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NAKAMURA Sumiko  中村 澄子

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Researcher Number 30534739
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Affiliation (Current) 2025: 新潟薬科大学, 応用生命科学部, 特任准教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2016 – 2020: 新潟薬科大学, 応用生命科学部, 特任准教授
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Eating habits
Except Principal Investigator
Eating habits
Keywords
Principal Investigator
多変量解析 / 食味 / 澱粉 / 噛みごたえ / Aλmax / λmax / RS / Fb3 / SLC / AAC … More / アミロース / アミロペクチン / プロラミン13KDa / タンパク質含量 / 脂肪酸度 / ヨード呈色 / 米飯物性 / タンパク質 / デンプン分解酵素 / 糊化特性 / 食味特性 / ヨード呈色多波長走査分析 / デンプン微細構造 / 米 / 精米による澱粉のアミロース含量の推定値 / アミロース含量との相関 / 精米のアミロース含量 / 澱粉のアミロース含量 / 官能検査 / 物性値 / 糊化特性値 / 精米と澱粉のヨード呈色多波長走査分析 / アミロース脂質複合体 / デンプンの膨潤抑制 / 耐老化性 / consistency / アミロペクチン長鎖重合度 / α-リノレン酸 / リノール酸 / オレイン酸 … More
Except Principal Investigator
農林水産物 / 食品加工 / 酵素 / 植物 / 食品機能 / 食品科学 / 機能性 / 玄米 / 赤タマネギ / 認知症 / 糖尿病 / 発芽 / デンプン / 米 Less
  • Research Projects

    (2 results)
  • Research Products

    (14 results)
  • Co-Researchers

    (2 People)
  •  Development of evaluation method of characteristics and eating qualities based on the iodine absorption curve of rice starchPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Nakamura Sumiko
    • Project Period (FY)
      2017 – 2020
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      Nigata University of Phermacy and Applied Life Sciences
  •  Investigation on the mechanism of acceleration of germination by red onion

    • Principal Investigator
      Ken'ichi Ohtsubo
    • Project Period (FY)
      2014 – 2016
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Challenging Exploratory Research
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      Nigata University of Phermacy and Applied Life Sciences
      Niigata University

All 2021 2020 2019 2018 2017

All Journal Article Presentation

  • [Journal Article] Evaluation of hardness and retrogradation of cooked rice based on its pasting properties using a novel RVA testing.2021

    • Author(s)
      Sumiko Nakamura, Junji Katsura, Yasuhiro Maruyama and Ken’ichi Ohtsubo.
    • Journal Title

      Foods

      Volume: 10 Issue: 5 Pages: 1-23

    • DOI

      10.3390/foods10050987

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00829
  • [Journal Article] Development of a novel formula for estimating the amylose content of starch using japonica milled rice flours based on the iodine absorption curve2020

    • Author(s)
      Sumiko Nakamura, Hiroki Yamaguchi, Yuu Benitani, Ken'ichi Ohtsubo
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry

      Volume: 84 Issue: 11 Pages: 2347-2359

    • DOI

      10.1080/09168451.2020.1794786

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00829
  • [Journal Article] Relationship between fatty acid composition and starch properties of 30 japonica rice cultivars.2018

    • Author(s)
      Nakamura S, Katsura J, Maruyama Y, and Ohtsubo K.
    • Journal Title

      Cereal Chemistry:

      Volume: 96 Pages: 228-242

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00829
  • [Journal Article] Effects of different heat-moisture treatments on the physicochemical properties of brown rice flour2017

    • Author(s)
      Sumiko Nakamura, Hisako Okumura, Masayoshi Sugawara, Wataru Noro, Noriyuki Homma and Ken'ichi Ohtsubo
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology, and BIochemistry

      Volume: 81 Issue: 12 Pages: 2370-2385

    • DOI

      10.1080/09168451.2017.1387047

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00829, KAKENHI-PROJECT-17K12916
  • [Presentation] 米澱粉のヨウ素吸収曲線に基づく「真のアミロース含量」推定式の 開発とその食味評価への適用2019

    • Author(s)
      中村 澄子, 井ノ内直良, 大坪研一
    • Organizer
      日本応用糖質科学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00829
  • [Presentation] 国産各種ブランド米の食味評価方法の開発2019

    • Author(s)
      大坪研一、朝妻 聖、中村澄子
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00829
  • [Presentation] 良食味米における理化学特性および酵素活性2019

    • Author(s)
      中村 澄子, 山口寛貴, 紅谷 優, 大坪研一
    • Organizer
      日本水稲品質・食味研究会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00829
  • [Presentation] ジャポニカ米の脂肪酸組成と糊化特性、ヨード呈色多波長走査分析との関係2018

    • Author(s)
      中村澄子、桂 順二、丸山恭弘、大坪研一
    • Organizer
      農芸化学 2018年大会3月16日
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00829
  • [Presentation] RVAを用いた米の澱粉特性と脂肪酸組成の関連性の評価2018

    • Author(s)
      中村澄子、桂 順二、丸山恭弘、大坪研一
    • Organizer
      穀物・食品分析技術シンポジウム2018. 11月29日スウェーデン大使館
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00829
  • [Presentation] 黒龍江省の各種ジャポニカ米の理化学特性評価2018

    • Author(s)
      中村 澄子・ 李 輝・戴 常軍・張 瑞英・河野元信・大坪研一
    • Organizer
      日本水稲品質・食味研究会. 2018年11月3日
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00829
  • [Presentation] 赤タマネギ添加発芽玄米の糖尿病および認知症の発症予防の可能性2017

    • Author(s)
      大坪研一、菅原雅通、中村澄子
    • Organizer
      日本農芸化学会平成29年度大会
    • Place of Presentation
      京都女子大(京都市)
    • Year and Date
      2017-03-18
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26560043
  • [Presentation] 日本、韓国、中国の米の品質特性の評価2017

    • Author(s)
      大坪 研一、川上 知輝、会田 有生、稲川 拓、松江 勇次、雀 海椿、孫 雅君、河野 元信、中村 澄子
    • Organizer
      日本食品科学工学会2017年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00829
  • [Presentation] ヨード呈色多波長走査分析およびRVA粘度測定による各種の米試料の古米化の評価2017

    • Author(s)
      中村 澄子、野呂 渉、本間 紀之、奥村 寿子、菅原 正義、大坪 研一
    • Organizer
      日本応用糖質科学会2017年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00829
  • [Presentation] 各種の湿熱処理玄米の物理化学特性の評価2017

    • Author(s)
      中村 澄子、奥村 寿子、菅原 正義、大坪 研一
    • Organizer
      日本農芸化学会2017年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K00829
  • 1.  Ken'ichi Ohtsubo (80353960)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 2.  井ノ内 直良 (80193621)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 1 results

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