• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Matsui Tokumitsu  松井 徳光

ORCIDConnect your ORCID iD *help
… Alternative Names

MATSUI Tokumitsu  松井 徳光

OKAMURA Tokumitsu  岡村 徳光

松井 徳光(岡村 徳光)  マツイ トクミツ(オカムラ トクミツ)

Less
Researcher Number 20211807
Other IDs
External Links
Affiliation (Current) 2025: 武庫川女子大学, 食物栄養科学部, 教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2009 – 2015: Mukogawa Women's University, 生活環境学部, 教授
2006 – 2008: 武庫川女子大学短期大学部, 食生活学科, 教授
2001 – 2005: 武庫川女子大学短期大学部, 食生活学科, 助教授
2003 – 2004: 武庫川女子大学, 短期大学部・食生活学科, 助教授
2001: 武庫川女子大学, 短期大学部食生活学科, 助教授
1999 – 2001: 武庫川女子大学, 短期大学部・食生活学科, 助教授
1997 – 1998: 武庫川女子大学短期大学部, 食生活学科, 助教授
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Eating habits, studies on eating habits / 食生活 / 家政学
Except Principal Investigator
食生活
Keywords
Principal Investigator
担子菌 / 機能性食品 / anti-coagulative activity / mushroom / functional food / 抗トロンビン活性 / 発酵食品 / 微生物 / 血栓症 / 食品 … More / 線溶酵素 / 抗トロンビン活性物質 / thrombosis / anti-oxidation activity / sake / wine / alcoholic beverages / 抗酸化活性 / 清酒 / ワイン / アルコール飲料 / fibrinolytic activity / basidiomycetes / health food / physiological activity / fermented food / 線溶活性 / きのこ / 健康食品 / 生理活性物質 / 国際情報交換 / イソフラボン / エクオール / 味噌 / 大豆 / 黒大豆 / 機能性 / 食肉 / 酵素 / 生理活性 / 発酵 / 食品素材 / 人工栽培 / 電気融合 … More
Except Principal Investigator
anti-thrombin activity / mushroom / アルコール飲料 / 機能性食品 / 抗トロンビン活性 / 線溶酵素 / きのこ / 担子菌 / Laetiporus sulphureus / anti-microbial activity / anti-tumor activity / fibrinolytic activity / biotin-vitamers / alcohol fermentation / 抗腫瘍性活性 / 抗酸化作用 / 健康・機能性 / 糖産生 / ビオチン関連物質 / エノキタケ / 抗腫瘍 / 抗酸化 / 抗血栓 / テロシナーゼ阻害活性 / ビオチン / 抗腫瘍性 / マスタケ / ビオチン活性物質 / 抗菌活性 / 線溶活性 / cheese / alcohol drinks / functional food / thrombosis prevention / fibrinolytic enzyme / basidiomycetes / 微生物 / プロテアーゼ / チーズ / 血栓症予防 Less
  • Research Projects

    (7 results)
  • Research Products

    (181 results)
  • Co-Researchers

    (3 People)
  •  Development of functional soybean by mushroom fermentationPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Matsui Tokumitsu
    • Project Period (FY)
      2012 – 2015
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Mukogawa Women's University
  •  Development of functionality meat by mushroom fermentationPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      MATSUI Tokumitsu
    • Project Period (FY)
      2008 – 2011
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Mukogawa Women's University
      Mukogawa Women's University Junior College Division
  •  Development of health and functional alcoholic beverages by mushroom fermentationPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      MATSUI Tokumitsu
    • Project Period (FY)
      2005 – 2007
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Mukogawa Women's University Junior College Division
  •  Characteristics and development of healthy-functional alcohol drinks using mushroom

    • Principal Investigator
      OHSUGI Masahiro
    • Project Period (FY)
      2002 – 2004
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      食生活
    • Research Institution
      Mukogawa Women's University
  •  Screening of physiological active substance of fermented food and development of health functional foodPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      OKAMURA Tokumitsu
    • Project Period (FY)
      2001 – 2004
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      食生活
    • Research Institution
      Mukogawa Women's University Junior College Division
  •  Screening of a Fibrinolytic Enzyme from Microorganisms and its Utilization for Food

    • Principal Investigator
      OHSUGI Masahiro
    • Project Period (FY)
      1999 – 2001
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      食生活
    • Research Institution
      Mukogawa Women's University
  •  担子菌が生産する抗トロンビン活性物質の単離・同定とその生産株の育種Principal Investigator

    • Principal Investigator
      岡村 徳光
    • Project Period (FY)
      1997 – 1998
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Encouragement of Young Scientists (A)
    • Research Field
      家政学
    • Research Institution
      Mukogawa Women's University Junior College Division

All 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 Other

All Journal Article Presentation Book Patent

  • [Book] みその歩んできた道とこれから進む道2015

    • Author(s)
      松井徳光
    • Total Pages
      6
    • Publisher
      月刊「食生活」編集部
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Book] 日本が造り上げた本みりん2014

    • Author(s)
      松井徳光
    • Total Pages
      6
    • Publisher
      月刊「食生活」編集部
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Book] 「食生活」 麹とは何か2013

    • Author(s)
      松井 徳光
    • Total Pages
      5
    • Publisher
      月刊「食生活」編集部
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Book] 「食生活」 寒天の今昔を探ってみよう2013

    • Author(s)
      松井 徳光
    • Total Pages
      5
    • Publisher
      月刊「食生活」編集部
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Book] 「食生活」 酢と生活習慣病予防2013

    • Author(s)
      松井 徳光
    • Total Pages
      5
    • Publisher
      月刊「食生活」編集部
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Book] 「食生活」 醤油の歴史を探る2013

    • Author(s)
      松井 徳光
    • Total Pages
      5
    • Publisher
      月刊「食生活」編集部
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Book] 新食品・栄養科学シリーズ食品加工学第2版2012

    • Author(s)
      松井徳光
    • Total Pages
      164
    • Publisher
      化学同人
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Book] 食品加工学(第2版)新食品・栄養科学シリーズ2012

    • Author(s)
      松井徳光
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Book] 新食品・栄養科学シリーズ 食品加工学 第2版2012

    • Author(s)
      松井徳光
    • Total Pages
      164
    • Publisher
      化学同人
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Book] 新版Nブックス微生物学2010

    • Author(s)
      松井徳光
    • Publisher
      建帛社
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Book] 新版Nブックス微生物学2010

    • Author(s)
      林英夫、松井徳光、佐々木裕子、角野猛、友近健一、林眞知子
    • Publisher
      建帛社
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Book] 関西文化研究叢書別巻関西が造りあげた発酵食品2009

    • Author(s)
      松井徳光、田畑麻里子
    • Publisher
      武庫川女子大学関西文化研究センター
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Book] 関西文化研究叢書別巻 関西が造りあげた発酵食品2009

    • Author(s)
      松井徳光、野田裕子、田畑麻里子、景守智子
    • Publisher
      武庫川女子大学関西文化研究センター
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Book] 関西文化研究叢書10 関西文化のメカニズム 関西が造りあげた発酵食品2009

    • Author(s)
      松井徳光
    • Total Pages
      9
    • Publisher
      武庫川女子大学関西文化研究センター
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Book] 関西文化研究叢書10関西文化のメカニズム 関西が造りあげた発酵食品2009

    • Author(s)
      松井徳光、野田裕子、田畑麻里子
    • Publisher
      武庫川女子大学関西文化研究センター
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Book] 関西文化研究叢書別巻関西が造りあげた発酵食品2009

    • Author(s)
      松井徳光
    • Total Pages
      88
    • Publisher
      武庫川女子大学関西文化研究センター
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Book] 関西文化研究叢書別巻 関西が造りあげた発酵食品2009

    • Author(s)
      松井徳光
    • Total Pages
      88
    • Publisher
      武庫川女子大学関西文化研究センター
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Book] 関西文化研究叢書10関西文化のメカニズム関西が造りあげた発酵食品2009

    • Author(s)
      松井徳光、田畑麻里子
    • Publisher
      武庫川女子大学関西文化研究センター
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Book] 関西文化研究叢書10関西文化のメカニズム関西が造りあげた発酵食品2009

    • Author(s)
      松井徳光
    • Publisher
      武庫川女子大学関西文化研究センター
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Journal Article] ヨーグルトへのきのこ麹の添加効果2015

    • Author(s)
      西田菜津美、鮫島由香、田畑麻里子、松井徳光
    • Journal Title

      日本きのこ学会、日本きのこ学会誌、23(2)

      Volume: 23 Pages: 80-84

    • NAID

      110010041450

    • Peer Reviewed / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Journal Article] スエヒロタケを利用した血合粉だしがらからのヘム鉄素材の開発2014

    • Author(s)
      梶野美紀、田畑麻里子、松井徳光
    • Journal Title

      日本きのこ学会誌

      Volume: 22 Pages: 86-89

    • NAID

      110009863115

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Journal Article] スエヒロタケの発酵能による昆布および鰹節だしがらを用いた調味料素材の開発2014

    • Author(s)
      梶野美紀、田畑麻里子、松井徳光
    • Journal Title

      日本きのこ学会誌

      Volume: 22 Pages: 69-73

    • NAID

      110009863112

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Journal Article] きのこの発酵能による機能性食品の開発2013

    • Author(s)
      松井 徳光
    • Journal Title

      食品と開発

      Volume: 48 Pages: 11-13

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Journal Article] きのこを用いた発酵食品2013

    • Author(s)
      松井 徳光
    • Journal Title

      日本きのこ学会 NL

      Volume: 6 Pages: 10-11

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Journal Article] きのこの発酵能を利用した機能性食品の開発2011

    • Author(s)
      松井徳光、田畑麻里子
    • Journal Title

      New Food Industry

      Volume: 53巻 Pages: 49-57

    • NAID

      40019003957

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Journal Article] きのこの発酵能を利用した機能性食品の開発2010

    • Author(s)
      松井徳光、田畑麻里子
    • Journal Title

      きのこ研だより

      Volume: 33巻 Pages: 31-38

    • NAID

      40019003957

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Journal Article] 担子菌で再発酵させた酒粕から得られた色素の抗酸化活性2010

    • Author(s)
      田畑麻里子、梶部尚子、田口雅子、高島千鈴、大槻功、加門哲也、松井徳光
    • Journal Title

      日本きのこ学会誌

      Volume: 18 Pages: 107-110

    • NAID

      110007988968

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Journal Article] 担子菌で再発酵させた酒粕から得られた色素の抗酸化活性2010

    • Author(s)
      田畑麻里子、梶部尚子、田口雅子、高島千鈴、大槻功、加門哲也、松井徳光
    • Journal Title

      日本きのこ学会誌 18

      Pages: 107-110

    • NAID

      110007988968

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Journal Article] きのこの発酵能を利用した機能性食品の開発2010

    • Author(s)
      松井徳光、田畑麻里子
    • Journal Title

      きのこ研だより 33

      Pages: 31-38

    • NAID

      40019003957

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Journal Article] きのこの発酵能を利用した機能性食品の開発2010

    • Author(s)
      松井徳光
    • Journal Title

      きのこ研だより

      Volume: 33 Pages: 31-38

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Journal Article] Characteristics of wine produced by mushroom fermentation using Schizophyllum commune NBRC49292009

    • Author(s)
      Tokumitsu Matsui, Tomoko Kagemori, Shoko Fukuda, Ohsugi Masahiro
    • Journal Title

      Mushroom Sci.and Biotech. 17

      Pages: 107-111

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Journal Article] Characteristics of wine produced by mushroom fermentation using Schizophyllum commune NBRC49292009

    • Author(s)
      Tokumitsu Matsui
    • Journal Title

      Mushroom Sci. and Biotech. 17

      Pages: 107-111

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Journal Article] 担子菌由来凝乳酵素の活性測定へのコアグロメーターの適用2009

    • Author(s)
      田畑麻里子、林多津子、松井徳光
    • Journal Title

      日本きのこ学会誌

      Volume: 17 Pages: 151-154

    • NAID

      110007811868

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Journal Article] Characteristics of wine produced by mushroom fermentation using Schizo phyllum commune NBRC49292009

    • Author(s)
      Tokumitsu Matsui
    • Journal Title

      Mushroom Sci. and Biotech.

      Volume: 17 Pages: 107-111

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Journal Article] 担子菌由来凝乳酵素の活性測定へのコアグロメーターの適用2009

    • Author(s)
      田畑麻里子、林多津子、松井徳光
    • Journal Title

      日本きのこ学会誌 17

      Pages: 151-154

    • NAID

      110007811868

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Journal Article] Characteristics of wine produced by mushroom fermentation using Schizophyllum commune NBRC49292009

    • Author(s)
      Tokumitsu Matsui, Tomoko Kagemori, Shoko Fukuda and Ohsugi Masahiro
    • Journal Title

      Mushroom Sci. and Biotech

      Volume: 17巻 Pages: 107-111

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Journal Article] Schizophyllum communeの発酵による豆乳の成分および機能性の変化について2008

    • Author(s)
      田畑麻里子、福田祥子、大杉匡弘、佐藤美次、山川友宏、波多野健二、野池利彰、松井徳光
    • Journal Title

      日本きのこ学会誌

      Volume: 16 Pages: 159-163

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Journal Article] Schizophyllum commune の発酵による豆乳の成分および機能性の変化について2008

    • Author(s)
      田畑麻里子、福田祥子、大杉匡弘、佐藤美次、山川友宏、波多野健二、野池利彰、松井徳光
    • Journal Title

      日本きのこ学会誌 16

      Pages: 159-163

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Journal Article] きのこの発酵能を利用した新しい機能性調味食品の開発2007

    • Author(s)
      松井 徳光
    • Journal Title

      調理食品と技術 13

      Pages: 26-31

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500570
  • [Journal Article] Development of functional soybean food by mushroom fermentation2007

    • Author(s)
      Shoko Fukuda, Tokumitsu Matsui
    • Journal Title

      Bull. Mukogawa Univ Nat. Sci 55

      Pages: 53-59

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500570
  • [Journal Article] 担子菌の発酵能による機能性大豆食品の開発2007

    • Author(s)
      福田 祥子、松井 徳光
    • Journal Title

      Bull.Mukogawa Women's Univ.Nat.Sci. 55

      Pages: 53-59

    • NAID

      110007025763

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500570
  • [Journal Article] 担子菌の発酵能による機能性大豆食品の開発2007

    • Author(s)
      福田 祥子, 松井 徳光
    • Journal Title

      Bull.Mukogawa Women's Univ.Nat.Sci. 55

      Pages: 53-59

    • NAID

      110007025763

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500570
  • [Journal Article] Development of new functionality seasoning food using mushroom fermentation2007

    • Author(s)
      Tokumitsu Matsui
    • Journal Title

      Cooking food and technology 13

      Pages: 26-31

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500570
  • [Journal Article] Production of miso by mushroom fermentation2006

    • Author(s)
      Tokumitsu Matsui
    • Journal Title

      Journal of the brewing society of Japan 101(11)

      Pages: 833-838

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500570
  • [Journal Article] Analysis of aroma components that S. commune cultured mycelia produced2006

    • Author(s)
      Shoko Fukuda, Tokumitsu Matsui
    • Journal Title

      Mushroom Sc4 and Biotech. 14(I)

      Pages: 29-34

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500570
  • [Journal Article] きのこを用いた味噌の製造2006

    • Author(s)
      松井徳光
    • Journal Title

      日本醸造協会誌 101・11

      Pages: 833-838

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500570
  • [Journal Article] マスタケ培養菌糸体の生産する香気成分の分析2006

    • Author(s)
      福田 祥子, 松井 徳光
    • Journal Title

      日本きのこ学会誌 14・1

      Pages: 29-34

    • NAID

      110008675278

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500570
  • [Journal Article] きのこを用いた味噌の製造2006

    • Author(s)
      松井 徳光
    • Journal Title

      日本醸造協会誌 101・11

      Pages: 833-838

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500570
  • [Journal Article] マスタケ培養菌糸体の生産する香気成分の分析2006

    • Author(s)
      福田祥子, 松井徳光
    • Journal Title

      日本きのこ学会誌 14・1

      Pages: 29-34

    • NAID

      110008675278

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500570
  • [Journal Article] Biotin-vitamar contents in mushrooms and biotin production Biotin-vitamar contents in mushrooms and biotin production in alcohol fermentation by mushroom mycelia2005

    • Author(s)
      Tokumitsu Matsui
    • Journal Title

      Mushroom Sci and Biotech. 13(2)

      Pages: 77-81

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500570
  • [Journal Article] きのこの発酵能を利用した健康・機能性食肉の開発2005

    • Author(s)
      松井(岡村)徳光
    • Journal Title

      平成17年度 食肉に関する助成研究調査成果報告書 23

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-13680172
  • [Journal Article] Biotin-vitamar contents in mushrooms and biotin production in alcohol fermentation by mushroom mycelia2005

    • Author(s)
      Tokumitsu Matsui et al.
    • Journal Title

      Mushroom Sci. and Biotech. 13・2

      Pages: 77-81

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500570
  • [Journal Article] Biotin-vitamar contents in mushrooms and biotin production in alcohol fermentation by mushroom mycelia2005

    • Author(s)
      Tokumitsu Matsui, et. al.
    • Journal Title

      Mushroom Sci.and Biotech. 13・2

      Pages: 77-81

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500570
  • [Journal Article] Development of healthful functional meat produced by mushroom fermentation2005

    • Author(s)
      Tokumitsu Okamura-Matsui
    • Journal Title

      Final Reports for Research Grants for Meat and Meat Products 23

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-13680172
  • [Journal Article] Biotin-vitamer content in mushrooms and its formation by alcohol fermentation2005

    • Author(s)
      Tomoda T., Fukuda S., Noda H., Siwarungson N., Matsui T., Ohsugi M.
    • Journal Title

      Mushroom Sci.and Biotech. 13

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-14580151
  • [Journal Article] きのこの発酵能を利用した健康・機能性食肉の開発2004

    • Author(s)
      松井 徳光
    • Journal Title

      平成15年度 食肉に関する助成研究調査成果報告書 22

      Pages: 216-220

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-13680172
  • [Journal Article] きのこの発酵能を用いた健康・機能性食品の開発2004

    • Author(s)
      松井徳光
    • Journal Title

      温故知新 41

      Pages: 80-86

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-14580151
  • [Journal Article] Search for fermented food in future : Development of healthy-functional foods using mushroom (Japanese)2004

    • Author(s)
      Okamura-Matsui T., Ohsugi M.
    • Journal Title

      Onkochishin 41

      Pages: 80-86

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-14580151
  • [Journal Article] Development of healthful functional meat produced by mushroom fermentation2004

    • Author(s)
      Tokumitsu Okamura-Matsui
    • Journal Title

      Final Reports for Research Grants for Meat and Meat Products 22

      Pages: 216-220

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-13680172
  • [Journal Article] きのこの発酵能を利用した健康・機能性食肉の開発2004

    • Author(s)
      松井(岡村)徳光
    • Journal Title

      平成16年度 食肉に関する助成研究調査成果報告書 22

      Pages: 216-220

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-13680172
  • [Journal Article] 発酵食品の未来を探る-きのこの発酵能を用いた健康・機能性食品の開発2004

    • Author(s)
      松井(岡村)徳光
    • Journal Title

      温故知新 41

      Pages: 80-86

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-14580151
  • [Journal Article] Fermented soybean with thrombosis preventing activity using mushroom myceria as microbial source2003

    • Author(s)
      Tokumitsu Okamura-Matsui
    • Journal Title

      Food Sci.Technol.Res. 9

      Pages: 227-230

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-13680172
  • [Journal Article] Health functional alcoholic beverages produced by mushroom fermentation2003

    • Author(s)
      Tokumitsu Okamura-Matsui
    • Journal Title

      Seibutsu-kogaku Kaishi 81

      Pages: 161-161

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-13680172
  • [Journal Article] Healthy-functional alcohol drinks produced by mushroom (Janease)2003

    • Author(s)
      Okamura-Matsui T., Ohsugi M.
    • Journal Title

      Seibutu Kougaku Kaishi 81

      Pages: 161-161

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-14580151
  • [Journal Article] Discovery of alcohol dehydrogenase from mushroom and application to alcoholic beverages2003

    • Author(s)
      Tokumitsu Okamura-Matsui
    • Journal Title

      J.Mo.Catalysis B : Enzymatic 23

      Pages: 117-132

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-14580151
  • [Journal Article] きのこで発酵した健康・機能性アルコール飲料2003

    • Author(s)
      松井(岡村)徳光
    • Journal Title

      生物工学会誌 81

      Pages: 161-161

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-13680172
  • [Journal Article] Fermented soybean with thrombosis preventing activity using mushroom mycelia as microbial source2003

    • Author(s)
      Tokumitsu Okamura-Matsui
    • Journal Title

      Food Sci. Technol. Res. 9

      Pages: 227-230

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-13680172
  • [Journal Article] Fermented soybean with thrombosis preventing activity usin mushroom mycelia as microbial source2003

    • Author(s)
      Okamura-Matsui T., Izuta H., Tomoda T., Noda H., Fukuda S., Ohsugi M.
    • Journal Title

      Food Sci.Technol.Res. 9

      Pages: 227-230

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-14580151
  • [Journal Article] Discovery of alcohol dehydrogenase from mushrooms and application to alcoholic beverage2003

    • Author(s)
      Okamura-Matsui T., Tomoda T., Fukuda S., Ohsugi M.
    • Journal Title

      J.Mol.Catalysis B : Enzymatic 23

      Pages: 117-132

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-14580151
  • [Journal Article] きのこで発酵した健康・機能性アルコール飲料2003

    • Author(s)
      松井(岡村)徳光
    • Journal Title

      生物工学会誌 81

      Pages: 161-161

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-14580151
  • [Journal Article] Fermented Soybean with Thrombosis Preventing Activity using Mushroom mycelia as Microbial Source2003

    • Author(s)
      Tokumitsu Okamura-Matsui
    • Journal Title

      Food Sci.Technol.Res. 9

      Pages: 227-230

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-14580151
  • [Journal Article] Discovery of alcohol dehydrogenase from mushrooms and application to alcoholic beverages2003

    • Author(s)
      Tokumitsu Okamura-Matsui
    • Journal Title

      J. Mol. Catal. B : Enzymol. 23

      Pages: 113-144

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-13680172
  • [Journal Article] Discovery of alcohol dehydrogenase from mushroom and application to alcoholic beverages2003

    • Author(s)
      Tokumitsu Okamura-Matsui
    • Journal Title

      J.Mol.Catal.B : Enzymol. 23

      Pages: 113-144

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-13680172
  • [Journal Article] きのこを用いた酒類の製造2002

    • Author(s)
      松井(岡村)徳光
    • Journal Title

      日本醸造協会誌 97

      Pages: 766-773

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-14580151
  • [Journal Article] Production of Alcoholic beverages using mushroom fermentation2002

    • Author(s)
      Tokumitsu Okamura-Matsui
    • Journal Title

      J. Brew. Soc. Japan. 97

      Pages: 766-773

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-13680172
  • [Journal Article] Production of alcohol drinks using mushroom (Japanese)2002

    • Author(s)
      Okamura-Matsui T., Ohsugi M.
    • Journal Title

      Nihon Jouzou Kyoukaishi 97

      Pages: 766-773

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-14580151
  • [Journal Article] Development of new food having functional characteristics of mushroom (Japanese)2002

    • Author(s)
      Okamura-Matsui T., Ohsugi M.
    • Journal Title

      Norin Suisan Gijutu Kenkyu Journal 25

      Pages: 29-33

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-14580151
  • [Journal Article] Development of new functional foods using mushroom2002

    • Author(s)
      Tokumitsu Okamura-Matsui
    • Journal Title

      Research Journal of Food and Agriculture 25

      Pages: 29-33

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-13680172
  • [Journal Article] きのこを用いた酒類の製造2002

    • Author(s)
      松井(岡村)徳光
    • Journal Title

      日本醸造協会誌 97

      Pages: 766-773

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-13680172
  • [Journal Article] きのこの機能性を生かした新しい食品の開発2002

    • Author(s)
      松井(岡村)徳光
    • Journal Title

      農林水産技術研究ジャーナル 25

      Pages: 29-33

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-13680172
  • [Journal Article] きのこの機能性を生かした新しい食品の開発2002

    • Author(s)
      松井(岡村)徳光
    • Journal Title

      農林水産技術研究ジャーナル 25

      Pages: 29-33

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-14580151
  • [Journal Article] Characteristics of beer-like drink produced by mushroom fermentation2001

    • Author(s)
      Tokumitsu Okamura
    • Journal Title

      Food Sci. Technol. Res. 7

      Pages: 88-90

    • NAID

      10012772839

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-13680172
  • [Journal Article] Characteristics of Miso-like food produced by mushroom fermentation2001

    • Author(s)
      Okamura-Matsui T., Izuta H., Takeno T., Noda H., Fukuda S., Ohsugi M.
    • Journal Title

      Mushroom Sci. and Biotech. 9

      Pages: 117-120

    • NAID

      110008679487

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-14580151
  • [Journal Article] Characteristics of wine produced by mushroom fermentation2001

    • Author(s)
      Tokumitsu Okamura
    • Journal Title

      Biosci.Biotechnol.Biochem. 65

      Pages: 1596-1600

    • NAID

      110002693382

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-13680172
  • [Journal Article] Characteristics of a cheese-like food produced by fermentation of the mushroom Schizophyllum commune2001

    • Author(s)
      Tokumitsu Okamura-Matsui
    • Journal Title

      J Biosci.Bioeng. 92

      Pages: 30-32

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-13680172
  • [Journal Article] Characteristics of miso-like food produced by mushroom fermentation2001

    • Author(s)
      Tokumitsu Okamura
    • Journal Title

      Mushroom Sci.and Biotechnol. 9

      Pages: 117-120

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-13680172
  • [Journal Article] きのこの発酵で生産したアルコール飲料2001

    • Author(s)
      松井(岡村)徳光
    • Journal Title

      STEC 2

      Pages: 22-24

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-13680172
  • [Journal Article] Characteristics of wine produced by mushroom fermentation2001

    • Author(s)
      Tokumitsu Okamura
    • Journal Title

      Biosci. Biotechnol. Biochem. 65

      Pages: 1596-1600

    • NAID

      110002693382

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-13680172
  • [Journal Article] Alcoholic beverages produced by mushroom fermentation2001

    • Author(s)
      Tokumitsu Okamura-Matsui
    • Journal Title

      STEC 2

      Pages: 22-24

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-13680172
  • [Journal Article] Characteristic of Miso-like food produced by mushroom fermentation2001

    • Author(s)
      Tokumitsu Okamura-Matsui
    • Journal Title

      日本応用きのこ学会誌 9

      Pages: 117-120

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-14580151
  • [Journal Article] Characteristics of beer-like drink produced by mushroom fermentation2001

    • Author(s)
      Tokumitsu Okamura
    • Journal Title

      Food Sci.Technol.Res 7

      Pages: 88-90

    • NAID

      10012772839

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-13680172
  • [Journal Article] Characteristics of a cheese-like food produced by fermentation2001

    • Author(s)
      Tokumitsu Okamura-Matsui
    • Journal Title

      J. Biosci. Bioeng. 92

      Pages: 30-32

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-13680172
  • [Journal Article] Characteristics of miso-like food produced by mushroom fermentation2001

    • Author(s)
      Tokumitsu Okamura
    • Journal Title

      Mushroom Sci. and Biotech. 9

      Pages: 117-120

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-13680172
  • [Patent] 担子菌培養食品2014

    • Inventor(s)
      松井徳光
    • Industrial Property Rights Holder
      松井徳光
    • Industrial Property Rights Type
      特許
    • Patent Publication Number
      2014-121288
    • Filing Date
      2014-07-03
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Patent] 発酵豆乳およびその製法2011

    • Inventor(s)
      松井徳光
    • Industrial Property Rights Holder
      武庫川学院
    • Acquisition Date
      2011-03-17
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Patent] 発酵豆乳およびその製法2011

    • Inventor(s)
      松井徳光
    • Industrial Property Rights Holder
      武庫川学院
    • Acquisition Date
      2011-03-17
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Patent] 発酵豆乳およびその製法2010

    • Inventor(s)
      松井徳光
    • Industrial Property Rights Holder
      武庫川学院
    • Acquisition Date
      2010-03-17
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Patent] きのこの発酵能を利用した機能性食品の開発2010

    • Inventor(s)
      松井徳光
    • Industrial Property Rights Holder
      武庫川学院、イカリソース株式会社
    • Industrial Property Number
      2010-190517
    • Filing Date
      2010-08-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Patent] ウスターソース類の製法およびそれにより得られたウスターソース類2010

    • Inventor(s)
      松井徳光
    • Industrial Property Rights Holder
      武庫川学院、イカリソース株式会社
    • Industrial Property Number
      2010-190517
    • Filing Date
      2010-08-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Patent] 発酵梅の製法およびそれにより得られた発酵梅2010

    • Inventor(s)
      松井徳光
    • Industrial Property Rights Holder
      武庫川学院
    • Acquisition Date
      2010-10-20
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Patent] 発酵梅の製法およびそれにより得られた発酵梅2010

    • Inventor(s)
      松井徳光
    • Industrial Property Rights Holder
      武庫川学院
    • Acquisition Date
      2010-10-20
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Patent] 発酵梅の製法およびそれにより得られた発酵梅2010

    • Inventor(s)
      松井徳光
    • Industrial Property Rights Holder
      武庫川学院
    • Acquisition Date
      2010-10-20
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Patent] 発酵梅の製法およびそれにより得られた発酵梅2006

    • Inventor(s)
      松井徳光
    • Industrial Property Rights Holder
      武庫川学院
    • Industrial Property Rights Type
      特許
    • Filing Date
      2006-09-27
    • Acquisition Date
      2010-10-20
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Patent] 発酵豆乳およびその製法2006

    • Inventor(s)
      松井 徳光
    • Industrial Property Rights Holder
      武庫川学院
    • Industrial Property Number
      2006-262813
    • Filing Date
      2006-09-27
    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500570
  • [Patent] 発酵梅の製法およびそれにより得られた発酵梅2006

    • Inventor(s)
      松井 徳光
    • Industrial Property Rights Holder
      武庫川学院
    • Industrial Property Number
      2006-262812
    • Filing Date
      2006-09-27
    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500570
  • [Patent] ビオチンの製造方法2004

    • Inventor(s)
      大杉 匡弘, 松井 徳光
    • Industrial Property Rights Holder
      シールド・ラボ
    • Industrial Property Number
      2004-284001
    • Filing Date
      2004-09-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-14580151
  • [Patent] ビオチンの製造方法2004

    • Inventor(s)
      大杉 匡弘, 松井(岡村) 徳光
    • Industrial Property Rights Holder
      学校法人武庫川学院
    • Industrial Property Number
      2004-284001
    • Filing Date
      2004-09-29
    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-14580151
  • [Patent] 発酵大豆およびその製法2003

    • Inventor(s)
      松井(岡村)徳光
    • Industrial Property Rights Holder
      武庫川学院
    • Patent Publication Number
      2005-065588
    • Filing Date
      2003-08-25
    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-13680172
  • [Patent] 発酵豆乳およびその製法2003

    • Inventor(s)
      松井徳光
    • Industrial Property Rights Holder
      武庫川学院
    • Industrial Property Rights Type
      特許
    • Filing Date
      2003-06-02
    • Acquisition Date
      2011-03-17
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Patent] ワインの製法およびそれにより得られたワイン2002

    • Inventor(s)
      大杉 匡弘, 岡村 徳光
    • Industrial Property Rights Holder
      学校法人武庫川学院
    • Acquisition Date
      2002-10-25
    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-14580151
  • [Patent] 清酒の製法およびそれにより得られた清酒2002

    • Inventor(s)
      大杉 匡弘, 岡村 徳光
    • Industrial Property Rights Holder
      学校法人武庫川学院
    • Acquisition Date
      2002-10-25
    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-14580151
  • [Patent] アルコール飲料の製法およびそれにより得られたアルコール飲料2002

    • Inventor(s)
      大杉 匡弘, 岡村 徳光
    • Industrial Property Rights Holder
      学校法人武庫川学院
    • Acquisition Date
      2002-10-25
    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-14580151
  • [Patent] ビールの製法およびそれにより得られたビール2002

    • Inventor(s)
      大杉 匡弘, 岡村 徳光
    • Industrial Property Rights Holder
      学校法人武庫川学院
    • Acquisition Date
      2002-10-25
    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-14580151
  • [Presentation] スエヒロタケ菌糸体によるエルゴチオネイン高生産培養法の確立2016

    • Author(s)
      鮫島由香、松井徳光
    • Organizer
      日本農芸化学会2015年度大会
    • Place of Presentation
      札幌コンベンションセンター(北海道札幌市)
    • Year and Date
      2016-03-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Presentation] スエヒロタケ菌糸体によるエルゴチオネインの生産2015

    • Author(s)
      鮫島由香、松井徳光
    • Organizer
      日本きのこ学会第19回大会
    • Place of Presentation
      つくば国際会議場(茨木県つくば市)
    • Year and Date
      2015-09-05
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Presentation] 発酵食品を学ぶ 関西が造りあげた発酵食品 ~その歴史と健康~2015

    • Author(s)
      松井徳光
    • Organizer
      特定非営利活動法人 大阪府高齢者大学校
    • Place of Presentation
      特定非営利活動法人大阪府高齢者大学校(大阪府・大阪市)
    • Year and Date
      2015-01-07
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Presentation] 担子菌の発酵能を利用した機能性ワインの開発2014

    • Author(s)
      中川綾音、寺前友美子、鮫島由香、田畑麻里子、松井徳光
    • Organizer
      日本きのこ学会25周年記念大会
    • Place of Presentation
      京都大学(京都府・京都市)
    • Year and Date
      2014-09-11
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Presentation] 担子菌の発酵能による機能性醤油様調味料の開発2014

    • Author(s)
      十倉実咲、阪本愛美、鮫島由香、田畑麻里子、松井徳光
    • Organizer
      日本きのこ学会25周年記念大会
    • Place of Presentation
      京都大学(京都府・京都市)
    • Year and Date
      2014-09-11
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Presentation] 発酵食品の世界~その歴史と効用~2014

    • Author(s)
      松井徳光
    • Organizer
      たかしま発酵食文化カレッジ
    • Place of Presentation
      ふじきのホール(滋賀県・高島市安曇川町)
    • Year and Date
      2014-09-14
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Presentation] 抗酸化物質エルゴチオネインの高生産担子菌のスクリーニングおよび生産方法の研究2014

    • Author(s)
      鮫島由香、松井徳光
    • Organizer
      日本きのこ学会25周年記念大会
    • Place of Presentation
      京都大学(京都府・京都市)
    • Year and Date
      2014-09-11
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Presentation] 担子菌の発酵能による機能性後発酵茶の開発2014

    • Author(s)
      鮫島由香、鈴木扶沙子、田畑麻里子、松井徳光
    • Organizer
      日本きのこ学会25周年記念大会
    • Place of Presentation
      京都大学(京都府・京都市)
    • Year and Date
      2014-09-11
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Presentation] 担子菌の発酵能による機能性黒大豆味噌の開発2014

    • Author(s)
      海堀円香、浅野睦美、鮫島由香、田畑麻里子、杉田征彦、松井徳光
    • Organizer
      日本きのこ学会25周年記念大会
    • Place of Presentation
      京都大学(京都府・京都市)
    • Year and Date
      2014-09-11
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Presentation] 担子菌の発酵能による機能性おから味噌の開発2014

    • Author(s)
      植田愛美、鮫島由香、田畑麻里子、松井徳光
    • Organizer
      日本きのこ学会25周年記念大会
    • Place of Presentation
      京都大学(京都府・京都市)
    • Year and Date
      2014-09-11
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Presentation] 担子菌の発酵能によるチロシナーゼ阻害剤のスクリーニング2014

    • Author(s)
      山口真奈、鈴木扶沙子、鮫島由香、田畑麻里子、杉田征彦、松井徳光
    • Organizer
      日本きのこ学会25周年記念大会
    • Place of Presentation
      京都大学(京都府・京都市)
    • Year and Date
      2014-09-11
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Presentation] 担子菌の発酵能による昆布および鰹節だしがらの有効利用2013

    • Author(s)
      梶野美紀、田畑麻里子、小倉真紀、松井徳光
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      東北大学(仙台)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Presentation] 担子菌の発酵能を利用した酵母エキスの製造2013

    • Author(s)
      田畑麻里子、松井徳光
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      東北大学(仙台)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Presentation] 担子菌を用いた発酵梅製造法の確立2013

    • Author(s)
      西田奈津美、谷奈津樹、前川愛、田畑麻里子、松井徳光
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      東北大学(仙台)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Presentation] 担子菌の発酵能によるきのこワインの開発および非還元SDS-PAGEと活性染色を用いた簡便な分子量測定法の確立2013

    • Author(s)
      松井徳光、久保田英博、居村真衣、寺前友美子、奥野久美子、藤生弘子、浅川篤、田畑麻里子
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      東北大学(仙台)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Presentation] 食からの健康維持2013

    • Author(s)
      松井徳光
    • Organizer
      日本薬局協励会
    • Place of Presentation
      神戸北野プラザホテル
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Presentation] 楽しく食べてダイエット2012

    • Author(s)
      松井徳光
    • Organizer
      西宮市薬剤師会
    • Place of Presentation
      西宮市役所(兵庫)
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Presentation] スエヒロタケの発酵能による昆布および鰹節だしがらの有効利用2012

    • Author(s)
      梶野美紀、田畑麻里子、松井徳光
    • Organizer
      日本きのこ学会
    • Place of Presentation
      東京農業大学(東京)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Presentation] マンネンタケの発酵能による機能性梅の開発2012

    • Author(s)
      西田奈津美、田畑麻里子、松井徳光
    • Organizer
      日本きのこ学会
    • Place of Presentation
      東京農業大学(東京)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Presentation] マンネンタケを用いた発酵梅製造法の確立2012

    • Author(s)
      西田奈津美、田畑麻里子、谷奈津樹、前川愛、松井徳光
    • Organizer
      日本栄養改善学会近畿支部学術総会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学(兵庫)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Presentation] 担子菌の発酵能を利用した大豆を含有するウスターソースの製造2012

    • Author(s)
      田畑麻里子、只川南、松井徳光
    • Organizer
      日本きのこ学会
    • Place of Presentation
      東京農業大学(東京)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Presentation] スエヒロタケを用いた昆布および鰹節だしがら発酵調味料の開発2012

    • Author(s)
      梶野美紀、田畑麻里子、小倉真紀、松井徳光
    • Organizer
      日本栄養改善学会近畿支部学術総会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学(兵庫)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Presentation] 健康と美容の発酵食品キムチ2011

    • Author(s)
      松井徳光
    • Organizer
      韓国料理特別セミナー
    • Place of Presentation
      大阪あべの辻調理師専門学校(大阪府)
    • Year and Date
      2011-10-01
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] 健康と美容の発酵食品キムチ2011

    • Author(s)
      松井徳光
    • Organizer
      韓国料理特別セミナー
    • Place of Presentation
      大阪あべの辻調理師専門学校(大阪府)(招待講演)
    • Year and Date
      2011-10-01
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] きのこの発酵能による機能性食品の開発2011

    • Author(s)
      松井徳光
    • Organizer
      第26回シーズ公開会
    • Place of Presentation
      大阪
    • Year and Date
      2011-07-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] きのこの発酵能による機能性食品の開発2011

    • Author(s)
      松井徳光
    • Organizer
      第26回シーズ公開会
    • Place of Presentation
      大阪科学技術センター(大阪府)
    • Year and Date
      2011-07-27
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] 健康と美の発酵食品の魅力について2011

    • Author(s)
      松井徳光
    • Organizer
      芦屋市立公民館親学講座
    • Place of Presentation
      芦屋市立公民館(兵庫県)
    • Year and Date
      2011-10-26
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] 発酵を利用した機能性食品の最近の話題2011

    • Author(s)
      松井徳光
    • Organizer
      日本食品保健指導士会研修会
    • Place of Presentation
      新大阪丸ビル新館(大阪府)(招待講演)
    • Year and Date
      2011-12-11
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] きのこの発酵能による機能性食品の開発2011

    • Author(s)
      松井徳光
    • Organizer
      第26回シース公開会
    • Place of Presentation
      大阪科学技術センター(大阪府)(招待講演)
    • Year and Date
      2011-07-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] 発酵を利用した機能性食品の最近の話題2011

    • Author(s)
      松井徳光
    • Organizer
      日本食品保健指導士会研修会
    • Place of Presentation
      新大阪丸ビル新館(大阪府)
    • Year and Date
      2011-12-11
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] 担子菌を用いた新規ソースの製造における大豆添加の影響2011

    • Author(s)
      松井徳光
    • Organizer
      日本きのこ学会
    • Place of Presentation
      信州大学(長野県)
    • Year and Date
      2011-09-01
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] 健康と美の発酵食品の魅力について2011

    • Author(s)
      松井徳光
    • Organizer
      芦屋市立公民館親学講座
    • Place of Presentation
      芦屋市立公民館(兵庫県)(招待講演)
    • Year and Date
      2011-10-26
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] スエヒロタケのアルコール脱水素酵素を利用したワイン製造に関する研究2011

    • Author(s)
      松井徳光
    • Organizer
      日本きのこ学会
    • Place of Presentation
      信州大学(長野県)
    • Year and Date
      2011-09-01
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] きのこの発酵能による機能性食品の開発2010

    • Author(s)
      松井徳光
    • Organizer
      新技術説明会
    • Place of Presentation
      科学技術振興機構JSTホール
    • Year and Date
      2010-12-01
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] 担子菌の発酵能による機能性梅の開発2010

    • Author(s)
      松井徳光
    • Organizer
      日本農芸化学会大会2010年度
    • Place of Presentation
      東京大学(東京都)
    • Year and Date
      2010-02-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] 担子菌の発酵能による機能性梅の開発2010

    • Author(s)
      松井徳光
    • Organizer
      日本農芸化学会大会2010年度
    • Place of Presentation
      東京大学
    • Year and Date
      2010-03-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] 血栓症予防に有効な食物とは2010

    • Author(s)
      松井徳光
    • Organizer
      ひょうご講座
    • Place of Presentation
      兵庫県民会館(兵庫県)
    • Year and Date
      2010-06-23
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] 血栓症予防に有効な食物とは2010

    • Author(s)
      松井徳光
    • Organizer
      ひょうご講座
    • Place of Presentation
      兵庫県民会館
    • Year and Date
      2010-06-23
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] 担子菌の発酵能による機能性梅の開発2010

    • Author(s)
      松井徳光、岡畑精一、田畑麻里子
    • Organizer
      日本農芸化学会大会2010年度
    • Place of Presentation
      東京大学(東京)
    • Year and Date
      2010-03-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] きのこの発酵能による機能性食品の開発2010

    • Author(s)
      松井徳光
    • Organizer
      新技術説明会
    • Place of Presentation
      科学技術振興機構JSTホール(東京)
    • Year and Date
      2010-12-01
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] きのこの発酵能による機能性食品の開発2010

    • Author(s)
      松井徳光
    • Organizer
      第7回Business Link商売繁盛
    • Place of Presentation
      インテックス大阪
    • Year and Date
      2010-02-19
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] 血栓症予防に有効な食物とは2010

    • Author(s)
      松井徳光
    • Organizer
      ひょうご講座
    • Place of Presentation
      兵庫県民会館(兵庫)
    • Year and Date
      2010-06-23
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] きのこの発酵能による機能性食品の開発2010

    • Author(s)
      松井徳光
    • Organizer
      ひょうご神戸産学学官アライアンス新技術説明会
    • Place of Presentation
      科学技術振興機構JSTホール(京都府)
    • Year and Date
      2010-12-01
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] 担子菌の発酵能による効果的な機能性ワインの製造法2009

    • Author(s)
      松井徳光
    • Organizer
      日本農芸化学会2009年度大会
    • Place of Presentation
      マリンメッセ福岡
    • Year and Date
      2009-03-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] 担子菌の発酵能による機能性食肉の開発2009

    • Author(s)
      田畑麻里子、安川裕子、土井智子、松井徳光
    • Organizer
      日本きのこ学会第13回大会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学(兵庫)
    • Year and Date
      2009-09-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] きのこの発酵能による機能性食品の開発2009

    • Author(s)
      松井徳光
    • Organizer
      ひょうご神戸産学学官アライアンス第3回分野別技術発表会
    • Place of Presentation
      神戸市勤労会館
    • Year and Date
      2009-11-06
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] 食からの健康維持2009

    • Author(s)
      松井徳光
    • Organizer
      第7回日本機能性食品医用学会市民公開講座
    • Place of Presentation
      広島市まちづくり市民交流プラザ
    • Year and Date
      2009-12-06
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] 担子菌の発酵能による機能性食品の開発2009

    • Author(s)
      松井徳光
    • Organizer
      日本きのこ学会第13回大会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学
    • Year and Date
      2009-09-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] 担子菌の発酵能による機能性食品の開発2009

    • Author(s)
      松井徳光
    • Organizer
      日本きのこ学会第13回大会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学(兵庫県)
    • Year and Date
      2009-09-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] 食からの健康維持2009

    • Author(s)
      松井徳光
    • Organizer
      第7回日本機能性食品医用学会市民公開講座
    • Place of Presentation
      広島市まちづくり市民交流プラザ(広島県)
    • Year and Date
      2009-12-06
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] きのこの発酵能による機能性食品の開発2009

    • Author(s)
      松井徳光
    • Organizer
      第7回Business Link商売繁盛
    • Place of Presentation
      インテックス大阪(大阪府)
    • Year and Date
      2009-12-06
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] きのこの発酵能による機能性食品の開発2009

    • Author(s)
      松井徳光
    • Organizer
      ひょうご神戸産学学官アライアンス 第3回分野別技術発表会
    • Place of Presentation
      神戸市勤労会館(兵庫県)
    • Year and Date
      2009-11-06
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] 機能性を有する発酵食品の魅力、そして開発2008

    • Author(s)
      松井徳光
    • Organizer
      第6回日本機能性食品医用学会学術集会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学
    • Year and Date
      2008-12-06
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] Development of functional food by fermentation of mushroom2008

    • Author(s)
      Tokumitsu Matsui
    • Organizer
      Bioscientific laboratory research Symposium
    • Place of Presentation
      Hyogo
    • Year and Date
      2008-02-19
    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500570
  • [Presentation] 機能性を有する発酵食品の魅力、そして開発2008

    • Author(s)
      松井徳光
    • Organizer
      第6回日本機能性食品医用学会学術集会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学(兵庫)
    • Year and Date
      2008-12-06
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20500699
  • [Presentation] 担子菌の発酵能躍よる豚肉の脂質および脂肪酸含量の変化2008

    • Author(s)
      安川 裕子, 松井 徳光
    • Organizer
      日本農芸化学会2008年度大会
    • Place of Presentation
      名古屋
    • Year and Date
      2008-03-27
    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500570
  • [Presentation] 担子菌の発酵能による豚肉の脂質および脂肪酸含量の変化2008

    • Author(s)
      安川 裕子、松井 徳光
    • Organizer
      日本農芸化学会2008年度大会
    • Place of Presentation
      名古屋
    • Year and Date
      2008-03-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500570
  • [Presentation] Fermentation food that Kansai made up2008

    • Author(s)
      Tokumitsu Matsui
    • Organizer
      MKCR combination forum
    • Place of Presentation
      Hyogo
    • Year and Date
      2008-03-08
    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500570
  • [Presentation] Lipid of pork by fermentation of basidiomycete and change in content of Fatty acid2008

    • Author(s)
      Yuko Yasukawa and Tokumitsu Matsui
    • Organizer
      Annual Meeting of Japan Society for Bioscience
    • Place of Presentation
      Nagoya
    • Year and Date
      2008-03-27
    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500570
  • [Presentation] Bioactivity and change of isoflavone about soybean milk produced by mushroom fermentation2008

    • Author(s)
      Mariko Tabata, Tokumitsu Matsui
    • Organizer
      Annual Meeting of Japan Society for Bioscience
    • Place of Presentation
      Nagoya
    • Year and Date
      2008-03-27
    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500570
  • [Presentation] 担子菌の発酵能による機能性食品の開発2008

    • Author(s)
      松井 徳光
    • Organizer
      バイオサイエンス研究所研究発表会
    • Place of Presentation
      兵庫
    • Year and Date
      2008-02-19
    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500570
  • [Presentation] 関西が造りあげた発酵食品2008

    • Author(s)
      松井 徳光
    • Organizer
      MKCR合同フォーラム
    • Place of Presentation
      兵庫
    • Year and Date
      2008-03-08
    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500570
  • [Presentation] 担子菌の発酵作用で生じた豆乳における生理活性とイソフラボンの変化について2008

    • Author(s)
      田畑 麻里子, 松井 徳光
    • Organizer
      日本農芸化学会2008年度大会
    • Place of Presentation
      名古屋
    • Year and Date
      2008-03-27
    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500570
  • [Presentation] 担子菌の発酵能による機能性おから味噌の開発

    • Author(s)
      植田愛美、田畑麻里子、松井 徳光
    • Organizer
      日本きのこ学会第17回大会
    • Place of Presentation
      広島県広島市
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Presentation] 発酵食品を学ぶ 関西が造りあげた発酵食品

    • Author(s)
      松井 徳光
    • Organizer
      特定非営利活動法人 大阪府高齢者大学校
    • Place of Presentation
      大阪府大阪市
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Presentation] 食からの健康維持

    • Author(s)
      松井 徳光
    • Organizer
      日本薬局協励会兵庫西支部・兵庫東支部合同新年大会
    • Place of Presentation
      兵庫県神戸市
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Presentation] 発酵食品の不思議な世界

    • Author(s)
      松井 徳光
    • Organizer
      キッチンから笑顔をつくる料理アカデミー in 武庫川女子大学
    • Place of Presentation
      兵庫県西宮市
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • [Presentation] 発酵とは?さまざまな菌のチカラと発酵食品の魅力

    • Author(s)
      松井 徳光
    • Organizer
      第6回全国発酵食品サミット in 高島
    • Place of Presentation
      滋賀県高島市
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24500960
  • 1.  OHSUGI Masahiro (70085231)
    # of Collaborated Projects: 3 results
    # of Collaborated Products: 8 results
  • 2.  TABATA Mariko (90435321)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 34 results
  • 3.  FUKUDA Shoko (50399135)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 6 results

URL: 

Are you sure that you want to link your ORCID iD to your KAKEN Researcher profile?
* This action can be performed only by the researcher himself/herself who is listed on the KAKEN Researcher’s page. Are you sure that this KAKEN Researcher’s page is your page?

この研究者とORCID iDの連携を行いますか?
※ この処理は、研究者本人だけが実行できます。

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi