• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

IKEMOTO Atsushi  池本 敦

ORCIDConnect your ORCID iD *help
… Alternative Names

池本 敦  イケモト アツシ

Less
Researcher Number 60295615
Other IDs
External Links
Affiliation (Current) 2025: 秋田大学, 教育文化学部, 教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2022 – 2023: 秋田大学, 教育文化学部, 教授
2014 – 2015: 秋田大学, 教育文化学部, 教授
2007 – 2013: Akita University, 教育文化学部, 准教授
2005 – 2006: 秋田大学, 教育文化学部, 助教授
2004: 秋田大学, 教育文化学部, 講師 … More
2002: 名古屋市大, 薬学部, 助手
2001: 名古屋市立大学, 薬学部, 助手
1997 – 1998: 名古屋市立大学, 薬学部, 助手 Less
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Eating habits, studies on eating habits / Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related / Eating habits / Biological pharmacy
Except Principal Investigator
Biological pharmacy
Keywords
Principal Investigator
α-リノレン酸 / リノール酸 / ドコサヘキサエン酸 / 1,2-ジアシルグリセロ-3-アセテート / 間葉系幹細胞 / 筋芽細胞 / 骨芽細胞 / 脂肪細胞 / 肥満 / 摂食行動 … More / 2-アラキドノイルグリセロール / アラキドン酸 / n-3系列脂肪酸 / 消化吸収 / トリアシルグリセロール / 植物油 / リポタンパク質 / 遊離脂肪酸 / リパーゼ / アセチル基含有油脂 / アケビ種子油 / ジアシルグリセロアセチルトランスファラーゼ / ジアシルグリセロールアセチルトランスフェラーゼ / アセチル化油脂 / 食用油 / アケビ / メタボリック / 骨粗鬆症 / 肥満症 / 食品 / Sirt1 / Myog / 筋肉細胞 / 脂質栄養教育 / n-3 系脂肪酸 / メダボリック症候 / メタボリック症候 / 分化 / 筋細胞 / 脂質バランスガイド / 食事バランスガイド / インスリン / n-6系列脂肪酸 / メタボリック症候群 / エイコサペンタエン酸 / 脂質性メディエータ / 脂肪酸 / カンナビノイド受容体 / 食欲 / 必須脂肪酸 / 学習能 / カンナビノイド … More
Except Principal Investigator
nerve growth factor / monoamine / acetylcholine / learning ability / eicosapentaenoic acid / docosahexaenoic acid / linoleic aicd / alpha-linolenic acid / AMPA受容体 / α‐リノレン酸 / 神経成長因子 / モノアミン / アセチルコリン / 学習能 / エイコサペンタエン酸 / ドコサヘキサエン酸 / リノール酸 / α-リノレン酸 Less
  • Research Projects

    (7 results)
  • Research Products

    (84 results)
  • Co-Researchers

    (2 People)
  •  Research on the physiological function of traditional edible oils and their application in food practicePrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      池本 敦
    • Project Period (FY)
      2022 – 2024
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
    • Research Institution
      Akita University
  •  Development of the new healthy oil with a characteristic similar to the traditional edible oilPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Ikemoto Atsushi
    • Project Period (FY)
      2013 – 2015
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Challenging Exploratory Research
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      Akita University
  •  Optimization of dietary essential fatty aid balance for health promotion and improvement of life qualityPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      IKEMOTO Atsushi
    • Project Period (FY)
      2010 – 2012
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Akita University
  •  Manipulation of dietary essential fatty acid balance for lifestyle-related disease preventionPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      IKEMOTO Atsushi
    • Project Period (FY)
      2007 – 2009
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Akita University
  •  食事の必須脂肪酸バランスによる食欲・肥満の制御に関する研究Principal Investigator

    • Principal Investigator
      池本 敦
    • Project Period (FY)
      2004 – 2006
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Akita University
  •  n-3系列脂肪酸欠乏により学習能が低下する機構の解明Principal Investigator

    • Principal Investigator
      池本 敦
    • Project Period (FY)
      2001 – 2002
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Biological pharmacy
    • Research Institution
      Nagoya City University
  •  Mechanisms by which dietary oils affect behavioral patterns of rats

    • Principal Investigator
      OKUYAMA Harumi
    • Project Period (FY)
      1997 – 1998
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Biological pharmacy
    • Research Institution
      Nagoya City University

All 2024 2023 2022 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 Other

All Journal Article Presentation Book Patent

  • [Book] 東日本大震災と家庭科2014

    • Author(s)
      池本 敦
    • Total Pages
      192
    • Publisher
      ドメス出版
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25560044
  • [Book] 食べる 授業実践2 脂肪の質を考える2013

    • Author(s)
      池本 敦
    • Publisher
      教育実務センター、生活の発見 生きる力をつける学習 未来をひらく家庭科(望月一枝編著
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22700747
  • [Book] 生活の発見 生きる力をつける学習 未来をひらく家庭科2013

    • Author(s)
      池本 敦
    • Total Pages
      207
    • Publisher
      教育実務センター
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25560044
  • [Book] 第2 章 つながる力は子どもを変える 食事バランスの改善を目指した脂質栄養教育2011

    • Author(s)
      池本 敦、開隆堂
    • Publisher
      秋田発未来型学力を育む家庭科(望月一枝、佐々木信子、長沼誠子編著)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22700747
  • [Book] 「秋田発未来型学力を育む家庭科」第2章つながる力は子どもを変える食事バランスの改善を目指した脂質栄養教育(pp.90-93)2011

    • Author(s)
      池本敦(望月一枝、佐々木信子、長沼誠子編著)
    • Total Pages
      209
    • Publisher
      開隆堂
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22700747
  • [Book] Synaptic vesicle-associated glycolytic ATP-generating enzymes : coupling to neurotransmitter accumulation. In "Handbook of Neurochemistry And Molecular Neurobiology (3rd edition) : Brain Energy Metabolism"2007

    • Author(s)
      Ueda, T., Ikemoto, A.
    • Total Pages
      19
    • Publisher
      Springer Verlag
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16700512
  • [Journal Article] 熟成によるコーヒーの機能性と嗜好性の向上2024

    • Author(s)
      池本 敦
    • Journal Title

      秋田大学教育文化学部研究紀要(自然科学)

      Volume: 79 Pages: 1-7

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02133
  • [Journal Article] The unique activity of saponin: Induction of cytotoxicity in HTLV-1 infected cells2023

    • Author(s)
      Shida Wataru、Tahara Yurika、Morikawa Saki、Monde Kazuaki、Koga Ryoko、Ohsugi Takeo、Otsuka Masami、Ikemoto Atsushi、Tateishi Hiroshi、Ikeda Tsuyoshi、Fujita Mikako
    • Journal Title

      Bioorganic & Medicinal Chemistry

      Volume: 91 Pages: 117408-117408

    • DOI

      10.1016/j.bmc.2023.117408

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02133, KAKENHI-PROJECT-20K07122
  • [Journal Article] Production of SHOTTSURU (Fish Sauce) by Short-Term Ripening Process and Changes in the Fatty Acid Composition.2023

    • Author(s)
      池本 敦、鈴木 悠生
    • Journal Title

      秋田大学教育文化学部研究紀要 自然科学

      Volume: 78 Pages: 1-9

    • DOI

      10.20569/00006355

    • ISSN
      2433-4960
    • URL

      https://air.repo.nii.ac.jp/records/6043

    • Year and Date
      2023-02-01
    • Language
      Japanese
    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02133
  • [Journal Article] 「マイプレート」を活用した脂質栄養指導の実践2016

    • Author(s)
      池本 敦、三浦愛里、鈴木景子
    • Journal Title

      秋田大学教育文化学部研究紀要(自然科学)

      Volume: 71 Pages: 79-87

    • NAID

      120005741839

    • Acknowledgement Compliant
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25560044
  • [Journal Article] 秋田の伝統食であるアケビ種子油及び果皮を活用した健康食品の開発2015

    • Author(s)
      池本 敦、鈴木景子、伊藤慎一、昌子智由
    • Journal Title

      食品と開発

      Volume: 50 Pages: 74-76

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25560044
  • [Journal Article] 「いきものみっけファームin大仙おばこ」における食育・環境教育を通した地域づくり活動2015

    • Author(s)
      池本 敦、黄 鐘倩
    • Journal Title

      秋田大学教育文化学部教育実践研究紀要

      Volume: 37 Pages: 223-231

    • NAID

      120005651586

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25560044
  • [Journal Article] 中国産及び日本産菜種油の安全性と品質の評価2015

    • Author(s)
      黄 鐘倩、鈴木景子、池本 敦
    • Journal Title

      秋田大学教育文化学部研究紀要(自然科学)

      Volume: 70 Pages: 99-110

    • NAID

      110009897025

    • Acknowledgement Compliant
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25560044
  • [Journal Article] 抗アレルギー作用を有する食品成分-地域食資源の探索と必須脂肪酸バランス改善食品の効果2013

    • Author(s)
      池本 敦
    • Journal Title

      秋田大学教育文化学部研究紀要(自然科学)

      Volume: 68巻 Pages: 7-16

    • NAID

      110009560951

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22700747
  • [Journal Article] 産学官連携による摘果スイカを活用した高血圧予防食品の開発2013

    • Author(s)
      池本 敦、小泉幸央、杉山俊博、佐藤 博
    • Journal Title

      食品と開発

      Volume: 48 Pages: 80-82

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25560044
  • [Journal Article] 産学官連携による摘果スイカを活用した高血圧予防食品の開発2013

    • Author(s)
      池本 敦、小泉幸央、杉山俊博、佐藤 博
    • Journal Title

      食品と開発

      Volume: 48 Pages: 80-82

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22700747
  • [Journal Article] 抗アレルギー作用を有する食品成分-地域食資源の探索と必須脂肪酸バランス改善食品の効果2013

    • Author(s)
      池本 敦
    • Journal Title

      秋田大学教育文化学部研究紀要(自然科学)

      Volume: 68 Pages: 7-16

    • NAID

      110009560951

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22700747
  • [Journal Article] 産学官連携による摘果スイカを活用した高血圧予防食品の開発2013

    • Author(s)
      池本 敦、小泉幸央、杉山俊博、佐藤 博
    • Journal Title

      食品と開発

      Volume: 48巻 Pages: 80-82

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22700747
  • [Journal Article] 脳機能におけるn-3 系脂肪酸の必須性2012

    • Author(s)
      池本 敦
    • Journal Title

      脂質栄養学

      Volume: 21巻 Pages: 17-25

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22700747
  • [Journal Article] 脳機能におけるn-3系脂肪酸の必須性2012

    • Author(s)
      池本敦
    • Journal Title

      脂質栄養学

      Volume: 21 Pages: 17-25

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22700747
  • [Journal Article] 地方発バイオイノベーションの進展と機能性食素材開発.秋田県発フードイノベーション-秋田の食資源を活用した健康食品素材の開発2012

    • Author(s)
      池本 敦
    • Journal Title

      Food style 21

      Volume: 16巻 Pages: 19-22

    • NAID

      40019400900

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22700747
  • [Journal Article] 地方発バイオイノベーションの進展と機能性食素材開発.秋田県発フードイノベーション-秋田の食資源を活用した健康食品素材の開発2012

    • Author(s)
      池本 敦
    • Journal Title

      Food style 21

      Volume: 68 Pages: 19-22

    • NAID

      40019400900

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22700747
  • [Journal Article] 多価不飽和脂肪酸が間葉系幹細胞の分化に及ぼす影響2009

    • Author(s)
      池本敦、福田希、大山詩香
    • Journal Title

      脂質栄養学 18

      Pages: 171-179

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19700587
  • [Journal Article] 多価不飽和脂肪酸が間葉系幹細胞の分化に及ぼす影響2009

    • Author(s)
      池本敦、福田希、大山詩香
    • Journal Title

      脂質栄養学 18巻

      Pages: 171-179

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19700587
  • [Journal Article] Synaptic vesicle-associated glycolytic ATP-generating enzymes : coupling to neurotransmitter accumulation2008

    • Author(s)
      Tetsufumi Ueda, Atsushi Ikemoto
    • Journal Title

      Handbook of Neurochemistry And Molecular Neurobioloav 3

      Pages: 241-259

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19700587
  • [Journal Article] Synaptic vesicle-associated glycolytic ATP-generating enzymes: coupling to neurotransmitter accumulation2008

    • Author(s)
      Tetsufumi Ueda, Atsushi Ikemoto
    • Journal Title

      Integration of Moleccular and cellular Processes 3巻

      Pages: 241-259

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19700587
  • [Journal Article] 精白米の脂質含量及び脂肪酸組成の品種による相違と食事脂質バランスに及ぼす影響2007

    • Author(s)
      池本敦、長沼誠子
    • Journal Title

      秋田大学教育文化学部研究紀要(自然科学) 62巻

      Pages: 19-28

    • NAID

      110006224982

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19700587
  • [Journal Article] 脂質栄養:過去と将来の長期的展望2007

    • Author(s)
      William, E.・M., Lands・池本, 敦
    • Journal Title

      脂質栄養学 16

      Pages: 9-19

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19700587
  • [Journal Article] 精白米の脂質含量及び脂肪酸組成の品種による相違と食事脂質バランスに及ぼす影響2007

    • Author(s)
      池本 敦, 長沼誠子
    • Journal Title

      秋田大学教育文化学部研究紀要(自然科学) 62

      Pages: 19-28

    • NAID

      110006224982

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16700512
  • [Journal Article] 過去と将来の長期的展望2007

    • Author(s)
      William E.M. Lands、池本敦、脂質栄養
    • Journal Title

      脂質栄養学 16巻

      Pages: 9-19

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19700587
  • [Journal Article] 脂質栄養:過去と将来の長期的展望2007

    • Author(s)
      William E.M.Lands, 池本 敦
    • Journal Title

      脂質栄養学 16・1

      Pages: 9-19

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16700512
  • [Journal Article] 精白米の脂質含量及び脂肪酸組成の品種による相違と食事脂質バランスに及ぼす影響2007

    • Author(s)
      池本, 敦・長沼, 誠子
    • Journal Title

      秋田大学教育文化学部研究紀要(自然科学) 62

      Pages: 19-28

    • NAID

      110006224982

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19700587
  • [Journal Article] 基礎教育科目である地域科学論Iにおける授業内容及び成績評価の改善への試み-オムニバス型授業の特性と学生の反応を踏まえて-2006

    • Author(s)
      池本 敦, 石黒純一, 長沼誠子, 西川竜二, 天野恵美子
    • Journal Title

      秋田大学教養基礎教育研究年報 8

      Pages: 29-38

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16700512
  • [Journal Article] 食品の表示に関する諸問題:加工食品(健康食品)における製造者表示の問題点2005

    • Author(s)
      池本 敦
    • Journal Title

      Food Function 3-11(2005) 1(1)

      Pages: 3-11

    • NAID

      40007270433

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16700512
  • [Journal Article] Dietary polyunsaturated fatty acids suppress acute hepatitis, alter gene expression and prolonged survival of female Long-Evans Cinnamon rats, a model of Wilson disease.2004

    • Author(s)
      Du, C., Fujii, Y., Ito, M., Harada, M., Moriyama, E., Shimada, R., Ikemoto, A., Okuyama, H.
    • Journal Title

      Journal of Nutritional Biochemistry 15

      Pages: 273-280

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16700512
  • [Patent] 高い抗酸化性を持つ、風味良好なグリーンコーヒー2022

    • Inventor(s)
      池本 敦、高橋文柄、森合深雪
    • Industrial Property Rights Holder
      池本 敦、高橋文柄、森合深雪
    • Industrial Property Rights Type
      特許
    • Industrial Property Number
      2022-083413
    • Filing Date
      2022
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02133
  • [Patent] 皮膚のしわ形成防止・改善剤、ヒアルロン酸生成促進剤、コラーゲン生成促進剤及びMMP阻害剤2013

    • Inventor(s)
      深田紘介、坂井田勉、田中 浩、八代洋一、池本 敦、後藤考宏
    • Industrial Property Rights Holder
      日本メナード化粧品(株)、(株)坂本バイオ、秋田大学
    • Industrial Property Rights Type
      特許
    • Industrial Property Number
      2013-144300
    • Filing Date
      2013-07-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25560044
  • [Patent] 小眼球症関連転写因子抑制剤、メラニン産生抑制剤、化粧品組成物及び抗ガン剤2013

    • Inventor(s)
      池本 敦、上松 仁
    • Industrial Property Rights Holder
      国立大学法人秋田大学、独立行政法人国立高等専門学校機構
    • Industrial Property Rights Type
      特許
    • Industrial Property Number
      2013-074373
    • Filing Date
      2013-03-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22700747
  • [Patent] 小眼球症関連転写因子抑制剤、メラニン産生抑制剤、化粧品組成物及び抗ガン剤2013

    • Inventor(s)
      池本 敦、上松 仁
    • Industrial Property Rights Holder
      秋田大学、国立高等専門学校機構
    • Industrial Property Number
      2013-074373
    • Filing Date
      2013-03-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22700747
  • [Patent] メラニン抑制及びMITF抑制作用を有する美白用組成物及び抗ガン剤2012

    • Inventor(s)
      池本敦
    • Industrial Property Rights Holder
      秋田大学
    • Industrial Property Number
      2012-025967
    • Filing Date
      2012-02-09
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22700747
  • [Patent] 血糖値低下作用材,又は,メタボリック症候群改善作用材2012

    • Inventor(s)
      池本 敦、鈴木廣道
    • Industrial Property Rights Holder
      国立大学法人秋田大学、株式会社大雄振興公社
    • Industrial Property Rights Type
      特許
    • Industrial Property Number
      2012-168554
    • Filing Date
      2012-07-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22700747
  • [Patent] メラニン抑制及びMITF 抑制作用を有する美白用組成物及び抗ガン剤2012

    • Inventor(s)
      池本 敦
    • Industrial Property Rights Holder
      秋田大学
    • Industrial Property Number
      2012-025967
    • Filing Date
      2012-02-09
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22700747
  • [Patent] 血糖値低下作用材又はメタボリック症候群改善作用材2012

    • Inventor(s)
      池本 敦、鈴木廣道
    • Industrial Property Rights Holder
      秋田大学、(株)大雄振興公社
    • Industrial Property Number
      2012-168554
    • Filing Date
      2012-07-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22700747
  • [Patent] ホップ葉抽出物およびその製造方法2011

    • Inventor(s)
      池本敦、鈴木廣道
    • Industrial Property Rights Holder
      秋田大学、(株)大雄振興公社
    • Industrial Property Number
      2011-014810
    • Filing Date
      2011-01-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22700747
  • [Patent] ホップ葉抽出物およびその製造方法2011

    • Inventor(s)
      池本 敦、鈴木廣道
    • Industrial Property Rights Holder
      秋田大学、(株)大雄振興公社
    • Industrial Property Number
      2011-014810
    • Filing Date
      2011-01-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22700747
  • [Patent] 生理活性組成物、高血圧予防食品及び薬剤、並びにそれらの製造方法2010

    • Inventor(s)
      池本敦、杉山俊博、濱田文男
    • Industrial Property Rights Holder
      秋田大学、横手市
    • Industrial Property Number
      2010-257900
    • Filing Date
      2010-11-18
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22700747
  • [Patent] 生理活性組成物、高血圧予防食品及び薬剤、並びにそれらの製造方法2010

    • Inventor(s)
      池本 敦、杉山俊博、濱田文男
    • Industrial Property Rights Holder
      秋田大学、横手市
    • Filing Date
      2010-11-18
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22700747
  • [Patent] 高脂血症及び肥満の予防改善用組成物2009

    • Inventor(s)
      池本敦, 坂本賢二
    • Industrial Property Rights Holder
      秋田大学坂本バイオ
    • Industrial Property Number
      2009-115489
    • Filing Date
      2009-05-12
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19700587
  • [Patent] 高脂血症及び肥満の予防改善用組成物2009

    • Inventor(s)
      池本敦
    • Industrial Property Rights Holder
      秋田大学
    • Industrial Property Number
      2009-115489
    • Filing Date
      2009-05-12
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19700587
  • [Patent] 高脂血症及び肥満の予防改善用組成物2009

    • Inventor(s)
      池本敦、坂本賢二
    • Industrial Property Rights Holder
      秋田大学、(株)坂本バイオ
    • Industrial Property Number
      2009-115489
    • Filing Date
      2009-05-12
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19700587
  • [Presentation] オメガ3系脂肪酸供給食肉としてのウサギ肉の可能性2024

    • Author(s)
      池本 敦
    • Organizer
      日本脂質栄養学会 食用油脂安全性委員会 第3回ミニシンポジウム
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02133
  • [Presentation] 秋田の伝統食であるアケビ種子油の健康機能性2023

    • Author(s)
      池本 敦
    • Organizer
      日本家政学会東北・北海道支部 第66回研究発表会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02133
  • [Presentation] アセチル基含有油脂であるアケビ種子油のインクレチン分泌に及ぼす影響2023

    • Author(s)
      池本 敦
    • Organizer
      日本脂質栄養学会 第32回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02133
  • [Presentation] エゴマ搾油残渣の給餌によるウサギ肉のオメガ3系脂肪酸の強化2023

    • Author(s)
      熊谷 美玖、菅原 伶那、千葉 哲也、池本 敦
    • Organizer
      日本脂質栄養学会 第32回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02133
  • [Presentation] エゴマ搾油残渣を飼料としたウサギ肉の脂肪酸組成と食用肉としての活用2022

    • Author(s)
      池本 敦、千葉哲也、菅原伶那
    • Organizer
      日本脂質栄養学会 第31回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K02133
  • [Presentation] アケビ種子の1,2-ジアシルグリセロ-3-アセテート(DAGA)生合成酵素に関する研究2015

    • Author(s)
      池本 敦、丹羽麻里那、黄 鐘倩
    • Organizer
      日本脂質栄養学会第24回大会
    • Place of Presentation
      佐賀市・ホテルグランデはがくれ
    • Year and Date
      2015-08-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25560044
  • [Presentation] アケビ種子油主成分DAGAの消化・吸収機構の解析2015

    • Author(s)
      鈴木景子、丹羽麻里那、池本 敦
    • Organizer
      日本脂質栄養学会第24回大会
    • Place of Presentation
      佐賀市・ホテルグランデはがくれ
    • Year and Date
      2015-08-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25560044
  • [Presentation] 生活習慣病予防のための脂質栄養とコレステロール2014

    • Author(s)
      池本 敦
    • Organizer
      秋田県薬剤師会女性部会
    • Place of Presentation
      秋田県健康環境センター
    • Year and Date
      2014-07-13
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25560044
  • [Presentation] n-3系脂肪酸の必須性の基盤とDHAの生理機能 ~脳機能から生活習慣病予防まで~2014

    • Author(s)
      池本 敦
    • Organizer
      第23回水産油脂技術懇話会
    • Place of Presentation
      一般財団法人日本水産油脂協会
    • Year and Date
      2014-06-20
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25560044
  • [Presentation] n-3系脂肪酸による筋肉細胞の遺伝子発現の制御2013

    • Author(s)
      池本 敦、三浦愛里、鎌田友紀
    • Organizer
      日本脂質栄養学会第22回大会
    • Place of Presentation
      高知会館(高知市)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25560044
  • [Presentation] 食餌多価不飽和脂肪酸による長寿関連分子SIRT1 の制御2012

    • Author(s)
      池本 敦、鎌田友紀、閔 愛平、篠村沙弥香
    • Organizer
      日本脂質栄養学会第21回大会
    • Place of Presentation
      麻布大学(神奈川県相模原市)
    • Year and Date
      2012-09-07
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22700747
  • [Presentation] 食餌多価不飽和脂肪酸による長寿関連分子SIRT1の制御2012

    • Author(s)
      池本 敦、鎌田友紀、閔 愛平、篠村沙弥香
    • Organizer
      日本脂質栄養学会第21回大会
    • Place of Presentation
      麻布大学(神奈川県相模原市)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22700747
  • [Presentation] 色素細胞特異的転写因子MITF 抑制作用を有するメラニン色素抑制剤の開発2012

    • Author(s)
      池本 敦、大島かおり、畠山愛美、佐藤亜美、上松 仁
    • Organizer
      秋田応用生命科学研究会第21回講演会
    • Place of Presentation
      秋田県総合食品研究センター(秋田県秋田市)
    • Year and Date
      2012-12-07
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22700747
  • [Presentation] アケビ油及び新規アセチル基含有脂質の開発2011

    • Author(s)
      池本 敦
    • Organizer
      秋田応用生命科学研究会第19回講演会
    • Place of Presentation
      秋田県総合食品研究センター(秋田県秋田市)
    • Year and Date
      2011-11-25
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22700747
  • [Presentation] ドコサヘキサエン酸(DHA)による間葉系幹細胞の分化制御2011

    • Author(s)
      池本 敦、皆川友美、草〓麻貴
    • Organizer
      日本脂質栄養学会第20回大会
    • Place of Presentation
      女子栄養大学(埼玉県坂戸市)
    • Year and Date
      2011-09-02
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22700747
  • [Presentation] n-3 系脂肪酸必須性の基盤及び新たな生理機能に関する研究と新規健康油の開発2011

    • Author(s)
      池本 敦
    • Organizer
      日本脂質栄養学会第20回大会
    • Place of Presentation
      女子栄養大学(埼玉県坂戸市)
    • Year and Date
      2011-09-02
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22700747
  • [Presentation] n-3系脂肪酸必須性の基盤及び新たな生理機能に関する研究と新規健康油の開発2011

    • Author(s)
      池本敦
    • Organizer
      日本脂質栄養学会第20回大会
    • Place of Presentation
      女子栄養大学(埼玉県坂戸市)
    • Year and Date
      2011-09-02
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22700747
  • [Presentation] シンポジウムII「油脂の微量因子は無視できるか」アケビ油の特性とその品質に影響を与える微量成分について2010

    • Author(s)
      池本敦
    • Organizer
      日本脂質栄養学会代19回大会
    • Place of Presentation
      名鉄犬山ホテル(愛知県犬山市)
    • Year and Date
      2010-09-04
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22700747
  • [Presentation] 多価不飽和脂肪酸による骨芽細胞の分化制御機構の解析2010

    • Author(s)
      池本 敦、佐藤 昂、福田 希
    • Organizer
      日本脂質栄養学会第19回大会
    • Place of Presentation
      名鉄犬山ホテル(愛知県犬山市)
    • Year and Date
      2010-09-03
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22700747
  • [Presentation] シンポジウムII「油脂の微量因子は無視できるか」.アケビ油の特性とその品質に影響を与える微量成分について2010

    • Author(s)
      池本 敦
    • Organizer
      日本脂質栄養学会代第79回大会
    • Place of Presentation
      名鉄犬山ホテル(愛知県犬山市)
    • Year and Date
      2010-09-04
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22700747
  • [Presentation] 多価不飽和脂肪酸による骨芽細胞の分化制御機構の解析2010

    • Author(s)
      池本敦、佐藤昂、福田希
    • Organizer
      日本脂質栄養学会代19回大会
    • Place of Presentation
      名鉄犬山ホテル(愛知県犬山市)
    • Year and Date
      2010-09-03
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22700747
  • [Presentation] 学校教育における脂質栄養と食事バランスガイドの改善に関する提案2009

    • Author(s)
      中村美穂、池本敦
    • Organizer
      日本脂質栄養学会第18回大会
    • Place of Presentation
      東京
    • Year and Date
      2009-09-06
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19700587
  • [Presentation] 多価不飽和脂肪酸が間葉系幹細胞の分化に及ぼす影響2009

    • Author(s)
      池本敦、福田希、大山詩香
    • Organizer
      日本脂質栄養学会第18回大会
    • Place of Presentation
      コクヨ会館(東京都)
    • Year and Date
      2009-09-05
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19700587
  • [Presentation] アケビ果皮抽出物による高脂肪食誘導肥満の抑制2009

    • Author(s)
      佐藤謙太、池本敦
    • Organizer
      日本脂質栄養学会第18回大会
    • Place of Presentation
      東京
    • Year and Date
      2009-09-06
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19700587
  • [Presentation] 多価不飽和脂肪酸が間葉系幹細胞の分化に及ぼす影響2009

    • Author(s)
      池本敦、福田希、大山詩香
    • Organizer
      日本脂質栄養学会第18回大会
    • Place of Presentation
      東京
    • Year and Date
      2009-09-05
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19700587
  • [Presentation] 学校教育における脂質栄養と食事バランスガイドの改善に関する提案2009

    • Author(s)
      中村美穂、池本敦
    • Organizer
      日本脂質栄養学会第18回大会
    • Place of Presentation
      コクヨ会館(東京都)
    • Year and Date
      2009-09-06
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19700587
  • [Presentation] アケビ果皮抽出物による高脂肪食誘導肥満の抑制2009

    • Author(s)
      佐藤謙太、池本敦
    • Organizer
      日本脂質栄養学会第18回大会
    • Place of Presentation
      コクヨ会館(東京都)
    • Year and Date
      2009-09-06
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19700587
  • [Presentation] アセチル基含有脂質の栄養学的特性 : アケビ油と他の油脂との比較2008

    • Author(s)
      池本敦、佐藤謙太、藤井ゆみ
    • Organizer
      日本脂質栄養学会第17回大会
    • Place of Presentation
      大阪市・大阪国際会議場
    • Year and Date
      2008-09-05
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19700587
  • [Presentation] アセチル基含有脂質の栄養学的特性:アケビ油と他の油脂との比較2008

    • Author(s)
      池本敦、佐藤謙太、藤井ゆみ
    • Organizer
      日本脂質栄養学会第17回大会
    • Place of Presentation
      大阪国際会議場(大阪市)
    • Year and Date
      2008-09-05
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19700587
  • [Presentation] アセチル基含有脂質を主成分とするアケビ種子抽出油脂の代謝特性2007

    • Author(s)
      池本敦、藤井ゆみ
    • Organizer
      日本脂質栄養学会第16回大会
    • Place of Presentation
      ウェルシティ島根(出雲市)
    • Year and Date
      2007-09-01
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19700587
  • [Presentation] 地域天然植物資源を活用した健康食品・化粧品素材の開発

    • Author(s)
      池本 敦
    • Organizer
      第39回ケミカルエンジニアリング交流会ならびに粉体工学会東北談話会講演会
    • Place of Presentation
      秋田ビューホテル(秋田市)
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25560044
  • [Presentation] アケビ種子油の特性と果皮に含有される脂質吸収抑制成分

    • Author(s)
      鈴木景子、木村裕美子、池本 敦
    • Organizer
      日本脂質栄養学会第23回大会
    • Place of Presentation
      東京国際交流館プラザ平成
    • Year and Date
      2014-08-29 – 2014-08-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25560044
  • [Presentation] マイ・プレートを活用した脂質栄養教育

    • Author(s)
      三浦愛里、鈴木景子、池本 敦
    • Organizer
      日本脂質栄養学会第23回大会
    • Place of Presentation
      東京国際交流館プラザ平成
    • Year and Date
      2014-08-29 – 2014-08-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25560044
  • [Presentation] 色素細胞特異的転写因子MITF抑制作用を有するメラニン色素抑制剤の開発

    • Author(s)
      池本 敦、大島かおり、畠山愛美、佐藤亜美、上松 仁
    • Organizer
      秋田応用生命科学研究会第21回講演会
    • Place of Presentation
      秋田県総合食品研究センター(秋田県秋田市)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22700747
  • 1.  OKUYAMA Harumi (90080176)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 2.  WATANABE Shiro (00222406)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results

URL: 

Are you sure that you want to link your ORCID iD to your KAKEN Researcher profile?
* This action can be performed only by the researcher himself/herself who is listed on the KAKEN Researcher’s page. Are you sure that this KAKEN Researcher’s page is your page?

この研究者とORCID iDの連携を行いますか?
※ この処理は、研究者本人だけが実行できます。

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi