• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Mabuchi Ryouta  馬渕 良太

ORCIDConnect your ORCID iD *help
… Alternative Names

Mabuchi Ryota  馬渕 良太

Less
Researcher Number 00632671
Other IDs
Affiliation (Current) 2025: 県立広島大学, 生物資源科学部, 准教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2020 – 2021: 県立広島大学, 生物資源科学部, 准教授
2014 – 2019: 県立広島大学, 人間文化学部, 助教
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related / Eating habits
Keywords
Principal Investigator
代謝成分プロファイル / 一般生菌数 / メタボローム解析 / 品質評価 / 魚肉 / メタボロミクス / おいしさ / 鮮度 / ローディングプロット / スコアプロット … More / 主成分分析 / 魚種判別分析 / アミノ酸 / 揮発性塩基窒素(VBN) / 低温長期貯蔵 / 熟成 / 腐敗指標 / 調理加工 / 閾値 / 蒸し / 殺菌条件 / 食品衛生 / 長期貯蔵 / 加熱 / 魚種差 / GC-MSメタボローム解析手法 / 加熱履歴マーカー / グリコール酸 / プトレシン / 貯蔵 / 魚種共通成分 / 加熱調理 / 貯蔵試験 / 一次代謝成分プロファイル / GC-MS / 質量分析 / 養殖ハマチ / 水産食品 / 鮮度評価指標 / 血合肉 / OPLS-DA / 部位判別分析 / ハマチ筋肉 / OPLS回帰分析 / K値 / メタボライト / メタボリックプロファイル / 貯蔵日数予測モデル / 新たな魚肉鮮度評価法 / 旨味コク / 酸味 / ハマチ(ブリ)筋肉 / 呈味モデル / OPLS解析 / 味覚センサー / おいしさ評価系 / 予測モデル / 代謝成分 / おいしさ評価 / 鮮度評価 / 部位判別 Less
  • Research Projects

    (2 results)
  • Research Products

    (60 results)
  • Co-Researchers

    (1 People)
  •  Basic research toward practical application of a novel quality evaluation method for fish meats based on metabolome analysis technologyPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      MABUCHI Ryota
    • Project Period (FY)
      2018 – 2021
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
    • Review Section
      Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
    • Research Institution
      Prefectural University of Hiroshima
  •  The development of a new quality assessment method using metabolomics of fishPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Mabuchi Ryota
    • Project Period (FY)
      2014 – 2017
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      Prefectural University of Hiroshima

All 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 Other

All Journal Article Presentation

  • [Journal Article] Effects of different heating conditions on protein composition in each muscle type of yellowtail (Seriola quinqueradiata)2022

    • Author(s)
      Furuta Ayumi、Hamakawa Yumi、Ishibashi Chinami、Mabuchi Ryota、Tanimoto Shota
    • Journal Title

      Fisheries and Aquatic Sciences

      Volume: 25 Issue: 1 Pages: 31-39

    • DOI

      10.47853/fas.2022.e4

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K13019, KAKENHI-PROJECT-19K14011, KAKENHI-PROJECT-19K15772
  • [Journal Article] Effect of live storage in diluted seawater on the postmortem changes of extractive flesh components of red seabream Pagrus major2021

    • Author(s)
      Kawaguchi Osamu、Nakayama Naomi、Uehara Misaki、Midooka Anise、Toutani Fukutarou、Nagao Norio、Matsumoto Takuya、Mabuchi Ryota、Tanimoto Shota
    • Journal Title

      Fisheries Science

      Volume: 87 Issue: 6 Pages: 883-892

    • DOI

      10.1007/s12562-021-01546-1

    • NAID

      40022743236

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K13019
  • [Journal Article] Effect of different heating conditions on odor of yellowtail <i>Seriola quinqueradiata</i> muscles2021

    • Author(s)
      Hamakawa Yumi、Mukojima Kaori、Uchiyama Maki、Okada Shoko、Mabuchi Ryota、Furuta Ayumi、Tanimoto Shota
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry

      Volume: 85 Issue: 9 Pages: 2030-2041

    • DOI

      10.1093/bbb/zbab110

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K13019
  • [Journal Article] Effects of different heating conditions on the texture and extracts of the meat from each part of the yellowtail Seriola quinqueradiata2020

    • Author(s)
      Furuta Ayumi、Mabuchi Ryota、Tanimoto Shota
    • Journal Title

      Fisheries Science

      Volume: 86 Issue: 4 Pages: 693-700

    • DOI

      10.1007/s12562-020-01426-0

    • NAID

      40022290730

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K13019, KAKENHI-PROJECT-19K14011
  • [Journal Article] Antioxidant Activity and Taste-active Component Distribution in the Bran Layer of Rice Grain2020

    • Author(s)
      Tanimoto Shota、Kondo Rumi、Mabuchi Ryota、Watanabe Eiko、Nobayashi Kazuo、Fujita Yoshikazu
    • Journal Title

      FSTR

      Volume: 26 Issue: 6 Pages: 855-862

    • DOI

      10.3136/fstr.26.855

    • NAID

      130007962160

    • ISSN
      1344-6606, 1881-3984
    • Language
      English
    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K13019
  • [Journal Article] Effect of salinity of rearing water on rigor mortis in red seabream <i>Pagrus major</i>2019

    • Author(s)
      東谷福太郎, 川口修, 御堂岡あにせ, 岩本有司, 松本拓也, 長尾則男, 馬渕良太, 谷本昌太
    • Journal Title

      NIPPON SUISAN GAKKAISHI

      Volume: 85 Issue: 5 Pages: 506-508

    • DOI

      10.2331/suisan.19-00008

    • NAID

      130007719454

    • ISSN
      0021-5392, 1349-998X
    • Year and Date
      2019-09-15
    • Language
      Japanese
    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K13019
  • [Journal Article] Taste Evaluation of Yellowtail (Seriola Quinqueradiata) Ordinary and Dark Muscle by Metabolic Profiling2019

    • Author(s)
      Mabuchi R, Ishimaru A, Adachi M, Zhao H, Kikutani H, Tanimoto S
    • Journal Title

      Molecules

      Volume: 24 Issue: 14 Pages: 2574-2574

    • DOI

      10.3390/molecules24142574

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K13019
  • [Journal Article] Analysis of Primary Metabolites in Cabbage (Brassica oleracea var. capitata) Varieties Correlated with Antioxidant Activity and Taste Attributes by Metabolic Profiling2019

    • Author(s)
      Mabuchi Ryota、Tanaka Mao、Nakanishi Chihori、Takatani Nanako、Tanimoto Shota
    • Journal Title

      Molecules

      Volume: 24 Issue: 23 Pages: 4282-4282

    • DOI

      10.3390/molecules24234282

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K13019
  • [Journal Article] Changes in Metabolic Profiles of Yellowtail (Seriola quinqueradiata) Muscle during Cold Storage as a Freshness Evaluation Tool Based on GC-MS Metabolomics2019

    • Author(s)
      Mabuchi Ryota、Adachi Miwako、Ishimaru Ayaka、Zhao Huiqing、Kikutani Haruka、Tanimoto Shota
    • Journal Title

      Foods

      Volume: 8 Issue: 10 Pages: 511-511

    • DOI

      10.3390/foods8100511

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K13019
  • [Journal Article] メタボローム解析手法に基づいたパンの美味しさ評価系の構築2019

    • Author(s)
      馬渕 良太,趙 慧卿,石丸 絢也香,谷本 昌太
    • Journal Title

      県立広島大学人間文化学部紀要

      Volume: 14 Pages: 49-57

    • NAID

      120006594640

    • Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K13019
  • [Journal Article] Off-flavor of red sea bream Pagrus major reared in recirculating aquaculture systems with low salinity is caused by 2-methylisoborneol2019

    • Author(s)
      Osamu kawaguchi, Mao Tanaka, Minami Yoshii, Yuji Iwamoto, Anise Midooka, Fukutarou Toutani, Norio Nagao, Takuya Matsumoto, Ryota Mabuchi, Shota Tanimoto
    • Journal Title

      Fisheries Science

      Volume: 85 Issue: 3 Pages: 553-560

    • DOI

      10.1007/s12562-019-01307-1

    • NAID

      40021882656

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K13019
  • [Journal Article] Screening plant extracts for quality preservation of dark muscle fish flesh: A simple method2019

    • Author(s)
      Tanimoto Shota、Kondo Rumi、Itonaga Shino、Domen Atomu、Mabuchi Ryota
    • Journal Title

      Journal of Food Processing and Preservation

      Volume: 44 Issue: 1 Pages: 1-1

    • DOI

      10.1111/jfpp.14315

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K13019, KAKENHI-PROJECT-16K00822
  • [Journal Article] Effect of nitrogen gas packaging on odor development in yellowtail Seriola quinqueradiata muscle during ice storage2019

    • Author(s)
      Kitabayashi,Shota TanimotoEmail author, Haruka Kikutani, Tomoko Ohkita, Ryota Mabuchi, Mitsuya Shimoda
    • Journal Title

      Fisheries Science

      Volume: 85 Issue: 1 Pages: 247-257

    • DOI

      10.1007/s12562-018-1253-y

    • NAID

      40021782132

    • Peer Reviewed / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K00822, KAKENHI-PROJECT-18K13019
  • [Journal Article] Qualitative changes in each part of yellowtail Seriola quinqueradiata flesh during cold storage2018

    • Author(s)
      Shota Tanimoto, Haruka Kikutani, Kaori Kitabayashi, Tomoko Ohkita, Rino Arita, Sayaka Nishimura, Remi Takemoto, Ryota Mabuchi, and Mitsuya Shimoda
    • Journal Title

      Fisheries Science

      Volume: 84 Issue: 1 Pages: 135-148

    • DOI

      10.1007/s12562-017-1157-2

    • NAID

      40021443701

    • Peer Reviewed / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K00822, KAKENHI-PROJECT-26750023
  • [Journal Article] 魚肉の品質評価へのメタボロミクスの応用2018

    • Author(s)
      馬渕良太
    • Journal Title

      アグリバイオ

      Volume: 2 Pages: 368-371

    • NAID

      40021808182

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K13019
  • [Journal Article] Development of new quality evaluation method by metabolomics of fish2018

    • Author(s)
      Mabuchi Ryota
    • Journal Title

      Impact

      Volume: 2018 Issue: 8 Pages: 78-80

    • DOI

      10.21820/23987073.2018.8.78

    • Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K13019
  • [Journal Article] Discriminant Analysis of Muscle Tissue Type in Yellowtail <i>Seriola Quinqueradiata</i> Muscle Based on Metabolic Component Profiles2018

    • Author(s)
      Mabuchi Ryota、Adachi Miwako、Kikutani Haruka、Tanimoto Shota
    • Journal Title

      FSTR

      Volume: 24 Issue: 5 Pages: 883-891

    • DOI

      10.3136/fstr.24.883

    • NAID

      130007501167

    • ISSN
      1344-6606, 1881-3984
    • Language
      English
    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K13019
  • [Journal Article] 魚肉の品質評価へのメタボロミクスの応用2018

    • Author(s)
      馬渕良太
    • Journal Title

      アグリバイオ

      Volume: 2(4) Pages: 52-55

    • NAID

      40021808182

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26750023
  • [Journal Article] Metabolic Profiling of Fish Meat by GC-MS Analysis, and Correlations with Taste Attributes Obtained Using an Electronic Tongue2018

    • Author(s)
      Mabuchi Ryota、Ishimaru Ayaka、Tanaka Mao、Kawaguchi Osamu、Tanimoto Shota
    • Journal Title

      Metabolites

      Volume: 9 Issue: 1 Pages: 1-1

    • DOI

      10.3390/metabo9010001

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K13019
  • [Journal Article] Effect of Heat Processing on the Constituent Profile of Lemon Juice2018

    • Author(s)
      馬渕良太、趙慧卿、谷本昌太
    • Journal Title

      Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi

      Volume: 65 Issue: 4 Pages: 183-191

    • DOI

      10.3136/nskkk.65.183

    • NAID

      130006725626

    • ISSN
      1341-027X, 1881-6681
    • Language
      Japanese
    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26750023, KAKENHI-PROJECT-18K13019
  • [Journal Article] メタボロミクスの水産食品分野への応用2018

    • Author(s)
      馬渕良太
    • Journal Title

      アグリバイオ

      Volume: 2 Pages: 906-907

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K13019
  • [Journal Article] A new method for assessing the freshness of fish meat based on metabolome analysis technology2017

    • Author(s)
      Ryota Mabuchi, Huiqing Zhao, Rumi Kondo and Shota Tanimoto
    • Journal Title

      The JSFS 85th Anniversary-Commemorative International Symposium“Fisheries Science for Future Generations”Symposium Proceedings

      Volume: 10020 Pages: 1-2

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26750023
  • [Journal Article] Effect of rice flour with different characteristics on textural properties of heat-induced fish meat gels from walleye pollock (Theragra chalcogramma) without preheating2014

    • Author(s)
      Shota Tanimoto, Minami Ueno, Ryota Mabuchi
    • Journal Title

      Food Science and Technology Research

      Volume: 20(6) Pages: 1235-1244

    • NAID

      130004848140

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26750023
  • [Presentation] 女子大学生を対象とした腸内細菌叢及び食事履歴と糞便中代謝成分 との相関性解析2021

    • Author(s)
      岡田玄也、田畑友希那、上野汐梨、石津信太、馬渕良太、谷本昌太
    • Organizer
      第75回 日本栄養・食糧学会大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K13019
  • [Presentation] 加熱後の異なる貯蔵における条件がブリ肉のトリメチルアミン生成に及ぼす影響2021

    • Author(s)
      向島佳織、好井みなみ、刀根亜希、馬渕良太、古田 歩、谷本昌太
    • Organizer
      令和3年度日本水産学会秋季大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K13019
  • [Presentation] 氷蔵したマダイ肉の生菌数、TBARSおよび揮発性成分の変化2021

    • Author(s)
      石津信太, 近藤美裕貴,馬渕良太, 古田歩,岡田玄也, 谷本昌太
    • Organizer
      令和3年度日本水産学会春季大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K13019
  • [Presentation] 食品衛生の観点から設定した殺菌条件がブリ肉のトリメチルアミン生成に及ぼす影響2021

    • Author(s)
      向島佳織, 濱川祐実, 岡田祥子, 内山真希, 馬渕良太, 古田歩, 谷本昌太
    • Organizer
      令和3年度日本水産学会春季大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K13019
  • [Presentation] 真空包装が加熱後に冷蔵したブリ肉の脂質酸化および臭いに及ぼす影響2020

    • Author(s)
      谷本昌太・好井みなみ・中塩朱音・馬渕良太
    • Organizer
      令和2年日本水産学会春季大会(東京都)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K13019
  • [Presentation] 低塩分海水で飼育したマダイの外傷部で発現する遺伝子の探索2020

    • Author(s)
      松本拓也・山本千里・川口 修・御堂岡あにせ・藤澤美咲・東谷福太郎・馬渕良太・長尾則男・谷本昌太
    • Organizer
      令和2年日本水産学会春季大会(東京都)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K13019
  • [Presentation] 天然クロダイの致死条件の違いが筋肉の代謝成分プロファイルに及ぼす影響2019

    • Author(s)
      田中麻緒・馬渕良太・川口 修・御堂岡あにせ・東谷福太郎・藤澤美咲・谷本昌太
    • Organizer
      平成31年度公益財団法人日本水産学会春季大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K13019
  • [Presentation] 低塩分蓄養がマダイの氷蔵中におけるエキス成分変化に及ぼす影響2019

    • Author(s)
      谷本昌太, 中山直美, 馬渕良太, 松本拓也, 長尾則男, 川口 修, 御堂岡あにせ, 東谷福太郎, 藤澤美咲
    • Organizer
      令和元年度 日本水産学会秋季大会(福井市)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K13019
  • [Presentation] ブリ肉テクスチャーの加熱条件の違いによる差異の要因について:コラーゲンの分析結果を踏まえた考察2019

    • Author(s)
      古田歩, 濱川祐実, 川口修, 石橋ちなみ, 馬渕良太, 谷本昌太
    • Organizer
      公益社団法人日本食品科学工学会東北支部令和元年大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K13019
  • [Presentation] 塩分海水で飼育したマダイの外傷回復過程を評価するバイオマーカー遺伝子の探索2019

    • Author(s)
      松本拓也・山本千里・川口 修・御堂岡あにせ・東谷福太郎・藤澤美咲・馬渕良太・長尾則男・谷本昌太
    • Organizer
      平成31年度公益財団法人日本水産学会春季大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K13019
  • [Presentation] 加熱調理がキャベツの一次代謝成分プロファイルに及ぼす影響と加熱による特徴的変動成分の特定2019

    • Author(s)
      馬渕 良太, 中西 千歩里, 田中 麻緒, 谷本 昌太
    • Organizer
      日本食品科学工学会第66回大会(札幌)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K13019
  • [Presentation] キャベツのメタボローム解析による抗酸化性および呈味特性と一次代謝成分との品種間解析2019

    • Author(s)
      田中 麻緒, 馬渕 良太, 中西 千歩里, 谷本 昌太
    • Organizer
      日本食品科学工学会第66回大会(札幌)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K13019
  • [Presentation] 乾燥加熱した米糠タンパク質の乳化特性2019

    • Author(s)
      王 潤, 馬渕 良太, 谷本 昌太
    • Organizer
      日本食品科学工学会第66回大会(札幌)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K13019
  • [Presentation] ブリ肉テクスチャーの加熱条件の違いによる差異の要因について:構成タンパク質の解析2019

    • Author(s)
      古田 歩, 濱川 祐実, 川口 修, 石橋 ちなみ, 馬渕 良太, 谷本 昌太
    • Organizer
      日本食品科学工学会第66回大会(札幌)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K13019
  • [Presentation] 栽培方法、品種、部位の違いがアスパラガス若茎の成分プロファイルに及ぼす影響2019

    • Author(s)
      甲村浩之, 古川瑛貴, 森川友里花, 馬渕良太
    • Organizer
      一般社団法人園芸学会平成31年度(2019年度)秋季大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K13019
  • [Presentation] 加熱後の貯蔵がブリ肉の脂質酸化および臭いに及ぼす影響2019

    • Author(s)
      好井みなみ・刀根亜希・馬渕良太・谷本昌太
    • Organizer
      平成31年度公益財団法人日本水産学会春季大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K13019
  • [Presentation] 真空包装が加熱したブリ肉の臭い成分に及ぼす影響2019

    • Author(s)
      谷本昌太・濱川祐実・石坂萌々・馬渕良太
    • Organizer
      平成31年度公益財団法人日本水産学会春季大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K13019
  • [Presentation] 加熱条件の違いがブリ肉の臭い成分に及ぼす影響2018

    • Author(s)
      濱川祐実・内山真希・岡田祥子・馬渕良太・谷本昌太
    • Organizer
      平成30年度日本水産学会春季大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26750023
  • [Presentation] 二次加熱がブリ肉の臭い成分に及ぼす影響2018

    • Author(s)
      濱川祐実, 馬渕良太, 谷本昌太
    • Organizer
      平成30年度公益財団法人日本水産学会秋季大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K13019
  • [Presentation] cDNAサブトラクション法による低塩分海水で飼育したマダイにおける外傷回復関連遺伝子の探索2018

    • Author(s)
      松本拓也, 山本千里, 川口修, 御堂岡あにせ, 岩本有司, 東谷福太郎, 馬渕良太, 長尾則男, 谷本昌太
    • Organizer
      平成30年度公益財団法人日本水産学会秋季大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K13019
  • [Presentation] 外傷を付与したマダイの外傷回復過程を評価するためのバイオマーカー遺伝子の検討2018

    • Author(s)
      松本拓也, 山本千里, 川口修, 御堂岡あにせ, 岩本有司, 東谷福太郎, 馬渕良太, 長尾則男, 谷本昌太
    • Organizer
      第20回マリンバイオテクノロジー学会大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K13019
  • [Presentation] 低塩分蓄養したマダイの筋肉におけるメタボロミクスおよび官能評価2018

    • Author(s)
      馬渕良太, 石丸絢也香, 趙慧卿, 田中麻緒, 好井みなみ, 川口修, 御堂岡あにせ, 岩本有司, 東谷福太郎, 長尾則男, 松本拓也, 谷本昌太
    • Organizer
      平成30年度公益財団法人日本水産学会秋季大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K13019
  • [Presentation] 低塩分閉鎖循環系で養殖したマダイに生じる異臭成分の同定とその着臭および脱臭2018

    • Author(s)
      谷本昌太・田中麻緒・好井みなみ・馬渕良太・長尾則男・松本拓也・川口修・御堂岡あにせ・岩本有司・東谷福太郎
    • Organizer
      平成30年度日本水産学会春季大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26750023
  • [Presentation] 魚肉貯蔵中の代謝成分プロファイル変化とK値および味覚センサーとの相関性解析による魚肉品質評価2018

    • Author(s)
      馬渕良太, 石丸絢也香, 田中麻緒, 趙慧卿, 谷本昌太
    • Organizer
      日本食品科学工学会第65回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K13019
  • [Presentation] 加熱条件の違いがブリ肉の脂質酸化および嗜好性に及ぼす影響2018

    • Author(s)
      濱川祐実・岡田祥子・内山真希・馬渕良太・谷本昌太
    • Organizer
      平成30年度日本水産学会春季大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26750023
  • [Presentation] 低塩分海水による蓄養がマダイの死後硬直に及ぼす影響2018

    • Author(s)
      東谷福太郎, 川口修, 御堂岡あにせ, 岩本有司, 馬渕良太, 松本拓也, 長尾則男, 谷本昌太
    • Organizer
      平成30年度公益財団法人日本水産学会秋季大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K13019
  • [Presentation] マダイの外傷回復を評価する血漿中のメタボライトマーカーの探索2018

    • Author(s)
      田中麻緒, 馬渕良太, 川口修, 御堂岡あにせ, 岩本有司, 東谷福太郎, 長尾則男, 松本拓也, 谷本昌太
    • Organizer
      平成30年度公益財団法人日本水産学会秋季大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K13019
  • [Presentation] ハマチ肉の加熱条件が物性および 呈味成分の変化に及ぼす影響2017

    • Author(s)
      古田歩、田中麻緒、好井みなみ、馬渕良太、谷本昌太
    • Organizer
      平成 29 年度(公社)日本食品科学工会西日本部および (公社)日本栄養・食糧学会 九州沖縄支部合同大会(長崎県立大学)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26750023
  • [Presentation] A new method for assessing the freshness of fish meat based on metabolome analysis technology2017

    • Author(s)
      Ryota Mabuchi, Huiqing Zhao, Rumi Kondo and Shota Tanimoto
    • Organizer
      The JSFS 85th Anniversary-Commemorative International Symposium “Fisheries Science for Future Generations”
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26750023
  • [Presentation] ハマチ普通肉の貯蔵による代謝成分プロファイルへの影響と特徴的なメタボライトの探索2016

    • Author(s)
      趙慧卿、馬渕良太、安達美和子、谷本昌太
    • Organizer
      平成28 年度日本水産学会秋季大会
    • Place of Presentation
      近畿大学(奈良県奈良市)
    • Year and Date
      2016-09-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26750023
  • [Presentation] GC/MSメタボローム解析によるハマチ肉の鮮度予測モデルの構築2016

    • Author(s)
      馬渕良太、趙慧卿、安達美和子、谷本昌太
    • Organizer
      平成28 年度日本水産学会秋季大会
    • Place of Presentation
      近畿大学(奈良県奈良市)
    • Year and Date
      2016-09-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26750023
  • [Presentation] 加熱処理がレモン果汁の成分プロファイルに及ぼす影響2016

    • Author(s)
      馬渕良太、趙慧卿、谷本昌太
    • Organizer
      平成28年度日本食品科学工学会西日本支部大会
    • Place of Presentation
      九州大学(福岡県福岡市)
    • Year and Date
      2016-11-26
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26750023
  • [Presentation] ハマチ血合肉の代謝成分プロファイルに及ぼす貯蔵の影響2016

    • Author(s)
      馬渕良太,安達美和子,菊谷遥香,近藤留未,谷本昌太
    • Organizer
      平成28年度日本水産学会春季大会
    • Place of Presentation
      東京海洋大学(東京)
    • Year and Date
      2016-03-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26750023
  • [Presentation] メタボロミクスのハマチ筋肉への応用と魚肉部位判別分析への適用2015

    • Author(s)
      馬渕良太, 安達美和子, 菊谷遥香, 谷本昌太
    • Organizer
      平成27年度年度日本水産学会秋季大会
    • Place of Presentation
      東北大学(仙台)
    • Year and Date
      2015-09-22
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26750023
  • [Presentation] ハマチ筋肉の冷蔵・氷蔵中における品質変化2015

    • Author(s)
      北林佳織,有田梨乃,菊谷遥香,馬渕良太,谷本昌太,下田満哉
    • Organizer
      平成27年度(公社)日本食品科学工学会西日本支部 および(公社)日本栄養・食糧学会九州・沖縄支部合同大会
    • Place of Presentation
      沖縄県那覇市
    • Year and Date
      2015-10-31
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26750023
  • [Presentation] ハマチ筋肉の貯蔵中におけるにおいの変化2015

    • Author(s)
      菊谷遥香、北林佳織、有田梨乃、大北智子、馬渕良太、 谷本昌太、下田満哉
    • Organizer
      平成27年度(公社)日本食品科学工学会西日本支部 および(公社)日本栄養・食糧学会九州・沖縄支部合同大会
    • Place of Presentation
      沖縄県那覇市
    • Year and Date
      2015-10-31
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26750023
  • [Presentation] SPME/GC/MS/においかぎ分析を用いたハマチ筋肉部位の違いによるにおいの比較

    • Author(s)
      菊谷遥香, 谷本昌太, 馬渕良太, 竹本玲実, 西村紗也香, 下田満哉
    • Organizer
      平成26年度日本水産学会秋季大会
    • Place of Presentation
      九州大学(福岡)
    • Year and Date
      2014-09-19 – 2014-09-22
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26750023
  • 1.  Tanimoto Shota (80510908)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 17 results

URL: 

Are you sure that you want to link your ORCID iD to your KAKEN Researcher profile?
* This action can be performed only by the researcher himself/herself who is listed on the KAKEN Researcher’s page. Are you sure that this KAKEN Researcher’s page is your page?

この研究者とORCID iDの連携を行いますか?
※ この処理は、研究者本人だけが実行できます。

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi