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MASUDA Tetsuya  桝田 哲哉

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Masuda Tetsuya  桝田 哲哉

HASUDA Tetsuya  桝田 哲哉

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Researcher Number 80311744
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Affiliation (Current) 2025: 龍谷大学, 農学部, 教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2024: 龍谷大学, 農学部, 教授
2021 – 2022: 龍谷大学, 農学部, 教授
2020: 京都大学, 農学研究科, 助教
2015: 京都大学, 大学院農学研究科, 助教
2012 – 2015: 京都大学, (連合)農学研究科(研究院), 助教 … More
2012: 京都大学, 大学院・農学研究科, 助教
2007 – 2011: Kyoto University, 地球環境学堂, 助教
2009: Kyoto University, 大学院・地球環境学堂, 助教
2003 – 2006: 京都大学, 農学研究科, 助手
2005: 京都大学, 助手
2005: Kyoto University, Graduate School of Agriculture, Assistant Professor
2002: 京都大学, 大学院・農学研究科, 助手
1999 – 2000: 京都大学, 食糧科学研究所, 助手 Less
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Applied biochemistry / Basic Section 38030:Applied biochemistry-related / Basic Section 38050:Food sciences-related / Food science / 食品科学・栄養科学
Except Principal Investigator
Food science / 食生活 / Applied biochemistry
Keywords
Principal Investigator
甘味タンパク質 / 甘味 / ソーマチン / sweet / Pichia pastoris / 耐熱性 / 構造解析 / taste / atomic resolution / X-ray crystallography … More / 苦味抑制 / thaumatin / x-ray crystallization / X線結晶構造解析 / 変異体 / sweet-tasting protein / 原子分解能 / 受容体複合体モデル / 甘味発現 / 構造変化 / タンパク質 / 温度因子 / リシン残基 / pH / 熱安定性 / pH変化 / bitterness / sweetness / radiation damage / room temperature / XFEL / bitter taste / sweet taste / 室温構造解析 / X線結晶構造解析 / Pichia Pastoris / 甘味受容体 / 放射光 / 結晶構造解析 / basic proteins / isoelectric point / arginine / lysine / mutation / positively charged residues / chemical modification / lysozyme … More
Except Principal Investigator
thaumatin / bitter taste / umami / taste / taste stimulation / sweet receptor / egg white lysozyme / sweet-tasting protein / 等電点 / アルギニン残基 / 塩基性タンパク質 / リゾチーム / Pichia pastoris / site-directed mutagenesis / lysozyme / sweet protein / 甘味 / 旨味 / 苦味 / 味刺激 / 甘味発現機構 / 甘味受容体 / 卵白リゾチーム / ソーマチン / 甘味タンパク質 / Lactoglobulin / Food Functionality / Milk Whey Protein / 食品物性 / 可溶性凝集体 / 加熱 / βラクトグロブリン / 牛乳乳清 / ラクトグロブリン / 食品機能特性 / 乳清タンパク質 / 制御性T細胞 / 免疫 / 粘膜 / ナノファイバー / 機能材料 / 相利共生 / ビフィズス菌 / 腸内細菌 / 粘膜恒常性 / 制御性免疫 / ストレスタンパク質 / カゼイン / 大豆タンパク質 / プロリンリッチプロテイ / タンニン酸 / 牛乳乳清タンパク質 / 耳下腺唾液 / 雑味 / タンパク質の渋味 / 食品タンパク質 / 渋味 / 唾液タンパク質 / 唾液 Less
  • Research Projects

    (10 results)
  • Research Products

    (126 results)
  • Co-Researchers

    (7 People)
  •  タンパク質性甘味料の構造特性を活かした新規機能性食品素材の創出Principal Investigator

    • Principal Investigator
      桝田 哲哉
    • Project Period (FY)
      2024 – 2026
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 38030:Applied biochemistry-related
    • Research Institution
      Ryukoku University
  •  Functional enhancement and application to food materials of plant proteins based on structural analysisPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Masuda Tetsuya
    • Project Period (FY)
      2020 – 2022
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 38050:Food sciences-related
    • Research Institution
      Ryukoku University
      Kyoto University
  •  Biological roles of heat shock proteins in the regulation of mucosal homeostasis for mutual symbiosis

    • Principal Investigator
      TANI Fumito
    • Project Period (FY)
      2013 – 2015
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      Applied biochemistry
    • Research Institution
      Kyoto University
  •  Studies on the structure-function relationships in sweet-tasting proteins and the effects of the masking of bitterness by sweet-tasting proteinsPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      masuda tetsuya
    • Project Period (FY)
      2013 – 2015
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Food science
    • Research Institution
      Kyoto University
  •  Elucidation of the structure-function relationships in sweet-tasting proteins by x-ray analysis at atomic resolutionPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      MASUDA Tetsuya
    • Project Period (FY)
      2010 – 2012
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Applied biochemistry
    • Research Institution
      Kyoto University
  •  Studies on the elicitation of sweetness of sweet-tasting proteins.Principal Investigator

    • Principal Investigator
      MASUDA Tetsuya
    • Project Period (FY)
      2007 – 2009
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Applied biochemistry
    • Research Institution
      Kyoto University
  •  唾液タンパク質と食品成分の相互作用ならびにその生理的意義に関する研究

    • Principal Investigator
      KITABATAKE Naofumi
    • Project Period (FY)
      2005 – 2007
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Exploratory Research
    • Research Field
      Food science
    • Research Institution
      Kyoto University
  •  Studies on the taste stimulating ability of food proteins

    • Principal Investigator
      KITABATAKE Naofumi
    • Project Period (FY)
      2003 – 2005
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      Food science
    • Research Institution
      Kyoto University
  •  鶏卵リゾチームの甘味発現機構に関する研究Principal Investigator

    • Principal Investigator
      桝田 哲哉
    • Project Period (FY)
      2002 – 2004
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      食品科学・栄養科学
    • Research Institution
      Kyoto University
  •  Development and creation of food materials having novel characteristics by thermal treatment of food proteins

    • Principal Investigator
      KITABATAKE Naofumi
    • Project Period (FY)
      1999 – 2000
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B).
    • Research Field
      食生活
    • Research Institution
      KYOTO UNIVERSITY

All 2022 2020 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 Other

All Journal Article Presentation Book

  • [Book] 化学2016

    • Author(s)
      桝田哲哉
    • Total Pages
      2
    • Publisher
      化学同人
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450167
  • [Journal Article] Structure of thaumatin under acidic conditions: Structural insight into the conformations in lysine residues responsible for maintaining the sweetness after heat-treatment2022

    • Author(s)
      Masuda Tetsuya、Okubo Kyohei、Baba Seiki、Suzuki Mamoru、Tani Fumito、Yamasaki Masayuki、Mikami Bunzo
    • Journal Title

      Food Chemistry

      Volume: 389 Pages: 132996-132996

    • DOI

      10.1016/j.foodchem.2022.132996

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K06238, KAKENHI-PROJECT-22K05441, KAKENHI-PROJECT-20H02932, KAKENHI-PROJECT-20K05875
  • [Journal Article] Redox-coupled proton transfer mechanism in nitrite reductase revealed by femtosecond crystallography.2016

    • Author(s)
      Fukuda Y, Tse KM, Nakane T, Nakatsu T, Suzuki M, Sugahara M, Inoue S, Masuda T, Yumoto F, Matsugaki N, Nango E, Tono K, Joti Y, Kameshima T, Song C, Hatsui T, Yabashi M, Nureki O, Murphy ME, Inoue T, Iwata S, Mizohata E.
    • Journal Title

      PNAS

      Volume: 113 Issue: 11 Pages: 2828-2933

    • DOI

      10.1073/pnas.1517770113

    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26440028, KAKENHI-PROJECT-15K18487, KAKENHI-PLANNED-24109017, KAKENHI-PROJECT-25450167, KAKENHI-PROJECT-15K14941
  • [Journal Article] A Hypersweet Protein: Removal of The Specific Negative Charge at Asp21 Enhances Thaumatin Sweetness.2016

    • Author(s)
      Masuda, T., Ohta, K., Ojiro, N., Murata, K., Mikami, B., Tani, F., Temussi, P.A., and Kitabatake, N.
    • Journal Title

      Sci. Rep.

      Volume: 6 Issue: 1

    • DOI

      10.1038/srep20255

    • NAID

      120005702814

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant / Open Access / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450167
  • [Journal Article] Precipitation of sword bean proteins by heating and addition of magnesium chloride in a crude extract.2016

    • Author(s)
      Nishizawa, K., Masuda, T., Takenaka, Y., Masui, H., Tani, F., and Arii, Y.
    • Journal Title

      Biosci. Biotechnol. Biochem.

      Volume: 29 Issue: 8 Pages: 1-9

    • DOI

      10.1080/09168451.2016.1164587

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450167
  • [Journal Article] Grease matrix as a versatile carrier of proteins for serial crystallography.2015

    • Author(s)
      Sugahara M, Shimamura T, et al.
    • Journal Title

      Nat Methods.

      Volume: 12 Issue: 1 Pages: 61-63

    • DOI

      10.1038/nmeth.3172

    • NAID

      120005682565

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24370044, KAKENHI-PROJECT-25450167, KAKENHI-PROJECT-25650023, KAKENHI-PROJECT-25650051, KAKENHI-PUBLICLY-26102725, KAKENHI-PROJECT-26440028, KAKENHI-PROJECT-26560448
  • [Journal Article] Native sulfur/chlorine SAD phasing for serial femtosecond crystallography.2015

    • Author(s)
      Nakane T, Song C, Suzuki M, Nango E, Kobayashi J, Masuda T, Inoue S, Mizohata E, Nakatsu T, Tanaka T, Tanaka R, Shimamura T, Tono K, Joti Y, Kameshima T, Hatsui T, Yabashi M, Nureki O, Iwata S, Sugahara M.
    • Journal Title

      Acta Crystallogr D Biol Crystallogr.

      Volume: 71 Issue: 12 Pages: 2519-25

    • DOI

      10.1107/s139900471501857x

    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26440028, KAKENHI-PUBLICLY-26102725, KAKENHI-PROJECT-15H04338, KAKENHI-PROJECT-25450167, KAKENHI-PROJECT-15K14941, KAKENHI-PROJECT-25650026
  • [Journal Article] 甘味タンパク質の構造機能相関、ソーマチンから見えてきたこと2014

    • Author(s)
      桝田哲哉
    • Journal Title

      化学と生物

      Volume: 52 Pages: 23-32

    • NAID

      130004808931

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450167
  • [Journal Article] Atomic structure of recombinant thaumatin II reveals flexible conformations in two residues critical for sweetness and three consecutive glycine residues.2014

    • Author(s)
      Masuda, T., Mikami, B., Tani, F.
    • Journal Title

      Biochimie.

      Volume: 106 Pages: 33-38

    • DOI

      10.1016/j.biochi.2014.07.016

    • NAID

      120005682566

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24380054, KAKENHI-PROJECT-25450167
  • [Journal Article] Five amino acid residues in cysteine-rich domain of human T1R3 were involved in the response for sweet-tasting protein, thaumatin.2013

    • Author(s)
      Masuda T., Taguchi, W., Sano, A., Ohta, K., Kitabatake, N., and Tani, F.
    • Journal Title

      Biochimie

      Volume: 95 Issue: 7 Pages: 1502-1505

    • DOI

      10.1016/j.biochi.2013.01.010

    • NAID

      120005293582

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580105, KAKENHI-PROJECT-25450167
  • [Journal Article] 甘味タンパク質ソーマチンと甘味受容体との応答特性2013

    • Author(s)
      桝田哲哉、谷史人
    • Journal Title

      生体の科学、増大特集 細胞表面受容体

      Volume: 64 Pages: 432-433

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450167
  • [Journal Article] Atomic structure of the sweet-tasting protein thaumatin I at pH 8.0 reveals the large disulfide-rich region in domain II to be sensitive to a pH change2012

    • Author(s)
      Masuda, T., Ohta, K., Mikami, B., Kitabatake, N., and Tani, F
    • Journal Title

      Biochem. Biophys. Res. Commun.

      Volume: 419 Issue: 1 Pages: 72-76

    • DOI

      10.1016/j.bbrc.2012.01.129

    • NAID

      120005293583

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580105
  • [Journal Article] Expression and Development of Wheat Proteins during Maturation of Wheat Kernel and the Rheological Properties of Dough Prepared from the Flour of Mature and Immature Wheat2011

    • Author(s)
      Katagiri, M., Masuda, T., Tani, F., and Kitabatake, N
    • Journal Title

      FSTR

      Volume: 17 Issue: 2 Pages: 111-120

    • DOI

      10.3136/fstr.17.111

    • NAID

      10028189026

    • ISSN
      1344-6606, 1881-3984
    • Language
      English
    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580105
  • [Journal Article] Introduction of a Negative Charge at Arg82 in Thaumatin Abolished Responses to Human T1R2-T1R3 Sweet Receptors2011

    • Author(s)
      Ohta, K., Masuda, T., Tani, F., and Kitabatake, N
    • Journal Title

      Biochem. Biophys. Res. Commun

      Volume: 413 Issue: 1 Pages: 41-45

    • DOI

      10.1016/j.bbrc.2011.08.033

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580105
  • [Journal Article] Expression and Development of Wheat Proteins during Maturation of Wheat Kernel and the Rheological Properties of Dough Prepared from the Flour of Mature and Immature Wheat2011

    • Author(s)
      Katagiri, M., Masuda, T., Tani, F., Kitabatake, N.
    • Journal Title

      Food Sci.Technol.Res.

      Volume: 17 Pages: 111-120

    • NAID

      10028189026

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580105
  • [Journal Article] Crystal structure of the sweet-tasting protein thaumatin II at 1.27 A2011

    • Author(s)
      Masuda, T., Ohta, K., Tani, F., Mikami, B., and Kitabatake, N
    • Journal Title

      Biochem.Biophys. Res. Commun

      Volume: 410 Issue: 3 Pages: 457-460

    • DOI

      10.1016/j.bbrc.2011.05.158

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580105
  • [Journal Article] The cysteine-rich domain of human T1R3 is necessary for the interaction between human T1R2-T1R3 sweet receptors and a sweet-tasting protein, thaumatin2011

    • Author(s)
      Ohta, K., Masuda, T., Tani, F., and Kitabatake, N.
    • Journal Title

      Biochem. Biophys. Res. Commun

      Volume: 406 Issue: 3 Pages: 435-438

    • DOI

      10.1016/j.bbrc.2011.02.063

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580105
  • [Journal Article] Bacterial Heat Shock Protein 60, GroEL, Can Induce the Conversion of Naive T Cells into a CD4+ CD25+ Foxp3-expressing Phenotype2011

    • Author(s)
      Ohue, R., Hashimoto, K., Nakamoto, M., Furukawa, Y., Masuda, T., Kitabatake, N., and Tani, F
    • Journal Title

      J. Innate Immunology

      Volume: 3 Issue: 6 Pages: 605-613

    • DOI

      10.1159/000330786

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580105
  • [Journal Article] High-resolution structure of the recombinant sweet-tasting protein thaumatin I2011

    • Author(s)
      Masuda, T., Ohta, K., Mikami, B., and Kitabatake, N
    • Journal Title

      Acta Crystallogr. Sect

      Volume: F67 Issue: 6 Pages: 652-658

    • DOI

      10.1107/s174430911101373x

    • NAID

      120003163717

    • URL

      http://hdl.handle.net/2433/142313

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580105
  • [Journal Article] The cysteine-rich domain of human T1R3 is necessary for the interaction between human T1R2-T1R3 sweet receptors and a sweet-tasting protein, thaumatin.2011

    • Author(s)
      Ohta, K., Masuda.T., Tani, F., Kitabatake, N.
    • Journal Title

      Biochem.Biophys.Res.Commun.

      Volume: 406 Pages: 435-438

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580105
  • [Journal Article] Changes in textural properties of Japanese tenobe somen noodles during storage2011

    • Author(s)
      Katagiri, M., Masuda, T., Tani, F., and Kitabatake, N
    • Journal Title

      J. Food Sci

      Volume: 76 Issue: 9

    • DOI

      10.1111/j.1750-3841.2011.02419.x

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580105
  • [Journal Article] High-yield Secretion of the Recombinant Sweet-Tasting Protein Thaumatin I2010

    • Author(s)
      Masuda T., Ide N., Ohta K., and Kitabatake N
    • Journal Title

      FSTR

      Volume: 16 Issue: 6 Pages: 585-592

    • DOI

      10.3136/fstr.16.585

    • NAID

      10027497938

    • ISSN
      1344-6606, 1881-3984
    • Language
      English
    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580105
  • [Journal Article] High-yield secretion of the recombinant sweet-tasting protein thaumatin I.2010

    • Author(s)
      Masuda T., Ide N., Ohta K., Kitabatake N.
    • Journal Title

      Food Sci.Technol.Res.

      Volume: 16 Pages: 585-592

    • NAID

      10027497938

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580105
  • [Journal Article] Interactions of the sweet-tasting proteins thaumatin and lysozyme with the human sweet-taste receptor.2009

    • Author(s)
      Ide N., Sato E., Ohta K., Masuda T., Kitabatake N
    • Journal Title

      J.Agric.Food Chem 57

      Pages: 5884-5890

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19780074
  • [Journal Article] Interactions of the sweet-tasting proteins thaumatin and lysozyme with the human sweet-taste receptor.2009

    • Author(s)
      Ide N., Sato E., Ohta K., Masuda T., Kitabatake N.
    • Journal Title

      J. Agric. Food Chem. 57

      Pages: 5884-5890

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19780074
  • [Journal Article] Critical molecular regions for elicitation of the sweetness of the sweet-tasting protein, thaumatin I.2008

    • Author(s)
      Ohta, K., Masuda, T., Ide, N.,and Kitabatake, N
    • Journal Title

      FEBS J 275

      Pages: 3644-3652

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19780074
  • [Journal Article] Critical molecular regions for elicitation of the sweetness of the sweet-tasting protein2008

    • Author(s)
      Ohta, K., Masuda, T., Ide, N., Kitabatake, N.
    • Journal Title

      thaumatin I. FEBS J. 275

      Pages: 3644-3652

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19780074
  • [Journal Article] Effects of pre- and pro-sequence of thaumatin on the secretion by Pichia pastoris.2007

    • Author(s)
      Ide N, Masuda T, Kitabatake N.
    • Journal Title

      Biochem Biophys Res Commun. 363・3

      Pages: 708-714

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15380093
  • [Journal Article] Cloning of the thaumatin I cDNA and characterization of recombinant thaumatin I secreted Pichia pastoris2007

    • Author(s)
      Ide, N., Kaneko, R., Wada, R., Metha, A., Tamaki, S., Tsuruta, T., Fu j ita, Y., Masuda, T., Kitabatake, N.
    • Journal Title

      Biotechnol. prog 23

      Pages: 1023-1030

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19780074
  • [Journal Article] Cloning of the thaumatin I cDNA and characterization of recombinant thaumatin I secreted by Pichia pastoris.2007

    • Author(s)
      Ide N, Kaneko R, Wada R, Mehta A, Tamaki S, Tsuruta T, Fujita Y, Masuda T, Kitabatake N.
    • Journal Title

      Biotechnol Prog. 23・5

      Pages: 1023-1030

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15380093
  • [Journal Article] Effects of pre- and pro-sequence of thaumatin on the secretion by Pichia pastoris2007

    • Author(s)
      Ide N., Masuda, T., Kitabatake, N.
    • Journal Title

      Biochem. Biophys. Res. Commun 363

      Pages: 708-714

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19780074
  • [Journal Article] Cloning of the thaumatin I cDNA and characterization of recombinant thaumatin I secreted by Pichia pastoris2007

    • Author(s)
      Ide N, Kaneko R, Wada R, Mehta A, Tamaki S, Tsuruta T, Fujita Y, Masuda T, Kitabatake N.
    • Journal Title

      Biotechnol Prog. 23(5)

      Pages: 1023-1030

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15380093
  • [Journal Article] Effects of pre- and pro-sequence of thaumatin on the secretion by Pichia pastoris2007

    • Author(s)
      Ide N, Masuda T, Kitabatake N.
    • Journal Title

      Biochem Biophys Res Commun. 363(3)

      Pages: 708-714

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15380093
  • [Journal Article] Effects of pre- and pro-sequence of thaumatin on the secretion by Pichia pastoris2007

    • Author(s)
      Ide N., Masuda, T., and Kitabatake, N
    • Journal Title

      Biochem. Biophys. Res. Commun. 363

      Pages: 708-714

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19780074
  • [Journal Article] Effects of pre-and pro-sequence of thaumatin on thesecretion by Pichia pastoris.2007

    • Author(s)
      Ide N., Masuda T., Kitabatake N.
    • Journal Title

      Biochem Biophys Res Commun. 363

      Pages: 708-714

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17658064
  • [Journal Article] Developments in biotechnological production of sweet protelns.2006

    • Author(s)
      Masuda T., Kitabatake N.
    • Journal Title

      J. Biosci. Bioeng. 102・5

      Pages: 375-389

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15380093
  • [Journal Article] Developments in biotechnological production of sweet proteins2006

    • Author(s)
      Masuda T., Kitabatake N.
    • Journal Title

      J.Biosci.Bioeng. 102

      Pages: 375-389

    • NAID

      110006148687

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15380093
  • [Journal Article] Effects of chemical modification of lysine residues on the sweetness of lysozyme2005

    • Author(s)
      Masuda T., Ide N., Kitabatake, N.
    • Journal Title

      Chemical Senses. 30

      Pages: 253-264

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15380093
  • [Journal Article] Structure-sweetness relationship in egg white lysozyme : role of lysine and arginine residues on the elicitation of lysozyme sweetness2005

    • Author(s)
      Masuda T., Ide N., Kitabatake N.
    • Journal Title

      Chem.Senses. 30

      Pages: 667-681

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15380093
  • [Journal Article] High yield secretion of the sweet-tasting protein lysozyme from the yeast Pichia pastoris.2005

    • Author(s)
      Masuda T, Ueno Y, Kitabatake N.
    • Journal Title

      Protein Expr Purif. 39・1

      Pages: 35-42

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15380093
  • [Journal Article] High yield secretion of the sweet-tasting protein lysozyme from the yeast Pichia pastoris.2005

    • Author(s)
      T.Masuda, Y.Ueno, N.Kitabatake
    • Journal Title

      Protein Expression and Purification 39

      Pages: 35-42

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15380093
  • [Journal Article] Effects of chemical modification of lysine residues on the sweetness of lysozyme.2005

    • Author(s)
      Masuda T, Ide N, Ki tabatake N.
    • Journal Title

      Chem Senses 30・3

      Pages: 253-264

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15380093
  • [Journal Article] High yield secretion of the sweet-tasting protein lysozyme from the yeast Pichia pastoris, Protein Expression and Purification2005

    • Author(s)
      Masuda, T., Ueno, Y., Kitabatake, N.
    • Journal Title

      Biotechnol Bioeng. 39・1

      Pages: 35-42

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15380093
  • [Journal Article] High yield secretion of the sweet-tasting protein lysozyme from the yeast Pichia pastoris2005

    • Author(s)
      Masuda, T., Ueno, Y., Kitabatake, N.
    • Journal Title

      Protein Expression and Purification 39

      Pages: 35-42

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15380093
  • [Journal Article] High yield secretion of the sweet-tasting protein lysozyme from the yeast Pichia pastoris.2005

    • Author(s)
      T.Masuda, Y.Ueno, N.Kitabatake
    • Journal Title

      Protein Expression and Purification 39

      Pages: 35-42

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-14760080
  • [Journal Article] Structure-sweetness relationship in egg white lysozyme : role of lysine and arginine residues on the elicitation of lvsozyme sweetness.2005

    • Author(s)
      Masuda T., Ide N., Kitabatake N.
    • Journal Title

      Chem. Senses. 30・8

      Pages: 667-681

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15380093
  • [Journal Article] Effects of Chemical Modification of Lysine Residues on the Sweetness of Lysozyme2005

    • Author(s)
      T.Masuda, N, Ide, N.Kitabatake
    • Journal Title

      Chemical Senses 30

      Pages: 253-264

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15380093
  • [Journal Article] Effects of chemical modification of lysine residues on the sweetness of lysozyme.2005

    • Author(s)
      Masuda T., Ide N., Kitabatake, N.
    • Journal Title

      Chemical Senses. 30・3

      Pages: 253-264

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15380093
  • [Journal Article] Structure-sweetness relationship in egg white lysozyme : role of lysine and arginine residues on the elicitation2005

    • Author(s)
      Masuda T, Ide N, Kitabatake N.
    • Journal Title

      Chem Senses 30・8

      Pages: 667-681

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15380093
  • [Journal Article] Effects of Chemical Modification of Lysine Residues on the Sweetness of Lysozyme2005

    • Author(s)
      T.Masuda, N, Ide, N.Kitabatake
    • Journal Title

      Chemical Senses 30

      Pages: 253-264

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-14760080
  • [Journal Article] Cloning, expression and characterization of recombinant sweet-protein thaumatin II using the methylotrophic yeast Pichia pastoris.2004

    • Author(s)
      T.Masuda, S.Taniaki, R.Kaneko, R.Wada, Y.Fujita, A.Metha, N.Kitabatake
    • Journal Title

      Biotechnology and Bioengineering 85

      Pages: 761-769

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15380093
  • [Journal Article] Cloning, expression and characterization of recombinant sweet-protein thaumatin II using the methylotrophic yeast Pichia pastoris2004

    • Author(s)
      T.Masuda, S.Tamaki, R.Kaneko, R.Wada, Y.Fuiita, A.Metha, N.Kitabatake
    • Journal Title

      Biotechlology and Bioengineering 85

      Pages: 761-769

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-14760080
  • [Journal Article] Cloning, expression and characterization of recombinant sweet-protein thaumatin II using the methylotrophic yeast Pichia pastoris.2004

    • Author(s)
      Masuda, T., Tamaki, S., Kaneko, R., Wada, R., Fujita, Y., Mehta, A., Kitabatake, N.
    • Journal Title

      Biotechnol Bioeng. 85(7)

      Pages: 761-9

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15380093
  • [Journal Article] Cloning, expression and characterization of recombinant sweet-protein thaumatin II using the methylotrophic yeast Pichia pastoris2004

    • Author(s)
      Masuda, T., Tamaki, S., Kaneko, R., Wada, R., Fujita, Y., Mehta, A., Kitabatake
    • Journal Title

      Protein Expression and Purification 85・7

      Pages: 761-769

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15380093
  • [Presentation] 酸性条件下における甘味タンパク質ソーマチンの構造2022

    • Author(s)
      桝田哲哉、馬場清喜、鈴木守、山﨑正幸、三上文三
    • Organizer
      日本農芸化学会・関西支部大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K05875
  • [Presentation] 甘味タンパク質ソーマチンのpH変動に伴う構造変化と熱安定性に関する研究2020

    • Author(s)
      横井 朱里、桝田 哲哉、三上 文三、谷 史人
    • Organizer
      日本食品科学工学会、関西支部大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K05875
  • [Presentation] 呈味物質に対するヒト腸管内分泌細胞の応答性評価2020

    • Author(s)
      手島 和裕、桝田 哲哉、谷 史人
    • Organizer
      日本食品科学工学会、関西支部大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K05875
  • [Presentation] 甘味タンパク質ソーマチンの甘味強化2016

    • Author(s)
      桝田 哲哉、太田 圭介、小代 奈央子、村田 一輝、三上 文三、谷 史人、Temussi Piero、 北畠 直文
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      札幌コンベンションセンター
    • Year and Date
      2016-03-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450167
  • [Presentation] Characterization of biocompatible materials produced by nanofibrillation and surface modification of cellulose2015

    • Author(s)
      F. Tani, K. Abe, T. Masuda, K. Matsumiya,Y. Nanbu, Y. Kase, D. Kamitaka, K. Fujiwara, S. Kikkawa, N. Ishii, M. Ryu, Y. Suzuki, Y. Matsumiya, H. Watanabe, Y. Matsumura, H. Yano
    • Organizer
      2015 International Chemical Congress of Pacific Basin Societies
    • Place of Presentation
      ハワイ(米国)
    • Year and Date
      2015-12-15
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25292060
  • [Presentation] 甘味タンパク質ソーマチン Asp21 変異体の構造活性相関2015

    • Author(s)
      村田 一輝、桝田 哲哉、三上 文三、谷 史人
    • Organizer
      日本食品科学工学会
    • Place of Presentation
      京都大学
    • Year and Date
      2015-08-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450167
  • [Presentation] シリアル結晶学における重原子誘導体を用いた位相決定2015

    • Author(s)
      山下 恵太郎、潘 東青、長谷川 和也、菅原 道泰、村井 智洋、小段 篤史、溝端 栄一、鈴木 守、桝田 哲哉、平田 邦生、加藤 博章、吾郷 日出夫、熊坂 崇、山本 雅貴、中津 亨
    • Organizer
      日本結晶学会
    • Place of Presentation
      大阪府立大学
    • Year and Date
      2015-10-17
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450167
  • [Presentation] 甘味タンパク質の甘味発現機構2015

    • Author(s)
      桝田 哲哉
    • Organizer
      日本食品科学工学会
    • Place of Presentation
      京都大学
    • Year and Date
      2015-08-27
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450167
  • [Presentation] 高分解能 X 線結晶構造解析による甘味タンパク質ソーマチンと苦味物質の相互作用解析2015

    • Author(s)
      大久保 喬平、桝田 哲哉、三上 文三、谷 史人
    • Organizer
      日本食品科学工学会
    • Place of Presentation
      京都大学
    • Year and Date
      2015-08-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450167
  • [Presentation] フローチャンバー流路系を用いたずり応力に伴う細胞応答の解析2015

    • Author(s)
      道端良之介、田村駿、上田早希、桝田哲哉、谷史人
    • Organizer
      日本食品科学工学会第62回大会
    • Place of Presentation
      京都大学
    • Year and Date
      2015-08-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25292060
  • [Presentation] 甘味タンパク質の甘味発現機構2015

    • Author(s)
      桝田 哲哉、北畠 直文、三上 文三、谷 史人
    • Organizer
      食品酵素化学研究会
    • Place of Presentation
      京都大学
    • Year and Date
      2015-09-12
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450167
  • [Presentation] 甘味タンパク質ソーマチンの連続フェムト秒結晶構造解析2015

    • Author(s)
      桝田 哲哉、南後 恵理子、菅原 道泰、鈴木 守、登野 健介、城地 保昌、亀島 敬、Park Jaehyun、Song Changyong、初井 宇記、矢橋 牧名、大久保 喬平、三上 文三、北畠 直文、谷 史人、岩田 想
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      岡山大学
    • Year and Date
      2015-03-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450167
  • [Presentation] Structure-sweetness relationships in the sweet-tasting protein, thaumatin2014

    • Author(s)
      Masuda, T., Sano, A., Murata, K., Ohta, K., and Tani, F.
    • Organizer
      Food Structure Functionality Symposium
    • Place of Presentation
      Amsterdam, The Netherlands.
    • Year and Date
      2014-04-01
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450167
  • [Presentation] XFELを用いた創薬ターゲット蛋白質の迅速構造解析法の開発2014

    • Author(s)
      南後 恵理子、田中 智之、鈴木 守、桝田 哲哉、山下 鮎美、田中 里枝、登野 健介、城地 保昌、亀島 敬、Jaehyun Park、Changyong Song、初井 宇記、矢橋 牧名、潘 東青、島村 達郎、溝端 栄一、北郷 悠、石谷 隆一郎、湯本 史明、岩田 想、
    • Organizer
      日本蛋白質科学会年会
    • Place of Presentation
      ワークピア横浜
    • Year and Date
      2014-06-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450167
  • [Presentation] 卵白リゾチームの甘味特性2014

    • Author(s)
      桝田 哲哉、北畠 直文、谷 史人
    • Organizer
      食品酵素化学研究会
    • Place of Presentation
      大阪府立大学I-site難波
    • Year and Date
      2014-08-30
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450167
  • [Presentation] Structure-sweetness relationships in the sweet-tasting protein, thaumatin2014

    • Author(s)
      Masuda, T., Sano, A., Murata, K., Ohta, K., and Tani, F
    • Organizer
      Food Structure and Functionality Forum Symposium
    • Place of Presentation
      Amsterdam
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450167
  • [Presentation] ストレスタンパク質によるT細胞活性化抑制2013

    • Author(s)
      星澤奈央子、前田仁美、橋本惠以、桝田哲哉、谷史人
    • Organizer
      日本栄養・食糧学会近畿支部大会
    • Place of Presentation
      滋賀県立大学
    • Year and Date
      2013-10-26
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25292060
  • [Presentation] 自然免疫細胞によるストレスタンパク質Hsp70のC末端多様性の識別2013

    • Author(s)
      寺井織枝、竹内杏理、大植隆司、桝田哲哉、谷史人
    • Organizer
      日本栄養・食糧学会近畿支部大会
    • Place of Presentation
      滋賀県立大学
    • Year and Date
      2013-10-26
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25292060
  • [Presentation] Properties of the sweet-tasting protein, thaumatin2012

    • Author(s)
      (Masuda, T.), Sano, A., Ohta, K., Taguchi, W., Tsukahara, A., Tani, F., and Kitabatake, N.
    • Organizer
      World Congress on Oleo Science & 29th ISF Congress.
    • Place of Presentation
      Arkas Sasebo
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580105
  • [Presentation] 甘味タンパク質ソーマチンの高分解能X線結晶構造解析2012

    • Author(s)
      桝田哲哉、佐野文音、三上文三、谷史人、北畠直文
    • Organizer
      日本食品科学工学会
    • Place of Presentation
      藤女子大学
    • Year and Date
      2012-08-31
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580105
  • [Presentation] 高分解能X線結晶構造解析による甘味タンパク質ソーマチンの甘味発現機構の解明2012

    • Author(s)
      桝田哲哉、太田圭介、三上文三、北畠直文、谷史人
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      京都女子大学
    • Year and Date
      2012-03-23
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580105
  • [Presentation] 腸間膜リンパ節のT細胞活性化機能に及ぼすストレスタンパク質の影響2012

    • Author(s)
      橋本惠以、星澤奈央子、桝田哲哉、谷史人
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      京都女子大学
    • Year and Date
      2012-03-23
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580105
  • [Presentation] 高分解能X線結晶構造解析による甘味タンパク質ソーマチンの甘味発現機構の解明2012

    • Author(s)
      佐野文音、桝田哲哉、三上文三、谷史人
    • Organizer
      日本生化学会近畿支部例会
    • Place of Presentation
      京都大学
    • Year and Date
      2012-05-19
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580105
  • [Presentation] 小麦粉加工食品に関する研究(2)小麦粉ドウの構造緩和に及ぼす内在性キシラナーゼとアミラーゼの影響2012

    • Author(s)
      片桐実菜、平川由紀、桝田哲哉、谷史人、北畠直文
    • Organizer
      日本食品科学工学会
    • Place of Presentation
      藤女子大学
    • Year and Date
      2012-08-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580105
  • [Presentation] 甘味タンパク質ソーマチンの苦味抑制機構の検討2012

    • Author(s)
      塚原礼恵、桝田哲哉、北畠直文、谷史人
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      京都女子大学
    • Year and Date
      2012-03-23
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580105
  • [Presentation] Properties of the sweet-tasting protein, thaumatin2012

    • Author(s)
      Masuda, T., Sano, A., Ohta, K., Taguchi, W., Tsukahara, A., Tani, F., and Kitabatake, N
    • Organizer
      World Congress on Oleo Science & 29th ISF Congress
    • Place of Presentation
      Arkas Sasebo, Nagasaki, Japan
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580105
  • [Presentation] 点変異甘味受容体が甘味タンパク質ソーマチンとの相互作用に与える影響2012

    • Author(s)
      田口若奈、太田圭介、佐野文音、桝田哲哉、北畠直文、谷史人
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      京都女子大学
    • Year and Date
      2012-03-23
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580105
  • [Presentation] 小麦粉加工食品に関する研究(2)小麦粉ドウの構造緩和に及ぼす内在性キシラナーゼとアミラーゼの影響2012

    • Author(s)
      (片桐 実菜)、平川 由紀、桝田 哲哉、谷 史人、北畠 直文
    • Organizer
      日本食品科学工学会
    • Place of Presentation
      藤女子大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580105
  • [Presentation] 甘味タンパク質ソーマチンと甘味受容体の相互作用(1)ヒト-マウス複合型甘味受容体を用いた解析2011

    • Author(s)
      太田圭介、田口若奈、桝田哲哉、谷史人、北畠直文
    • Organizer
      日本農芸化学会、関西・中部支部合同大会
    • Place of Presentation
      京都大学
    • Year and Date
      2011-10-02
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580105
  • [Presentation] 甘味タンパク質ソーマチンと甘味受容体の相互作用(1)ヒト‐マウス複合型甘味受容体を用いた解析2011

    • Author(s)
      太田圭介、田口若奈、桝田哲哉、谷史人、北畠直文
    • Organizer
      日本農芸化学会、関西・中部支部合同大会
    • Place of Presentation
      京都大学
    • Year and Date
      2011-10-02
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580105
  • [Presentation] 甘味タンパク質ソーマチンと甘味受容体の相互作用(1)リジン残基の重要性2011

    • Author(s)
      田口若奈、太田圭介、桝田哲哉、谷史人、北畠直文
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      京都女子大学
    • Year and Date
      2011-03-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580105
  • [Presentation] 甘味タンパク質ソーマチンと甘味受容体の相互作用(2)点変異甘味受容体を用いた解析、日本農芸化学会2011

    • Author(s)
      田口若奈、太田圭介、桝田哲哉、谷史人、北畠直文
    • Organizer
      日本農芸化学会、関西・中部支部合同大会
    • Place of Presentation
      京都大学
    • Year and Date
      2011-10-02
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580105
  • [Presentation] 甘味タンパク質ソーマチンの苦味抑制機構の検討2011

    • Author(s)
      塚原礼恵、桝田哲哉、谷史人、北畠直文
    • Organizer
      日本農芸化学会、関西・中部支部合同大会
    • Place of Presentation
      京都大学
    • Year and Date
      2011-10-02
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580105
  • [Presentation] 腸間膜リンパ節のT細胞活性化機能に及ぼすストレスタンパク質の影響2011

    • Author(s)
      橋本惠以、桝田哲哉、北畠直文、谷史人
    • Organizer
      日本農芸化学会、関西・中部支部合同大会
    • Place of Presentation
      京都大学
    • Year and Date
      2011-10-02
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580105
  • [Presentation] 甘味タンパク質ソーマチンの甘味発現機構2011

    • Author(s)
      桝田哲哉、太 田圭 介 、谷史人、三上文三、北畠直文
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      京都女子大学
    • Year and Date
      2011-03-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580105
  • [Presentation] 甘味タンパク質ソーマチンと甘味受容体の相互作用(2)点変異甘味受容体を用いた解析2011

    • Author(s)
      田口若奈、太田圭介、桝田哲哉、谷史人、北畠直文
    • Organizer
      日本農芸化学会、関西・中部支部合同大会
    • Place of Presentation
      京都大学
    • Year and Date
      2011-10-02
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580105
  • [Presentation] 湿熱処理小麦粉を用いて調製した天ぷらのサクサ感評価;音響法による天ぷらのサクサ感定量測定とバッターの特性評価2011

    • Author(s)
      山下知草、平川由紀、桝田哲哉、谷史人、西津貴久、北畠直文
    • Organizer
      日本食品科学工学会
    • Place of Presentation
      東北大学
    • Year and Date
      2011-09-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580105
  • [Presentation] 大腸菌GroELによるCD4+CD25+Foxp3+制御性T細胞の産生誘導2011

    • Author(s)
      大植隆司、橋本惠以、中元昌広、古川祐一、桝田哲哉、北畠直文、谷史人
    • Organizer
      日本農芸化学会、関西・中部支部合同大会
    • Place of Presentation
      京都大学
    • Year and Date
      2011-10-02
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580105
  • [Presentation] 甘味タンパク質ソーマチンと甘味受容体の相互作用(2)アルギニン残基の重要性2011

    • Author(s)
      太田圭介、桝田哲哉、谷史人、北畠直文
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      京都女子大学
    • Year and Date
      2011-03-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580105
  • [Presentation] 甘味タンパク質ソーマチンの苦味抑制機構の検討2011

    • Author(s)
      塚原礼恵、太田圭介、桝田哲哉、谷史人、北畠直文
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      京都女子大学
    • Year and Date
      2011-03-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580105
  • [Presentation] 甘味タンパク質ソーマチンのX線結晶構造解析(1)リジン残基の重要性2010

    • Author(s)
      木子理美, 太田圭介, 桝田哲哉, 三上文三, 北畠直文
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      東京大学
    • Year and Date
      2010-03-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19780074
  • [Presentation] 甘味タンパク質ソーマチンの大量発現系の構築2010

    • Author(s)
      桝田哲哉、太田圭介、北畠直文
    • Organizer
      日本食品科学工学会
    • Place of Presentation
      東京農業大学
    • Year and Date
      2010-09-02
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22580105
  • [Presentation] 甘味タンパク質ソーマチンX線結晶構造解析(2)アルギニン82の重要性2010

    • Author(s)
      桝田哲哉、木子理美、太田圭介、三上文三、北畠直文
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      東京大学(東京都)
    • Year and Date
      2010-03-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19780074
  • [Presentation] 甘味タンパク質ソーマチンX線結晶構造解析(1)リジン残基の重要性2010

    • Author(s)
      木子理美、太田圭介、桝田哲哉、三上文三、北畠直文
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      東京大学(東京都)
    • Year and Date
      2010-03-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19780074
  • [Presentation] フェニルチオカルバミド(PTC)に対するSTC-1細胞の応答2009

    • Author(s)
      桝田哲哉, Chen C, Monica, Sinnett-Smith, James, Rozengurt, Enrique
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      名城大学(名古屋市)
    • Year and Date
      2009-03-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19780074
  • [Presentation] 甘味タンパク質ソーマチンのX線結晶構造解析(1)甘味活性におけるリジン残基の重要性2009

    • Author(s)
      桝田哲哉, 木子理美, 太田圭介, 三上文三, 北畠直文
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      福岡国際会議場
    • Year and Date
      2009-03-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19780074
  • [Presentation] 甘味タンパク質ソーマチンの部位特異的変異による甘味活性部位の解析2009

    • Author(s)
      太田圭介, 木子理美, 井出信幸, 桝田哲哉, 北畠直文
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      福岡国際会議場
    • Year and Date
      2009-03-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19780074
  • [Presentation] 甘味タンパク質ソーマチンのX線結晶構造解析(2)甘味活性におけるアルギニン残基の重要性2009

    • Author(s)
      桝田哲哉, 木子理美, 太田圭介, 井出信幸, 三上文三, 北畠直文
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      福岡国際会議場
    • Year and Date
      2009-03-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19780074
  • [Presentation] 甘味タンパク質ソーマチンの部位特異的変異による甘味活性部位の解析2009

    • Author(s)
      太田圭介、木子理美、井出信幸、桝田哲哉、北畠直文
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      福岡
    • Year and Date
      2009-03-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19780074
  • [Presentation] 甘味タンパク質ソーマチンのX線結晶構造解析(1)甘味活性におけるリジン残基の重要性2009

    • Author(s)
      木子理美、太田圭介、井出信幸、桝田哲哉、三上文三、北畠直文
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      福岡
    • Year and Date
      2009-03-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19780074
  • [Presentation] 甘味タンパク質ソーマチンのX線結晶構造解析(2)甘味活性におけるアルギニン残基の重要性2009

    • Author(s)
      桝田哲哉、木子理美、太田圭介、井出信幸、三上文三、北畠直文
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      福岡
    • Year and Date
      2009-03-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19780074
  • [Presentation] フェニルチオカルバミド(PTC)に対するSTC-1細胞の応答2008

    • Author(s)
      桝田 哲哉、Chen C, Monica、Sinnett-Smith, James、Rozengurt, Enrique
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      名古屋
    • Year and Date
      2008-03-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19780074
  • [Presentation] 培養細胞上に発現させたヒト甘味受容体の甘味タンパク質への応答2008

    • Author(s)
      井出 信幸、桝田 哲哉、北畠 直文
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      名古屋
    • Year and Date
      2008-03-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19780074
  • [Presentation] 甘味タンパク質の甘味に対するNaC1および甘味阻害剤ラクチゾールの影響2008

    • Author(s)
      佐藤枝里子、井出信幸、桝田哲哉、北畠直文
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      名城大学(名古屋市)
    • Year and Date
      2008-03-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19780074
  • [Presentation] 甘味タンパク質ソーマチンによる血糖値上昇抑制効果2008

    • Author(s)
      谷口哲一、川元麻衣子、桝田哲哉、北畠直文
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      名城大学(名古屋市)
    • Year and Date
      2008-03-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19780074
  • [Presentation] 培養細胞上に発現させたヒト甘味受容体の甘味タンパク質への応答2008

    • Author(s)
      井出信幸、桝田哲哉、北畠直文
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      名城大学(名古屋市)
    • Year and Date
      2008-03-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19780074
  • [Presentation] 甘味タンパク質ソーマチンによる血糖値上昇抑制効果2008

    • Author(s)
      谷口 哲一、川元 麻衣子、桝田 哲哉、北畠 直文
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      名古屋
    • Year and Date
      2008-03-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19780074
  • [Presentation] 甘味タンパク質の甘味に対するNaClおよび甘味阻害剤ラクチゾールの影響2008

    • Author(s)
      佐藤 枝里子、井出 信幸、桝田 哲哉、北畠 直文
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      名古屋
    • Year and Date
      2008-03-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19780074
  • [Presentation] 小麦登熟過程における種子タンパク質遺伝子の発現量に関する研究2008

    • Author(s)
      桝田哲哉、片桐実菜、小原雅子、北畠直文
    • Organizer
      日本食品科学工学会
    • Place of Presentation
      京都大学
    • Year and Date
      2008-09-07
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19780074
  • [Presentation] 小麦登熟過程における種子タンパク質遺伝子の発現量に関する研究2008

    • Author(s)
      桝田哲哉、片桐実菜、小原雅子、北畠直文
    • Organizer
      日本食品科学工学会
    • Place of Presentation
      京都
    • Year and Date
      2008-09-07
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19780074
  • [Presentation] リゾチームの甘味特性2007

    • Author(s)
      桝田哲哉、井出信幸、北畠直文
    • Organizer
      日本食品科学工学会
    • Place of Presentation
      京都
    • Year and Date
      2007-11-09
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19780074
  • [Presentation] リゾチームの甘味特性2007

    • Author(s)
      桝田哲哉、井出信幸、北畠直文
    • Organizer
      日本食品科学工学会, 関西支部大会
    • Place of Presentation
      京都大学
    • Year and Date
      2007-11-09
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19780074
  • [Presentation] 非可食部に由来する不溶性多糖類ナノファイバーの物性解析

    • Author(s)
      二村健太、阿部賢太郎、桝田哲哉、松宮健太郎、南部優子、松村康生、矢野浩之、谷史人
    • Organizer
      日本食品科学工学会第61回大会
    • Place of Presentation
      中村学園大学
    • Year and Date
      2014-08-28 – 2014-08-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25292060
  • [Presentation] 甘味タンパク質ソーマチンの苦味抑制作用

    • Author(s)
      桝田 哲哉、塚原 礼恵、太田 圭介、北畠 直文、谷 史人
    • Organizer
      日本食品科学工学会
    • Place of Presentation
      実践女子大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450167
  • [Presentation] 甘味タンパク質ソーマチンの高分解能構造解析

    • Author(s)
      桝田 哲哉、村田 一輝、佐野 文音、三上 文三、北畠 直文、谷 史人
    • Organizer
      甘味タンパク質ソーマチンの高分解能構造解析、日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      県立広島大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450167
  • [Presentation] 非可食部に由来する不溶性多糖類ナノファイバーの物性解析

    • Author(s)
      二村 健太、阿部 賢太郎、桝田 哲哉、松宮 健太郎、南部 優子、松村 康生、矢野 浩之、谷 史人
    • Organizer
      日本食品科学工学会
    • Place of Presentation
      中村学園大学
    • Year and Date
      2014-08-28 – 2014-08-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450167
  • [Presentation] 甘味タンパク質ソーマチンと甘味受容体との応答特性

    • Author(s)
      桝田 哲哉、田口 若奈、佐野 文音、太田 圭介、 北畠 直文、 谷 史人
    • Organizer
      日本栄養・食糧学会、近畿支部大会
    • Place of Presentation
      滋賀県立大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450167
  • [Presentation] SACLAにおけるシリアルフェムト秒X線結晶構造解析

    • Author(s)
      田中 智之、南後 恵理子、菅原 道泰、鈴木 守、桝田 哲哉、山下 鮎美、田中 里枝、登野 健介、城地 保昌、亀島 敬、Jaehyun Park、Changyong Song、初井 宇記、矢橋 牧名、潘 東青、島村 達郎、溝端 栄一、北郷 悠、岩田 想
    • Organizer
      日本結晶学会
    • Place of Presentation
      東京大学
    • Year and Date
      2014-11-01 – 2014-11-03
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450167
  • [Presentation] 甘味タンパク質ソーマチン Asp21 変異体の構造活性相関

    • Author(s)
      村田 一輝、桝田 哲哉、三上 文三、谷 史人
    • Organizer
      日本食品科学工学会
    • Place of Presentation
      中村学園大学
    • Year and Date
      2014-08-28 – 2014-08-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450167
  • [Presentation] Mucosal Education of Dendritic Cells Mediated by Intestinal Epithelial Cells and Luminal Contents

    • Author(s)
      TANI Fumito*, TERAI Orie, TAKEUCHI Anri, MASUDA Tetsuya
    • Organizer
      International Cngress of Mucosal Immunology 2013
    • Place of Presentation
      Vancouver, Canada
    • Year and Date
      2013-07-17 – 2013-07-20
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25292060
  • [Presentation] 甘味タンパク質ソーマチンの甘味発現機構の解明

    • Author(s)
      佐野 文音、村田 一輝、桝田 哲哉、三上 文三、谷 史人
    • Organizer
      日本農芸化学会、関西支部大会
    • Place of Presentation
      京都大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450167
  • [Presentation] 上皮細胞との接触による樹状細胞への制御性誘導

    • Author(s)
      竹内杏理、寺井織枝、桝田哲哉、馬渡隆志、谷史人
    • Organizer
      日本農芸化学会関西・中四国・西日本支部合同大会
    • Place of Presentation
      県立広島大学
    • Year and Date
      2013-09-05 – 2013-09-06
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25292060
  • 1.  KITABATAKE Naofumi (30135610)
    # of Collaborated Projects: 4 results
    # of Collaborated Products: 52 results
  • 2.  TANI Fumito (70212040)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 7 results
  • 3.  YANO Hiroyuki (80192392)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 2 results
  • 4.  ABE Kentaro (20402935)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 2 results
  • 5.  SHIMAMURA Tatsuro
    # of Collaborated Projects: 0 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 6.  鈴木 守
    # of Collaborated Projects: 0 results
    # of Collaborated Products: 3 results
  • 7.  三上 文三
    # of Collaborated Projects: 0 results
    # of Collaborated Products: 1 results

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