• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

BANDO Kinue  板東 絹恵

ORCIDConnect your ORCID iD *help
Researcher Number 70208726
Other IDs
Affiliation (Current) 2022: 四国大学, 生活科学部, 教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2013 – 2020: 四国大学, 生活科学部, 教授
2011 – 2012: 四国大学, 生活科学部, 准教授
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Eating habits, studies on eating habits / Eating habits / Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
Keywords
Principal Investigator
調理作業 / 心理的効果 / 摂食障害傾向 / 食行動異常 / スクリーニング / 尺度 / 青年期 / 性 / ジェンダー / 自尊感情 … More / 完璧主義 / 食品群別摂取量 / 心理的安定 / 心理療法的アプローチ / 机上作業 / POMS / アミラーゼ / 唾液中αアミラーゼ / コミュニケーション / POMS / 調理実習 / 食育 / アクティブラーニング / 心理状態 / 交感神経活動度 / 唾液中αアミラーゼ活性 Less
  • Research Projects

    (3 results)
  • Research Products

    (43 results)
  • Co-Researchers

    (1 People)
  •  調理作業の心理的効果―食育におけるアクティブラーニングの検討―Principal Investigator

    • Principal Investigator
      板東 絹恵
    • Project Period (FY)
      2018 – 2021
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
    • Research Institution
      Shikoku University
  •  A study on psychotherapeutic approach in the cooking processPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      BANDO Kinue
    • Project Period (FY)
      2014 – 2017
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      Shikoku University
  •  Abnormal eating behaviors during adolescence - Investigation of a screening scale -Principal Investigator

    • Principal Investigator
      BANDO Kinue
    • Project Period (FY)
      2011 – 2013
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Shikoku University

All 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 Other

All Journal Article Presentation Book

  • [Book] 栄養教育論 第2版2020

    • Author(s)
      岡崎光子,太田優子,吉野佳織,服部浩子,板東絹恵,坂井真奈美,山王丸靖子,辻雅子,小河原佳子,大山珠美
    • Total Pages
      208
    • Publisher
      株式会社光生館
    • ISBN
      9784332030447
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02215
  • [Book] ライフステージ栄養学2015

    • Author(s)
      板東絹恵・鈴木和春・松崎広志・秋山聡子・梶田泰孝・正木恭介・三浦麻子・松井幾子・会田さゆり・稲山貴代・高橋将記・千葉大成・上原万里子
    • Total Pages
      221
    • Publisher
      光生館
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26350167
  • [Book] 栄養教育論2015

    • Author(s)
      板東絹恵・岡崎光子・太田優子・坂井真奈美・秋山靖子・倉田澄子・小河原佳子・大山珠美
    • Total Pages
      183
    • Publisher
      光生館
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26350167
  • [Book] 栄養教育論2015

    • Author(s)
      板東絹恵、岡崎光子、太田優子、坂井真奈美、秋山靖子、倉田澄子、小河原佳子、大山珠美
    • Total Pages
      183
    • Publisher
      光生館
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26350167
  • [Book] ライフステージ栄養学2015

    • Author(s)
      板東絹恵、鈴木和春、松崎広志、秋山聡子、梶田泰孝、正木恭介、三浦麻子、松井幾子、会田さゆり、稲山貴代、高橋将記、千葉大成、上原万里子
    • Total Pages
      221
    • Publisher
      光生館
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26350167
  • [Book] 栄養教育論2014

    • Author(s)
      板東絹恵他11名
    • Total Pages
      192
    • Publisher
      光生館
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500987
  • [Book] 応用栄養学2014

    • Author(s)
      板東絹恵他7名
    • Total Pages
      192
    • Publisher
      光生館
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500987
  • [Journal Article] 食育におけるアプローチ法の検討―体験学習としての調理作業の心理的効果―2017

    • Author(s)
      北畑香菜子、板東絹恵
    • Journal Title

      四国大学紀要自然科学編

      Volume: 46 Pages: 1-13

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26350167
  • [Journal Article] 食育におけるアプローチ法の検討―ライフステージの違いによる調理作業の心理的効果―2017

    • Author(s)
      北畑香菜子、板東絹恵
    • Journal Title

      四国大学紀要自然科学編

      Volume: 45 Pages: 11-20

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26350167
  • [Journal Article] 思春期の食行動異常に影響を及ぼす要因2013

    • Author(s)
      板東 絹恵, 森 陽子
    • Journal Title

      日本家政学会誌

      Volume: Vol.64, No.4 Pages: 189-198

    • NAID

      130004774092

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500987
  • [Journal Article] 思春期の食行動異常に影響を及ぼす要因2013

    • Author(s)
      板東絹恵、森陽子
    • Journal Title

      日本家政学会

      Volume: 64 Pages: 189-198

    • NAID

      130004774092

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500987
  • [Presentation] 食育におけるアクティブラーニングの検討―調理実習の難易度の観点から―2020

    • Author(s)
      北畑香菜子、板東絹恵
    • Organizer
      第67回日本栄養改善学会学術総会(誌上開催)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02215
  • [Presentation] 高校生を対象とした保健指導介入の実践2019

    • Author(s)
      上田留莉、板東絹恵
    • Organizer
      日本健康相談活動学会第15回学術集会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02215
  • [Presentation] グループで行う調理実習の心理的効果―客観的指標を中心に―2019

    • Author(s)
      北畑香菜子、板東絹恵
    • Organizer
      第66回日本栄養改善学会学術総会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02215
  • [Presentation] 高校生における摂食障害傾向について―対応指針からみた一考察―2019

    • Author(s)
      板東絹恵、北畑香菜子、上田留莉
    • Organizer
      一般社団法人日本家政学会第71回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02215
  • [Presentation] グループで行う調理作業の心理的効果2018

    • Author(s)
      北畑香菜子、板東絹恵
    • Organizer
      第65回日本栄養改善学会学術総会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02215
  • [Presentation] 思春期、青年期における多次元摂食障害傾向尺度の検討2018

    • Author(s)
      板東絹恵、北畑香菜子、上田留莉
    • Organizer
      一般社団法人日本家政学会第70回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02215
  • [Presentation] 「男の料理教室」への参加動機と料理教室参加後の意識変化2018

    • Author(s)
      後藤月江、三木章江、植田和美、池森佐智子、田房大海、板東絹恵、篠宮幸子、高橋啓子
    • Organizer
      第6回日本食育学会学術大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02215
  • [Presentation] 食育におけるアプローチ法の検討―体験学習としての調理作業の心理的効果―2017

    • Author(s)
      北畑香菜子、板東絹恵
    • Organizer
      第64回日本栄養改善学会
    • Place of Presentation
      アスティ徳島(徳島県徳島市)
    • Year and Date
      2017-09-13
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26350167
  • [Presentation] 食育におけるアプローチ法の検討―体験学習としての調理作業の心理的効果―2017

    • Author(s)
      北畑香菜子、板東絹恵
    • Organizer
      第64回日本栄養改善学会学術総会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26350167
  • [Presentation] グループで行う調理作業について心理的効果の検討2017

    • Author(s)
      板東絹恵、森陽子
    • Organizer
      日本心理臨床学会第36回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26350167
  • [Presentation] 男の料理教室参加者における意識変化―自主活動事例―2017

    • Author(s)
      後藤月子、三木章江、植田和美、池森佐智子、板東絹恵、篠宮幸子、高橋啓子
    • Organizer
      日本食育学会第5回学術大会
    • Place of Presentation
      愛媛大学(愛媛県松山市)
    • Year and Date
      2017-05-13
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26350167
  • [Presentation] 男の料理教室における参加者の意識変化2016

    • Author(s)
      後藤月江、植田和美、板東絹恵、篠宮幸子、高橋啓子
    • Organizer
      日本食育学会第4回学術大会
    • Place of Presentation
      実践女子大学渋谷キャンパス(東京都渋谷区)
    • Year and Date
      2016-06-04
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26350167
  • [Presentation] 男の料理教室における参加者の意識変化2016

    • Author(s)
      後藤月子、植田和美、板東絹恵、篠宮幸子、高橋啓子
    • Organizer
      日本食育学会第4回学術大会
    • Place of Presentation
      実践女子大学(東京都渋谷区)
    • Year and Date
      2016-06-04
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26350167
  • [Presentation] グループ作業で行う調理実習の心理的効果について―グループで行う調理実習と机上演習の比較をとおして―2016

    • Author(s)
      板東絹恵、森陽子
    • Organizer
      日本心理臨床学会第35回秋季大会
    • Place of Presentation
      パシフィコ横浜(神奈川県横浜市)
    • Year and Date
      2016-09-04
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26350167
  • [Presentation] ライフステージの違いによるグループ調理作業の心理的効果2016

    • Author(s)
      板東絹恵
    • Organizer
      第63回日本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      リンクステーションホール青森(青森県青森市)
    • Year and Date
      2016-09-07
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26350167
  • [Presentation] グループ作業で行う調理実習の心理的効果について2016

    • Author(s)
      板東絹恵、森陽子
    • Organizer
      第35回日本心理臨床学会秋季大会
    • Place of Presentation
      パシフィコ横浜(神奈川県横浜市)
    • Year and Date
      2016-09-04
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26350167
  • [Presentation] ライフステージの違いによるグループ調理作業の心理的効果―高齢者と大学生を中心に―2016

    • Author(s)
      板東絹恵
    • Organizer
      第63回日本栄養改善学会
    • Place of Presentation
      リンクステーション青森(青森県青森市)
    • Year and Date
      2016-09-07
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26350167
  • [Presentation] 男性の料理教室に期待する食育2015

    • Author(s)
      高橋啓子、板東絹恵、篠宮幸子、後藤月江、植田和美
    • Organizer
      日本食育学会第3回学術大会
    • Place of Presentation
      宮城大学太白キャンパス(宮城県仙台市)
    • Year and Date
      2015-06-06
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26350167
  • [Presentation] 調理実習が実習者に及ぼす心理的効果について2015

    • Author(s)
      板東絹恵、森陽子
    • Organizer
      第34回日本心理臨床学会秋季大会
    • Place of Presentation
      神戸国際会議場(兵庫県神戸市)
    • Year and Date
      2015-09-18
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26350167
  • [Presentation] 「料理を作る」作業における心理的効果の検討2014

    • Author(s)
      板東絹恵
    • Organizer
      第61回日本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      パシフィコ横浜(横浜市)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500987
  • [Presentation] 青年期を対象とした摂食障害傾向について―摂食障害傾向スクリーニング尺度とその信頼性・妥当性の検討―2014

    • Author(s)
      板東絹恵、森陽子
    • Organizer
      日本心理臨床学会第33回大会
    • Place of Presentation
      パシフィコ横浜(横浜市)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500987
  • [Presentation] 青年期を対象とした食行動異常スクリーニングテストの検討2013

    • Author(s)
      板東 絹恵
    • Organizer
      第60回日本栄養改善学会
    • Place of Presentation
      神戸国際会議場
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500987
  • [Presentation] 青年期を対象とした食行動異常スクリーニングテストの検討2013

    • Author(s)
      板東絹恵
    • Organizer
      第60回日本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      神戸国際会議場(神戸市)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500987
  • [Presentation] 思春期、青年期の摂食障害傾向について-中学生、高校生、大学生における食行動異常度の差異-2012

    • Author(s)
      板東絹恵、森陽子
    • Organizer
      日本心理臨床学会第31回秋季大会
    • Place of Presentation
      愛知学院大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500987
  • [Presentation] 幼児のおやつに影響を及ぼす要因について2012

    • Author(s)
      板東 絹恵
    • Organizer
      日本家政学会第64回大会
    • Place of Presentation
      大阪市立大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500987
  • [Presentation] 青年期の摂食障害傾向について-中学生, 高校生, 大学生における食行動異常の差異-2012

    • Author(s)
      板東 絹恵, 森 陽子, 思春期
    • Organizer
      日本心理臨床学会第31回秋季大会
    • Place of Presentation
      愛知学院大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500987
  • [Presentation] 思春期、青年期の摂食障害傾向について―中学生、高校生、大学生における食行動異常度の差異―2012

    • Author(s)
      板東絹恵、森陽子
    • Organizer
      日本心理臨床学会第31回秋季大会
    • Place of Presentation
      愛知学院大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500987
  • [Presentation] 幼児期のおやつに影響を及ぼす要因について2012

    • Author(s)
      板東絹恵
    • Organizer
      日本家政学会第64回大会
    • Place of Presentation
      大阪市立大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500987
  • [Presentation] 思春期の食行動異常-摂食障害傾向における性差, ジェンダー差の検討-2011

    • Author(s)
      板東 絹恵
    • Organizer
      第58回日本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      広島国際会議場
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500987
  • [Presentation] 思春期の食行動異常-摂食障害傾向における性差、ジェンダー差の検討-2011

    • Author(s)
      板東絹恵
    • Organizer
      第58回日本栄養改善学会学術総会
    • Place of Presentation
      広島国際会議場
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500987
  • [Presentation] 青年期を対象とした摂食障害傾向について―摂食障害傾向スクリーニング尺度の作成とその信頼性・妥当性の検討-

    • Author(s)
      板東絹恵・森陽子
    • Organizer
      第33回日本心理臨床学会大会
    • Place of Presentation
      パシィフィコ横浜(神奈川県横浜市)
    • Year and Date
      2014-08-23 – 2014-08-26
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26350167
  • [Presentation] 「料理を作る」作業における心理的効果の検討

    • Author(s)
      板東絹恵
    • Organizer
      第61回日本栄養改善学会
    • Place of Presentation
      パシィフィコ横浜(神奈川県横浜市)
    • Year and Date
      2014-08-20 – 2014-08-22
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26350167
  • 1.  北畑 香菜子 (60761682)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 5 results

URL: 

Are you sure that you want to connect your ORCID iD to this researcher?
* This action can be performed only by the researcher themselves.

この研究者とORCID iDの連携を行いますか?
※ この処理は、研究者本人だけが実行できます。

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi