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AKIYAMA Kumiko  秋山 久美子

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Researcher Number 80155291
Other IDs
Affiliation (Current) 2022: 昭和女子大学, 生活機構研究科, 教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2015 – 2022: 昭和女子大学, 生活機構研究科, 教授
2013: 昭和女子大学, 生活科学部, 准教授
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Basic Section 09040:Education on school subjects and primary/secondary education-related
Except Principal Investigator
Eating habits / Eating habits, studies on eating habits
Keywords
Principal Investigator
包丁操作 / 教育効果 / 遠隔授業 / 教示方法 / スキルアップ / バイオメカニクス / 家庭科
Except Principal Investigator
食文化 / 食生活 / 昭和時代 … More / 新聞 / 調理 / 食品 / 栄養 / 運動スキル / コーディネーション / 運動学習 / 食用油脂 / 油脂調理 / 戦後 / 日常食 / 戦時下 / 油脂加工品 / 料理 Less
  • Research Projects

    (5 results)
  • Research Products

    (11 results)
  • Co-Researchers

    (4 People)
  •  正しい包丁操作を習得させるためにはファーストコンタクト以前をいかにすべきかPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      秋山 久美子
    • Project Period (FY)
      2022 – 2024
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 09040:Education on school subjects and primary/secondary education-related
    • Research Institution
      Showa Women's University
  •  基礎的な包丁操作スキルを習得させるためのバイオメカニクス的根拠と教示方法の明確化Principal Investigator

    • Principal Investigator
      秋山 久美子
    • Project Period (FY)
      2018 – 2022
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 09040:Education on school subjects and primary/secondary education-related
    • Research Institution
      Showa Women's University
  •  Biomechanics of cooking

    • Principal Investigator
      Yamanaka Kentaro
    • Project Period (FY)
      2015 – 2017
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Challenging Exploratory Research
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      Showa Women's University
  •  Evaluation on the transformation and usefulness of edible fats and fat cooking in Japan: a food-cultural perspective

    • Principal Investigator
      OHASHI Kyoko
    • Project Period (FY)
      2014 – 2017
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      Showa Women's University
  •  Storage of descriptive data relating to food during the Showa period and analysis from the perspective of the history of food culture: Newspapers, magazines, and books

    • Principal Investigator
      OHASHI Kyoko
    • Project Period (FY)
      2009 – 2013
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Showa Women's University

All 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2011 2010

All Journal Article Presentation

  • [Journal Article] リンゴの丸むき操作における巧拙と包丁操作の関係2020

    • Author(s)
      秋山久美子・柏崎冴生・奥山香澄・高田真由・山中健太郎
    • Journal Title

      昭和女子大学 学苑

      Volume: 962 Pages: 1-7

    • NAID

      130005264295

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02681
  • [Presentation] 基本的な包丁操作におけるバイオメカニクス的観察 ―キュウリの小口切り―2021

    • Author(s)
      秋山久美子・山中健太郎
    • Organizer
      日本調理科学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02681
  • [Presentation] 基本的な包丁操作における巧拙のバイオメカニクス的観察2019

    • Author(s)
      秋山久美子・山中健太郎
    • Organizer
      日本調理科学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02681
  • [Presentation] リンゴの丸むき操作における巧拙と包丁操作の関係(3)2018

    • Author(s)
      秋山久美子・山中健太郎
    • Organizer
      日本調理科学会平成30年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02681
  • [Presentation] リンゴの丸むき操作における巧拙と包丁操作の関係(2)2017

    • Author(s)
      秋山久美子 山中健太郎
    • Organizer
      日本調理科学会平成29年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K12363
  • [Presentation] リンゴ丸剥き操作における巧拙と包丁操作の関係2016

    • Author(s)
      秋山久美子 山中健太郎
    • Organizer
      日本調理科学会平成28年度大会
    • Place of Presentation
      名古屋学芸大学(愛知県)
    • Year and Date
      2016-08-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K12363
  • [Presentation] 昭和時代における食用油脂及び油脂を用いた料理に関する調査2015

    • Author(s)
      大橋きょう子、秋山久美子
    • Organizer
      日本家政学会第67回大会
    • Place of Presentation
      いわて県民情報交流センター(岩手県盛岡市)
    • Year and Date
      2015-05-23
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26350104
  • [Presentation] 新聞に見る昭和時代の食生活に関する研究-食品の視点から-2011

    • Author(s)
      大橋きょう子、秋山久美子、島田淳子
    • Organizer
      平成23年度調理科学会
    • Place of Presentation
      高崎医療福祉大学(群馬県高崎市)
    • Year and Date
      2011-08-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500764
  • [Presentation] 新聞に見る昭和時代の食生活に関する研究-食品の視点から-2011

    • Author(s)
      秋山久美子, 大橋きょう子
    • Organizer
      日本調理科学会
    • Place of Presentation
      高崎市(高崎健康福祉大学)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500764
  • [Presentation] 新聞に見る昭和時代の食生活に関する研究-栄養の視点から-2010

    • Author(s)
      大橋きょう子、秋山久美子、島田淳子
    • Organizer
      平成22年度調理科学会
    • Place of Presentation
      福岡:中村学園大学
    • Year and Date
      2010-08-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500764
  • [Presentation] 新聞に見る昭和時代の食生活に関する研究-栄養の視点から-2010

    • Author(s)
      大橋きょう子, 秋山久美子
    • Organizer
      日本調理科学会
    • Place of Presentation
      福岡市(中村学園大学)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500764
  • 1.  Yamanaka Kentaro (90359662)
    # of Collaborated Projects: 3 results
    # of Collaborated Products: 6 results
  • 2.  OHASHI Kyoko (60276615)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 5 results
  • 3.  SHIMADA Atsuko (60017233)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 2 results
  • 4.  SEKIMOTO Miki
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results

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