• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

TSUKUI Akio  津久井 亜紀夫

ORCIDConnect your ORCID iD *help
Researcher Number 70132090
Other IDs
External Links
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2006 – 2007: 東京家政学院短期大学, 生活科学科, 教授
2005: 東京家政学院短期大学, 生活学科, 教授
2004: 東京家政学院短期大学, 生活科学科, 教授
1997 – 1999: 東京家政学院短期大学, 生活科学科, 教授
Review Section/Research Field
Principal Investigator
家政学 / Eating habits, studies on eating habits
Keywords
Principal Investigator
アントシアニン / アントシアニン色素 / アントシニアン / 安定性 / 酢酸発酵 / アシル化アントシアニン / さつまいも / ブドウ果汁 / シソ / エルダーベリー … More / 野菜 / 果実 / 甘藷 / 色調 / Acetobacter pasteurianus / Acetobacter pasteurianus NC11085 / 高速液体クロマトグラフィー / Stability / anthocyanin pigments / sweet potato / elderberry / strawberry / grape juice / perilla / intermolecular copigmentation / 有色馬鈴しょ / ペラニン / ペタニン / アルコール発酵 / ジャム / アポトーシス誘導 / アンギオテンシンI変換酵素阻害活性 / 馬鈴しょジャム / アンジオテンシンI変換酵素 / インカレッド / インカパープル / DNA / ヒト胃癌細胞 / 梅漬け / Sauerkraut / 構造解析 / 乳酸発酵法 / 馬鈴しょ / 耐熱性試験 / 耐光性試験 / Color potato / Anthocyanin / Pelanin / Petanin / Alcohol fermentation / Jam / Apotosis / angiotensin I converting enzyme Less
  • Research Projects

    (2 results)
  • Research Products

    (17 results)
  • Co-Researchers

    (2 People)
  •  The development and function of colored potato anthocyanin in the food processing usePrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      TSUKUI Akio
    • Project Period (FY)
      2004 – 2007
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Tokyo Kasei Gakuin Junior College
  •  Effect of acetic acid fermentation on the stability of anthocyanin pigmentsPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      TSUKUI Akio
    • Project Period (FY)
      1997 – 1999
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      家政学
    • Research Institution
      Tokyo kasei gakuin junior college

All 2007 2006 2005 2004 Other

All Journal Article Presentation Book

  • [Book] 食材の寺子屋 「ほんとうはすごい、サツマイモ」2007

    • Author(s)
      津久井 亜紀夫
    • Total Pages
      8
    • Publisher
      NPO法人「良い食材を伝える会」
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16300244
  • [Book] 新・食品分析法(第1章機能性成分1-4ポリフェノール 1-4-4アントシアニン)2007

    • Author(s)
      食品科学工学会・食品分析研究会共同編纂(津久井 亜紀夫, 他多数)
    • Total Pages
      700
    • Publisher
      光琳
    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16300244
  • [Book] 新・食品分析法[II] 第1章 機能性成分 1-4 ポリフェノール 1-4-4 アントシアニン(アントシアニジン類)2006

    • Author(s)
      日本食品科学工学会・食品分析研究会協働編纂 津久井亜紀夫
    • Total Pages
      767
    • Publisher
      株式会社 光琳
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16300244
  • [Journal Article] Induction of Apotosis in Cultured Human Stomach Cancer Cells by Potato Anthocyanins and Its Inhibitory Effects on Growth of Stomach in Mice2006

    • Author(s)
      HAYASHI Kazuya, HIBASAMI Hiroshige, MURAKAMI Tomoko, TERAHARA Norihiko, MORI Motoyuki and TSUKUI Akio
    • Journal Title

      Food Science and Technology Reserch 12

      Pages: 22-26

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16300244
  • [Journal Article] カラフルポテト/アントシアニンを多く含んで彩り豊なじゃがいもの機能性2006

    • Author(s)
      林一也, 森元幸, 津久井亜紀夫
    • Journal Title

      NEW FOOD INDUCTRY Vol.48,No.4

      Pages: 29-32

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16300244
  • [Journal Article] Induction of Apotosis in Cultured Human Stomach Cancer Cells by Potato Anthocyanins and Its Inhibitory Effects on Growth of Stomach Cancer in Mice2006

    • Author(s)
      Kazuya HAYASHI, Hiroshige HIBASAMI, Tomoko MURAKAMI, Norihiko TERAHARA, Motoyuki MORI, Akio TSUKUI
    • Journal Title

      Food Science and Technology Reseach Vol.12,No.1

      Pages: 22-26

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16300244
  • [Journal Article] Anthocyanin properties of purple sweet potatos in food processing2005

    • Author(s)
      Tsukui Akio
    • Journal Title

      Journal for the Integratod Study of DietaryHabits Vol.15, No.4

      Pages: 222-228

    • NAID

      10015465051

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16300244
  • [Journal Article] 紫サツマイモアントシアニン色素の加工特性(総説)2005

    • Author(s)
      津久井 亜紀夫
    • Journal Title

      日本食生活学会誌 第15巻4号

      Pages: 222-228

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16300244
  • [Journal Article] Stability of Perilla Anthocyanin Pigment Waste from the Manufacture of Pickled Japanese Apricot2005

    • Author(s)
      TSUKUI Akio, MURAKAMI Tomoko, HAYASHI Kazuya
    • Journal Title

      Food Preservation Science Vol.31・NO.3

      Pages: 103-109

    • NAID

      10016445076

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16300244
  • [Journal Article] Study of Anthocyanin Pigments during Pickled Red Cabbage"Souerkraut"Production2005

    • Author(s)
      MURAKAMI Tomoko, HAYASHI Kazuya, and TSUKUI Akio
    • Journal Title

      Food Preservation Science 31

      Pages: 161-166

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16300244
  • [Journal Article] Study of Anthocyanin Pigments Produced During Pickled Red Cabbage "Souerkraut" Production2005

    • Author(s)
      MURAKAMI Tomoko, HAYASHI Kazuya, TSUKUI Akio
    • Journal Title

      Food Preservation Science Vol.31・NO.4

      Pages: 161-166

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16300244
  • [Journal Article] Stability of Perilla Anthocyanin Pigment Waste from the Manufacture of Pickled Japanese Aprikot2005

    • Author(s)
      TSUKUI Akio, MURAKAMI Tomoko, HAYASHI Kazuya
    • Journal Title

      Food Preservation Science 31

      Pages: 103-109

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16300244
  • [Journal Article] サツマイモのアントシアニン色素を中心として2004

    • Author(s)
      津久井 亜紀夫
    • Journal Title

      日本食生活学会研究集会

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16300244
  • [Journal Article] Carafulpotato/The function of good coloring potato contains many Anthocyanin

    • Author(s)
      HAYASHI Kazuya, MORI Motoyuki, TSUKUI Akio
    • Journal Title

      New Food Industry Vol.48, No4

      Pages: 29-32

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16300244
  • [Presentation] 有色ジャガイモ色素の安定性に及ぼすアルコール発酵の影響2007

    • Author(s)
      津久井 亜紀夫, 青木 智子, 長谷川 真由美, 林 一也, 森元 幸
    • Organizer
      日本食品科学工学会
    • Place of Presentation
      中村学園大学
    • Year and Date
      2007-09-08
    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16300244
  • [Presentation] 有色ジャガイモアントシアニン色素の安定性に及ぼすアルコール発酵の影響2007

    • Author(s)
      津久井 亜紀夫
    • Organizer
      日本食品科学工学会第54回大会
    • Place of Presentation
      中村学園大学
    • Year and Date
      2007-09-08
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16300244
  • [Presentation] On the Anthocyanin Pigments of Sweet Potato2004

    • Author(s)
      TSUKUI Akio
    • Organizer
      Journal for the Integrated Study of Dietary Habits
    • Place of Presentation
      ibkyou Kasai Gakuin Junior College
    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16300244
  • 1.  TOMOKO Aoki (20360315)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 7 results
  • 2.  鈴木 敦子
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results

URL: 

Are you sure that you want to connect your ORCID iD to this researcher?
* This action can be performed only by the researcher themselves.

この研究者とORCID iDの連携を行いますか?
※ この処理は、研究者本人だけが実行できます。

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi