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SUZUKI Toru  鈴木 徹

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Researcher Number 50206504
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Affiliation (based on the past Project Information) *help 2019 – 2023: 東京海洋大学, 学内共同利用施設等, 特任教授
2016 – 2018: 東京海洋大学, 学術研究院, 教授
2015 – 2016: 東京海洋大学, その他部局等, 教授
2012 – 2014: 東京海洋大学, 海洋科学技術研究科, 教授
2011: 東京海洋大学, 海洋科学部 … More
2011: 東京海洋大学, 海洋科学部, 教授
2010: 東京海洋学部, 海洋科学部, 教授
2009: 東京海洋大学, 海洋科学部, 教授 Less
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Agricultural environmental engineering/Agricultural information engineering / Agricultural information engineering
Except Principal Investigator
Medium-sized Section 41:Agricultural economics and rural sociology, agricultural engineering, and related fields / Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related / Eating habits / Fisheries chemistry / Polymer/Textile materials
Keywords
Principal Investigator
冷凍 / 遺伝子解析 / 飼育 / 凍結耐性 / カルノシン / 耐凍性 / ヌマエラビル / 粉末X線回折 / 生体計測 / 粉末X線回折 … More / テクスチャ- / 凍結 / テクスチャー / 組織軟化 / 氷結晶 / 農産物 … More
Except Principal Investigator
カラギーナン / 磁場勾配NMR / ナノ油膜 / ナノ油滴 / マイクロMRI / 蛍光微粒子 / NMR / ミクロ相分離構造 / ミクロ粘弾性 / 光ピンセット / 多糖ゲル / 相分離 / 脂肪酸変性キトサン / 呈味成分 / 氷結晶 / 氷点降下 / 融点降下 / ナノエマルジョン / 氷点上昇 / 界面剥離 / 氷結晶成長 / 氷菓 / 氷点降下抑制 / テクスチャー設計 / 非線形歪 / 多糖混合ゲル / 画像解析 / マイクロX線CT / 固体高分解能NMR / 大変形振動歪 / LAOS / 焼き海苔 / 大変形振動歪み / 走査型電子顕微鏡 / タンパクー多糖混合ゲル / 混合ジェランガム / 混合カラギーナン / 微粒子追跡法 / NMR / 動的粘弾性 / 海苔 / アガロース / 相分離構造 / 食品テクスチャー / 拡散係数 / NMR緩和時間 / 蛍光微粒子追跡法 / マイクロレオロジー / 非線形粘弾性 / テクスチャーコントロール / マイクロDSC / 粘弾性 / マイクロMRI / 固体NMR / 食品ゲル / テクスチャー / ゲル / 拡散係数測定 / 固体高分解能NMR / 振動大ずり変形 / ミクロ相分離 / 混合多糖ゲル / 大変形動的粘弾性 / 磁場勾配NMR / 粒子追跡法 / ジェランガム / 国際情報交流 / 国際情報交換 / 官能評価 / LCA / 氷蔵 / 冷凍 / 品質 / 環境負荷 / 輸送 / 水産物 / ゲル化機構 / プルラン / デンドリマー / 拡散 / ジェラン / 寒天 Less
  • Research Projects

    (8 results)
  • Research Products

    (30 results)
  • Co-Researchers

    (11 People)
  •  Stabilization and stress breaking of taste component containing particles covered with nano oil film

    • Principal Investigator
      松川 真吾
    • Project Period (FY)
      2023 – 2025
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Challenging Research (Pioneering)
    • Review Section
      Medium-sized Section 41:Agricultural economics and rural sociology, agricultural engineering, and related fields
    • Research Institution
      Tokyo University of Marine Science and Technology
  •  Elucidation of mechanism in the suppression of freezing point depression by oil nano-film and application to hardly melting frozen desserts

    • Principal Investigator
      Matsukawa Shingo
    • Project Period (FY)
      2021 – 2022
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Challenging Research (Exploratory)
    • Review Section
      Medium-sized Section 41:Agricultural economics and rural sociology, agricultural engineering, and related fields
    • Research Institution
      Tokyo University of Marine Science and Technology
  •  Elucidation on manifestation mechanism of texture in foods with complex inhomogeneous structures from microscopic aspect

    • Principal Investigator
      Matsukawa Shingo
    • Project Period (FY)
      2018 – 2021
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Review Section
      Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
    • Research Institution
      Tokyo University of Marine Science and Technology
  •  Study on mechanism for freeze trelance of a leech Ozobranchus jantseanus and its applicationPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      SUZUKI Toru
    • Project Period (FY)
      2015 – 2017
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      Agricultural environmental engineering/Agricultural information engineering
    • Research Institution
      Tokyo University of Marine Science and Technology
  •  Effect of Micro Phase Separation in Food Hydrogels on Texture

    • Principal Investigator
      Matsukawa Shingo
    • Project Period (FY)
      2014 – 2017
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      Tokyo University of Marine Science and Technology
  •  Softening prediction based on recystalization of ice crystal during frozen storage of agricultural productsPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      SUZUKI Toru
    • Project Period (FY)
      2012 – 2014
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      Agricultural information engineering
    • Research Institution
      Tokyo University of Marine Science and Technology
  •  Optimum cold distribution process of fishery produces considering food quality and energy consumption

    • Principal Investigator
      WATANABE Manabu
    • Project Period (FY)
      2011 – 2014
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Fisheries chemistry
    • Research Institution
      Tokyo University of Marine Science and Technology
  •  Study on the network structure and molecular diffusion in biopolymer gels by gradient NMR

    • Principal Investigator
      MATSUKAWA Shingo
    • Project Period (FY)
      2009 – 2011
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Polymer/Textile materials
    • Research Institution
      Tokyo University of Marine Science and Technology

All 2017 2015 2014 2012 2011 2010 2009 Other

All Journal Article Presentation

  • [Journal Article] 魚類筋肉組織の凍結において凍結前保存期間が氷結晶形態に及ぼす影響2014

    • Author(s)
      小南友里, 渡辺学, 鈴木徹
    • Journal Title

      日本冷凍空調学会論文集

      Volume: 31 Pages: 47-56

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23580278
  • [Journal Article] Electron Paramagnetic Resonance Study of Metmyoglobin and Nonheme Iron Formation in Frozen Tuna Meats2010

    • Author(s)
      Pantira HEMPATTARASUWAN, Chotika VIRIYARATTANASAK, Shingo MATSUKAWA, Manabu WATANABE, and Toru SUZUKI
    • Journal Title

      Japan Journal of Food Engineering

      Volume: 11(3) Pages: 133-138

    • NAID

      130005078758

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21550203
  • [Journal Article] In situ observation of xenon hydrate formation in onion tissue by using NMR and powder X-ray diffraction measurement2009

    • Author(s)
      Hiroko Ando, Satoshi Takeya, Yoshinori Kawagoe, Yoshio Makino, Toru Suzuki, Seiichi Oshita
    • Journal Title

      Cryobiology

      Volume: 59(3) Pages: 405-405

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21550203
  • [Journal Article] PFG-NMR study for evaluation of freezing damage in onion tissue2009

    • Author(s)
      Hiroko Ando, Mika Fukuoka, OsatoMiyawaki, Manabu Watanabe and Toru Suzuki
    • Journal Title

      Biosci. Biotechnol. Biochem

      Volume: 73(6) Pages: 1257-1261

    • NAID

      10027541897

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21550203
  • [Presentation] 高い凍結耐性を持つヌマエラビル(Ozobranchus jantseanus)の細胞組織変化2017

    • Author(s)
      鈴木 徹, 関口 由起, 原川 昭宏, 鈴木 大
    • Organizer
      第62回低温生物工学会, 北海道大学(札幌)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15H04577
  • [Presentation] 保護物質が凍結乾燥乳酸菌の生菌数に及ぼす影響2017

    • Author(s)
      川井 清司, 三ヶ尻 脩人, 滕 達, 羽倉 義雄, 鈴木 大, 萩原 知明, 黄川田 隆洋, 鈴木 徹
    • Organizer
      第62回低温生物工学会, 北海道大学(札幌)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15H04577
  • [Presentation] 凍結耐性を示すヌマエラビルの細胞組織変化及び飼育法に関する研究2017

    • Author(s)
      関口 由起, 原川 明宏, 鈴木 大, 鈴木 徹
    • Organizer
      第61回日本応用動物昆虫学会大会
    • Place of Presentation
      東京農工大学
    • Year and Date
      2017-03-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15H04577
  • [Presentation] Effect of protectants on the storage stability of freeze-dried lactic acid bacteria2017

    • Author(s)
      S. Mikajiri, K. Kawai, T. Da, Y. Hagura, D. Suzuki, T. Hagiwara, T. Kikawada, T. Suzuki
    • Organizer
      Food Innova 2017
    • Place of Presentation
      Cesena, Italy
    • Year and Date
      2017-01-31
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15H04577
  • [Presentation] 冷凍前処理としての生鮮レタスに対する凍結保護物質の含浸効果2015

    • Author(s)
      奥山真希,中納真奈,渡辺学,鈴木徹
    • Organizer
      日本食品科学工学会 関東支部大会
    • Place of Presentation
      東京海洋大学 品川キャンパス(東京都)
    • Year and Date
      2015-03-14
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24380143
  • [Presentation] The difference of ice crystal morphology in the frozen muscular tissue of horse mackerel : the effects of different handling on ice crystal coarsening2014

    • Author(s)
      Yuri Kominami, Hideki Ushio, Takaaki Shirai, Manabu Watanabe and Toru Suzuki
    • Organizer
      Food Structure and Functionality Forum Symposium -From Molecules to Functionality-
    • Place of Presentation
      Amsterdam, The Netherland
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23580278
  • [Presentation] 魚肉の鮮度低下が凍結時の氷結晶形態に及ぼす影響2014

    • Author(s)
      小南友里,白井隆明,渡辺 学,鈴木 徹
    • Organizer
      日本農芸化学会2014年度大会
    • Place of Presentation
      東京
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23580278
  • [Presentation] The Influence of Damage of Cell Membrane on Softening of Strawberry Tissue Due to Freezethawing2012

    • Author(s)
      Tomomi Itakura, Toru Suzuki
    • Organizer
      7th International Strawberry Symposium
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21550203
  • [Presentation] The Influence of Damage of Cell Membrane on Softening of strawberry Tissue Due to Freezethawing2012

    • Author(s)
      Tomomi Itakura, Toru Suzuki
    • Organizer
      7th International strawberry Symposium
    • Place of Presentation
      中国北京
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21550203
  • [Presentation] 凍結速度がマグロ魚肉の品質に与える影響2011

    • Author(s)
      小林りか・渡辺学・鈴木徹
    • Organizer
      日本水産学会
    • Place of Presentation
      (東日本大震災のため学会が中止となり要旨集の発行をもって発表となった)
    • Year and Date
      2011-03-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21550203
  • [Presentation] 生鮮イチゴの凍結解凍によるテクスチャー変化とその制御に関する研究2011

    • Author(s)
      板倉智美,安藤寛子,松川真吾,渡辺学,鈴木徹
    • Organizer
      日本食品保蔵科学会第60回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21550203
  • [Presentation] 生鮮イチゴの凍結解凍によるテクスチャー変化の抑制に関する研究2011

    • Author(s)
      板倉智美,鈴木徹,渡辺学,白石真人,安藤寛子
    • Organizer
      日本冷凍空調学会年次大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21550203
  • [Presentation] スクロース溶液の凍結濃縮相の水分自己拡散係数2011

    • Author(s)
      八木沢優一, 橋岡祐介, 安藤寛子, 渡辺学, 鈴木徹
    • Organizer
      日本食品工学会第12回,2011年度年次大会
    • Place of Presentation
      京都
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21550203
  • [Presentation] スクロース溶液の凍結濃縮相の水分自己拡散係数2011

    • Author(s)
      八木沢優一,橋岡祐介,安藤寛子,渡辺学,鈴木徹
    • Organizer
      日本食品工学会第12回, 2011年度年次大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21550203
  • [Presentation] 低温域における高濃度スクロース溶液内の水分子の自己拡散係数2011

    • Author(s)
      八木沢優一,松川真吾,渡辺学,鈴木徹,安藤寛子,梶原一人,陶慧
    • Organizer
      第32回日本熱物性シンポジウム
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21550203
  • [Presentation] 生鮮イチゴの凍結解凍によるテクスチャー変化の抑制に関する研究2011

    • Author(s)
      板倉智美, 鈴木徹, 渡辺学, 白石真人, 安藤寛子
    • Organizer
      日本冷凍空調学会年次大会
    • Place of Presentation
      東京
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21550203
  • [Presentation] EVALUATION OF CELL MEMBRANE DAMAGE ON RAPID AND SLOW FREEZING FOR ONION TISSUE THROUGH THE WATER PERMEABILITY MEASUREMENT BY USING PFG-NMR2011

    • Author(s)
      ANDO H., KAJIWAR K., OSHITA S., SUZUKI T.
    • Organizer
      The 23rd IIR International Congress of Refrigeration
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21550203
  • [Presentation] 低温域における高濃度スクロース溶液内の水分子の自己拡散係数2011

    • Author(s)
      八木沢優一, 松川真吾, 渡辺学, 鈴木徹, 安藤寛子, 梶原一人, 陶慧
    • Organizer
      第32回日本熱物性シンポジウム
    • Place of Presentation
      横浜
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21550203
  • [Presentation] 生鮮イチゴの凍結・解凍によるテクスチャーの変化のメカニズム2011

    • Author(s)
      板倉智美、渡辺学、白石真人、安藤寛子、松川真吾、鈴木徹
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      京都
    • Year and Date
      2011-03-26
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21550203
  • [Presentation] アイスクリームの保存温度の変動による氷結晶形態変化2011

    • Author(s)
      安藤寛子,加藤豊望,梶原一人,鈴木徹
    • Organizer
      2011年度日本冷凍空調学会年次大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21550203
  • [Presentation] 生鮮イチゴの凍結解凍によるテクスチャー変化とその制御に関する研究2011

    • Author(s)
      板倉智美, 安藤寛子, 松川真吾, 渡辺学, 鈴木徹
    • Organizer
      日本食品保蔵科学会第60回大会
    • Place of Presentation
      北海道
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21550203
  • [Presentation] 生鮮イチゴの凍結,解凍におけるテクスチャーの変化のメカニズム2011

    • Author(s)
      板倉智美,渡辺学、安藤寛子、鈴木徹、白石真人、松川真吾
    • Organizer
      日本農芸化学会2011年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21550203
  • [Presentation] アイスクリームの保存温度の変動による氷結晶形態変化2011

    • Author(s)
      安藤寛子, 加藤豊望, 梶原一人, 鈴木徹
    • Organizer
      日本冷凍空調学会年次大会
    • Place of Presentation
      東京
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21550203
  • [Presentation] 植物組織におけるXeハイドレート形成に関する研究2009

    • Author(s)
      安藤寛子、川越義則、牧野義雄、大下誠一、松川真吾、鈴木徹
    • Organizer
      低温科学研究所共同利用研究集会
    • Year and Date
      2009-09-11
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21550203
  • [Presentation] タマネギ組織におけるキセノンガスハイドレート形成を利用した低温保存2009

    • Author(s)
      安藤寛子,松川真吾,川越義則,牧野義雄,鈴木徹,大下誠一
    • Organizer
      日本食品工学会第10回, 2009年度年次大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21550203
  • [Presentation] 冷凍イチゴの復元性に解凍操作が及ぼす影響

    • Author(s)
      中納 真奈, 渡辺 学, 鈴木 徹
    • Organizer
      日本保蔵科学会
    • Place of Presentation
      JA長野県ビル(長野県)
    • Year and Date
      2014-06-28 – 2014-06-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24380143
  • 1.  MATSUKAWA Shingo (30293096)
    # of Collaborated Projects: 5 results
    # of Collaborated Products: 9 results
  • 2.  HAGIWARA Tomoaki (20293095)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 2 results
  • 3.  福岡 美香 (10240318)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 4.  WATANABE Manabu (30277850)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 3 results
  • 5.  則竹 寛子 (20581440)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 6.  田代 有里 (10293094)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 7.  川井 清司 (00454140)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 2 results
  • 8.  黄川田 隆洋 (60414900)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 2 results
  • 9.  鈴木 大 (90647489)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 4 results
  • 10.  小林 りか (50780326)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 11.  黒岩 崇 (60425551)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results

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