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Yoneda Chie  米田 千惠

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米田 千惠  ヨネダ チエ

YONEDA Chie  米田 千惠

米田 千恵  ヨネダ チエ

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Researcher Number 20361404
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Affiliation (Current) 2025: 千葉大学, 教育学部, 教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2025: 千葉大学, 教育学部, 教授
2022 – 2023: 千葉大学, 教育学部, 教授
2015 – 2018: 千葉大学, 教育学部, 准教授
2007 – 2010: Chiba University, 教育学部, 准教授
2005: 千葉大学, 教育学部, 助教授
2004: 千葉大学, 教育学部, 講師
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Eating habits, studies on eating habits / Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
Except Principal Investigator
Science education
Keywords
Principal Investigator
遊離アミノ酸 / 冷蔵・冷凍 / 調理と加工 / 低温調理 / タンパク質変性 / pH調整 / 魚介肉タンパク質 / 変性 / 加熱温度 / 魚肉タンパク質 … More / うま味 / 加熱 / 冷凍 / ミネラル / 貝類 / エキス成分 / 冷凍貯蔵 / 鮮度 / ATPおよび関連化合物 / 冷蔵貯蔵 / アサリ / 色 / 官能検査 / 解凍 / マグロ … More
Except Principal Investigator
グローバリザション / STEM教育 / グローバリゼーション / グローバル化 / 国際協力 / 科学教育 / リカレント教育 / 教員養成 Less
  • Research Projects

    (6 results)
  • Research Products

    (21 results)
  • Co-Researchers

    (20 People)
  •  冷凍ホタテガイの高品質化につながる解凍法・調理法の開発Principal Investigator

    • Principal Investigator
      米田 千惠
    • Project Period (FY)
      2025 – 2027
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
    • Research Institution
      Chiba University
  •  魚介肉タンパク質の変性制御を活用した新規調理法の構築Principal Investigator

    • Principal Investigator
      米田 千惠
    • Project Period (FY)
      2022 – 2024
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
    • Research Institution
      Chiba University
  •  Development and evaluation of a recurrent education program for science teachers in the ASEAN symbiosis era

    • Principal Investigator
      Takeshi FUJITA
    • Project Period (FY)
      2015 – 2018
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (A)
    • Research Field
      Science education
    • Research Institution
      Chiba University
  •  Studies on cooking method for improvement in palatability and nourishment of shellfishesPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      YONEDA Chie
    • Project Period (FY)
      2009 – 2010
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Chiba University
  •  Studies on cold storage and frozen storage of bivalves including shell - Investigation of shell-opening mechanism by cookingPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      YONEDA Chie
    • Project Period (FY)
      2007 – 2008
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Chiba University
  •  冷凍マグロ肉解凍法の品質に及ぼす影響-温塩水解凍法の科学的検証-Principal Investigator

    • Principal Investigator
      米田 千惠 (米田 千恵)
    • Project Period (FY)
      2004 – 2005
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Chiba University

All 2024 2023 2022 2018 2017 2016 2015 2011 2010 2009 2008 2006

All Journal Article Presentation

  • [Journal Article] Effects of Heating Temperature and Sprinkled Salt on the Yield and Texture of Cooked Swordfish Meat2024

    • Author(s)
      米田 千恵
    • Journal Title

      千葉大学教育学部研究紀要 = Bulletin of the Faculty of Education, Chiba University

      Volume: 72 Pages: 333-336

    • DOI

      10.20776/S13482084-72-P333

    • URL

      https://opac.ll.chiba-u.jp/da/curator/900122387/

    • Year and Date
      2024-03-01
    • Language
      Japanese
    • Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02176
  • [Journal Article] メカジキ生肉および加熱肉のpH調整による性状変化2023

    • Author(s)
      米田千恵
    • Journal Title

      千葉大学教育学部研究紀要

      Volume: 71 Pages: 311-315

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02176
  • [Journal Article] Changes of freshness of short-neck clam during cold storage2018

    • Author(s)
      Yoneda Chie、Inoue Ayumi
    • Journal Title

      Journal for the Integrated Study of Dietary Habits

      Volume: 29 Issue: 1 Pages: 35-43

    • DOI

      10.2740/jisdh.29.1_35

    • NAID

      130007428810

    • ISSN
      1346-9770, 1881-2368
    • Language
      Japanese
    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15H01768
  • [Journal Article] アクティブ・ラーニングを主体とする海外教育インターンシッププログラムの開発と評価―千葉大学ツインクルプログラム受講者の授業観の分析―2017

    • Author(s)
      野村純, 吉田恭子, 山野芳昭, 山下修一, 鶴岡義彦, 藤田剛志, 小宮山伴与志, 大嶌竜午, アシャディアント サプト, 馬場智子, 飯塚正明, 板倉嘉哉, 加藤徹也, 木下龍, 下永田修二, 白川健, 杉田克生, 高木啓, 辻耕治, 林英子, ホーン ベヴァリー,大和政秀, 米田千恵
    • Journal Title

      科学教育研究

      Volume: 41 Pages: 141-149

    • NAID

      130005775734

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15H01768
  • [Journal Article] 野菜の栄養上の特徴と旬に関する意識2017

    • Author(s)
      米田千恵、栗山真央
    • Journal Title

      千葉大学教育学部研究紀要

      Volume: 65 Pages: 383-388

    • NAID

      120006375973

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15H01768
  • [Journal Article] 科学教育活動をベースとした海外教員インターンシップが学生にもたらす影響の分析2016

    • Author(s)
      吉田恭子、野村純、山野芳昭、大嶌竜午、サプト・アシャディアント、馬場智子、山田響子、飯塚正明、板倉嘉哉、加藤哲也、木下龍、小宮山伴与志、下永田修二、白川健、杉田克生、高木啓、辻耕治、鶴岡義彦、中澤潤、林英子、藤田剛志、ベヴァリー・ホーン、山下修一、大和政秀、米田千恵
    • Journal Title

      千葉大学教育学部研究紀要

      Volume: 64 Pages: 97-102

    • NAID

      130007430603

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15H01768
  • [Journal Article] Extractive Components of Frozen Short-neck Clam and State of Shell-opening during Cooking2011

    • Author(s)
      米田千恵
    • Journal Title

      日本家政学会誌

      Volume: 62(掲載決定)

    • NAID

      130004774061

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21700737
  • [Journal Article] Extractive Components of Frozen Short-neck Clam and State of Shell-opening during Cooking2011

    • Author(s)
      米田千惠
    • Journal Title

      日本家政学会誌 62巻

    • NAID

      130004774061

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21700737
  • [Journal Article] 3種の解凍法によるマグロ肉の品質2006

    • Author(s)
      米田千恵, 香西みどり, 畑江敬子, 広田起子, 中村淳
    • Journal Title

      日本調理科学会誌 39巻・1号

      Pages: 16-21

    • NAID

      110004075561

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16700513
  • [Presentation] メカジキ生肉および加熱肉のpH調整による性状変化2022

    • Author(s)
      米田千恵、笹林舞美、髙山あみ
    • Organizer
      日本家政学会第74回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02176
  • [Presentation] 醤油の種類や保存方法による品質の違い2018

    • Author(s)
      米田千恵、海老原友稀
    • Organizer
      日本家政学会第70回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15H01768
  • [Presentation] ASEAN留学生受け入れプログラムにおける科学・教育コンテンツの評価2018

    • Author(s)
      芳賀瑞希, 野村純,藤田剛志,加藤徹也,山下修一,飯塚正明,大嶌竜午,高木 啓,辻耕治,林英子,大和政秀,米田千恵
    • Organizer
      科学教育学会第42回年次集会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15H01768
  • [Presentation] ASEAN共生時代の科学技術教員のためのリカレント教育プログラムの開発2015

    • Author(s)
      藤田剛志、山野芳昭、鶴岡義彦、中澤潤、飯塚正明、加藤徹也、山下修一、 林英子、ホーン・ベヴァリー、米田千恵、木下龍、高木啓、野村純
    • Organizer
      日本科学教育学会
    • Place of Presentation
      山形大学(山形県山形市)
    • Year and Date
      2015-08-22
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15H01768
  • [Presentation] 科学教育活動をベースとした海外教員インターンシップが学生にもたらす影響の分析2015

    • Author(s)
      吉田恭子、野村純、山野芳昭、大嶌竜午、サプト・アシャディアント、馬場智子、山田響子、飯塚正明、板倉嘉哉、加藤哲也、木下龍、小宮山伴与志、下永田修二、白川健、杉田克生、高木啓、辻耕治、鶴岡義彦、中澤潤、林英子、藤田剛志、ベヴァリー・ホーン、山下修一、大和政秀、米田千恵
    • Organizer
      日本科学教育学会
    • Place of Presentation
      山形大学(山形県山形市)
    • Year and Date
      2015-08-22
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15H01768
  • [Presentation] 冷凍アサリのエキス成分と加熱による開殻状況2010

    • Author(s)
      米田千恵
    • Organizer
      平成22年度日本水産学会春季大会
    • Place of Presentation
      日本大学(神奈川)
    • Year and Date
      2010-03-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21700737
  • [Presentation] 冷凍アサリのエキス成分と加熱による開殻状況2010

    • Author(s)
      米田千惠
    • Organizer
      平成22年度日本水産学会春季大会
    • Place of Presentation
      東京海洋大学(東京)
    • Year and Date
      2010-03-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21700737
  • [Presentation] 活アサリ冷蔵貯蔵中の鮮度変化2009

    • Author(s)
      井上あゆみ、米田千惠
    • Organizer
      平成21年度日本水産学会春季大会
    • Place of Presentation
      東京海洋大学(東京)
    • Year and Date
      2009-03-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19700575
  • [Presentation] アサリ熱水抽出液のエキス成分およびアサリの冷凍・加熱条件の検討2008

    • Author(s)
      米田千恵
    • Organizer
      日本調理科学学会平成20年度大会
    • Place of Presentation
      椙山女学園大学(名古屋)
    • Year and Date
      2008-08-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19700575
  • [Presentation] アサリの冷蔵貯蔵によるエキス成分の変化2008

    • Author(s)
      米田千恵、井上あゆみ
    • Organizer
      日本家政学会第60回大会
    • Place of Presentation
      日本女子大学(東京)
    • Year and Date
      2008-06-01
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19700575
  • [Presentation] アサリの冷蔵貯蔵によるエキス成分の変化2008

    • Author(s)
      米田千惠、井上あゆみ
    • Organizer
      日本家政学会 第60回大会
    • Place of Presentation
      日本女子大学(東京)
    • Year and Date
      2008-06-01
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19700575
  • [Presentation] アサリ熱水抽出液のエキス成分およびアサリの冷凍・加熱条件の検討2008

    • Author(s)
      米田千惠
    • Organizer
      日本調理科学学会 平成20年度大会
    • Place of Presentation
      椙山女学園大学(名古屋)
    • Year and Date
      2008-08-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19700575
  • 1.  Takeshi FUJITA (90209057)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 5 results
  • 2.  加藤 徹也 (00224519)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 5 results
  • 3.  野村 純 (30252886)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 5 results
  • 4.  大嶌 竜午 (40700414)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 4 results
  • 5.  ホーン ベバリー (80595786)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 6.  山野 芳昭 (90134791)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 4 results
  • 7.  飯塚 正明 (40396669)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 5 results
  • 8.  林 英子 (40218590)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 5 results
  • 9.  土田 雄一 (10400805)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 10.  山下 修一 (10272296)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 5 results
  • 11.  木下 龍 (10586217)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 4 results
  • 12.  高木 啓 (90379868)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 5 results
  • 13.  中澤 潤 (40127676)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 3 results
  • 14.  鶴岡 義彦 (80172063)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 4 results
  • 15.  大石 恭子 (40372908)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 16.  AOKI Takamasa
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 17.  AWAYA Taichi
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 18.  HASHINO Mie
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 19.  ISHII Chieko
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 20.  HORNE Beverly
    # of Collaborated Projects: 0 results
    # of Collaborated Products: 4 results

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