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NISHIMURA Kimio  西村 公雄

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Nishimura Kimio  西村 公雄

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Researcher Number 60167567
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Affiliation (Current) 2025: 同志社女子大学, 生活科学部, 特任教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2021 – 2023: 同志社女子大学, 生活科学部, 特任教授
2018 – 2020: 同志社女子大学, 生活科学部, 教授
2010 – 2015: 同志社女子大学, 生活科学部, 教授
2002 – 2004: 同志社女子大学, 生活科学部, 教授
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related / 食生活 / Eating habits / Eating habits, studies on eating habits
Keywords
Principal Investigator
ランダムセントロイド最適化法 / スーパーオキサイドアニオンラジカル / 抗酸化能 / メイラード反応 / 筋原線維タンパク質 / スーパーオキシドアニオンラジカル / 糖化 / マルトース / gel-forming ability / antioxidant … More / glycation / glucose / myofibrillar proteins / マルトトリオース / 溶解度 / デキストラン / 乳化特性 / 大豆11Sグロブリン / 酸化防止剤 / 乳化能 / ランダムセントロイド「最適化法 / 乳化安定性 / 機能改変 / グルコース / 小豆タンパク質 / Bovine serum albumin (BSA) / Ovalbumin (OVA) / Glutathione (GSH) / Actomyosin / Thiyl radical / Superoxide anion radical / Beneficial effect / Vitamin C / N-Ethylmaleimide / かまぼこ / 小麦タンパク質 / パン / 電子スピン共鳴法 / 活性酸素 / チィールラジカル / 牛血清アルブミン / 卵白アルブミン / 品質改良 / 牛血清アルブミン(BSA) / 卵白アルブミン(OVA) / グルタチオン(GSH) / アクトミオシン / チイルラジカル / 品質改良効果 / ビタミンC / ス-パーオキサイドアニオンラジカル / 鶏肉 / 加熱ゲル / 抗酸化 / 鶏筋原線維タンパク質 / ヒドロキシラジカル / リボース / 鶏筋原繊維タンパク質 / 溶解性 / ゲル形成性 / 麦芽糖 / superoxide anion radical scavenging activity / 可溶化 / クライオ走査電子顕微鏡 / 電子スピン共鳴 / 微細構造 / 尿素 / SDS / ゲル化 / 筋原線維 / 食素材 Less
  • Research Projects

    (4 results)
  • Research Products

    (42 results)
  • Co-Researchers

    (3 People)
  •  Development of the new food materials which dose not require a lot of salt to form delicious fish paste and shows antioxidant capabilityPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Nishimura Kimio
    • Project Period (FY)
      2018 – 2023
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
    • Research Institution
      Doshisha Women's College of Liberal Arts
  •  Development of the meat protein material which forms meat and fish meat paste under the low salt condition, having antioxidant abilityPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Kimio Nishimura
    • Project Period (FY)
      2013 – 2015
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      Doshisha Women's College of Liberal Arts
  •  Development using the optimization method of the glycated chicken protein which maintained various functionality including the antioxidant abilityPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      NISHIMURA Kimio
    • Project Period (FY)
      2010 – 2012
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Doshisha Women's College of Liberal Arts
  •  Active oxygen improves the quality of food.Principal Investigator

    • Principal Investigator
      NISHIMURA Kimio
    • Project Period (FY)
      2002 – 2004
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      食生活
    • Research Institution
      Doshisha Women's College of Liberal Arts

All 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 Other

All Journal Article Presentation

  • [Journal Article] Emulsifying properties of glucose-conjugated soybean 11S globulin with maximum antioxidant capacity, obtained under optimal preparatory conditions identified by random-centroid optimization2023

    • Author(s)
      K. Hasegawa, K. Matsumiya, H. Saeki, Y. Matsumura and K. Nishimura
    • Journal Title

      FSTR

      Volume: 29 Issue: 1 Pages: 57-69

    • DOI

      10.3136/fstr.FSTR-D-22-00169

    • ISSN
      1344-6606, 1881-3984
    • Language
      English
    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02195
  • [Journal Article] Development of glucose-conjugated chicken myofibrillar protein with the strongest superoxide anion radical scavenging activity using random-centroid optimization and maltotriose-conjugated ones2022

    • Author(s)
      M. Suzuki, K. Matsumiya, H. Saeki, Y. Matsumura and K. Nishimura
    • Journal Title

      FSTR

      Volume: 28 Issue: 6 Pages: 501-511

    • DOI

      10.3136/fstr.FSTR-D-22-00062

    • ISSN
      1344-6606, 1881-3984
    • Language
      English
    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02195
  • [Journal Article] Functional alteration of soybean 11S globulin through glycation2022

    • Author(s)
      K. Nishimura, K. Hasegawa, Y. Matsumura, H. Saeki and K. Matsumiya
    • Journal Title

      FSTR

      Volume: 28 Issue: 5 Pages: 415-422

    • DOI

      10.3136/fstr.FSTR-D-22-00085

    • ISSN
      1344-6606, 1881-3984
    • Language
      English
    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02195
  • [Journal Article] Dextran-Glycation Improves the Solubility of Chicken Myofibrillar Proteins in Low Ionic Strength Medium, Allowing the Proteins to Exhibit Antioxidant Activity2021

    • Author(s)
      Kimio Nishimura & Hiroki. Saeki
    • Journal Title

      Journal of Home Economics of Japan

      Volume: 72 Issue: 6 Pages: 377-386

    • DOI

      10.11428/jhej.72.377

    • NAID

      130008061616

    • ISSN
      0913-5227, 1882-0352
    • Language
      English
    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02195
  • [Journal Article] Maltotriose-conjugated Chicken Myofibrillar Proteins Derived from Random-centroid Optimization Exhibit Potent Solubility in Low Ionic Strength Medium2020

    • Author(s)
      Kimio Nishimura, Momoka Suzuki & Hiroki Saeki
    • Journal Title

      FSTR

      Volume: 26 Issue: 6 Pages: 759-769

    • DOI

      10.3136/fstr.26.759

    • NAID

      130007962142

    • ISSN
      1344-6606, 1881-3984
    • Language
      English
    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02195
  • [Journal Article] Glucose-conjugated chicken myofibrillar proteins derived from random-centroid optimization present potent hydroxyl radical scavenging activity2019

    • Author(s)
      Kimio Nishimura, Momoka Suzuki & Hiroki Saeki
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry

      Volume: 83 Issue: 12 Pages: 2307-2317

    • DOI

      10.1080/09168451.2019.1662276

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02195
  • [Journal Article] Properties of Ribose-conjugated Chicken Myofibrillar Protein with the Strongest Hydroxyl Radical Scavenging Activity Prepared Using Random-Centroid Optimization2018

    • Author(s)
      Kimio NISHIMURA and Hiroki SAEKI
    • Journal Title

      FSTR

      Volume: 24 Issue: 6 Pages: 1083-1092

    • DOI

      10.3136/fstr.24.1083

    • NAID

      130007580121

    • ISSN
      1344-6606, 1881-3984
    • Language
      English
    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02195
  • [Journal Article] Gel-Forming Ability of Glycated Chicken Myofibrillar Proteins with Enhanced Antioxidant Properties2015

    • Author(s)
      Kimio NISHIMURA, Mai ISONO and Hiroki SAEKI
    • Journal Title

      Journal of Home Economics of Japan

      Volume: 66 Issue: 5 Pages: 213-221

    • DOI

      10.11428/jhej.66.213

    • NAID

      130005069417

    • ISSN
      0913-5227, 1882-0352
    • Language
      Japanese
    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25350107
  • [Journal Article] Properties of Glycated Chicken Myofibrillar Proteins with Enhanced Antioxidant Abilities2012

    • Author(s)
      Mai Isono, Hiroki Saeki and Kimio Nishimura
    • Journal Title

      J. Home Econ. Jpn.

      Volume: 63 Pages: 461-467

    • NAID

      130004510580

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500743
  • [Journal Article] Properties of Amylase from Germinated Waxy Wheat Seed Properties of Amylase from Germinated Waxy Wheat Seed2010

    • Author(s)
      M. Isono, H. Saeki and K. Nishimura
    • Journal Title

      Journal of Home Economics of Japan

      Volume: 61 Issue: 4 Pages: 203-211

    • DOI

      10.11428/jhej.61.203

    • NAID

      130004510486

    • ISSN
      0913-5227, 1882-0352
    • Language
      English
    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500743
  • [Journal Article] Production of Thiyl Radical on a Peptide Derived from Wheat Protein by Superoxide Anion Radical

    • Author(s)
      Yuka MIYAMOTO, Kimio NISHIMURA
    • Journal Title

      Journal of Agricultural and Food Chemistry (in submitted)

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-14580150
  • [Journal Article] スーパーオキシドアニオンラジカルにより牛血清アルブミン上にチイルラジカルが発生する

    • Author(s)
      宮本有香, 西村公雄
    • Journal Title

      日本家政学会誌 (印刷中)

    • NAID

      110003167109

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-14580150
  • [Journal Article] Generation of thiyl radical on bovine serum albumin by superoxide anion radical

    • Author(s)
      Yuka MIYAMOTO, Kimio NISHIMURA
    • Journal Title

      Journal of Home Economics of Japan (in press)

    • NAID

      110003167109

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-14580150
  • [Journal Article] Superoxide Anion Radical is Responsible for the Beneficial Effects of Ascorbic Acid on Heat-Induced Fish Gel (Kamaboko)

    • Author(s)
      Yuka MIYAMOTO, Kimio NISHIMURA
    • Journal Title

      Journal of Agricultural and Food Chemistry (in submitted)

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-14580150
  • [Journal Article] Superoxide Anion Radical is Responsible for the Beneficial Effects of Ascorbic Acid on Heat-Induced Fish Gel (Kamaboko)

    • Author(s)
      Yuka MIYAMOTO, Kimio NISHIMURA
    • Journal Title

      Journal of Agricultural and Food Chemistry (in submitted)

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-14580150
  • [Journal Article] Production of Thiyl Radical on a Peptide Derived from Wheat Protein by Superoxide Anion Radical

    • Author(s)
      Yuka MIYAMOTO, Kimio NISHIMURA
    • Journal Title

      Journal of Agricultural and Food Chemistry (in submitted)

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-14580150
  • [Presentation] グルコース修飾大豆11Sグロブリンの抗酸化能と乳化特性について2022

    • Author(s)
      ○長谷川京加,佐伯宏樹,松村康生,谷史人,松宮健太郎,西村公雄
    • Organizer
      (公社)日本農芸化学会2022年度京都大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02195
  • [Presentation] グルコース修飾大豆11Sグロブリンの抗酸化能と乳化特性について2022

    • Author(s)
      長谷川 京加,佐伯 宏樹,松村 康生,谷 史人,松宮健太郎,西村 公雄
    • Organizer
      (公社)日本農芸化学会2022年度京都大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02195
  • [Presentation] グルコース並びにマルトトリオース修飾鶏筋原線維タンパク質の機能改変2021

    • Author(s)
      青山 遥,佐藤 千紘,牛尾 有里,鈴木 桃佳,松宮健太郎,松村 康生,佐伯 宏樹,西村 公雄
    • Organizer
      (公社)日本食品科学工学会第4回関西支部大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02195
  • [Presentation] グルコース修飾大豆11Sグロブリンの機能改変2021

    • Author(s)
      長谷川 京加,佐伯 宏樹,西村 公雄
    • Organizer
      (一社)日本家政学会 第73回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02195
  • [Presentation] デキストラン修飾により生じる鶏筋原線維タンパク質の機能改変2020

    • Author(s)
      長谷川 京加, 佐伯 宏樹, 西村 公雄
    • Organizer
      (一社)日本家政学会 第72回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02195
  • [Presentation] 低イオン強度溶液に対する最大溶解度を発揮するマルトトリオース修飾鶏筋原線維タンパク質の最適調製条件とその機能改変2019

    • Author(s)
      鈴木 桃佳,佐伯 宏樹,西村 公雄
    • Organizer
      (公社)日本農芸化学会 関西・中部支部 2019年度合同神戸大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02195
  • [Presentation] 最大抗酸化能(ヒドロキシラジカルを指標として)を発揮するデキストラン修飾鶏筋原線維タンパク質のランダムセントロイド最適化法を用いた調製条件の検索2019

    • Author(s)
      西村 公雄,鈴木 桃佳,佐伯 宏樹
    • Organizer
      (一社)日本家政学会 第71回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02195
  • [Presentation] 最大抗酸化能(ヒドロキシラジカルを指標として)を発揮するデキストラン修飾鶏筋原線維タンパク質のランダムセントロイド最適化法を用いた調製条件の検索 (第2報)2019

    • Author(s)
      長谷川 京加,佐伯 宏樹,西村 公雄
    • Organizer
      (公社)日本食品科学工学会第2回関西支部大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02195
  • [Presentation] ランダムセントロイド最適化法を用いた最大抗酸化能(O<sub>2</sub><sup>-</sup>を指標として)を発揮するグルコース修飾鶏筋原線維タンパク質の最適調製条件検索2018

    • Author(s)
      鈴木 桃佳,佐伯 宏樹,西村 公雄
    • Organizer
      第22回ESRフォーラム研究会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02195
  • [Presentation] グルコース修飾鶏筋原線維タンパク質の機能改変について2018

    • Author(s)
      鈴木 桃佳,佐伯 宏樹,西村 公雄
    • Organizer
      (公社)日本食品科学工学会 第65回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02195
  • [Presentation] 抗酸化能を有するリボース修飾鶏筋原線維タンパク質のランダムセントロイド最適化法を用いた最適調製条件の検索2016

    • Author(s)
      西村 公雄,佐伯 宏樹
    • Organizer
      第70回日本栄養・食糧学会大会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学中央キャンパス
    • Year and Date
      2016-05-13
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25350107
  • [Presentation] ヒドロキシラジカル消去能を有するマルトース修飾鶏筋原線維タンパク質の最適化法を用いた調製条件の検索2014

    • Author(s)
      梅本 保奈美, 佐伯 宏樹,西村 公雄
    • Organizer
      (一社)日本家政学会関西支部 第36回 (通算92回)研究発表会
    • Place of Presentation
      京都聖母女学院短期大学(京都市)
    • Year and Date
      2014-10-25
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25350107
  • [Presentation] Applications of Random-Centroid Optimization2013

    • Author(s)
      Kimio Nishimura
    • Organizer
      The 6th Pacific Rim Food Protein Symposium
    • Place of Presentation
      Gakushi Kaikan, Tokyo, Japan
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25350107
  • [Presentation] 糖修飾による鶏肉タンパク質の機能改変と抗酸化機能付与による新食品素材の開発 -ランダムセントロイド最適化法を用いて-2013

    • Author(s)
      西村 公雄
    • Organizer
      第23回 日本メイラード学会学術集会
    • Place of Presentation
      グランフロント大阪北館 ナレッジキャピタル コングレコンベンションセンター
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25350107
  • [Presentation] ランダムセントロイド最適化法を用いた強い抗酸化能を発揮するマルトース修飾鶏筋原線維タンパク質の調製条件検索2012

    • Author(s)
      西村 公雄 佐伯 宏樹
    • Organizer
      第66回日本栄養・食糧学会大会
    • Place of Presentation
      東北大学(宮城県)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500743
  • [Presentation] 抗酸化能を発揮するマルトース修飾鶏筋原線維タンパク質のゲル化およびそのゲル特性2012

    • Author(s)
      磯野 舞, 佐伯 宏樹, 西村 公雄
    • Organizer
      日本農芸化学会 2012年度大会
    • Place of Presentation
      京都女子大学(京都府)
    • Year and Date
      2012-03-24
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500743
  • [Presentation] 抗酸化能を発揮するマルトース修飾鶏筋原線維タンパク質のゲル化およびそのゲル特性2012

    • Author(s)
      磯野舞,佐伯宏樹,西村公雄
    • Organizer
      日本農芸化学会2012年度大会
    • Place of Presentation
      京都女子大学
    • Year and Date
      2012-03-24
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500743
  • [Presentation] 抗酸化能を発揮するマルトース修飾鶏筋原線維タンパク質のゲル化およびそのゲル特性2012

    • Author(s)
      磯野舞, 佐伯宏樹, 西村公雄
    • Organizer
      日本農芸化学会2012年度大会
    • Place of Presentation
      京都女子大学(京都府)
    • Year and Date
      2012-03-24
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500743
  • [Presentation] ランダムセントロイド最適化法を用いた強い抗酸化能を発揮するマルトース修飾鶏筋原線維タンパク質の調製条件検索2012

    • Author(s)
      西村公雄,佐伯宏樹
    • Organizer
      第66回日本栄養・食糧学会大会
    • Place of Presentation
      東北大学
    • Year and Date
      2012-05-20
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500743
  • [Presentation] 抗酸化能を発揮する糖化鶏筋原線維タンパク質調製条件の最適化2011

    • Author(s)
      磯野舞,佐伯宏樹,西村公雄
    • Organizer
      日本栄養・食糧学会第50回近畿支部大会
    • Place of Presentation
      近畿大学農学部キャンパス
    • Year and Date
      2011-10-15
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500743
  • [Presentation] 抗酸化能を発揮する糖化鶏筋原線維タンパク質調製条件の最適化2011

    • Author(s)
      礒野舞, 佐伯宏樹, 西村公雄
    • Organizer
      日本栄養・食糧学会 第50回近畿支部大会
    • Place of Presentation
      近畿大学 農学部キャンパス(大阪府)
    • Year and Date
      2011-10-15
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500743
  • [Presentation] 抗酸化能を発揮する糖化鶏筋原線維タンパク質調製条件の最適化2011

    • Author(s)
      礒野舞, 佐伯宏樹, 西村公雄
    • Organizer
      日本栄養・食糧学会第50回近畿支部大会
    • Place of Presentation
      近畿大学農学部キャンパス(大阪府)
    • Year and Date
      2011-10-15
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500743
  • [Presentation] 抗酸化能を発揮するマルトース修飾鶏筋原線維タンパク質の最適化法を用いた調製条件の検索2010

    • Author(s)
      磯野舞,真部真里子,西村公雄,佐伯宏樹
    • Organizer
      日本農芸化学会関西支部大会
    • Place of Presentation
      近畿大学農学部キャンパス
    • Year and Date
      2010-10-03
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500743
  • [Presentation] 抗酸化能を発揮するマルトース修飾鶏筋原繊維タンパク質の最適化法を用いた調製条件の検索2010

    • Author(s)
      礒野舞, 真部真理子, 西村公雄, 佐伯宏樹
    • Organizer
      日本農芸化学会 関西支部大会
    • Place of Presentation
      近畿大学
    • Year and Date
      2010-10-03
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500743
  • [Presentation] メイラード反応を用いて得られたマルトースおよびリボース修飾鶏筋原線維タンパク質の機能改変

    • Author(s)
      梅本 保奈美, 佐伯 宏樹,西村 公雄
    • Organizer
      日本農芸化学会2015年度大会
    • Place of Presentation
      岡山大学(岡山市)
    • Year and Date
      2015-03-26 – 2015-03-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25350107
  • [Presentation] 抗酸化能を有するマルトース修飾鶏筋原線維タンパク質のランダムセントロイド最適化法を用いた調製条件の検索

    • Author(s)
      梅本 保奈美, 佐伯 宏樹,真部真里子,西村 公雄
    • Organizer
      (公社)日本食品科学工学会 第61回大会
    • Place of Presentation
      中村学園大学(福岡市)
    • Year and Date
      2014-08-28 – 2014-08-31
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25350107
  • 1.  SAEKI Hiroki (90250505)
    # of Collaborated Projects: 3 results
    # of Collaborated Products: 26 results
  • 2.  MANABE Mariko (50329968)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 2 results
  • 3.  ISONO Mai
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 6 results

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