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yoshikiyo keisuke  吉清 恵介

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Yoshikiyo Keisuke  吉清 恵介

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Researcher Number 30510739
Other IDs
Affiliation (Current) 2025: 島根大学, 学術研究院農生命科学系, 准教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2018 – 2025: 島根大学, 学術研究院農生命科学系, 准教授
2017: 島根大学, 生物資源科学部, 助教
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Basic Section 38050:Food sciences-related / Applied health science
Except Principal Investigator
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
Keywords
Principal Investigator
シクロデキストリン / オメガ3 / 環状オリゴ糖 / エゴマ油 / ドコサヘキサエン酸 / 粉末油脂 / 脂肪酸 / 前老齢マウス / マウス / 食物繊維 … More / リノレン酸 / ラット / コール酸 / 胆汁酸 / 腸内細菌 / 腸管吸収 / 包接錯体 / 粉末油 / オメガ3脂肪酸 / α-リノレン酸 … More
Except Principal Investigator
炎症性腸疾患 / IL-6 / AhR / インドール系化合物 / NFkappaB / SLC26A3 / 7回膜貫通型受容体 / 大腸癌 / 腸内環境 / Akt / CYP1A1 / CYP3A4 / PXR / インドキシル硫酸 / インドール酢酸 / スカトール / 肝臓がん / 脂肪肝 / 大腸がん / 炎症制腸疾患 / トリプトファン由来代謝産物 / PPARα / 細胞死 / COX-2 / TNFR1 / ソラフェニブ抵抗性 / 脂質代謝 / 消化管疾患 / 臓器障害 / NF-κB / p38 / TNFα / NAFLD / 高タンパク摂取 Less
  • Research Projects

    (5 results)
  • Research Products

    (15 results)
  • Co-Researchers

    (7 People)
  •  環状オリゴ糖の摂取によるマウス脳のDHA組成比の上昇とそのメカニズムPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      吉清 恵介
    • Project Period (FY)
      2025 – 2027
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 38050:Food sciences-related
    • Research Institution
      Shimane University
  •  環状オリゴ糖の摂取による健康増進と病態発症の分岐点Principal Investigator

    • Principal Investigator
      吉清 恵介
    • Project Period (FY)
      2022 – 2024
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 38050:Food sciences-related
    • Research Institution
      Shimane University
  •  腸内細菌代謝産物に焦点を当てた高食肉摂取による健康増進と病態発症の分岐点の解明

    • Principal Investigator
      清水 英寿
    • Project Period (FY)
      2021 – 2024
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Review Section
      Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
    • Research Institution
      Shimane University
  •  Analysis of the disruption and recovery mechanism on gastrointestinal homeostasis by skatole produced by high animal protein intake

    • Principal Investigator
      SHIMIZU Hidehisa
    • Project Period (FY)
      2018 – 2020
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Review Section
      Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
    • Research Institution
      Shimane University
  •  Application of molecular encapsulated alpha-linolenic acid to prevention of lifestyle-related diseasePrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Yoshikiyo Keisuke
    • Project Period (FY)
      2017 – 2018
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Applied health science
    • Research Institution
      Shimane University

All 2023 2022 2019 2018 2017

All Journal Article Presentation

  • [Journal Article] Co-ingestion with γ-cyclodextrin improves bioavailability of α-linolenic acid in Perilla frutescens seed oil2023

    • Author(s)
      Yoshikiyo Keisuke、Takahashi Miho、Narumiya Yu、Honda Mikito、Iwasaki Keita、Ishigaki Mika、Nagato Edward G.、Noothalapati Hemanth、Shimizu Hidehisa、Murota Kaeko、Yamamoto Tatsuyuki
    • Journal Title

      Food Hydrocolloids for Health

      Volume: 3 Pages: 100116-100116

    • DOI

      10.1016/j.fhfh.2023.100116

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K05493, KAKENHI-PROJECT-21K18081
  • [Journal Article] Thermal stability and bioavailability of inclusion complexes of perilla oil with γ-cyclodextrin2019

    • Author(s)
      Keisuke YOSHIKIYO1, Yuriko YOSHIOKA, Yu NARUMIYA, Shogo OE, Hideaki KAWAHARA, Koichi KURATA, Hidehisa SHIMIZU, Tatsuyuki YAMAMOTO
    • Journal Title

      FOOD CHEMISTRY

      Volume: 印刷中

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K13222
  • [Presentation] エゴマ油とγ-シクロデキストリンとの包接錯体摂取が赤血球膜脂肪酸組成に与える影響2023

    • Author(s)
      吉清恵介・藤原大河・長谷川敦士・渡部遥香・清水英寿・山本達之
    • Organizer
      第77回 日本栄養・食糧学会大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K05493
  • [Presentation] エゴマ油とγ-シクロデキストリンとの包接錯体摂取が赤血球膜脂肪酸組成に与える影響2023

    • Author(s)
      吉清恵介・藤原大河・長谷川敦士・渡部遥香・清水英寿・山本達之
    • Organizer
      日本栄養・食糧学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K05493
  • [Presentation] マウス赤血球膜脂肪酸組成に与えるエゴマ油-γ-シクロデキストリン包接体摂取の影響2023

    • Author(s)
      長谷川敦士,吉清恵介,山本達之
    • Organizer
      第39回シクロデキストリンシンポジウム
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K05493
  • [Presentation] エゴマ油-タウロコール酸エマルジョンの粒子径に与えるシクロデキストリンの影響2023

    • Author(s)
      藤原大河,吉清恵介,山本達之
    • Organizer
      第39回シクロデキストリンシンポジウム
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K05493
  • [Presentation] シクロデキストリンの油同化促進機能に関する研究2023

    • Author(s)
      吉清恵介
    • Organizer
      第39回シクロデキストリンシンポジウム
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K05493
  • [Presentation] リパーゼによるエゴマ油のトリグリセリド分解に与えるγ-シクロデキストリンの影響2022

    • Author(s)
      髙橋美穂、吉清恵介、山本達之
    • Organizer
      シクロデキストリン学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K05493
  • [Presentation] Absorption property of powdery inclusion complex of perilla oil with γ-cyclodextrin in rat intestine2018

    • Author(s)
      Keisuke Yoshikiyo, Yu Narumiya, Sho Fukushima, Hidehisa Shimizu, Tatsuyuki Yamamoto
    • Organizer
      The 19th International Cyclodextrin Symposium
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K13222
  • [Presentation] 粉末化エゴマ油の摂取によるラット血漿脂肪酸組成への影響2018

    • Author(s)
      吉清恵介,高橋美穂,本田樹人,成宮優,清水英寿,山本達之
    • Organizer
      日本農芸化学会中四国支部第52回講演会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K13222
  • [Presentation] 1.Absorption property of powdery inclusion complex of perilla oil with gamma-cyclodextrin in rat intestine2018

    • Author(s)
      Yoshikiyo, K., Narumiya, Y., Fukushima, S., Shimizu, H., Yamamoto
    • Organizer
      The 19th International Cyclodextrin Symposium
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K13222
  • [Presentation] γ-シクロデキストリン包接によるエゴマ油の生物学的利用能の向上2018

    • Author(s)
      吉清恵介,成宮優,福島渉,高橋美穂,本田樹人,清水英寿,山本達之
    • Organizer
      第72回日本栄養・食糧学会大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K13222
  • [Presentation] γ-シクロデキストリン-エゴマ油包接錯体のラット体内吸収性2018

    • Author(s)
      吉清恵介,高橋美穂,本田樹人,清水英寿,山本達之
    • Organizer
      第35回シクロデキストリンシンポジウム
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K13222
  • [Presentation] γ-シクロデキストリンにより粉末化したエゴマ油のラット腸管吸収性2017

    • Author(s)
      成宮優、吉清恵介、福島渉、清水英寿、山本達之
    • Organizer
      第34回シクロデキストリンシンポジウム
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K13222
  • [Presentation] シクロデキストリンとエゴマ油からなる包接錯体の調製とその熱安定性2017

    • Author(s)
      吉清 恵介、成宮 優、大江 省吾、福島 渉
    • Organizer
      第71回日本栄養・食糧学会大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K13222
  • 1.  SHIMIZU Hidehisa (10547532)
    # of Collaborated Projects: 5 results
    # of Collaborated Products: 10 results
  • 2.  石塚 敏 (00271627)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 3.  吹谷 智 (10370157)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 4.  岡野 邦宏 (30455927)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 5.  橋口 亜由未 (00805195)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 6.  田中 愛健 (90809435)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 7.  土肥 栄祐 (00719213)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results

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