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Kobayashi Michiko  小林 三智子

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小林 三智子  コバヤシ ミチコ

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Researcher Number 20153645
Other IDs
Affiliation (Current) 2025: 十文字学園女子大学, その他部局等, 名誉教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2019 – 2023: 十文字学園女子大学, 人間生活学部, 教授
2014 – 2016: 十文字学園女子大学, 人間生活学部, 教授
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Basic Section 61060:Kansei informatics-related / Applied health science
Except Principal Investigator
Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
Keywords
Principal Investigator
味覚感受性 / 緑茶 / 嗜好性 / 苦味強度 / 苦味 / 味認識装置 / 順位法 / 動的官能評価 / カフェイン / コーヒー … More / αーアミラーゼ活性 / 心理状態 / ストレス / TDS法 / TI法 / ストレス負荷 / 脳波 / 心理的ストレス / 自律神経活動 / 内田クレペリン検査 / 計算負荷 / 唾液α-アミラーゼ活性 / ストレス応答 … More
Except Principal Investigator
食塊 / 官能評価 / 泡沫の構造 / 膨化率 / エスプーマ法 / 泡沫食品 / 気泡径 / 気泡数 / 力学特性 / 泡沫 / 豆乳 / 食塊の移動速度 / エスプーマ / サイフォン法 Less
  • Research Projects

    (3 results)
  • Research Products

    (20 results)
  • Co-Researchers

    (5 People)
  •  飲料の苦味成分と味覚感受性の関係および苦味強度と嗜好性に関する研究Principal Investigator

    • Principal Investigator
      小林 三智子
    • Project Period (FY)
      2022 – 2024
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 61060:Kansei informatics-related
    • Research Institution
      Jumonji University
  •  A systematic study on the applicability of foam foods as an easy-feeding / aspiration-preventing meal by gas injection method

    • Principal Investigator
      Moritaka Hatsue
    • Project Period (FY)
      2018 – 2023
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
    • Research Institution
      Jumonji University
      Tokyo Kasei University
  •  Effets of psychological stress on gustatory sensitivity and autonomic activityPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Kobayashi Michiko
    • Project Period (FY)
      2014 – 2016
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Applied health science
    • Research Institution
      Jumonji University

All 2023 2022 2019 2016 2015 2014 Other

All Journal Article Presentation Book

  • [Book] おいしさの表現辞典 新装版2016

    • Author(s)
      小林三智子他
    • Total Pages
      405
    • Publisher
      東京堂出版
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26350843
  • [Journal Article] 焙煎度がコーヒーの味に及ぼす影響2023

    • Author(s)
      劉堯イ、竹嶋伸之輔、渡辺章夫、小林三智子
    • Journal Title

      十文字学園女子大学紀要

      Volume: 53 Pages: 17-27

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K12227
  • [Journal Article] 地域との連携活動を通した地場農産物の有効活用~新たな6次産業化の創出に向けて~2023

    • Author(s)
      曽矢麻理子、小林三智子
    • Journal Title

      地域連携共同研究所年報

      Volume: 8 Pages: 3-8

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K12227
  • [Journal Article] Effects of the gel size before ingestion and agarose molecular weight on the textural properties of a gal bolus2019

    • Author(s)
      Hatsue Moritaka, Kentaro Yamanaka, Naoki Kobayashi, Miki Ishihara, Katsuyoshi Nishinari
    • Journal Title

      Food Hydrocolloids

      Volume: 89 Pages: 892-900

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02261
  • [Journal Article] 主観的および客観的ストレス応答を増大させる課題の提案2016

    • Author(s)
      坂本千秋、栗﨑純一、小林三智子
    • Journal Title

      日本官能評価学会誌

      Volume: 20 Pages: 16-21

    • NAID

      130006898933

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26350843
  • [Presentation] 機器分析と官能評価に基づく牛肉のおいしさ評価の試み2023

    • Author(s)
      竹嶋伸之輔、大島美桜、今井由里香、西川芽衣、小西むつ望、赤坂みのり、西島胡桃、Liu Yaowei,小林三智子
    • Organizer
      日本組織適合性学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K12227
  • [Presentation] セルロースナノファイバーの添加による離しょう抑制効果の検討2023

    • Author(s)
      曽矢麻理子、泉花果、江川美優、小林三智子
    • Organizer
      日本調理科学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K12227
  • [Presentation] スチームコンベクションオーブンの加熱条件によるにんじんの遊離糖含量の比較2023

    • Author(s)
      曽矢麻理子、小林三智子
    • Organizer
      日本家政学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K12227
  • [Presentation] 機器分析に基づく牛肉のおいしさ評価の試み2023

    • Author(s)
      竹嶋伸之輔、大島美桜、今井由里香、西川芽衣、小西むつ望、赤坂みのり、西島胡桃、Liu Yaowei, 小林三智子
    • Organizer
      日本動物遺伝育種学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K12227
  • [Presentation] 牛肉のおいしさを決定する要因の探索2023

    • Author(s)
      劉堯イ;、石川愛理、兼井ほのか、竹嶋伸之輔、小林三智子
    • Organizer
      日本調理科学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K12227
  • [Presentation] 苦味がコーヒーの濃さに及ぼす影響2022

    • Author(s)
      劉堯イ、長尾昭彦、竹嶋伸之輔、小林三智子
    • Organizer
      日本調理科学会2022年大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K12227
  • [Presentation] 飲料の苦味が濃さに及ぼす影響2022

    • Author(s)
      劉堯イ、竹嶋伸之輔、渡辺章夫、小林三智子
    • Organizer
      日本官能評価学会2022年大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K12227
  • [Presentation] 味刺激により誘発されるα波出現率の変化2016

    • Author(s)
      金井愛由美、佐藤美月、鈴木愛、須田有実子、小林三智子
    • Organizer
      日本官能評価学会2016年度大会
    • Place of Presentation
      日本女子大学(文京区、東京都)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26350843
  • [Presentation] 味刺激により誘発される脳波の変化2016

    • Author(s)
      須田有実子、金井愛由美、佐藤美月、鈴木愛、小林三智子
    • Organizer
      日本調理科学会平成28年度大会
    • Place of Presentation
      名古屋学芸大学(日進市、愛知県)
    • Year and Date
      2016-08-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26350843
  • [Presentation] 4段階の温度変化に伴う5基本味の持続性について2015

    • Author(s)
      真壁言子、山田晃子、西川綾、小林三智子
    • Organizer
      日本官能評価学会2015年度大会
    • Place of Presentation
      日本獣医生命科学大学(東京都武蔵野市)
    • Year and Date
      2015-11-07
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26350843
  • [Presentation] 温度変化に伴う5基本味の強度変化および持続性2015

    • Author(s)
      西川綾、真壁言子、山田晃子、小林三智子
    • Organizer
      日本調理科学会平成27年度大会
    • Place of Presentation
      静岡県立大学(静岡県静岡市)
    • Year and Date
      2015-08-24
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26350843
  • [Presentation] 味刺激が自律神経活動に及ぼす影響2014

    • Author(s)
      会田知菜津,伊東沙樹,寺島香織,坂本千秋,小林三智子
    • Organizer
      日本官能評価学会2014年度大会
    • Place of Presentation
      東京家政大学板橋キャンパス(東京都・板橋区)
    • Year and Date
      2014-11-08
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26350843
  • [Presentation] 若年女性の味覚感受性について

    • Author(s)
      小林三智子
    • Organizer
      第41回 食品の物性に関するシンポジウム
    • Place of Presentation
      新潟大学駅南キャンパス「ときめいと」(新潟県・新潟市)
    • Year and Date
      2014-09-25 – 2014-09-26
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26350843
  • [Presentation] 心理状態及び自律神経活動が味覚感受性に及ぼす影響

    • Author(s)
      坂本千秋、小林三智子、栗﨑純一
    • Organizer
      日本家政学会第66回大会
    • Place of Presentation
      北九州国際会議場(福岡県・北九州市)
    • Year and Date
      2014-05-23 – 2014-05-25
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26350843
  • [Presentation] 心理的ストレス負荷と味刺激が自律神経活動に及ぼす影響-心理的ストレス負荷の方法とストレスマーカーの妥当性の検討-

    • Author(s)
      会田知菜津,伊東沙樹,寺島香織,坂本千秋,小林三智子
    • Organizer
      日本調理科学会平成26年度大会
    • Place of Presentation
      県立広島大学(広島県・広島市)
    • Year and Date
      2014-08-29 – 2014-08-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26350843
  • 1.  Moritaka Hatsue (40220074)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 2.  峯木 眞知子 (30129283)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 3.  澤田 めぐみ (30291339)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 4.  山中 健太郎 (90359662)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 5.  不破 眞佐子 (60320785)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results

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