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TANI Fumito  谷 史人

Researcher Number 70212040
Other IDs
  • ORCIDhttps://orcid.org/0000-0001-8360-3429
External Links
Affiliation (Current) 2025: 京都大学, 農学研究科, 教授
Affiliation (based on the past Project Information) *help 2016 – 2024: 京都大学, 農学研究科, 教授
2013 – 2015: 京都大学, (連合)農学研究科(研究院), 教授
2007 – 2009: Kyoto University, 地球環境学堂, 准教授
2001 – 2006: 京都大学, 農学研究科, 助教授
2005: 京都大学, 助教授 … More
2000: 京都大学, 食糧科学研究所, 助教授
1998: 京大, 食糧科学研究所, 助教授
1997: KYOTO UNIVERSITY,Research Institute of Food Science, Associate Prof, 食糧科学研究所, 助教授
1992 – 1996: 京都大学, 食糧科学研究所, 助手 Less
Review Section/Research Field
Principal Investigator
Basic Section 38050:Food sciences-related / Applied molecular and cellular biology / 応用微生物学・応用生物化学 / 食品科学・栄養科学 / Food science / Applied biochemistry
Except Principal Investigator
食品科学・栄養科学 / Food science / Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related / Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related / Eating habits / 老化(加齢)
Keywords
Principal Investigator
ストレスタンパク質 / 抗原提示細胞 / 自然免疫 / 熱ショックタンパク質 / 卵白アルブミン / イメージング質量分析 / 栄養素 / 消化管 / 細胞内カルシウム応答 / 制御性T細胞 … More / タンパク質 / ペプチド / 可視化 / 消化吸収 / リンパ組織 / 腸内環境 / CRISPR/Cas9法 / Pannexin1 / TRPV4 / センシング人工モデル / 食シグナル / 質量分析イメージング / メカノストレス応答 / 栄養素フロー / 母乳 / 胆汁酸 / イメージング質量分析法 / カルシウムセンサー / 遺伝子改変マウス / 脂質消化吸収 / CRISPR/Cas9 / メカノストレス / Scavenger receptor / Antigen-presenting cells / Macrophages / Innate immunity / Hydrophobic interaction / Serpin / Heat shock protein 70 / Stress / スフィンゴ糖脂質 / 生体防御 / NK細胞 / 樹状細胞 / B細胞 / スカベンジャー受容体 / マクロファージ / 疎水性相互作用 / セルピン / 熱ショックタンパク質70 / ストレス / α1-アンチトリプシン / BiP / GroEL / 糖鎖 / 折り畳み / セルピンファミリー / 分子進化 / フローチャンバー流路系 / P2X受容体 / 物理的刺激 / 流動特性 / 食品コロイド / 食品バイオレオロジー / P2X4 / プリンヌクレオチド受容体 / カルシウム応答 / 消化管上皮細胞 / 血管内皮細胞 / ずり応力 / 物理的感覚受容 / 免疫 / 粘膜 / ナノファイバー / 機能材料 / 相利共生 / ビフィズス菌 / 腸内細菌 / 粘膜恒常性 / 制御性免疫 / 光反応性架橋剤 / 非相同的塩基配列 / T細胞分化 / 膜受容体 / 可変領域 / 生物種特異的 / 免疫生物学 / 種特異性 / 多様性識別 / 分子情報 / 多様性 / Hsp70 / ケモカイン / CD40 / パターン認識受容体 / 相互作用 / 生物種 / ストレスタンパク質70 / モルテング ビュール / フォールディング / リゾチーム / 血清アルブミン / モルテングロビュール / 熱変性 … More
Except Principal Investigator
β-lactotensin / novokinin / HSP32 / HSP70 / 老化 / ゲル / 卵白アルブミン / ダイノルフィン / TGF-β / MAPK / 疲労 / パン / 乳化食品 / 粉末化 / 分散系食品 / 粘性 / 食品利用 / 嗜好性 / 昆虫素材 / 農産物素材 / 調理加工 / 微細化技術 / 持続的食生活 / 腸管内環境 / 膨化食品 / 乳化物 / ナノファイバー / 微粒子 / 昆虫 / 農産物 / 消化管におけるイメージング / 腸内環境 / 増粘剤 / 乳化 / セルロース・キチンナノファイバー / 蚕蛹パウダー / 農産物微粒子 / 加工・調理 / 風味向上効果 / セルロースナノファイバー / 嗜好性評価 / 風味向上 / 増粘効果 / 腸内環境改善 / 起泡性と乳化性 / とろみづけ / 風味や嗜好性の向上 / 加熱調理 / 食物繊維ナノファイバー / 農産物の微細化 / 調理と加工 / learning performance / bile acid secretion / anorectic activity / hair growth / hypotensive activity / angiotensin / 抗脱毛作用 / プロスタグランジン / 血圧降下 / 動脈拡張 / Angiotensin III / EP_4レセプター / プロスタグランジンE_2 / アンジオテンシンAT_2レセプター / Novokinin / 学習促進作用 / 胆汁酸分泌促進 / 摂食抑制作用 / 育毛促進作用 / 血圧降下作用 / アンジオテンシン / oxidative stress / hemeoxygenase / stress protein / stress / aging / 酸化ストレス / ヘムオキシゲナーゼ / ストレスタンパク質 / ストレス / DNA single strand / Butylated hydroxytoluene / Paraquat / Antioxidative enzyme / Ageing / 加齢 / DNA鎖 / ブチルヒトロキシトルエン / パラコート / 抗酸化性酵素 / Protein gel / Serum albumin / Ouslbumin / Transparent gel / Gel / モルテングロビユ-ル / GroEL / 熱変性 / タンパクゲル / リゾチーム / 血清アルブミン / 透明ゲル / カゼイン / 大豆タンパク質 / プロリンリッチプロテイ / タンニン酸 / 牛乳乳清タンパク質 / 耳下腺唾液 / 雑味 / タンパク質の渋味 / 食品タンパク質 / 渋味 / 唾液タンパク質 / 唾液 / 加熱ゲル / ホフマイスター系列 / 透明タンパクゲル / 食品ゲル Less
  • Research Projects

    (19 results)
  • Research Products

    (85 results)
  • Co-Researchers

    (21 People)
  •  中枢性疲労発生機構の解明--疲労生成負荷情報の統合機構の解明

    • Principal Investigator
      井上 和生
    • Project Period (FY)
      2024 – 2026
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Review Section
      Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
    • Research Institution
      Kyoto University
  •  Multi-modal imaging and visualization of digestion-absorption behavior of nutritional components in the gastrointestinal tractPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      谷 史人
    • Project Period (FY)
      2023 – 2025
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Review Section
      Basic Section 38050:Food sciences-related
    • Research Institution
      Kyoto University
  •  Temporal-spatial analysis of nutrient flow in the gastrointestinal tract and development of the artificial organ for flow sensingPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      Tani Fumito
    • Project Period (FY)
      2020 – 2022
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Review Section
      Basic Section 38050:Food sciences-related
    • Research Institution
      Kyoto University
  •  Quality Improvement and Social dissemination of Agricultural Products- and Insects-derived Materials aiming at the Sustainable Food Life

    • Principal Investigator
      Matsumura Yasuki
    • Project Period (FY)
      2019 – 2021
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Review Section
      Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
    • Research Institution
      Kyoto University
  •  Utilization of agricultural products by food processing and cooking methods based on atomizing and controlled-heating technologies

    • Principal Investigator
      MATSUMURA YASUKI
    • Project Period (FY)
      2016 – 2018
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (A)
    • Research Field
      Eating habits
    • Research Institution
      Kyoto University
  •  Biological roles of heat shock proteins in the regulation of mucosal homeostasis for mutual symbiosisPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      TANI Fumito
    • Project Period (FY)
      2013 – 2015
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      Applied biochemistry
    • Research Institution
      Kyoto University
  •  Studies on the mechanoreception of the gastrointestinal cells in response to fluid shear stress produced by food hydrocolloidsPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      TANI Fumito
    • Project Period (FY)
      2013 – 2014
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Challenging Exploratory Research
    • Research Field
      Food science
    • Research Institution
      Kyoto University
  •  Studies on the Molecular Mechanism of Species-specific Recognition in Biological DiversityPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      TANI Fumito
    • Project Period (FY)
      2007 – 2009
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Applied molecular and cellular biology
    • Research Institution
      Kyoto University
  •  唾液タンパク質と食品成分の相互作用ならびにその生理的意義に関する研究

    • Principal Investigator
      TITABATAKE Naofumi
    • Project Period (FY)
      2005 – 2007
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Exploratory Research
    • Research Field
      Food science
    • Research Institution
      Kyoto University
  •  Novel function and mechanism of receptor subtypes for neurotensin and angiotensin.

    • Principal Investigator
      YOSHIKAWA Masaaki
    • Project Period (FY)
      2004 – 2005
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      Food science
    • Research Institution
      Kyoto University
  •  生物応答における多様性創出の鍵となる分子機構の原理に関する研究Principal Investigator

    • Principal Investigator
      谷 史人
    • Project Period (FY)
      2003 – 2004
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Exploratory Research
    • Research Field
      Applied molecular and cellular biology
    • Research Institution
      Kyoto University
  •  Sphingoglycolipid as a candidate receptor for stress signal to innate immunityPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      TANI Fumito
    • Project Period (FY)
      2000 – 2002
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      応用微生物学・応用生物化学
    • Research Institution
      KYOTO UNIVERSITY
  •  分子進化から見たタンパク質の折り畳み機構に関する研究Principal Investigator

    • Principal Investigator
      谷 史人
    • Project Period (FY)
      1996 – 1997
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Exploratory Research
    • Research Field
      食品科学・栄養科学
    • Research Institution
      Kyoto University
  •  タンパク質の立体構造形成を支配する新しいモチーフの探索Principal Investigator

    • Principal Investigator
      谷 史人
    • Project Period (FY)
      1995
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Encouragement of Young Scientists (A)
    • Research Field
      応用微生物学・応用生物化学
    • Research Institution
      Kyoto University
  •  Investigation of the mechanism of aging process by research on stress response during aging

    • Principal Investigator
      KOSEKI Sakiyo, 安本 教伝 (安本 教傳)
    • Project Period (FY)
      1995 – 1997
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      食品科学・栄養科学
    • Research Institution
      KYOTO UNIVERSITY
  •  腸管上皮細胞におけるストレス蛋白質の構造と抗原提示機能の解析Principal Investigator

    • Principal Investigator
      谷 史人
    • Project Period (FY)
      1993
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Encouragement of Young Scientists (A)
    • Research Field
      食品科学・栄養科学
    • Research Institution
      Kyoto University
  •  Moleculer Structures of Food Protein's Gel New-Work

    • Principal Investigator
      DOI Etsusiro
    • Project Period (FY)
      1993 – 1994
    • Research Category
      Grant-in-Aid for General Scientific Research (C)
    • Research Field
      食品科学・栄養科学
    • Research Institution
      Kinki University
      Kyoto University
  •  Identifying a Peripheral Blood Protein Associated with Aging and Research for Dietary Factor to Reduce Ageing (1994)

    • Principal Investigator
      YASUMOTO Kyoden
    • Project Period (FY)
      1993 – 1994
    • Research Category
      Grant-in-Aid for General Scientific Research (C)
    • Research Field
      老化(加齢)
    • Research Institution
      KYOTO UNIVERSITY
  •  タンパク質加熱ゲル形成機構の解析と透明ゲルの作成

    • Principal Investigator
      DOI Etsusiro
    • Project Period (FY)
      1992
    • Research Category
      Grant-in-Aid for General Scientific Research (B)
    • Research Institution
      Kyoto University

All 2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2010 2009 2008 2007 2004 Other

All Journal Article Presentation Book

  • [Book] 地球環境学へのアプローチ 第7章「環境と食-生体防御からみた食の環境-」2008

    • Author(s)
      谷史人
    • Total Pages
      15
    • Publisher
      丸善株式会社
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19580395
  • [Book] 地球環境学へのアプローチ第7章「環境と食-生体防御からみた食の環境-」2008

    • Author(s)
      谷史人
    • Publisher
      丸善株式会社
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19580395
  • [Journal Article] Structure of thaumatin under acidic conditions: Structural insight into the conformations in lysine residues responsible for maintaining the sweetness after heat-treatment2022

    • Author(s)
      Masuda Tetsuya、Okubo Kyohei、Baba Seiki、Suzuki Mamoru、Tani Fumito、Yamasaki Masayuki、Mikami Bunzo
    • Journal Title

      Food Chemistry

      Volume: 389 Pages: 132996-132996

    • DOI

      10.1016/j.foodchem.2022.132996

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20K06238, KAKENHI-PROJECT-22K05441, KAKENHI-PROJECT-20H02932, KAKENHI-PROJECT-20K05875
  • [Journal Article] Insight into formation of various rare sugars in compressed hot phosphate buffer2022

    • Author(s)
      Onishi Yuichiro、Adachi Shuji、Tani Fumito、Kobayashi Takashi
    • Journal Title

      The Journal of Supercritical Fluids

      Volume: 186 Pages: 105621-105621

    • DOI

      10.1016/j.supflu.2022.105621

    • Peer Reviewed / Open Access
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21K05469, KAKENHI-PROJECT-20H02932
  • [Journal Article] 各種農産食品微粒子の起泡素材および乳化素材としての食品加工・調理への利用2020

    • Author(s)
      谷澤容子、矢吹実奈子、石井統也、松宮健太郎、松村康生、香西みどり
    • Journal Title

      日本調理科学会誌

      Volume: 53 Pages: 319-329

    • NAID

      130007925518

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19H01606
  • [Journal Article] 微細化された各種食品素材の起泡性および乳化性の検討2018

    • Author(s)
      谷澤容子、矢吹実奈子、内海麻衣、松宮健太郎、松村康生、香西みどり
    • Journal Title

      日本調理科学会誌

      Volume: 51 Pages: 26-36

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16H01807
  • [Journal Article] Surface expression of a C-terminalα-helix region in heat shock protein 72 on murine LL/2 lung carcinoma can be recognized by innate immune sentinels.2009

    • Author(s)
      Fumito Tani, Michiko Ohno, Yuichi Furukawa, Masami Sakamoto, Seiji Masuda, Naofumi Kitabatake
    • Journal Title

      Mol. Immunol 46

      Pages: 1326-1339

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19580395
  • [Journal Article] Surface expression of a C-terminal alpha-helix in heat shock protein 72 on murine LL/2 lung carcinoma can be recognized by innate immune sentinels2009

    • Author(s)
      F. Tani, M. Ohno, Y. Furukawa, M. Sakamoto, S. Masuda, N. Kitabatake.
    • Journal Title

      Molecular Immunology 46

      Pages: 1326-1339

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19580395
  • [Journal Article] Mouse CD40-transfected cell lines cannot exhibit the binding and RANTES-stimulating activity of exogenous heat shock protein 70.2007

    • Author(s)
      Tao, Y., Nomura, M., Kitabatake, N. & Tani, F.
    • Journal Title

      Molecular Immunology 44

      Pages: 1262-1273

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19580395
  • [Journal Article] Functional region of mouse heat shock protein 72 for its binding to lymphoid neoplastic P388D1 cells.2007

    • Author(s)
      Ohno, M., Kitabatake, N. & Tani, F.
    • Journal Title

      Molecular Immunology 44

      Pages: 2344-2354

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19580395
  • [Journal Article] Mouse CD40-transfected cell lines cannot exhibit the binding and RANTES-stimulating activity of exogenous heat shock protein 70.2007

    • Author(s)
      Yufeng Tao, Masayo Nomura, Naofumi Kitabatake, Fumito Tani
    • Journal Title

      Mol. Immunol 44

      Pages: 1262-1273

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19580395
  • [Journal Article] Functional region of mouse heat shock protein 72 for its binding to lymphoid neoplastic P388D1 cells.2007

    • Author(s)
      Michiko Ohno, Naofumi Kitabatake, Fumito Tani
    • Journal Title

      Mol. Immunol 44

      Pages: 2344-2354

    • Peer Reviewed
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19580395
  • [Journal Article] Role of the Carbohydrate Chain and Two Phosphate Moieties in the Heat-induced Aqqreqation of Hen Ovalbumin2004

    • Author(s)
      Fumito TANI et al.
    • Journal Title

      Biosci.Biotechnol.Biochem. 68(12)

      Pages: 2466-2476

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-15658108
  • [Presentation] MALDI-IMS for the gastrointestinal tracts to define an inflammatory process through metabolism induced by food emulsifiers2023

    • Author(s)
      Mana Miyamoto, Shinichi Yamaguchi, Masaya Ikegawa and Fumito Tani
    • Organizer
      第6回 京都生体質量分析研究会(KBMSS)国際シンポジウム・国際質量分析イメージングシンポジウム2023京都
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H02932
  • [Presentation] 汎用的な食品透明化法の開発による食品内部の三次元微細構造の解明2023

    • Author(s)
      山崎博道、小川剛伸、谷 史人
    • Organizer
      日本農芸化学会2023年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H02932
  • [Presentation] 大豆亜臨界水処理物のにおい成分に及ぼす添加物の影響2023

    • Author(s)
      尾西佑一朗、小林 敬、谷 史人
    • Organizer
      日本農芸化学会2023年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H02932
  • [Presentation] 卵殻を用いた亜臨界水中での異性化によるタガトースの生産2023

    • Author(s)
      二俣 真、尾西佑一朗、安達修二、小林 敬、谷 史人
    • Organizer
      日本農芸化学会2023年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H02932
  • [Presentation] ファージディスプレイ法を用いたブチロフィリン免疫グロブリン様ドメインの認識配列の解析2023

    • Author(s)
      長谷川茉里奈、斎藤雄大、松宮健太郎、谷 史人
    • Organizer
      日本農芸化学会2023年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H02932
  • [Presentation] 腸管粘膜制御に関わる乳脂肪球膜タンパク質ブチロフィリン1A1の構造的特徴2023

    • Author(s)
      齊藤雄大、谷 史人
    • Organizer
      日本農芸化学会2023年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H02932
  • [Presentation] 亜臨界水中での糖の反応挙動に及ぼす緩衝液の種類の影響2022

    • Author(s)
      尾西佑一朗、安達修二、谷 史人、小林敬
    • Organizer
      日本農芸化学会2022年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H02932
  • [Presentation] 添加する油脂の種類と凝固条件が豆乳エマルションゲルの物性に与える効果2022

    • Author(s)
      金城史奈、松宮健太郎、石井統也、北湊咲葵、木下満里代、重本絢音、西村公雄、谷 史人、松村康生
    • Organizer
      日本農芸化学会2022年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H02932
  • [Presentation] グルコース修飾大豆11Sグロブリンの抗酸化能と乳化特性について2022

    • Author(s)
      長谷川京加、佐伯宏樹、松村康生、谷 史人、松宮健太郎、西村公雄
    • Organizer
      日本農芸化学会2022年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H02932
  • [Presentation] 人工知能を用いたパンの新規物性解析法の開発2022

    • Author(s)
      瀬良早香、小川剛伸、谷 史人
    • Organizer
      日本農芸化学会関西支部第519回講演会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H02932
  • [Presentation] 三次元構造の高精度計測に向けた多様な食品の透明化法の開発2022

    • Author(s)
      山崎博道、小川剛伸、谷 史人
    • Organizer
      日本食品工学会2022年度年次大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H02932
  • [Presentation] 生分解性蓄熱マイクロカプセルの外殻強度に及ぼす架橋処理の影響2022

    • Author(s)
      高谷道也、中川究也、谷 史人、小林 敬
    • Organizer
      日本食品工学会2022年度年次大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H02932
  • [Presentation] 再生可能なアルミン酸触媒を用いた熱水中でのマルツロースの生産2022

    • Author(s)
      尾西佑一朗、安達修二、谷 史人、小林 敬
    • Organizer
      日本食品科学工学会2022年度関西支部大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H02932
  • [Presentation] 人のテクスチャー感覚の予測を目指した新たな食感機器計測法の開発2022

    • Author(s)
      北川実奈、木本悠作、小川剛伸、谷 史人
    • Organizer
      日本食品科学工学会第69回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H02932
  • [Presentation] 透明化した食品の三次元蛍光計測法2021

    • Author(s)
      小川剛伸、瀬良早香、平山祐輔、谷 史人
    • Organizer
      日本食品工学会2021年度年次大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H02932
  • [Presentation] 呈味物質に対するヒト腸管内分泌細胞の応答性評価2020

    • Author(s)
      手島和裕、桝田哲哉、谷 史人
    • Organizer
      日本食品科学工学会第3回関西支部大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H02932
  • [Presentation] Carboxymethylated-cellulose Nanofibers May Confer Physiological Functions Compatible to the Gastrointestinal Tract?2020

    • Author(s)
      YAMANOUE Miki, POPUANG Nuntanut, MAEKAWA Kazuki, OGAWA Takenobu, MASUDA Tetsuya, TANI Fumito
    • Organizer
      日本食品科学工学会第3回関西支部大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H02932
  • [Presentation] 甘味タンパク質ソーマチンのpH変動に伴う構造変化と熱安定性に関する研究2020

    • Author(s)
      横井朱里、桝田哲哉、三上文三、谷 史人
    • Organizer
      日本食品科学工学会第3回関西支部大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H02932
  • [Presentation] イメージング質量分析法を用いた大豆オイルボディーの消化分解過程の可視化2020

    • Author(s)
      前川和響、新谷 祈、辻 雄大、韮澤 崇、池川雅哉、谷 史人
    • Organizer
      第45回日本医用マススペクトル学会年会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19H01606
  • [Presentation] 新規機能性食素材としてセルロースナノファイバーは役立つのか?2020

    • Author(s)
      谷 史人
    • Organizer
      2020食品工業倶楽部月例会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H02932
  • [Presentation] MALDI-イメージング質量分析法とショットガンプロテオミクスを用いた拡張型心筋症モデルJ2N-kハムスターの病態解析2020

    • Author(s)
      新谷 祈, 辻 崇, 韮澤 崇, 梶田 遼, 植田初江, 升本英利, 湊谷謙司, 池川雅哉
    • Organizer
      第45回日本医用マススペクトル学会年会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H02932
  • [Presentation] イメージング質量分析法を用いた大豆オイルボディーの消化分解過程の可視化2020

    • Author(s)
      前川和響、新谷 祈、辻 雄大、韮澤 崇、池川雅哉、谷 史人
    • Organizer
      第45回日本医用マススペクトル学会年会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H02932
  • [Presentation] 新規機能性食素材としてセルロースナノファイバーは役立つのか?2020

    • Author(s)
      谷史人
    • Organizer
      2020食品工業倶楽部月例会
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19H01606
  • [Presentation] DIUTHAMEを用いたアルツハイマー病(AD)脳の迅速MALDI質量分析イメージング2020

    • Author(s)
      外山友美子, 武笠結天, 新谷 祈, 徳平壮一郎, 大村孝幸, 小谷政弘, 田代 晃, 角田伸人, 韮澤 崇, 村山繁雄, 内藤康秀, 池川雅哉
    • Organizer
      第45回日本医用マススペクトル学会年会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H02932
  • [Presentation] J2N-kハムスター拡張型心筋症モデルにおけるバイオマーカー探索および病態解明に向けたMALDIイメージング質量分析およびショットガンプロテオミクスの併用2020

    • Author(s)
      辻 崇, 新谷 祈, 石田瑞樹, 韮澤 崇, 梶田 遼, BRUNEVAL Patrick, 植田初江, 升本英利, 湊谷謙司, 池川雅哉
    • Organizer
      第73回日本胸部外科学会定期学術集会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-20H02932
  • [Presentation] セルロースナノファイバーの経口投与が糖質と脂質の吸収に及ぼす影響2019

    • Author(s)
      松田玲奈、山野上実希、小川剛伸、谷 史人
    • Organizer
      日本食品科学工学会第2回関西支部大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19H01606
  • [Presentation] 蛍光標識したナノファイバーの消化管内動態の可視化2019

    • Author(s)
      山本彩葉、小川剛伸、谷 史人
    • Organizer
      日本食品科学工学会第66回大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19H01606
  • [Presentation] Reversibility of cellulose nanofibers in the presence of trehalose between wet and desicated states2019

    • Author(s)
      Nuntanut Popuang, Takenobu Ogawa, Fumito Tani
    • Organizer
      2019 International Conference on Nanotechnology for Renewable Materials
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19H01606
  • [Presentation] Ingestion of Nano-Fibrillated Cellulose Induces Physiological Changes in the Gastrointestinal Environment2018

    • Author(s)
      Yusuke NAKAYAMA, Miki YAMANOUE, Michiyo MORISHIMA, Tetsuya MASUDA, Kentaro ABE, Eisuke KONDO, Takamitsu TSUKAHARA, Ryo INOUE, Takenobu OGAWA, Hiroyuki YANO, Fumito TANI
    • Organizer
      Food Colloids 2018 Conference
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16H01807
  • [Presentation] Nano-fibrillated Cellulose as a Soft Matter to Change the Gastrointestinal Environment2018

    • Author(s)
      Fumito TANI
    • Organizer
      The 15th Annual Meeting of Chinese Institute of Food Science and Technology
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16H01807
  • [Presentation] セルロースナノファイバー(CNF)による腸内環境改善効果2018

    • Author(s)
      谷 史人
    • Organizer
      第29回食品ハイドロコロイドシンポジウム
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16H01807
  • [Presentation] セルロースナノファイバー経口摂取による消化管内環境の変遷2018

    • Author(s)
      谷 史人,中山裕介,山野上実希,森島美千代,桝田哲哉,塚原隆充,井上 亮,小川剛伸
    • Organizer
      日本農芸化学会2018年度大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16H01807
  • [Presentation] 微細化農産食品のフレンチメレンゲ調理への利用検討2018

    • Author(s)
      谷澤容子、石井統也、松宮健太郎、松村康生、香西みどり
    • Organizer
      日本家政学会年次大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16H01807
  • [Presentation] Dehydration of cellulose nanofibers in the presence of trehalose2018

    • Author(s)
      Nuntanut Popuang, Takenobu Ogawa, Fumito Tani
    • Organizer
      第65回日本食品科学工学会大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16H01807
  • [Presentation] 消化管内挙動の解析に向けた食物繊維の蛍光標識化2018

    • Author(s)
      山本彩葉,Chavis Tiravibulsin,小川剛伸,谷 史人
    • Organizer
      第65回日本食品科学工学会大会
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16H01807
  • [Presentation] 消化管機能に対するセルロースナノファイバーの生体適合性2017

    • Author(s)
      中山裕介、山野上実希、森島美千代、小川剛伸、谷史人
    • Organizer
      日本農芸化学会2017年度大会
    • Place of Presentation
      京都女子大学(京都府京都市)
    • Year and Date
      2017-03-17
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16H01807
  • [Presentation] セルロースナノファイバーの生体適合性とソフトマターへの応用を考える2017

    • Author(s)
      谷 史人
    • Organizer
      セルロース学会関西支部第13回若手セミナー2017
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16H01807
  • [Presentation] 微細化農産食品の調理加工特性2016

    • Author(s)
      谷澤容子、矢吹実奈子、松宮健太郎、松村康生、香西みどり
    • Organizer
      日本食品科学工学会第63回大会
    • Place of Presentation
      名城大学(愛知県名古屋市)
    • Year and Date
      2016-08-25
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16H01807
  • [Presentation] 消化管におけるセルロースナノファイバーの生理機能と安全性の検証2016

    • Author(s)
      谷 史人
    • Organizer
      ナノファイバー学会第7回年次大会
    • Place of Presentation
      京都大学宇治キャンパスきはだホール(京都府宇治市)
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16H01807
  • [Presentation] ソフトマター素材としてのセルロースナノファイバーの生理機能2016

    • Author(s)
      谷 史人
    • Organizer
      Nanocellulose symposium 2016
    • Place of Presentation
      京都テルサ
    • Year and Date
      2016-03-23
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25292060
  • [Presentation] 消化管からの脂質吸収に対するセルロースナノファイバーの効果2016

    • Author(s)
      豊高すみれ、中山裕介、南部優子、森島美千代、松本晋也、谷史人
    • Organizer
      日本食品科学工学会第63回大会
    • Place of Presentation
      名城大学(愛知県名古屋市)
    • Year and Date
      2016-08-25
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-16H01807
  • [Presentation] Characterization of biocompatible materials produced by nanofibrillation and surface modification of cellulose2015

    • Author(s)
      F. Tani, K. Abe, T. Masuda, K. Matsumiya,Y. Nanbu, Y. Kase, D. Kamitaka, K. Fujiwara, S. Kikkawa, N. Ishii, M. Ryu, Y. Suzuki, Y. Matsumiya, H. Watanabe, Y. Matsumura, H. Yano
    • Organizer
      2015 International Chemical Congress of Pacific Basin Societies
    • Place of Presentation
      ハワイ(米国)
    • Year and Date
      2015-12-15
    • Int'l Joint Research
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25292060
  • [Presentation] セルロースナノファイバーの用途拡大に向けて:ソフトマターへの新展開2015

    • Author(s)
      谷史人
    • Organizer
      Nanocellulose symposium 2015
    • Place of Presentation
      京都テルサ
    • Year and Date
      2015-03-20
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25292060
  • [Presentation] フローチャンバー流路系を用いたずり応力に伴う細胞応答の解析2015

    • Author(s)
      道端良之介、田村駿、上田早希、桝田哲哉、谷史人
    • Organizer
      日本食品科学工学会第62回大会
    • Place of Presentation
      京都大学
    • Year and Date
      2015-08-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25292060
  • [Presentation] セルロースナノファイバーの用途拡大に向けて:ソフトマターへの新展開2015

    • Author(s)
      谷史人
    • Organizer
      Nanocellulose symposium 2015
    • Place of Presentation
      京都テルサ(京都)
    • Year and Date
      2015-03-20
    • Invited
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25660105
  • [Presentation] Functional modification of insoluble polysaccharides by the application of nano-fibrillation process2014

    • Author(s)
      K. Nimura, K. Abe, T. Masuda, K. Matsumiya, Y. Nanbu, Y. Matsumura, H. Yano, F. Tani
    • Organizer
      Food Structure and Functionality Forum Symposium 2014
    • Place of Presentation
      Amsterdam, NL
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25660105
  • [Presentation] ストレスタンパク質によるT細胞活性化抑制2013

    • Author(s)
      星澤奈央子、前田仁美、橋本惠以、桝田哲哉、谷史人
    • Organizer
      日本栄養・食糧学会近畿支部大会
    • Place of Presentation
      滋賀県立大学
    • Year and Date
      2013-10-26
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25292060
  • [Presentation] 非可食部由来の不溶性多糖類の物性解析と消化管内挙動2013

    • Author(s)
      二村健太、阿部賢太郎、桝田哲哉、松宮健太郎、南部優子、松村康生、矢野浩之、谷史人
    • Organizer
      日本食品科学工学会第60回記念大会
    • Place of Presentation
      実践女子大学(東京)
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25660105
  • [Presentation] 自然免疫細胞によるストレスタンパク質Hsp70のC末端多様性の識別2013

    • Author(s)
      寺井織枝、竹内杏理、大植隆司、桝田哲哉、谷史人
    • Organizer
      日本栄養・食糧学会近畿支部大会
    • Place of Presentation
      滋賀県立大学
    • Year and Date
      2013-10-26
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25292060
  • [Presentation] 樹状細胞の形成と機能維持に及ぼすCpGオリゴヌクレオチドの影響2010

    • Author(s)
      大植隆司, 谷史人, 北畠直文
    • Organizer
      日本農芸化学会2010年度大会
    • Place of Presentation
      東京大学(東京都)
    • Year and Date
      2010-03-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19580395
  • [Presentation] 腸間膜リンパ節のT細胞増殖に及ぼすストレスタンパク質の影響2010

    • Author(s)
      古川祐一、橋本惠以、中元昌広、大植隆司、谷史人、北畠直文
    • Organizer
      日本農芸化学会2010年度大会
    • Place of Presentation
      東京大学駒場キャンパス(東京)
    • Year and Date
      2010-03-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19580395
  • [Presentation] 樹状細胞の形成と機能維持に及ぼすCpGオリゴヌクレオチドの影響2010

    • Author(s)
      大植隆司、谷史人、北畠直文
    • Organizer
      日本農芸化学会2010年度大会
    • Place of Presentation
      東京大学駒場キャンパス(東京)
    • Year and Date
      2010-03-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19580395
  • [Presentation] 腸間膜リンパ節のT細胞増殖に及ぼすストレスタンパク質の影響2010

    • Author(s)
      古川祐一, 橋本恵以, 中元昌広, 大植隆司, 谷史人, 北畠直文
    • Organizer
      日本農芸化学会2010年度大会
    • Place of Presentation
      東京大学(東京都)
    • Year and Date
      2010-03-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19580395
  • [Presentation] 免疫細胞の局在性が熱ショックタンパク質の識別に及ぼす影響2009

    • Author(s)
      中元昌広, 大植隆司, 谷史人, 北畠直文
    • Organizer
      日本農芸化学会2009年度大会
    • Place of Presentation
      マリンメッセ福岡(福岡市)
    • Year and Date
      2009-03-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19580395
  • [Presentation] Surface expression of a C-terminalα-helix region in heat shock protein 72 on murine LL/2 lung carcinoma can be recognized by innate immune sentinels.2009

    • Author(s)
      Fumito Tani, Michiko Ohno, Yuichi Furukawa, Masami Sakamoto, Seiji Masuda, Naofumi Kitabatake
    • Organizer
      The 1st Kishimoto Foundation Symposium, Immune Regulation: Present and Future
    • Place of Presentation
      Osaka International Convention Center (Osaka)
    • Year and Date
      2009-05-25
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19580395
  • [Presentation] Surface expression of a C-terminal region in heat shock protein 72 on murinetumor cell lines can be recognized by innate immune sentinels.2009

    • Author(s)
      F.Tani, M.Ohno, Y.Furukawa, M.Sakamoto, S.Masuda, N.Kitabatake
    • Organizer
      The 1st International Kishimoto Foundation Symposium, Immune Regulation : Present and Future
    • Place of Presentation
      Osaka International Convention Center (Osaka)
    • Year and Date
      2009-05-25
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19580395
  • [Presentation] 食品の生理的機能への統合的アプローチ2008

    • Author(s)
      谷史人
    • Organizer
      日本食品科学工学会第55回大会
    • Place of Presentation
      京都大学(京都市)
    • Year and Date
      2008-09-05
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19580395
  • [Presentation] 食材中に存在する生体調節因子熱ショックタンパク質の挙動2008

    • Author(s)
      山田祐香理, 谷史人北畠直文
    • Organizer
      日本食品科学工学会第55回大会
    • Place of Presentation
      京都大学(京都市)
    • Year and Date
      2008-09-07
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19580395
  • [Presentation] 核酸成分CpG-ODNが樹状細胞に及ぼす影響2008

    • Author(s)
      大植隆司, 谷史人, 北畠直文
    • Organizer
      第31回日本分子生物学会年会・第81回日本生化学会大会合同大会
    • Place of Presentation
      神戸ポートアイランド
    • Year and Date
      2008-12-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19580395
  • [Presentation] Effects of CpG-oligodeoxynucleotides on dendritic cell development2008

    • Author(s)
      R. Ohue, F. Tani, N. Kitabatake
    • Organizer
      Joint Symposium of the 18th International Roundtable on Nucleosides, Nudeotides and Nucleic Acids & the 35th International Symposium on Nucleic Acids Chemistry
    • Place of Presentation
      Kyoto, Japan
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19580395
  • [Presentation] マウス腫瘍細胞LL/2の表面に提示された熱ショックタンパク質72の特徴2008

    • Author(s)
      谷 史人, 太野路子, 北畠直文
    • Organizer
      日本農芸化学会
    • Place of Presentation
      名古屋(名城大学)
    • Year and Date
      2008-03-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19580395
  • [Presentation] 抗原提示細胞による熱ショックタンパク質の多様性識別2008

    • Author(s)
      谷史人, 西川慧, 山田祐香理, 大植隆司, 北畠直文
    • Organizer
      第31回日本分子生物学会年会・第81回日本生化学会大会合同大会
    • Place of Presentation
      神戸ポートアイランド
    • Year and Date
      2008-12-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19580395
  • [Presentation] 抗原提示細胞による熱ショックタンパク質の多様性識別2008

    • Author(s)
      谷史人, 西川慧, 山田祐香理, 大植隆司, 北畠直文
    • Organizer
      第31回日本分子生物学会年会・第81回日本生化学会大会合同大会
    • Place of Presentation
      神戸国際会議場(神戸市)
    • Year and Date
      2008-12-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19580395
  • [Presentation] Effects of CpG-oligodeoxynucleotides on dendritic cell development.2008

    • Author(s)
      Ryuji Ohue, Fumito Tani, Naofumi Kitabatake
    • Organizer
      Joint Symposium of the le International Roundtable on Nucleosides, Nucleotides and Nucleic Acids & the 35th International Symposium on Nucleic Acids Chemistry
    • Place of Presentation
      Kyoto University (Kyoto)
    • Year and Date
      2008-09-12
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19580395
  • [Presentation] 核酸成分CpG-ODNが樹状細胞に及ぼす影響2008

    • Author(s)
      大植隆司, 谷史人, 北畠直文
    • Organizer
      第31回日本分子生物学会年会・第81回日本生化学会大会合同大会
    • Place of Presentation
      神戸国際会議場(神戸市)
    • Year and Date
      2008-12-10
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19580395
  • [Presentation] マウス消化管内における腸内細菌由来熱ショックタンパク質60様物質の解析2008

    • Author(s)
      古川祐一, 谷史人, 北畠直文
    • Organizer
      日本食品科学工学会第55回大会
    • Place of Presentation
      京都大学(京都市)
    • Year and Date
      2008-09-07
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19580395
  • [Presentation] マウス腫瘍細胞LL/2の表面に提示された熱ショックタンパク質72の特徴2008

    • Author(s)
      谷史人, 太野路子, 北畠直文
    • Organizer
      日本農芸化学会2008年度大会
    • Place of Presentation
      名城大学(名古屋市)
    • Year and Date
      2008-03-27
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-19580395
  • [Presentation] 非可食部に由来する不溶性多糖類ナノファイバーの物性解析

    • Author(s)
      二村健太、阿部賢太郎、桝田哲哉、松宮健太郎、南部優子、松村康生、矢野浩之、谷史人
    • Organizer
      日本食品科学工学会第61回大会
    • Place of Presentation
      中村学園大学(福岡)
    • Year and Date
      2014-08-28 – 2014-08-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25660105
  • [Presentation] 非可食部に由来する不溶性多糖類ナノファイバーの物性解析

    • Author(s)
      二村健太、阿部賢太郎、桝田哲哉、松宮健太郎、南部優子、松村康生、矢野浩之、谷史人
    • Organizer
      日本食品科学工学会第61回大会
    • Place of Presentation
      中村学園大学
    • Year and Date
      2014-08-28 – 2014-08-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25292060
  • [Presentation] Mucosal Education of Dendritic Cells Mediated by Intestinal Epithelial Cells and Luminal Contents

    • Author(s)
      TANI Fumito*, TERAI Orie, TAKEUCHI Anri, MASUDA Tetsuya
    • Organizer
      International Cngress of Mucosal Immunology 2013
    • Place of Presentation
      Vancouver, Canada
    • Year and Date
      2013-07-17 – 2013-07-20
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25292060
  • [Presentation] フローチャンバー流路系を用いたずり応力に伴う細胞応答の解析

    • Author(s)
      道端良之介、田村駿、上田早希、桝田哲哉、谷史人
    • Organizer
      日本食品科学工学会第62回大会
    • Place of Presentation
      京都大学(京都)
    • Year and Date
      2015-08-27 – 2015-08-29
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25660105
  • [Presentation] 上皮細胞との接触による樹状細胞への制御性誘導

    • Author(s)
      竹内杏理、寺井織枝、桝田哲哉、馬渡隆志、谷史人
    • Organizer
      日本農芸化学会関西・中四国・西日本支部合同大会
    • Place of Presentation
      県立広島大学
    • Year and Date
      2013-09-05 – 2013-09-06
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-25292060
  • 1.  Y-KOSEKI Sakiyo (70230315)
    # of Collaborated Projects: 4 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 2.  YASUMOTO Kyoden (50026514)
    # of Collaborated Projects: 3 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 3.  松宮 健太郎 (60553013)
    # of Collaborated Projects: 3 results
    # of Collaborated Products: 4 results
  • 4.  DOI Etsusiro (40027181)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 5.  TITABATAKE Naofumi (30135610)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 6.  MASUDA Tetsuya (80311744)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 7 results
  • 7.  ABE Kentaro (20402935)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 3 results
  • 8.  MATSUMURA YASUKI (50181756)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 4 results
  • 9.  香西 みどり (10262354)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 4 results
  • 10.  池川 雅哉 (60381943)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 5 results
  • 11.  YANO Hiroyuki (80192392)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 2 results
  • 12.  YOSHIKAWA Masaaki (50026572)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 13.  OHINATA Kousaku (00361147)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 14.  久保田 紀久枝 (90008730)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 15.  宮本 有香 (70399252)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 16.  金子 涼輔 (40390695)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 17.  井上 和生 (80213148)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 18.  山崎 英恵 (70447895)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 19.  大森 謙司
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 20.  鈴木 守
    # of Collaborated Projects: 0 results
    # of Collaborated Products: 1 results
  • 21.  小林 敬
    # of Collaborated Projects: 0 results
    # of Collaborated Products: 1 results

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