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HOMMA Seiichi  本間 清一

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本間 清一  ホンマ セイイチ

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Researcher Number 50017240
Other IDs
Affiliation (Current) 2025: お茶の水女子大学, , 名誉教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2013 – 2014: お茶の水女子大学, 生活科学部, 名誉教授
2012: お茶の水女子大学, その他部局等, 名誉教授
2005 – 2006: 東京農業大学, 応用生物科学部, 教授
1994 – 2003: お茶の水女子大学, 生活科学部, 教授
1998: Ochanomizu University, School of Human Life and Environmental Sciences, Professor, 生活教学部, 教授 … More
1993: お茶の水女子大学, 生活科学部・生活環境学科・食物科学講座, 教授
1991: お茶の水女子大学, 家政学部, 教授
1989: お茶の水女子大学, 家政学部, 教授
1986 – 1988: Ochanomizu Univ., Faculty of Home Science, Assoc. Professor, 家政学部, 助教授
1986: お茶大, 家政学部, 助教授 Less
Review Section/Research Field
Principal Investigator
家政学 / Eating habits, studies on eating habits / 食生活 / 製造化学・食品
Except Principal Investigator
家政学 / 食生活 / 食品科学・栄養科学
Keywords
Principal Investigator
メラノイジン / 醤油 / コーヒー / 亜鉛 / 褐変 / 穀醤 / 魚醤 / coffee / キレート / メイラード反応 … More / 微生物分解 / ConA / 糖鎖 / レクチン / 脱色 / 鉄 / Paecilomyces Canadensis NC1 / Coriolus versicolo r IFO30340 / decolorization / microbial degradation / chelate / zinc / melanoidin / 金属キレート性 / Paecilomyces canadensis NCI / Coriolus versicolor IFO30340 / Paecilomyes Canadensis NCI / Coriolus versikolor IFO 30340 / PaecilomycescanadensisNC1 / CoriorusversicolorIFO30340 / milk / green coffee beans / zinc(II)-chelating / polyphenols / alkaline fusion / instant coffee / chelating compunds / 高分子構造 / フェノール / アミノ酸 / 糖 / Zn-キレート性成分 / アルカリ溶解分解 / ミルク / コーヒー生豆 / アルカリ溶融分解 / フェノール化合物 / Zn-キレート / インスタントコーヒー / intake of alcohol / processed food / alcoholic beverage / cooking / determination of alcohol / questionaire study / health / alcohol / ストレス / 味 / 匂い / アルデヒドデヒドロゲナーゼ / 少量アルコール摂取 / 保存食品 / 官能検査 / 食品物性 / 風味 / アルコール依存症 / アルデヒド脱水素酵素 / アルコールデヒドロゲナーゼ / 加工食品 / うつ病 / 不定愁訴 / アルコール飲料 / 調理 / 定量 / 健康 / アルコール / ゲル濾過カラム / 金属キレートカラム / 金属キレート / 銅 / 金属 / ラッカーゼ / ヘテロサイクリックアミン / ピラジン / IQ / メチルイミダゾール / MG-H1 / CML / AGEs / 糖化反応 / グリケーション / 食品 / LC-MS/MS / AGE / アミノカルボニル反応 / メイラード / レクチンアフィニティー / 色素 / 緑茶 / コ-ヒ- / キレ-ト … More
Except Principal Investigator
酵素的褐変 / tobacco / phenolic / Agrobacterium / protein expression / transgenic plant / リンゴ / 食品加工貯蔵性 / 食品の加工貯蔵性 / 食品の安全性 / 食品の調理性 / 食品の嗜好性 / 食品の品質特性 / Flavor / Nutrient / 官能評価 / 香気成分 / 栄養素 / phenylalanine ammonia lyase / enzymatic browning / heat shock / cut lettuce / 酵素の褐変 / カット野菜 / レタス / フェニルアラニンアンモニアリアーゼ / ヒートショック / カットレタス / apple / tolacco / agrobacterium / アンチセンス / 発現 / ポリフェノールオキシターゼ / PCR / クローニング / ポリフェノールオキシダーゼ / Paecilomyces canadensis / Streptomyces werraensis / screening / food melanoidin / melanoidin / browning / microbial degradation / decolorization / microbial Less
  • Research Projects

    (16 results)
  • Research Products

    (18 results)
  • Co-Researchers

    (26 People)
  •  Establishment of the data-base of food with Maillard reactions for food saftyPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      HOMMA Seiichi
    • Project Period (FY)
      2012 – 2014
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (A)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Ochanomizu University
  •  Effect of Microbial Treatment on the Degradation of Zinc-chelating Melanoidin in Coffee BrewPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      HOMMA Seiichi
    • Project Period (FY)
      2005 – 2006
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Tokyo University of Agriculture
  •  Analysis of browning of cut vegetable, which is a quality deteriorating factor, and its regulation

    • Principal Investigator
      MURATA Masatune
    • Project Period (FY)
      2001 – 2003
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      食生活
    • Research Institution
      Ochanomizu University
  •  Characterizatiion of zinc-chelating compounds in coffee brewPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      HOMMMA Seiichi
    • Project Period (FY)
      2000 – 2001
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      食生活
    • Research Institution
      Ochanomizu University
  •  Effect of Transformation of Plants on Protein Expression

    • Principal Investigator
      MURATA Masatsune
    • Project Period (FY)
      1998 – 2000
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      食生活
    • Research Institution
      Ochanomizu University
  •  リンゴの酵素的褐変の遺伝子レベルでの解析と制御

    • Principal Investigator
      村田 容常
    • Project Period (FY)
      1996
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      家政学
    • Research Institution
      Ochanomizu University
  •  Determination of alcohol in processed foods and effect of dietary alcohol in a low level on healthPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      HOMMA Seiichi
    • Project Period (FY)
      1996 – 1998
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (A)
    • Research Field
      家政学
    • Research Institution
      Ochanomizu University
  •  リンゴの褐変の機構とその制御:リンゴポリフェノールオキシダーゼの構造と発現機構について

    • Principal Investigator
      村田 容常
    • Project Period (FY)
      1995
    • Research Category
      Grant-in-Aid for General Scientific Research (C)
    • Research Field
      食品科学・栄養科学
    • Research Institution
      Ochanomizu University
  •  レクチンによる糖鎖部分の検出を用いる穀醤と魚醤の色素の識別Principal Investigator

    • Principal Investigator
      本間 清一
    • Project Period (FY)
      1993
    • Research Category
      Grant-in-Aid for General Scientific Research (C)
    • Research Field
      家政学
    • Research Institution
      Ochanomizu University
  •  微生物による脱色機構を利用した食品の褐色色素の分類

    • Principal Investigator
      寺沢 なお子
    • Project Period (FY)
      1993
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Encouragement of Young Scientists (A)
    • Research Field
      家政学
    • Research Institution
      Ochanomizu University
  •  魚醤と穀醤の色素成分にもとづく比較研究Principal Investigator

    • Principal Investigator
      本間 清一
    • Project Period (FY)
      1991
    • Research Category
      Grant-in-Aid for General Scientific Research (C)
    • Research Institution
      Ochanomizu University
  •  食品廃棄部位の金属キレ-ト作用を利用した醤油の脱色と風味の改良Principal Investigator

    • Principal Investigator
      本間 清一
    • Project Period (FY)
      1989
    • Research Category
      Grant-in-Aid for General Scientific Research (C)
    • Research Field
      家政学
    • Research Institution
      Ochanomizu University
  •  アジア地域で生産される醤油色素の特徴に基づく醤油製造技術の伝播の考察Principal Investigator

    • Principal Investigator
      本間 清一
    • Project Period (FY)
      1987
    • Research Category
      Grant-in-Aid for General Scientific Research (C)
    • Research Field
      家政学
    • Research Institution
      Ochanomizu University
  •  現代の食環境下における食品品質特性の多面的解析

    • Principal Investigator
      荒川 信彦
    • Project Period (FY)
      1987 – 1988
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Co-operative Research (A)
    • Research Field
      家政学
    • Research Institution
      Ochanomizu University
  •  食品中の金属キレート能を有するメラノイジンの分離と精製Principal Investigator

    • Principal Investigator
      本間 清一
    • Project Period (FY)
      1986
    • Research Category
      Grant-in-Aid for General Scientific Research (C)
    • Research Field
      製造化学・食品
    • Research Institution
      Ochanomizu University
  •  Correlation of Flavor and Nutrition for Food Evaluation

    • Principal Investigator
      KOBAYASHI AKIO
    • Project Period (FY)
      1985 – 1986
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Co-operative Research (A)
    • Research Field
      家政学
    • Research Institution
      OCHANOMIZU UNIVERSITY

All 2015 2014 2013 2012 Other

All Journal Article Presentation

  • [Journal Article] Characterisation of Maillard reaction products derived from LEKFD--a pentapeptide found in beta-lactoglobulin sequence, glycated with glucose--by tandem mass spectrometry, molecular orbital calculations and gel filtration chromatography coupled with continuous photodiode array2014

    • Author(s)
      K. Yamaguchi, T. Homma, Y. Nomi and Y. Otsuka
    • Journal Title

      Food Chem

      Volume: 145 Pages: 892-902

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24240096
  • [Journal Article] Characterisation of Maillard reaction products derived from LEKFD--a pentapeptide found in β-lactoglobulin sequence, glycated with glucose--by tandem mass spectrometry, molecular orbital calculations and gel filtration chromatography coupled with continuous photodiode array2014

    • Author(s)
      Yamaguchi, K. ;Homma, T. ;Nomi, Y. ;Otsuka, Y.
    • Journal Title

      Food Chemistry

      Volume: 145 Pages: 892-902

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24240096
  • [Presentation] モデルメラノイジン分解微生物の探索と分解生成物の性質2015

    • Author(s)
      本間清一、松井芳光、山本祐司、安藤直子、中西康博、大塚譲
    • Organizer
      日本農芸化学会大会(岡山)
    • Place of Presentation
      岡山大学、岡山市、岡山県
    • Year and Date
      2015-03-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24240096
  • [Presentation] 食品の安全と食育の役割2013

    • Author(s)
      本間 清一
    • Organizer
      第7回日本食育学会・学術大会 基調講演
    • Place of Presentation
      東京、東京聖栄大学
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24240096
  • [Presentation] メラノイジンの微生物分解2013

    • Author(s)
      中西 康博、松井 芳光、小林 謙一、山本 祐司、大塚 譲、本間 清一
    • Organizer
      第67回日本栄養・食糧学会
    • Place of Presentation
      愛知、名古屋大学東山キャンパス
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24240096
  • [Presentation] メイラード反応で生じる高分子色素化合物を分解する微生物の探索2013

    • Author(s)
      松井芳光、岡戸茉凛、高城裕子、小林謙一、山本祐司、中西康博、本間清一
    • Organizer
      日本農芸化学会2013年度大会
    • Place of Presentation
      宮城、東北大学川内北キャンパス
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24240096
  • [Presentation] Separation of microbes to degrade melanoidin formed in cane molasses and model system2012

    • Author(s)
      Nakanishi Y., Okado M., Takagi Y., Yamamoto Y., Kobayashi K., Matsui Y., and Homma S.
    • Organizer
      11th International Symposium on the Maillard Reaction (ISMR)
    • Place of Presentation
      Nancy, France
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24240096
  • [Presentation] VitaminC degradation products induce nonenzymatic protein glycation

    • Author(s)
      Haruna Miyakawa,Yuriko Shiobara,Noriko Miyake,Tadao Kurata,Seiichi Homma,Emiko Suzuki
    • Organizer
      ACN 2015-第12回アジア栄養学会議
    • Place of Presentation
      パシフィコ横浜、横浜市、神奈川県
    • Year and Date
      2015-05-14 – 2015-05-18
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24240096
  • [Presentation] LC-MS/MSによる食品中のメーラード反応産物の分析

    • Author(s)
      小野沢真理子、中村愛、保坂好江、石井美佳子、橋本侑子、重森美里、能見佑理、中島敬子、鈴木恵美子、松井芳光、山本祐司、本間清一、大塚譲
    • Organizer
      日本農芸化学会大会(岡山)
    • Place of Presentation
      岡山大学、岡山市、岡山県
    • Year and Date
      2015-05-27 – 2015-05-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24240096
  • [Presentation] モデルメラノイジン分解微生物の探索と性質

    • Author(s)
      中西康博、松井芳光、山本祐司、坂井利衣、能見祐理、大塚譲、本間清一
    • Organizer
      日本栄養食糧学会
    • Place of Presentation
      酪農学園大学(北海道江別市)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24240096
  • [Presentation] Degradation of Maillard reaction products and related compounds

    • Author(s)
      Seiichi Homma, Yoshimisu Matsui, Yuuji Yamamoto, Naoko Ando, Yasuyuki Nakanishi and Yuzuru Otsuka
    • Organizer
      ACN 2015-第12回アジア栄養学会議
    • Place of Presentation
      パシフィコ横浜、横浜市、神奈川県
    • Year and Date
      2015-05-14 – 2015-05-18
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24240096
  • [Presentation] Pharmacokinetics of 4-methylimidazole and analysis of 4-methylimidazole in rat with LC/MS/MS

    • Author(s)
      Misato Shigemori,Yuko Hashimoto,Mizuki Murata,Miwako Koizumi ,Yuri Nomi,Naoko Ando,Yuzuru Otsuka,Tadao Kurata,Seiichi Homma,EmikoSuzuki
    • Organizer
      ACN 2015-第12回アジア栄養学会議
    • Place of Presentation
      パシフィコ横浜、横浜市、神奈川県
    • Year and Date
      2015-05-14 – 2015-05-18
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24240096
  • [Presentation] Analysis of maillard reaction products using LC/MS/MS and  metabolism of maillard reaction products in rat

    • Author(s)
      Yuko Hashimoto,Misato Shigemori,Mizuki Murata,MiwakoKoizumi,Ai Nakamura,Mariko Onozawa,Yuzuru Otsuka,Seiichi Homma,EmikoSuzuki
    • Organizer
      第37回日本分子生物学会年会
    • Place of Presentation
      パシフィコ横浜、横浜市、神奈川県
    • Year and Date
      2014-11-25 – 2014-11-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24240096
  • [Presentation] Effect of 2,3-Diketo-L-gulonic acid on cell growth

    • Author(s)
      Yuriko Shiobara,Haruna Miyakawa, Noriko Miyake,Tadao Kurata,Seiichi Homma,Emiko Suzuki
    • Organizer
      ACN 2015-第12回アジア栄養学会議
    • Place of Presentation
      パシフィコ横浜、横浜市、神奈川県
    • Year and Date
      2015-05-14 – 2015-05-18
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24240096
  • [Presentation] メラノイジンの微生物分解

    • Author(s)
      中西康博、松井芳光、小林謙一、山本祐司、、大塚譲、本間清一
    • Organizer
      日本栄養食糧学会
    • Place of Presentation
      名古屋大学(名古屋市)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24240096
  • [Presentation] LCMSによるMaillard反応物の一斉分析

    • Author(s)
      中村愛、能見祐理、林育如、大塚譲、本間清一
    • Organizer
      食品分析研究会
    • Place of Presentation
      東洋大学(東京文京区)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24240096
  • [Presentation] メラノイジン分解菌の検索と分解生成物の性質

    • Author(s)
      中西康博、坂井利衣、松井芳光、小林謙一、山本祐司、大塚譲、能見祐理、本間清一
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      明治大学(神奈川県川崎市)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24240096
  • [Presentation] アスコルビン醸酸化生成物が生体に及ぼす影響の検討

    • Author(s)
      宮川春菜、西村千紗、橋本侑子、小暮真由子、重森美里、村井南、伊坂亜友美、三宅紀子、倉田忠男、本間清一、 鈴木恵美子
    • Organizer
      第36回日本臨床栄養学会総会・第35回日本臨床栄養協会総会第12回大連合
    • Place of Presentation
      JPタワー ホール&カンファレンス、千代田区、東京都
    • Year and Date
      2014-10-04 – 2014-10-05
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-24240096
  • 1.  MURATA Masatsune (60210051)
    # of Collaborated Projects: 10 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 2.  SHIMADA Atsuko (60017233)
    # of Collaborated Projects: 3 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 3.  寺沢 なお子 (00227513)
    # of Collaborated Projects: 3 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 4.  KUBOTA Kikue (90008730)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 5.  KOBAYASHI AKIO (40005591)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 6.  KURATA Tadao (60011920)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 7.  IGARASHI Osamu (40017231)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 8.  荒川 信彦 (40017223)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 9.  YAMAGUCHI Keiko (00440074)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 3 results
  • 10.  MATSUI Yoshimitsu (10647845)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 9 results
  • 11.  OTSUKA Yuzuru (20134833)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 24 results
  • 12.  NAKANISHI Yasuhiro (60246668)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 8 results
  • 13.  SUZUKI Emiko (80154524)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 6 results
  • 14.  ANDO Naoko (70360485)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 3 results
  • 15.  NOMI Yuri (20614887)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 7 results
  • 16.  HASHIZUME Nataka (60057619)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 17.  OTSUKA Megumi (20175243)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 18.  KIDA Satoshi (80301547)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 19.  MIURA Daiki (10439896)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 20.  HOSODA Hiroshi (40408662)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 21.  大塚 譲 (20135833)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 22.  山本 祐司 (50240130)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 9 results
  • 23.  相田 浩 (50013298)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 24.  関口 伸子 (70196955)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 25.  妻鹿 絢子 (40020507)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 26.  YORISAWA Aya
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results

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