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MURATA Masatsune  村田 容常

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村田 容常  ムラタ マサツネ

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Researcher Number 60210051
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Affiliation (Current) 2025: 東京農業大学, 応用生物科学部, 教授
2025: お茶の水女子大学, 基幹研究院, 名誉教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2023 – 2024: 東京農業大学, 応用生物科学部, 教授
2015 – 2020: お茶の水女子大学, 基幹研究院, 教授
2012 – 2014: お茶の水女子大学, 大学院人間文化創成科学研究科, 教授
2011: お茶の水女子大学, 人間文化創成科学研究科, 教授
2007 – 2011: Ochanomizu University, 大学院・人間文化創成科学研究科, 教授 … More
2009: お茶の水女子大学, 人間文化創成科学研究科, 教授
2005 – 2007: お茶の水女子大学, 生活科学部, 教授
2001 – 2003: お茶の水女子大学, 大学院・人間文化研究科, 助教授
2000 – 2001: OCHANOMIZU UNIVERSITY, DEPARTMENT OF NUTIRTION AND FOOD SCIENCE, ASSOCIATE PROFESSOR, 人間文化研究科, 助教授
1999: お茶の水女子大学, 大学院・人間文化研究科, 助教授
1998: お茶の水女子大学, 人間文化研究科, 助教授
1994 – 1998: お茶の水女子大学, 生活科学部, 助教授
1993: お茶の水女子大学, 生活環境学科, 助教授
1991: お茶の水女子大学, 家政学部, 講師
1989: お茶の水女子大学, 家政学部, 講師 Less
Review Section/Research Field
Principal Investigator
食生活 / Eating habits / Eating habits, studies on eating habits / Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related / 家政学 / 食品科学・栄養科学
Except Principal Investigator
家政学 / Eating habits, studies on eating habits / 食生活
Keywords
Principal Investigator
メイラード反応 / 酵素的褐変 / 褐変 / 食品 / tobacco / phenolic / Agrobacterium / protein expression / transgenic plant / 黄色色素 … More / カット野菜 / フェニルアラニンアンモニアリアーゼ / レタス / リンゴ / 惣菜 / ポリフェノールキノン / 色素 / coffee / cheese / thiamine / beer / Maillrd reaction / phenylalanine ammonia lyase / enzymatic browning / heat shock / cut lettuce / 酵素の褐変 / ヒートショック / カットレタス / apple / tolacco / agrobacterium / メチルグルーキサール / ピロロオキサゾール / スレオニン / セリン / トレオニン / ジカルボニル / システイン / リジン / キシロース / ジピロロン / dipyrrolone / ACI阻害 / 抗酸化 / チオフェノン / dupyrrolone / furpipate / 黄色 / 醤油 / PAL / シンナムアルデヒド / アンチセンス / 発現 / ポリフェノールオキシターゼ / PCR / クローニング / ポリフェノールオキシダーゼ … More
Except Principal Investigator
抗酸化性 / 機能性 / ConA / 糖鎖 / 褐変 / レクチン / 穀醤 / 魚醤 / メラノイジン / 醤油 / Function of Food / Radical Scavenging Activity / Fermented Fond / ACE阻害活性 / 発酵食品 / milk / green coffee beans / zinc(II)-chelating / polyphenols / alkaline fusion / coffee / instant coffee / chelating compunds / 高分子構造 / フェノール / アミノ酸 / 糖 / Zn-キレート性成分 / 亜鉛 / アルカリ溶解分解 / ミルク / コーヒー生豆 / アルカリ溶融分解 / フェノール化合物 / メイラード反応 / Zn-キレート / インスタントコーヒー / コーヒー / intake of alcohol / processed food / alcoholic beverage / cooking / determination of alcohol / questionaire study / health / alcohol / ストレス / 味 / 匂い / アルデヒドデヒドロゲナーゼ / 少量アルコール摂取 / 保存食品 / 官能検査 / 食品物性 / 風味 / アルコール依存症 / アルデヒド脱水素酵素 / アルコールデヒドロゲナーゼ / 加工食品 / うつ病 / 不定愁訴 / アルコール飲料 / 調理 / 定量 / 健康 / アルコール / 1'-acetoxychavicol acetate / (E,E) -2,4-decadienoic acid / Ethnic dish / Lycomices Sp. / Antioxidant / Pepper / Alpinia galanga / Garlic / 2,4-デカジエン酸 / 7-アセトキシチャビシルアセテート / ジアリルスルフィド / 抗高脂血症活性 / エスニック料理 / 1'-アセトキシチャビコールアセテート / (E,E)-2,4-デカジエン酸 / 脂質蓄積阻害 / 抗酸化活性 / アリシン / コショウ / ナンキョウ / ニンニク / アントシアニン / 能登野菜 / 加賀野菜 / Paecilomyces canadensis / Streptomyces werraensis / screening / food melanoidin / melanoidin / browning / microbial degradation / decolorization / microbial / レクチンアフィニティー / 色素 / 緑茶 / 脱色 / コ-ヒ- / 鉄 / キレ-ト Less
  • Research Projects

    (18 results)
  • Research Products

    (79 results)
  • Co-Researchers

    (13 People)
  •  家庭での食の安全性確保 賞味期限付き冷蔵食品とポリフェノール酸化とメイラード反応Principal Investigator

    • Principal Investigator
      村田 容常
    • Project Period (FY)
      2023 – 2025
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Review Section
      Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
    • Research Institution
      Tokyo University of Agriculture
  •  Relationship between the Maillard reaction and the color, flavor, and safety of beer, natto, and fried bean sproutPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      MURATA Masatsune
    • Project Period (FY)
      2017 – 2020
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      Ochanomizu University
  •  Molecular study on products of browning reactionPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Masatsune Murata
    • Project Period (FY)
      2014 – 2016
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      Ochanomizu University
  •  Characterization of browning reaction of foods by using novel yellow pigmentsPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      MURATA Masatsune
    • Project Period (FY)
      2010 – 2013
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Ochanomizu University
  •  Function and usability as antioxidants of traditional foods in the Kaga and Noto areas of Ishikawa prefecture.

    • Principal Investigator
      TERASAWA Naoko
    • Project Period (FY)
      2009 – 2011
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Kanazawa University
  •  A Novel Storage Method for Cut Lettuce. Mechanism of Inhibitory Effect of Cinnamaldehyde against Browning of Cut Lettuce and the Effect on Its QualityPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      MURATA Masatsune
    • Project Period (FY)
      2007 – 2009
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Ochanomizu University
  •  Function of Fermented Foods Made from Fish and Squid in the Hokuriku Region

    • Principal Investigator
      TERASAWA Naoko
    • Project Period (FY)
      2005 – 2007
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Kanazawa University
  •  Analysis of browning of cut vegetable, which is a quality deteriorating factor, and its regulationPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      MURATA Masatune
    • Project Period (FY)
      2001 – 2003
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      食生活
    • Research Institution
      Ochanomizu University
  •  Characterizatiion of zinc-chelating compounds in coffee brew

    • Principal Investigator
      HOMMMA Seiichi
    • Project Period (FY)
      2000 – 2001
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      食生活
    • Research Institution
      Ochanomizu University
  •  Effect of Transformation of Plants on Protein ExpressionPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      MURATA Masatsune
    • Project Period (FY)
      1998 – 2000
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      食生活
    • Research Institution
      Ochanomizu University
  •  リンゴの酵素的褐変の遺伝子レベルでの解析と制御Principal Investigator

    • Principal Investigator
      村田 容常
    • Project Period (FY)
      1996
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      家政学
    • Research Institution
      Ochanomizu University
  •  Determination of alcohol in processed foods and effect of dietary alcohol in a low level on health

    • Principal Investigator
      HOMMA Seiichi
    • Project Period (FY)
      1996 – 1998
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (A)
    • Research Field
      家政学
    • Research Institution
      Ochanomizu University
  •  リンゴの褐変の機構とその制御:リンゴポリフェノールオキシダーゼの構造と発現機構についてPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      村田 容常
    • Project Period (FY)
      1995
    • Research Category
      Grant-in-Aid for General Scientific Research (C)
    • Research Field
      食品科学・栄養科学
    • Research Institution
      Ochanomizu University
  •  Effect of the Spices used in Ethnic Dishes on the Human Health

    • Principal Investigator
      KUBOTA Kikue
    • Project Period (FY)
      1995 – 1996
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      家政学
    • Research Institution
      Ochanomizu University
  •  レクチンによる糖鎖部分の検出を用いる穀醤と魚醤の色素の識別

    • Principal Investigator
      本間 清一
    • Project Period (FY)
      1993
    • Research Category
      Grant-in-Aid for General Scientific Research (C)
    • Research Field
      家政学
    • Research Institution
      Ochanomizu University
  •  微生物による脱色機構を利用した食品の褐色色素の分類

    • Principal Investigator
      寺沢 なお子
    • Project Period (FY)
      1993
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Encouragement of Young Scientists (A)
    • Research Field
      家政学
    • Research Institution
      Ochanomizu University
  •  魚醤と穀醤の色素成分にもとづく比較研究

    • Principal Investigator
      本間 清一
    • Project Period (FY)
      1991
    • Research Category
      Grant-in-Aid for General Scientific Research (C)
    • Research Institution
      Ochanomizu University
  •  食品廃棄部位の金属キレ-ト作用を利用した醤油の脱色と風味の改良

    • Principal Investigator
      HOMMA Seiichi
    • Project Period (FY)
      1989
    • Research Category
      Grant-in-Aid for General Scientific Research (C)
    • Research Field
      家政学
    • Research Institution
      Ochanomizu University

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All Journal Article Presentation Book

  • [Book] 褐変防止法の選択と利用方法、Science Forum、カット野菜品質・衛生管理ハンドブック2009

    • Author(s)
      村田容常泉秀実(編)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500658
  • [Journal Article] Conditions and Mechanism of Formation of the Maillard Reaction Pigment, Furpenthiazinate, in a Model System and in Some Acid Hydrolyzates of Foods and its Biological Properties2024

    • Author(s)
      Noda Kyoko、Kishimoto Marin、Shimamura Yuko、Murata Masatsune
    • Journal Title

      Journal of Agricultural and Food Chemistry

      Volume: 72 Issue: 12 Pages: 6593-6600

    • DOI

      10.1021/acs.jafc.3c09447

    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22K14842, KAKENHI-PROJECT-23K25612
  • [Journal Article] Browning of Maillard reaction systems containing xylose and 4-hydroxy-5-methyl-3(2H)-furanone. DOI:2021

    • Author(s)
      Miki Nakamura, Yoko Mikami, Kyoko Noda, and Masatsune Murata
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry

      Volume: 85(2) Issue: 2 Pages: 401-410

    • DOI

      10.1093/bbb/zbaa019

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H01958
  • [Journal Article] Evaluation of bactericidal effects of chlorogenic or hydroxycinnamic acid derivatives and soluble coffee under low pH or gastric acid conditions2021

    • Author(s)
      Juri Igarashi, Aoi Inoue, Hiroko Ueno, Satomi Tsutsuura, Kyoko Noda, and Masatsune Murata
    • Journal Title

      FSTR

      Volume: 27 Issue: 2 Pages: 301-310

    • DOI

      10.3136/fstr.27.301

    • NAID

      130008041703

    • ISSN
      1344-6606, 1881-3984
    • Language
      English
    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H01958
  • [Journal Article] Analyses of Factors Affecting the Browning of Model Processed Cheese during Storage2020

    • Author(s)
      ADACHI Kotomi、IGOSHI Asuka、MURATA Masatsune
    • Journal Title

      Journal of Nutritional Science and Vitaminology

      Volume: 66 Issue: 4 Pages: 364-369

    • DOI

      10.3177/jnsv.66.364

    • NAID

      130007893254

    • ISSN
      0301-4800, 1881-7742
    • Year and Date
      2020-08-31
    • Language
      English
    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H01958
  • [Journal Article] Distribution of Pyrrolothiazolate, a Pigment Formed through the Maillard Reaction between Cysteine and Glucose, in Foods and Beverages and Some of Its Properties2020

    • Author(s)
      Kyoko Noda, Yuri Amano, Yuko Shimamura, and Masatsune Murata
    • Journal Title

      FSTR

      Volume: 26 Issue: 6 Pages: 735-742

    • DOI

      10.3136/fstr.26.735

    • NAID

      130007962138

    • ISSN
      1344-6606, 1881-3984
    • Language
      English
    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H01958
  • [Journal Article] Relationship between lactose utilization of lactic acid bacteria and browning of cheese during storage.2020

    • Author(s)
      Ayaka Arai, Asuka Igoshi, Aoi Inoue, Kyoko Noda, Satomi Tsutsuura, and Masatsune Murata
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry

      Volume: 84(9) Issue: 9 Pages: 1886-1893

    • DOI

      10.1080/09168451.2020.1768508

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H01958
  • [Journal Article] A Low-Molecular Weight Maillard Pigment from Beer was Identified as Perlolyrine, a Maillard Reaction Product from Tryptophan2019

    • Author(s)
      Chieri Nagai, Kyoko Noda, Akari Kirihara, Yuko Tomita, and Masatsune Murata
    • Journal Title

      FSTR

      Volume: 25 Issue: 1 Pages: 81-88

    • DOI

      10.3136/fstr.25.81

    • NAID

      130007606988

    • ISSN
      1344-6606, 1881-3984
    • Language
      English
    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H01958
  • [Journal Article] A novel thiamine-derived pigment, pyrizepine, formed by the Maillard reaction2018

    • Author(s)
      Asuka Igoshi, Kyoko Noda, and Masatsune Murata
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry

      Volume: 82 Issue: 8 Pages: 1425-1432

    • DOI

      10.1080/09168451.2018.1466687

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H01958
  • [Journal Article] Novel Maillard pigment, furpenthiazinate, having furan and cyclopentathiazine rings formed by acid hydrolysis of protein in the presence of xylose or by reaction between cysteine and furfural under strongly acidic conditions2018

    • Author(s)
      Kyoko Noda, Ruriko Masuzaki, Yuka Terauchi, Shinji Yamada, and Masatsune Murata
    • Journal Title

      Journal of Agricultural and Food Chemistry

      Volume: 66 Issue: 43 Pages: 11414-11421

    • DOI

      10.1021/acs.jafc.8b05302

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H01958
  • [Journal Article] Two novel pyrrolooxazole pigments formed by the Maillard reaction between glucose and threonine or serine2017

    • Author(s)
      Kyoko Noda and Masatsune Murata
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry

      Volume: 81 Issue: 2 Pages: 267-274

    • DOI

      10.1080/09168451.2016.1240607

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26282016
  • [Journal Article] 4-Hydroxy-5-Methyl-3(<i>2H</i>)-Furanone (HMFO) Contributes to Browning in the Xylose-Lysine Maillard Reaction System2017

    • Author(s)
      Yoko Mikami, Miki Nakamura, Shinji Yamada, and Masatsune Murata
    • Journal Title

      FSTR

      Volume: 23 Issue: 2 Pages: 283-289

    • DOI

      10.3136/fstr.23.283

    • NAID

      130005681794

    • ISSN
      1344-6606, 1881-3984
    • Language
      English
    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26282016, KAKENHI-PROJECT-17H01958
  • [Journal Article] Galactose Is the Limiting Factor for the Browning or Discoloration of Cheese during Storage2017

    • Author(s)
      Asuka Igoshi, Yui Sato, Kumi Kameyama, and Masatsune Murata.
    • Journal Title

      Journal of Nutritional Science and Vitaminology

      Volume: 63 Issue: 6 Pages: 412-418

    • DOI

      10.3177/jnsv.63.412

    • NAID

      130006307993

    • ISSN
      0301-4800, 1881-7742
    • Language
      English
    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H01958
  • [Journal Article] Formation scheme and antioxidant activity of a novel Maillard pigment, pyrrolothiazolate, formed from cysteine and glucose2016

    • Author(s)
      Kyoko Noda, Naoko Terasawa, and Masatsune Murata
    • Journal Title

      Food & Function

      Volume: 7 Issue: 6 Pages: 2551-2556

    • DOI

      10.1039/c5fo01625h

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26282016
  • [Journal Article] Cloning of Phenylalanine Ammonia-lyase and its Role in Enzymatic Browning of Mung Bean Sprout during Cold Storage2016

    • Author(s)
      Sameshima N, Nishimura M, Murakami K., Kogo Y, Shimamura Y, Sakuta M, Murata M.
    • Journal Title

      FSTR

      Volume: 22 Issue: 2 Pages: 255-260

    • DOI

      10.3136/fstr.22.255

    • NAID

      130005147054

    • ISSN
      1344-6606, 1881-3984
    • Language
      English
    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26560061, KAKENHI-PROJECT-26282016
  • [Journal Article] Isolation, identification, and formation conditions of a novel Maillard yellowish pigment, pyrrolothiazolate.2015

    • Author(s)
      Kyoko Noda, Shinji Yamada, and Masatsune Murata
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry

      Volume: 79 Issue: 8 Pages: 1350-1355

    • DOI

      10.1080/09168451.2015.1018127

    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26282016
  • [Journal Article] Effects of Sugar and Buffer Types, and pH on Formation of Maillard Pigments in the Lysine Model System2015

    • Author(s)
      Yoko Mikami and Masatsune Murata
    • Journal Title

      FSTR

      Volume: 21 Issue: 6 Pages: 813-819

    • DOI

      10.3136/fstr.21.813

    • NAID

      130005122048

    • ISSN
      1344-6606, 1881-3984
    • Language
      English
    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26282016
  • [Journal Article] Formation and distribution of 2,4-dihydroxy-2,5-dimethyl-3(2H)-thiophenone, a pigmentan, an aroma and a biological active compound formed by the Maillard reaction, in foods and beverages2013

    • Author(s)
      Rina Furusawa, Chiaki Goto, Miki Satoh, Yuri Nomi and Masatsune Murata
    • Journal Title

      Food & Function

      Volume: 4 Issue: 7 Pages: 1076-1076

    • DOI

      10.1039/c3fo30367e

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300257
  • [Journal Article] Formation and distribution of 2,4-dihydroxy-2,5-dimethyl-3(2H)-thiophen one, a pigment, an aroma, and a biological active compound formed by the Maillard reaction, in foods and beverages2013

    • Author(s)
      Rina Furusawa, Chiaki Goto, Miki Satoh, Yuri Nomi, and Masatsune Murata
    • Journal Title

      Food & Function

      Volume: 4 Pages: 1076-1081

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300257
  • [Journal Article] Formation mechanism and characterization of dilysyl-dipyrrolones, the Maillard-type yellow pigments2013

    • Author(s)
      Yuri Nomi, Ruriko Masuzaki, Naoko Terasawa, Makiko Takenaka, Hiroshi Ono, Yuzuru Otsuka, and Masatsune Murata
    • Journal Title

      Food & Function

      Volume: 4 Pages: 1067-1075

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300257
  • [Journal Article] Formation and distribution of 2,4-dihydroxy-2,5-dimethyl-3(2H)-thiophenone, a pigment, an aroma, and a biological active compound formed by the Maillard reaction, in foods and beverages.2013

    • Author(s)
      Rina Furusawa, Chiaki Goto, Miki Satoh, Yuri Nomi, and Masatsune Murata
    • Journal Title

      Food & Function

      Volume: 4 Pages: 1076-1081

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300257
  • [Journal Article] Formation mechanism and characterization of dilysyl-dipyrrolones, the Maillard-type yellow pigments.2013

    • Author(s)
      Yuri Nomi, Ruriko Masuzaki, Naoko Terasawa, Makiko Takenaka, Hiroshi Ono, Yuzuru Otsuka, and Masatsune Murata
    • Journal Title

      Food & Function

      Volume: 4 Issue: 7 Pages: 1067-1075

    • DOI

      10.1039/c3fo30366g

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300257, KAKENHI-PROJECT-24700798, KAKENHI-PROJECT-25282020
  • [Journal Article] 醤油の低分子黄色色素2,4-ジヒドロ-2,5-ジメチル-3(2H)-チオフェノンについて2012

    • Author(s)
      村田容常
    • Journal Title

      醸造協会誌

      Volume: 107 Pages: 733-739

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300257
  • [Journal Article] Conditions for the Formation of Dilysyl-Dipyrrolones A and B, and Novel Yellow Dipyrrolone Derivatives Formed from Xylose and Amino Acids in the Presence of Lysine2011

    • Author(s)
      Yuri NOMI, Jumko SAKAMOTO, Makiko TAKENAKA, Hiroshi ONO, Masatsune MURATA
    • Journal Title

      Biosci.Biotech.Biochem.

      Volume: 75 Pages: 221-226

    • NAID

      10027897429

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300257
  • [Journal Article] Identification of 2,4-dihydroxy-2,5-dimethyl-3(2H)-thiophen one as a low molecular weight yellow pigment in soy sauce2011

    • Author(s)
      Miki Satoh, Yuri Nomi, Shinji Yamada, Makiko Takenaka, Hiroshi Ono, and Masatsune Murata
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry

      Volume: 75(7) Pages: 1240-1244

    • NAID

      10029328813

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300257
  • [Journal Article] うま味、おいしさを生み出す科学技術の世界 : 味、香り、色2011

    • Author(s)
      村田容常
    • Journal Title

      日本味と匂学会誌

      Volume: 18 Pages: 75-82

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300257
  • [Journal Article] Identification of 2,4-dihydroxy-2,5-dimethyl-3(2H)-thiophenone as a low molecular weight yellow pigment in soy sauce2011

    • Author(s)
      Miki Satoh, Yuri Nomi, Shinji Yamada,Makiko Takenaka, Hiroshi Ono, Masatsune Murata
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry

      Volume: 75 Pages: 1240-1244

    • NAID

      10029328813

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300257
  • [Journal Article] Conditions for the formation of dilysyl-dipyrrolones A and B, and novel yellow dipyrrolone derivatives formed from xylose and amino acids in the presence of lysine2011

    • Author(s)
      Yuri Nomi, Junko Sakamoto, Makiko Takenaka, Hiroshi Ono, and Masatsune Murata
    • Journal Title

      Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry

      Volume: 75(2) Pages: 221-226

    • NAID

      10027897429

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300257
  • [Presentation] ビール中の塩基性色素の単離と性状2024

    • Author(s)
      東優汰、野田響子、辻井良政、村田容常
    • Organizer
      日本農芸化学会2024年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K25612
  • [Presentation] クロロゲン酸キノンのタンパク質に対する反応性ならびに反応生成物の化学的性状2024

    • Author(s)
      荒巻天南、山梨颯斗、辻井良政、村田容常
    • Organizer
      日本食品科学工学会令和6年度関東支部大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K25612
  • [Presentation] 食品におけるメイラード反応の意義と展望 特別企画メイラード研究の展望を再考する発言32023

    • Author(s)
      村田容常
    • Organizer
      第33回日本メイラード学会年会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-23K25612
  • [Presentation] 低酸性下でのコーヒーの殺菌活性ならびに焙煎が活性に及ぼす影響2021

    • Author(s)
      井上葵、五十嵐朱里、筒浦さとみ、村田容常
    • Organizer
      日本農芸化学会2021年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H01958
  • [Presentation] ビール中の黄色低分子色素化合物の単離と同定2021

    • Author(s)
      桐原明里、野田響子、村田容常
    • Organizer
      日本農芸化学会2021年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H01958
  • [Presentation] チアミン由来の新規色素ピリゼピンの形成条件、精製方法及び生成経路2020

    • Author(s)
      來山祥子、野田響子、井越明日香、村田容常
    • Organizer
      日本農芸化学会2020年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H01958
  • [Presentation] システインとフルフラールの強酸性下におけるメイラード反応により生成する色素化合物フルペンチアジネートの食品中での探索と生成経路の検討2020

    • Author(s)
      野田響子、岸本真凛、島村裕子、村田容常
    • Organizer
      日本農芸化学会2020年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H01958
  • [Presentation] 酵素的褐変ならびにメイラード反応に関する食品化学的研究2019

    • Author(s)
      村田容常
    • Organizer
      日本食品科学工学会第66回大会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H01958
  • [Presentation] 食品の褐変 酵素的褐変とメイラード反応2019

    • Author(s)
      村田容常
    • Organizer
      第29回日本メイラード学会年会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H01958
  • [Presentation] 大豆タンパク質とキシロースおよびシステインとフルフラールの強酸性下におけるメイラード反応により生成する新規色素化合物フルペンチアジネートの構造解析と生成経路検討2019

    • Author(s)
      野田響子、山田眞二、村田容常
    • Organizer
      第29回日本メイラード学会年会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H01958
  • [Presentation] ビール中の低分子色素を単離しperlolyrineと同定した2018

    • Author(s)
      永井千恵莉、野田響子、〇村田容常
    • Organizer
      日本食品科学工学会第65回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H01958
  • [Presentation] モデル系におけるチアミン由来の新規メイラード色素ピリゼピンの形成2018

    • Author(s)
      〇井越明日香、野田響子、村田容常
    • Organizer
      第28回日本メイラード学会年会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H01958
  • [Presentation] 大豆タンパク質-キシロース系メイラード反応により生成する未知の色素化合物の単離・構造解析2018

    • Author(s)
      〇野田響子、増崎瑠里子、寺内優花、村田容常
    • Organizer
      第28回日本メイラード学会年会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H01958
  • [Presentation] 食品安全や色素形成の観点から見たメイラード反応2018

    • Author(s)
      〇村田容常
    • Organizer
      日本食品分析学会平成30年度学術集会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H01958
  • [Presentation] ビール中の低分子色素の単離と構造解析2017

    • Author(s)
      永井千恵莉、野田響子、村田容常
    • Organizer
      日本食品科学工学会関東支部大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H01958
  • [Presentation] ピロロチアゾレートの分析法と食品中の分布2017

    • Author(s)
      野田響子、天野由梨、村田容常
    • Organizer
      日本メイラード学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H01958
  • [Presentation] モデルチーズを用いたチーズの貯蔵褐変の要因解析2017

    • Author(s)
      安達琴美、井越明日香、村田容常
    • Organizer
      日本食品科学工学会関東支部大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H01958
  • [Presentation] 各種批判ビールの色素の比較分析2017

    • Author(s)
      永井千恵莉、村田容常
    • Organizer
      日本食品科学工学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H01958
  • [Presentation] チーズの貯蔵褐変の律速因子はガラクトースである2017

    • Author(s)
      井越明日香、村田容常
    • Organizer
      日本食品科学工学会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17H01958
  • [Presentation] ピロロチアゾール系メイラード色素の生物活性と食品中の分布2017

    • Author(s)
      野田響子、寺沢なお子、島村裕子、村田容常
    • Organizer
      2017年度日本農芸化学会大会
    • Place of Presentation
      京都女子大学
    • Year and Date
      2017-03-19
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26282016
  • [Presentation] ペントース系メイラード反応における4-ヒドロキシ-5-メチル-3(2H)-フラノン (HMFO) の役割2017

    • Author(s)
      中村美月、村田容常
    • Organizer
      2017年度日本農芸化学会大会
    • Place of Presentation
      京都女子大学
    • Year and Date
      2017-03-19
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26282016
  • [Presentation] チーズの貯蔵褐変とメイラード反応2016

    • Author(s)
      井越明日香、佐藤由衣、亀山久美、村田容常
    • Organizer
      2016年度日本農芸化学会大会
    • Place of Presentation
      札幌、札幌コンベンションセンター
    • Year and Date
      2016-03-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26282016
  • [Presentation] ピロロチアゾールならびにピロロオキサゾール構造を有する新規メイラード黄色色素について 単離、構造決定、性状および生成機構2016

    • Author(s)
      野田響子、山田眞二、寺沢なお子、島村裕子、村田容常
    • Organizer
      第26回日本メイラード学会年会
    • Place of Presentation
      つくば国際会議場
    • Year and Date
      2016-11-11
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26282016
  • [Presentation] ペントース系メイラード反応におけるジカルボニル化合物の消長2016

    • Author(s)
      中村美月、見上葉子、村田容常
    • Organizer
      第26回日本メイラード学会年会
    • Place of Presentation
      つくば国際会議場
    • Year and Date
      2016-11-11
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26282016
  • [Presentation] スレオニン・グルコース系ならびにセリン・グルコース系メイラード反応で形成される新規ピロロオキサゾール色素について2016

    • Author(s)
      野田響子、村田容常
    • Organizer
      2016年度日本農芸化学会大会
    • Place of Presentation
      札幌、札幌コンベンションセンター
    • Year and Date
      2016-03-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26282016
  • [Presentation] キシロース-リジン系メイラード反応における4-ヒドロキシ-5-メチル-3(2H)- フラノン(HMFO)経由の褐変機構の提唱2015

    • Author(s)
      見上葉子、山田眞二、村田容常
    • Organizer
      日本農芸化学会2015年度大会
    • Place of Presentation
      岡山大学
    • Year and Date
      2015-03-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26282016
  • [Presentation] A PROPOSAL OF A BROWNING MECHANISM VIA 4-HYDROXY-5-METHYL-3(2H)-FURANONE (HMFO) IN XYLOSE-LYSINE MAILLARD REACTION SYSTEM,2015

    • Author(s)
      Masatsune Murata, Shinji Yamada, and Yoko Mikami
    • Organizer
      12th International Symposium n the Maillard Reaction,
    • Place of Presentation
      Tokyo, University of Tokyo
    • Year and Date
      2015-09-02
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26282016
  • [Presentation] 新規メイラード色素ピロロチアゾレートについて:単離・同定、性質及び生成経路2015

    • Author(s)
      野田響子、山田眞二、寺沢なお子、村田容常
    • Organizer
      2015年度日本農芸化学会関東支部大会
    • Place of Presentation
      東京、お茶の水女子大学
    • Year and Date
      2015-09-26
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26282016
  • [Presentation] システイン・グルコース系メイラード反応溶液からの新規色素ピロロチアゾレート(pyrrolothiazolate)の単離、同定と生成条件について2015

    • Author(s)
      野田響子、山田眞二、村田容常
    • Organizer
      日本農芸化学会2015年度大会
    • Place of Presentation
      岡山大学
    • Year and Date
      2015-03-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26282016
  • [Presentation] チーズの貯蔵褐変の要因解析2015

    • Author(s)
      井越明日香、佐藤由衣、亀山久美、村田容常
    • Organizer
      2015年度日本農芸化学会関東支部大会
    • Place of Presentation
      東京、お茶の水女子大学
    • Year and Date
      2015-09-26
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26282016
  • [Presentation] Novel yellowish <aillard pigment, pyrrolothiazolate, formed from cysteine and glucose2015

    • Author(s)
      Kyoko Noda, Shinji Yamada, Naoko Terasawa, and Masatsune Murata.
    • Organizer
      12th International Symposium n the Maillard Reaction
    • Place of Presentation
      Tokyo, University of Tokyo
    • Year and Date
      2015-09-01
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26282016
  • [Presentation] Browning of cheese during storage happens by the Maillard reaction2015

    • Author(s)
      Yui Sato, Kumi Kameyama, Asuka Igoshi, and Masatsune Murata.
    • Organizer
      12th International Symposium n the Maillard Reaction
    • Place of Presentation
      Tokyo, University of Tokyo
    • Year and Date
      2015-09-01
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26282016
  • [Presentation] キシロース-リジン系メイラード反応における主要反応生成物としての4-hydroxy-5-methyl-3(2H)- furanoneの同定と褐変との関連について2014

    • Author(s)
      見上葉子、山田眞二、村田容常
    • Organizer
      第24回日本メイラード学会
    • Place of Presentation
      熊本市国際交流会館
    • Year and Date
      2014-11-07
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-26282016
  • [Presentation] リジン系メイラード反応の色素形成に及ぼす糖とpHの影響2013

    • Author(s)
      見上葉子、村田容常
    • Organizer
      第23回日本メイラード学会学術集会
    • Place of Presentation
      ナレッジキャピタルコングレコンベンションセンター、大阪
    • Year and Date
      2013-11-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300257
  • [Presentation] 新たな低分子メイラード黄色色素2013

    • Author(s)
      村田容常
    • Organizer
      日本農芸化学会2013年度大会
    • Place of Presentation
      東北大学、仙台
    • Year and Date
      2013-03-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300257
  • [Presentation] 2,4-dihydroxy-2,5-dimethyl-3(2H)-thiophenone の各種食品における分布と生成条件について2012

    • Author(s)
      古澤梨奈、後藤千明、佐藤美紀、村田容常
    • Organizer
      第59回日本食品科学工学会
    • Place of Presentation
      藤女子大学、札幌
    • Year and Date
      2012-08-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300257
  • [Presentation] メイラード反応で生じるフルピペート類ならびにジピロロン類の特徴づけ2012

    • Author(s)
      増崎瑠里子、能見祐理、寺沢なお子、村田容常
    • Organizer
      日本農芸化学会2012年度大会
    • Place of Presentation
      京都女子大学、京都
    • Year and Date
      2012-03-24
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300257
  • [Presentation] メイラード反応で生じるフルピペート類ならびにジピロロン類の特徴づけ2012

    • Author(s)
      増崎瑠里子、寺沢なお子、村田容常
    • Organizer
      日本農芸化学会2012年度大会
    • Place of Presentation
      京都女子大学
    • Year and Date
      2012-03-24
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300257
  • [Presentation] A flavor compound was identified as a Maillard pigments2012

    • Author(s)
      Murata Masatsune
    • Organizer
      11th International Symposium on the Maillard Reaction
    • Place of Presentation
      Nancy, France
    • Year and Date
      2012-09-19
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300257
  • [Presentation] Pentose-lysine系メイラード反応由来の黄色色素ピロリルメチリデンピロロン類の生成条件および生成機構の解析2011

    • Author(s)
      能見祐里、坂本洵子、村田容常
    • Organizer
      日本農芸化学会2011年度大会
    • Place of Presentation
      京都女子大学、京都
    • Year and Date
      2011-03-26
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300257
  • [Presentation] うま味とおいしさを生み出す科学の世界 : 味、香り、色2011

    • Author(s)
      村田容常
    • Organizer
      うま味研究会公開シンポジウム
    • Place of Presentation
      コクヨホール、東京
    • Year and Date
      2011-05-20
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300257
  • [Presentation] 茶色い食品の科学2011

    • Author(s)
      村田容常
    • Organizer
      お茶料理研究会第20回シンポジウム
    • Place of Presentation
      大妻女子大学、東京
    • Year and Date
      2011-07-09
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300257
  • [Presentation] 濃口醤油色素の特徴付けおよび低分子黄色色素の同定2010

    • Author(s)
      佐藤美紀、能見祐里、山田眞二、竹中紀子、小野裕嗣、村田容常
    • Organizer
      第57回日本食品科学工学会大会
    • Place of Presentation
      東京農業大学、東京
    • Year and Date
      2010-09-02
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300257
  • [Presentation] Pentose-lysine由来の黄色色素pyrrolyl-methylidene-pyrrolon類の生成機構の解析2010

    • Author(s)
      能見祐里、竹中真紀子、村田容常
    • Organizer
      第20回日本メイラード学会学術集会
    • Place of Presentation
      お茶の水女子大学、東京
    • Year and Date
      2010-10-17
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300257
  • [Presentation] シンナムアルデヒドによるカットレタスの褐変抑制機構2010

    • Author(s)
      奥村紗矢、高宮利加子、田中恵理子、島村裕子、村田容常
    • Organizer
      009年度日本農芸化学会大会
    • Place of Presentation
      福岡国際会議場
    • Year and Date
      2010-03-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500658
  • [Presentation] Pentose-lysine由来の黄色色素pyrrolyl-methylidene-pyrrolone類の生成機構の解析2010

    • Author(s)
      能見祐理、竹中真紀子、村田容常
    • Organizer
      第20回日本名ラード学会
    • Place of Presentation
      お茶の水女子大学
    • Year and Date
      2010-10-17
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300257
  • [Presentation] シンナムアルデヒドによるカットレタスの褐変抑制機構2009

    • Author(s)
      奥村紗矢、高宮利加子、田中恵理子、島村裕子、村田容常
    • Organizer
      2009年度日本農芸化学会大会
    • Place of Presentation
      福岡国際会議場
    • Year and Date
      2009-03-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500658
  • [Presentation] ヒートショックもしくはシンナムアルデヒド処理したカットレタスの貯蔵における細菌数の消長2009

    • Author(s)
      奥村紗矢、村田容常
    • Organizer
      第55回日本食品科学工学会
    • Place of Presentation
      京都大学
    • Year and Date
      2009-09-07
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19500658
  • [Presentation] キシロース-リジン系メイラード反応により形成される主要反応生成物の同定

    • Author(s)
      見上葉子、山田眞二、村田容常
    • Organizer
      日本農芸化学会2014年度大会
    • Place of Presentation
      明治大学
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300257
  • [Presentation] 新たな低分子メイラード黄色色素

    • Author(s)
      村田容常
    • Organizer
      日本農芸化学会2013年度大会
    • Place of Presentation
      東北大学
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300257
  • [Presentation] リジン系メイラード反応の色素形成に及ぼす糖とpHの影響

    • Author(s)
      見上葉子、村田容常
    • Organizer
      日本メイラード学会第23回年回
    • Place of Presentation
      大阪(ナレッジキャピタル コングレコンベンションセンター )
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-22300257
  • 1.  HOMMA Seiichi (50017240)
    # of Collaborated Projects: 10 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 2.  TERASAWA Naoko (00227513)
    # of Collaborated Projects: 10 results
    # of Collaborated Products: 9 results
  • 3.  KUBOTA Kikue (90008730)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 4.  筒浦 さとみ (20708622)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 2 results
  • 5.  島村 裕子 (60452025)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 6.  HASHIZUME Nataka (60057619)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 7.  OTSUKA Megumi (20175243)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 8.  SHIMADA Atsuko (60017233)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 9.  安藤 清 (00262353)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 10.  荒川 信彦 (40017223)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 11.  岡 大貴 (20600232)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 12.  野田 響子 (40851374)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 2 results
  • 13.  YORISAWA Aya
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results

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