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ryoko shimada  島田 良子

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島田 良子  シマダ リョウコ

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Researcher Number 80739300
Other IDs
Affiliation (Current) 2025: 兵庫県立大学, 環境人間学部, 助教
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2025: 兵庫県立大学, 環境人間学部, 助教
2020 – 2023: 兵庫県立大学, 環境人間学部, 助教
2018 – 2020: 大阪青山大学, 健康科学部, 助教
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
Except Principal Investigator
Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related / Eating habits
Keywords
Principal Investigator
冷凍耐性 / 粒度 / 粒子径 / 熱的挙動 / 小麦粉 / デンプン / 冷凍 / ゲル / 物性 / 麺 / レジスタントスターチ … More
Except Principal Investigator
… More 大豆 / 米粉 / 生活習慣病 / 咀嚼 / 多糖類 / 大豆混合系食品 / 咀嚼性 / 嗜好性 / 物性 / レジスタントスターチ / 大豆多糖類 / 大豆タンパク質 / 機能性食品 / ホルモン / 遊離アミノ酸 / 糖類 / アスパラチン / 非発酵ルイボス / 発酵ルイボス / 健康長寿 / 食欲亢進 / ピニトール / アミノ酸 / ポリフェノール / レプチン / グレリン / 食欲 / グリーンルイボス / ルイボス Less
  • Research Projects

    (4 results)
  • Research Products

    (26 results)
  • Co-Researchers

    (8 People)
  •  レジスタントスターチの粒子感覚を活かした食品の創製と食感改良方法の検討Principal Investigator

    • Principal Investigator
      島田 良子
    • Project Period (FY)
      2025 – 2027
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
    • Review Section
      Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
    • Research Institution
      University of Hyogo
  •  Soy-based food mixtures that contribute to the prevention of lifestyle-related diseases and dementia and their effects on chewing and satisfaction in humans

    • Principal Investigator
      Yoshimura Miki
    • Project Period (FY)
      2020 – 2022
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Review Section
      Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
    • Research Institution
      University of Hyogo
  •  レジスタントスターチ混合系食品の力学的・幾何学的特性および冷凍耐性に関する研究Principal Investigator

    • Principal Investigator
      島田 良子
    • Project Period (FY)
      2020 – 2024
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
    • Review Section
      Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
    • Research Institution
      University of Hyogo
  •  Effects of drinking unfermented and fermented rooibos tea on appetite

    • Principal Investigator
      Murakami Kaori
    • Project Period (FY)
      2017 – 2022
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      Kyushu University of Nursing and Social Welfare
      Hiroshima Institute of Technology

All 2023 2022 2021 2020 2019 2017

All Journal Article Presentation

  • [Journal Article] 兵庫県産黒大豆のミネラル及びポリフェノール類に着目した成分分析と機能性2023

    • Author(s)
      吉村美紀、加藤陽二、和田裕子、島田良子、小林美幸、赤松成基、鯛かおる、高山裕貴
    • Journal Title

      兵庫県立大学環境人間学部研究報告

      Volume: 24 Pages: 41-46

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H01619
  • [Journal Article] Physical Properties and Palatability of Cookies with Different Composition of Wheat Flour, Rice Flower, and Soy Protein Isolate2022

    • Author(s)
      Miki YOSHIMURA, Hiromi SAWAMURA,Ryoko SHIMADA
    • Journal Title

      日本家政学会誌

      Volume: 73 Pages: 1-10

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H01619
  • [Journal Article] Effect of resistant starch type 4 from different starch sources on the physical properties and palatability of bread2021

    • Author(s)
      Ryoko Shimada, Miki Yoshimura
    • Journal Title

      Journal of Biorheology

      Volume: 35 Issue: 1 Pages: 10-17

    • DOI

      10.17106/jbr.35.10

    • NAID

      130008007602

    • ISSN
      1867-0466, 1867-0474
    • Language
      English
    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K13491
  • [Journal Article] 米粉と大豆タンパク質混合クッキーの性状・嗜好性2021

    • Author(s)
      吉村美紀、秋吉萌、佐々木琴美、島田良子
    • Journal Title

      兵庫県立大学環境人間学部研究報告

      Volume: 23 Pages: 99-106

    • NAID

      120006999465

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H01619
  • [Journal Article] 原料デンプンの異なるレジスタントスターチ・タイプ4添加パンの物性および嗜好性2020

    • Author(s)
      島田良子、西村響子、吉村美紀
    • Journal Title

      日本家政学会誌

      Volume: 71 Pages: 532-541

    • NAID

      130007895811

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H01619
  • [Journal Article] Suppressive Effect of Dietary Young Barley Leaf Powder Colonic Aberrant Crypt Foci Induced by 1,2-Dimethylhydrazine in Mice.2017

    • Author(s)
      Yohko SUGAWA-KATAYAMA, Kazuyuki OKU, Masayuki KATAYAMA, Ryoko SHIMADA, Yoko YAMAGUCHI, Kaori MURAKAMI, Tomoyasu KAMIYA, Motoya IKEGUCHI
    • Journal Title

      Luminacoids Research

      Volume: 12 Pages: 9-18

    • NAID

      40021263798

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00901
  • [Presentation] レジスタントスターチ混合麺の物性・嗜好性・咀嚼性2023

    • Author(s)
      鷲田さゆり, 島田良子, 吉村美紀
    • Organizer
      第46回バイオレオロジー学会年会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K13491
  • [Presentation] 小麦粉・レジスタントスターチ混合系の物性、レジスタントスターチ量に及ぼす加熱温度の影響2022

    • Author(s)
      島田良子、玉田真友美、香椎霞、吉村美紀
    • Organizer
      日本調理科学会2022年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H01619
  • [Presentation] 大豆たんぱく質・大豆多糖類混合食パンの物性と高齢者における嗜好性、咀嚼性2022

    • Author(s)
      佐々木琴美、吉村美紀、島田良子、江口智美、桑野稔子
    • Organizer
      日本調理科学会2022年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H01619
  • [Presentation] ハイアミロースコーンスターチ混合クッキーの物性と嗜好性2022

    • Author(s)
      吉村美紀、西宮早紀、島田良子
    • Organizer
      日本調理科学会2022年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H01619
  • [Presentation] ハイアミロースコーンスターチ混合クッキーの物性と嗜好性2022

    • Author(s)
      吉村美紀,西宮早紀,島田良子
    • Organizer
      日本調理科学会2022年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K13491
  • [Presentation] 大豆タンパク質・大豆多糖類混合系の動的粘弾性と構造観察2022

    • Author(s)
      吉村美紀、小幡琴音、島田良子
    • Organizer
      第45回バイオレオロジー学会年会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H01619
  • [Presentation] 小麦粉・レジスタントスターチ混合系の物性、構造およびレジスタントスターチ量2022

    • Author(s)
      島田良子、玉田真友美、香椎霞、吉村美紀
    • Organizer
      第45回バイオレオロジー学会年会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H01619
  • [Presentation] 小麦粉・レジスタントスターチ混合系の物性,構造およびレジスタントスターチ量2022

    • Author(s)
      島田良子,玉田真友美,香椎霞,吉村美紀
    • Organizer
      第45回日本バイオレオロジー学会年会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K13491
  • [Presentation] 小麦粉・レジスタントスターチ混合系の物性,レジスタントスターチ量に及ぼす加熱温度の影響2022

    • Author(s)
      島田良子,玉田真友美,香椎霞,吉村美紀
    • Organizer
      日本調理科学会2022年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K13491
  • [Presentation] 加工方法の違いによる大麦のβグルカンおよびレジスタントスターチ量の変化2021

    • Author(s)
      島田良子、青木良子、野村隆幸、佐久間瞳、吉村美紀
    • Organizer
      日本調理科学会2021年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H01619
  • [Presentation] 米粉・大豆タンパク質混合系クッキーの性状と咀嚼への影響2021

    • Author(s)
      吉村美紀、佐々木琴美、島田良子
    • Organizer
      第44回日本バイオレオロジー学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H01619
  • [Presentation] 大豆たんぱく質・レジスタントスターチ混合系クッキーの物性・嗜好性2021

    • Author(s)
      佐々木琴美、島田良子、吉村美紀
    • Organizer
      日本調理科学会2021年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H01619
  • [Presentation] 加工方法の違いによる大麦のβ-グルカンおよびレジスタントスターチ量の変化2021

    • Author(s)
      島田良子,青木良子,野村隆幸,佐久間瞳,吉村美紀
    • Organizer
      日本調理科学会2021年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K13491
  • [Presentation] 小麦粉ゲルのテクスチャーへ及ぼすレジスタントスターチの影響2021

    • Author(s)
      島田良子,吉村美紀
    • Organizer
      日本調理科学会近畿支部第47回研究発表会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K13491
  • [Presentation] 大豆タンパク質・レジスタントスターチ混合系クッキーの物性・嗜好性2021

    • Author(s)
      佐々木琴美,島田良子,吉村美紀
    • Organizer
      日本調理科学会2021年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K13491
  • [Presentation] 小麦粉ゲルのテクスチャーへ及ぼすレジスタントスターチの影響2021

    • Author(s)
      島田良子、吉村美紀
    • Organizer
      第47回日本調理科学会近畿支部大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H01619
  • [Presentation] やまのいもの特性に及ぼす貯蔵の影響2021

    • Author(s)
      吉村美紀、島田良子
    • Organizer
      第47回日本調理科学近畿支部大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H01619
  • [Presentation] 米粉・大豆たんぱく質混合クッキーの物性と嗜好性2020

    • Author(s)
      吉村美紀、島田良子
    • Organizer
      第68回日本レオロジー討論会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H01619
  • [Presentation] ルイボスティー飲用による食欲亢進効果の検討2019

    • Author(s)
      村上 香、島田良子、中川智貴、菊地万理、槨水風友、片山(須川)洋子、片山眞之
    • Organizer
      第73回日本栄養・食糧学会大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00901
  • [Presentation] ルイボスティー飲用による食欲亢進効果の検討2019

    • Author(s)
      村上 香、島田良子ほか
    • Organizer
      日本栄養・食糧学会大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00901
  • 1.  Murakami Kaori (90295866)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 3 results
  • 2.  Yoshimura Miki (90240358)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 15 results
  • 3.  吉本 寛司 (70111903)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 4.  片山 洋子 (50047049)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 2 results
  • 5.  奥 和之 (40549797)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 6.  桑野 稔子 (20213647)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 7.  江口 智美 (20740244)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 8.  亀山 詞子 (30732945)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results

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