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iwai kunihisa  岩井 邦久

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岩井 邦久  イワイ クニヒサ

IWAI Kunihisa  岩井 邦久

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Researcher Number 80404812
Other IDs
Affiliation (Current) 2025: 弘前大学, 農学生命科学部, 教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2021 – 2023: 弘前大学, 農学生命科学部, 教授
2011 – 2013: 青森県立保健大学, 健康科学部, 教授
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Basic Section 38050:Food sciences-related / Food science
Except Principal Investigator
Eating habits, studies on eating habits
Keywords
Principal Investigator
代謝 / ペクチン / フラボノイド / 胆汁 / 抱合体 / ポリフェノール / 抗酸化作用 / 構造活性相関 / 吸収
Except Principal Investigator
タンパク質 … More / 降圧活性 / コラーゲン / 非コラーゲンタンパク質 / ペプチド / エチゼンクラゲ / 食素材 Less
  • Research Projects

    (3 results)
  • Research Products

    (28 results)
  • Co-Researchers

    (6 People)
  •  消化管内でのフラボノイドの吸収代謝動態に及ぼす水溶性食物繊維の作用の解明Principal Investigator

    • Principal Investigator
      岩井 邦久
    • Project Period (FY)
      2021 – 2024
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 38050:Food sciences-related
    • Research Institution
      Hirosaki University
  •  Study on the effects of pectin, a undigestible polysaccharide, on bioavailability of flavonoidsPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      IWAI KUNIHISA
    • Project Period (FY)
      2011 – 2013
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Food science
    • Research Institution
      Aomori University of Health and Welfare
  •  The search for original protein and biokinetics of antihypertensive peptide derived from Jellyfish Stomolophus nomurai

    • Principal Investigator
      MORINAGA Yae
    • Project Period (FY)
      2010 – 2012
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Aomori University of Health and Welfare

All 2023 2022 2014 2013 2012 2011 2010 Other

All Journal Article Presentation

  • [Journal Article] 青森県野辺地町産カワラケツメイ熱水浸出液中の酸素ラジカル吸収能とルテオリン含量2023

    • Author(s)
      山元涼子, 千葉侑未, 鳴海仕, 澤畑いずみ, 岩井邦久,友寄博子,白土英樹
    • Journal Title

      日本食品保蔵科学会誌

      Volume: 49 Pages: 67-73

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05452
  • [Journal Article] りんご果皮の膵リパーゼ阻害作用と高脂肪摂取マウスにおける脂質吸収の抑制作用2022

    • Author(s)
      岩井邦久, 大橋歩, 相澤省太, 小澤祐介, 成田毅
    • Journal Title

      日本未病学会雑誌

      Volume: 28 Pages: 36-45

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05452
  • [Journal Article] Chemical Nature of a New Antihypertensive Peptide Derived from Jellyfish2010

    • Author(s)
      Yae Morinaga、 Kunihisa Iwai、 Hidehiro Tomita、 Yoshiaki Takaya、 Tetsushi Naraoka、 Hajime Matsue
    • Journal Title

      FSTR

      Volume: 16 Issue: 4 Pages: 333-340

    • DOI

      10.3136/fstr.16.333

    • NAID

      10027497036

    • ISSN
      1344-6606, 1881-3984
    • Language
      English
    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22700735
  • [Presentation] 高脂肪摂取マウスにおけるりんご果皮の脂質吸収抑制作用2023

    • Author(s)
      相澤省太, 大橋歩, 小澤祐介, 成田毅, 岩井邦久
    • Organizer
      日本食品科学工学会第70回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05452
  • [Presentation] ケルセチンの消化管内での動態に及ぼすペクチンの作用2023

    • Author(s)
      岩井邦久, 王匯子, 乗鞍敏夫
    • Organizer
      第28回日本フードファクター学会学術総会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05452
  • [Presentation] ガーデンハックルベリー果実の脂肪蓄積抑制作用に関する研究2023

    • Author(s)
      佐藤史規, 岩井邦久
    • Organizer
      日本食品科学工学会第70回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05452
  • [Presentation] カワラケツメイの「あまさ」に関わる成分の探索2022

    • Author(s)
      鳴海 仕, 阿部 美菜子, 山谷 祥史, 能登谷 典之, 岩井 邦久, 白土 英樹, 山元 涼子
    • Organizer
      日本食品科学工学会第69回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05452
  • [Presentation] ながいも焼酎もろみ残渣の脂肪蓄積抑制作用に関する研究2022

    • Author(s)
      荒 凜太郎, 益子 力, 岩井 邦久
    • Organizer
      日本食品科学工学会第69回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05452
  • [Presentation] りんご由来ペクチンのフラボノイド吸収促進作用とフラボノイド骨格との関係2014

    • Author(s)
      三浦恵美,山下久美子,森永八江,西嶋智彦,乗鞍敏夫,岩井邦久
    • Organizer
      第68回日本栄養・食糧学会大会
    • Place of Presentation
      酪農学園大学(江別市)
    • Year and Date
      2014-05-31
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23580178
  • [Presentation] 青森県産品で健康になろう!~青森県の食材の栄養、知ってますか?2014

    • Author(s)
      岩井邦久
    • Organizer
      平成25年度まちなかキャンパス
    • Place of Presentation
      青森新町キューブ(青森市)
    • Year and Date
      2014-02-01
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23580178
  • [Presentation] 地域食資源の有効利用を目指した機能性研究2013

    • Author(s)
      岩井邦久
    • Organizer
      青い森の機能性食材活用支援セミナー
    • Place of Presentation
      青森市
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23580178
  • [Presentation] フラボノールの生体内吸収に及ぼすりんご由来ペクチンの作用2013

    • Author(s)
      岩井邦久,山下久美子,三浦恵美,森永八江,西嶋智彦
    • Organizer
      第67回日本栄養・食糧学会大会
    • Place of Presentation
      名古屋大学(名古屋市)
    • Year and Date
      2013-05-25
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23580178
  • [Presentation] 自然の恵み(食)を生かした健康づくり2013

    • Author(s)
      岩井邦久
    • Organizer
      味祭館感謝祭講演
    • Place of Presentation
      おいらせ町味祭館(おいらせ町)
    • Year and Date
      2013-11-03
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23580178
  • [Presentation] 短命県返上!いきいき健康づくり−健康は食べ方如何−2012

    • Author(s)
      岩井邦久
    • Organizer
      青森保健生活協同組合・第4回組合員職員活動交流会講演会
    • Place of Presentation
      青森市文化会館(青森市)
    • Year and Date
      2012-02-05
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23580178
  • [Presentation] 食と健康・・・食べ物と生活習慣病の予防2012

    • Author(s)
      岩井邦久
    • Organizer
      第34回飛び出せオープンカレッジ
    • Place of Presentation
      青森県立保健大学(青森市)
    • Year and Date
      2012-06-17
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23580178
  • [Presentation] リンゴ由来ペクチン摂取によるケルセチンの抗酸化能の増強2012

    • Author(s)
      岩井邦久,高見文月,山下久美子,森永八江,瀧田佳樹,西嶋智彦
    • Organizer
      第66回日本栄養・食糧学会大会
    • Place of Presentation
      東北大学(仙台市)
    • Year and Date
      2012-05-19
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23580178
  • [Presentation] リンゴ由来ペクチン摂取によるケルセチンの抗酸化能の増強2012

    • Author(s)
      岩井邦久, 高見文月, 山下久美子, 森永八江, 瀧田佳樹, 西嶋智彦
    • Organizer
      第66回日本栄養・食糧学会大会
    • Place of Presentation
      仙台市
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23580178
  • [Presentation] エチゼンクラゲ由来降圧活性ペプチドの由来タンパク質の探索2011

    • Author(s)
      森永八江、岩井邦久、 内沢秀光、 富田秀弘、松江一
    • Organizer
      日本農芸化学会2011年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22700735
  • [Presentation] 自然の恵・地域の恵・県産食品で健康に~地域の食資源の機能性~2011

    • Author(s)
      岩井邦久
    • Organizer
      青森県立保健大学公開講座
    • Place of Presentation
      青森県立保健大学(青森市)
    • Year and Date
      2011-05-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23580178
  • [Presentation] 短命県返上!~地域の食資源を活かして長生きしよう~2011

    • Author(s)
      岩井邦久
    • Organizer
      青森県生協連講演会「第6回たべる・たいせつ食育フォーラム」
    • Place of Presentation
      青森市文化会館(青森市)
    • Year and Date
      2011-10-19
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23580178
  • [Presentation] A New Antihypertensive Peptide Derived from Jellyfish Stomolophus nomurai2011

    • Author(s)
      Yae Morinaga、 Kunihisa Iwai、 Hidehiro Tomita、 Yoshiaki Takaya、 Tetsushi naraoka and Hajime Matsue
    • Organizer
      ICOFF2011
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22700735
  • [Presentation] A New ACE Inhibitory and Antihypertensive Peptide Derived from Jelly fish Stomolophus nomurai2011

    • Author(s)
      Yae Morinaga, Kunihisa Iwai, Hidehiro Tomita, Yoshiaki Takaya, Tetsushi Naraoka, Hajime Matsue
    • Organizer
      ICoFF 2011
    • Place of Presentation
      台北国際会議場
    • Year and Date
      2011-11-22
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22700735
  • [Presentation] 青森県産品で健康になろう!~青森県の食材の栄養、知ってますか?

    • Author(s)
      岩井邦久
    • Organizer
      平成25年度まちなかキャンパス
    • Place of Presentation
      青森市
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23580178
  • [Presentation] 短命県返上! いきいき健康づくり-健康は食べ方如何-

    • Author(s)
      岩井邦久
    • Organizer
      青森保健生活協同組合・第4回組合員職員活動交流会講演会(招待講演)
    • Place of Presentation
      青森市文化会館
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23580178
  • [Presentation] フラボノールの生体内吸収に及ぼすりんご由来ペクチンの作用

    • Author(s)
      岩井邦久, 山下久美子, 三浦恵美, 森永八江, 西嶋智彦
    • Organizer
      第67回日本栄養・食糧学会大会
    • Place of Presentation
      名古屋市
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23580178
  • [Presentation] リンゴ由来ペクチン摂取によるケルセチンの抗酸化能の増強

    • Author(s)
      岩井邦久、高見文月、山下久美子、森永八江、瀧田佳樹、西嶋智彦
    • Organizer
      第66回日本栄養・食糧学会大会
    • Place of Presentation
      東北大学川内北キャンパス
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23580178
  • [Presentation] 自然の恵み (食) を生かした健康づくり

    • Author(s)
      岩井邦久
    • Organizer
      味祭館感謝祭講演
    • Place of Presentation
      おいらせ町
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23580178
  • [Presentation] りんご由来ペクチンのフラボノイド吸収促進作用とフラボノイド骨格との関係

    • Author(s)
      三浦恵美, 山下久美子, 森永八江, 西嶋智彦, 乗鞍敏夫, 岩井邦久
    • Organizer
      第68回日本栄養・食糧学会大会
    • Place of Presentation
      江別市
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23580178
  • 1.  MORINAGA Yae (40404818)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 10 results
  • 2.  MATSUE Hajime (30106843)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 3 results
  • 3.  TOMITA Hidehiro
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 2 results
  • 4.  UCHISAWA Hidemitsu
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 5.  NARAOKA Tetsushi
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 2 results
  • 6.  NISHIJIMA Tomohiko
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 7 results

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