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YOTOVA Maria  YOTOVA Maria

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Researcher Number 80733683
Other IDs
Affiliation (Current) 2025: 立命館大学, 食マネジメント学部, 准教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2019 – 2022: 立命館大学, 食マネジメント学部, 准教授
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Basic Section 04030:Cultural anthropology and folklore-related
Keywords
Principal Investigator
日本と韓国 / 東アジア / ヨーグルト食文化 / 情報の創造 / 消費者の認識 / 嗜好品 / 健康食品 / ブランドイメージ / マーケティング / プロバイオティクス … More / 企業戦略 / 地域ブランディング / 乳食文化 / 韓国 / 日本 / 米食文化圏 / 価値形成 / ヨーグルト Less
  • Research Projects

    (1 results)
  • Research Products

    (16 results)
  •  A Comparative Study of Yogurt Food Culture in Japan and South KoreaPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      YOTOVA Maria
    • Project Period (FY)
      2019 – 2022
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
    • Review Section
      Basic Section 04030:Cultural anthropology and folklore-related
    • Research Institution
      Ritsumeikan University

All 2023 2022 2021 2020

All Journal Article Presentation Book

  • [Book] 企業経営のエスノグラフィ2020

    • Author(s)
      八巻惠、中牧弘允、藤本昌代、住原則也、マリア・ヨトヴァ他
    • Total Pages
      340
    • Publisher
      東方出版
    • ISBN
      9784862493835
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K13473
  • [Journal Article] 文化と文明の変貌を反映しているヨーグルト食文化2023

    • Author(s)
      ヨトヴァ マリア
    • Journal Title

      比較文明学会会報

      Volume: 78 Pages: 9-9

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K13473
  • [Journal Article] Acceptance of milk and dairy products in rice-centered food cultures: A comparative study of consumer practices in South Korea and Japan2022

    • Author(s)
      Yotova Maria, Utsunomiya Yuka, Park Kyoung-Hee
    • Journal Title

      立命館食科学研究

      Volume: 7 Pages: 319-330

    • Open Access / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K13473
  • [Journal Article] 健康と嗜好の乳食文化―韓国のバナナ牛乳を中心として2022

    • Author(s)
      宇都宮由佳、ヨトヴァ・マリア
    • Journal Title

      日本家政学会誌

      Volume: 73 Pages: 109-114

    • Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K13473
  • [Journal Article] 「ブルガリアにおける外食文化の形成とその変容―社会主義期からコロナ期に至るまで―」2021

    • Author(s)
      マリア・ヨトヴァ
    • Journal Title

      『立命館食科学研究』

      Volume: 4 Pages: 155164-155164

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K13473
  • [Journal Article] 「日本とブルガリアを架橋するヨーグルト言説」2020

    • Author(s)
      マリア・ヨトヴァ
    • Journal Title

      『言説立命館言語文化研究』

      Volume: 32 Pages: 103-110

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K13473
  • [Journal Article] 日本とブルガリアを架橋するヨーグルトの言説2020

    • Author(s)
      マリア ヨトヴァ
    • Journal Title

      立命館言語文化研究

      Volume: 32 Pages: 8-16

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K13473
  • [Presentation] 1970 年大阪万博と社会主義国家ブルガリアの表象2023

    • Author(s)
      ヨトヴァ マリア
    • Organizer
      万博学研究会 第 9 回研究会合
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K13473
  • [Presentation] 乳と和の食文化の融合―「ご当地ヨーグルト」の展開2023

    • Author(s)
      ヨトヴァ マリア
    • Organizer
      和食文化学会第5回研究大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K13473
  • [Presentation] 日本のご当地ヨーグルト―発酵ツーリズムの可能性2022

    • Author(s)
      ヨトヴァ マリア
    • Organizer
      日本観光研究学会第37回全国大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K13473
  • [Presentation] Eating out in Bulgaria: Challenges and Transformations from Socialism to Covid-192022

    • Author(s)
      Maria Yotova
    • Organizer
      The 12th Asian Food Study Conference
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K13473
  • [Presentation] The Heritagization of a Culinary Tradition: The Case of Bulgarian Lyutenitsa2022

    • Author(s)
      Maria Yotova
    • Organizer
      17th EASA Biennial Conference “Transformation, Hope and the Commons
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K13473
  • [Presentation] Drink for health, eat for pleasure: Consumer perceptions of milk and dairy products in South Korea and Japan2021

    • Author(s)
      Maria Yotova, Yuka Utsunomiya, Kyoung-Hee Park
    • Organizer
      Asian Food Study Conference
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K13473
  • [Presentation] “Kefir, fermented milk beyond yogurt”: Marketing culture and expert knowledge in a Japanese company2021

    • Author(s)
      Maria Yotova
    • Organizer
      International Union of Anthropological and Ethnological Sciences(IUAES)
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K13473
  • [Presentation] 「ブルガリアにおける外食文化の変容―日本食の受容を事例として―」2021

    • Author(s)
      マリア・ヨトヴァ
    • Organizer
      和食文化学会第3回研究大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K13473
  • [Presentation] Homemade yogurt as a family business: Navigating cultural and generational differences at a Japanese company2021

    • Author(s)
      Maria Yotova
    • Organizer
      International Union of Anthropological and Ethnological Sciences, Congress 2021
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K13473

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