• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

HAYAKAWA Fumiyo  早川 文代

ORCIDConnect your ORCID iD *help
… Alternative Names

早川 文子  ハヤカワ フミヨ

早川 文代  ハヤカワ フミヨ

Less
Researcher Number 00282905
Other IDs
Affiliation (Current) 2020: 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品研究部門, ユニット長
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2019 – 2020: 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品研究部門, ユニット長
2016 – 2018: 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品研究部門, 上級研究員
2016: 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品研究部門 食品加工流通研究領域, 上級研究員
2015: 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, その他部局等, 研究員
2015: 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品研究部門食品加工流通研究領域, 上級研究員 … More
2014: 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品総合研究所・食品機能研究領域, 主任研究員
2008 – 2014: National Agricultural Research Organization, 食品総合研究所食品機能研究領域, 主任研究員
2013: 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構, その他部局等, 研究員
2011 – 2012: 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品機能研究領域食品物性ユニット, 主任研究員
2011: 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品総合研究所・食品機能研究領域, 主任研究員
2009: (独)農業・食品産業技術総合研究機構, 食品総合研究所食品機能研究領域, 主任研究員
2007: 食品総合研究所, 食品機能研究領域, 主任研究員
2006: National Food Research Institute, Food Physics laboratory, Chief Scientist, 食品総合研究所・食品物性ユニット, 主任研究官
2006: 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構, 主任研究員
2006: 食品総合研究所, 食品物性ユニット, 主任研究官
2005: 独立行政法人食品総合研究所, 食品機能部, 主任研究官
2005: 食品総合研究所, 食品機能部, 主任研究官
2001: 小田原女子短期大学, 家政学科, 助教授
2000: 小田原女子短期大学, 家政学科, 専任講師
1998 – 1999: 小田原女子短期大学, 家政学科, 講師 Less
Review Section/Research Field
Principal Investigator
食生活 / Eating habits, studies on eating habits / Eating habits / Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
Except Principal Investigator
Eating habits, studies on eating habits / Eating habits / Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related / Experimental psychology
Keywords
Principal Investigator
官能評価 / 用語 / テクスチャー / 食品 / 食感覚 / 擬音語・擬態語 / アンケート調査 / 消費者パネル / あぶらっこさ / エマルション … More / 中鎖トリグリセライド / 硬化度 / 劣化臭 / 官能検査 / 呈味物質 / 香辛料 / 味 / 匂い / アンケート / 食物 / 咀嚼 / 嚥下 / 食文化 / 食育 / 用語認知度 / 粘り / web調査 / 質問紙調査 / 粘性 / 付着性 / 消費者 / 嗜好 / 用語体系 … More
Except Principal Investigator
澱粉 / 咀嚼 / アミロペクチン / レオロジー / 分子量 / テクスチャー / 食品 / 嚥下 / 米 / 動的粘弾性 / 米澱粉 / 変異体米 / 炊飯米 / 粘弾性 / 構造解析 / フレーバー / 味物質 / 医療・福祉 / リハビリテーション / 農林水産物 / サイコレオロジー / 介護食 / 食素材 / 物性 / 日本晴 / 澱粉合成酵素 / 破断特性 / 日本晴変異体米 / レオロジー特性 / 表面付着 / RVA / SSIIIa / 鎖長分布 / 分子特性 / スターチシンターゼIIIa / 粘性 / 炊飯特性 / 介護食品 / ゲル / ゾル / 熱特性 / 鎖長 / アミロプラスト / 官能評価用語 / 顕微鏡観察 / ペースト特性 / 伸び / 官能評価 / 糖転移酵素 / 筋電位 / ゾル-ゲル転移 / 付着性 / テクスチャー用語 / 国際比較 / starch / branch chain length distribution / sol-gel transition / texture / glucanotransferase / 微細構造 / 湿熱処理 / 溶出糖 / 凝集体 / 変異体 / 嗅覚 / 味覚 / 感覚間相互作用 / 時間特性 / 発達 / 学習 / 感覚 / 知覚 / 感性 / 糖量 / 多糖類 / 拡散糖量 / 粘度 / 物性制御 / フレーバーオミクス / 和食 / 風味成分 / 味噌 / メタボロミクス Less
  • Research Projects

    (16 results)
  • Research Products

    (149 results)
  • Co-Researchers

    (20 People)
  •  論理的根拠に基づく和食の風味継承を目指す和風調味料のフレーバーオミクス解析Ongoing

    • Principal Investigator
      飯島 陽子
    • Project Period (FY)
      2019 – 2021
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Review Section
      Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
    • Research Institution
      Kanagawa Institute of Technology
  •  テクスチャー用語を手がかりとする「かたさ・やわらかさ」の要素分類と食嗜好の解析Principal InvestigatorOngoing

    • Principal Investigator
      早川 文代
    • Project Period (FY)
      2019 – 2022
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
    • Research Institution
      National Agriculture and Food Research Organization
  •  Construction of evaluation system of property control and taste response of novel rice starch aimed at utilization of rice higher-order functionOngoing

    • Principal Investigator
      阿久澤 さゆり
    • Project Period (FY)
      2018 – 2020
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
    • Research Institution
      Tokyo University of Agriculture
  •  Construction of evaluation method of sweet-taste response for newly-produced rice starch pastes

    • Principal Investigator
      AKUZAWA SAYURI
    • Project Period (FY)
      2015 – 2017
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      Tokyo University of Agriculture
  •  Characterization of "nebari texture" unique to Japanese diet and its application to dietary educationPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      HAYAKAWA Fumiyo
    • Project Period (FY)
      2015 – 2018
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      National Agriculture and Food Research Organization
  •  食品テクスチャーが摂食速度とフレーバーリリースに及ぼす影響の定量的解析

    • Principal Investigator
      神山 かおる
    • Project Period (FY)
      2014 – 2015
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      National Agriculture and Food Research Organization
  •  Temporal traits of interaction between gustation and olfaction

    • Principal Investigator
      WADA Yuji
    • Project Period (FY)
      2014 – 2016
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (A)
    • Research Field
      Experimental psychology
    • Research Institution
      National Agriculture and Food Research Organization
  •  Development of the texture lexicon from the viewpoint of food oral processing and its application to sensory evaluationPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      HAYAKAWA Fumiyo
    • Project Period (FY)
      2012 – 2014
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      National Agriculture and Food Research Organization
  •  Toward underlying applications for rice starches as functional carbohydrate foods

    • Principal Investigator
      AKUZAWA Sayuri
    • Project Period (FY)
      2011 – 2013
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Tokyo University of Agriculture
  •  Systematic analysis of mechanical properties and mastication process for development of foods for the elderly

    • Principal Investigator
      KOHYAMA Kaoru
    • Project Period (FY)
      2009 – 2011
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      National Agriculture and Food Research Organization
  •  Rheological properties of SSIIIa-deficient mutants of rice grain and the starch towards tailor-made carbohydrate foods

    • Principal Investigator
      AKUZAWA Sayuri
    • Project Period (FY)
      2008 – 2010
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Tokyo University of Agriculture
  •  Development of a rapid sensory analysis system by quantitative characterization of relationships between Japanese texture terms and foodsPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      HAYAKAWA Fumiyo
    • Project Period (FY)
      2008 – 2011
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      National Agriculture and Food Research Organization
  •  Development of Direct Measurement Device of Food Consistency in the Mouth and the Application for Food for the Elderly

    • Principal Investigator
      KOHYAMA Kaoru
    • Project Period (FY)
      2005 – 2008
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      National Agricultural Research Organization
      National Food Research Institute
  •  Control of rheological properties and characteristics of mastication of the starch gel

    • Principal Investigator
      AKUZAWA Sayuri
    • Project Period (FY)
      2005 – 2006
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Tokyo University of Agriculture
  •  食べ物の"あぶらっこさ"に関与する諸因子のモデル実験による解明Principal Investigator

    • Principal Investigator
      早川 文代
    • Project Period (FY)
      2000 – 2001
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Encouragement of Young Scientists (A)
    • Research Field
      食生活
    • Research Institution
      Odawara Women's Junior College
  •  食感覚を表現する擬音語・擬態語の体系化Principal Investigator

    • Principal Investigator
      早川 文代
    • Project Period (FY)
      1998 – 1999
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Encouragement of Young Scientists (A)
    • Research Field
      食生活
    • Research Institution
      Odawara Women's Junior College

All 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 Other

All Journal Article Presentation Book

  • [Book] Modifying food texture Volume 2, Chapter 12015

    • Author(s)
      Fumiyo Hayakawa
    • Publisher
      Woodhead Publishing
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500963
  • [Book] 「味覚の熟練度を測る」、商品開発の心理学2015

    • Author(s)
      和田有史・早川文代・小早川達(熊田孝恒 ・編)
    • Total Pages
      190
    • Publisher
      頸草書房
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26245073
  • [Book] Relations between mastication variables, mechanical properties and sensory scores of cheese samples with various textures、『Gums and Stabilisers for the Food Industry 16』2012

    • Author(s)
      Kohyama Kaoru、Hayakawa Fumiyo、Sasaki Tomoko
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21300274
  • [Book] しゃりしゃりごはんパリパリごはん(分担執筆)2010

    • Author(s)
      早川文代
    • Total Pages
      167
    • Publisher
      飛鳥新社
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500700
  • [Book] しゃりしゃりごはんパリパリごはん2010

    • Author(s)
      早川文代
    • Publisher
      飛鳥新社
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500700
  • [Book] 官能評価士テキスト2009

    • Author(s)
      早川文代
    • Publisher
      建帛社
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500700
  • [Book] 官能評価士テキスト2009

    • Author(s)
      早川文代(分担執筆)
    • Total Pages
      214
    • Publisher
      建帛社
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500700
  • [Book] テクスチャー測定法、食感官能評価と用語、多点センサーによるテクスチャー評価技術 食感創造ハンドブック(西成勝好、大越ひろ、神山かおる、山本隆編)2005

    • Author(s)
      神山かおる、早川文代
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17300242
  • [Book] 『食感創造ハンドブック』テクスチャー測定法、食感官能評価と用語、多点センサーによるテクスチャー評価技術(西成勝好, 大越ひろ, 神山かおる, 山本隆編)2005

    • Author(s)
      早川文代, 神山かおる(分担執筆)
    • Total Pages
      454
    • Publisher
      サイエンスフォーラム
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17300242
  • [Journal Article] 食べ物旬を味わう言葉「とろとろ」2018

    • Author(s)
      早川文代
    • Journal Title

      食育フォーラム

      Volume: 18 Pages: 60-61

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K00808
  • [Journal Article] 粘りの表現「ねばねば」2018

    • Author(s)
      早川文代
    • Journal Title

      冷凍食品情報

      Volume: 46(9) Pages: 14-14

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K00808
  • [Journal Article] 種々の食物名からみた日本語テクスチャー用語の特徴づけ2018

    • Author(s)
      早川文代,風見由香利,阿久澤さゆり,井奥加奈,西成勝好,神山かおる
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌

      Volume: 65

    • NAID

      130007402307

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K00808
  • [Journal Article] 市販イチゴジャムにおける風味要素のTime-Intensityプロファイリング2017

    • Author(s)
      黒飛知香,干野隆芳, 羽倉義雄, 風見由香利,早川文代
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌

      Volume: 64 Pages: 549-558

    • NAID

      130006224081

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K00796
  • [Journal Article] Estimation of Subjective Internal Browning Severity Ratings for Scanned Images of Fuji Apples2017

    • Author(s)
      Kazuya MATSUBARA, Satoshi KASAI, Tomohiro MASUDA, Toshihiko SHOJI, Fumiyo HAYAKAWA, Yukari KAZAMI, Akifumi IKEHATA, Masatoshi YOSHIMURA, Yuko KUSAKABE, Yuji WADA
    • Journal Title

      Food Science and Technology Research

      Volume: 23 Issue: 4 Pages: 545-549

    • DOI

      10.3136/fstr.23.545

    • NAID

      130006069519

    • ISSN
      1344-6606, 1881-3984
    • Language
      English
    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K04500, KAKENHI-PUBLICLY-16H01682, KAKENHI-PROJECT-15K00796
  • [Journal Article] 日本人の食感表現2017

    • Author(s)
      早川文代
    • Journal Title

      日本語学

      Volume: 36 Pages: 56-63

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K00808
  • [Journal Article] 食べ物旬を味わう言葉「ねっとり」2017

    • Author(s)
      早川文代
    • Journal Title

      食育フォーラム

      Volume: 17 Pages: 54-55

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K00808
  • [Journal Article] 事象関連電位・磁場計測による他覚的嗅覚検査2017

    • Author(s)
      小早川達
    • Journal Title

      JOHNS (Journal of Otolaryngology, Head and Neck Surgery: 耳鼻咽喉科・頭頸部外科)

      Volume: 33(2) Pages: 175-178

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26245073
  • [Journal Article] 言葉と味わう季節の食べ物6「ラーメン」2017

    • Author(s)
      早川文代
    • Journal Title

      食品と容器

      Volume: 58 Pages: 711-712

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K00808
  • [Journal Article] 香質の同定と違和感評定に基づいた消費者による食品香料の選定方法2016

    • Author(s)
      小早川達・小俣貴宣・内田雅昭・松嵜直幸・高田定樹
    • Journal Title

      Journal of Aroma Science and Technology: AROMA RESEARCH

      Volume: 17(3) Pages: 84-89

    • NAID

      40020948571

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26245073
  • [Journal Article] 嗅覚の脳機能計測2016

    • Author(s)
      小早川達
    • Journal Title

      Clinical Neuroscience 月刊 臨床神経科学

      Volume: 34(12) Pages: 1339-1343

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26245073
  • [Journal Article] Sucrose release from agar gels and sensory perceived sweetness2016

    • Author(s)
      Kaoru Kohyama, Fumiyo Hayakawa, Yukari Kazami, Katsuyoshi Nishinari
    • Journal Title

      Food Hydrocolloids

      Volume: 60 Pages: 405-414

    • DOI

      10.1016/j.foodhyd.2016.04.003

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26282020
  • [Journal Article] Natural eating behavior of two types of hydrocolloid gels as measured by electromyography: Quantitative analysis of mouthful size effects2016

    • Author(s)
      Kaoru Kohyama, Fumiyo Hayakawa, Zhihong Gao, Sayaka Ishihara, Takahiro Funami, Katsuyoshi Nishinari
    • Journal Title

      Food Hydrocolloids

      Volume: 52 Pages: 243-252

    • DOI

      10.1016/j.foodhyd.2015.07.004

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26282020
  • [Journal Article] 食ふ:一日三回の知覚心理学実験演習2016

    • Author(s)
      小早川達
    • Journal Title

      Journal of Aroma Science and Technology: AROMA RESEARCH

      Volume: 17(2) Pages: 6-11

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26245073
  • [Journal Article] 一般食品における香りによる味質の増強2016

    • Author(s)
      小早川達
    • Journal Title

      生物科学

      Volume: 67(2) Pages: 104-115

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26245073
  • [Journal Article] 一口に入れる食品量で食べる速度や咀嚼回数をコントロールする2016

    • Author(s)
      神山かおる、早川文代、高智紅、風見由香利、西成勝好、船見孝博、石原清香、中尾理美
    • Journal Title

      食品試験研究成果情報

      Volume: 28 Pages: 58-59

    • Acknowledgement Compliant
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26282020
  • [Journal Article] 経験と文化による味覚・嗅覚の変化2015

    • Author(s)
      小早川達
    • Journal Title

      日本味と匂学会誌

      Volume: 22(2) Pages: 171-179

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26245073
  • [Journal Article] Development of a Time - Intensity Evaluation System for Consumers: Measuring Bitterness and Retronasal Aroma of Coffee Beverages in 106 Untrained Panelists2015

    • Author(s)
      Naomi Gotow, Ami Moritani, Yoshinobu Hayakawa, Akihito Akutagawa, Hiroshi Hashimoto, Tatsu Kobayakawa
    • Journal Title

      Journal of Food Science

      Volume: -

    • DOI

      10.1111/1750-3841.12880

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26245073
  • [Journal Article] 味覚・嗅覚の相互作用2015

    • Author(s)
      小早川達・後藤なおみ
    • Journal Title

      Progress in Medicine

      Volume: 35(4) Pages: 87-90

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26245073
  • [Journal Article] High consumption increases sensitivity to after-flavor of canned coffee beverages2015

    • Author(s)
      Gotow, N., Moritani, A., Hayakawa, Y., Akutagawa, A., Hashimoto, H., Kobayakawa, T.
    • Journal Title

      Food Quality and Preference

      Volume: 44 Pages: 162-171

    • DOI

      10.1016/j.foodqual.2015.04.007

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26245073
  • [Journal Article] 消費者パネルによるコーヒー飲料の風味特性に対する連続強度評定2014

    • Author(s)
      小早川達, 後藤なおみ
    • Journal Title

      日本味と匂学会誌

      Volume: 21(2) Pages: 167-178

    • NAID

      110009840849

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26245073
  • [Journal Article] Classification of Japanese texture terms2013

    • Author(s)
      Hayakawa F, Kazami Y, Nishinari K, Ioku K, Akuzawa S, Yamano Y, Baba Y, Kohyama K
    • Journal Title

      Journal of Texture Studies

      Volume: 44 Pages: 140-159

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500937
  • [Journal Article] Classification of Japanese texture terms2013

    • Author(s)
      Fumiyo Hayakawa, Yukari Kazami, Katsuyoshi Nishinari, Kana Ioku, Sayuri Akuzawa, Yoshimasa Yamano, Yasumasa Baba, Kaoru Kohyama
    • Journal Title

      Journal of Texture Studies

      Volume: 44 Pages: 140-159

    • DOI

      10.1111/jtxs.12006

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500963
  • [Journal Article] 日本語テクスチャー用語の対象食物名の収集と解析2011

    • Author(s)
      早川文代, 風見由香利, 井奥加奈, 阿久澤さゆり, 西成勝好, 神山かおる
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌

      Volume: 58 Pages: 359-374

    • NAID

      10029564481

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500700
  • [Journal Article] ジャムのテクスチャー用語リストの作成2011

    • Author(s)
      早川文代,長縄省吾,干野隆芳,風見由香利,神山かおる
    • Journal Title

      食品総合研究所研究報告

      Volume: 75 Pages: 45-54

    • NAID

      120005321082

    • URL

      http://www.naro.affrc.go.jp/publicity_report/publication/files/75_hokoku_p045-054.pdf

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500700
  • [Journal Article] 日本語テクスチャー用語の対象食物名の収集と解析2011

    • Author(s)
      早川文代, 風見由香利, 井奥加奈, 阿久澤さゆり, 西成勝好, 神山かおる
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌

      Volume: 58 Pages: 359-374

    • NAID

      10029564481

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500937
  • [Journal Article] 日本語テクスチャー用語の対象食物名の収集と解析2011

    • Author(s)
      早川文代,風見由香利,井奥加奈,阿久澤さゆり,西成勝好,神山かおる
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌

      Volume: 58(8) Pages: 359-374

    • NAID

      10029564481

    • URL

      https://www.jstage.jst.go.jp/article/nskkk/58/8/58_8_359/_pdf

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500700
  • [Journal Article] テクスチャー用語とオノマトペ2011

    • Author(s)
      早川文代
    • Journal Title

      おいしさの科学

      Volume: 1 Pages: 66-69

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500700
  • [Journal Article] Electromyographic Measurement of Eating Behaviors for Buckwheat Noodles2010

    • Author(s)
      Kohyama Kaoru、Hanyu Takashi、Hayakawa Fumiyo、Sasaki Tomoko
    • Journal Title

      Biosci. Biotechnol. Biochem.

      Volume: 74巻 Issue: 1 Pages: 56-62

    • DOI

      10.1271/bbb.90539

    • NAID

      10027550013

    • ISSN
      0916-8451, 1347-6947
    • Language
      English
    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21300274
  • [Journal Article] Sensory lexicon of brewed coffee for Japanese consumers, untrained coffee professionals and trained coffee tasters2010

    • Author(s)
      Hayakawa, F., et al.
    • Journal Title

      Journal of Sensory Studies

      Volume: 25 Pages: 917-939

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500700
  • [Journal Article] Lexicon for the sensory description of French bread in Japan2010

    • Author(s)
      Hayakawa, F., et al.
    • Journal Title

      Journal of Sensory Studies 25

      Pages: 76-93

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500700
  • [Journal Article] Electromyographic Measurement of Eating Behaviors for Buckwheat Noodles2010

    • Author(s)
      Hayakawa F, et al
    • Journal Title

      Bio.Biotech.Biochem.

      Volume: 74 Pages: 56-62

    • NAID

      10027550013

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500691
  • [Journal Article] Lexicon for the sensory description of French bread in Japan2010

    • Author(s)
      Fumiyo Hayakawa, Naoko Ukai, Junji Nishida, Yukari Kazami, Kaoru Kohyama
    • Journal Title

      Journal of Sensory Studies

      Volume: 25(1) Pages: 76-93

    • DOI

      10.1111/j.1745-459x.2009.00247.x

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500700
  • [Journal Article] Electromyographic Measurement of Eating Behaviors for Buckwheat Noodles2010

    • Author(s)
      Kohyama K, Hanyu T, Hayakawa F, Sasaki T
    • Journal Title

      Bioscience Biotechnology and Biochemistry 74

      Pages: 56-62

    • NAID

      10027550013

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500691
  • [Journal Article] 食感ブームの理由に迫る2010

    • Author(s)
      早川文代
    • Journal Title

      カバヤニュースレター 47

      Pages: 1-2

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500700
  • [Journal Article] Sensory lexicon of brewed coffee for Japanese consumers, untrained coffee professionals, and trained coffee tasters2010

    • Author(s)
      Hayakawa F, et al
    • Journal Title

      J.Sensory Studies

      Volume: 25 Pages: 917-939

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500691
  • [Journal Article] Effectiveness of Superheated Steam and Gas Catalytic Infrared Heat Treatments to Inactivate Salmonella on Raw Almonds2010

    • Author(s)
      Md.Latiful Bari, Nei D, Sotome I, Nishinari Y, Hayakawa F, Isobe S, Kawamoto S
    • Journal Title

      Foodborne Pathogens and Disease 7

      Pages: 7-7

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500691
  • [Journal Article] 官能評価のための用語リストの作成-フランスパンの評価用語-2010

    • Author(s)
      早川文代
    • Journal Title

      農業技術

      Volume: 65(9) Pages: 330-334

    • NAID

      40017275213

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500700
  • [Journal Article] ジャムのテクスチャー用語リストの作成2010

    • Author(s)
      早川文代, 他
    • Journal Title

      食品総合研究所研究報告

      Volume: 75 Pages: 45-54

    • NAID

      120005321082

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500700
  • [Journal Article] Lexicon for the sensory description of French bread in Japan2010

    • Author(s)
      Hayakawa F, et al
    • Journal Title

      J.Sensory Studies

      Volume: 25 Pages: 76-93

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500691
  • [Journal Article] Electromyographic measurement of eating behaviors for buckwheat noodles2010

    • Author(s)
      K.Kohyama, T.Hanyu, F.Hayakawa, T.Sasaki
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry 74

      Pages: 91-95

    • NAID

      10027550013

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21300274
  • [Journal Article] Sensory lexicon of brewed coffee for Japanese consumers, untrained coffee professionals and trained coffee tasters2010

    • Author(s)
      Fumiyo Hayakawa, Yukari Kazami, Hideto Wakayama, Rutsu Oboshi, Hiroyuki Tanaka, Gou Maeda, Chiaki Hoshino, Hidekazu Iwawaki, Tetsuo Miyabayashi
    • Journal Title

      Journal of Sensory Studies

      Volume: 25(6) Pages: 917-939

    • DOI

      10.1111/j.1745-459x.2010.00313.x

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500700
  • [Journal Article] Lexicon for the sensory description of French bread in Japan2010

    • Author(s)
      Hayakawa F, Ukai N, Nishida J, Kazami Y, Kohyama K
    • Journal Title

      Journal of Sensory Studies 25

      Pages: 76-93

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500691
  • [Journal Article] 食感ブームの理由に迫るカバヤニュースレター2010

    • Author(s)
      早川文代
    • Journal Title

      カバヤ食品

      Volume: 47 Pages: 1-2

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500700
  • [Journal Article] Sensory lexicon of brewed coffee for Japanese consumers, untrained coffee professionals, and trained coffee tasters2010

    • Author(s)
      Hayakawa F, Kazami Y, Wakayama H, Oboshi R, Tanaka H, Maeda G, Hoshino C, Iwawaki H, Miyabayashi T
    • Journal Title

      Journal of Sensory Studies 25

      Pages: 917-939

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500691
  • [Journal Article] 官能評価による市販加工肉シュウマイの品質特性の比較2009

    • Author(s)
      吉田順子,添田博,菊池英夫,神山かおる,早川文代
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌 56

      Pages: 85-94

    • NAID

      10024854994

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500691
  • [Journal Article] Time-Intensity analysis of the sourness in gummy jellies on the Japanese market2009

    • Author(s)
      早川文代、風見由香利、藤本知子、菊池英夫、神山かおる
    • Journal Title

      Food Science and Technology Research 15(1)

      Pages: 83-90

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17300242
  • [Journal Article] Time-intensity analysis of the sourness of gummy jellies Available in Japan2009

    • Author(s)
      Hayakawa F, Kazami Y, Fujimoto S, Kikuchi H, Kohyama K
    • Journal Title

      Food Science and Technology Research 15

      Pages: 75-82

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500691
  • [Journal Article] Time-intensity analysis of sourness of commercially produced gummy jellies available in Japan2009

    • Author(s)
      F. Hayakawa, Y. Kazami, S. Fujimoto, H. Kikuchi, K. Kohyama
    • Journal Title

      Food Science and Technology Research 15(印刷中)

    • NAID

      10025348597

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500700
  • [Journal Article] Relations among mechanical properties, human bite parameters, and ease of chewing of solid foods with various textures2009

    • Author(s)
      Takahashi T,Hayakawa F, Kumagai M, Akiyama Y, Kohyama K
    • Journal Title

      Journal of Food Engineering 95

      Pages: 400-409

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500691
  • [Journal Article] Relations among mechanical properties, human bite parameters, and ease of chewing of solid foods with various textures2009

    • Author(s)
      Takahashi Toru、Kohyama Kaoru、Kumagai Masanori、Akiyama Yoshinobu、Hayakawa Fumiyo
    • Journal Title

      Journal of Food Engineering

      Volume: 23巻 Pages: 203-210

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21300274
  • [Journal Article] Time-Intensity analysis of the sourness in gummy jellies on the Japanese market2009

    • Author(s)
      早川文代, 風見由香利, 藤本知子, 菊池英夫, 神山かおる
    • Journal Title

      Food Science and Technology Research 15(1)

      Pages: 75-82

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17300242
  • [Journal Article] 食感を表す日本語2009

    • Author(s)
      早川文代
    • Journal Title

      健康

      Volume: 3 Pages: 52-53

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500700
  • [Journal Article] Time-intensity analysis of sourness of commercially produced gummy jellies available in Japan2009

    • Author(s)
      Fumiyo Hayakawa, Yukari Kazami, Satoko Fujimoto, Hideo Kikuchi, Kaoru Kohyama
    • Journal Title

      Food Science and Technology Research

      Volume: 15(1) Pages: 75-82

    • NAID

      10025348597

    • URL

      https://www.jstage.jst.go.jp/article/fstr/15/1/15_1_75/_pdf

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500700
  • [Journal Article] 官能評価による市販加工肉シュウマイの品質特性の比較2009

    • Author(s)
      吉田順子,添田博,菊池英夫,神山かおる,早川文代
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌 56(印刷中)

    • NAID

      10024854994

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500700
  • [Journal Article] 官能評価による市販加工肉シュウマイの品質特性の比較2009

    • Author(s)
      吉田順子,添田博,菊池英夫,神山かおる,早川文代
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌

      Volume: 56(2) Pages: 85-94

    • NAID

      10024854994

    • URL

      https://www.jstage.jst.go.jp/article/nskkk/56/2/56_2_85/_pdf

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500700
  • [Journal Article] Relations among mechanical properties, human bite parameters, and ease of chewing of solid foods with various textures2009

    • Author(s)
      T.Takahashi, F.Hayakawa, M.Kumagai, Y.Akiyama, K.Kohyama
    • Journal Title

      Journal of Food Engineering 23

      Pages: 203-210

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21300274
  • [Journal Article] 食感を表す日本語2009

    • Author(s)
      早川文代
    • Journal Title

      健康 2009年秋号

      Pages: 52-53

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500700
  • [Journal Article] Modulation of biting procedures induced by the sensory evaluation of cheese hardness with different definitions2008

    • Author(s)
      檀 はるか, 早川 文代, 神山 かおる
    • Journal Title

      Appetite 50(1)

      Pages: 158-166

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17300242
  • [Journal Article] Characterization of Food Physical Properties by the Mastication Parameters Measured by Electromyography of the Jaw-Closing Muscles and Mandibular Kinematics in Young Adults2008

    • Author(s)
      Kohyama K, Sasaki T, Hayakawa F
    • Journal Title

      Bioscience Biotechnology and Biochemistry 72

      Pages: 1690-1695

    • NAID

      10027529446

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500691
  • [Journal Article] Characterization of food physical properties by the mastication parameters measured by electromyography of jaw closing muscles and mandibular kinematics of young adults2008

    • Author(s)
      神山かおる、佐々木朋子、早川文代
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry 72(7)

      Pages: 1690-1695

    • NAID

      10027529446

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17300242
  • [Journal Article] Comparative study of texture terms : English, French, Japanese, and Chinese2008

    • Author(s)
      Kohno K, Hayakawa F, Xichang W, Shunsheng C, Yokoyama M, Kasai M, Takeuchi F, Hatae K
    • Journal Title

      Journal of Texture Studies 39

      Pages: 530-568

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500691
  • [Journal Article] 高齢者に対する牛肉の食べやすさの調理による向上2008

    • Author(s)
      戸田貞子,早川文代,香西みどり,畑江敬子
    • Journal Title

      日本家政学会誌 59

      Pages: 881-890

    • NAID

      110007008532

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500691
  • [Journal Article] Modulation of biting procedures induced by the sensory evaluation of cheese hardness with different definitions2008

    • Author(s)
      檀はるか、早川文代、神山かおる
    • Journal Title

      Appetite 51(1)

      Pages: 158-166

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17300242
  • [Journal Article] テクスチャー(食感)を表す多彩な日本語2008

    • Author(s)
      早川文代
    • Journal Title

      豆類時報 52

      Pages: 42-46

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500700
  • [Journal Article] テクスチャー(食感)を表す多彩な日本語2008

    • Author(s)
      早川文代
    • Journal Title

      豆類時報

      Volume: 52 Pages: 42-46

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500700
  • [Journal Article] Characterization of food physical properties by the mastication parameters measured by electromyography of jaw closing muscles and mandibular kinematics of young adults2008

    • Author(s)
      神山かおる, 佐々木朋子, 早川文代
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry 72(7)

      Pages: 1690-1695

    • NAID

      10027529446

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17300242
  • [Journal Article] Textural evaluation of rice cake by chewing and swallowing measurements on human subjects2007

    • Author(s)
      神山かおる, 早川文代 他4名
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry 71(2)

      Pages: 358-365

    • NAID

      10027511235

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17300242
  • [Journal Article] 固形状食品における力学物性と咀嚼挙動との関係2007

    • Author(s)
      神山かおる、早川文代
    • Journal Title

      日本咀嚼学会雑誌 17(1)

      Pages: 35-44

    • NAID

      10019738239

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17300242
  • [Journal Article] 性別・年齢別・地域別にみた日本語テクスチャー用語の認知状況 日本語テクスチャー表現に関する研究(第3報)2007

    • Author(s)
      早川文代、井奥加奈、阿久澤さゆり、米田千恵、風見由香利、西成勝好、中村好宏、馬場康維、神山かおる
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌 54(11)

      Pages: 488-502

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17300242
  • [Journal Article] 固形状食品における力学物性と咀嚼挙動との関係2007

    • Author(s)
      神山 かおる, 早川 文代
    • Journal Title

      日本咀嚼学会雑誌 17(1)

      Pages: 35-44

    • NAID

      10019738239

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17300242
  • [Journal Article] Textural evaluation of rice cake by chewing and swallowing measurements on human subjects2007

    • Author(s)
      神山かおる、澤田寛子、野仲美保、小堀千春、早川文代、佐々木朋子
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry 71(2)

      Pages: 358-365

    • NAID

      10027511235

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17300242
  • [Journal Article] 性別・年齢別・地域別にみた日本語テクスチャー用語の認知状況日本語テクスチャー表現に関する研究(第3報)2007

    • Author(s)
      早川 文代, 神山 かおる, 他7名
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌 54(11)

      Pages: 488-502

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17300242
  • [Journal Article] 質問紙法による消費者のテクスチャー語彙調査 日本語テクスチャー表現に関する研究(第2報)2006

    • Author(s)
      早川文代, 神山かおる 他6名
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌 53(6)

      Pages: 327-336

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17300242
  • [Journal Article] テクスチャーを表現する擬音語・擬態語を用いた食感性解析2006

    • Author(s)
      池田岳郎、早川文代、神山かおる
    • Journal Title

      日本食品工学会誌 7(2)

      Pages: 119-128

    • NAID

      130003840499

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17300242
  • [Journal Article] 質問紙法による消費者のテクスチャー語彙調査2006

    • Author(s)
      早川 文代 他
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌 53・6

      Pages: 327-336

    • NAID

      10019258966

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500554
  • [Journal Article] 日本語のテクスチャー表現2006

    • Author(s)
      早川文代
    • Journal Title

      おいしさの科学 1(1)

      Pages: 39-44

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17300242
  • [Journal Article] 質問紙法による消費者のテクスチャー語彙調査2006

    • Author(s)
      早川 文代 他
    • Journal Title

      日本食品科学工業会誌 53・6

      Pages: 327-336

    • NAID

      10019258966

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500554
  • [Journal Article] 質問紙法による消費者のテクスチャー語彙調査日本語テクスチャー表現に関する研究(第2報)2006

    • Author(s)
      早川文代、井奥加奈、阿久澤さゆり、米田千恵、風見由香利、西成勝好、馬場康維、神山かおる
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌 53(6)

      Pages: 327-336

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17300242
  • [Journal Article] テクスチャーを表現する擬音語・擬態語を用いた食感性解析2006

    • Author(s)
      池田岳郎, 早川文代, 神山かおる
    • Journal Title

      日本食品工学会誌 7(2)

      Pages: 119-128

    • NAID

      130003840499

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17300242
  • [Journal Article] Research Survey of Japanese Consumers on Texture Vocabulary2006

    • Author(s)
      F.Hayakawa
    • Journal Title

      Nippon Shokuhin Kagaku Kougaku Kaishi 53, 6

      Pages: 327-336

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500554
  • [Journal Article] 日本語テクスチャー用語の収集2005

    • Author(s)
      早川文代、井奥加奈、阿久澤さゆり、齋藤昌義、西成勝好、山野善正、神山かおる
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌 52(8)

      Pages: 337-346

    • NAID

      10019043861

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17300242
  • [Journal Article] 食味表現の背景にあるもの(1~3)2005

    • Author(s)
      早川文代
    • Journal Title

      Foods & Food Ingredients Journal of Japan 210(3), 210(8), 210(11)

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17300242
  • [Journal Article] 日本語テクスチャー用語の収集2005

    • Author(s)
      早川文代, 井奥加奈, 阿久澤さゆり, 齋藤昌義, 西成勝好, 山野善正, 神山かおる
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌 52(8)

      Pages: 337-346

    • NAID

      10019043861

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17300242
  • [Journal Article] 食味表現の背景にあるもの(1〜3)2005

    • Author(s)
      早川文代
    • Journal Title

      Foods & Food Ingredients Journal of Japan 210(3), 210(8), 210(11)

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17300242
  • [Journal Article] 日本語テクスチャー用語の収集2005

    • Author(s)
      早川文代 他
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌 52(8)

      Pages: 337-346

    • NAID

      10019043861

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500554
  • [Presentation] 食感表現と官能評価2018

    • Author(s)
      早川文代
    • Organizer
      食品品質保持技術研究会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K00808
  • [Presentation] 官能評価用語について2017

    • Author(s)
      早川文代
    • Organizer
      「コク」研究会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K00808
  • [Presentation] 呼吸センサを伴う前後鼻腔経路嗅覚ディスプレイの開発2017

    • Author(s)
      和田有史・鳴海拓志・角谷雄哉・森数馬・小早川達・國枝里美・河合崇行・日下部裕子
    • Organizer
      電子情報通信学会ヒューマン情報処理研究会
    • Place of Presentation
      脳情報通信融合研究センター(大阪府吹田市)
    • Year and Date
      2017-03-09
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26245073
  • [Presentation] 日本語の食感表現と官能評価2017

    • Author(s)
      早川文代
    • Organizer
      食品技術士センター月例会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K00808
  • [Presentation] 官能評価用語について2017

    • Author(s)
      早川文代
    • Organizer
      コク研究会講演
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K00796
  • [Presentation] 日本語の食感表現2017

    • Author(s)
      早川文代
    • Organizer
      山梨県学校給食大会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K00796
  • [Presentation] 呼吸と連動した後鼻腔経路嗅覚刺激による味覚強度増強効果2016

    • Author(s)
      角谷雄哉・鳴海拓志・小早川達・河合崇行・日下部裕子・國枝里美・和田有史
    • Organizer
      日本官能評価学会2016年度大会
    • Place of Presentation
      日本女子大学(東京都文京区)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26245073
  • [Presentation] 前後鼻腔経路嗅覚刺激提示と知覚強度2016

    • Author(s)
      和田有史・森数馬・鳴海拓志・小早川達・角谷雄哉・河合崇行・日下部裕子
    • Organizer
      第18回香り・味と生体情報研究会
    • Place of Presentation
      伊勢屋旅館(長崎県雲仙市)
    • Year and Date
      2016-06-02
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26245073
  • [Presentation] Perceptual learning for olfaction and gustation in aftertaste, using canned coffee beverage2015

    • Author(s)
      Kobayakawa, T., Moritani, A., Hayakawa, Y., Akutagawa, A., Hashimoto, H., Gotow, N.
    • Organizer
      Pangborn 2015, 11th Pangborn Sensory Science Symposium
    • Place of Presentation
      ヨーテボリ(スウェーデン)
    • Year and Date
      2015-08-20
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26245073
  • [Presentation] 飲料摂取時の鼻腔香気の味覚強度に対する影響2015

    • Author(s)
      小早川達,・後藤なおみ
    • Organizer
      日本味と匂学会第49回大会
    • Place of Presentation
      じゅうろくプラザ(岐阜県岐阜市)
    • Year and Date
      2015-09-24
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26245073
  • [Presentation] 呼吸との同期を制御した匂い呈示装置の開発2015

    • Author(s)
      森数馬・鳴海拓志・小早川達・和田有史
    • Organizer
      第16回香り・味と生体情報研究会
    • Place of Presentation
      べっちん館(熊本県南小国町)
    • Year and Date
      2015-06-11
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26245073
  • [Presentation] 簡易型呼吸連動嗅覚刺激提示装置による多段階刺激提示と強度評定2015

    • Author(s)
      森数馬・鳴海拓志・小早川達・松原和也・和田有史
    • Organizer
      日本基礎心理学会第34回大会
    • Place of Presentation
      大阪樟蔭大学(大阪府東大阪市)
    • Year and Date
      2015-11-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26245073
  • [Presentation] 呼吸状態に応じて匂い刺激を呈示する装置の作成2015

    • Author(s)
      森数馬・鳴海拓志・小早川達・和田有史
    • Organizer
      日本心理学会第79回大会
    • Place of Presentation
      名古屋国際会議場(愛知県名古屋市)
    • Year and Date
      2015-09-22
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26245073
  • [Presentation] 力学特性の異なるゲルの一口量が咀嚼挙動に及ぼす影響の表面筋電位による解析2014

    • Author(s)
      神山かおる,高智紅,早川文代
    • Organizer
      第20回日本摂食嚥下リハビリテーション学会学術大会
    • Place of Presentation
      新宿NSビル(東京都新宿区)
    • Year and Date
      2014-09-06
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26282020
  • [Presentation] 食文化による味覚の感知しやすさと感覚的強度の関係性の変化2014

    • Author(s)
      小早川達, 後藤なおみ, 小林剛史
    • Organizer
      日本味と匂学会第48回大会
    • Place of Presentation
      清水文化会館マリナート(静岡県静岡市)
    • Year and Date
      2014-10-03
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26245073
  • [Presentation] イチゴジャムにおけるペクチンの種類と濃度がテクスチャーおよびフレーバーリリースに与える影響2014

    • Author(s)
      黒飛智香,干野隆芳,風見由香利,神山かおる,早川文代
    • Organizer
      日本食品科学工学会第61回大会
    • Place of Presentation
      中村学園大学(福岡県福岡市)
    • Year and Date
      2014-08-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26282020
  • [Presentation] 種々の食物名との関係からみた日本語テクスチャー用語の特徴づけ2013

    • Author(s)
      早川 文代,風見 由香利,阿久澤 さゆり,井奥 加奈
    • Organizer
      日本家政学会
    • Place of Presentation
      昭和女子大学(東京都)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500963
  • [Presentation] 官能評価によるゲル状食品の「食べにくさ」の数値化と要因の解析2012

    • Author(s)
      早川文代、他
    • Organizer
      日本食品科学工学会第59回大会
    • Place of Presentation
      藤女子大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500937
  • [Presentation] Relations between mastication variables, mechanical properties and sensory scores of cheese samples with various textures2011

    • Author(s)
      Kohyama Kaoru、Hayakawa Fumiyo、Sasaki Tomoko
    • Organizer
      The 16th Gums and Stabilisers for the Food Industry
    • Place of Presentation
      Conference Centre Hof van Wageningen(オランダ)
    • Year and Date
      2011-06-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21300274
  • [Presentation] 食品の官能評価とオノマトペ2011

    • Author(s)
      早川文代
    • Organizer
      日本心理学会第75回大会
    • Place of Presentation
      日本大学
    • Year and Date
      2011-09-16
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500700
  • [Presentation] ヒト咀嚼計測による蕎麦の「噛む」または「すする」食べ方の解析2011

    • Author(s)
      神山かおる、田中敏江、佐々木朋子、早川文代
    • Organizer
      日本食品工学会第12回年次大会
    • Place of Presentation
      京都テルサ(京都府)
    • Year and Date
      2011-08-06
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21300274
  • [Presentation] 食品の官能評価とオノマトペ2011

    • Author(s)
      早川文代
    • Organizer
      日本心理学会第75回大会
    • Place of Presentation
      日本大学(東京都)
    • Year and Date
      2011-09-16
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500700
  • [Presentation] カードランを使用した餅様食品のテクスチャー評価2011

    • Author(s)
      梯悦宏、木田隆生、早川文代、佐々木朋子、神山かおる
    • Organizer
      第60回高分子討論会
    • Place of Presentation
      岡山大学(岡山県)
    • Year and Date
      2011-09-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21300274
  • [Presentation] Relation between mastication variables, mechanical properties and sensory scores of cheese samples with various textures2011

    • Author(s)
      Kaoru Kohyama, Fumiyo Hayakawa, Tamoko Sasaki
    • Organizer
      The 16th Gums and Stabilisers for the Food Industry
    • Place of Presentation
      Conference Centre Hof van Wageningen(オランダ)
    • Year and Date
      2011-06-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21300274
  • [Presentation] ヒトの咀嚼筋筋電位と機器測定によるカードランを含有した餅様食品の(粘り・歯切れに関する)テクスチャー評価2011

    • Author(s)
      梯悦宏、木田隆生、早川文代、佐々木朋子、神山かおる
    • Organizer
      日本食品科学工学会第58回年次大会
    • Place of Presentation
      東北大学(宮城県)
    • Year and Date
      2011-09-11
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21300274
  • [Presentation] 食品の官能評価とオノマトペ2011

    • Author(s)
      早川文代
    • Organizer
      日本心理学会第75回大会
    • Place of Presentation
      日本大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500937
  • [Presentation] ヒト咀嚼筋の筋電図と筋音図の同時計測によるテクスチャーの異なる食品摂食過程の解析2011

    • Author(s)
      神山かおる、高智紅、田中敏江、島田宏美、谷脇満、早川文代、船見孝博
    • Organizer
      日本食品科学工学会第58回年次大会
    • Place of Presentation
      東北大学(宮城県)
    • Year and Date
      2011-09-11
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21300274
  • [Presentation] 日本人の食感表現2011

    • Author(s)
      早川文代
    • Organizer
      日本農芸化学会関東支部2011年度第1回支部例会
    • Place of Presentation
      明治大学(東京都)(招待講演)
    • Year and Date
      2011-07-09
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500700
  • [Presentation] ゲル状食品のテクスチャー用語の体系化2011

    • Author(s)
      早川文代,風見由香利,阿久澤さゆり,井奥加奈,西成勝好
    • Organizer
      日本家政学会第63回大会
    • Place of Presentation
      広島大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23500937
  • [Presentation] 日本人の食感表現2011

    • Author(s)
      早川文代
    • Organizer
      日本農芸化学会関東支部2011年度第1回支部例会
    • Place of Presentation
      明治大学
    • Year and Date
      2011-07-09
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500700
  • [Presentation] チーズにおける力学特性とヒトの咀嚼特性との対応2010

    • Author(s)
      神山かおる, 早川文代, 河内公恵, 持地恭子, 塩田誠
    • Organizer
      第58回レオロジー討論会
    • Place of Presentation
      仙台国際センター
    • Year and Date
      2010-10-06
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21300274
  • [Presentation] 咀嚼筋筋電図を利用したチーズのテクスチャー測定2010

    • Author(s)
      神山かおる、早川文代、河内公恵、持地恭子、塩田誠
    • Organizer
      日本食品科学工学会第57回大会
    • Place of Presentation
      東京農業大学(東京都)
    • Year and Date
      2010-09-02
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21300274
  • [Presentation] チーズのテクスチャーにおける、官能特性、機器測定値と咀嚼筋筋電図パラメータとの関係2010

    • Author(s)
      神山かおる, 早川文代
    • Organizer
      日本咀嚼学会第21回学術大会
    • Place of Presentation
      東京医科歯科大学
    • Year and Date
      2010-10-02
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21300274
  • [Presentation] チーズにおける力学特性とヒトの咀嚼特性との対応2010

    • Author(s)
      神山かおる、早川文代、河内公恵、持地恭子、塩田誠
    • Organizer
      第58回レオロジー討論会
    • Place of Presentation
      仙台国際センター(宮城県)
    • Year and Date
      2010-10-06
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21300274
  • [Presentation] Monitoring human eating behaviour with inexpensive sensors2010

    • Author(s)
      Kohyama, K., Hayakawa, F., Sasaki, T.
    • Organizer
      International Conference on Food Oral Processing
    • Place of Presentation
      University of Leeds, UK
    • Year and Date
      2010-07-06
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21300274
  • [Presentation] チーズテクスチャーにおける、官能特性、機器測定値と咀嚼筋筋電図パラメータとの関係2010

    • Author(s)
      神山かおる、早川文代
    • Organizer
      日本咀嚼学会第21回学術大会
    • Place of Presentation
      東京医科歯科大学(東京都)
    • Year and Date
      2010-10-02
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21300274
  • [Presentation] 蕎麦のテクスチャーにおける調理後の時間変化2010

    • Author(s)
      神山かおる、羽生隆、早川文代、佐々木朋子
    • Organizer
      日本農芸化学会2010年度大会
    • Place of Presentation
      東京大学(東京都)
    • Year and Date
      2010-03-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21300274
  • [Presentation] 蕎麦のテクスチャーにおける調理後の時間変化2010

    • Author(s)
      神山かおる, 羽生隆, 早川文代, 佐々木朋子
    • Organizer
      日本農芸化学会2010年度大会
    • Place of Presentation
      東京大学
    • Year and Date
      2010-03-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21300274
  • [Presentation] Monitoring human eating behaviour with inexpensive sensors2010

    • Author(s)
      Kohyama Kaoru、Hayakawa Fumiyo、Sasaki Tomoko
    • Organizer
      International Conference on Food Oral Processing
    • Place of Presentation
      University of Leeds(英国)
    • Year and Date
      2010-07-06
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21300274
  • [Presentation] 食物名からみた日本語テクスチャー用語の特徴づけ2010

    • Author(s)
      早川文代,風見由香利,阿久澤さゆり,井奥加奈,神山かおる
    • Organizer
      日本食品科学工学会第57回大会
    • Place of Presentation
      東京農業大学
    • Year and Date
      2010-09-02
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500700
  • [Presentation] 日本人の食感表現2010

    • Author(s)
      早川文代
    • Organizer
      全国学校栄養士協議会京都府支部研究会
    • Place of Presentation
      京都府学校給食会(招待講演)
    • Year and Date
      2010-06-18
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500700
  • [Presentation] 日本人の食感表現2010

    • Author(s)
      早川文代
    • Organizer
      全国学校栄養士協議会京都府支部研究会
    • Place of Presentation
      京都府学校給食会
    • Year and Date
      2010-06-18
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500700
  • [Presentation] 咀嚼筋筋電図を利用したチーズのテクスチャー測定2010

    • Author(s)
      神山かおる, 早川文代, 河内公恵, 持地恭子, 塩田誠
    • Organizer
      日本食品科学工学会第57回大会
    • Place of Presentation
      東京農業大学
    • Year and Date
      2010-09-02
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21300274
  • [Presentation] Food mechanical properties measured at very large deformation modulate human mastication behaviour2009

    • Author(s)
      K.Kohyama, T.Sasaki, F.Hayakawa
    • Organizer
      The 8th Pangborn Sensory Science Symposium
    • Place of Presentation
      Stazione Leopolda Italy, Florence, Italy
    • Year and Date
      2009-07-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21300274
  • [Presentation] Food mechanical properties measured at very large deformation modulate human mastication behaviour2009

    • Author(s)
      Kohyama Kaoru、Sasaki Tomoko、Hayakawa Fumiyo
    • Organizer
      The 8th Pangborn Sensory Science Symposium
    • Place of Presentation
      Stazione Leopolda Florence(イタリア)
    • Year and Date
      2009-07-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21300274
  • [Presentation] Texture evaluation of rice cake by human mastication measurement2008

    • Author(s)
      神山かおる、早川文代、佐々木朋子
    • Organizer
      14th World Congress of Food Science and Technology IUFoST 2008
    • Place of Presentation
      上海光大会展中心
    • Year and Date
      2008-10-22
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17300242
  • [Presentation] ヒトの咀嚼測定パラメータを用いた食品の特性解析2007

    • Author(s)
      神山かおる、早川文代
    • Organizer
      第18回日本咀嚼学会学術大会
    • Place of Presentation
      千里ライフサイエンスセンター
    • Year and Date
      2007-08-25
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17300242
  • [Presentation] 固形状食品の咀嚼特性値とレオロジー特性値との関係2007

    • Author(s)
      高橋徹、熊谷昌則、秋山美展、早川文代、神山かおる
    • Organizer
      第55回レオロジー討論会
    • Place of Presentation
      朱鷺メッセ
    • Year and Date
      2007-11-01
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17300242
  • [Presentation] Time-Intensity法による市販グミキャンディの味の評価2007

    • Author(s)
      早川文代、風見由香利、藤本知子、神山かおる
    • Organizer
      日本官能評価学会2007年度大会
    • Place of Presentation
      東京農業大学
    • Year and Date
      2007-11-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17300242
  • [Presentation] かたさ評価中の咀嚼挙動の解析2006

    • Author(s)
      檀はるか、早川文代、神山かおる
    • Organizer
      日本官能評価学会2006年度大会
    • Place of Presentation
      東京農業大学
    • Year and Date
      2006-11-25
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17300242
  • [Presentation] 擬音語・擬態語を用いた食品のレオロジーと感性に関する研究2005

    • Author(s)
      池田岳郎、早川文代、神山かおる
    • Organizer
      第53回レオロジー討論会
    • Place of Presentation
      豊橋技術科学大学
    • Year and Date
      2005-11-26
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17300242
  • [Presentation] 日本語テクスチャー用語の体系化と論理的官能評価への利用

    • Author(s)
      早川文代
    • Organizer
      日本食品科学工学会第59回大会
    • Place of Presentation
      藤女子大学(北海道)
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500963
  • [Presentation] 官能評価によるゲル状食品の「食べにくさ」の数値化と要因の解析

    • Author(s)
      早川文代、風見由香利、石原清香、中尾里美、船見孝博、神山かおる
    • Organizer
      日本食品科学工学会第59回大会
    • Place of Presentation
      藤女子大学(北海道)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500963
  • [Presentation] Mouthful size effects on mastication effort during eating of various hydrocolloid gels as model foods

    • Author(s)
      Kaoru Kohyama, Fumiyo Hayakawa, Zhihong Gao, Sayaka Ishihara, Satomi Nakao, Takahiro Funami
    • Organizer
      3rd International Conference on Food Oral Processing
    • Place of Presentation
      ホフ・ファン・ワーゲニンゲン会議場,オランダ・ワーゲニンゲン市
    • Year and Date
      2014-06-29 – 2014-07-02
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26282020
  • 1.  AKUZAWA Sayuri (60256641)
    # of Collaborated Projects: 5 results
    # of Collaborated Products: 3 results
  • 2.  KOHYAMA Kaoru (00353938)
    # of Collaborated Projects: 4 results
    # of Collaborated Products: 64 results
  • 3.  FUJITA Naoko (90315599)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 4.  SASAKI Tomoko (10353939)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 14 results
  • 5.  KUSAKABE YUKO (90353937)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 6.  花城 勲 (30336325)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 7.  KUMAGAI Hitoshi (20215015)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 2 results
  • 8.  TANIGOME Atsuko (30586326)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 9.  MATSUSHIMA Ryo (80403476)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 10.  UCHINO Masataka (00328543)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 11.  WADA Yuji (30366546)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 8 results
  • 12.  鳴海 拓志 (70614353)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 6 results
  • 13.  小早川 達 (70357010)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 20 results
  • 14.  河合 崇行 (50425550)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 3 results
  • 15.  白井 述 (50554367)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 16.  飯島 陽子 (90415456)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 17.  佐藤 大 (30454052)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 18.  及川 彰 (50442934)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 19.  YASUOKA Toshikazu
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 20.  MASUDA Tomohiro
    # of Collaborated Projects: 0 results
    # of Collaborated Products: 1 results

URL: 

Are you sure that you want to connect your ORCID iD to this researcher?
* This action can be performed only by the researcher themselves.

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi