• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

NAKAGAWA Yuko  中川 裕子 (岩崎 裕子)

ORCIDConnect your ORCID iD *help
… Alternative Names

岩崎裕子

岩崎 裕子  イワサキ ユウコ

IWASAKI Yuko  岩崎 裕子

Less
Researcher Number 60511194
Other IDs
Affiliation (Current) 2025: 実践女子大学, 生活科学部, 准教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2019 – 2020: 実践女子大学, 生活科学部, 准教授
2016 – 2018: 日本大学短期大学部, その他部局等, 助教
2012: 日本女子大学, 家政学部, 助教
2011 – 2012: 日本女子大学, 家政学部, 助手
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Eating habits / Eating habits, studies on eating habits
Except Principal Investigator
Eating habits / Eating habits, studies on eating habits
Keywords
Principal Investigator
テクスチャー特性 / 官能評価 / トロミ調整食品 / 組織観察 / 破断特性 / 唾液 / 水分含有率 / 粘度 / さつまいも / 市販トロミ調整食品 … More / 食塊 / 混合系 / きざみ食 / 混合系試料 / 筋活動測定 / 高齢者 / 筋活動量 / テクスチャー / 食べやすさ / 嚥下 / 咀嚼 … More
Except Principal Investigator
食べやすさ / 高齢者 / 舌圧 / 咀嚼・嚥下 / 官能評価 / 嚥下筋電位測定 / テクスチャー特性 / 密度 / 気泡の空隙率 / リング法による広がり係数 / ひずみ-応力曲線 / ゲルの密度 / 気泡の分散状態 / 力学的特性 / ごぼうペースト / 筋活動時間 / 食塊形成時間 / 嚥下時筋電位測定 / 繊維状食品添加気泡混合ゲル / 破断特性 / 気泡含有率 / 気泡混合ゲル / 摩擦係数 / 高アミロース米 / もち米 / 室息 / 筋電図 / 摩擦 / 飲み込みやすさ / 水平方向の抵抗力 / 唾液 / 食べ易さ / 筋活動電位 / 食塊 / マッシュポテト / 米飯 / 窒息 / テクスチャー Less
  • Research Projects

    (4 results)
  • Research Products

    (26 results)
  • Co-Researchers

    (3 People)
  •  Physical properties and chewing / swallowing characteristics of the gel foods contained a fibrous texture

    • Principal Investigator
      Takahashi Tomoko
    • Project Period (FY)
      2017 – 2020
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      Kanagawa Institute of Technology
  •  Relationship between property change of bolus in feeding process and subjective characteristicsPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      NAKAGAWA Yuko
    • Project Period (FY)
      2016 – 2017
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      Nihon University Junior College
  •  Study on methods of measurement for physical properties of sol-gel mixed samplePrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      IWASAKI Yuko
    • Project Period (FY)
      2011 – 2012
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Japan Women's University
  •  Study on swallowing in consideration of asphyxiation

    • Principal Investigator
      OGOSHI Hiro
    • Project Period (FY)
      2010 – 2012
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Japan Women's University

All 2019 2017 2013 2012 2011 Other

All Journal Article Presentation

  • [Journal Article] Changes in the Physical Properties of Fluid Food Enriched with Commercial Thickening Agents during Mastication2017

    • Author(s)
      中川(岩崎)裕子 本多優美 高橋智子 大越ひろ
    • Journal Title

      Journal of Cookery Science of Japan

      Volume: 50 Issue: 4 Pages: 133-140

    • DOI

      10.11402/cookeryscience.50.133

    • NAID

      130006004029

    • ISSN
      1341-1535, 2186-5787
    • Language
      Japanese
    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K16267
  • [Journal Article] 油脂の性状がマッシュポテトの飲み込み易さに及ぼす影響2013

    • Author(s)
      大須賀彰子,岩崎裕子,高橋智子,大越ひろ
    • Journal Title

      日本調理科学会誌

      Volume: 46 Pages: 15-22

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300259
  • [Journal Article] さつまいもマッシュの力学特性と飲み込みやすさに及ぼす油脂の影響2013

    • Author(s)
      大須賀彰子,岩崎裕子,高橋智子,大越ひろ
    • Journal Title

      日本女子大学大学院紀要 (家政学研究科・人間生活学研究科)

      Volume: 第19号 Pages: 41-49

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300259
  • [Journal Article] 状態が異なる油脂を添加したマッシュポテトの咀嚼過程における食塊の性状の変化について2013

    • Author(s)
      大須賀彰子,岩崎裕子,高橋智子,大越ひろ
    • Journal Title

      日本調理科学会誌

      Volume: 46 Pages: 205-212

    • NAID

      10031192160

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300259
  • [Journal Article] さつまいもマッシュの力学特性と飲み込みやすさに及ぼす油脂の影響2013

    • Author(s)
      大須賀彰子,岩崎裕子,高橋智子,大越ひろ
    • Journal Title

      日本女子大学大学院紀要 家政学研究科・人間生活学研究科

      Volume: 19 Pages: 41-49

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300259
  • [Journal Article] 油脂の性状がマッシュポテトの飲み込みやすさに及ぼす影響2013

    • Author(s)
      大須賀彰子,岩崎裕子,高橋智子,大越ひろ
    • Journal Title

      日本調理科学会誌

      Volume: 46 Pages: 15-22

    • NAID

      110009579074

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300259
  • [Journal Article] アミロース含有率の異なる米飯の測定条件を考慮した力学特性測定と食べやすさ2013

    • Author(s)
      河村彩乃,岩崎裕子,大越ひろ,高橋智子
    • Journal Title

      日本家政学会誌

      Volume: 64 Pages: 19-28

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300259
  • [Journal Article] アミロース含有率の異なる米飯の測定条件を考慮した力学的特性測定と食べやすさ2013

    • Author(s)
      河村彩乃,岩崎裕子,高橋智子,大越ひろ
    • Journal Title

      日本家政学会誌

      Volume: 64 Pages: 19-28

    • NAID

      130004510590

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300259
  • [Journal Article] マッシュポテトの力学的特性に及ぼす油脂の影響2012

    • Author(s)
      大須賀彰子, 岩崎裕子, 高橋智子, 大越ひろ
    • Journal Title

      日本女子大学大学院紀要家政学研究科・人間生活学研究科

      Volume: 第18号 Pages: 69-77

    • NAID

      110009004520

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300259
  • [Journal Article] マッシュポテトの力学的特性に及ぼす油脂の影響2012

    • Author(s)
      大須賀彰子,岩崎裕子,高橋智子,大越ひろ
    • Journal Title

      日本女子大学大学院紀要 (家政学研究科・人間生活学研究科)

      Volume: 第18号 Pages: 69-77

    • NAID

      110009004520

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300259
  • [Presentation] 気泡混合ゲルの物理的特性と嚥下特性2019

    • Author(s)
      高橋智子 中川裕子
    • Organizer
      日本調理科学会2019年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00828
  • [Presentation] 気泡混合ゲルの物理的特性の検討と介護食への応用2019

    • Author(s)
      高橋智子 中川裕子
    • Organizer
      第67回レオロジー討論会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00828
  • [Presentation] ゾルーゲル混合系試料の食べやすさに及ぼすゲル性状の影響2012

    • Author(s)
      岩崎裕子
    • Organizer
      日本調理科学会平成24年度大会
    • Place of Presentation
      秋田大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23700887
  • [Presentation] マッシュポテトの力学的特性に及ぼす油脂の影響2012

    • Author(s)
      大須賀彰子,岩崎裕子,高橋智子, 大越ひろ
    • Place of Presentation
      大阪市立大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300259
  • [Presentation] マッシュポテトの食塊形成に及ぼす油脂の影響について2012

    • Author(s)
      大須賀彰子,岩崎裕子,高橋智子, 大越ひろ
    • Place of Presentation
      秋田大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300259
  • [Presentation] ゾル-ゲル混合系試料の食べやすさに及ぼすゲル性状の影響2012

    • Author(s)
      岩崎裕子,大越ひろ
    • Organizer
      平成24年度日本調理科学会大会
    • Year and Date
      2012-08-24
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23700887
  • [Presentation] マッシュポテトの摩擦特性と飲み込みやすさとの関係2011

    • Author(s)
      大須賀彰子, 岩崎裕子, 高橋智子, 大越ひろ
    • Organizer
      日本調理科学会平成23年度大会
    • Place of Presentation
      高崎健康福祉大学
    • Year and Date
      2011-08-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300259
  • [Presentation] ゾルーゲル混合系試料の混合割合が食べやすさに及ぼす影響2011

    • Author(s)
      岩崎裕子,大越ひろ
    • Organizer
      平成23年度日本調理科学会大会
    • Year and Date
      2011-08-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23700887
  • [Presentation] アミロース含有率の異なる米飯の力学的特性と食べ易さ2011

    • Author(s)
      河村彩乃 , 岩崎裕子 , 高橋智子
    • Organizer
      大越ひろ
    • Place of Presentation
      和洋女子大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300259
  • [Presentation] マッシュポテトの摩擦特性と飲み込みやすさとの関係2011

    • Author(s)
      大須賀彰子,岩崎裕子,高橋智子, 大越ひ ろ
    • Place of Presentation
      高崎医療福祉大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300259
  • [Presentation] マッシュポテトの飲み込み特性に関与する力学的特性について2011

    • Author(s)
      大須賀彰子, 岩崎裕子, 大越ひろ
    • Organizer
      第58回日本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      広島国際会議場
    • Year and Date
      2011-09-09
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300259
  • [Presentation] ゾルーゲル混合系試料の混合割合が食べやすさに及ぼす影響2011

    • Author(s)
      岩崎裕子、大越ひろ
    • Organizer
      日本調理科学会平成23年度大会
    • Place of Presentation
      高崎健康福祉大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23700887
  • [Presentation] マッシュポテトの飲み込み特性に関与する力学的特性について2011

    • Author(s)
      大須賀彰子,岩崎裕子,大越ひろ
    • Place of Presentation
      広島国際会議場
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300259
  • [Presentation] アミロース含有率の異なる米飯の力学的特性と食べ易さ2011

    • Author(s)
      河村彩乃, 岩崎裕子, 高橋智子, 大越ひろ
    • Organizer
      日本調理科学会平成23年度大会
    • Place of Presentation
      和洋女子大学
    • Year and Date
      2011-05-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300259
  • [Presentation] マッシュポテトの食塊形成に及ぼす油脂の影響について

    • Author(s)
      大須賀彰子,岩崎裕子,高橋智子,大越ひろ
    • Organizer
      日本調理科学会平成24年度大会
    • Place of Presentation
      秋田大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300259
  • [Presentation] マッシュポテトの飲み込みやすさに及ぼす油脂の影響

    • Author(s)
      大須賀彰子,岩崎裕子,高橋智子,大越ひろ
    • Organizer
      日本家政学会第64回大会
    • Place of Presentation
      大阪市立大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300259
  • 1.  TAKAHASHI Tomoko (10364861)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 19 results
  • 2.  OGOSHI Hiro (80060698)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 18 results
  • 3.  KAWAMURA Ayano (30600118)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 4 results

URL: 

Are you sure that you want to link your ORCID iD to your KAKEN Researcher profile?
* This action can be performed only by the researcher himself/herself who is listed on the KAKEN Researcher’s page. Are you sure that this KAKEN Researcher’s page is your page?

この研究者とORCID iDの連携を行いますか?
※ この処理は、研究者本人だけが実行できます。

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi