• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Kojima Yohichiro  小島 洋一郎

ORCIDConnect your ORCID iD *help
… Alternative Names

KOJIMA Yohichiro  小島 洋一郎

小島 洋一郎  コジマ ヨウイチロウ

Less
Researcher Number 50300504
Other IDs
External Links
Affiliation (Current) 2022: 北海道科学大学, 工学部, 教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2016 – 2022: 北海道科学大学, 工学部, 教授
2015: 苫小牧工業高等専門学校, 教授
2012 – 2015: 苫小牧工業高等専門学校, その他部局等, 教授
2011: 苫小牧工業高等専門学校, 理系総合学科, 教授
2010: 苫小牧工業高等専門学校, 理系総合学科, 准教授 … More
2007: Tokyo National College of Technology, 物質工学科, 准教授
2005 – 2006: 苫小牧工業高等専門学校, 機械工学科, 助教授
2000 – 2001: 苫小牧工業高等専門学校, 機械工学科, 助教授
1999: 苫小牧工業高等専門学校, 一般教科, 講師 Less
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related / Eating habits, studies on eating habits / Sensitivity informatics/Soft computing / Eating habits
Except Principal Investigator
Science education / Polymer chemistry / Applied physics, general / Food science / Eating habits / Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related / Basic Section 09080:Science education-related
Keywords
Principal Investigator
味覚 / センサシステム / 評価 / センサ / 食品 / 計測 / センサフュージョン / 感性情報処理 / システム / AI … More / 超音波 / 表面プラズモン / 味センシング / メンテナンスフリー / 食品工業 / 表面プラズモン共鳴 / 味覚センサ / 計測システム / 食品分類 / パターン情報処理 / 識別 / 感性 / 情報処理 / 食嗜好 / データ解析 / おいしさ / 視覚 / データ / 多変量解析 / IoT / 人工知能 / データ処理 … More
Except Principal Investigator
食品 / データ解析 / おいしさ / 評価 / 水和ゲル / シクロデキストリン / セルロース / キトサン / 外部刺激応答 / 核磁気共鳴 / グアーガム / 複合化ゲル / NMR / 分離吸着剤 / 分子センサー / 超音波 / 層状構造物 / 実効的反射係数 / 透過率 / 味センシング / 音速 / パワースペクトル / 自己組織化ニューラルネットワーク / 振幅 / 実効的音響インピーダンス / ロード・セル / 味覚センサー / 5基本味溶液 / 共鳴透過 / 圧電振動子 / ultrasound / layered structures / effective reflection coefficent / transmission rate / taste sensing / ultrasound velocity / power spectrum / self-organazing neural network / 理科教室 / 技術者教育 / 課外活動 / ジェネリックスキル / 科学技術英語 / 過疎地 / 系統的科学教室 / 海外語学研修 / 系統的科学教育 / 化学分析 / ケミカルセンサ / 味覚 / 調味料 / 醸造 / 味覚・嗅覚 / 統計的数値解析 / 五基本味 / モノづくり / フィジカルコンピューティング / プログラミング / センサー / Scratch / micro:bit / STEM教育 / STEAM教育 / アート / 自己効力感 / センサ / システム / 五感 / 分類 / 機器分析 / システム開発 / 味覚センサ / 嗅覚センサ / 視覚センサ / データ融合 / 識別評価 / 光計測 / 識別 / 計測 / IoT / AI / 工学教育 / ロボティクス / 科学教育 Less
  • Research Projects

    (13 results)
  • Research Products

    (160 results)
  • Co-Researchers

    (14 People)
  •  ヒト化学IoTセンサと感性AI計測の融合による「おいしさ」知覚情報システムの創製Principal Investigator

    • Principal Investigator
      小島 洋一郎
    • Project Period (FY)
      2022 – 2025
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
    • Research Institution
      Hokkaido University of Science
  •  Core-like Manufacturing Education with Possible Method for Evaluation as Validity of the Robot Eeducation

    • Principal Investigator
      竹澤 聡
    • Project Period (FY)
      2022 – 2024
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 09080:Science education-related
    • Research Institution
      Hokkaido University of Science
  •  ケミカルIoTセンサと感性AIによる多元的「おいしさ」モニタリングシステムの開発

    • Principal Investigator
      渡部 智希
    • Project Period (FY)
      2020 – 2023
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
    • Research Institution
      Hokkaido University of Science
  •  ヒト化学感覚情報を代替するセンサとAIを融合した「おいしさ」数値化システムの創製Principal Investigator

    • Principal Investigator
      小島 洋一郎
    • Project Period (FY)
      2018 – 2022
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
    • Research Institution
      Hokkaido University of Science
  •  Development of Physical Programming for Cultivate of Creative Human Resource in Interdisciplinary Fields

    • Principal Investigator
      Kimura Naohito
    • Project Period (FY)
      2016 – 2019
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Science education
    • Research Institution
      Hokkaido University of Science
  •  Development of integrated evaluation system of food by fusion of taste, olfactory, vision and touch sensor

    • Principal Investigator
      Yamaguchi Kazumi
    • Project Period (FY)
      2016 – 2018
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Challenging Exploratory Research
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      Tomakomai National College of Technology
  •  Food evaluation using taste and olfactory measurement system and sensory dataPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      KOJIMA YOHICHIRO
    • Project Period (FY)
      2015 – 2018
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      Hokkaido University of Science
      Tomakomai National College of Technology
  •  A Development of Systematic Science Education Program for Remote Areas and an Approach to International Engineer Education through Science Demonstrations Experience Abroad

    • Principal Investigator
      Muramoto Mitsuru
    • Project Period (FY)
      2015 – 2017
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Challenging Exploratory Research
    • Research Field
      Science education
    • Research Institution
      Tomakomai National College of Technology
  •  Creation of taste and olfactory recognition system for digitizing taste by integration of chemical sensor

    • Principal Investigator
      SHUNSUKE IWANAMI
    • Project Period (FY)
      2015 – 2017
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Challenging Exploratory Research
    • Research Field
      Food science
    • Research Institution
      Tomakomai National College of Technology
  •  Construction of a new chemical device using the conjugation of cyclodextrin polymers and polysaccharide-based hydrogels

    • Principal Investigator
      HIROYUKI KONO
    • Project Period (FY)
      2013 – 2015
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Polymer chemistry
    • Research Institution
      Tomakomai National College of Technology
  •  Fundamental study of taste sensing system using various sensors and information technologyPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      KOJIMA Yohichiro
    • Project Period (FY)
      2010 – 2013
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Sensitivity informatics/Soft computing
    • Research Institution
      Tomakomai National College of Technology
  •  食嗜好と評価へ向けた感性工学的手法による味覚センサシステムの開発とその応用Principal Investigator

    • Principal Investigator
      小島 洋一郎
    • Project Period (FY)
      2005 – 2007
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Tokyo National College of Technology
      Tomakomai National College of Technology
  •  A Study of Ultrasound Transmission Enhancement by Layered Structures and its Application to Chemical Sensors

    • Principal Investigator
      KATO Hatsuyoshi
    • Project Period (FY)
      1999 – 2001
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Applied physics, general
    • Research Institution
      Tomakomai National College of Technology

All 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2013 2012 2011 2010 2008 2007 2006 2005 Other

All Journal Article Presentation Book

  • [Book] 食の安全・安心とセンシング―放射能問題から植物工場まで―2012

    • Author(s)
      小島洋一郎ほか(共著)
    • Publisher
      共立出版株式会社
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Book] 超五感センサの開発最前線2005

    • Author(s)
      小島洋一郎, 他
    • Total Pages
      544
    • Publisher
      株式会社 エヌ・ティ・エス
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17700580
  • [Book] 超音波利用技術集成 -ソノケミストリーの環境・医療応用から最新のセンシング動向まで-2005

    • Author(s)
      小島洋一郎, 他
    • Total Pages
      391
    • Publisher
      株式会社 エヌ・ティ・エス
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17700580
  • [Journal Article] Classification and Matching Method for Poultry Products using Inorganic Components2022

    • Author(s)
      Goda Motoki、Iwanami Shunsuke、Nomura Akihiro and Kojima Yohichiro
    • Journal Title

      Journal of the Institute of Industrial Applications Engineers

      Volume: Vol.10 Pages: 19-22

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02210
  • [Journal Article] Examination of Beef Products Classification Using Linear Regression Analysis2020

    • Author(s)
      合田 元清, 小島 洋一郎, 岩波 俊介
    • Journal Title

      JJIIAE

      Volume: Vol.8 Issue: 1 Pages: 53-57

    • DOI

      10.12792/jjiiae.8.1.53

    • NAID

      130007808850

    • ISSN
      2187-5146, 2189-373X
    • Language
      Japanese
    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02210
  • [Journal Article] Possible classification of pork products by ICP-MS2020

    • Author(s)
      Motoki Goda and Yohichiro Kojima
    • Journal Title

      Journal of the Institute of Industrial Applications Engineers

      Volume: Vol.8

    • DOI

      10.12792/jiiae.8.46

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02210
  • [Journal Article] Classification Conditions of Aquatic Foods Using Neural Network and Discriminant Analysis2019

    • Author(s)
      合田 元清, 小島 洋一郎
    • Journal Title

      JJIIAE

      Volume: 7 Issue: 1 Pages: 25-31

    • DOI

      10.12792/jjiiae.7.1.25

    • NAID

      130007614520

    • ISSN
      2187-5146, 2189-373X
    • Language
      Japanese
    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02210
  • [Journal Article] Study on Classification Possibility of Pork Products by Chemometrics2018

    • Author(s)
      合田元清、小島洋一郎
    • Journal Title

      JJIIAE

      Volume: 6 Issue: 1 Pages: 33-43

    • DOI

      10.12792/jjiiae.6.1.33

    • NAID

      130006507528

    • ISSN
      2187-5146, 2189-373X
    • Language
      Japanese
    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K00806
  • [Journal Article] 食酢中の有機酸成分と酸度,糖度等の各種物性との関係2015

    • Author(s)
      柿崎綾介,小島洋一郎,岩波俊介
    • Journal Title

      日本味と匂学会誌

      Volume: 22 Pages: 389-392

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K14741
  • [Journal Article] 異種センサとデータ分析の融合による風味調味料の分類評価2015

    • Author(s)
      小島洋一郎、渡邉駿、合田元清、三上剛、岩波俊介
    • Journal Title

      日本味と匂学会誌

      Volume: 22 Pages: 401-404

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K00806
  • [Journal Article] 味覚認識装置と官能検査によるデータを活用した果汁飲料製品の評価2015

    • Author(s)
      合田元清、小島洋一郎、三上剛、岩波俊介
    • Journal Title

      日本味と匂学会誌

      Volume: 22 Pages: 397-400

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K00806
  • [Journal Article] 栄養成分データとケモメトリクスを用いた食品の識別方法2013

    • Author(s)
      中島広基, 小島洋一郎, 合田元清, 三上剛, 岩波俊介
    • Journal Title

      日本味と匂学会誌

      Volume: 20 Pages: 347-350

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Journal Article] Estimation of coffee using a human taste panel and taste sensing system2013

    • Author(s)
      Yohichiro Kojima and Tsuyoshi Mikami
    • Journal Title

      The 15th International Symposium on Olfaction and Electronic Nose Proceedings

      Volume: (CD-ROM) Pages: 1-11

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Journal Article] 無機成分含有量と多変量解析による豚肉製品の分類2012

    • Author(s)
      合田元清,小島洋一郎,三上剛,宇津野国治,岩波俊介
    • Journal Title

      日本味と匂学会誌

      Pages: 417-420

    • NAID

      110009578292

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Journal Article] 無機成分含有量と多変量解析による豚肉製品の分類2012

    • Author(s)
      合田元清, 小島洋一郎, 三上剛, 宇津野国治, 岩波俊介
    • Journal Title

      日本味と匂学会誌

      Volume: 19 Pages: 417-420

    • NAID

      110009578292

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Journal Article] Development of taste sensing system using inorganic membrane2011

    • Author(s)
      Yohichiro Kojima and Yuki Hasegawa
    • Journal Title

      American Institute of Physics

      Volume: Vol.1362 Pages: 195-196

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Journal Article] 食品成分データと判別分析による牛肉識別の検討2011

    • Author(s)
      木村祐太,小島洋一郎,三上剛,宇津野国治
    • Journal Title

      日本味と匂学会誌

      Volume: Vol.18,No.3 Pages: 443-446

    • NAID

      110009441263

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Journal Article] 各種物性値と多変量解析による市販食塩の製造法判別に向けた基礎研究2011

    • Author(s)
      三宅悠, 小島洋一郎, 三上剛, 宇津野国治
    • Journal Title

      日本味と匂学会誌

      Volume: 18 Pages: 451-454

    • NAID

      110009441265

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Journal Article] 無機物の化学分析値とクラスター分析を用いた豚肉製品分類法に関する基礎的検討2011

    • Author(s)
      合田元清,小島洋一郎,三上剛,宇津野国治
    • Journal Title

      日本味と匂学会誌

      Volume: Vol.18,No.3 Pages: 447-450

    • NAID

      110009441264

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Journal Article] 複数の機器分析データと統計的手法による液状食品の識別法に関する研究2011

    • Author(s)
      小島洋一郎, 佐藤恵理子, 跡部昌彦
    • Journal Title

      日本味と匂学会誌

      Volume: 18 Pages: 455-458

    • NAID

      110009441266

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Journal Article] 複数の機器分析データと統計的手法による液状食品の識別法に関する研究2011

    • Author(s)
      小島洋一郎,佐藤恵理子,跡部昌彦
    • Journal Title

      日本味と匂学会誌

      Volume: Vol.18,No.3 Pages: 455-458

    • NAID

      110009441266

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Journal Article] 食品成分データと判別分析による牛肉識別の検討2011

    • Author(s)
      木村祐太, 小島洋一郎, 三上剛, 宇津野国治
    • Journal Title

      日本味と匂学会誌

      Volume: 18 Pages: 443-446

    • NAID

      110009441263

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Journal Article] 各種物性値と多変量解析による市販食塩の製造法判別に向けた基礎研究2011

    • Author(s)
      三宅悠,小島洋一郎,三上剛,宇津野国治
    • Journal Title

      日本味と匂学会誌

      Volume: Vol.18,No.3 Pages: 451-454

    • NAID

      110009441265

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Journal Article] 無機物の化学分析値とクラスター分析を用いた豚肉製品分類法に関する基礎的検討2011

    • Author(s)
      合田元清, 小島洋一郎, 三上剛, 宇津野国治
    • Journal Title

      日本味と匂学会誌

      Volume: 18 Pages: 447-450

    • NAID

      110009441264

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Journal Article] マルチモーダルセンサを用いた味覚センシングへの検討2010

    • Author(s)
      小島洋一郎
    • Journal Title

      日本味と匂学会誌

      Volume: Vol.16 Pages: 517-520

    • NAID

      110007568797

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Journal Article] オンライン味センサシステム開発へ向けた食肉の分類に関する基礎研究2010

    • Author(s)
      木村祐太, 小島洋一郎, 三上剛, 宇津野国治
    • Journal Title

      日本味と匂学会誌

      Volume: 17 Pages: 405-408

    • NAID

      110008451372

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Journal Article] 味覚センサの開発に向けた機器分析データと情報処理手法による基礎的評価2010

    • Author(s)
      小島洋一郎,三上剛
    • Journal Title

      日本味と匂学会誌

      Volume: Vol.16,No.3 Pages: 513-516

    • NAID

      110007568796

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Journal Article] 異種センサの融合による液体の識別2008

    • Author(s)
      小島洋一郎, 吉田朋史、高橋三男、阿久沢昇
    • Journal Title

      第13回高専シンポジウム講演集

      Pages: 308-308

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17700580
  • [Journal Article] 無機膜の電気的応答特性と情報処理による嗜好飲料の評価2007

    • Author(s)
      小島洋一郎, 長谷川有貴, 廣本洋一, 勝部昭明
    • Journal Title

      電気学会ケミカルセンサ研究会資料 Vol.CHS-07

      Pages: 21-24

    • NAID

      10019975794

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17700580
  • [Journal Article] マルチセンシングによる液体の識別2007

    • Author(s)
      小島洋一郎, 齋藤友貴哉, 山口和美, 笹村泰昭, 古川大
    • Journal Title

      第12回高専シンポジウム講演要旨集

      Pages: 141-141

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17700580
  • [Journal Article] 味覚センシングに向けた溶液の物性計測と感性工学による評価2007

    • Author(s)
      小島洋一郎
    • Journal Title

      日本感性工学会大会予稿集 Vol.9th

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17700580
  • [Journal Article] 各種センシングデータの融合による液状食品の感性計測2007

    • Author(s)
      小島洋一郎, 澤田知之, 村本充, 山口和美
    • Journal Title

      日本感性工学会大会予稿集 Vol.9th

      Pages: 47-47

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17700580
  • [Journal Article] 粘弾性測定装置と超音波による食品モデルの食感評価2007

    • Author(s)
      小島洋一郎
    • Journal Title

      日本感性工学会大会予稿集 Vol.9th

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17700580
  • [Journal Article] 口腔内を簡易に模擬した感性ロボットの基礎的検討2007

    • Author(s)
      小島洋一郎, 澤田知之, 村本充, 山口和美
    • Journal Title

      日本感性工学会大会予稿集 Vol.9th

      Pages: 48-48

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17700580
  • [Journal Article] 各種センサと主成分分析による市販飲料の計測とその評価2006

    • Author(s)
      齋藤友貴哉, 小島洋一郎, 木村太, 村本充, 山口和美
    • Journal Title

      農業環境工学関連学会2006年合同大会講演要旨集

      Pages: 103-103

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17700580
  • [Journal Article] 各種センサと主成分分析によるお茶の識別2006

    • Author(s)
      小島洋一郎, 齋藤友貴哉, 古川大, 笹村泰昭, 村本充, 山口和美
    • Journal Title

      日本食品科学工学会北海道支部大会講演要旨

      Pages: 25-25

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17700580
  • [Journal Article] 複合センサの物理化学特性を用いた味を呈する溶液の計測2006

    • Author(s)
      小島洋一郎, 齋藤友貴哉, 木村太, 村本充, 山口和美
    • Journal Title

      日本味と匂学会第40回大会予稿集

      Pages: 116-116

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17700580
  • [Journal Article] 超音波センサと粘弾性測定装置を用いた食品モデルの測定2006

    • Author(s)
      小島洋一郎, 齋藤友貴哉, 木村太, 村本充, 山口和美
    • Journal Title

      農業環境工学関連学会2006年合同大会講演要旨集

      Pages: 104-104

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17700580
  • [Journal Article] 音響特性と信号処理による味センシングの基礎的検討2006

    • Author(s)
      小島洋一郎, 齋藤友貴哉, 木村太, 村本充, 山口和美
    • Journal Title

      日本味と匂学会第40回大会予稿集

      Pages: 115-115

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17700580
  • [Journal Article] 超音波測定システムと信号処理による食品の品質評価に向けた検討2006

    • Author(s)
      小島洋一郎, 齋藤友貴哉, 木村太, 村本充, 山口和美
    • Journal Title

      農業環境工学関連学会2006年合同大会講演要旨集

      Pages: 103-103

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17700580
  • [Journal Article] 各種センサと多変量解析を用いた味を呈する溶液の識別2006

    • Author(s)
      小島洋一郎, 古川大, 笹村泰昭
    • Journal Title

      第11回高専シンポジウム講演要旨集

      Pages: 76-76

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17700580
  • [Journal Article] マルチセンサとソフトコンピューティングによる味を呈する溶液の計測2006

    • Author(s)
      小島洋一郎
    • Journal Title

      日本食品科学工学会第53回大会講演集

      Pages: 98-98

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17700580
  • [Journal Article] Sensing of solutions by ultrasonic sensors and data analysis2006

    • Author(s)
      Yohichiro Kojima
    • Journal Title

      The 11th International Meeting on Chemical Sensors (CD-ROM)

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17700580
  • [Journal Article] 超音波センサと粘弾性測定装置を用いたゲル状食品の測定2006

    • Author(s)
      小島洋一郎, 齋藤友貴哉, 木村太, 村本充, 山口和美
    • Journal Title

      日本味と匂学会第40回大会予稿集

      Pages: 115-115

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17700580
  • [Journal Article] 超音波センサとソフトコンピューティングによる溶液の識別2006

    • Author(s)
      小島洋一郎
    • Journal Title

      日本食品科学工学会北海道支部大会講演要旨

      Pages: 24-24

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17700580
  • [Presentation] 乳製品の分類を目指した画像データによる色評価の基礎研究2022

    • Author(s)
      安住尚隼、小島伊織、合田元清、伊藤佳卓、一戸善弘、 渡部智希、横山徹、北間正崇、 木村尚仁、小島洋一郎
    • Organizer
      第57回応用物理学会北海道支部/第18回日本光学会北海道支部合同学術講演会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02210
  • [Presentation] 表面画像データを用いた調味料の分類可能性2022

    • Author(s)
      佐野玲緒、小島伊織、合田元清、伊藤佳卓、一戸善弘、木村尚仁、渡部智希、横山徹、 北間正崇、小島洋一郎
    • Organizer
      第57回応用物理学会北海道支部/第18回日本光学会北海道支部合同学術講演会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02210
  • [Presentation] 表面画像データを用いた調味料の分類可能性2021

    • Author(s)
      佐野玲緒、小島伊織、合田元清、伊藤佳卓、一戸善弘、木村尚仁、渡部智希、横山徹、北間正崇、小島洋一郎
    • Organizer
      第57回応用物理学会北海道支部学術講演会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K02330
  • [Presentation] 画像データ分析によるスパイス系調味料の分類可能性2021

    • Author(s)
      佐野玲緒、小島伊織、合田元清、伊藤佳卓、一戸善弘、渡部智希、横山徹、北間正崇、小島洋一郎
    • Organizer
      日本食品工学会第22回(2021年度)年次大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02210
  • [Presentation] 乳製品の分類を目指した画像データによる色評価の基礎研究2021

    • Author(s)
      安住尚隼、小島伊織、合田元清、伊藤佳卓、一戸善弘、渡部智希、横山徹、北間正崇、木村尚仁、小島洋一郎
    • Organizer
      第57回応用物理学会北海道支部学術講演会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K02330
  • [Presentation] 乳製品飲料水の画像処理による色味判別に関する研究2021

    • Author(s)
      安住尚隼、小島伊織、合田元清、伊藤佳卓、一戸善弘、渡部智希、横山徹、北間正崇、小島洋一郎
    • Organizer
      日本食品工学会第22回(2021年度)年次大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02210
  • [Presentation] 画像データ分析によるスパイス系調味料の分類可能性2021

    • Author(s)
      佐野玲緒、小島伊織、伊藤佳卓、一戸善弘、木村尚人、渡部智希、横山徹、北間正崇、小島洋一郎
    • Organizer
      日本食品工学会第22回(2021年度)年次大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K02330
  • [Presentation] 乳製品飲料水の画像処理による色味判別に関する研究2021

    • Author(s)
      安住尚隼、小島伊織、合田元清、伊藤佳卓、一戸善弘、渡部智希、横山徹、北間正崇、木村尚人、小島洋一郎
    • Organizer
      日本食品工学会第22回(2021年度)年次大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K02330
  • [Presentation] 化学成分値と多変量解析を用いた牛肉製品分類の基礎的検討2019

    • Author(s)
      合田 元清, 小島 洋一郎, 岩波 俊介
    • Organizer
      日本食品工学会第20回年次大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02210
  • [Presentation] Classification evaluation of tea-based beverages using image sensor2019

    • Author(s)
      GODA, Motoki and KOJIMA, Yohichiro
    • Organizer
      18th Asian Pacific Confederation of Chemical Engineering Congress (APCChE 2019)
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02210
  • [Presentation] 苫小牧・旭川高専専攻科における共同講義の実践事例2019

    • Author(s)
      小島洋一郎、村本充、中村基訓
    • Organizer
      第24回 高専シンポジウム in 小山
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K00972
  • [Presentation] 赤紫系果実を利用した果実酢製造条件における色調,および機能性成分の挙動2018

    • Author(s)
      貝沼元気, 小島洋一郎, 岩山大介, 岩波俊介
    • Organizer
      日本食品工学会年次大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02210
  • [Presentation] 無機成分含有量で水産食品の分類は可能か?~ニューラルネットワークによる検討~2018

    • Author(s)
      合田元清, 小島洋一郎
    • Organizer
      日本食品工学会年次大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02210
  • [Presentation] モアレ縞による食用油の屈折率測定2018

    • Author(s)
      渡部智希, 小島洋一郎
    • Organizer
      日本食品工学会年次大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02210
  • [Presentation] 赤紫系果実を用いた果実酢製造条件における色調,および機能性成分の挙動2018

    • Author(s)
      貝沼元気,小島洋一郎,岩波俊介,岩山大介
    • Organizer
      日本食品工学会第19回(2018年度)年次大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K14741
  • [Presentation] 色情報による菓子の簡易品質評価に向けた検討2018

    • Author(s)
      小島洋一郎, 合田元清
    • Organizer
      農業環境工学関連学会合同大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02210
  • [Presentation] 色画像データによる食品の簡易品種評価2018

    • Author(s)
      小島洋一郎, 合田元清, 小島伊織,小島汐織, 三上剛, 岩波俊介, 渡部智希
    • Organizer
      日本食品工学会年次大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02210
  • [Presentation] 画像データと多変量解析による食品の簡易分類2018

    • Author(s)
      小島洋一郎
    • Organizer
      日本生体医工学会大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02210
  • [Presentation] 情報工学的手法を用いた化学成分による食肉製品簡易分類の可能性2018

    • Author(s)
      合田元清, 小島洋一郎
    • Organizer
      農業環境工学関連学会合同大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02210
  • [Presentation] 統計的数値解析法を利用した北海道産調味料の評価2017

    • Author(s)
      横谷彩花,岩波俊介,山口和美,小島洋一郎,渡邉駿
    • Organizer
      日本食品工学会第18回(2017年度)年次大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K14741
  • [Presentation] 赤紫系果実を用いた果実酢製造工程における発酵条件の検討2017

    • Author(s)
      貝沼元気,岩波俊介,山口和美,小島洋一郎,岩山俊介,石川勇人
    • Organizer
      日本食品工学会第18回年次大会講演要旨集
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K12716
  • [Presentation] 味覚を代替する食品識別用センサシステムの開発2017

    • Author(s)
      小島洋一郎,山口和美,岩波俊介,村本充,三上剛,大橋智志
    • Organizer
      第22回高専シンポジウムin Mie
    • Place of Presentation
      鳥羽商船高等専門学校
    • Year and Date
      2017-01-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K00806
  • [Presentation] エビおよびホッキ魚醤油の醸造条件の検討2017

    • Author(s)
      大頭桃子,岩波俊介,山口和美,小島洋一郎
    • Organizer
      日本食品工学会第18回年次大会講演要旨集
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K00806
  • [Presentation] 海外語学研修を利用した学生による理科教室の実践2017

    • Author(s)
      村本充,佐藤奈々恵,小島洋一郎
    • Organizer
      日本工学教育協会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K00972
  • [Presentation] 統計的数値解析法を用いた北海道産調味料の試 作・評価2017

    • Author(s)
      横谷彩花,小島洋一郎,岩波俊介,清水祐一
    • Organizer
      第22回高専シンポジウムin Mie
    • Place of Presentation
      鳥羽商船高等専門学校
    • Year and Date
      2017-01-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K00806
  • [Presentation] 食肉製品分類に寄与するアミノ酸含有量の探索2017

    • Author(s)
      合田元清,小島洋一郎
    • Organizer
      日本食品工学会第18回年次大会講演要旨集
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K00806
  • [Presentation] エビおよびホッキ魚醤油の醸造条件の検討2017

    • Author(s)
      大頭桃子,岩波俊介,山口和美,小島洋一郎
    • Organizer
      日本食品工学会第18回(2017年度)年次大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K14741
  • [Presentation] クラブ活動における理科教室運営による地域貢献とAL教育の両立2017

    • Author(s)
      村本充,小島洋一郎,佐藤奈々恵
    • Organizer
      第22回高専シンポジウム
    • Place of Presentation
      鳥羽商船高等専門学校
    • Year and Date
      2017-01-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K12397
  • [Presentation] 系統的科学教育プログラムの構築2017

    • Author(s)
      小島洋一郎,村本充,木村尚仁
    • Organizer
      日本工学教育協会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K00972
  • [Presentation] 統計的数値解析法を利用した北海道産調味料の評価2017

    • Author(s)
      横谷彩花,岩波俊介,山口和美,小島洋一郎,渡邉駿
    • Organizer
      日本食品工学会第18回年次大会講演要旨集
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K12716
  • [Presentation] モノづくり講座による子供と大人の科学技術啓発2017

    • Author(s)
      小島洋一郎 ,村本充,木村尚仁
    • Organizer
      第22回高専シンポジウムin Mie
    • Place of Presentation
      鳥羽商船高専
    • Year and Date
      2017-01-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K00972
  • [Presentation] 赤紫系果実を用いた果実酢製造工程における発酵条件の検討2017

    • Author(s)
      貝沼元気,岩波俊介,山口和美,小島洋一郎,岩山大介,石川勇人
    • Organizer
      日本食品工学会第18回(2017年度)年次大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K14741
  • [Presentation] 赤紫系果実を用いた果実酢製造工程における発酵条件の検討2017

    • Author(s)
      貝沼元気,岩波俊介,山口和美,小島洋一郎,岩山俊介,石川勇人
    • Organizer
      日本食品工学会第18回年次大会講演要旨集
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K00806
  • [Presentation] センシングデータと階層型意思決定法(AHP)を活用した飲料の評価2017

    • Author(s)
      小島洋一郎,小島伊織,小島汐織, 大橋智志,三上 剛,岩波俊介,一戸善弘,矢神雅規,横山 徹,北間正崇,三澤顕次
    • Organizer
      日本食品工学会第18回年次大会講演要旨集
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K00806
  • [Presentation] Development of Taste Sensing System by Multi-Sensor Fusion2017

    • Author(s)
      Yohichiro Kojima
    • Organizer
      The 25th Annual Meeting of International Congress on Nutrition and Integrative Medicine(ICNIM2017)
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K00806
  • [Presentation] エビおよびホッキ魚醤油の醸造条件の検討2017

    • Author(s)
      大頭桃子,岩波俊介,山口和美,小島洋一郎
    • Organizer
      日本食品工学会第18回年次大会講演要旨集
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K12716
  • [Presentation] 海外語学研修を利用した学生による理科教室の実践2017

    • Author(s)
      村本充,佐藤奈々恵,小島洋一郎
    • Organizer
      平成29年度工学教育研究講演会講演論文集
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K12397
  • [Presentation] 統計的数値解析法を利用した北海道産調味料の評価2017

    • Author(s)
      横谷彩花,岩波俊介,山口和美,小島洋一郎,渡邉駿
    • Organizer
      日本食品工学会第18回年次大会講演要旨集
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K00806
  • [Presentation] 産学連携による地域貢献活動事例 ~ 児童養護施設での「電 Lab. で遊ぼう!」の実施 ~2017

    • Author(s)
      木村尚仁,小島洋一郎,嶋川泰規,中村貴裕,岡地修吾,山崎 高裕
    • Organizer
      産学連携学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K00972
  • [Presentation] 系統的科学教育プログラムの構築2017

    • Author(s)
      小島洋一郎,村本充,木村尚仁
    • Organizer
      平成29年度工学教育研究講演会講演論文集
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K12397
  • [Presentation] 異種センサ群とマルチモーダル情報処理の融合による食材のグルーピング2017

    • Author(s)
      小島洋一郎,小島伊織,小島汐織, 三上 剛,大橋智志,岩波俊介,一戸善弘,矢神雅規,横山 徹,北間正崇,三澤顕次
    • Organizer
      日本食品工学会第18回年次大会講演要旨集
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K00806
  • [Presentation] 味覚を代替する食品識別用センサシステムの開発2017

    • Author(s)
      小島洋一郎,山口和美,岩波俊介,村本充,三上剛,大橋智志
    • Organizer
      第22回高専シンポジウムin Mie
    • Place of Presentation
      鳥羽商船高等専門学校
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K12716
  • [Presentation] Development of taste sensing system2016

    • Author(s)
      Yohichiro Kojima
    • Organizer
      17th International Symposium on Olfaction and Taste (ISOT2016)
    • Place of Presentation
      PACIFICO Yokohama, Yokohama, Japan
    • Year and Date
      2016-06-05
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K00806
  • [Presentation] Discrimination of Various Beverages Using Taste Sensing System2016

    • Author(s)
      Yohichiro Kojima
    • Organizer
      The 16th International Meeting on Chemical Sensors
    • Place of Presentation
      Ramada Plaza Jeju, Jeju Island, Korea
    • Year and Date
      2016-07-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K00806
  • [Presentation] 理系人材育成のための電気電子系モノづくり講座の実践2016

    • Author(s)
      木村尚仁,碇山恵子,塚越久美子,梶谷崇,小島洋一郎
    • Organizer
      電気学会教育フロンティア研究会
    • Place of Presentation
      京都大学吉田キャンパス
    • Year and Date
      2016-12-09
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K00972
  • [Presentation] 異種センサ群とマルチモーダル情報処理の融合による風味調味料のおいしさ評価2016

    • Author(s)
      渡邊駿,小島洋一郎,岩波俊介,一戸善弘,矢神雅規,横山徹,北間正崇,三澤顕次
    • Organizer
      日本食品工学会第17回(2016年度)年次大会
    • Place of Presentation
      東京海洋大学(品川キャンパス)
    • Year and Date
      2016-08-04
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K14741
  • [Presentation] 異種センサ群とマルチモーダ情報処理の融合による風味調料のおいしさ評価2016

    • Author(s)
      渡邉駿,小島洋一郎,岩波俊介,一戸善弘,矢神雅規,横山徹,北間正崇,三澤顕次
    • Organizer
      日本食品工学会第17回年次大会
    • Place of Presentation
      東京海洋大学 品川キャンパス
    • Year and Date
      2016-08-04
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K00806
  • [Presentation] 階層分析法(AHP)による缶飲料デザインの嗜好評価に関する基礎研究2016

    • Author(s)
      小島洋一郎,大橋智志,三上剛,岩波俊介,一戸善弘,矢神雅規,横山徹,北間正崇,三澤顕次
    • Organizer
      第18回日本感性工学会大会
    • Place of Presentation
      日本女子大学 目白キャンパス
    • Year and Date
      2016-09-09
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K00806
  • [Presentation] 赤紫系果実の機能性を維持した酢発酵条件の検討2016

    • Author(s)
      岩山大介,岩波俊介,石川勇人,小島洋一郎
    • Organizer
      日本食品工学会第17回年次大会
    • Place of Presentation
      東京海洋大学 品川キャンパス
    • Year and Date
      2016-08-04
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K00806
  • [Presentation] センシングデータと階層型意志決定法(AHP)を活用した紅茶飲料の識別2016

    • Author(s)
      小島洋一郎,大橋智志,三上剛,岩波俊介,一戸善弘,矢神雅規,横山徹,北間正崇,三澤顕次
    • Organizer
      日本食品工学会第17回(2016年度)年次大会
    • Place of Presentation
      東京海洋大学(品川キャンパス)
    • Year and Date
      2016-08-04
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K14741
  • [Presentation] 赤紫系果実の機能性を維持した果実酢発酵条件の検討2016

    • Author(s)
      岩山大介,岩波俊介,小島洋一郎,石川勇人
    • Organizer
      日本食品工学会第17回(2016年度)年次大会
    • Place of Presentation
      東京海洋大学(品川キャンパス)
    • Year and Date
      2016-08-04
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K14741
  • [Presentation] 電気モノづくり講座による大人への科学技術啓発2016

    • Author(s)
      木村 尚仁,碇山 恵子,塚越 久美子,小島 洋一郎
    • Organizer
      平成28年度電気・情報関係学会北海道支部連合大会
    • Place of Presentation
      北海学園大学山鼻キャンパス
    • Year and Date
      2016-11-05
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K00972
  • [Presentation] センシングデータと階層型意思決定法(AHP)を活用した紅茶飲料の識別2016

    • Author(s)
      小島洋一郎,大橋智志,三上剛,岩波俊介,一戸善弘,矢神雅規,横山徹,北間正崇,三澤顕次
    • Organizer
      日本食品工学会第17回年次大会
    • Place of Presentation
      東京海洋大学 品川キャンパス
    • Year and Date
      2016-08-04
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K00806
  • [Presentation] 食酢中の有機酸成分と酸度,糖度等の各種物性との関係2015

    • Author(s)
      柿崎綾介,田中沙樹,小島洋一郎,清水祐一,岩波俊介
    • Organizer
      日本食品工学会年次大会
    • Place of Presentation
      広島市立大学
    • Year and Date
      2015-08-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K14741
  • [Presentation] 紅茶飲料の簡易機器分析とデータ解析による評価・分類2015

    • Author(s)
      小島洋一郎,岩波俊介,藤本周,合田元清
    • Organizer
      日本食品工学会第16回(2015年度)大会
    • Place of Presentation
      広島市立大学
    • Year and Date
      2015-08-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K00806
  • [Presentation] 赤紫系果実の機能性を維持した果実酢発酵条件の検討2015

    • Author(s)
      岩山大介,小島洋一郎,岩波俊介
    • Organizer
      日本食品工学会年次大会
    • Place of Presentation
      広島市立大学
    • Year and Date
      2015-08-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K14741
  • [Presentation] 風味調味料の化学分析値を用いた評価法の検討2015

    • Author(s)
      渡邉駿,小島洋一郎,岩波俊介
    • Organizer
      日本食品工学会第16回(2015年度)大会
    • Place of Presentation
      広島市立大学
    • Year and Date
      2015-08-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K00806
  • [Presentation] ホッキ魚醤油醸造過程における製造条件の検討2015

    • Author(s)
      田中沙樹,柿崎綾介,岩山大介,渡邉駿, 小島洋一郎,岩波俊介, 清水祐一
    • Organizer
      日本食品工学会年次大会
    • Place of Presentation
      広島市立大学
    • Year and Date
      2015-08-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K14741
  • [Presentation] 味覚認識装置を用いた果汁飲料製品分類手法の検討2015

    • Author(s)
      合田元清, 安部智香, 小島洋一郎, 岩波俊介
    • Organizer
      日本食品工学会第16回(2015年度)大会
    • Place of Presentation
      広島市立大学
    • Year and Date
      2015-08-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15K00806
  • [Presentation] 豚肉製品に含まれる無機成分データと感性データ解析による分類の検討2013

    • Author(s)
      小島洋一郎 , 合田元清
    • Organizer
      日本感性工学会
    • Place of Presentation
      東京女子大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] ハスカップフルーツビネガー製造時における発酵条件の検討2013

    • Author(s)
      石川勇人,伊藤美姫,小島洋一郎,岩波俊介
    • Organizer
      日本食品工学会第14回年次大会講演
    • Place of Presentation
      (要旨集,p147,査読無)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] 計量化学的手法を用いた豚肉製品簡易分類法の検討2013

    • Author(s)
      合田元清,小島洋一郎,三上剛,宇津野国治,岩波俊介,大橋智志,土居茂雄,松尾優子,川上光博,山口和美
    • Organizer
      第18回高専シンポジウムin仙台講演
    • Place of Presentation
      (要旨集p369,査読無)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] 豚肉製品に含まれる無機成分データと感性データ解析による分類の検討2013

    • Author(s)
      小島洋一郎・合田元清
    • Organizer
      第15回日本感性工学会大会予稿集
    • Place of Presentation
      (CD-ROM,P46,査読無)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] ハスカップ果汁の粉末化における乾燥助剤の効果2013

    • Author(s)
      伊藤美姫, 石川勇人, 小島洋一郎, 岩波俊介
    • Organizer
      日本食品工学会
    • Place of Presentation
      京都テルサ
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] ハスカップ果汁の粉末化における乾燥助剤の効果2013

    • Author(s)
      伊藤美姫,石川勇人,小島洋一郎,岩波俊介
    • Organizer
      日本食品工学会第14回年次大会講演
    • Place of Presentation
      (要旨集,p148,査読無)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] Estimation of coffee using a human taste panel and taste sensing system2013

    • Author(s)
      Yohichiro Kojima and Tsuyoshi Mikami
    • Organizer
      International Symposium on Olfaction and Electronic Nose 2013
    • Place of Presentation
      Daegu, Korea
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] 栄養成分データとケモメトリクスを用いた食品の識別方法2013

    • Author(s)
      中島広基, 小島洋一郎, 合田元清, 三上剛, 岩波俊介
    • Organizer
      日本味と匂学会
    • Place of Presentation
      仙台市民会館
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] ハスカップフルーツビネガー製造時における発酵条件の検討2013

    • Author(s)
      石川勇人, 伊藤美姫, 小島洋一郎, 岩波俊介
    • Organizer
      日本食品工学会
    • Place of Presentation
      京都テルサ
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] 食品の化学成分とデータ解析による食品分類に向けた基礎的検討2013

    • Author(s)
      小島洋一郎,合田元清,岩波俊介,三上剛
    • Organizer
      宇津野国治日本食品工学会第14回年次大会講演
    • Place of Presentation
      (要旨集,p149,査読無)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] 食品の化学成分とデータ解析による食品分類に向けた基礎的検討2013

    • Author(s)
      小島洋一郎, 合田元清, 岩波俊介, 三上剛, 宇津野国治
    • Organizer
      日本食品工学会
    • Place of Presentation
      京都テルサ
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] 栄養成分データとケモメトリクスを用いた食品の識別方法2013

    • Author(s)
      中島広基,合田元清,小島洋一郎・三上剛,岩波俊介
    • Organizer
      日本味と匂学会第47回大会
    • Place of Presentation
      (予稿集,p116,査読無)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] 化学成分データと統計的情報解析による食品分類に関する基礎検討2012

    • Author(s)
      小島洋一郎,木村祐太
    • Organizer
      日本食品工学会年次大会講演
    • Place of Presentation
      (要旨集13th,p.171,査読無)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] 原子吸光分析装置と多変量解析を用いた豚肉製品の分類に関する検討2012

    • Author(s)
      合田元清、小島洋一郎
    • Organizer
      日本農芸化学会2012年度大会
    • Place of Presentation
      京都女子大学(京都市)
    • Year and Date
      2012-03-22
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] 化学分析データと判別分析による牛肉の分類2012

    • Author(s)
      木村祐太, 小島洋一郎, 三上剛, 宇津野国治, 大橋智志, 土居茂雄, 松尾優子, 川上光博, 山口和美
    • Organizer
      第17回高専シンポジウム
    • Place of Presentation
      熊本市国際交流会館(熊本市)
    • Year and Date
      2012-01-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] 原子吸光分析装置と多変量解析を用いた豚肉製品の分類に関する検討2012

    • Author(s)
      合田元清,小島洋一郎
    • Organizer
      日本農芸化学会大会講演
    • Place of Presentation
      (要旨集(Web),WEB ONLY 2J17P19,査読無)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] 食化学分析機器と統計手法による食品の簡易分類2012

    • Author(s)
      三宅悠,小島洋一郎,三上剛,宇津野国治,岩波俊介,山口和美,川上光博,木村祐太
    • Organizer
      日本感性工学会大会予稿集
    • Place of Presentation
      (CD-ROM)14th,ROMBUNNO.P2-07,査読無)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] 無機成分含有量を利用した多変量解析による豚肉製品分類法の検討2012

    • Author(s)
      合田元清,小島洋一郎,三上剛,宇津野国治,岩波俊介,山口和美,川上光博
    • Organizer
      日本食品工学会年次大会講演
    • Place of Presentation
      (要旨集13th,p.170(2012)査読無)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] 原子吸光分析と多変量解析を用いた豚肉製品分類法の検討2012

    • Author(s)
      合田元清, 小島洋一郎, 三上剛, 宇津野国治, 大橋智志, 土居茂雄, 松尾優子, 川上光博, 山口和美
    • Organizer
      第17回高専シンポジウム
    • Place of Presentation
      熊本市国際交流会館(熊木市)
    • Year and Date
      2012-01-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] 化学分析機器と統計手法による食品の簡易分類2012

    • Author(s)
      三宅悠, 小島洋一郎, 三上剛, 宇津野国治, 大橋智志, 土居茂雄, 松尾優子, 川上光博, 山口和美
    • Organizer
      第17回高専シンポジウム
    • Place of Presentation
      熊本市国際交流会館(熊本市)
    • Year and Date
      2012-01-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] 食塩のクラスター分析による分類可能性の検討2011

    • Author(s)
      三宅悠,小島洋一郎,三上剛,宇津野国治,土居茂雄,山口和美,川上博
    • Organizer
      日本感性工学会大会予稿集
    • Place of Presentation
      ((CD-ROM) 13th,ROMBUNNO)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] 食品成分データと判別分析による牛肉識別の検討2011

    • Author(s)
      木村祐太, 小島洋一郎, 三上剛, 宇津野国治
    • Organizer
      日本味と匂い学会第45回大会
    • Place of Presentation
      石川県立音楽堂(金沢市)
    • Year and Date
      2011-10-05
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] 食品分析データと統計的手法による食肉の分類に関する基礎研究2011

    • Author(s)
      木村祐太、小島洋一郎、三宅悠、三上剛、土居茂雄、宇津野国治、澤田知之
    • Organizer
      高専シンポジウム
    • Place of Presentation
      米子コンベンションセンターBig Ship(米子市)
    • Year and Date
      2011-01-22
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] 異種センサの複合化システムによる食品のクラスタリング2011

    • Author(s)
      小島洋一郎、三宅悠、三上剛、土居茂雄、宇津野国治、澤田知之
    • Organizer
      高専シンポジウム
    • Place of Presentation
      米子コンベンションセンターBig Ship(米子市)
    • Year and Date
      2011-01-22
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] 複数の解析法を用いたPEI‐DNA相互作用の解明2011

    • Author(s)
      山田崇博,大塚貴洋,小島洋一郎,宇津野国治
    • Organizer
      日本化学会北海道支部夏季研究発表会講演
    • Place of Presentation
      (要旨集,p.152,査読無)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] 食品分析データと判別分析を用いた牛肉の分類2011

    • Author(s)
      木村祐太, 小島洋一郎, 三上剛, 宇津野国治
    • Organizer
      第13回日本感性工学会大会
    • Place of Presentation
      工学院大学(東京都)
    • Year and Date
      2011-09-03
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] 多変量解析を用いた市販食塩の分類に関する研究2011

    • Author(s)
      三宅悠、小島洋一郎、木村祐太、三上剛、土居茂雄、宇津野国治、澤田知之
    • Organizer
      高専シンポジウム
    • Place of Presentation
      米子コンベンションセンターBig Ship(米子市)
    • Year and Date
      2011-01-22
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] 食品分析データと判別分析を用いた牛肉の分類2011

    • Author(s)
      木村祐太,小島洋一郎,三上剛,宇津野国治
    • Organizer
      日本感性工学会大会
    • Place of Presentation
      (予稿集(CD-ROM)13th,ROMBUNNOP56)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] ミネラル成分値による多変量解析を用いた豚肉分類法の検討2011

    • Author(s)
      合田元清, 小島洋一郎, 三上剛, 宇津野国治, 土居茂雄, 山口和美, 川上博
    • Organizer
      第13回日本感性工学会大会
    • Place of Presentation
      工学院大学(東京都)
    • Year and Date
      2011-09-03
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] 各種物性値と多変量解析による市販食塩の製造法判別に向けた基礎研究2011

    • Author(s)
      三宅悠, 小島洋一郎, 三上剛, 宇津野国治
    • Organizer
      日本味と匂い学会第45回大会
    • Place of Presentation
      石川県立音楽堂(金沢市)
    • Year and Date
      2011-10-05
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] 無機物の化学分析値とクラスター分析を用いた豚肉製品分類法に関する基礎的検討2011

    • Author(s)
      合田元清, 小島洋一郎, 三上剛, 宇津野国治
    • Organizer
      日本味と匂い学会第45回大会
    • Place of Presentation
      石川県立音楽堂(金沢市)
    • Year and Date
      2011-10-05
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] 食塩のクラスター分析による分類可能性の検討2011

    • Author(s)
      三宅悠, 小島洋一郎, 三上剛, 宇津野国治, 土居茂雄, 山口和美, 川上博
    • Organizer
      第13回日本感性工学会大会
    • Place of Presentation
      工学院大学(東京都)
    • Year and Date
      2011-09-03
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] 無機成分含有量によるクラスター分析を用いた牛肉・豚肉製品分類法の基礎的研究2011

    • Author(s)
      合田元清,小島洋一郎,三上剛,宇津野国治,岩波俊介,山口和美,川上光博,木村祐太
    • Organizer
      日本感性工学会大会予稿集
    • Place of Presentation
      ((CD-ROM)13th,査読無)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] 複数の機器分析データと統計的手法による液状食品の識別法に関する研究2011

    • Author(s)
      小島洋一郎, 佐藤恵理子, 跡部昌彦
    • Organizer
      日本味と匂い学会第45回大会
    • Place of Presentation
      石川県立音楽堂(金沢市)
    • Year and Date
      2011-10-05
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] ミネラル成分値による多変量解析を用いた豚肉分類法の検討2011

    • Author(s)
      合田元清,小島洋一郎,三上剛,宇津野国治,土居茂雄,山口和美,川上博
    • Organizer
      日本感性工学会大会
    • Place of Presentation
      (予稿集,P58)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] 各種センサによる食品の品質評価に関する基礎研究2010

    • Author(s)
      小島洋一郎
    • Organizer
      日本感性工学会大会
    • Place of Presentation
      予稿集(CD-ROM)11th,ROMBUNNO.P45,査読無)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] センサフュージョンによる食品の分類と評価2010

    • Author(s)
      小島洋一郎
    • Organizer
      日本感性工学会
    • Place of Presentation
      東京工業大学(東京都)
    • Year and Date
      2010-09-11
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] コーヒーに対する無機膜センサの応答特性2010

    • Author(s)
      立野靖大,長谷川有貴,内田秀和,谷治環,勝部昭明,小島洋一郎
    • Organizer
      電気学会全国大会講演
    • Place of Presentation
      (論文集,p.242,査読無)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] オンライン味センサシステム開発へ向けた食肉の分類に関する基礎研究2010

    • Author(s)
      小島洋一郎
    • Organizer
      日本味と匂学会
    • Place of Presentation
      北九州国際会議場(北九州市)
    • Year and Date
      2010-09-08
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] 化学分析値と多変量解析による食肉の分類に関する基礎研究2010

    • Author(s)
      木村祐太、小島洋一郎、三上剛、宇津野国治、澤田知之
    • Organizer
      日本感性工学会
    • Place of Presentation
      東京工業大学(東京都)
    • Year and Date
      2010-09-11
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] 機器分析の多次元データを用いた粉末スープの分類2010

    • Author(s)
      小島洋一郎、佐藤恵理子、跡部昌彦
    • Organizer
      日本味と匂学会
    • Place of Presentation
      北九州国際会議場(北九州市)
    • Year and Date
      2010-09-08
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] 化学分析データを活用した簡易な食品識別方法の検討2010

    • Author(s)
      小島洋一郎,三上剛
    • Organizer
      日本感性工学会大会
    • Place of Presentation
      (予稿集(CD-ROM)11th,ROMBUNNO)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] 複数のセンサ情報による液体の識別2007

    • Author(s)
      小島洋一郎, 吉田朋史、高橋三男、阿久沢昇
    • Organizer
      八王子産学公連携機構 第7回 研究成果発表講演会
    • Place of Presentation
      八王子市学園都市センター
    • Year and Date
      2007-12-08
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17700580
  • [Presentation] ハスカップの機能性を維持した粉末加工の検討

    • Author(s)
      伊藤美姫,石川勇人,小島洋一郎,岩波俊介
    • Organizer
      高専シンポジウム
    • Place of Presentation
      久留米工業高等専門学校
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] 化学成分データと統計的情報解析による食品分類に関する基礎検討

    • Author(s)
      小島洋一郎, 木村祐太
    • Organizer
      日本食品工学会年次大会
    • Place of Presentation
      北海道大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] 無機成分含有量と多変量解析による豚肉製品の分類

    • Author(s)
      合田元清, 小島洋一郎, 三上剛, 宇津野国治, 岩波俊介
    • Organizer
      日本味と匂学会大会
    • Place of Presentation
      大阪大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] クラスター分析による牛肉・豚肉製品の分類可能性

    • Author(s)
      小島洋一郎, 合田元清, 三上剛, 宇津野国治, 岩波俊介,大橋智志,土居茂雄,松尾優子,川上光博,山口和美
    • Organizer
      高専シンポジウムin仙台
    • Place of Presentation
      仙台高等専門学校
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] 菌種の違いによるハスカップフルーツビネガー醸造方法の検討

    • Author(s)
      石川勇人,伊藤美姫,小島洋一郎,岩波俊介
    • Organizer
      高専シンポジウム
    • Place of Presentation
      久留米工業高等専門学校
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] 無機成分含有量の統計的手法による豚肉製品分類の検討

    • Author(s)
      小島洋一郎,合田元清, 岩波俊介
    • Organizer
      高専シンポジウム
    • Place of Presentation
      久留米工業高等専門学校
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] 無機成分含有量によるクラスター分析を用いた牛肉・豚肉製品分類法の基礎的研究

    • Author(s)
      合田元清, 小島洋一郎, 三上剛, 宇津野国治, 岩波俊介, 山口和美, 川上光博, 木村祐太
    • Organizer
      日本感性工学会大会
    • Place of Presentation
      東京電機大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] 鶏肉の分類に向けた化学分析値のデータ解析

    • Author(s)
      三宅悠, 小島洋一郎, 三上剛, 宇津野国治, 岩波俊介
    • Organizer
      日本味と匂学会大会
    • Place of Presentation
      大阪大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] 食品栄養成分と多変量データ解析による牛肉の分類

    • Author(s)
      小島洋一郎, 木村祐太, 岩波俊介
    • Organizer
      日本味と匂学会大会
    • Place of Presentation
      大阪大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] 化学成分値とケモメトリックスを用いた鶏肉部位の分類に関する基礎研究

    • Author(s)
      三宅悠, 小島洋一郎, 三上剛, 宇津野国治, 岩波俊介,大橋智志,土居茂雄,松尾優子,川上光博,山口和美
    • Organizer
      高専シンポジウムin仙台
    • Place of Presentation
      仙台高等専門学校
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] 食化学分析機器と統計手法による食品の簡易分類

    • Author(s)
      三宅悠, 小島洋一郎, 三上剛, 宇津野国治, 岩波俊介, 山口和美, 川上光博, 木村祐太
    • Organizer
      日本感性工学会大会
    • Place of Presentation
      東京電機大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] 無機成分含有量を利用した多変量解析による豚肉製品分類法の検討

    • Author(s)
      合田元清, 小島洋一郎, 三上剛, 宇津野国治, 岩波俊介, 山口和美, 川上光博
    • Organizer
      日本食品工学会年次大会
    • Place of Presentation
      北海道大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • [Presentation] 計量化学的手法を用いた豚肉製品簡易分類法の検討

    • Author(s)
      合田元清, 小島洋一郎, 三上剛, 宇津野国治, 岩波俊介,大橋智志,土居茂雄,松尾優子,川上光博,山口和美
    • Organizer
      高専シンポジウムin仙台
    • Place of Presentation
      仙台高等専門学校
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500194
  • 1.  HIROYUKI KONO (70455096)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 2.  Yamaguchi Kazumi (00133702)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 7 results
  • 3.  KATO Hatsuyoshi (80224525)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 4.  Muramoto Mitsuru (30353220)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 3 results
  • 5.  SHUNSUKE IWANAMI (00290669)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 11 results
  • 6.  Kimura Naohito (80244838)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 5 results
  • 7.  佐藤 奈々恵 (30634894)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 2 results
  • 8.  伊藤 隆介 (80271716)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 9.  碇山 恵子 (50337010)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 2 results
  • 10.  渡部 智希 (60254702)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 4 results
  • 11.  一戸 善弘 (40712089)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 4 results
  • 12.  伊藤 佳卓 (90849142)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 4 results
  • 13.  竹澤 聡 (70305902)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 14.  齋藤 繁 (30382477)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results

URL: 

Are you sure that you want to connect your ORCID iD to this researcher?
* This action can be performed only by the researcher themselves.

この研究者とORCID iDの連携を行いますか?
※ この処理は、研究者本人だけが実行できます。

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi