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TABATA Mariko  田畑 麻里子

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Researcher Number 90435321
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2011 – 2015: 武庫川女子大学, 生活環境学部, 助教
2009 – 2010: 武庫川女子大学, 生活環境学部, 助手
2008: 武庫川女子大学短期大学部, 食生活学科, 助手
Review Section/Research Field
Except Principal Investigator
Eating habits, studies on eating habits
Keywords
Except Principal Investigator
担子菌 / 国際情報交換 / イソフラボン / エクオール / 味噌 / 大豆 / 黒大豆 / 機能性食品 / 発酵食品 / 機能性 … More / 食肉 / 酵素 / 生理活性 / 食品 / 微生物 / 発酵 Less
  • Research Projects

    (2 results)
  • Research Products

    (61 results)
  • Co-Researchers

    (2 People)
  •  Development of functional soybean by mushroom fermentation

    • Principal Investigator
      Matsui Tokumitsu
    • Project Period (FY)
      2012 – 2015
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Mukogawa Women's University
  •  Development of functionality meat by mushroom fermentation

    • Principal Investigator
      MATSUI Tokumitsu
    • Project Period (FY)
      2008 – 2011
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Mukogawa Women's University
      Mukogawa Women's University Junior College Division

All 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 Other

All Journal Article Presentation Book

  • [Book] 関西文化研究叢書10関西文化のメカニズム関西が造りあげた発酵食品2009

    • Author(s)
      松井徳光、田畑麻里子
    • Publisher
      武庫川女子大学関西文化研究センター
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Book] 関西文化研究叢書別巻関西が造りあげた発酵食品2009

    • Author(s)
      松井徳光、田畑麻里子
    • Publisher
      武庫川女子大学関西文化研究センター
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Book] 関西文化研究叢書別巻 関西が造りあげた発酵食品2009

    • Author(s)
      松井徳光、野田裕子、田畑麻里子、景守智子
    • Publisher
      武庫川女子大学関西文化研究センター
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Book] 関西文化研究叢書10関西文化のメカニズム 関西が造りあげた発酵食品2009

    • Author(s)
      松井徳光、野田裕子、田畑麻里子
    • Publisher
      武庫川女子大学関西文化研究センター
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Journal Article] ヨーグルトへのきのこ麹の添加効果2015

    • Author(s)
      西田菜津美、鮫島由香、田畑麻里子、松井徳光
    • Journal Title

      日本きのこ学会、日本きのこ学会誌、23(2)

      Volume: 23 Pages: 80-84

    • NAID

      110010041450

    • Peer Reviewed / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Journal Article] スエヒロタケを利用した血合粉だしがらからのヘム鉄素材の開発2014

    • Author(s)
      梶野美紀、田畑麻里子、松井徳光
    • Journal Title

      日本きのこ学会誌

      Volume: 22 Pages: 86-89

    • NAID

      110009863115

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Journal Article] スエヒロタケの発酵能による昆布および鰹節だしがらを用いた調味料素材の開発2014

    • Author(s)
      梶野美紀、田畑麻里子、松井徳光
    • Journal Title

      日本きのこ学会誌

      Volume: 22 Pages: 69-73

    • NAID

      110009863112

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Journal Article] きのこの発酵能を利用した機能性食品の開発2011

    • Author(s)
      松井徳光、田畑麻里子
    • Journal Title

      New Food Industry

      Volume: 53巻 Pages: 49-57

    • NAID

      40019003957

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Journal Article] 担子菌で再発酵させた酒粕から得られた色素の抗酸化活性2010

    • Author(s)
      田畑麻里子、梶部尚子、田口雅子、高島千鈴、大槻功、加門哲也、松井徳光
    • Journal Title

      日本きのこ学会誌 18

      Pages: 107-110

    • NAID

      110007988968

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Journal Article] きのこの発酵能を利用した機能性食品の開発2010

    • Author(s)
      松井徳光、田畑麻里子
    • Journal Title

      きのこ研だより 33

      Pages: 31-38

    • NAID

      40019003957

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Journal Article] きのこの発酵能を利用した機能性食品の開発2010

    • Author(s)
      松井徳光、田畑麻里子
    • Journal Title

      きのこ研だより

      Volume: 33巻 Pages: 31-38

    • NAID

      40019003957

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Journal Article] 担子菌で再発酵させた酒粕から得られた色素の抗酸化活性2010

    • Author(s)
      田畑麻里子、梶部尚子、田口雅子、高島千鈴、大槻功、加門哲也、松井徳光
    • Journal Title

      日本きのこ学会誌

      Volume: 18 Pages: 107-110

    • NAID

      110007988968

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Journal Article] 担子菌由来凝乳酵素の活性測定へのコアグロメーターの適用2009

    • Author(s)
      田畑麻里子、林多津子、松井徳光
    • Journal Title

      日本きのこ学会誌

      Volume: 17 Pages: 151-154

    • NAID

      110007811868

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Journal Article] 担子菌由来凝乳酵素の活性測定へのコアグロメーターの適用2009

    • Author(s)
      田畑麻里子、林多津子、松井徳光
    • Journal Title

      日本きのこ学会誌 17

      Pages: 151-154

    • NAID

      110007811868

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Journal Article] 担子菌由来凝乳酵素の活性測定へのコアグロメーターの適用2009

    • Author(s)
      田畑麻里子
    • Journal Title

      日本きのこ学会誌 17

      Pages: 151-154

    • NAID

      110007811868

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Journal Article] Schizophyllum commune の発酵による豆乳の成分および機能性の変化について2008

    • Author(s)
      田畑麻里子、福田祥子、大杉匡弘、佐藤美次、山川友宏、波多野健二、野池利彰、松井徳光
    • Journal Title

      日本きのこ学会誌 16

      Pages: 159-163

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Journal Article] Schizophyllum communeの発酵による豆乳の成分および機能性の変化について2008

    • Author(s)
      田畑麻里子、福田祥子、大杉匡弘、佐藤美次、山川友宏、波多野健二、野池利彰、松井徳光
    • Journal Title

      日本きのこ学会誌

      Volume: 16 Pages: 159-163

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Journal Article] Schizophyllum communeの発酵による豆乳の成分および機能性の変化について2008

    • Author(s)
      田畑麻里子
    • Journal Title

      日本きのこ学会誌 16

      Pages: 159-163

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] 担子菌の発酵能による機能性後発酵茶の開発2014

    • Author(s)
      鮫島由香、鈴木扶沙子、田畑麻里子、松井徳光
    • Organizer
      日本きのこ学会25周年記念大会
    • Place of Presentation
      京都大学(京都府・京都市)
    • Year and Date
      2014-09-11
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Presentation] 担子菌の発酵能による機能性黒大豆味噌の開発2014

    • Author(s)
      海堀円香、浅野睦美、鮫島由香、田畑麻里子、杉田征彦、松井徳光
    • Organizer
      日本きのこ学会25周年記念大会
    • Place of Presentation
      京都大学(京都府・京都市)
    • Year and Date
      2014-09-11
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Presentation] 担子菌の発酵能によるチロシナーゼ阻害剤のスクリーニング2014

    • Author(s)
      山口真奈、鈴木扶沙子、鮫島由香、田畑麻里子、杉田征彦、松井徳光
    • Organizer
      日本きのこ学会25周年記念大会
    • Place of Presentation
      京都大学(京都府・京都市)
    • Year and Date
      2014-09-11
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Presentation] 担子菌の発酵能を利用した機能性ワインの開発2014

    • Author(s)
      中川綾音、寺前友美子、鮫島由香、田畑麻里子、松井徳光
    • Organizer
      日本きのこ学会25周年記念大会
    • Place of Presentation
      京都大学(京都府・京都市)
    • Year and Date
      2014-09-11
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Presentation] 担子菌の発酵能による機能性おから味噌の開発2014

    • Author(s)
      植田愛美、鮫島由香、田畑麻里子、松井徳光
    • Organizer
      日本きのこ学会25周年記念大会
    • Place of Presentation
      京都大学(京都府・京都市)
    • Year and Date
      2014-09-11
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Presentation] 担子菌の発酵能による機能性醤油様調味料の開発2014

    • Author(s)
      十倉実咲、阪本愛美、鮫島由香、田畑麻里子、松井徳光
    • Organizer
      日本きのこ学会25周年記念大会
    • Place of Presentation
      京都大学(京都府・京都市)
    • Year and Date
      2014-09-11
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Presentation] 担子菌の発酵能を利用した酵母エキスの製造2013

    • Author(s)
      田畑麻里子、松井徳光
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      東北大学(仙台)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Presentation] 担子菌の発酵能によるきのこワインの開発および非還元SDS-PAGEと活性染色を用いた簡便な分子量測定法の確立2013

    • Author(s)
      松井徳光、久保田英博、居村真衣、寺前友美子、奥野久美子、藤生弘子、浅川篤、田畑麻里子
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      東北大学(仙台)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Presentation] 担子菌の発酵能による昆布および鰹節だしがらの有効利用2013

    • Author(s)
      梶野美紀、田畑麻里子、小倉真紀、松井徳光
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      東北大学(仙台)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Presentation] 担子菌を用いた発酵梅製造法の確立2013

    • Author(s)
      西田奈津美、谷奈津樹、前川愛、田畑麻里子、松井徳光
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      東北大学(仙台)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Presentation] マンネンタケを用いた発酵梅製造法の確立2012

    • Author(s)
      西田奈津美、田畑麻里子、谷奈津樹、前川愛、松井徳光
    • Organizer
      日本栄養改善学会近畿支部学術総会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学(兵庫)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Presentation] 担子菌の発酵能を利用した大豆を含有するウスターソースの製造2012

    • Author(s)
      田畑麻里子、只川南、松井徳光
    • Organizer
      日本きのこ学会
    • Place of Presentation
      東京農業大学(東京)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Presentation] スエヒロタケを用いた昆布および鰹節だしがら発酵調味料の開発2012

    • Author(s)
      梶野美紀、田畑麻里子、小倉真紀、松井徳光
    • Organizer
      日本栄養改善学会近畿支部学術総会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学(兵庫)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Presentation] スエヒロタケの発酵能による昆布および鰹節だしがらの有効利用2012

    • Author(s)
      梶野美紀、田畑麻里子、松井徳光
    • Organizer
      日本きのこ学会
    • Place of Presentation
      東京農業大学(東京)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Presentation] マンネンタケの発酵能による機能性梅の開発2012

    • Author(s)
      西田奈津美、田畑麻里子、松井徳光
    • Organizer
      日本きのこ学会
    • Place of Presentation
      東京農業大学(東京)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Presentation] 担子菌発酵によるソースの製造およびソース粕の有効利用方法の検討2010

    • Author(s)
      田畑麻里子
    • Organizer
      日本農芸化学会大会2010年度
    • Place of Presentation
      東京大学(東京都)
    • Year and Date
      2010-03-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] 担子菌の発酵能による機能性梅の開発2010

    • Author(s)
      松井徳光、岡畑精一、田畑麻里子
    • Organizer
      日本農芸化学会大会2010年度
    • Place of Presentation
      東京大学(東京)
    • Year and Date
      2010-03-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] 担子菌発酵によるソースの製造およびソース粕の有効利用方法の検討2010

    • Author(s)
      田畑麻里子
    • Organizer
      日本農芸化学会大会2010年度
    • Place of Presentation
      東京大学
    • Year and Date
      2010-03-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] 担子菌の発酵能による機能性チーズの開発2009

    • Author(s)
      田畑麻里子
    • Organizer
      日本きのこ学会第13回大会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学
    • Year and Date
      2009-09-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] 担子菌の発酵能による機能性梅の開発2009

    • Author(s)
      田畑麻里子
    • Organizer
      日本きのこ学会第13回大会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学(兵庫県)
    • Year and Date
      2009-09-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] 担子菌の発酵能による機能性チーズの開発2009

    • Author(s)
      田畑麻里子
    • Organizer
      日本きのこ学会第13回大会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学(兵庫県)
    • Year and Date
      2009-09-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] 担子菌の発酵能による機能性豆乳および機能性脱脂大豆の製造2009

    • Author(s)
      田畑麻里子
    • Organizer
      日本農芸化学会2009年度大会
    • Place of Presentation
      マリンメッセ福岡
    • Year and Date
      2009-03-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] 担子菌の発酵能による機能性ワインの開発2009

    • Author(s)
      田畑麻里子
    • Organizer
      日本きのこ学会第13回大会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学
    • Year and Date
      2009-09-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] 担子菌の発酵能による効果的な機能性ワインの製造法2009

    • Author(s)
      田畑麻里子
    • Organizer
      日本きのこ学会第13回大会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学
    • Year and Date
      2009-09-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] 担子菌の発酵能によるだし汁抽出後のかつお節及び昆布の有効利用2009

    • Author(s)
      田畑麻里子
    • Organizer
      日本きのこ学会第13回大会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学
    • Year and Date
      2009-09-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] コアグロメーターを用いた担子菌の凝乳酵素活性の測定2009

    • Author(s)
      田畑麻里子
    • Organizer
      日本きのこ学会第13回大会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学
    • Year and Date
      2009-09-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] 担子菌の発酵能による機能性脱脂大豆の開発2009

    • Author(s)
      田畑麻里子
    • Organizer
      日本きのこ学会第13回大会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学
    • Year and Date
      2009-09-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] 担子菌の発酵能による機能性清酒の開発2009

    • Author(s)
      田畑麻里子
    • Organizer
      日本きのこ学会第13回大会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学
    • Year and Date
      2009-09-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] 担子菌の発酵能による機能性豆乳の開発2009

    • Author(s)
      田畑麻里子
    • Organizer
      日本きのこ学会第13回大会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学
    • Year and Date
      2009-09-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] コアグロメーターを用いた担子菌の凝乳酵素活性の測定2009

    • Author(s)
      田畑麻里子
    • Organizer
      日本きのこ学会第13回大会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学(兵庫県)
    • Year and Date
      2009-09-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] 担子菌の発酵能による機能性食肉の開発2009

    • Author(s)
      田畑麻里子
    • Organizer
      日本きのこ学会第13回大会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学(兵庫県)
    • Year and Date
      2009-09-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] 担子菌の発酵能による機能性ワインの開発2009

    • Author(s)
      田畑麻里子
    • Organizer
      日本きのこ学会第13回大会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学(兵庫県)
    • Year and Date
      2009-09-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] 担子菌の発酵能による機能性豆乳の開発2009

    • Author(s)
      田畑麻里子
    • Organizer
      日本きのこ学会第13回大会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学(兵庫県)
    • Year and Date
      2009-09-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] 担子菌の発酵能によるだし汁抽出後のかつお節及び昆布の有効利用2009

    • Author(s)
      田畑麻里子
    • Organizer
      日本きのこ学会第13回大会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学(兵庫県)
    • Year and Date
      2009-09-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] 担子菌の発酵能による機能性豆乳および機能性脱脂大豆の製造2009

    • Author(s)
      田畑麻里子
    • Organizer
      日本きのこ学会第13回大会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学(兵庫県)
    • Year and Date
      2009-09-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] 担子菌の発酵能による機能性梅の開発2009

    • Author(s)
      田畑麻里子
    • Organizer
      日本きのこ学会第13回大会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学
    • Year and Date
      2009-09-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] 担子菌の発酵能による機能性食肉の開発2009

    • Author(s)
      田畑麻里子
    • Organizer
      日本きのこ学会第13回大会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学
    • Year and Date
      2009-09-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] 担子菌の発酵能による機能性食肉の開発2009

    • Author(s)
      田畑麻里子、安川裕子、土井智子、松井徳光
    • Organizer
      日本きのこ学会第13回大会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学(兵庫)
    • Year and Date
      2009-09-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] 担子菌の発酵能による機能性脱脂大豆の開発2009

    • Author(s)
      田畑麻里子
    • Organizer
      日本きのこ学会第13回大会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学(兵庫県)
    • Year and Date
      2009-09-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] 担子菌の発酵能による機能性豆乳および機能性脱脂大豆の製造2009

    • Author(s)
      田畑麻里子
    • Organizer
      日本きのこ学会第13回大会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学
    • Year and Date
      2009-09-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] 担子菌の発酵能による機能性清酒の開発2009

    • Author(s)
      田畑麻里子
    • Organizer
      日本きのこ学会第13回大会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学(兵庫県)
    • Year and Date
      2009-09-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] 担子菌の発酵能による効果的な機能性ワインの製造法2009

    • Author(s)
      田畑麻里子
    • Organizer
      日本きのこ学会第13回大会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学(兵庫県)
    • Year and Date
      2009-09-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] 担子菌の発酵能による機能性おから味噌の開発

    • Author(s)
      植田愛美、田畑麻里子、松井 徳光
    • Organizer
      日本きのこ学会第17回大会
    • Place of Presentation
      広島県広島市
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • 1.  MATSUI Tokumitsu (20211807)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 2.  岡村 徳光
    # of Collaborated Projects: 0 results
    # of Collaborated Products: 34 results

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