AIBA, Jangmi KANG, Motoko MATSUI, Kimiko OHTANI
    • Journal Title

      Interim Meeting of The International Color Association 2010 : From The Farm To The Table

      Pages: 386-389

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500760
  • [Journal Article] 「研究成果報告書概要(欧文)」より2007

    • Author(s)
      KIMIKO OHTANI, KEIKO TOMITA
    • Journal Title

      LET'S UNDERSTAND THE MEANING OF DIETARY LIFE -THE TREASURED CASKET OF SHOKUIKU- KUMI, KYOTO

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17602007
  • [Journal Article] Kakdugi(大根キムチ)の品質改良へのクロマグロ骨スープの利用2006

    • Author(s)
      李承彦, 南出隆久, 冨田圭子, 大谷貴美子
    • Journal Title

      日本調理科学会誌 39・6

      Pages: 1-1

    • NAID

      110005717750

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17602007
  • [Journal Article] The atmosphere of the dining produced by the various kinds of tablecloth colours under three kinds of illuminat conditions2006

    • Author(s)
      Keiko Tomita, Makiko Ono, Terumi Aiba, Kimiko Ohtani
    • Journal Title

      J. Asian Regional Assoc. Home Economics 13

      Pages: 173-173

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17602007
  • [Journal Article] 母親の食生活に対する意識や生活充実感が幼稚園に通う子どもとのコミュニケーション頻度に与える影響2006

    • Author(s)
      高畑彩友美, 冨田圭子, 饗庭照美, 大谷貴美子
    • Journal Title

      日本家政学会誌 57・5

      Pages: 25-25

    • NAID

      110004739162

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17602007
  • [Journal Article] The atmosphere of the dining produced by the various kinds of tablecloth colours under three kinds of illuminant conditions2006

    • Author(s)
      eiko Tomita, Makiko Ono, Terumi Aiba, Kimiko Ohtani
    • Journal Title

      J. Asian Regional Assoc. Home Economics 13

      Pages: 173-173

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17602007
  • [Journal Article] 栄養教育をまだ受けていない小学4年生が考える体にいい食事とは-絵とアンケート調査を通して-2006

    • Author(s)
      鎌田早紀子, 尾崎彩子, 冨田圭子, 大谷貴美子
    • Journal Title

      日本食生活学会誌 16・4

      Pages: 68-68

    • NAID

      10017970047

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17602007
  • [Journal Article] 家庭の食の実態が児童の食事観や体に及ぼす影響2005

    • Author(s)
      鎌田早紀子, 冨田圭子, 西智栄子, 大谷貴美子
    • Journal Title

      日本食生活学会誌 16、No.2

      Pages: 114-114

    • NAID

      130004493676

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17602007
  • [Journal Article] 成長過程における母親に対する評価が食事共食観におよぼす影響-中学・高校・大学生を対象として-2005

    • Author(s)
      冨田圭子, 中北理映, 饗庭照美, 大谷貴美子
    • Journal Title

      日本食生活学会誌 15、No.4

      Pages: 229-229

    • NAID

      10015465070

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17602007
  • [Journal Article] おからと豆乳のかるかんへの利用2005

    • Author(s)
      大谷貴美子, 今井理絵, 冨田圭子, 饗庭照美, 田中満智子
    • Journal Title

      日本調理科学会誌 38、No.6

      Pages: 501-501

    • NAID

      110002555699

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17602007
  • [Journal Article] 誕生日に食べたい料理の絵から見える小学生の食嗜好-日韓比較-2005

    • Author(s)
      鎌田早紀子, 李温九, 章貞玉, 冨田圭子, 大谷貴美子
    • Journal Title

      日本食生活学会誌 16、No.3

      Pages: 215-215

    • NAID

      10017159265

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17602007
  • [Journal Article] 弁当作りに対する保護者の意識が子どもの食態度に及ぼす影響2005

    • Author(s)
      片岡あゆみ, 奥田豊子, 大谷貴美子
    • Journal Title

      大阪教育大学紀要 第II部門 社会科学・生活科学 54、No.1

      Pages: 11-11

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17602007
  • [Journal Article] 成長過程における父親に対する評価が食事共食観におよぼす影響-中学・高校・大学生を対象として-2005

    • Author(s)
      冨田圭子, 饗庭照美, 康薔薇, 大谷貴美子
    • Journal Title

      日本食生活学会誌 16、No.3

      Pages: 230-230

    • NAID

      10017159296

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17602007
  • [Presentation] 給食用トレイの色と料理の組み合わせが喫食者の心理に与える影響2011

    • Author(s)
      岡本由佳子・冨田圭子・松井元子・大谷貴美子
    • Organizer
      日本色彩学会平成22年度関西支部大会
    • Place of Presentation
      京都大学桂キャンパス(京都府)
    • Year and Date
      2011-02-19
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500760
  • [Presentation] 養護老人ホームにおける給食用トレイの色が喫食者の食事快適性に及ぼす影響2010

    • Author(s)
      石原光菜・冨田圭子・松井元子・大谷貴美子
    • Organizer
      第9回日本栄養改善学会近畿支部学術総会
    • Place of Presentation
      滋賀県立大学(滋賀県)
    • Year and Date
      2010-12-12
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500760
  • [Presentation] 養護老人ホームにおける給食用トレイの色が喫食者の食事快適性に及ぼす影響2010

    • Author(s)
      石原光菜・冨田圭子・松井元子・大谷貴美子
    • Organizer
      第9回日本栄養改善学会近畿支部学術総会
    • Place of Presentation
      賀県立大学(滋賀県)
    • Year and Date
      2010-12-12
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500760
  • [Presentation] PsychologicalEffects of the Tray Color for Meal on Dinner-Comparative Study between Senior Persons and the Youth-2009

    • Author(s)
      Tomita K., Yoshida M., Nakaoka C., Matsumura K., Kang J. 1), Aiba T. 2), Matsui M. and Ohtani K
    • Organizer
      Asian Regional Association for Home Economics
    • Place of Presentation
      Pune, India
    • Year and Date
      2009-12-12
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500760
  • [Presentation] 給食用トレイの色が喫食者の心理に及ぼす影響-在宅高齢者と大学生を対象として-2009

    • Author(s)
      松村香織、冨田圭子、松井元子、饗庭照美、田口邦子、康薔薇、大谷貴美子
    • Organizer
      日本食生活学会第39回大会
    • Place of Presentation
      日本教育会館(東京、一ツ橋)
    • Year and Date
      2009-11-21
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500760
  • [Presentation] Psychological Effects of the Tray Color for Meal on Dinner-Comparative Study between Senior Persons and the Youth-2009

    • Author(s)
      Tomita K., Yoshida M., Nakaoka C., Matsumura K., Kang J.1), Aiba T.2), Matsui M., Ohtani K.
    • Organizer
      Asian Regional Association for Home Economics
    • Place of Presentation
      Pune, India
    • Year and Date
      2009-12-12
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500760
  • 1.  YUASA Isao (50094488)
    # of Collaborated Projects: 3 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 2.  TOMITA Keiko (20381931)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 21 results
  • 3.  KAMEI Masaharu (30270747)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 4.  MINAMIDE Takahisa (60081551)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 5.  三崎 旭 (80029842)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 6.  MATSUI Motoko (10208069)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 9 results
  • 7.  AIBA Terumi (60259413)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 6 results
  • 8.  MACHIDA Reiko (10046493)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 9.  MITSUHASHI Toshio (60239291)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 10.  OKUMURA Makiko (40046454)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 11.  MORI Rie (00269820)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results

URL: 

Are you sure that you want to link your ORCID iD to your KAKEN Researcher profile?
* This action can be performed only by the researcher himself/herself who is listed on the KAKEN Researcher’s page. Are you sure that this KAKEN Researcher’s page is your page?

この研究者とORCID iDの連携を行いますか?
※ この処理は、研究者本人だけが実行できます。

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi