• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Yamashita Atsuko  山下 敦子

ORCIDConnect your ORCID iD *help
… Alternative Names

YAMASHITA Atsuko  山下 敦子

Less
Researcher Number 10321738
Other IDs
Affiliation (Current) 2025: 大阪大学, 蛋白質研究所, 教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2021 – 2024: 岡山大学, 医歯薬学域, 教授
2017 – 2020: 岡山大学, 医歯薬学総合研究科, 教授
2015: 岡山大学, 医歯(薬)学総合研究科, 教授
2011: 独立行政法人理化学研究所, 播磨研究所・分子シグナリング研究チーム, チームリーダー
2008 – 2009: The Institute of Physical and Chemical Research, 分子シグナリング研究チーム, チームリーダー
2007: The Institute of Physical and Chemical Research, 分子シグナリング研究チーム, チームリーダー
2001 – 2003: 理化学研究所, 構造生物化学研究室, 研究員
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Basic Section 43020:Structural biochemistry-related / Structural biochemistry / Medium-sized Section 43:Biology at molecular to cellular levels, and related fields / Transformative Research Areas, Section (II) / Science and Engineering / Molecular and Genome biology and related fields
Except Principal Investigator
Medium-sized Section 38:Agricultural chemistry and related fields / Biomolecular chemistry / Food science / 応用微生物学・応用生物化学 / Living organism molecular science
Keywords
Principal Investigator
味覚受容体 / 味覚 / 結晶構造解析 / 受容体 / ハロゲンイオン / 構造解析 / 示差走査蛍光測定法 / 一分子計測 / シミュレーション / 遺伝子編集 … More / 発生・分化 / 生殖 / 感覚受容 / 構造生物学 / 神経科学 / シグナル伝達 / タンパク質 / 結晶構造 / 機械刺激受容チャネル / TRPチャネル … More
Except Principal Investigator
モネリン / ファージディスプレイライブラリー / 組換えタンパク質 / 難発現タンパク質 / 人工タンパク質 / 一本鎖モネリン / ファージディスプレイ / コラーゲン / LDL受容体 / プライベートシャペロン / 分子シャペロン / GDSLリパーゼ / 生合成 / ピレスリン / 除虫菊 / 膜移行 / 情報伝達 / 構造機能 / Gタンパク質共役型受容体 / 甘味 / 味覚受容体 / 進化 / 構造機能解析 / 受容体 / 味覚 / Enzyme reaction / Structural biology / Protein crystallization / Laue diffraction / Membrane protein / Synchrotron radiation / Ultra-high resolution crystallography / Time-resolved crystallography / 時分割X線結晶構造解析 / 酵素反応 / 構造生物学 / タンパク質の結晶化 / ラウエ回折 / 膜タンパク質 / シンクロトロン放射光 / 超高分解能X線結晶構造解析 / 時間割X線結晶構造解析 / フォトアフィニティー標識 / マクロライド系化合物 / Xenopus laevis oocytes / Photoaffinity porbe / Patch-clamp electrophysiology / Binding assay / COS-1 / Sf9 / Glutamate-gated chloride channel / Milbemycin / Ivermectin / パッチクランプ / バインディングアッセイ / 大量発現 / 光親和性プローブ / 抑制性グルタミン酸受容体 / ミルベマイシン / イベルメクチン / マクロライド Less
  • Research Projects

    (14 results)
  • Research Products

    (131 results)
  • Co-Researchers

    (22 People)
  •  Analysis of molecular functions and physiological roles of halogen-ion sensing by T1r taste receptorsPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      山下 敦子
    • Project Period (FY)
      2024 – 2027
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Challenging Research (Pioneering)
    • Review Section
      Medium-sized Section 43:Biology at molecular to cellular levels, and related fields
    • Research Institution
      Okayama University
  •  Structural analysis of the recognition mechanism of diverse chemicals by taste receptorsPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      山下 敦子
    • Project Period (FY)
      2023 – 2025
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Review Section
      Basic Section 43020:Structural biochemistry-related
    • Research Institution
      Okayama University
  •  Analysis of physiological reactions caused by weak interactions between taste receptors and materialsPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      山下 敦子
    • Project Period (FY)
      2021 – 2022
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Transformative Research Areas (A)
    • Review Section
      Transformative Research Areas, Section (II)
    • Research Institution
      Okayama University
  •  Reconstitution of artificial private chaperone systems and their application to the production of difficult-to-express proteins

    • Principal Investigator
      Yasui Norihisa
    • Project Period (FY)
      2021 – 2023
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Challenging Research (Exploratory)
    • Review Section
      Medium-sized Section 38:Agricultural chemistry and related fields
    • Research Institution
      Okayama University
  •  Structural biology of perception mechanisms of chemical signals by taste receptor type 1Principal Investigator

    • Principal Investigator
      山下 敦子
    • Project Period (FY)
      2020 – 2021
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research on Innovative Areas (Research in a proposed research area)
    • Review Section
      Science and Engineering
    • Research Institution
      Okayama University
  •  Reverse structural biology of conformational dynamics and signal transduction mechanisms of taste receptorsPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Yamashita Atsuko
    • Project Period (FY)
      2020 – 2022
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Review Section
      Basic Section 43020:Structural biochemistry-related
    • Research Institution
      Okayama University
  •  Structural study of chemical communications through molecular interaction between T1r taste receptors and taste substancesPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      山下 敦子
    • Project Period (FY)
      2018 – 2019
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research on Innovative Areas (Research in a proposed research area)
    • Research Institution
      Okayama University
  •  Involvement of taste receptor in oogenesis and early developmentPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Yamashita Atsuko
    • Project Period (FY)
      2017 – 2019
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Challenging Research (Exploratory)
    • Research Field
      Molecular and Genome biology and related fields
    • Research Institution
      Okayama University
  •  Structural and dynamical basis of taste receptor signaling mechanismPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Yamashita Atsuko
    • Project Period (FY)
      2017 – 2019
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      Structural biochemistry
    • Research Institution
      Okayama University
  •  Structural, functional, and evolutionary properties of sweet taste receptors

    • Principal Investigator
      Kusakabe Yuko
    • Project Period (FY)
      2013 – 2015
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Food science
    • Research Institution
      National Agriculture and Food Research Organization
  •  Elucidation of molecular mechanism of pyrethrin biosynthesis by a GDSL lipase and its application to creation of insect resistant plants

    • Principal Investigator
      MATSUDA Kazuhiko
    • Project Period (FY)
      2013 – 2015
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      Biomolecular chemistry
    • Research Institution
      Kinki University
  •  Molecular mechanism of persisting activation of glutamate-gated chloride channels by macrolide compounds

    • Principal Investigator
      MATSUDA Kazuhiko
    • Project Period (FY)
      2009 – 2011
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      Living organism molecular science
    • Research Institution
      Kinki University
  •  Crystallographic analyses of functional mechanisms of sensory receptorsPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      YAMASHITA Atsuko
    • Project Period (FY)
      2007 – 2009
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Young Scientists (A)
    • Research Field
      Structural biochemistry
    • Research Institution
      The Institute of Physical and Chemical Research
  •  Forefront X-Ray Crystallography of Enzymes by using the third generation synchrotron radiation

    • Principal Investigator
      KATO Hiroaki
    • Project Period (FY)
      2001 – 2003
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      応用微生物学・応用生物化学
    • Research Institution
      Kyoto University
      The Institute of Physical and Chemical Research

All 2024 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2014 2009

All Journal Article Presentation Book

  • [Book] おいしさの科学とフードテック最前線2022

    • Author(s)
      山下敦子(都甲潔監修)
    • Total Pages
      435
    • Publisher
      シーエムシー出版
    • ISBN
      9784781316758
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H03195
  • [Book] おいしさの科学とフードテック最前線2022

    • Author(s)
      山下敦子(都甲潔監修)
    • Total Pages
      435
    • Publisher
      シーエムシー出版
    • ISBN
      9784781316758
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-21H05524
  • [Journal Article] Chemical range recognized by the ligand-binding domain in a representative amino acid-sensing taste receptor, T1r2a/T1r3, from medaka fish2024

    • Author(s)
      Ishida Hikaru、Yasui Norihisa、Yamashita Atsuko
    • Journal Title

      PLOS ONE

      Volume: 19 Issue: 3 Pages: e0300981-e0300981

    • DOI

      10.1371/journal.pone.0300981

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K19084, KAKENHI-PROJECT-23K27117
  • [Journal Article] Structure and mechanism of oxalate transporter OxlT in an oxalate-degrading bacterium in the gut microbiota2023

    • Author(s)
      Jaunet-Lahary Titouan、Shimamura Tatsuro、Hayashi Masahiro、Nomura Norimichi、Hirasawa Kouta、Shimizu Tetsuya、Yamashita Masao、Tsutsumi Naotaka、Suehiro Yuta、Kojima Keiichi、Sudo Yuki、Tamura Takashi、Iwanari Hiroko、Hamakubo Takao、Iwata So、Okazaki Kei-ichi、Hirai Teruhisa、Yamashita Atsuko
    • Journal Title

      Nature Communications

      Volume: 14 Issue: 1 Pages: 1730-1730

    • DOI

      10.1038/s41467-023-36883-5

    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H03195, KAKENHI-PROJECT-20K21392, KAKENHI-PROJECT-20K21482, KAKENHI-PROJECT-18H02388, KAKENHI-PUBLICLY-21H00404, KAKENHI-PROJECT-23K18239, KAKENHI-PROJECT-22K20632, KAKENHI-PLANNED-19H05777, KAKENHI-PROJECT-19H00923, KAKENHI-PROJECT-21H02414, KAKENHI-PROJECT-21H02446, KAKENHI-PROJECT-23K27415
  • [Journal Article] Investigating the Effect of Substituting a Single Cysteine Residue on the Thermal Stability of an Engineered Sweet Protein, Single-Chain Monellin2023

    • Author(s)
      Ohnuma Kyosuke、Yamashita Atsuko、Yasui Norihisa
    • Journal Title

      The Protein Journal

      Volume: 42 Issue: 6 Pages: 698-708

    • DOI

      10.1007/s10930-023-10154-0

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K19084, KAKENHI-PROJECT-23K27117
  • [Journal Article] Direct binding of calmodulin to the cytosolic C-terminal regions of sweet/umami taste receptors2023

    • Author(s)
      Yoshida Atsuki、Ito Ayumi、Yasui Norihisa、Yamashita Atsuko
    • Journal Title

      The Journal of Biochemistry

      Volume: 174 Issue: 5 Pages: 451-459

    • DOI

      10.1093/jb/mvad060

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K19084, KAKENHI-PROJECT-23K27117
  • [Journal Article] Chloride ions evoke taste sensations by binding to the extracellular ligand-binding domain of sweet/umami taste receptors2023

    • Author(s)
      Atsumi N, Yasumatsu K, Takashina Y, Ito C, Yasui N, Margolskee RF, Yamashita A
    • Journal Title

      eLife

      Volume: 12

    • DOI

      10.7554/elife.84291

    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K02415, KAKENHI-PUBLICLY-21H05524, KAKENHI-PROJECT-19H02841, KAKENHI-PROJECT-20H03195, KAKENHI-PROJECT-20H03855, KAKENHI-PROJECT-21K19084
  • [Journal Article] Development of Hidden Markov Modeling of Molecular Orientations and Structures from High-Speed Atomic Force Microscopy Time-Series Images2023

    • Author(s)
      Tomonori Ogane, Daisuke Noshiro, Toshio Ando, Atsuko Yamashita, Yuji Sugita, Yasuhiro Matsunaga
    • Journal Title

      PLoS Comp. Biol.

      Volume: 18 Issue: 12 Pages: e1010384-e1010384

    • DOI

      10.1371/journal.pcbi.1010384

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19H05645, KAKENHI-PROJECT-22H00405, KAKENHI-PROJECT-20H03195, KAKENHI-PROJECT-20K21380
  • [Journal Article] 甘味受容体・うま味受容体を介した塩化物イオンの感知2023

    • Author(s)
      山下敦子
    • Journal Title

      バイオサイエンスとインダストリー

      Volume: 81 Pages: 406-407

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K27117
  • [Journal Article] 放射光で視た甘味・うま味受容~味覚受容体T1rの構造解析~2023

    • Author(s)
      山下敦子
    • Journal Title

      SPring-8/SACLA利用者情報

      Volume: 28 Pages: 344-348

    • Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K27117
  • [Journal Article] 食塩は甘味やうま味の受容体でも感知されている2023

    • Author(s)
      山下敦子
    • Journal Title

      明日の食品産業

      Volume: 539 Pages: 28-31

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K27117
  • [Journal Article] Pivotal role for S-nitrosylation of DNA methyltransferase 3B in epigenetic regulation of tumorigenesis2023

    • Author(s)
      Okuda, K. et al.,
    • Journal Title

      Nature Communications

      Volume: 14 Issue: 1 Pages: 621-621

    • DOI

      10.1038/s41467-023-36232-6

    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K19380, KAKENHI-PROJECT-20H00543, KAKENHI-PROJECT-19H02841, KAKENHI-PROJECT-17H06170, KAKENHI-PROJECT-23K17374, KAKENHI-PROJECT-23K06482, KAKENHI-PROJECT-21K19084, KAKENHI-PROJECT-19H05640, KAKENHI-PUBLICLY-22H05568
  • [Journal Article] T1R2-mediated sweet sensing in a lizard2022

    • Author(s)
      Liang Qiaoyi、Ko Meng-Ching、Ng Nathaniel S.R.、Reh Borja、Lee Jessica G.H.、Yamashita Atsuko、Nishihara Hidenori、Toda Yasuka、Baldwin Maude W.
    • Journal Title

      Current Biology

      Volume: 32 Issue: 23 Pages: R1302-R1303

    • DOI

      10.1016/j.cub.2022.10.061

    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18KK0166, KAKENHI-PROJECT-22KK0079, KAKENHI-PROJECT-20H02941, KAKENHI-PROJECT-20H03195, KAKENHI-PROJECT-19H03272
  • [Journal Article] 受容体タンパク質を用いた味覚感知初反応の解析と応用2021

    • Author(s)
      山下敦子, 芦川雄二, 南後恵理子, 安井典久
    • Journal Title

      バイオサイエンスとインダストリー

      Volume: 79 Pages: 86-89

    • NAID

      40022533057

    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-20H04778
  • [Journal Article] 味覚受容体の構造と働き2021

    • Author(s)
      山下敦子
    • Journal Title

      milsil

      Volume: 14 Pages: 6-8

    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-20H04778
  • [Journal Article] A sweet protein monellin as a non-antibody scaffold for synthetic binding proteins2021

    • Author(s)
      Yasui N, Nakamura K, Yamashita A
    • Journal Title

      J. Biochem.

      Volume: 169 Issue: 5 Pages: 585-599

    • DOI

      10.1093/jb/mvaa147

    • NAID

      120007182873

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-20H04778, KAKENHI-PROJECT-19H02841, KAKENHI-PROJECT-20H03195
  • [Journal Article] 受容体タンパク質を用いた味覚感知初反応の解析と応用2021

    • Author(s)
      山下敦子, 芦川雄二, 南後恵理子, 安井典久
    • Journal Title

      バイオサイエンスとインダストリー

      Volume: 79 Pages: 86-89

    • NAID

      40022533057

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H03195
  • [Journal Article] 味覚受容体の構造と働き2021

    • Author(s)
      山下敦子
    • Journal Title

      milsil

      Volume: 14 Pages: 6-8

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H03195
  • [Journal Article] 味覚受容体の構造と働き2021

    • Author(s)
      山下敦子
    • Journal Title

      milsil

      Volume: 14 Pages: 6-8

    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-21H05524
  • [Journal Article] Current pivotal strategies leading a difficult target protein to a sample suitable for crystallographic analysis2020

    • Author(s)
      Yamashita A
    • Journal Title

      Biochem. Soc. Trans.

      Volume: 48 Issue: 4 Pages: 1661-1673

    • DOI

      10.1042/bst20200106

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-20H04778, KAKENHI-PROJECT-20H03195
  • [Journal Article] うま味受容体細胞外リガンド結合ドメインのX線結晶構造解析2019

    • Author(s)
      細谷 麻以子, 山下 敦子
    • Journal Title

      SPring-8/SACLA利用研究成果集

      Volume: 7

    • NAID

      130007969583

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H03644
  • [Journal Article] 微生物TRPチャネルの機能と役割2019

    • Author(s)
      魚住信之、山下敦子
    • Journal Title

      医学のあゆみ

      Volume: 270 Pages: 970-976

    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-18H04621
  • [Journal Article] うま味受容体細胞外リガンド結合ドメインのX線結晶構造解析2019

    • Author(s)
      細谷 麻以子, 山下 敦子
    • Journal Title

      SPring-8/SACLA利用研究成果集

      Volume: 7

    • NAID

      130007969583

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K19354
  • [Journal Article] 微生物TRPチャネルの機能と役割2019

    • Author(s)
      魚住信之、山下敦子
    • Journal Title

      医学のあゆみ

      Volume: 270 Pages: 970-976

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H03644
  • [Journal Article] うま味受容体細胞外リガンド結合ドメインのX線結晶構造解析2019

    • Author(s)
      細谷 麻以子, 山下 敦子
    • Journal Title

      SPring-8/SACLA利用研究成果集

      Volume: 7

    • NAID

      130007969583

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-18H04621
  • [Journal Article] 食行動と栄養摂取をむすぶ味覚受容体による味分子認識2019

    • Author(s)
      山下敦子
    • Journal Title

      実験医学

      Volume: 37 Pages: 531-535

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H03644
  • [Journal Article] 食行動と栄養摂取をむすぶ味覚受容体による味分子認識2019

    • Author(s)
      山下敦子
    • Journal Title

      実験医学

      Volume: 37 Pages: 531-535

    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-18H04621
  • [Journal Article] Differential scanning fluorimetric analysis of the amino-acid binding to taste receptor using a model receptor protein, the ligand-binding domain of fish T1r2a/T1r32019

    • Author(s)
      Takashi Yoshida, Norihisa Yasui, Yuko Kusakabe, Chiaki Ito ,Miki Akamatsu, Atsuko Yamashita
    • Journal Title

      PLoS ONE

      Volume: 14 Issue: 10 Pages: e0218909-e0218909

    • DOI

      10.1371/journal.pone.0218909

    • NAID

      120006860091

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-18K02192, KAKENHI-PUBLICLY-18H04621, KAKENHI-PROJECT-17H03644, KAKENHI-PROJECT-19H02841, KAKENHI-PROJECT-17K19354
  • [Journal Article] Specific modification at the C-terminal lysine residue of the green fluorescent protein variant, GFPuv, expressed in Escherichia coli2019

    • Author(s)
      Takahiro Nakatani, Norihisa Yasui, Issei Tamura & Atsuko Yamashita
    • Journal Title

      Scientific Reports

      Volume: 9 Issue: 1 Pages: 4722-4722

    • DOI

      10.1038/s41598-019-41309-8

    • NAID

      120006777526

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-18H04621, KAKENHI-PROJECT-17H03644, KAKENHI-PROJECT-15H05370
  • [Journal Article] 食行動と栄養摂取をむすぶ味覚受容体による味分子認識2019

    • Author(s)
      山下敦子
    • Journal Title

      実験医学

      Volume: 37 Pages: 31-535

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K19354
  • [Journal Article] Structure-Function Relationships of Olfactory and Taste Receptors2018

    • Author(s)
      Behrens Maik、Briand Loic、de March Claire A、Matsunami Hiroaki、Yamashita Atsuko、Meyerhof Wolfgang、Weyand Simone
    • Journal Title

      Chemical Senses

      Volume: 43 Issue: 2 Pages: 81-87

    • DOI

      10.1093/chemse/bjx083

    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K19354, KAKENHI-PROJECT-17H03644
  • [Journal Article] Distinct human and mouse membrane trafficking systems for sweet taste 1 receptors T1r2 and T1r32014

    • Author(s)
      Shimizu M, Goto M, Kawai T, Yamashita A, Kusakabe, Y
    • Journal Title

      PLOS ONE

      Volume: 9 Issue: 7 Pages: e100425-e100425

    • DOI

      10.1371/journal.pone.0100425

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450194
  • [Presentation] LDL受容体とそれを標的とする人工結合タンパク質の相互作用の構造基盤2023

    • Author(s)
      安井 典久,中村 祐介,山下 敦子
    • Organizer
      第23回 日本蛋白質科学会年会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K19084
  • [Presentation] Ligand-binding analysis of the ligand-binding domain of taste receptor T1r2a/T1r3 from medaka fish2023

    • Author(s)
      Hikaru Ishida, Norihisa Yasui, Atsuko Yamashita
    • Organizer
      The 20th International Symposium on Molecular and Neural Mechanisms of Taste and Olfactory Perception
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K27117
  • [Presentation] Chloride ion-binding to the extracellular ligand-binding domain of sweet/umami taste receptors evokes taste sensation2023

    • Author(s)
      Atsuko Yamashita, Nanako Atsumi, Keiko Yasumatsu, Yuriko Takashina, Chiaki Ito, Norihisa Yasui, Robert F. Margolskee
    • Organizer
      The 19th International Symposium on Molecular and Neural Mechanisms of Taste and Olfactory Perception
    • Invited / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-21H05524
  • [Presentation] 受容体の構造から紐解く甘味・うま味2023

    • Author(s)
      山下敦子
    • Organizer
      日本農芸化学会中四国支部学会創立 100 周年記念 第 37 回若手シンポジウム
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K27117
  • [Presentation] Chemical range recognized by the ligand-binding domain of medaka T1r2a/T1r32023

    • Author(s)
      Hikaru Ishida, Yuri Kuhara, Atsuko Yamashita
    • Organizer
      The 20th International Symposium on Molecular and Neural Mechanisms of Taste and Olfactory Perception
    • Invited / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K27117
  • [Presentation] メダカ由来味覚受容体T1R2a/T1R3リガンド結合ドメインのアニオン結合特異性2023

    • Author(s)
      久原侑莉,山下敦子
    • Organizer
      第46回日本分子生物学会年会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K27117
  • [Presentation] Chloride ion-binding to the extracellular ligand-binding domain of sweet/umami taste receptors evokes taste sensation2023

    • Author(s)
      Atsuko Yamashita, Nanako Atsumi, Keiko Yasumatsu, Yuriko Takashina, Chiaki Ito, Norihisa Yasui, Robert F. Margolskee
    • Organizer
      The 19th International Symposium on Molecular and Neural Mechanisms of Taste and Olfactory Perception
    • Invited / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H03195
  • [Presentation] 甘味受容体・うま味受容体の構造生物学/逆構造生物学2023

    • Author(s)
      山下敦子
    • Organizer
      第9回 IPR Frontier Seminar
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K27117
  • [Presentation] 甘味・うま味受容体に対する塩化物イオンの作用2023

    • Author(s)
      山下敦子
    • Organizer
      日本味と匂学会第57回大会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K27117
  • [Presentation] システイン残基への変異導入がもたらす一本鎖モネリンの 安定性変化2023

    • Author(s)
      大沼 恭介, 山下 敦子, 安井 典久
    • Organizer
      日本薬学会 第143年会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K19084
  • [Presentation] メダカ由来味覚受容体T1r2a/T1r3リガンド結合領域に対する疎水性アミノ酸の作用解析および結合構造解析2022

    • Author(s)
      新田 純矢, 安井 典久, 堤 尚孝, 山下 敦子
    • Organizer
      第45回 日本分子生物学会年会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K19084
  • [Presentation] LDL受容体リガンド結合領域を標的とする人工結合タンパク質の作製2022

    • Author(s)
      安井 典久, 中村 祐介, 山下 敦子
    • Organizer
      第95回 日本生化学会大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K19084
  • [Presentation] メダカ由来味覚受容体T1R2a/T1R3リガンド結合領域に対する疎_性アミノ酸の作_解析および結合構造解析2022

    • Author(s)
      新田純矢、安井典久、堤尚孝、山下敦子
    • Organizer
      第45回日本分子生物学会年会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H03195
  • [Presentation] メダカ由来味覚受容体T1R2a/T1R3リガンド結合領域に対する疎_性アミノ酸の作_解析および結合構造解析2022

    • Author(s)
      新田純矢、安井典久、堤尚孝、山下敦子
    • Organizer
      第45回日本分子生物学会年会
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-21H05524
  • [Presentation] メダカ由来味覚受容体T1r2a/T1r3細胞外領域のリガンド結合解析2022

    • Author(s)
      石田 光,安井 典久,山下 敦子
    • Organizer
      日本味と匂学会第56回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K19084
  • [Presentation] メダカ由来味覚受容体T1R2a/T1R3細胞外領域のリガンド結合解析2022

    • Author(s)
      石田 光,安井 典久,山下 敦子
    • Organizer
      日本味と匂学会第56回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H03195
  • [Presentation] メダカ由来味覚受容体T1R2a/T1R3細胞外領域のリガンド結合解析2022

    • Author(s)
      石田 光,安井 典久,山下 敦子
    • Organizer
      日本味と匂学会第56回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-21H05524
  • [Presentation] タイプ1型味覚受容体細胞外領域に対する1価カチオン結合の構造生物学・生物物理学的解析2021

    • Author(s)
      山下敦子
    • Organizer
      日本味と匂学会第55回大会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-20H04778
  • [Presentation] 受容体組換え発現タンパク質を用いたリガンド結合解析と味物質評価への可能性2021

    • Author(s)
      山下敦子
    • Organizer
      感覚研究コンソーシアム・第 1 回味覚ワーキンググループ
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H03195
  • [Presentation] メダカ受容体構造に見る味覚受容体の呈味分子認識2021

    • Author(s)
      山下敦子
    • Organizer
      第15 回食香粧研究会シンポジウム
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H03195
  • [Presentation] メダカ受容体構造に見る味覚受容体の呈味分子認識2021

    • Author(s)
      山下敦子
    • Organizer
      第15 回食香粧研究会シンポジウム
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-21H05524
  • [Presentation] メダカ由来味覚受容体T1R2a/3細胞外領域のリガンド非結合状態における立体構造解析2021

    • Author(s)
      新田純矢、廣瀬未果、加藤貴之、山下敦子
    • Organizer
      第41回日本分子生物学会年会
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-20H04778
  • [Presentation] メダカ由来味覚受容体T1R2a/3細胞外領域のリガンド非結合状態における立体構造解析2021

    • Author(s)
      新田純矢、廣瀬未果、加藤貴之、山下敦子
    • Organizer
      第41回日本分子生物学会年会
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-21H05524
  • [Presentation] フグ由来味覚受容体T1R1/T1R3リガンド結合領域の試料調製とリガンド結合解析2021

    • Author(s)
      溝口 楽人,吉田 高志,細谷 麻以子,伊藤 千晶,芦川 雄二,安井 典久,山下 敦子
    • Organizer
      第41回日本分子生物学会年会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H03195
  • [Presentation] フグ由来味覚受容体T1R1/T1R3リガンド結合領域の試料調製とリガンド結合解析2021

    • Author(s)
      溝口 楽人,吉田 高志,細谷 麻以子,伊藤 千晶,芦川 雄二,安井 典久,山下 敦子
    • Organizer
      第41回日本分子生物学会年会
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-20H04778
  • [Presentation] タイプ1型味覚受容体細胞外領域に対する1価カチオン結合の構造生物学・生物物理学的解析2021

    • Author(s)
      山下敦子
    • Organizer
      日本味と匂学会第55回大会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H03195
  • [Presentation] メダカ受容体構造に見る味覚受容体の呈味分子認識2021

    • Author(s)
      山下敦子
    • Organizer
      第15 回食香粧研究会シンポジウム
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-20H04778
  • [Presentation] フグ由来味覚受容体T1R1/T1R3リガンド結合領域の試料調製とリガンド結合解析2021

    • Author(s)
      溝口 楽人,吉田 高志,細谷 麻以子,伊藤 千晶,芦川 雄二,安井 典久,山下 敦子
    • Organizer
      第41回日本分子生物学会年会
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-21H05524
  • [Presentation] 受容体組換え発現タンパク質を用いたリガンド結合解析と味物質評価への可能性2021

    • Author(s)
      山下敦子
    • Organizer
      感覚研究コンソーシアム・第 1 回味覚ワーキンググループ
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-20H04778
  • [Presentation] メダカ由来味覚受容体T1R2a/3細胞外領域のリガンド非結合状態における立体構造解析2021

    • Author(s)
      新田純矢、廣瀬未果、加藤貴之、山下敦子
    • Organizer
      第41回日本分子生物学会年会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H03195
  • [Presentation] Structural and biophysical analysis of ion-binding to the extracellular ligand-binding domains of a fish taste receptor T1r2a/T1r32020

    • Author(s)
      Atsuko Yamashita, Chiaki Ito, Yuriko Takashina, Nanako Atsumi, Norihisa Yasui
    • Organizer
      International symposium on olfaction and taste (ISOT2020)
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H03195
  • [Presentation] 味覚受容体リガンド結合ドメイン-細胞外イオン相互作用の構造基盤2020

    • Author(s)
      山下敦子
    • Organizer
      第93回日本生化学会大会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-20H04778
  • [Presentation] Structural and biophysical analysis of ion-binding to the extracellular ligand-binding domains of a fish taste receptor T1r2a/T1r32020

    • Author(s)
      Atsuko Yamashita, Chiaki Ito, Yuriko Takashina, Nanako Atsumi, Norihisa Yasui
    • Organizer
      International symposium on olfaction and taste (ISOT2020)
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-20H04778
  • [Presentation] 味覚受容体リガンド結合ドメイン-細胞外イオン相互作用の構造基盤2020

    • Author(s)
      山下敦子
    • Organizer
      第93回日本生化学会大会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H03195
  • [Presentation] T1r1-T1r3味覚受容体味物質認識領域の構造生物学的解析2019

    • Author(s)
      吉田高志、安井典久、伊藤 千晶、山下敦子
    • Organizer
      新学術領域研究(研究領域提案型)「化学コミュニケーションのフロンティア」第5回公開シンポジウム
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K19354
  • [Presentation] 新規な非抗体分子骨格に基づく人工結合タンパク質のファージディスプレイライブラリーの作製2019

    • Author(s)
      安井典久,山下敦子
    • Organizer
      第92回日本生化学会大会
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-18H04621
  • [Presentation] 様々な組換え発現条件下でのGFPuv C末端Lys残基の翻訳後修飾2019

    • Author(s)
      田村一晟,安井典久,守屋央朗,山下敦子
    • Organizer
      第42回日本分子生物学会年会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H03644
  • [Presentation] Structural basis of amino acid-perception by T1r taste receptors2019

    • Author(s)
      Atsuko Yamashita
    • Organizer
      The 9th Federation of Asian and Oceanian Physiological Societies Congress (FAOPS2019) in conjunction with the 96th Annual Meeting of the Physiological Society of Japan
    • Invited / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-18H04621
  • [Presentation] 味覚受容体T1R2/T1R3リガンド結合領域カチオン結合部位の構造生物学的解析2019

    • Author(s)
      伊藤千晶、安井典久、渥美菜奈子、山下敦子
    • Organizer
      第42回日本分子生物学会年会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H03644
  • [Presentation] 新規な非抗体分子骨格に基づく人工結合タンパク質のファージディスプレイライブラリーの作製2019

    • Author(s)
      安井典久,山下敦子
    • Organizer
      第92回日本生化学会大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H03644
  • [Presentation] Amino acid-binding characteristics of the ligand-binding domains of taste receptors analyzed by thermal shift assay2019

    • Author(s)
      Takashi Yoshida, Norihisa Yasui, Atsuko Yamashita
    • Organizer
      The 1st International Symposium on Chemical Communication (ISCC2019)
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-18H04621
  • [Presentation] 味覚受容体T1rへの1価カチオン結合の構造生物学的解析2019

    • Author(s)
      伊藤千晶、高科百合子、安井典久、山下敦子
    • Organizer
      新学術領域研究(研究領域提案型)「化学コミュニケーションのフロンティア」第6回公開シンポジウム
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H03644
  • [Presentation] 食品成分と生体のインターフェース・味覚受容体による味物質認識の構造基盤2019

    • Author(s)
      山下敦子
    • Organizer
      日本生化学会北陸支部第37回大会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-18H04621
  • [Presentation] 食品成分と生体のインターフェース・味覚受容体による味物質認識の構造基盤2019

    • Author(s)
      山下敦子
    • Organizer
      日本生化学会北陸支部第37回大会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K19354
  • [Presentation] 味覚受容体T1R2/T1R3の甘味物質応答に対する亜鉛イオンの作用2019

    • Author(s)
      喜多志保子, 日下部裕子, 山下敦子
    • Organizer
      日本薬学会第139年会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K19354
  • [Presentation] T1r1-T1r3味覚受容体味物質認識領域の構造生物学的解析2019

    • Author(s)
      吉田高志、安井典久、伊藤 千晶、山下敦子
    • Organizer
      新学術領域研究(研究領域提案型)「化学コミュニケーションのフロンティア」第5回公開シンポジウム
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-18H04621
  • [Presentation] T1r1-T1r3味覚受容体味物質認識領域の構造生物学的解析2019

    • Author(s)
      吉田高志、安井典久、伊藤 千晶、山下敦子
    • Organizer
      新学術領域研究(研究領域提案型)「化学コミュニケーションのフロンティア」第5回公開シンポジウム
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H03644
  • [Presentation] 一本鎖モネリンを非抗体分子骨格とするGFP結合タンパク質の作製と分子特性解析2019

    • Author(s)
      安井典久,山下敦子
    • Organizer
      第19回日本蛋白質科学会年会 第71回日本細胞生物学会大会 合同年次大会
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-18H04621
  • [Presentation] 一本鎖モネリンを非抗体分子骨格とするGFP結合タンパク質の作製と分子特性解析2019

    • Author(s)
      安井典久,山下敦子
    • Organizer
      第19回日本蛋白質科学会年会 第71回日本細胞生物学会大会 合同年次大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H03644
  • [Presentation] 味覚受容体T1R2/T1R3の甘味物質応答に対する亜鉛イオンの作用2019

    • Author(s)
      喜多志保子, 日下部裕子, 山下敦子
    • Organizer
      日本薬学会第139年会
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-18H04621
  • [Presentation] Amino acid-binding characteristics of the ligand-binding domains of taste receptors analyzed by thermal shift assay2019

    • Author(s)
      Takashi Yoshida, Norihisa Yasui, Atsuko Yamashita
    • Organizer
      The 1st International Symposium on Chemical Communication (ISCC2019)
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H03644
  • [Presentation] 味覚受容体T1R2/T1R3リガンド結合領域カチオン結合部位の構造生物学的解析2019

    • Author(s)
      伊藤千晶、安井典久、渥美菜奈子、山下敦子
    • Organizer
      第42回日本分子生物学会年会
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-18H04621
  • [Presentation] Structural basis of amino acid-perception by T1r taste receptors2019

    • Author(s)
      Atsuko Yamashita
    • Organizer
      The 9th Federation of Asian and Oceanian Physiological Societies Congress (FAOPS2019) in conjunction with the 96th Annual Meeting of the Physiological Society of Japan
    • Invited / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K19354
  • [Presentation] A fish taste receptor opened the way for structural biology of taste perception2019

    • Author(s)
      Atsuko Yamashita
    • Organizer
      The 18th International Symposium on Molecular and Neural Mechanisms of Taste and Olfactory Perception
    • Invited / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K19354
  • [Presentation] Amino acid-binding characteristics of the ligand-binding domains of taste receptors analyzed by thermal shift assay2019

    • Author(s)
      Takashi Yoshida, Norihisa Yasui, Atsuko Yamashita
    • Organizer
      The 1st International Symposium on Chemical Communication (ISCC2019)
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K19354
  • [Presentation] 味覚受容体T1rへの1価カチオン結合の構造生物学的解析2019

    • Author(s)
      伊藤千晶、高科百合子、安井典久、山下敦子
    • Organizer
      新学術領域研究(研究領域提案型)「化学コミュニケーションのフロンティア」第6回公開シンポジウム
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K19354
  • [Presentation] 味覚受容体T1R2/T1R3の甘味物質応答に対する亜鉛イオンの作用2019

    • Author(s)
      喜多志保子, 日下部裕子, 山下敦子
    • Organizer
      日本薬学会第139年会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H03644
  • [Presentation] 味覚受容体T1R2/T1R3リガンド結合領域カチオン結合部位の構造生物学的解析2019

    • Author(s)
      伊藤千晶、安井典久、渥美菜奈子、山下敦子
    • Organizer
      第42回日本分子生物学会年会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K19354
  • [Presentation] 味覚受容体T1rへの1価カチオン結合の構造生物学的解析2019

    • Author(s)
      伊藤千晶、高科百合子、安井典久、山下敦子
    • Organizer
      新学術領域研究(研究領域提案型)「化学コミュニケーションのフロンティア」第6回公開シンポジウム
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-18H04621
  • [Presentation] Structural basis of amino acid-perception by T1r taste receptors2019

    • Author(s)
      Atsuko Yamashita
    • Organizer
      The 9th Federation of Asian and Oceanian Physiological Societies Congress (FAOPS2019) in conjunction with the 96th Annual Meeting of the Physiological Society of Japan
    • Invited / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H03644
  • [Presentation] A fish taste receptor opened the way for structural biology of taste perception2019

    • Author(s)
      Atsuko Yamashita
    • Organizer
      The 18th International Symposium on Molecular and Neural Mechanisms of Taste and Olfactory Perception
    • Invited / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-18H04621
  • [Presentation] A fish taste receptor opened the way for structural biology of taste perception2019

    • Author(s)
      Atsuko Yamashita
    • Organizer
      The 18th International Symposium on Molecular and Neural Mechanisms of Taste and Olfactory Perception
    • Invited / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H03644
  • [Presentation] 食品成分と生体のインターフェース・味覚受容体による味物質認識の構造基盤2019

    • Author(s)
      山下敦子
    • Organizer
      日本生化学会北陸支部第37回大会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H03644
  • [Presentation] 様々な組換え発現条件下でのGFPuv C末端Lys残基の翻訳後修飾2019

    • Author(s)
      田村一晟,安井典久,守屋央朗,山下敦子
    • Organizer
      第42回日本分子生物学会年会
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-18H04621
  • [Presentation] 表面プラズモン共鳴法による味覚受容体T1R細胞内C末端領域とカルシウム結合タンパク質の相互作用の速度論的解析2018

    • Author(s)
      吉田 涼希, 安井 典久, 山下 敦子
    • Organizer
      第41回日本分子生物学会年会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K19354
  • [Presentation] Structural basis for recognition of preferable taste substances by T1r taste receptors2018

    • Author(s)
      Atsuko Yamashita
    • Organizer
      第41回日本分子生物学会年会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K19354
  • [Presentation] 一本鎖モネリンを分子骨格とする人工結合タンパク質ファージディスプレイライブラリーの構築2018

    • Author(s)
      安井典久,山下敦子
    • Organizer
      第18回日本蛋白質科学会年会
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-18H04621
  • [Presentation] 分子骨格として一本鎖モネリンを用いたGFPを標的とする人工結合タンパク質の作製とその分子特性解析2018

    • Author(s)
      安井 典久, 山下 敦子
    • Organizer
      第41回日本分子生物学会年会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H03644
  • [Presentation] 味覚受容体による味物質応答の相関構造解析2018

    • Author(s)
      山下敦子
    • Organizer
      平成30年度第1回構造生物学研究会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H03644
  • [Presentation] サーマルシフトアッセイによる味覚受容体細胞外領域に対するアミノ酸の結合解析2018

    • Author(s)
      吉田 高志, 安井 典久, 渥美 菜奈子, 山下 敦子
    • Organizer
      第41回日本分子生物学会年会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H03644
  • [Presentation] Protein thermal shift assay indicated a broad amino acid-binding capability of the ligand-binding domains of fish T1r taste receptor2018

    • Author(s)
      Takashi Yoshida, Norihisa Yasui, Nanako Atsumi, Yuko Kusakabe, Atsuko Yamashita
    • Organizer
      The 17th International Symposium on Molecular and Neural Mechanisms of Taste and Olfactory Perception (ISMNTOP2018)
    • Invited / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H03644
  • [Presentation] 一本鎖モネリンを分子骨格とする人工結合タンパク質ファージディスプレイライブラリーの構築2018

    • Author(s)
      安井典久,山下敦子
    • Organizer
      第18回日本蛋白質科学会年会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H03644
  • [Presentation] 体外からの栄養素を感知する味覚受容体の構造基盤2018

    • Author(s)
      山下敦子
    • Organizer
      日本薬学会第138年会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H03644
  • [Presentation] 味物質-味覚受容体の構造生物学研究による化学コミュニケーションの理解2018

    • Author(s)
      山下敦子
    • Organizer
      新学術領域研究(研究領域提案型) 「化学コミュニケーションのフロンティア」第3回公開シンポジウム
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K19354
  • [Presentation] Structural basis for recognition of preferable taste substances by T1r taste receptors2018

    • Author(s)
      Atsuko Yamashita
    • Organizer
      第41回日本分子生物学会年会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-18H04621
  • [Presentation] 表面プラズモン共鳴法による味覚受容体T1R細胞内C末端領域とカルシウム結合タンパク質の相互作用の速度論的解析2018

    • Author(s)
      吉田 涼希, 安井 典久, 山下 敦子
    • Organizer
      第41回日本分子生物学会年会
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-18H04621
  • [Presentation] Taste perception approached by biophysics and structural biology2018

    • Author(s)
      Atsuko Yamashita
    • Organizer
      第56回日本生物物理学会年会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K19354
  • [Presentation] サーマルシフトアッセイによる味覚受容体細胞外領域に対するアミノ酸の結合解析2018

    • Author(s)
      吉田 高志, 安井 典久, 渥美 菜奈子, 山下 敦子
    • Organizer
      第41回日本分子生物学会年会
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-18H04621
  • [Presentation] Protein thermal shift assay indicated a broad amino acid-binding capability of the ligand-binding domains of fish T1r taste receptor2018

    • Author(s)
      Takashi Yoshida, Norihisa Yasui, Nanako Atsumi, Yuko Kusakabe, Atsuko Yamashita
    • Organizer
      The 17th International Symposium on Molecular and Neural Mechanisms of Taste and Olfactory Perception (ISMNTOP2018)
    • Invited / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-18H04621
  • [Presentation] 味覚受容体による味物質応答の相関構造解析2018

    • Author(s)
      山下敦子
    • Organizer
      平成30年度第1回構造生物学研究会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-18H04621
  • [Presentation] サーマルシフトアッセイによる味覚受容体細胞外領域に対するアミノ酸の結合解析2018

    • Author(s)
      吉田 高志, 安井 典久, 渥美 菜奈子, 山下 敦子
    • Organizer
      第41回日本分子生物学会年会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K19354
  • [Presentation] 味物質-味覚受容体の構造生物学研究による化学コミュニケーションの理解2018

    • Author(s)
      山下敦子
    • Organizer
      新学術領域研究(研究領域提案型) 「化学コミュニケーションのフロンティア」
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H03644
  • [Presentation] 味物質-味覚受容体の構造生物学研究による化学コミュニケーションの理解2018

    • Author(s)
      山下敦子
    • Organizer
      新学術領域研究(研究領域提案型) 「化学コミュニケーションのフロンティア」第3回公開シンポジウム
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-18H04621
  • [Presentation] Structural basis for recognition of preferable taste substances by T1r taste receptors2018

    • Author(s)
      Atsuko Yamashita
    • Organizer
      第41回日本分子生物学会年会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H03644
  • [Presentation] 表面プラズモン共鳴法による味覚受容体T1R細胞内C末端領域とカルシウム結合タンパク質の相互作用の速度論的解析2018

    • Author(s)
      吉田 涼希, 安井 典久, 山下 敦子
    • Organizer
      第41回日本分子生物学会年会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H03644
  • [Presentation] Taste perception approached by biophysics and structural biology2018

    • Author(s)
      Atsuko Yamashita
    • Organizer
      第56回日本生物物理学会年会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H03644
  • [Presentation] Protein thermal shift assay indicated a broad amino acid-binding capability of the ligand-binding domains of fish T1r taste receptor2018

    • Author(s)
      Takashi Yoshida, Norihisa Yasui, Nanako Atsumi, Yuko Kusakabe, Atsuko Yamashita
    • Organizer
      The 17th International Symposium on Molecular and Neural Mechanisms of Taste and Olfactory Perception (ISMNTOP2018)
    • Invited / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K19354
  • [Presentation] 分子骨格として一本鎖モネリンを用いたGFPを標的とする人工結合タンパク質の作製とその分子特性解析2018

    • Author(s)
      安井 典久, 山下 敦子
    • Organizer
      第41回日本分子生物学会年会
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-18H04621
  • [Presentation] 味覚受容体による味物質応答の相関構造解析2018

    • Author(s)
      山下敦子
    • Organizer
      平成30年度第1回構造生物学研究会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17K19354
  • [Presentation] Taste perception approached by biophysics and structural biology2018

    • Author(s)
      Atsuko Yamashita
    • Organizer
      第56回日本生物物理学会年会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PUBLICLY-18H04621
  • [Presentation] X線結晶構造解析によるメダカT1r2a/T1r3細胞外領域への無機金属イオン結合解析2017

    • Author(s)
      渥美菜奈子、安井典久、山下敦子
    • Organizer
      日本味と匂学会第51回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H03644
  • [Presentation] 味覚受容細胞で起こる味覚の初反応への構造生物学的アプローチ:味覚受容体細胞外領域の構造解析2017

    • Author(s)
      山下敦子
    • Organizer
      ConBio2017
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H03644
  • [Presentation] Crystal structures of the ligand-binding domains of taste receptor T1r heterodimer2017

    • Author(s)
      Nipawan Nuemket, Norihisa Yasui, Yuko Kusakabe, Yukiyo Nomura, Nanako Atsumi & Atsuko Yamashita
    • Organizer
      The 16th International Symposium on Molecular and Neural Mechanisms of Taste and Olfactory Perception
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H03644
  • [Presentation] Expression, purification, and characterization of the entire heterodimeric extracellular regions of fish taste receptor2017

    • Author(s)
      Hiroki Maruhashi, Daisuke Noshiro, Norihisa Yasui, Toshio Ando, Atsuko Yamashita
    • Organizer
      第55回日本生物物理学会年会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H03644
  • [Presentation] 多様な化学シグナルを感知する味覚受容体味物質認識領域の構造と機能2017

    • Author(s)
      山下敦子
    • Organizer
      第59回歯科基礎医学会学術大会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H03644
  • [Presentation] 味覚受容体細胞外領域による味物質認識の構造基盤2017

    • Author(s)
      山下敦子
    • Organizer
      大阪大学蛋白質研究所セミナー・SPring-8先端利用技術ワークショップ
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H03644
  • [Presentation] Role of the C-terminal region of T1r3 in the membrane trafficking of taste receptor T1r2/T1r32016

    • Author(s)
      日下部裕子、岡野正代、進藤由美子、山下敦子、河合崇行
    • Organizer
      17th International Symposium on Olfaction and Taste
    • Place of Presentation
      パシフィコ横浜(神奈川県横浜市)
    • Year and Date
      2016-06-05
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25450194
  • [Presentation] GFP融合技術を活用したタンパク質結晶構造解析のための発現コンストラクト設計2009

    • Author(s)
      伊原誠、山下敦子
    • Organizer
      日本農芸化学会2009年度大会
    • Place of Presentation
      福岡市
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19687006
  • [Presentation] GFP融合技術を活用したタンパク質結晶構造解析のための発現コンストラクト設計2009

    • Author(s)
      伊原誠、山下敦子
    • Organizer
      日本農芸化学会2009年度大会
    • Place of Presentation
      マリンメッセ福岡
    • Year and Date
      2009-03-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19687006
  • 1.  Kusakabe Yuko (90353937)
    # of Collaborated Projects: 3 results
    # of Collaborated Products: 6 results
  • 2.  MATSUDA Kazuhiko (00199796)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 3.  HIRATAKE Jun (80199075)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 4.  OZOE Yoshihisa (80112118)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 5.  OKAJIMA Toshihide (10247968)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 6.  KATO Hiroaki (90204487)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 7.  NAKAMATSU Toru (50293949)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 8.  ABE Keiko (10151094)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 9.  IMAI Hiroo (60314176)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 10.  EBIHARA Mitsuru (80232974)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 11.  MATSUI Kenji (90199729)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 12.  IHARA Makoto (30466031)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 13.  Yasui Norihisa (90467514)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 8 results
  • 14.  松本 崇 (80333350)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 15.  市山 進 (00333336)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 16.  清中 茂樹 (90422980)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 17.  北尾 彰朗 (30252422)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 18.  堤 尚孝 (70963495)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 19.  YASUMATSU Keiko
    # of Collaborated Projects: 0 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 20.  YU Isseki
    # of Collaborated Projects: 0 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 21.  杉田 有治
    # of Collaborated Projects: 0 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 22.  戸田 安香
    # of Collaborated Projects: 0 results
    # of Collaborated Products: 1 results

URL: 

Are you sure that you want to link your ORCID iD to your KAKEN Researcher profile?
* This action can be performed only by the researcher himself/herself who is listed on the KAKEN Researcher’s page. Are you sure that this KAKEN Researcher’s page is your page?

この研究者とORCID iDの連携を行いますか?
※ この処理は、研究者本人だけが実行できます。

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi