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Suwabe Takeshi  諏訪部 武

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SUWABE Takeshi  諏訪部 武

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Researcher Number 00610312
Other IDs
Affiliation (Current) 2025: 朝日大学, 歯学部, 准教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2017 – 2022: 朝日大学, 歯学部, 准教授
2016: 朝日大学, 歯学部, 講師
2013 – 2014: 朝日大学, 歯学部, 講師
2011 – 2012: 大阪歯科大学, 歯学部, 助教
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Functional basic dentistry / Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
Except Principal Investigator
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related / Eating habits
Keywords
Principal Investigator
味覚 / 孤束核 / 延髄 / ラット / アンジオテンシンⅡ受容体 / 味覚受容体 / アンジオテンシンⅡ / 三叉神経節 / 口腔感覚 / 栄養 / 膝神経節 / レニン-アンジオテンシン系 / 傍腕核 … More
Except Principal Investigator
… More 歯周組織 / 味覚センサー発現細胞 / 代謝 / 食欲 / 食習慣 / 口腔脳腸連関 / 三叉神経節 / 膝神経節 / 香料 / 迷走神経切断 / 食欲不振 / 摂食行動 / 味覚センサー / 偏食 / 食行動 / 味質識別 / 味覚嫌悪学習 / 混合味 / 味覚神経 / 口腔感覚 / 味覚 / 食物嫌悪学習 Less
  • Research Projects

    (6 results)
  • Research Products

    (24 results)
  • Co-Researchers

    (3 People)
  •  味覚センサー発現細胞が担う食欲・代謝調節や歯周組織防御能に食習慣が及ぼす影響

    • Principal Investigator
      安尾 敏明
    • Project Period (FY)
      2022 – 2024
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
    • Research Institution
      Asahi University
  •  Analysis of sensing of nutritional status and nutritional status-dependent modulation of gustatory transmission in the geniculate ganglionPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Suwabe Takeshi
    • Project Period (FY)
      2020 – 2022
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
    • Research Institution
      Asahi University
  •  Elucidation of the effects of unbalanced diet on both ingestive behavior and oral-gut-brain circuit starting from taste sensors

    • Principal Investigator
      Yasuo Toshiaki
    • Project Period (FY)
      2019 – 2021
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
    • Research Institution
      Asahi University
  •  Basic studies of the conditioned aversion learning elicited by mixed stimuli of foods as CS

    • Principal Investigator
      Sako Noritaka
    • Project Period (FY)
      2016 – 2018
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      Asahi University
  •  Role of gustatory input in development of the nucleus of the solitary tract.Principal Investigator

    • Principal Investigator
      SUWABE Takeshi
    • Project Period (FY)
      2012 – 2014
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Functional basic dentistry
    • Research Institution
      Asahi University
      Osaka Dental University
  •  味覚神経系の成熟・維持における味覚性入力の役割の解析Principal Investigator

    • Principal Investigator
      諏訪部 武
    • Project Period (FY)
      2011 – 2012
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Research Activity Start-up
    • Research Field
      Functional basic dentistry
    • Research Institution
      Osaka Dental University

All 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2014 2012 Other

All Journal Article Presentation

  • [Journal Article] 総説 日本味と匂学会第53 回大会シンポジウムより ラット膝神経節のレニン-アンジオテンシン系について2020

    • Author(s)
      諏訪部 武
    • Journal Title

      The Japanese Journal of Taste and Smell Research

      Volume: 27 Issue: 2 Pages: 51-55

    • DOI

      10.18965/tasteandsmell.27.2_51

    • NAID

      130007988035

    • ISSN
      1340-4806, 2424-1326
    • Language
      Japanese
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K11542
  • [Journal Article] 2種類の味物質混合により生じたラット鼓索神経応答の抑制2018

    • Author(s)
      山村知暉、安尾敏明、諏訪部武、硲哲崇
    • Journal Title

      日本味と匂学会第52回大会Proceeding集

      Volume: -

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K00924
  • [Presentation] 糖尿病モデルラットの膝神経節におけるレニン-アンジオテンシン系について2023

    • Author(s)
      諏訪部武、安尾敏明、硲哲崇、高橋慎平
    • Organizer
      日本生理学会 第100回記念大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K11542
  • [Presentation] 三叉神経節、膝神経節および錐体/節状神経節における味覚受容体関連の遺伝子発現について2022

    • Author(s)
      諏訪部武、安尾敏明、硲哲崇、中村文彦、高橋慎平
    • Organizer
      日本味と匂学会 第56回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K11542
  • [Presentation] ラットの膝神経節と三叉神経節におけるACE2、TMPRSS2およびneuropilin-1の発現について2022

    • Author(s)
      諏訪部 武,安尾 敏明,硲 哲崇,中村 文彦
    • Organizer
      第99回日本生理学会大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K11542
  • [Presentation] ラットの膝神経節細胞におけるACE2,TMPRSS2およびneuropilin-1の発現について2021

    • Author(s)
      諏訪部 武,安尾 敏明,硲 哲崇,中村 文彦
    • Organizer
      第63回歯科基礎医学会学術大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K11542
  • [Presentation] ラット膝神経節におけるACE2、TMPRSS2およびneuropilin-1の発現について2021

    • Author(s)
      諏訪部 武,安尾 敏明,硲 哲崇,中村 文彦
    • Organizer
      日本味と匂学会第55回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K11542
  • [Presentation] ラットの口腔顔面感覚の神経節におけるアンジオテンシンⅡ受容体と上皮性ナトリウムイオンチャネルについて2021

    • Author(s)
      諏訪部 武、安尾 敏明、硲 哲崇、中村 文彦
    • Organizer
      第126回 日本解剖学会総会・全国学術集会 第98回 日本生理学会大会 合同大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K11542
  • [Presentation] ラットの味覚神経節細胞における栄養素感知のメカニズムについて2020

    • Author(s)
      諏訪部 武、安尾 敏明、硲 哲崇
    • Organizer
      第62回歯科基礎医学会学術大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K11542
  • [Presentation] ラットの口腔顔面感覚の神経節におけるレニン-アンジオテンシン系について2020

    • Author(s)
      諏訪部 武、安尾 敏明、硲 哲崇、中村 文彦
    • Organizer
      日本味と匂学会第54回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K11542
  • [Presentation] Behavioral and neural characteristics of recognition of the binary taste mixture in rats2019

    • Author(s)
      Tomoki Yamamura, Yoshihisa Katagawa, Toshiaki Yasuo, Takeshi Suwabe and Noritaka Sako
    • Organizer
      The 9th Federation of the Asian and Oceanian Physiological Societies Congress (FAOPS2019)
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K00924
  • [Presentation] 2種混合味溶液を呈示されたラットの鼓索神経応答の特徴2018

    • Author(s)
      山村知暉、安尾敏明、諏訪部武、硲哲崇
    • Organizer
      日本味と匂学会第52回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K00924
  • [Presentation] ショ糖にキニーネ、または塩酸を混合した混合味溶液刺激時のラット鼓索神経応答2018

    • Author(s)
      山村知暉、安尾敏明、諏訪部武、硲哲崇
    • Organizer
      第60回歯科基礎医学会学術大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K00924
  • [Presentation] 嗜好性の異なる混合味溶液の識別とそれに関わる神経の検索2018

    • Author(s)
      山村知暉、安尾敏明、諏訪部武、硲哲崇
    • Organizer
      第3回食欲・食嗜好の分子・神経基盤研究会(食欲・食嗜好研究会)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K00924
  • [Presentation] Recognition of the component of the binary taste mixtures in the rats denervated taste nerves2018

    • Author(s)
      Yamamura, T., Yasuo, T., Suwabe, T. and Sako, N.
    • Organizer
      The 95th Annual Meetings of the Physiological Society of Japan
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K00924
  • [Presentation] 混合味溶液含有成分に味覚嫌悪を条件づけられたラットの甘味+苦味または甘味+酸味2種混合溶液への般化2017

    • Author(s)
      山村知暉、安尾敏明、諏訪部武、硲哲崇
    • Organizer
      日本味と匂学会第51回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K00924
  • [Presentation] ラットにおける混合味溶液中の含有味溶液認識に及ぼす溶液濃度の影響2017

    • Author(s)
      山村知暉、安尾敏明、諏訪部武、硲哲崇
    • Organizer
      第59回歯科基礎医学会学術大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K00924
  • [Presentation] 嗜好性の異なる味溶液を混合した場合にその識別性はどのように変化するか?2017

    • Author(s)
      片川吉尚、山村知暉、山田茂貴、安尾敏明、諏訪部武、玄景華、硲哲崇
    • Organizer
      第2回食欲・食嗜好の分子神経基盤研究会(食欲・食嗜好研究会)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K00924
  • [Presentation] How do the rats recognize individual components of mixed taste solutions?2017

    • Author(s)
      Yamamura, T,, Katagawa, Y., Yamada, S., Yasuo, T., Suwabe, T., Gen, K. and Sako, N.
    • Organizer
      The 16th International Symposium on Molecular and Neural Mechanisms of Taste and Olfactory Perception
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K00924
  • [Presentation] Suppression of the taste intensity of paired component in the binary taste mixture of sweet and bitter may occur reciprocally2017

    • Author(s)
      Yamamura, T., Yasuo, T., Suwabe, T. and Sako, N.
    • Organizer
      第94回日本生理学会大会
    • Place of Presentation
      浜松市
    • Year and Date
      2017-03-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K00924
  • [Presentation] Intensity, recognition and hedonic ratengs for the binary taste stimuli in human and rats2016

    • Author(s)
      Katagawa, Y., Yamada, S., Yasuo, T., Suwabe, T., Gen, K. and Sako, N.
    • Organizer
      17th International Symposium on Olfaction and Taste (ISOT2016)
    • Place of Presentation
      横浜市
    • Year and Date
      2016-06-06
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K00924
  • [Presentation] ラット孤束核を構成する細胞の新生時期とその局在との関係2014

    • Author(s)
      諏訪部 武、安尾 敏明、硲 哲崇
    • Organizer
      第56回歯科基礎医学会学術大会・総会
    • Place of Presentation
      福岡国際会議場
    • Year and Date
      2014-09-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24791990
  • [Presentation] Synaptic responses of neurons in the rostral nucleus of solitary tract of embryonic rats2012

    • Author(s)
      諏訪部武、Mistretta CM、Krull C、Bradley RM
    • Organizer
      第89回日本生理学会大会
    • Place of Presentation
      長野県松本市松本文化会館
    • Year and Date
      2012-03-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23890232
  • [Presentation] 胎生ラットの孤束核吻側部におけるシナプス関連タンパク質の発現

    • Author(s)
      諏訪部武、西川泰央
    • Organizer
      第54回歯科基礎医学会学術大会・総会
    • Place of Presentation
      奥羽大学(福島県郡山市)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24791990
  • 1.  Yasuo Toshiaki (30608469)
    # of Collaborated Projects: 4 results
    # of Collaborated Products: 20 results
  • 2.  Sako Noritaka (90243154)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 12 results
  • 3.  永山 元彦 (50298436)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results

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