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MANABE Mariko  真部 真里子

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真部 真里子  マナベ マリコ

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Researcher Number 50329968
Other IDs
Affiliation (Current) 2025: 同志社女子大学, 生活科学部, 教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2009 – 2024: Doshisha Women's College of Liberal Arts, 生活科学部, 教授
2006 – 2008: Doshisha Women's College of Liberal Arts, Faculty of Human Life and Science, Associate Professor, 生活科学部, 准教授
2004 – 2006: 同志社女子大学, 生活科学部, 助教授
2001 – 2002: 同志社女子大学, 生活科学部, 講師
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Eating habits, studies on eating habits / Eating habits / Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related / 食生活
Except Principal Investigator
Eating habits, studies on eating habits / Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related / Basic Section 38050:Food sciences-related / Eating habits
Keywords
Principal Investigator
におい / 官能評価 / 後鼻腔 / 減塩 / 鰹だし / GC分析 / Caco-2 / うま味 / 野菜 / 味 … More / チキン・ブイヨン / 調味料 / 基本味 / GC-MS分析 / GC-O分析 / 香り / みりん / しょうゆ / 八方だし / 醤油 / 五基本味 / 煮汁 / 和食 / 食品 / 嚥下調整食 / スニッフィング / 凍結含浸法 / 嚥下食 / vegetables / transepithelial electrical resistance / oxidative stress / ニガウリ / GSH / 加熱調理 / 経上皮膜電気抵抗 / 酸化ストレス / 鰹節 / 嗜好性 / α波 / 台湾 / 塩味 / だし / 食嗜好と評価 / 前鼻腔 / THP-1細胞 / Caco-2細胞 / サイトカイン / 食品機能 / 免疫調節 … More
Except Principal Investigator
分散性 / キノコ多糖類 / 植物ファイバー / 食物繊維ミクロ・ナノファイバー / 香気成分分析 / ゼータ電位 / 脱アミド酵素 / 加工機能性 / 植物性ナノファイバー / 植物性タンパク質 / 酵素処理 / 植物ミルク / 多糖類ナノファイバー / 高機能化 / 植物性素材 / 酵素 / 炊飯米 / 咀嚼・嚥下困難者食 / やわらか大麦 / 酵素含有大麦 / 酵素含浸米 / 軟らか穀類加工品 / 介護食 / α-アミラーゼ / やわらか炊飯米 / 軟らかご飯 / 酵素含浸 / 酵素含有麦 / 酵素含有米 / 介護用穀類 / 京料理 / 和食 / 咀嚼障害 / 嚥下障害 / 嚥下調整食 / superoxide anion radical scavenging activity / 可溶化 / クライオ走査電子顕微鏡 / 電子スピン共鳴 / 微細構造 / 尿素 / SDS / ゲル化 / 筋原線維 / ランダムセントロイド最適化法 / スーパーオキサイドアニオンラジカル / 抗酸化能 / メイラード反応 / マルトース / 筋原線維タンパク質 / 食素材 / 発酵食品 / 官能評価 / 風味 / アミノ酸 / ペプチド / 呈味成分 / なれずし / 新奇性恐怖 / 食経験 / におい / 揮発性成分 / 脂肪酸組成 / 有機酸 / 嗜好性 / ふなずし / 伝統食 / 食文化 / 食品成分 / 食嗜好と評価 Less
  • Research Projects

    (12 results)
  • Research Products

    (24 results)
  • Co-Researchers

    (13 People)
  •  Quality improvement of plant stuff aiming for enlargement of food sustainability

    • Principal Investigator
      松村 康生
    • Project Period (FY)
      2022 – 2024
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Review Section
      Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
    • Research Institution
      Kyoto University
  •  Contribution of odor of sauce for stewed dishes in Japanese cuisine to the intensity of the five basic tastesPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Manabe Mariko
    • Project Period (FY)
      2019 – 2022
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
    • Research Institution
      Doshisha Women's College of Liberal Arts
  •  Research on the development of cooked rice and processed grain products for people with difficulty in chewing and swallowing using enzyme impregnation

    • Principal Investigator
      SAKAMOTO KOJI
    • Project Period (FY)
      2019 – 2021
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Review Section
      Basic Section 38050:Food sciences-related
    • Research Institution
      Hiroshima International University
  •  Influence of change in odor on the palatability of swallowing modified dietsPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Manabe Mariko
    • Project Period (FY)
      2016 – 2018
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      Doshisha Women's College of Liberal Arts
  •  Development of dysphagia diets by collaboration with the top chefs of Japanese restaurant in Kyoto

    • Principal Investigator
      Matoba Teruyoshi
    • Project Period (FY)
      2014 – 2015
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Challenging Exploratory Research
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      Kansai University of Welfare Sciences
  •  Salt and umami enhancements by flavor of various stocksPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Mariko Manabe
    • Project Period (FY)
      2013 – 2015
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      Doshisha Women's College of Liberal Arts
  •  Development using the optimization method of the glycated chicken protein which maintained various functionality including the antioxidant ability

    • Principal Investigator
      NISHIMURA Kimio
    • Project Period (FY)
      2010 – 2012
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Doshisha Women's College of Liberal Arts
  •  Improving the palatability of salt-reduced food by soup stock,"dashi"Principal Investigator

    • Principal Investigator
      MANABE Mariko
    • Project Period (FY)
      2010 – 2012
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Doshisha Women's College of Liberal Arts
  •  The effect of flavor and taste in narezushi(fermented fish) on preferability

    • Principal Investigator
      KUBO Kaori
    • Project Period (FY)
      2009 – 2011
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Shiga University
  •  鰹だしの減塩効果におけるにおいの有効性の解明Principal Investigator

    • Principal Investigator
      真部 真里子
    • Project Period (FY)
      2007 – 2009
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Challenging Exploratory Research
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Doshisha Women's College of Liberal Arts
  •  Preventive activity of food against oxidative stress-induced disruption of intestinal epithelial barrier function and the effect of cooking on the activityPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      MARIKO Manabe
    • Project Period (FY)
      2004 – 2006
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Doshisha Women's College of Liberal Arts
  •  食事献立の免疫調節機能評価系の確立Principal Investigator

    • Principal Investigator
      真部 真里子
    • Project Period (FY)
      2001 – 2002
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (B)
    • Research Field
      食生活
    • Research Institution
      Doshisha Women's College of Liberal Arts

All 2021 2017 2016 2013 2012 2011 2010 2009 Other

All Journal Article Presentation

  • [Journal Article] 食経験と情報がふなずしの嗜好性に及ぼす影響2012

    • Author(s)
      真部真里子、梅田奈穂子、磯部由香、久保加織
    • Journal Title

      日本家政学会

      Volume: 63(in press)

    • NAID

      130004718365

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500759
  • [Journal Article] Improving the palatability of salt-reduced food using dried bonito stock2009

    • Author(s)
      Mariko Manabe
    • Journal Title

      Journal of Food Science 74

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19650206
  • [Journal Article] 食経験と情報がふなずしの嗜好性に及ぼす影響

    • Author(s)
      真部真里子、梅田奈穂子、磯部由香、久保加織
    • Journal Title

      日本家政学会誌

      Volume: 63,(in press)

    • NAID

      130004718365

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500759
  • [Presentation] 和食における煮汁の香りが塩味に及ぼす影響2021

    • Author(s)
      真部真里子、治郎丸伊津美、松井くるみ、大川由奈、永崎直樹
    • Organizer
      (一社)日本調理科学会2021年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19K02343
  • [Presentation] 嚥下調製食への展開方法によるにおいの変化2017

    • Author(s)
      平野早紀,辻本華音,坂本宏司,真部真里子
    • Organizer
      (一社)日本調理科学会平成29年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16K00832
  • [Presentation] 台湾における鰹だしによる減塩効果2016

    • Author(s)
      真部 真里子
    • Organizer
      日本調理科学会
    • Place of Presentation
      名古屋学芸大学(愛知県,名古屋市)
    • Year and Date
      2016-08-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25350108
  • [Presentation] チキン・ブイヨンの減塩効果を担う食材の検討2013

    • Author(s)
      真部真里子、他
    • Organizer
      日本家政学会第65回大会
    • Place of Presentation
      昭和女子大学:東京
    • Year and Date
      2013-05-19
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500744
  • [Presentation] チキン・ブイヨンの減塩効果を担う食材の検討2013

    • Author(s)
      真部真里子
    • Organizer
      日本家政学会第65回大会
    • Place of Presentation
      昭和女子大学(東京都)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500744
  • [Presentation] チキン・ブイヨンの風味による減塩効果とその要因2012

    • Author(s)
      真部真里子、他
    • Organizer
      日本調理科学会平成23年度大会
    • Place of Presentation
      秋田大学:秋田
    • Year and Date
      2012-09-25
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500744
  • [Presentation] チキン・ブイヨンの風味による減塩効果とその要因2012

    • Author(s)
      真部真里子
    • Organizer
      日本調理科学会平成24年度大会
    • Place of Presentation
      秋田大学(秋田市)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500744
  • [Presentation] ふなずしの製造工程における匂い成分の変化2012

    • Author(s)
      小寺真実、森沙織、真部真里子、水谷萌、竹田有友子、谷川友紀、磯部由香、久保加織
    • Organizer
      日本調理科学会平成24年度大会
    • Place of Presentation
      秋田大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500759
  • [Presentation] 食経験と知識がふなずしの嗜好性に及ぼす影響2011

    • Author(s)
      真部真里子、梅田菜穂子、坂本あずさ、浦山祐子、八木梢、磯部由香、久保加織
    • Organizer
      日本家政学会第63回大会
    • Place of Presentation
      和洋女子大学
    • Year and Date
      2011-05-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500759
  • [Presentation] なずしの呈味成分の生成2011

    • Author(s)
      磯部由香、吉田和代、中田理恵子、桑守香織、真部真里子、久保加織
    • Organizer
      日本家政学会第63回大会
    • Place of Presentation
      和洋女子大学
    • Year and Date
      2011-05-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500759
  • [Presentation] チキン・ブイヨンの風味による減塩効果2011

    • Author(s)
      真部真里子、他
    • Organizer
      日本調理科学会平成23年度大会
    • Place of Presentation
      高崎健康福祉大学:群馬
    • Year and Date
      2011-08-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500744
  • [Presentation] チキン・ブイヨンの風味による減塩効果2011

    • Author(s)
      真部真里子, 他5名
    • Organizer
      日本調理科学会
    • Place of Presentation
      高崎健康福祉大学(群馬県)
    • Year and Date
      2011-08-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500744
  • [Presentation] 食経験と知識がふなずしの嗜好性に及ぼす影響2011

    • Author(s)
      真部真里子、梅田奈穂子、坂本あずさ、浦山祐子、八木梢、磯部由香、久保加織
    • Organizer
      日本家政学会
    • Place of Presentation
      和洋女子大学
    • Year and Date
      2011-05-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500759
  • [Presentation] ふなずしの製造工程における成分変化2011

    • Author(s)
      梅田奈穂子、小寺真実、真部真里子、磯部由香、久保加織
    • Organizer
      日本調理科学会
    • Place of Presentation
      高崎健康福祉大学
    • Year and Date
      2011-08-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500759
  • [Presentation] ふなずしの製造工程における成分変化2011

    • Author(s)
      梅田奈穂子、小寺真美、真部真里子、磯部由香、久保加織
    • Organizer
      日本調理科学会平成24年度大会
    • Place of Presentation
      高崎健康福祉大学
    • Year and Date
      2011-08-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500759
  • [Presentation] ふなずしの呈味性の生成2011

    • Author(s)
      磯部由香、吉田和代、中田理恵子、桑守香織、真部真里子、久保加織
    • Organizer
      日本家政学会
    • Place of Presentation
      和洋女子大学
    • Year and Date
      2011-05-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500759
  • [Presentation] ふなずしに対する嗜好に及ぼす食経験の影響2010

    • Author(s)
      梅田菜穂子、真部真里子、磯部由香、久保加織
    • Organizer
      日本調理科学会近畿支部第37回研究発表会
    • Place of Presentation
      大阪夕陽丘学園短期大学
    • Year and Date
      2010-07-03
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500759
  • [Presentation] 抗酸化能を発揮するマルトース修飾鶏筋原線維タンパク質の最適化法を用いた調製条件の検索2010

    • Author(s)
      磯野舞,真部真里子,西村公雄,佐伯宏樹
    • Organizer
      日本農芸化学会関西支部大会
    • Place of Presentation
      近畿大学農学部キャンパス
    • Year and Date
      2010-10-03
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500743
  • [Presentation] 抗酸化能を発揮するマルトース修飾鶏筋原繊維タンパク質の最適化法を用いた調製条件の検索2010

    • Author(s)
      礒野舞, 真部真理子, 西村公雄, 佐伯宏樹
    • Organizer
      日本農芸化学会 関西支部大会
    • Place of Presentation
      近畿大学
    • Year and Date
      2010-10-03
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22500743
  • [Presentation] 口腔内で感知される鰹だしの風味による減塩効果2009

    • Author(s)
      真部真里子
    • Organizer
      日本家政学会第61回大会
    • Place of Presentation
      武庫川女子大学
    • Year and Date
      2009-05-31
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19650206
  • [Presentation] チキン・ブイヨンにおける食材由来成分の相互作用による減塩効果誘導

    • Author(s)
      真部真里子
    • Organizer
      日本家政学会第67回大会
    • Place of Presentation
      いわて県民情報交流センター
    • Year and Date
      2015-05-22 – 2015-05-24
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25350108
  • 1.  KUBO Kaori (10190836)
    # of Collaborated Projects: 3 results
    # of Collaborated Products: 10 results
  • 2.  Sakamoto Koji (80613017)
    # of Collaborated Projects: 3 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 3.  Matoba Teruyoshi (10027196)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 4.  ISOBE Yuka (80218544)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 10 results
  • 5.  NISHIMURA Kimio (60167567)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 2 results
  • 6.  SAEKI Hiroki (90250505)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 2 results
  • 7.  Hara Tomoko (40192281)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 8.  松村 康生 (50181756)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 9.  松宮 健太郎 (60553013)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 10.  石井 統也 (90847261)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 11.  阿部 賢太郎 (20402935)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 12.  ISONO Mai
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 13.  CHEN Tzu-Hsiu
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results

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