• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

KAWAI Takayuki  河合 崇行

ORCIDConnect your ORCID iD *help
… Alternative Names

KAWAI TAKAYUKI  河合 崇行

Less
Researcher Number 50425550
Other IDs
Affiliation (Current) 2025: 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品研究部門, 上級研究員
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2021 – 2024: 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品研究部門, 上級研究員
2018: 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品研究部門, 上級研究員
2015 – 2018: 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品研究部門 食品健康機能研究領域, 上級研究員
2016: 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品研究部門 食品健康機能研究領, 上級研究員
2016: 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品総合研究所食品機能研究領域, 主任研究員 … More
2012 – 2014: 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品総合研究所食品機能研究領域, 主任研究員
2011 – 2012: 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品総合研究所・食品機能研究領域, 主任研究員
2010: 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品総合研究所食品機能研究領域, 主任研究員 Less
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Eating habits / Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related / Eating habits, studies on eating habits
Except Principal Investigator
Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related / Experimental psychology
Keywords
Principal Investigator
甘味増強 / 甘味 / 苦味抑制 / 食品由来香気 / 果実香気 / 糖酸溶液 / ラクトン / エステル / 酸味抑制 / 甘味香気 … More / 減塩 / 経験 / ベーコン / 醤油 / 香り / 香 / 味噌 / 塩味増強 / 味増強 / 人工甘味料 / 甘味認知 / 認知時間 / 相互作用 / 塩味 / 安息香酸デナトニウム / 胎生期 / 苦味経験 / マウス / 行動学 / 苦味寛容 / ドーパミン / 成長 / 苦味 … More
Except Principal Investigator
味覚 / 概日リズム / 疲労 / 日内変動 / ストレス / 日内リズム / 感性 / 知覚 / 感覚 / 学習 / 発達 / 時間特性 / 感覚間相互作用 / 嗅覚 Less
  • Research Projects

    (6 results)
  • Research Products

    (32 results)
  • Co-Researchers

    (8 People)
  •  Characterization of food-derived aromas with acidity and bitterness suppression and proposal for their utilizationPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      KAWAI TAKAYUKI
    • Project Period (FY)
      2021 – 2023
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
    • Research Institution
      National Agriculture and Food Research Organization
  •  味覚のバイオリズムを知ることで豊かな生活を実現:味覚変動の解明と応用

    • Principal Investigator
      望月 寛子
    • Project Period (FY)
      2021 – 2024
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Review Section
      Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
    • Research Institution
      National Agriculture and Food Research Organization
  •  The flavor experience is important for dietary life of salt reduction.Principal Investigator

    • Principal Investigator
      KAWAI Takayuki
    • Project Period (FY)
      2016 – 2018
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      National Agriculture and Food Research Organization
  •  Temporal traits of interaction between gustation and olfaction

    • Principal Investigator
      WADA Yuji
    • Project Period (FY)
      2014 – 2016
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (A)
    • Research Field
      Experimental psychology
    • Research Institution
      National Agriculture and Food Research Organization
  •  Elucidation of a mechanism of sweet enhancement by salty addition.Principal Investigator

    • Principal Investigator
      Kawai Takayuki
    • Project Period (FY)
      2013 – 2015
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      National Agriculture and Food Research Organization
  •  The research on the most important point for tolerance of bitter aversion in early childhoodPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      KAWAI Takayuki
    • Project Period (FY)
      2010 – 2012
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      National Agriculture and Food Research Organization

All 2023 2018 2017 2016 2015 2013 2012 Other

All Journal Article Presentation Patent

  • [Journal Article] 甘味・塩味における呈味増強香気の学習効果の検証2015

    • Author(s)
      河合崇行・日下部裕子
    • Journal Title

      日本味と匂学会誌

      Volume: 22(3) Pages: 321-324

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26245073
  • [Journal Article] 苦味マスキング効果の定量的解析2012

    • Author(s)
      河合崇行、日下部裕子
    • Journal Title

      食品総合研究所研究報告

      Volume: 76巻 Pages: 9-16

    • NAID

      120006773523

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500753
  • [Journal Article] 実験動物を利用した甘味・うま味の苦味感低減効果の定量的解析2012

    • Author(s)
      河合崇行
    • Journal Title

      日本味と匂学会誌

      Volume: 19 Pages: 375-378

    • NAID

      110009578280

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500753
  • [Journal Article] 実験動物を利用した甘味・うま味の苦味感低減効果の定量的解析2012

    • Author(s)
      河合崇行、日下部裕子
    • Journal Title

      日本味と匂学会誌

      Volume: 19巻 Pages: 375-378

    • NAID

      110009578280

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500753
  • [Patent] 官能評価値補正方法、装置およびプログラム、並びに飲食品の官能評価方法2023

    • Inventor(s)
      望月寛子、早川文代、中野優子、河合崇行、源川琢磨、大須賀玲
    • Industrial Property Rights Holder
      望月寛子、早川文代、中野優子、河合崇行、源川琢磨、大須賀玲
    • Industrial Property Rights Type
      特許
    • Industrial Property Number
      2023-072702
    • Filing Date
      2023
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K20670
  • [Patent] 味覚状態推定方法、飲食品提案方法、装置およびプログラム2023

    • Inventor(s)
      望月寛子、河合崇行、早川文代、中野優子、源川琢磨
    • Industrial Property Rights Holder
      望月寛子、河合崇行、早川文代、中野優子、源川琢磨
    • Industrial Property Rights Type
      特許
    • Industrial Property Number
      2023-072708
    • Filing Date
      2023
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K20670
  • [Patent] 健康状態推定方法、装置およびプログラム2023

    • Inventor(s)
      望月寛子、河合崇行、早川文代
    • Industrial Property Rights Holder
      望月寛子、河合崇行、早川文代
    • Industrial Property Rights Type
      特許
    • Industrial Property Number
      2023-072706
    • Filing Date
      2023
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K20670
  • [Presentation] Miso flavor could be generalized to a saltiness enhancing flavor.2018

    • Author(s)
      河合崇行、日下部裕子、小川雪乃
    • Organizer
      The 17th International Symposium on Molecular and Neural Mechanisms of Taste and Olfactory perception
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K00841
  • [Presentation] 塩味を想起する香りと食経験2018

    • Author(s)
      河合崇行、日下部裕子、和田有史
    • Organizer
      日本農芸化学会2018年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K00841
  • [Presentation] 香りによる減塩効果とその記憶2017

    • Author(s)
      河合崇行・日下部裕子・和田有史
    • Organizer
      日本食品化学学会 第23回総会・学術大会
    • Place of Presentation
      伊勢志摩ロイヤルホテル(三重県志摩市)
    • Year and Date
      2017-06-01
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26245073
  • [Presentation] Evaluation of the enhancing effects of saltiness by flavor addition.2017

    • Author(s)
      Takayuki Kawai, Yuko Kusakabe, Yuji Wada
    • Organizer
      16th International Symposium on Olfaction and Taste
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K00841
  • [Presentation] 食品由来香気による塩味増強効果2017

    • Author(s)
      河合崇行、日下部裕子、和田有史
    • Organizer
      日本味と匂学会第51回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K00841
  • [Presentation] Flavor-saltiness integration is affected by eating experiences.2017

    • Author(s)
      Takayuki Kawai, Yuko Kusakabe, Yuji Wada, Takehito Goto
    • Organizer
      Association for Chemoreception Sciences XXXIX
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K00841
  • [Presentation] 呼吸センサを伴う前後鼻腔経路嗅覚ディスプレイの開発2017

    • Author(s)
      和田有史・鳴海拓志・角谷雄哉・森数馬・小早川達・國枝里美・河合崇行・日下部裕子
    • Organizer
      電子情報通信学会ヒューマン情報処理研究会
    • Place of Presentation
      脳情報通信融合研究センター(大阪府吹田市)
    • Year and Date
      2017-03-09
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26245073
  • [Presentation] Flavor-saltiness integration is affected by eating experiences.2017

    • Author(s)
      河合崇行、日下部裕子、和田有史、後藤猛仁
    • Organizer
      Association for Chemoreception Sciences XXXIX
    • Place of Presentation
      ボニータスプリング (米国)
    • Year and Date
      2017-04-27
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K00841
  • [Presentation] バニラ香およびオレンジ香による塩味増強2017

    • Author(s)
      河合崇行、日下部裕子、後藤猛仁
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      京都女子大学 (京都府・京都市)
    • Year and Date
      2017-03-17
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K00841
  • [Presentation] 前後鼻腔経路嗅覚刺激提示と知覚強度2016

    • Author(s)
      和田有史・森数馬・鳴海拓志・小早川達・角谷雄哉・河合崇行・日下部裕子
    • Organizer
      第18回香り・味と生体情報研究会
    • Place of Presentation
      伊勢屋旅館(長崎県雲仙市)
    • Year and Date
      2016-06-02
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26245073
  • [Presentation] リックカウンターによる味強度測定2016

    • Author(s)
      河合崇行
    • Organizer
      日本官能評価学会第21回大会
    • Place of Presentation
      日本女子大学 (東京都文京区)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K00841
  • [Presentation] 呼吸と連動した後鼻腔経路嗅覚刺激による味覚強度増強効果2016

    • Author(s)
      角谷雄哉・鳴海拓志・小早川達・河合崇行・日下部裕子・國枝里美・和田有史
    • Organizer
      日本官能評価学会2016年度大会
    • Place of Presentation
      日本女子大学(東京都文京区)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26245073
  • [Presentation] Flavor-saltiness integration is affected by eating experiences2016

    • Author(s)
      河合崇行・日下部裕子・和田有史・後藤猛仁
    • Organizer
      Association for Chemoreception Sciences XXXIX
    • Place of Presentation
      フロリダ(アメリカ)
    • Year and Date
      2016-04-27
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26245073
  • [Presentation] 甘味・塩味における呈味増強香気の学習効果の検証2015

    • Author(s)
      河合崇行・日下部裕子
    • Organizer
      日本味と匂学会第49回大会
    • Place of Presentation
      じゅうろくプラザ(岐阜県岐阜市)
    • Year and Date
      2015-09-24
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26245073
  • [Presentation] 動物行動学に基づいたうま味の相乗効果評価2013

    • Author(s)
      河合崇行、日下部裕子
    • Organizer
      日本農芸化化学会2013年度大会
    • Place of Presentation
      仙台
    • Year and Date
      2013-03-25
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500753
  • [Presentation] うま味を嗜好するマウスを用いたうま味修飾物質の力価測定2013

    • Author(s)
      河合崇行、日下部裕子
    • Organizer
      日本味と匂学会第47回大会
    • Place of Presentation
      仙台市民会館(宮城県)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25350119
  • [Presentation] Quantitative analysis for the hedonic effects of sweet tastantsin the bitter masking2012

    • Author(s)
      Takayuki Kawai, Yoko Kusakabe
    • Organizer
      XVI International Symposiumon Olfaction and Taste
    • Place of Presentation
      ストックホルム(スウェーデン)
    • Year and Date
      2012-06-25
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500753
  • [Presentation] Quantitative analysis for the hedonic effects of sweet tastantsin the bitter masking2012

    • Author(s)
      河合崇行
    • Organizer
      XVI International Symposium on Olfaction and Taste
    • Place of Presentation
      ストックホルム(スウェーデン)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500753
  • [Presentation] 日下部裕子動物行動学に基づいた間接的苦味マスキング効果の定量的解析2012

    • Author(s)
      河合崇行
    • Organizer
      日本農芸化化学会2012年度大会
    • Place of Presentation
      京都
    • Year and Date
      2012-03-23
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500753
  • [Presentation] 実験動物を利用した甘味・うま味の苦味感低減効果の定量的解析2012

    • Author(s)
      河合崇行、日下部裕子
    • Organizer
      日本味と匂学会第46回大会
    • Place of Presentation
      大阪
    • Year and Date
      2012-10-04
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500753
  • [Presentation] Quantitative analysis for the masking effects to bitter taste2012

    • Author(s)
      Takayuki kawai, Yuko Kusakabe
    • Organizer
      Association for Chemoreception Sciences 2012Annual Meeting
    • Place of Presentation
      ハンチントン(アメリカ)
    • Year and Date
      2012-04-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500753
  • [Presentation] Quantitative analysis for the masking effects to bitter taste2012

    • Author(s)
      河合崇行
    • Organizer
      Association for Chemoreception Sciences 2012 Annual Meeting
    • Place of Presentation
      ハンチントン(アメリカ)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500753
  • [Presentation] 動物行動学に基づいた間接的苦味マスキング効果の定量的解析2012

    • Author(s)
      河合崇行、日下部裕子
    • Organizer
      日本農芸化学会2012年度大会
    • Place of Presentation
      京都女子大学(京都府)
    • Year and Date
      2012-03-23
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500753
  • [Presentation] マウスリック試験を用いた甘味錯覚効果の客観的評価

    • Author(s)
      河合崇行、日下部裕子
    • Organizer
      日本農芸化学会2015年度大会
    • Place of Presentation
      岡山大学(岡山県岡山市)
    • Year and Date
      2015-03-26 – 2015-03-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25350119
  • [Presentation] マウスリック試験を用いた甘味料の相乗効果評価

    • Author(s)
      河合崇行、日下部裕子
    • Organizer
      日本味と匂学会第48回大会
    • Place of Presentation
      静岡市清水文化会館(静岡県静岡市)
    • Year and Date
      2014-10-02 – 2014-10-04
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25350119
  • 1.  WADA Yuji (30366546)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 10 results
  • 2.  HAYAKAWA Fumiyo (00282905)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 3 results
  • 3.  鳴海 拓志 (70614353)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 3 results
  • 4.  小早川 達 (70357010)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 3 results
  • 5.  白井 述 (50554367)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 6.  望月 寛子 (60450318)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 7.  山田 一夫 (30282312)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 8.  KUSAKABE Yuko
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 7 results

URL: 

Are you sure that you want to link your ORCID iD to your KAKEN Researcher profile?
* This action can be performed only by the researcher himself/herself who is listed on the KAKEN Researcher’s page. Are you sure that this KAKEN Researcher’s page is your page?

この研究者とORCID iDの連携を行いますか?
※ この処理は、研究者本人だけが実行できます。

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi