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Tomita Satoru  冨田 理

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Researcher Number 70758101
Other IDs
Affiliation (Current) 2025: 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品研究部門, 上級研究員
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2018 – 2024: 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品研究部門, 主任研究員
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Basic Section 41040:Agricultural environmental engineering and agricultural information engineering-related / Basic Section 38050:Food sciences-related
Except Principal Investigator
Basic Section 41040:Agricultural environmental engineering and agricultural information engineering-related
Keywords
Principal Investigator
乳酸菌 / 発酵食品 / タンパク質食品 / ライフサイクルアセスメント / 麹菌 / 環境負荷 / 食品加工特性 / 食用昆虫 / メタゲノミクス / 漬物 … More / メタボロミクス / 地域伝統発酵食品 / 嗜好性 / 発酵スターター / マルチオミクス / Lactobacillus / メタゲノム解析 / メタボローム解析 … More
Except Principal Investigator
トランスクリプトーム / メタボローム / 細胞組織構造 / 低温障害 Less
  • Research Projects

    (3 results)
  • Research Products

    (14 results)
  • Co-Researchers

    (3 People)
  •  Research and development of edible insect-based fermented foods toward sustainable food productionPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      冨田 理
    • Project Period (FY)
      2022 – 2025
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Review Section
      Basic Section 41040:Agricultural environmental engineering and agricultural information engineering-related
    • Research Institution
      National Agriculture and Food Research Organization
  •  網羅的な細胞組織構造・オミクス分析で解析する真の低温障害発生メカニズム

    • Principal Investigator
      渡邊 高志
    • Project Period (FY)
      2021 – 2024
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Review Section
      Basic Section 41040:Agricultural environmental engineering and agricultural information engineering-related
    • Research Institution
      National Agriculture and Food Research Organization
  •  Multi-omics study for chemical and microbial characterization of traditional fermented foodsPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Tomita Satoru
    • Project Period (FY)
      2018 – 2020
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 38050:Food sciences-related
    • Research Institution
      National Agriculture and Food Research Organization

All 2023 2021 2020 2019 2018

All Journal Article Presentation Book Patent

  • [Book] 食品分野におけるメタボリック・プロファイリング活用最前線2021

    • Author(s)
      福﨑 英一郎(監修)、有田 正規、金谷 重彦、新間 秀一、櫻井 望、及川 彰、馬場 健史、田中 福代、馬渕 良太、根本 直、菊地 淳、飯島 陽子、若山 正隆、大渡 康夫、伊藤 彰敏、楠本 憲一、小川 高宏、玉田 佳大、越智 浩、冨田 理、久本 雅嗣、藤村 忍、渡邊 彩乃、奥村 仙示、多々納 浩、立花 宏文、藤村 由紀、溝口 祥子、亀谷 直孝
    • Publisher
      株式会社エヌ・ティー・エス
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K05513
  • [Journal Article] Structural Differences Between Hot Air-Dried and Freeze-Dried Two-Spotted Cricket (Gryllus bimaculatus), House Cricket (Acheta domesticus), and Silkworm (Bombyx mori) Larvae and Their Effect on Powder Properties After Grinding2023

    • Author(s)
      Ando Yasumasa、Watanabe Takashi、Orikasa Takahiro、Tomita Satoru
    • Journal Title

      Food and Bioprocess Technology

      Volume: - Issue: 7 Pages: 1958-1969

    • DOI

      10.1007/s11947-023-03243-6

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K23736
  • [Journal Article] Physical, chemical, and physiological characterization of the reactions preceding chilling injury?induced cell membrane damage in cucumber2023

    • Author(s)
      Tomita Satoru、Ando Yasumasa、Watanabe Takashi、Nagata Masayasu
    • Journal Title

      Postharvest Biology and Technology

      Volume: 201 Pages: 112349-112349

    • DOI

      10.1016/j.postharvbio.2023.112349

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K21250
  • [Journal Article] Characterisation of the bacterial community structures of sunki, a traditional unsalted pickle of fermented turnip leaves2020

    • Author(s)
      Tomita Satoru、Watanabe Jun、Nakamura Toshihide、Endo Akihito、Okada Sanae
    • Journal Title

      Journal of Bioscience and Bioengineering

      Volume: 129 Issue: 5 Pages: 541-551

    • DOI

      10.1016/j.jbiosc.2019.11.010

    • NAID

      40022231016

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K05513
  • [Journal Article] 現代日本の発酵食品と微生物 4 発酵漬物と乳酸菌2020

    • Author(s)
      冨田 理
    • Journal Title

      アグリバイオ

      Volume: 4 Pages: 23-27

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K05513
  • [Patent] 発酵漬物の製造方法2021

    • Inventor(s)
      冨田 理
    • Industrial Property Rights Holder
      国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構
    • Industrial Property Rights Type
      特許
    • Filing Date
      2021
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K05513
  • [Presentation] キュウリの低温障害メカニズム解明に向けた物理、化学、生理学的評価2023

    • Author(s)
      渡邊高志, 冨田理, 安藤泰雅, 永田雅靖
    • Organizer
      農業環境工学関連学会2023 年合同大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K21250
  • [Presentation] しょうゆにおけるライフサイクル環境負荷のホットスポット分析2023

    • Author(s)
      星野彩優花, 折笠貴寛, 小出章二, 渡邊高志, 安藤泰雅, 冨田理
    • Organizer
      農業環境工学関連学会2023年合同大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K23736
  • [Presentation] 大豆しょうゆのライフサイクルアセスメント2023

    • Author(s)
      星野彩優花, 折笠貴寛, 小出章二, 渡邊高志, 安藤泰雅, 冨田理
    • Organizer
      第6回農業食料工学会食料・食品工学部会シンポジウム
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K23736
  • [Presentation] 伝統的無塩発酵漬物「すんき」の乳酸菌叢と成分組成の解析2020

    • Author(s)
      冨田理、渡辺純、中村敏英、遠藤明仁、岡田早苗
    • Organizer
      日本農芸化学会2020年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K05513
  • [Presentation] 地域伝統発酵食品と微生物のフードメタボロミクス2019

    • Author(s)
      冨田理
    • Organizer
      微生物ウィーク2019
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K05513
  • [Presentation] NMRおよびGC/MSメタボロミクスによる発酵食品成分の包括的解析2019

    • Author(s)
      冨田理
    • Organizer
      日本農芸化学会2019年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K05513
  • [Presentation] すんきの水溶性・揮発性成分および乳酸菌叢に関する研究2018

    • Author(s)
      冨田理、渡辺純、中村敏英、志水清継、岡田早苗
    • Organizer
      日本乳酸菌学会2018年度泊まり込みセミナー
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K05513
  • [Presentation] すんきの発酵不良に関与する要因の探索2018

    • Author(s)
      冨田理、渡辺純、中村敏英、志水清継、岡田早苗
    • Organizer
      日本乳酸菌学会2018年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K05513
  • 1.  渡邊 高志 (60760767)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 5 results
  • 2.  安藤 泰雅 (30736781)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 5 results
  • 3.  折笠 貴寛 (30466007)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 3 results

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