• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

HORI Mitsuyo  堀 光代

ORCIDConnect your ORCID iD *help
… Alternative Names

堀 光代  ホリ ミツヨ

Less
Researcher Number 90320952
Other IDs
External Links
Affiliation (Current) 2025: 岐阜市立女子短期大学, その他部局等, 准教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2011: 岐阜市立女子短期大学, 食物栄養科, 講師
2011: 岐阜市立短期大学, 食物栄養科, 講師
2010: Gifu City Women's College, 食物栄養学科, 専任講師
2009 – 2010: 岐阜市立女子短期大学, 食物栄養科, 助教
2008 – 2009: Gifu City Women's College, 食物栄養学科, 助教
2003 – 2004: 岐阜市立女子短期大学, 助手
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Eating habits, studies on eating habits
Except Principal Investigator
Eating habits, studies on eating habits
Keywords
Principal Investigator
小麦粉 / 微生物 / パン / 伝統発酵食品 / 発酵 / 食品 / 発酵食品
Except Principal Investigator
機能性 / アレルゲンタンハク質 / 遺伝子解析 … More / Saccharomyces cerevisiae / 微生物 / アレルゲンタンパク質 / 発酵食品 / パン Less
  • Research Projects

    (3 results)
  • Research Products

    (23 results)
  • Co-Researchers

    (6 People)
  •  What can you tell from a piece of Bread!-Fermented food functional components and microorganism genetic analysis-

    • Principal Investigator
      NAGANO Hiroko
    • Project Period (FY)
      2009 – 2011
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Gifu University
  •  Bread making of wheat flour produced in Gifu Prefecture for the allergic patient.Principal Investigator

    • Principal Investigator
      HORI Mitsuyo
    • Project Period (FY)
      2008 – 2010
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Gifu City Women's College
  •  伝統発酵食品中の微生物を利用した低アレルゲンパン作成Principal Investigator

    • Principal Investigator
      堀 光代
    • Project Period (FY)
      2003 – 2004
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Exploratory Research
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Gifu City Women's College

All 2012 2011 2010 2009 2008 2005

All Journal Article Presentation Book

  • [Book] フローチャートによる身近な調理の科学実験2008

    • Author(s)
      加藤みゆき, 津田淑江, 長野宏子, 阿知和弓子, 大迫早苗, 永島伸浩, 西堀すき江, 堀光代, 森山三千江
    • Total Pages
      170
    • Publisher
      地人書館
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500698
  • [Book] 身近な調理の科学実験2008

    • Author(s)
      加藤みゆき、津田淑江、長野宏子、阿知波弓子、大迫早苗、永島伸浩、西堀すき江、堀光代、森山三千江
    • Publisher
      地人書館
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500698
  • [Journal Article] 石窯パンの特徴におよぼす焼成温度の影響2011

    • Author(s)
      長野宏子、堀光代、粕谷志郎、下山田真
    • Journal Title

      日本家政学会誌

      Volume: 第62巻第10号 Pages: 659-663

    • NAID

      130004510524

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21300273
  • [Journal Article] 料理習得に対する高校までの調理実習の影響2011

    • Author(s)
      堀光代, 平島円, 磯部由香, 長野宏子
    • Journal Title

      岐阜市立女子短期大学紀要

      Volume: 第60輯 Pages: 55-59

    • NAID

      110008593137

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500698
  • [Journal Article] 市販ヨーグルトの官能評価2010

    • Author(s)
      堀光代, 堀口恵子, 澤山茂
    • Journal Title

      日本官能評価学会誌

      Volume: 43 Pages: 40-45

    • NAID

      130003379807

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500698
  • [Journal Article] 岐阜県内産小麦粉の製パン性の検討-製粉法による粒度の面から-2010

    • Author(s)
      堀光代長野宏子, 他
    • Journal Title

      日本調理科学会 43

      Pages: 31-37

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500698
  • [Journal Article] 岐阜県内産小麦粉の製パン性の検討-製粉法による粒度の面から-2010

    • Author(s)
      堀光代、長野宏子、阿久澤さゆり、下山田真、吉田一昭
    • Journal Title

      日本調理科学会雑誌 43(1)

      Pages: 31-37

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500698
  • [Journal Article] 岐阜県産小麦粉の製パン性の検討-製粉法による粒度の面から-2010

    • Author(s)
      堀光代、長野宏子、阿久沢さゆり、下山田真、吉田一昭
    • Journal Title

      日本調理科学会誌

      Volume: 第43巻第1号 Pages: 31-37

    • NAID

      110007539883

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21300273
  • [Journal Article] 岐阜県産小麦粉の製パン性の検討-製粉法による粒度の面から-2010

    • Author(s)
      堀光代、長野宏子、阿久沢さゆり、下山田真、吉田一昭
    • Journal Title

      日本調理科学学会 43

      Pages: 31-37

    • NAID

      110007539883

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21300273
  • [Journal Article] スイス(ルツェルン)における小麦粉発酵食品2009

    • Author(s)
      堀光代、長野宏子
    • Journal Title

      岐阜市立女子短期大学紀要 58

      Pages: 81-85

    • NAID

      110007356547

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500698
  • [Journal Article] スイス(ルツェルン)における小麦粉発酵食品2009

    • Author(s)
      堀光代, 長野宏子
    • Journal Title

      岐阜市立女子短期大学研究紀要 58

      Pages: 81-85

    • NAID

      110007356547

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500698
  • [Journal Article] タデ科植物の中国伝統食品への利用2005

    • Author(s)
      堀 光代, 長野宏子
    • Journal Title

      日本調理科学会誌 38・1

      Pages: 51-57

    • NAID

      120006341829

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15650161
  • [Journal Article] 岐阜県内産小麦粉の製パン性について2005

    • Author(s)
      堀 光代, 長野宏子
    • Journal Title

      岐阜市立女子短期大学研究紀要 第54輯

      Pages: 113-117

    • NAID

      110004449269

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15650161
  • [Presentation] パンの欠片からみる微生物とパンの機能性2012

    • Author(s)
      玉岡ひかり、堀光代、粕谷志郎、長野宏子
    • Organizer
      日本家政学会中部支部(院生学生発表会)
    • Place of Presentation
      椙山女学院大学
    • Year and Date
      2012-03-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21300273
  • [Presentation] 小麦伝統発酵食品の微生物による小麦低アレルゲン化パンへの挑戦2011

    • Author(s)
      安田怜未、堀光代、粕谷志郎、長野宏子
    • Organizer
      日本家政学会中部支部(院生学生発表会)
    • Place of Presentation
      愛知学泉大学
    • Year and Date
      2011-03-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21300273
  • [Presentation] 小麦伝統発酵食品中の微生物による低アレルゲン化パンの特徴2011

    • Author(s)
      安田怜未、堀光代、粕谷志郎、長野宏子
    • Organizer
      日本家政学会第63回大会
    • Place of Presentation
      和洋女子大学
    • Year and Date
      2011-05-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21300273
  • [Presentation] 岐阜県産米粉(5品種)における製パン性試験2011

    • Author(s)
      木下真理、堀光代、阿久澤さゆり、長野宏子
    • Organizer
      日本調理科学会平成23年度大会
    • Place of Presentation
      高崎健康福祉大学
    • Year and Date
      2011-08-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21300273
  • [Presentation] 石釜焼成によるパンの特徴2011

    • Author(s)
      長野宏子,堀光代, 他
    • Organizer
      日本家政学会 第62回大会
    • Place of Presentation
      広島大学東広島キャンパス
    • Year and Date
      2011-05-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500698
  • [Presentation] 石窯焼成によるパンの特徴2010

    • Author(s)
      都竹智恵子、長野宏子、粕谷志郎、堀光代、下山田真
    • Organizer
      日本家政学会第62回大会
    • Place of Presentation
      広島大学東広島キャンパス
    • Year and Date
      2010-05-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21300273
  • [Presentation] 石釜焼成によるパンの特徴2010

    • Author(s)
      都竹智恵子、長野宏子、粕谷志郎、堀光代、下山田真
    • Organizer
      日本家政学会第62回大会
    • Place of Presentation
      広島大学東広島キャンパス
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500698
  • [Presentation] 石窯焼成によるパンの特徴2010

    • Author(s)
      都竹智恵子、長野宏子、粕谷志郎、堀光代、下山田真、野原大輔
    • Organizer
      日本家政学会
    • Place of Presentation
      広島大学
    • Year and Date
      2010-05-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21300273
  • [Presentation] Bread making with the addition of bacteria enzymes to wheat flour2008

    • Author(s)
      堀光代, 長野宏子
    • Organizer
      IFHE(International Federation of Home Economics)
    • Place of Presentation
      Lucerne, Switzerland
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500698
  • [Presentation] Bread making with the addition of bacterial enzymes to wheat flour2008

    • Author(s)
      Mitsuyo HORI, Hiroko NAGANO
    • Organizer
      IFHE (International Federation of Home Economics)
    • Place of Presentation
      Lucerne, Switzerland
    • Year and Date
      2008-07-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500698
  • 1.  NAGANO Hiroko (40074984)
    # of Collaborated Projects: 3 results
    # of Collaborated Products: 22 results
  • 2.  KASUYA Shiro (20021438)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 6 results
  • 3.  SUZUKI Tohru (20235972)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 4.  SHIMOYAMADA Makoto (60235695)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 5 results
  • 5.  MURAYAMA Miho (60293552)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 6.  INOUE Eiji (70527895)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results

URL: 

Are you sure that you want to link your ORCID iD to your KAKEN Researcher profile?
* This action can be performed only by the researcher himself/herself who is listed on the KAKEN Researcher’s page. Are you sure that this KAKEN Researcher’s page is your page?

この研究者とORCID iDの連携を行いますか?
※ この処理は、研究者本人だけが実行できます。

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi