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SOTOME Itaru  五月女 格

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Researcher Number 90469833
Other IDs
Affiliation (Current) 2025: 東京大学, 大学院農学生命科学研究科(農学部), 准教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2018 – 2024: 東京大学, 大学院農学生命科学研究科(農学部), 准教授
2017: 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品研究部門, 上級研究員
2017: 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品研究部門, 上級研究員
2016: 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品研究部門 食品加工流通研究領域, 上級研究員
2015: 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品研究部門食品加工流通研究領域, 上級研究員 … More
2012 – 2014: 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品総合研究所食品工学研究領域, 主任研究員
2012: 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品総合研究所・食品工学研究領域, 主任研究員
2011: 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品総合研究所・食品工学研究領域, 任期付研究員
2010: 独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構, 食品総合研究所食品工学研究領域, 任期付研究員
2009: National Agricultural Research Organization, 食品総合研究所 食品工学研究領域, 任期付研究員
2009: National Agricultural Research Organization, 食品総合研究所, 任期付研究員
2008: National Agricultural Research Organization, 食品総合研究所・食品工学研究領域, 任期付研究員 Less
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Agricultural environmental engineering / Basic Section 41040:Agricultural environmental engineering and agricultural information engineering-related / Food science / Agricultural environmental engineering/Agricultural information engineering
Except Principal Investigator
Basic Section 41040:Agricultural environmental engineering and agricultural information engineering-related / Measurement engineering
Keywords
Principal Investigator
食品加工 / ポストハーベスト工学 / 食品 / 農産加工 / 粉体プロセス / 静電気 / 溶解性 / 流動層造粒 / 粉末食品 / エレクトロスプレー … More / 誘電分極 / 粉末 / 誘導帯電 / 流動層 / 造粒 / 粉体加工 / 殺菌 … More
Except Principal Investigator
鮮度保持 / 抗菌活性 / 電子スピン共鳴分光法 / 供給ガス / 農産物 / 大気圧低温プラズマ / スペクトル画像 / 緩和時間 / 機能成分 / 時計関連遺伝子 / 細胞膜物性 / 時計遺伝子 / 近赤外スペクトル画像 / 自己拡散係数 / 核磁気共鳴 / 水透過性 / タイムラプスハイパースペクトル画像 / 鮮度 / 周期変動解析 / 低酸素 / 浸透水透過係数 / 拡散水透過係数 / ハイパースペクトル画像 / 種子発芽 / ファインバブル / ESR / 発芽モデル / 種子発芽促進 / スーパーオキシドラジカル / ヒドロキシルラジカル / 活性酸素 / ウルトラファインバブル / ナノバブル / 計測 / センシング / 多孔質セラミックス / 不確かさ / 差圧式流量計 / 湿度センサ / 秤量法 / 乾湿球温度計 / 高露点 / 蒸気流量計 / 不確かさ解析 / 湿度標準 / 湿度発生 / 過熱水蒸気 / 湿度計測 / 乾湿計 Less
  • Research Projects

    (9 results)
  • Research Products

    (30 results)
  • Co-Researchers

    (17 People)
  •  Development of efficient granulation method for food powder by analyzing adsorption mechanism of water on food materialPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      五月女 格
    • Project Period (FY)
      2024 – 2026
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 41040:Agricultural environmental engineering and agricultural information engineering-related
    • Research Institution
      The University of Tokyo
  •  Quality control of postharvest fruits and vegetables by entraining or disturbing the biological clock

    • Principal Investigator
      Kuroki Shinichiro
    • Project Period (FY)
      2021 – 2023
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Review Section
      Basic Section 41040:Agricultural environmental engineering and agricultural information engineering-related
    • Research Institution
      Kobe University
  •  Effect of supply gas type and concentration on maintaining freshness of agricultural products by atmospheric low temperature plasma

    • Principal Investigator
      ARAKI TETSUYA
    • Project Period (FY)
      2021 – 2023
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 41040:Agricultural environmental engineering and agricultural information engineering-related
    • Research Institution
      The University of Tokyo
  •  Determination of promotion factors in seed germination and modelling of germination process

    • Principal Investigator
      Oshita Seiichi
    • Project Period (FY)
      2018 – 2020
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Review Section
      Basic Section 41040:Agricultural environmental engineering and agricultural information engineering-related
    • Research Institution
      The University of Tokyo
  •  Development of an effective processing method for quality powdered food: an application of ionized airPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Sotome Itaru
    • Project Period (FY)
      2016 – 2018
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Food science
    • Research Institution
      The University of Tokyo
      National Agriculture and Food Research Organization
  •  Humidity measurement and accuracy evaluation methods to improve the use of high-humidity hot air and superheated steam

    • Principal Investigator
      Iyota hiroyuki
    • Project Period (FY)
      2015 – 2017
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Measurement engineering
    • Research Institution
      Osaka City University
  •  Development of an effective processing method for quality powdered food: an application of charged binder by electrostatic inductionPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Sotome Itaru
    • Project Period (FY)
      2013 – 2015
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Agricultural environmental engineering/Agricultural information engineering
    • Research Institution
      National Agriculture and Food Research Organization
  •  Development of new method for granulation to improve quality and productivity of powdered foodPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      SOTOME Itaru
    • Project Period (FY)
      2010 – 2012
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Agricultural environmental engineering
    • Research Institution
      National Agriculture and Food Research Organization
  •  Decontamination of microorganism by superheated waterPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      SOTOME Itaru
    • Project Period (FY)
      2008 – 2009
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      Agricultural environmental engineering
    • Research Institution
      National Agricultural Research Organization

All 2024 2023 2022 2020 2019 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2009 2008 Other

All Journal Article Presentation Patent

  • [Journal Article] Cell membrane dysfunction in postharvest spinach leaves increases water permeability through parallel pathways involving the lipid bilayer and aquaporins2024

    • Author(s)
      Kuroki Shinichiro、Koizumi Koyo、Tanaka Mai、Uno Yuichi、Itoh Hiromichi、Nakano Kohei、Sotome Itaru
    • Journal Title

      Postharvest Biology and Technology

      Volume: 207 Pages: 112630-112630

    • DOI

      10.1016/j.postharvbio.2023.112630

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22H00389, KAKENHI-PROJECT-21H02317
  • [Journal Article] Characterization of a non-thermal plasma-bubbling system as a novel sanitizer: physicochemical properties, bactericidal effect, and reactive species2023

    • Author(s)
      Amalia Ghaisani KOMARUDIN, Daisuke NEI, Hiromi KAMEYA, Itaru SOTOME, and Tetsuya ARAKI
    • Journal Title

      FSTR

      Volume: 29 Issue: 5 Pages: 365-376

    • DOI

      10.3136/fstr.FSTR-D-23-00011

    • ISSN
      1344-6606, 1881-3984
    • Language
      English
    • Peer Reviewed / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05845
  • [Journal Article] Upgrading the Measurement of Membrane Hydraulic Conductivity and the Osmotically Inactive Volume of Protoplasts for Evaluating the Freshness of Postharvest Leafy Vegetables2022

    • Author(s)
      Kuroki Shinichiro、Tanaka Mai、Itoh Hiromichi、Nakano Kohei、Sotome Itaru
    • Journal Title

      Journal of the ASABE

      Volume: 65 Issue: 1 Pages: 189-196

    • DOI

      10.13031/ja.14755

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18H02304, KAKENHI-PROJECT-21H02317
  • [Journal Article] オオムギ種子発芽促進に効果を示すウルトラファインバブルの個数濃度2020

    • Author(s)
      大下誠一、上條雄樹、ファム ティ クイン アン、吉村正俊、五月女格、亀谷宏美、藤田俊弘、リュウ シュ
    • Journal Title

      混相流

      Volume: 34 Pages: 194-204

    • NAID

      130007827204

    • Peer Reviewed / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18H02302
  • [Journal Article] 水蒸気ー水二相バインダによる流動層造粒における加水量低減技術の開発2014

    • Author(s)
      五月女格、井上孝司、片桐孝夫、竹内博一、津田升子、岡留博司、五十部誠一郎
    • Journal Title

      日本食品工学会誌

      Volume: 15 Pages: 25-35

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450377
  • [Journal Article] トウモロコシ澱粉の流動層造粒工程の解析-バインダ供給速度および噴霧圧が流動層含水率および顆粒の成長に及ぼす影響-2012

    • Author(s)
      五月女格、井上孝司、片桐孝夫、竹内博一、津田升子、竹中真紀子、岡留博司、五十部誠一郎
    • Journal Title

      日本食品工学会誌

      Volume: 13巻4号 Pages: 127-136

    • NAID

      130005078807

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22780233
  • [Journal Article] トウモロコシ澱粉の流動層造粒工程の解析 -バインダ供給速度および噴霧圧が流動層含水率および顆粒の成長に及ぼす影響-2012

    • Author(s)
      五月女格
    • Journal Title

      日本食品工学会誌

      Volume: 13 Pages: 127-136

    • NAID

      130005078807

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22780233
  • [Journal Article] Measurement of steam/water ratio in the nozzle jet of an oven system using superheated steam and hot water spray2009

    • Author(s)
      Sotome, I.et al.
    • Journal Title

      Japan Journal of Food Engineering 10巻

      Pages: 163-173

    • NAID

      130005084493

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20780184
  • [Journal Article] Measurement of steam/water ratio in the nozzle jet of an oven system using superheated steam and hot water spray2009

    • Author(s)
      Itaru Sotome, Yukio Ogasawara, Yoshitaka Nadachi, Makiko Takenaka, Hiroshi Okadome, Seiichiro Isobe
    • Journal Title

      Japan Journal of Food Engineering 10巻3号

      Pages: 163-173

    • NAID

      130005084493

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20780184
  • [Patent] 造粒方法及び造粒装置2013

    • Inventor(s)
      五月女格
    • Industrial Property Rights Holder
      独立行政法人農業・食品産業技術総合 研究機構
    • Industrial Property Rights Type
      特許
    • Industrial Property Number
      2013-245919
    • Filing Date
      2013-11-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450377
  • [Presentation] Inactivation of E. coli O157:H7 on Iceberg Lettuce by Non-Thermal Plasma Bubbling System2023

    • Author(s)
      Amalia Ghaisani Komarudin, Itaru Sotome, Tetsuya Araki
    • Organizer
      International Association for Food Protection (IAFP). Toronto, Canada
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05845
  • [Presentation] Non-thermal plasma-bubbling system for food decontamination: Identification of reactive species and its bactericidal effect on iceberg lettuce2023

    • Author(s)
      Amalia Ghaisani Komarudin, Itaru Sotome, Tetsuya Araki
    • Organizer
      25th International Symposium on Plasma Chemistry
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05845
  • [Presentation] Evaluation of plasma-activated water (PAW) produced by nonthermal plasma-bubbling system as a novel food sanitizer2022

    • Author(s)
      Amalia Ghaisani Komarudin, Daisuke Nei, Hiromi Kameya, Itaru Sotome, Tetsuya Araki
    • Organizer
      日本食品科学工学会年次大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05845
  • [Presentation] Nonthermal atmospheric plasma (NTAP) bubbling system as a novel food disinfectant2022

    • Author(s)
      Amalia Ghaisani Komarudin, Daisuke Nei, Hiromi Kameya, Itaru Sotome, Tetsuya Araki
    • Organizer
      日本食品工学会年次大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05845
  • [Presentation] Promotion effect of air ultrafine bubbles on seed germination for sustainable agriculture2020

    • Author(s)
      Seiichi Oshita, Hiromi Kameya, Yuuki Kamijo, Masatoshi Yoshimura, Itaru Sotome, Surina Boerzhijin, Toshihiro Fujita
    • Organizer
      6th NANO Boston Conference
    • Invited / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18H02302
  • [Presentation] 種子発芽促進に効果を示すUFB(ウルトラファインバブル)の個数濃度2019

    • Author(s)
      大下誠一,上條雄樹,五月女格,吉村正俊, Pham Thi Quynh Anh,亀谷宏美,藤田俊弘
    • Organizer
      日本混相流学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18H02302
  • [Presentation] UFB(ウルトラファインバブル)による種子発芽促進と殺菌効果の可能性2019

    • Author(s)
      大下誠一,上條雄樹,五月女格,吉村正俊,Pham Thi Quynh Anh,亀谷宏美,藤田俊弘
    • Organizer
      2019年農業食料工学会・農業施設学会・国際農業工学会第6部会合同国際大会
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18H02302
  • [Presentation] デンプンの流動層造粒における高電場の利用2016

    • Author(s)
      五月女格、津田升子、岡留博司、奥西智哉、安藤泰雅
    • Organizer
      日本食品科学工学会第63回大会
    • Place of Presentation
      名城大学(愛知県・名古屋市)
    • Year and Date
      2016-08-25
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07761
  • [Presentation] デンプンの流動層造粒における電場の影響2016

    • Author(s)
      五月女格、津田升子、岡留博司、奥西智哉、安藤泰雅
    • Organizer
      日本食品工学会第17回(2016年度)年次大会
    • Place of Presentation
      東京海洋大学(東京都・品川区)
    • Year and Date
      2016-08-04
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K07761
  • [Presentation] 流動層造粒におけるバインダ液滴帯電の影響2015

    • Author(s)
      五月女格,津田升子,岡留博司,佐々木朋子
    • Organizer
      農業環境工学関連学会2015年合同大会
    • Place of Presentation
      岩手大学(岩手県盛岡市)
    • Year and Date
      2015-09-14
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450377
  • [Presentation] トウモロコシ澱粉の流動層造粒工程における含水率予測モデル2012

    • Author(s)
      五月女格
    • Organizer
      農業環境工学関連学会2012年合同大会
    • Place of Presentation
      宇都宮大学(栃木県)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22780233
  • [Presentation] バインダ噴霧条件がトウモロコシ澱粉の流動層造粒工程に与える影響2012

    • Author(s)
      五月女格
    • Organizer
      日本食品工学会第13回年次大会
    • Place of Presentation
      北海道大学(北海道)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22780233
  • [Presentation] バインダ噴霧条件がトウモロコシ澱粉の流動層造粒工程に与える影響2012

    • Author(s)
      五月女格、井上孝司、片桐孝夫、竹内博一、津田升子、竹中真紀子、岡留博司、五十部誠一郎
    • Organizer
      日本食品工学会第13回年次大会講演要旨集
    • Place of Presentation
      北海道大学
    • Year and Date
      2012-08-09
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22780233
  • [Presentation] トウモロコシ澱粉の流動層造粒工程における含水率予測モデル2012

    • Author(s)
      五月女格、井上孝司、片桐孝夫、竹内博一、津田升子、竹中真紀子、岡留博司、五十部誠一郎
    • Organizer
      農業環境工学関連学会2012年合同大会講演要旨集
    • Place of Presentation
      宇都宮大学
    • Year and Date
      2012-09-13
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22780233
  • [Presentation] 水蒸気と微細水滴をバインダとしたトウモロコシデンプンの流動層造粒2011

    • Author(s)
      五月女格, 他
    • Organizer
      日本食品工学会第12回年次大会
    • Place of Presentation
      京都テルサ(京都府)
    • Year and Date
      2011-08-05
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22780233
  • [Presentation] 水蒸気と微細水滴をバインダとしたトウモロコシデンプンの流動層造粒2011

    • Author(s)
      五月女格、井上孝司、片桐孝夫、竹内博一、津田升子、竹中真紀子、岡留博司、五十部誠一郎
    • Organizer
      日本食品工学会第12回年次大会講演要旨集
    • Place of Presentation
      京都テルサ
    • Year and Date
      2011-08-05
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22780233
  • [Presentation] アクアガス発生ノズルから噴射される水/水蒸気混相流中の水量測定2008

    • Author(s)
      五月女格、小笠原幸雄、名達義剛、五十部誠一郎
    • Organizer
      日本食品工学会第9回年次大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20780184
  • [Presentation] 誘電分極バインダを用いた澱粉の流動層造粒

    • Author(s)
      五月女格、津田升子、岡留博司
    • Organizer
      農業食料工学会第73回年次大会
    • Place of Presentation
      琉球大学(沖縄県中頭郡西原町)
    • Year and Date
      2014-05-16 – 2014-05-19
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450377
  • [Presentation] アクアガスバインダによる流動層造粒工程の効率化

    • Author(s)
      五月女格、井上孝司、片桐孝夫、竹内博一、津田升子、岡留博司、五十部誠一郎
    • Organizer
      日本食品工学会第14回年次大会
    • Place of Presentation
      京都テルサ(京都府)
    • Year and Date
      2013-08-09 – 2013-08-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450377
  • [Presentation] アクアガスを利用した澱粉造粒工程におけるバインダ添加量削減技術の開発

    • Author(s)
      五月女格、井上孝司、片桐孝夫、竹内博一、津田升子、岡留博司、五十部誠一郎
    • Organizer
      第72回農業食料工学会年次大会
    • Place of Presentation
      帯広畜産大学(北海道)
    • Year and Date
      2013-09-10 – 2013-09-13
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450377
  • 1.  根井 大介 (70466001)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 2 results
  • 2.  Iyota hiroyuki (10264798)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 3.  INOUE Tamotsu (50552882)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 4.  KOBAYASHI Isao (30353684)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 5.  KONISHI Yasuyuki (50505708)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 6.  Oshita Seiichi (00115693)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 4 results
  • 7.  Kuroki Shinichiro (00420505)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 2 results
  • 8.  ARAKI TETSUYA (40420228)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 4 results
  • 9.  阿部 恒 (20356372)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 10.  辻岡 哲夫 (40326252)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 11.  関崎 勉 (70355163)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 12.  芹澤 昭示 (10027146)
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  • 13.  二瓶 直登 (50504065)
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  • 14.  伊藤 博通 (00258063)
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  • 15.  中野 浩平 (20303513)
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  • 16.  福田 弘和 (90405358)
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  • 17.  タンマウォン マナスィカン (90763673)
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