• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

NAGAO Keiko  長尾 慶子

ORCIDConnect your ORCID iD *help
… Alternative Names

長尾 慶子  ナガオ ケイコ

Less
Researcher Number 20217970
Other IDs
External Links
Affiliation (Current) 2025: 東京家政大学, 人間生活学総合研究科, 教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2010: Tokyo Kasei University, 家政学部・栄養学科, 教授
2008 – 2010: Tokyo Kasei University, 家政学部, 教授
2002 – 2006: Tokyo Kasei University Faculty of Home Economics Professor, 家政学部, 教授
1997 – 2001: 文教大学女子短期大学部, 助教授
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Eating habits, studies on eating habits / 食生活 / 家政学
Keywords
Principal Investigator
thermal conduction / 熱拡散率 / 熱伝導率 / phase transition / 温度上昇曲線 / 相変化 / 熱凝固 / 相転移 / 熱移動現象 / W … More / microscopic examination / food ingredient / 遅延時間 / 融解 / 食材モデル系 / 加熱調理 / 熱媒体 / 食品材料 / 熱移動 / Casson's yield value / oil globule / flow curve / O-type emulsions / mayonnaise / pan broiling / retardation time / 画像解析 / W型モデル / O / 粒子分析 / 乳化系 / Cassonの降伏値 / 加熱操作 / 乳化剤 / O型乳化 / 油滴 / 流動曲線 / 油中水滴型モデル / マヨネーズ / 顕微鏡観察 / 鍋焼き / endothermic heat / mechanical response / DSC measurement / gelatinization / 遅延時間定数 / 吸熱現象 / 糊化 / ゾル転移 / 食材加熱曲線 / 応力緩和現象 / 寒天水溶液 / ゼラチン水溶液 / トリステアリン / 融解熱 / 転移熱 / 吸熱 / 機械的応答 / DSC測定 / 顕鏡観察 / ゲル化 / 熱伝導 / elasticity / protein denaturation / starch gelatinization / gel-sol transition / oleo-phase melting / 静的弾性率 / 微視的観察 / デンプンの糊化 / 食材系 / 力学物性 / 瞬間弾性率 / デンプン糊化 / ゾルゲル転移 / 脂質融解 / 食材成分 / thermal expansion / thermal gelation / melting / thermal diffusivity / food model / aqueous polysaccharide gel / 熱伝達 / 熱容量 / アルギン酸ナトリウム / 水分量 / 粘弾性パラメーター / 非定常熱移動 / 熱膨張 / 伝導伝熱 / 食材モデル / 多糖水溶液ゲル / Thermal diffusivity / Thermophysical properties / One-dimensional flux of heat / Heating medium / Cooking in heat transfer media / Pan heating / Process of heat transfer / Cooking / 一次元熱流束 / 比熱容量 / 熱物性 / 一次元熱移動 / 熱移動速度 / 熱物性値 / 一次元熱流 / 直接加熱 / 間接加熱 / 伝熱機構 / 指数式 / メレンゲ / ババロア / 冷却過程 / 緩和現象 / 温度低下曲線 / 緩和時間 / 食材冷却曲線 / 無次元温度 / 冷却操作 Less
  • Research Projects

    (6 results)
  • Research Products

    (106 results)
  • Co-Researchers

    (1 People)
  •  Detection and Analysis of the Thermal Conduction in Foodstuffs during Cooling ProcedurePrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      NAGAO Keiko
    • Project Period (FY)
      2008 – 2010
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Tokyo Kasei University
  •  An Attempt at Providing a Model System Composed of Emulsions for Studying Procedure in Cooking and Formulation of the Thermal Conduction in the System.Principal Investigator

    • Principal Investigator
      NAGAO Keiko
    • Project Period (FY)
      2005 – 2006
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Tokyo Kasei University
  •  Changes in Thermal Conduction and Mechanical Properties during Cooking Procedure of Foodstuffs due to Phase TrnsitionPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      NAGAO Keiko
    • Project Period (FY)
      2003 – 2004
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Tokyo Kasei University
  •  Macro- and Microscopic Observations on the Phase Tansitions Occurring in Food Ingredients during HeatingPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      NAGAO Keiko
    • Project Period (FY)
      2001 – 2002
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      食生活
    • Research Institution
      Tokyo Kasei University
      Bunkyo University Women's College
  •  Moisture of Foods and Food Models Playing a Role in the Thermal Conduction During CookingPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      NAGAO Keiko
    • Project Period (FY)
      1999 – 2000
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      食生活
    • Research Institution
      Bunkyo University
  •  Measurements and Analyses of Changes in Thermo-physical Properties and Process of Heat Transfer for Foods during CookingPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      NAGAO Keiko
    • Project Period (FY)
      1997 – 1998
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      家政学
    • Research Institution
      Bunkyo University

All 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003

All Journal Article Presentation Book

  • [Book] 調理を学ぶ2009

    • Author(s)
      長尾慶子(編著)
    • Total Pages
      188
    • Publisher
      八千代出版
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Book] Nブックス実験シリーズ調理科学実験2009

    • Author(s)
      長尾慶子・香西みどり編, 他10名
    • Total Pages
      134
    • Publisher
      建帛社
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Book] 調理を学ぶ2008

    • Author(s)
      長尾慶子編, 他10名
    • Total Pages
      204
    • Publisher
      八千代出版
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Book] Handbook of Chemiluminescent Methods in Oxidative Stress Assessment2008

    • Author(s)
      Mami Ando, Kazuki Harada, Toshimichi Maeda, Satoshi Kitao, Norie Nagatsuka, Keiko Nagao, Yoshiyuki Tamura
    • Total Pages
      207
    • Publisher
      Transworld Research Network, India
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Journal Article] ソバ蒸しパンの性状および抗酸化能に及ぼすルチン含量とグルテン添加量の影響2011

    • Author(s)
      高澤奈々世・粟津原理恵・大川裕輔・原田和樹・長尾慶子
    • Journal Title

      日本調理科学会誌

      Volume: 44巻1号 Pages: 55-63

    • NAID

      110008465033

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Journal Article] 家庭科教職履修生に対するエコ・クッキングの教育効果-野菜廃棄率,使用器具数,CO_2排出量,消費エネルギー(費用)面からの詳細分析-2011

    • Author(s)
      三神彩子・長尾慶子
    • Journal Title

      日本食生活学会誌

      Volume: 21巻4号 Pages: 272-280

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Journal Article] 調理条件が昆布煮物の総ヒ素量ならびに抗酸化性に及ぼす影響2011

    • Author(s)
      佐藤久美・村上和雄・花岡研一・長尾慶子
    • Journal Title

      日本家政学会誌

      Volume: 62巻2号 Pages: 93-99

    • NAID

      130004774045

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Journal Article] 西東京市立小学校5年生に対してのモデル授業によるエコ・クッキングの教育効果の検証2011

    • Author(s)
      三神彩子・長尾慶子・今井悦子
    • Journal Title

      日本家庭科教育学会誌

      Volume: 53巻4号 Pages: 279-289

    • NAID

      110008713029

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Journal Article] Antioxidative activity of the buckwheat polyphenol rutin in combination with ovalbuminn2010

    • Author(s)
      Rie AWATSUHARA, Kazuki HARADA, Toshimichi MAEDA, Takahiro NOMURA, Keiko NAGAO
    • Journal Title

      Molecular Medicine Report 3

      Pages: 121-125

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Journal Article] メレンゲの熱伝導におよぼす起泡条件の影響2010

    • Author(s)
      水珠子・長尾慶子
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌 57(1)

      Pages: 20-25

    • NAID

      10026294222

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Journal Article] メレンゲの熱伝導におよぼす起泡条件の影響2010

    • Author(s)
      4)水珠子・長尾慶子
    • Journal Title

      日本食品工学会誌 57(1)

      Pages: 20-25

    • NAID

      10026294222

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Journal Article] モデル調理における調理工程ごとの水使用量の分析と節水行動による効果2010

    • Author(s)
      三神彩子・赤石記子・佐藤久美・長尾慶子
    • Journal Title

      日本家政学会誌

      Volume: 61巻11号 Pages: 729-735

    • NAID

      130004510468

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Journal Article] 加熱操作法ごとの中華鍋の省エネ性およびCO2排出量削減効果の評価2010

    • Author(s)
      三神彩子・喜多記子・佐藤久美・長尾慶子
    • Journal Title

      日本調理科学会誌

      Volume: 42巻2号 Pages: 106-112

    • NAID

      130004700858

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Journal Article] イタリアンメレンゲの性状や嗜好性に及ぼすシロップ砂糖濃度の影響2010

    • Author(s)
      宮下朋子・伊藤寿江・長尾慶子
    • Journal Title

      日本調理科学会誌

      Volume: 42巻3号 Pages: 176-183

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Journal Article] Effects of Various Heating Conditions on the Appearance, Physical Properties, and Radical Scavenging Activity of Spelt Breads Samples2010

    • Author(s)
      Noriko Akaishi(Kita), Keiko Nagao
    • Journal Title

      J.Cookery Sci.Jpn.

      Volume: Vol.43(6) Pages: 351-358

    • NAID

      110007989552

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Journal Article] Effect of Baking Powder in Wheat Flour Dough on ltsThermal Conduction during Heatinog2009

    • Author(s)
      Tamako MIZU, Keiko NAGAO
    • Journal Title

      Food Science and Techology Research 15(3)

      Pages: 217-224

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Journal Article] タマリンドを添加した玄米麺の調製と力学的性質と抗酸化性2009

    • Author(s)
      喜多記子、千田真規子、永塚規衣、長尾慶子
    • Journal Title

      日本調理科学会誌 42(3)

      Pages: 183-187

    • NAID

      110007333979

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Journal Article] スペルト小麦ベーグルパンの普通小麦の代替適性の検討-調理性、抗酸化性および嗜好性の比較-2009

    • Author(s)
      喜多記子、辻沙織、大倉洋代、長尾慶子
    • Journal Title

      日本家政学会誌 60(12)

      Pages: 997-1004

    • NAID

      130004510424

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Journal Article] 日常調理における調理操作の違いが消費エネルギーおよびCO_2排出量の削減に及ぼす影響2009

    • Author(s)
      三神彩子、喜多記子、松田麗子、十河桜子、長尾慶子
    • Journal Title

      日本調理科学会誌 42(5)

      Pages: 300-308

    • NAID

      110007387615

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Journal Article] 鮭の頭を利用した煮こごり残渣部の抗酸化性評価と食品への活用2009

    • Author(s)
      永塚規衣、原田和樹、長尾慶子
    • Journal Title

      東京家政大学生活科学研究所研究報告 第32集

      Pages: 1-8

    • NAID

      110007578027

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Journal Article] ルチンーゼラチン混合系ゲルのゲル化性2009

    • Author(s)
      粟津原理恵, 大川祐輔, 堀友繁, 長尾慶子
    • Journal Title

      日本調理科学会誌 42・1

      Pages: 25-31

    • NAID

      110007114787

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Journal Article] Effect of Baking Powder in Wheat Flour Dough on Its Thermal Conduction during Heating2009

    • Author(s)
      Tamako MIZU, Keiko NAGAO
    • Journal Title

      Food Science and Technology Research 15(3)

      Pages: 217-224

    • NAID

      10025349123

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Journal Article] 鮭の頭で調製した"煮こごり"残渣部の食品への利用-残渣入りパウンドケーキの嗜好性と抗酸化製の検討-2009

    • Author(s)
      永塚規衣、小松あき子、原田和樹、長尾慶子
    • Journal Title

      日本調理科学会誌 42(6)

      Pages: 404-409

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Journal Article] O/W型食用エマルション内部の熱移動に及ぼす分散油滴径の影響2008

    • Author(s)
      水珠子・長尾慶子
    • Journal Title

      日本調理科学会誌 41(4)

      Pages: 227233-227233

    • NAID

      110006835293

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Journal Article] ソバ切りの物性に及ぼすルチン含量とグルテン添加量の影響2008

    • Author(s)
      粟津原理恵, 樋口二美子, 土田幸一, 長尾慶子
    • Journal Title

      日本調理科学会誌 41・5

      Pages: 319-326

    • NAID

      110006967719

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Journal Article] 抽出条件を変えた昆布だし汁中のヒ素及びアミノ酸量の動態2008

    • Author(s)
      佐藤久美, 牧田寛, 村上和雄, 海老塚広子, 有田政信, 花岡研一, 長尾慶子
    • Journal Title

      日本調理科学会誌 41・4

      Pages: 234-240

    • NAID

      130007010749

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Journal Article] ホエータンパク質-ゼラチン混合ゲルの物性に及ぼすタンニン添加の影響2008

    • Author(s)
      粟津原理恵, 長尾慶子
    • Journal Title

      日本食生活学会誌 19・1

      Pages: 28-32

    • NAID

      10024338095

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Journal Article] Alteration of Antioxidative Activity of Rutin Treated with Food Protein2008

    • Author(s)
      Rie Awatsuhara, Kazuki Harada, Takahiro Nomura, Osamu Nikaido, Keiko Nagao
    • Journal Title

      J. Clin. Nutr. Supple. 43・1

      Pages: 512-515

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Journal Article] O/W型食用エマルジョン内部の熱移動に及ぼす分散油滴径の影響2008

    • Author(s)
      水珠子, 長尾慶子
    • Journal Title

      日本調理科学会誌 41・4

      Pages: 227-233

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Journal Article] 家庭におけるエコ・クッキングの実践がCO2削減に及ぼす効果2008

    • Author(s)
      長尾慶子, 喜多記子, 松田麗子, 加藤和子, 十河桜子, 三神彩子
    • Journal Title

      日本家政学会誌 59・11

      Pages: 903-910

    • NAID

      130004510386

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Journal Article] O/W型およびW/O型エマルジョン加熱における内部熱移動の測定2008

    • Author(s)
      水珠子, 長尾慶子
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌 55・5

      Pages: 215-223

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Journal Article] O/W型およびW/O型エマルション加熱における内部熱移動の測定2008

    • Author(s)
      水珠子・長尾慶子
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌 55(5)

      Pages: 215-223

    • NAID

      10021178688

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Journal Article] Preparation for Japonica rice Noodles and Studies on their Mechanical Properties and Sensory Evaluations (in Japanese)2007

    • Author(s)
      K.Nagao, N.Kita
    • Journal Title

      J.Japanese of Agricultural Machinery Volume 69,No.2

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500552
  • [Journal Article] ジャポニカ種米粉麺の調製とその力学的特性ならびに官能評価の検討2007

    • Author(s)
      長尾慶子
    • Journal Title

      農業機械学会誌 69・2(印刷中)

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500552
  • [Journal Article] Effect on the radical scavenging activity of 'Nikogori' Gelatin Gel of its Components and Kind of Added Soy Sauce Measured by the Chemiluminescence Method (in Japanese).2007

    • Author(s)
      N.Nagatsuka, K.Harada, M.Ando, K.Nagao
    • Journal Title

      J.Cookery Sci. Jpn, Japan Volume 40,No.3

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500552
  • [Journal Article] Effect of pH on the Gelation of a Rutin Containing Gelatin Solution and the Alteration of Rutin Crystallization (in Japanese)2007

    • Author(s)
      R.Awatsuhara, T.Nomura, O.Nikaido, K.Nagao
    • Journal Title

      J.Cookery Sci.Jpn, Japan Volume 40,No.4

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500552
  • [Journal Article] Measurement of the Radical Scavenging Activity of Chicken Jelly Soup, a Part of the Medicated Diet, 'Yakuzen', made from Gelatin Gel Food `Nikogori', using Chemiluminescence and Electron Spin Resonance Methods.2006

    • Author(s)
      N.Nagatsuka, K.Harada, M.Ando, K.Nagao
    • Journal Title

      International Journal of Molecular Medicine Volume 18

      Pages: 106-111

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500552
  • [Journal Article] A Study on Gelatin of Chicken "Nikogori" (Jelly- Shaped Food) : Changes in Soluble Components and Rheological Properties under Several heating Conditions2006

    • Author(s)
      N.Nagatsuka, Y.Okawa, K.Kimoto, K.Nagao
    • Journal Title

      J.Home Econ., Jpn. Volume 57,No.7.

      Pages: 453-460

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500552
  • [Journal Article] A Gelation Study of " Nikogori-Effects of Adding Seasoning (in Japanese)2006

    • Author(s)
      N.Nagatsuka, Y.Okawa, K.Kimoto, K.Nagao
    • Journal Title

      Journal for the Integrated Study of Dietary Habits Volume 16

      Pages: 320-326

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500552
  • [Journal Article] 加熱下での食材の熱伝導に及ぼす熱不活性成分の影響2006

    • Author(s)
      長尾慶子
    • Journal Title

      日本家政学会誌 57・4

      Pages: 229-237

    • NAID

      110004719448

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500552
  • [Journal Article] The Making of Rice Noodles with Sub-Materials Added and its Mechanical Properties (in Japanese)2006

    • Author(s)
      N.Kita, T.Mizu, K.Nagao
    • Journal Title

      The Bulletin of Tokyo Kasei University No.46(2)

      Pages: 13-18

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500552
  • [Journal Article] モデル系を用いた食材内部の熱移動に関する研究2006

    • Author(s)
      長尾慶子
    • Journal Title

      日本食生活学会誌 17・4

      Pages: 198-203

    • NAID

      10018465644

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500552
  • [Journal Article] 加熱下での食材の熱伝導に及ぼす熱不活性成分の影響2006

    • Author(s)
      長尾慶子
    • Journal Title

      日本家政学会誌 57(印刷中)

    • NAID

      110004719448

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500552
  • [Journal Article] Effect of Thermo-Insensitive Ingredients on the Thermal Conduction of Foodstuffs during Heating (in Japanese)2006

    • Author(s)
      K.Nagao, N.Kita
    • Journal Title

      J.Home Econ., Jpn. Volume 54,No.8

      Pages: 623-631

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500552
  • [Journal Article] Effect of the Number of Beating Stages for the Temperature of Whipping Cream and the Mixing Gelatin Sol on the Physical Properties of Bavarian Cream (in Japanese).2006

    • Author(s)
      T.Miyashita, K.Nagao
    • Journal Title

      J.Home Econ., Jpn. Volume 57,No.7

      Pages: 469-475

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500552
  • [Journal Article] Studies on the Thermal Conduction in Foodstuffs Using a Variety of Model Systems (in Japanese).2006

    • Author(s)
      K.Nagao
    • Journal Title

      J.Integr.Stud.Diet.Habits Volume 17,No.3

      Pages: 198-203

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500552
  • [Journal Article] Mechanical Properties and Sensory Evaluation of Noodles Made from Japonica Rice (in Japanese).2006

    • Author(s)
      N.Kita, K.Nakatsugawa, K.Uekusa, N.Tashiro, Tran thi Ha, K.Nagao
    • Journal Title

      Nippon Shokuhin Kagaku Kaishi Volume 53,No.5

      Pages: 261-267

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500552
  • [Journal Article] 包み焼きに用いる各種包材の伝熱特性2005

    • Author(s)
      長尾慶子
    • Journal Title

      日本調理科学会誌 38・6

      Pages: 491-496

    • NAID

      110002555697

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500552
  • [Journal Article] Changes in the Macro- and Microscopic States of Starch Granules in Water Systems during the Process of Gelatinization (in Japanese).2005

    • Author(s)
      K.Nagao, S.Fujii
    • Journal Title

      Journal of Cookery Science of Japan Volume 38, No.1

      Pages: 45-50

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15500553
  • [Journal Article] Thermal Properties of Materials Used of Cover Food During Cooking (in Japanese)2005

    • Author(s)
      K.Nagao, N.Kita, R.Amano, M.Morita, M.Kasai, K.Hatae
    • Journal Title

      J.Cookery Sci.Jpn, Japan Volume 38 No.6

      Pages: 491-496

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500552
  • [Journal Article] Effect of Soy Sauce on the Antioxidative Capacity of Choosing Materials and Cooking Conditions2005

    • Author(s)
      N.Nagatsuka, K.Harada, M.Ando, K.Nagao
    • Journal Title

      International Journal of Molecular Medicine Volume 16

      Pages: 427-430

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500552
  • [Journal Article] Retardation Phenomenon Applied to the Thermal Conduction in Foodstuffs during a Variety of Heating Procedures2005

    • Author(s)
      K.Nagao, S.Matsumoto
    • Journal Title

      Journal of the Society of Rheology, Japan 33(In Press)

    • NAID

      10029816509

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15500553
  • [Journal Article] Retardation Phenomenon Applied to the Thermal Conduction in Foodstuffs during a Variety of Heating Procedures2005

    • Author(s)
      Keiko NAGAO
    • Journal Title

      Nihon Reoroji Gakkaishi 33・2

      Pages: 93-100

    • NAID

      10029816509

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500552
  • [Journal Article] Retardation Phenomenon Applied to the Thermal Conduction in Foodstuffs during a Variety of Heating Procedures2005

    • Author(s)
      Keiko NAGAO, Sachio MATSUMOTO
    • Journal Title

      Journal of the Society of Rheology, Japan 33・2(4月掲載予定)

    • NAID

      10029816509

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15500553
  • [Journal Article] Retardation Phenomenon Applied to the Thermal Conduction in Foodstuffs during a Variety of Heating Procedures (in English).2005

    • Author(s)
      K.Nagao, S.Matsumoto
    • Journal Title

      Journal of the Society of Rheology, Japan Volume 33, No.2(in Press)

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15500553
  • [Journal Article] Retardation Phenomenon Applied to the Thermal Conduction in Foodstuffs during a Variety of Heating Procedures2005

    • Author(s)
      KEIKO NAGAO
    • Journal Title

      Nihon Reoroji Gakkaishi (J. Soc. Rheol. Japan) 33・2

      Pages: 93-100

    • NAID

      10029816509

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500552
  • [Journal Article] 煮こごりのゲル化の研究-材料及び調理条件の影響について-2005

    • Author(s)
      永塚規衣, 海宝朝実, 倉内真友美, 松下和弘, 仁科正実, 長尾慶子
    • Journal Title

      日本食生活学会誌 15・4(3月掲載予定)

    • NAID

      10015465127

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15500553
  • [Journal Article] デンプン〜水系の糊化に伴う状態変化の微視的および巨視的観察2005

    • Author(s)
      長尾慶子, 藤井彩香
    • Journal Title

      日本調理科学会誌 38

      Pages: 46-50

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15500553
  • [Journal Article] Retardation Phenomenon Applied to the Thermal Conduction in Foodstuffs during a Variety of Heating Procedures2005

    • Author(s)
      Keiko Nagao, Sachio Matsumoto
    • Journal Title

      Nihon Reoroji Gakkaishi Volume 33,No.2

      Pages: 93-100

    • NAID

      10029816509

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500552
  • [Journal Article] A Gelation Study of "Nikogori" -Effect of Adding Seasoning (in Japanese)2005

    • Author(s)
      N.Nagatsuka, T.Kaihou, M.Kurauti, K.Matsushita, K.NAGAO
    • Journal Title

      Journal for the Integrated Study of Dietary Habits Volume 15

      Pages: 247-252

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500552
  • [Journal Article] デンプン〜水系の糊化に伴う状態変化の微視的および巨視的観察2005

    • Author(s)
      長尾慶子, 藤井彩香
    • Journal Title

      日本調理科学会誌 38.1

      Pages: 45-50

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15500553
  • [Journal Article] 各種塩類添加がパスタのレオロジー的性質に及ぼす影響2004

    • Author(s)
      喜多記子, 長尾慶子
    • Journal Title

      東京家政大学研究紀要 44(2)

      Pages: 31-36

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15500553
  • [Journal Article] 熱伝導実験用食材モデルの力学的性質に及ぼす水分量および温度の影響2004

    • Author(s)
      長尾慶子, 藤井彩香
    • Journal Title

      日本家政学会誌 55

      Pages: 573-580

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15500553
  • [Journal Article] Heat Transfer Characteristics of Food Models Prepared from Wheat Starch (in Japanese).2004

    • Author(s)
      S.Fujii, K.Nagao
    • Journal Title

      Journal of Cookery Science of Japan Volume 37, No.3

      Pages: 283-291

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15500553
  • [Journal Article] 小麦でん粉を用いた食材モデル系の伝熱特性の検討2004

    • Author(s)
      藤井彩香, 長尾慶子
    • Journal Title

      日本調理科学会誌 37・3

      Pages: 283-291

    • NAID

      110001171639

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15500553
  • [Journal Article] 鍋の伝熱学的研究(Heat Transfer Study of Cooking Pans Heated from Below)2004

    • Author(s)
      高尾俊匡, 長尾慶子, 渡辺誠, 庄司正弘
    • Journal Title

      第41回日本伝熱シンポジウム講演論文集 vol.III

      Pages: 733-734

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15500553
  • [Journal Article] Effect of Moisture Content and Temperature On the Mechanical Properties of Food Models for Examining Thermal Conduction (in Japanese).2004

    • Author(s)
      K.Nagao, S.Fujii
    • Journal Title

      Journal of Home Economics, Japan Volume 55, No.7

      Pages: 573-580

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15500553
  • [Journal Article] 熱伝導実験用食材モデル系の力学的性質に及ぼす水分量および温度の影響2004

    • Author(s)
      長尾慶子, 藤井彩香
    • Journal Title

      日本家政学会誌 55・7

      Pages: 573-580

    • NAID

      110003167036

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15500553
  • [Journal Article] 小麦でん粉を用いた食材モデル系の伝熱特性の検討2004

    • Author(s)
      藤井彩香, 長尾慶子
    • Journal Title

      日本調理科学会誌 37

      Pages: 283-291

    • NAID

      110001171639

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15500553
  • [Journal Article] 加熱により相変化をともなう食材系の熱移動と力学的性質の変化2004

    • Author(s)
      長尾慶子
    • Journal Title

      日本家政学会誌 55

      Pages: 837-844

    • NAID

      110003166974

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15500553
  • [Journal Article] アルコール添加量がゼラチン溶液のゲル化に及ぼす影響2004

    • Author(s)
      永塚規衣, 松下和弘, 仁科正実, 大川祐輔, 峯木真知子, 長尾慶子
    • Journal Title

      日本調理科学会誌 37・4

      Pages: 360-365

    • NAID

      110001171471

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15500553
  • [Journal Article] Heat Transfer Study of Cooking Pans Heated from Below by Gas Fire (in Japanese).2004

    • Author(s)
      T.Takao, K.Nagao, M.Watanabe, M.Shoji
    • Journal Title

      41^<st> National Heat Transfer Symposium Japan Volume 3

      Pages: 733-734

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15500553
  • [Journal Article] Changes in Thermal Conduction and Mechanical Properties of Foodstuffs Accompanying Phase Transitions during Heating (in Japanese).2004

    • Author(s)
      K.Nagao
    • Journal Title

      Journal of Home Economics, Japan Volume 55, No.11

      Pages: 837-844

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15500553
  • [Journal Article] 加熱により相変化をともなう食材系の熱移動と力学的性質の変化2004

    • Author(s)
      長尾慶子
    • Journal Title

      日本家政学会誌 55・11

      Pages: 837-845

    • NAID

      110003166974

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15500553
  • [Journal Article] Detection of the Thermal Conduction Induced Close by the Heating Plane in Foodstuffs during Different Procedures of Heating (in English).2003

    • Author(s)
      K.Nagao, S.Matsumoto
    • Journal Title

      Journal of Home Economics, Japan Volume 54, No.8

      Pages: 623-631

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15500553
  • [Journal Article] Detection of Thermal Conduction Induced (Close by the Heating Plane in Foodstuffs during Different Procedures of Heating (in English).2003

    • Author(s)
      K.Nagao, S.Matsumoto
    • Journal Title

      Journal of Home Economics, Japan 54

      Pages: 623-631

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15500553
  • [Presentation] 調理性・嗜好性および省エネルギー面から検討した干し野菜の調整条件2010

    • Author(s)
      久松祐子・長尾慶子
    • Organizer
      日本調理科学会平成22年度大会
    • Place of Presentation
      中村学園大学・福岡
    • Year and Date
      2010-08-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Presentation] 昆布豆の調理条件が力学的性質ならびに抗酸化性に及ぼす影響2010

    • Author(s)
      佐藤久美・長尾慶子
    • Organizer
      日本家政学会第62回大会
    • Place of Presentation
      広島大学(東広島市)
    • Year and Date
      2010-05-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Presentation] 蒸気供給によるオーブンの加熱特性の変化と脱脂効果-生挽肉での検討-2010

    • Author(s)
      中本恵子・長尾慶子, 他12名
    • Organizer
      日本調理科学会平成22年度大会
    • Place of Presentation
      中村学園大学・福岡
    • Year and Date
      2010-08-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Presentation] ホワイトソルガムを使用した揚げドウの物性と嗜好性の評価2010

    • Author(s)
      河野由香里・長尾慶子
    • Organizer
      日本調理科学会平成22年度大会
    • Place of Presentation
      中村学園大学・福岡
    • Year and Date
      2010-08-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Presentation] パウンドケーキの主材料のバターと上白糖の代替品(%)が製品の品質に与える影響2009

    • Author(s)
      土屋京子、長尾慶子
    • Organizer
      日本調理科学会平成21年度大会
    • Place of Presentation
      同志社女子大・京都市
    • Year and Date
      2009-08-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Presentation] スイスメレンゲの性状に及ぼす攪拌時間の影響2009

    • Author(s)
      宮下朋子、渡辺綾子、長尾慶子
    • Organizer
      日本家政学会第61回大会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学(西宮市)
    • Year and Date
      2009-08-31
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Presentation] ねりそばのソバポリフェノール含量および抗酸化性に及ぼす副材料と加熱法の影響2009

    • Author(s)
      種井由佳、粟津原理恵、長尾慶子
    • Organizer
      日本調理科学会平成21年度大会
    • Place of Presentation
      同志社女子大・京都市
    • Year and Date
      2009-08-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Presentation] ソバ葉粉末を利用したプデイングの物性とラジカル捕捉活性2009

    • Author(s)
      粟津原理恵、吉田桂子、遠藤伸之、長尾慶子
    • Organizer
      日本家政学会第61回大会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学(西宮市)
    • Year and Date
      2009-08-31
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Presentation] 水の処理の違いが調理食品の物性ならびに嗜好に及ぼす影響2009

    • Author(s)
      佐藤久美、喜多記子、永塚規衣、加藤和子、長尾慶子
    • Organizer
      日本調理科学会平成21年度大会
    • Place of Presentation
      同志社女子大・京都市
    • Year and Date
      2009-08-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Presentation] 泡立て条件が起泡生クリームの性状と加熱・冷却速度に及ぼす影響2009

    • Author(s)
      水珠子・宮下朋子・長尾慶子
    • Organizer
      日本家政学会第61回大会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学・西宮市
    • Year and Date
      2009-08-31
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Presentation] 女子学生の魚と魚料理に対する関心度について2009

    • Author(s)
      成田享子、加藤和子、長尾慶子
    • Organizer
      日本調理科学会平成21年度大会
    • Place of Presentation
      同志社女子大・京都市
    • Year and Date
      2009-08-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Presentation] ソバ茶浸出液の色および嗜好性に及ぼす水質の影響2009

    • Author(s)
      尾久智希、粟津原理恵、加藤哲郎、長尾慶子
    • Organizer
      日本調理科学会平成21年度大会
    • Place of Presentation
      同志社女子大・京都市
    • Year and Date
      2009-08-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Presentation] 蒸気供給によるオーブンの加熱特性の変化と脱脂効果2009

    • Author(s)
      杉山久仁子、長尾慶子、伊与田浩志、渋川祥子, 他14名
    • Organizer
      日本調理科学会平成21年度大会
    • Place of Presentation
      同志社女子大・京都市
    • Year and Date
      2009-08-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Presentation] ラジカル消去活性能からみた野菜漬物の抗酸化性の特徴2009

    • Author(s)
      小松あき子、藤森文啓、長尾慶子、徳永拓史、原田和樹
    • Organizer
      日本調理科学会平成21年度大会
    • Place of Presentation
      同志社女子大・京都市
    • Year and Date
      2009-08-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Presentation] エチゼンクラゲの調理食品としての利用と抗酸化能測定2009

    • Author(s)
      永塚規衣、長尾慶子、原田和樹、上野俊士郎
    • Organizer
      日本調理科学会平成21年度大会
    • Place of Presentation
      同志社女子大・京都市
    • Year and Date
      2009-08-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Presentation] 篩い分けソバ粉バッターおよびソバがきのレオロジー特性2009

    • Author(s)
      粟津原理恵、石川裕美、長尾慶子
    • Organizer
      日本調理科学会平成21年度大会
    • Place of Presentation
      同志社女子大・京都市
    • Year and Date
      2009-08-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Presentation] コンニャクゲル添加ソバ切りの調理麺としての有用性2009

    • Author(s)
      澤田瑞恵、細田かおり、土田幸一、長尾慶子
    • Organizer
      日本調理科学会平成21年度大会
    • Place of Presentation
      同志社女子大・京都市
    • Year and Date
      2009-08-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Presentation] 加熱操作法ごとの中華鍋の省エネ性およびCO_2調削減効果の評価2009

    • Author(s)
      三神彩子、三浦理恵、喜多記子、佐藤久美、長尾慶子
    • Organizer
      日本家政学会第61回大会回大会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学(西宮市)
    • Year and Date
      2009-08-31
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Presentation] 発酵液の種類がスペルト小麦パンの物性と抗酸化性に及ぼす影響2009

    • Author(s)
      喜多記子、長尾慶子
    • Organizer
      日本家政学会第61回大会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学(西宮市)
    • Year and Date
      2009-08-31
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Presentation] 家庭科教職課程履修生への中学校家庭科調理実習献立を元にしたエコ・クッキングの教育効果2009

    • Author(s)
      三神彩子・松田麗子・佐藤久美・植草貴英・長尾慶子
    • Organizer
      日本食生活学会20周年記念大会
    • Place of Presentation
      千代田区一ツ橋日本教育会館
    • Year and Date
      2009-11-21
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Presentation] 泡立て条件が起泡生クリームの性状と加熱・冷却速度に及ぼす影響2009

    • Author(s)
      水珠子、宮下朋子、長尾慶子
    • Organizer
      日本家政学会第61回大会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学(西宮市)
    • Year and Date
      2009-08-31
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Presentation] 家庭科教職課程履修生に対するエコ・クッキング教育効果の詳細分析2009

    • Author(s)
      三神彩子、松田麗子、佐藤久美、長尾慶子
    • Organizer
      日本調理科学会平成21年度大会
    • Place of Presentation
      同志社女子大・京都市
    • Year and Date
      2009-08-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Presentation] ソバ茶浸出液の抗酸化性に及ぼす水質の影響2009

    • Author(s)
      堂前美和子、粟津原理恵、長尾慶子
    • Organizer
      日本調理科学会平成21年度大会
    • Place of Presentation
      同志社女子大・京都市
    • Year and Date
      2009-08-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Presentation] 咀嚼嚥下障害食を想定した水産物由来の調理加工品が持つ抗酸化性の多視点解析2009

    • Author(s)
      原田和樹、前田俊道、金谷節子、小泉武夫、永塚規衣、長尾慶子、敷村公子, 他6名
    • Organizer
      日本調理科学会平成21年度大会
    • Place of Presentation
      同志社女子大・京都市
    • Year and Date
      2009-08-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Presentation] 発酵液の種類及び調製条件がスペルト小麦パンの物性と抗酸化性に及ぼす影響2009

    • Author(s)
      喜多記子、長尾慶子
    • Organizer
      日本調理科学会平成21年度大会
    • Place of Presentation
      同志社女子大・京都市
    • Year and Date
      2009-08-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Presentation] アク餅の調製条件が物性および嗜好性におよぼす影響2009

    • Author(s)
      菅原由紀、外西壽鶴子、飯島育代、長尾慶子
    • Organizer
      日本食生活学会20周年記念大会
    • Place of Presentation
      千代田区一ツ橋日本教育会館
    • Year and Date
      2009-11-21
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Presentation] 調理条件が昆布佃煮の総ヒソ量ならびに抗酸化性に及ぼす影響2009

    • Author(s)
      佐藤久美、村上和雄、長尾慶子
    • Organizer
      日本家政学会第61回大会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学(西宮市)
    • Year and Date
      2009-08-31
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Presentation] スイスメレングの性状に及ぼす攪拌時間の影響2009

    • Author(s)
      宮下朋子・渡辺綾子・長尾慶子
    • Organizer
      日本家政学会第61回大会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学・西宮市
    • Year and Date
      2009-08-31
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Presentation] 泡立て条件を変えて調製した卵白メレンゲ内部の熱移動速度の測定2008

    • Author(s)
      水珠子・長尾慶子
    • Organizer
      日本調理科学会平成20年度大会
    • Place of Presentation
      相山女学園大学
    • Year and Date
      2008-08-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • [Presentation] 小麦粉ドウ内部の熱移動に及ぼす膨化現象の影響2008

    • Author(s)
      水珠子・長尾慶子
    • Organizer
      日本家政学会第60回大会
    • Place of Presentation
      日本女子大学
    • Year and Date
      2008-05-31
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500690
  • 1.  MATSUMOTO Sachio (70081502)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results

URL: 

Are you sure that you want to link your ORCID iD to your KAKEN Researcher profile?
* This action can be performed only by the researcher himself/herself who is listed on the KAKEN Researcher’s page. Are you sure that this KAKEN Researcher’s page is your page?

この研究者とORCID iDの連携を行いますか?
※ この処理は、研究者本人だけが実行できます。

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi