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MORIMITSU Yasujiro  森光 康次郎

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MORINITSU Yasujiro  森光 康次郎

森光 康次郎  モリミツ ヤスジロウ

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Researcher Number 00244533
Affiliation (Current) 2025: お茶の水女子大学, 基幹研究院, 教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2007 – 2011: お茶の水女子大学, 大学院・人間文化創成科学研究科, 准教授
2006: Ochanomizu University, Graduate School of Humanities and Sciences., Associate Prof, 人間文化研究科, 助教授
2006: OCHANOMIZU UNIVERSITY, GRADUATE SCHOOL, ASSOCIATE PROFESSOR, 大学院人間文化研究科, 助教授
2000 – 2006: お茶の水女子大学, 生活科学部, 助教授
2005: Ochanomizu University, Human Environmental Science, Associate Professor, 大学院・人間文化研究科, 助教授 … More
2003: 御茶の水女子大学, 生活科学部, 助教授
1999: 名古屋大学, 大学院・生命農学研究科, 助手
1998: 名古屋大学, 農学部, 助手
1993: 静岡県立大学, 食品栄養科学部, 助手 Less
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Eating habits, studies on eating habits / 食品科学・栄養科学
Except Principal Investigator
食生活 / Area studies / Eating habits, studies on eating habits / Food science / 応用微生物学・応用生物化学
Keywords
Principal Investigator
解毒酵素誘導 / ジアリルトリスルフィド / 第二相解毒酵素誘導 / reactive oxygen species / ニンニク / ポリスルフィド / グルタチオン / レドックス制御 / 酸化ストレス / アリシン … More / ジアリルジスルフィド / 加熱調理 / 抗酸化活性 / 酸化シスチン / 活性酸素 / oxidative stress / allicin / diallyl disulfide / diallyl trisulfide / garlic / detoxification enzymes / polysulfide / 第二相解毒酵素 / 第一相解毒酵素 / polysulfide-thiol pathway / The crucifer vegetables / The Allium vegetables / heat cooking / redox regulation / phase II enzymes / polysulfides / トリスルフィド / 機能性含硫成分 / ポリスルフィド-チオール経路 / 細胞内酸化ストレス誘導 / ポリスルフィドーチオール経路 / アブラナ科野菜 / ネギ属野菜 / 活性酸素種 / Reactive Oxygen Species / Glutathione / Isothiocyanate / Wasabi / Lipid Peroxide / Redox Control / Oxidative Stress / Oxidized Cystine / ジチオラン構造 / タンパク質酸化傷害 / インシュリン酸化物 / 含硫アミノ酸 / イソチオシアネート / ワサビ / 脂質ペルオキシド / 毒性 / 生理機能 / 調理加工 / グルタチオン付加体 / ショウガオール / 細胞毒性 / 含硫成分 / 香辛成分 / シスチンチオールスルフィナート / タンパク質酸化 / システインスルフィン酸 / システイン酸 / シスチン / 生体酸化 / 能動的酸化ストレスマーカー / DNA鎖切断活性 / ヒドロキシラジカル / タンパク質酸化修飾 / 生体内酸化ストレス / N-アセチルチラミン / 活性酸素消去物質 / 微生物代謝産物 … More
Except Principal Investigator
2-methoxy-4-vinylphenol / GC-MS-Olfactometry / antimicrobial activity / 血小板凝集阻害活性 / 脂質過酸化物 / アクロレイン / モノクローナル抗体 / 水環境 / 伝統薬 / 野菜 / 少数民族 / ミャンマー / chicken broth / retronasal / flavor-enhancing effect / sensory evaluation / phthalides / Sedanenolide / GC-MS-Sniffing / 定量的記述分析 / 煮熟セロリ / フタライド / 香気成分 / セロリ / レトロナーザルにおい刺激 / こく / チキンブロス / 官能評価 / 2-メトキシ-4-ビニルフェノール / セルリアク / 全口腔法 / 後鼻腔的 / フタライド類 / 定量的記述分析法 / 風味増強効果 / sedanenolide / Minority / Natural resources / Lotus fiber / Limnology / Culture of rice / Traditional medicinal plants / Life environmental / Myanmar / 麻薬植物(ケシ) / 天然資源の調査 / 天然資源植物 / ハス繊維 / 米文化 / 生活環境 / phytochemicals / vegetables / immunochemistry / monoclonal antibodies / detoxification enzymes / aldehydes / oxidized lipids / Hydrophobic materials / 食物生理活性物質 / 植物生理活性物質 / 免疫科学 / 脂質酸化物 / ファイトケミカル / 植物野菜 / 免疫化学 / 抗体 / 解毒酵素 / アルデヒド / 脂溶性異物 / acrolein / platelet aggregation / radical-scavenging / cooked flavor / lemon grass / greater galangal / kaffir lime / DNPH誘導体 / 獣脂 / p-メンタン-3, 8-ジオール / シトロネラール / コブミカン煮熟香気 / 油脂加熱 / 香辛料 / p-menthane-3,8-diol / isopulegol / 山椒果実 / DPPHラジカル / グリセリン / α-リノレン酸 / citral / 1'-acetoxychavicol acetate / citronellal / リノール酸 / 低沸点アルデヒド / 加熱変化 / 抗菌活性 / ラジカル捕捉 / ナンキョウ / レモングラス / コブミカン / spices and herbs / antiageing factor / immunoenhancing effects / antiplatelet activity / antioxidant activity / Okinawa / 生活習慣病予防 / 抗感染菌活性 / 香辛植物 / 老化抑制因子 / 免疫賦活活性 / 抗菌性 / 抗酸化性 / 沖縄 / DNA Oxidative Modification / Lipid Peroxidations Products / Dityrosine / Acrolein / Methyl Glyoxal / Hexanoyl Lysine / Monoclonal Antibody / Oxidative Stress / 糖尿病バイオマーカー / メチルグリオキサール / DNA酸化傷害 / ジチロシン / メチルグリオキザール / ヘキサノイルリジン / 酸化ストレス / インドジー湖 / 調理 / 食物 / 植物 / 民俗学 / 配置薬制度 / 水質 / 薬用ラン / 食素材 / 薬用植物 / ラック / 調理性 / 伝統的知識 Less
  • Research Projects

    (13 results)
  • Research Products

    (21 results)
  • Co-Researchers

    (13 People)
  •  Chemical evaluation for functionality and toxicity of pungent compounds in vegetables and spicesPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      MORIMITSU Yasujiro
    • Project Period (FY)
      2009 – 2011
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Ochanomizu University
  •  Scientific elucidation of traditional knowledge about Myanmar natural resources by ethnic minority

    • Principal Investigator
      SATAKE Motoyoshi
    • Project Period (FY)
      2006 – 2008
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      Area studies
    • Research Institution
      Ochanomizu University
  •  Analysis of the mechanism on the flavor-enhancing effect of aroma constituents in food celery on chicken broth

    • Principal Investigator
      KUBOTA Kikue
    • Project Period (FY)
      2005 – 2006
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      OCHANOMIZU UNIVERSITY
  •  Chemical studies on functionality and toxicity of food polysulfides derived from cookingPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      MORIMITSU Yasujiro
    • Project Period (FY)
      2005 – 2006
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Ochanomizu University
  •  Scientific Study of the Traditional Knowledge for common life used by the minority tribes in Myanmar

    • Principal Investigator
      SATAKE Motoyoshi
    • Project Period (FY)
      2004 – 2005
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      Area studies
    • Research Institution
      Ochanomizu University
  •  Characterization of biological functions of food-derived hydrophobic materials and endogenous protection mechanism.

    • Principal Investigator
      UCHIDA Koji
    • Project Period (FY)
      2003 – 2005
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      Food science
    • Research Institution
      Nagoya University
  •  Chemical studies on the effect of cooking and processing for functional sulfur-containing compounds in vegetablesPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      MORIMITSU Yasujiro
    • Project Period (FY)
      2003 – 2004
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Ochanomizu University
  •  Search for Antiageing Factors in the Okinawa Diet

    • Principal Investigator
      NAKATANI Nobuji
    • Project Period (FY)
      2001 – 2003
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (A)
    • Research Field
      食生活
    • Research Institution
      Osaka City University
  •  Versatile analyses on both of the change of food-flavor constituents and the functionality during cooking procedure

    • Principal Investigator
      KUBOTA Kikue
    • Project Period (FY)
      2001 – 2003
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      食生活
    • Research Institution
      Ochanomizu University
  •  That control by the analysis of the difficulty mechanism that a secondary living body by cystine oxidizes and the food factorPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      MORIMITSU Yasujiro
    • Project Period (FY)
      2001 – 2002
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      食品科学・栄養科学
    • Research Institution
      OCHANOMIZU UNIVERSITY
  •  タンパク質酸化傷害マーカーによる食用植物中の抗酸化物質評価系の確立とその探索Principal Investigator

    • Principal Investigator
      森光 康次郎
    • Project Period (FY)
      1999 – 2000
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Encouragement of Young Scientists (A)
    • Research Field
      食品科学・栄養科学
    • Research Institution
      Ochanomizu University
      Nagoya University
  •  Development and Application of Novel Biomarkers for Regulation of Free Radical Reactions in Biological Systems

    • Principal Investigator
      OSAWA Toshihiko
    • Project Period (FY)
      1998 – 1999
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      応用微生物学・応用生物化学
    • Research Institution
      Nagoya University
  •  活性酸素による生体障害を抑制する微生物代謝産物の探索Principal Investigator

    • Principal Investigator
      森光 康次郎
    • Project Period (FY)
      1993
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Encouragement of Young Scientists (A)
    • Research Field
      食品科学・栄養科学
    • Research Institution
      University of Shizuoka

All 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003

All Journal Article Presentation Book

  • [Book] スパイス・ハーブの機能と最新応用技術「第12章セリ科植物と機能」2011

    • Author(s)
      黒林淑子、武藤知衣、森光康次郎
    • Publisher
      シーエムシー出版
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21300272
  • [Book] スパイス・ハーブの機能と最新応用技術 第12章セリ科植物と機能2011

    • Author(s)
      黒林淑子、武藤知衣、森光康次郎
    • Total Pages
      288
    • Publisher
      シーエムシー出版
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21300272
  • [Book] 「機能性食品の安全性ガイドブック」 11.スルフィド2007

    • Author(s)
      森光 康次郎 (分担)
    • Publisher
      サイエンスフォーラム
    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500532
  • [Book] 食品シリーズ「がん予防食品開発の新展開」(大澤俊彦監修)2005

    • Author(s)
      森光康次郎(分担)
    • Publisher
      シーエムシー出版
    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15500535
  • [Book] Induction of phase II enzymes by food factors Food Science Library "Functions of Food Factors"(edited by K.Yamada)2004

    • Author(s)
      K.Uchida, Y.Morimitsu
    • Publisher
      ASAKURA Press
    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15500535
  • [Book] 食品成分のはたらき2004

    • Author(s)
      内田浩二, 森光康次郎(分担)
    • Publisher
      朝倉書店
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15500535
  • [Book] 食品化学ライブラリー「食品成分のはたらき」(山田耕二編著)2004

    • Author(s)
      内田浩二, 森光康次郎(分担)
    • Publisher
      朝倉書店
    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15500535
  • [Book] Chaptor I "Sulfur Compounds"Food Series "The New Development of Cancer Preventing Foods (edited by T.Osawa)2004

    • Author(s)
      Y.Morimitsu
    • Publisher
      CMC Press
    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15500535
  • [Journal Article] 6-Shogaol and 6-gingerol, the pungent of ginger, inhibit TNF-alpha mediated downregulation of adiponectin expression via different meehanisms in 3T3-L1 adipocytes2008

    • Author(s)
      Iga, Y., Miyakawa, Y., Yanagisawa, M., Goto, T., Kang, M.S., Kawada, T., Morimitsu, Y., Kubota, K., and Tsuda, T.
    • Journal Title

      Biochem. Biophys. Res.Commun. 373(3)

      Pages: 429-434

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18402008
  • [Journal Article] 6-Shogaol, 6-gingerol, the pungent of ginger, inhibit TNFalpha mediated downregulation of adiponectin expression via different mechanisms in 3T3-L1 adipocytes.2008

    • Author(s)
      Isa, Y., Miyakawa, Y., Yanagisawa, M., Goto, T., Kan, M. S., Kawada, T., Morimitsu, Y., Kubota, K. Tsuda, T.
    • Journal Title

      Biochem. Biophys. Res. Commun. 373

      Pages: 429-434

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18402008
  • [Journal Article] Sulfides2007

    • Author(s)
      Y.Morimitsu
    • Journal Title

      Safety guide book for functional foods (edited by T.Tsusida et al.)(Science Forum) Chapter 11

      Pages: 396-400

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500532
  • [Journal Article] Anonpungent eomponent of gteamed girlger-[10]-ghogao1-increases adrenaline secretion via the actlvatlon of TRPV12007

    • Author(s)
      Iwasaki, Y., Morita, A., Kobata, K., Sekiwa, Y., Morimitsu, Y., Kubota, K, & Watanabe, T.
    • Journal Title

      Nutr. Neurosci. 9

      Pages: 169-178

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18402008
  • [Journal Article] Potent Odorants Characterize the Aroma Quality of Leaves and Stalks in Raw and Boiled Celery2006

    • Author(s)
      Y.Kurobayashi, E.Kono, Y.Morimitsu, A.Fujita, K.Kubota
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry 70・4(In press)

    • NAID

      10018532597

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17300235
  • [Journal Article] Potent Odorants Characterize in Aroma Quality of Leaves and Stalks in Raw and Boiled Celery2006

    • Author(s)
      Kurobayashi, Y., Kouno, E., Fujita, A., Morimitsu, Y., Kubota, K.
    • Journal Title

      Biosci. Biotechnol. Biochem. 70(4)

      Pages: 958-965

    • NAID

      10018532597

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17300235
  • [Journal Article] Potent Odorants Characterize in Aroma Quality of Leaves and Stalks in Raw and Boiled Celery2006

    • Author(s)
      Kurobayashi, Y., Kouno, E., Fujita, A., Morimitsu, Y., Kubota, K.
    • Journal Title

      Biosci.Biotechnol.Biochem. 70 (4)

      Pages: 958-965

    • NAID

      10018532597

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17300235
  • [Journal Article] A novel labdane-type trialdehyde from myoga(Zingiber mioga Roscoe)that potently inihibits human platelet aggregation and human5-1ipoxygenase2006

    • Author(s)
      Abe, M., Ozawa, Y., Uda, Y., Morimitsu, Y., Nakamura, Y., and Osawa, T.
    • Journal Title

      Biosci. Biotechnol. Biochem 70(10)

      Pages: 2494-2450

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18402008
  • [Journal Article] Cancer chemoprevention of Isothiocyanates by inducing phase II enzymes2003

    • Author(s)
      Y.Morimitsu, K.Uchida
    • Journal Title

      J.Clin.Exp.Med. 204(1)

      Pages: 80-84

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15500535
  • [Journal Article] イソチオシアネート類の第二相解毒酵素誘導による発癌抑制2003

    • Author(s)
      森光康次郎, 内田浩二
    • Journal Title

      医学のあゆみ 204

      Pages: 80-84

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15500535
  • [Presentation] 食品中の香気成分と生理機能-親電子生物質の功罪2010

    • Author(s)
      森光康次郎
    • Organizer
      第2回抗血栓食品研究会(招待講演)
    • Place of Presentation
      神戸学院大学(神戸市)
    • Year and Date
      2010-03-14
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21300272
  • [Presentation] ミャンマー産マンゴージンジャー中の血小板凝集阻害物質について2009

    • Author(s)
      深村華子、大塚彩歌、森光康次郎、久保田紀久枝、ウィン・ミィン*、我妻豊*、佐竹元吉
    • Organizer
      日本農芸化学会2009年度大会
    • Place of Presentation
      福岡
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18402008
  • [Presentation] ミャンマー産マンゴージンジャー中の血小板凝集阻害物質について2009

    • Author(s)
      深村華子, 大塚彩歌, 森光康次郎, 久保田紀久江, ウィンミィン, 我妻豊, 佐竹元吉
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      福岡
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18402008
  • 1.  TOMTNAGA Tomtnaga (30164031)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 2.  SATAKE Motoyoshi (10170713)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 2 results
  • 3.  KOMAKI Motoko (10077480)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 4.  KASAI Midori (10262354)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 5.  UCHIDA Koji (40203533)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 6.  KUBOTA Kikue (90008730)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 3 results
  • 7.  OSAWA Toshihiko (00115536)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 8.  NAKATANI Nobuji (10011941)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 9.  NISHIKAWA Yoshikazu (60183539)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 10.  KIKUZAKI Hiroe (60291598)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 11.  HATAE Keiko (50156337)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 12.  OTAKI Masahiro (70272367)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 13.  程 栄助
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results

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