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SHIMADA Atsuko  島田 淳子

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島田 敦子  シマダ アツコ

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Researcher Number 60017233
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Affiliation (based on the past Project Information) *help 2013: 昭和女子大学, 生活科学部, 研究員
2005 – 2006: 昭和女子大学, 生活機構研究科, 教授
2001: 昭和女子大学, 大学・生活科学部, 教授
2000 – 2001: 昭和女子大学, 大学院・生活機構研究科, 教授
1999: 昭和女子大学, 生活科学部, 教授 … More
1996 – 1998: お茶の水女子大学, 生活科学部, 教授
1992 – 1994: お茶の水女子大学, 生活科学部, 教授
1986 – 1991: Ochanomizu Univ. Faculty of Home Science, Professor, 家政学部, 教授
1986: お茶大, 家政学部, 教授 Less
Review Section/Research Field
Principal Investigator
家政学 / 食生活
Except Principal Investigator
家政学 / Eating habits, studies on eating habits
Keywords
Principal Investigator
官能検査 / テクスチャー / 米飯 / Physical property / Dense matrix / Water holding capacity / Seasonings / Textured soy protein / TSPの保水性 / TSPの物性変化 … More / 組織化大豆タンパク質 / テクスチュロメトリ- / 保水性 / 物性変化 / 調味特性 / TSP / 組織科大豆タンパク質 / Thawing / Microwave oven / 物性 / 冷凍マグロ / 解凍 / 電子レンジ / Autoxidation / Emulsifying Property / Cooking Properties / Triacylgricerol / Diacylglycerol / 粘度 / エマルジョン / 乳化性 / TAG / DAG / POV / 熱酸化 / 酸化安定性 / 粒度分布 / 流動特性 / 自動酸化 / 乳化特性 / 調理特性 / トリアシルグリセロール / ジアシルグリセロール / Sensory Evaluation / Glucose / Taste Component / Creep Meter / Breaking Strength / Texture / Acetic Acid / Cooked Rice / 粘り / 食味 / タイ米 / グルコース / 呈味成分 / クリープメータ / 破断強度 / 酢酸 / radiative heating / crust layr / heater / infrared radiation / cooking / far infrared radiation / 食品加工 / 食品 / 放射伝熱 / 加熱調理 / 遠赤外線 / 波長 / ヒータ / 表面温度 / 着色度 / クラスト層 / 放射伝熱量 / 赤外線 / 放射特性 / Seasoning / Diffusion coefficient / Diffusion / 拡散係数Diffusion Coefficieut / 拡散Diffusion / 調味料 sea soning / 拡散 diffusion / 調味料seasoning / 拡散係数diffusion coefficient / 拡散diffusion / Aged ; Health : Dietary behavior ; Preference ; Fat / 乳清カルシウム / カプサイシン / 味受容能 / コンブフレ-バ- / やわらかさ / 脂肪 / 嗜好 / 食行動 / 健康 / 高齢者 / 近赤外吸収スペクトル / 近赤外分光法 / 劣化 / 外層粉 / 米 / 貯蔵 / 重回帰分析 / 老化 … More
Except Principal Investigator
調理 / 食品加工貯蔵性 / 食品の加工貯蔵性 / 食品の安全性 / 食品の調理性 / 食品の嗜好性 / 食品の品質特性 / Flavor / Nutrient / 官能評価 / 香気成分 / 栄養素 / Interface tension / Particle size / Flow behavior / Egg yolk / Salts / Oil in water emulsion / Emulsifying properties / Diacylglycerol / 粒度分布 / エマルション / 界面張力 / 粒子径 / 流動特性 / 卵黄 / 塩類 / 水中油滴型エマルション / 乳化特性 / ジアシルグリセロール / intake of alcohol / processed food / alcoholic beverage / cooking / determination of alcohol / questionaire study / health / alcohol / ストレス / 味 / 匂い / アルデヒドデヒドロゲナーゼ / 少量アルコール摂取 / 保存食品 / 官能検査 / 食品物性 / 風味 / アルコール依存症 / アルデヒド脱水素酵素 / アルコールデヒドロゲナーゼ / 加工食品 / うつ病 / 不定愁訴 / アルコール飲料 / 定量 / 健康 / アルコール / Displacemen't changeable / RCP (Raised cosine pulse) / Frequency dependence / Large deformation behavior / Non-linearity / Sealed system / Dynamic viscoelasticity / 線形性 / 変位可変 / RCP法 / 周波数分散 / 大変形挙動 / 非線形性 / 密閉系 / 動的粘弾性装置 / 栄養 / 食品 / 新聞 / 昭和時代 / 食生活 / 食文化 / 網状構造 / pH / デンプン / ゲル / 仙草 Less
  • Research Projects

    (16 results)
  • Research Products

    (12 results)
  • Co-Researchers

    (26 People)
  •  Storage of descriptive data relating to food during the Showa period and analysis from the perspective of the history of food culture: Newspapers, magazines, and books

    • Principal Investigator
      OHASHI Kyoko
    • Project Period (FY)
      2009 – 2013
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Showa Women's University
  •  Research on the Emulsifying Properties of Diacylglycerol

    • Principal Investigator
      OHASHI Kyoko
    • Project Period (FY)
      2005 – 2006
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      Eating habits, studies on eating habits
    • Research Institution
      Showa Women's University
  •  Cooking Properties of DiscylglycerolPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      SHUMADA Atsuko
    • Project Period (FY)
      2000 – 2001
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
    • Research Field
      食生活
    • Research Institution
      Showa Women's University
  •  Effect of Addition of Acid on the palatability and the Staling of Cooked RicePrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      SHIMADA Atsuko
    • Project Period (FY)
      1999 – 2000
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      食生活
    • Research Institution
      Showa Women's University
  •  米の劣化の非破壊測定による新しい客観的指標の検索Principal Investigator

    • Principal Investigator
      島田 淳子
    • Project Period (FY)
      1996
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
    • Research Field
      家政学
    • Research Institution
      Ochanomizu University
  •  Determination of alcohol in processed foods and effect of dietary alcohol in a low level on health

    • Principal Investigator
      HOMMA Seiichi
    • Project Period (FY)
      1996 – 1998
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Scientific Research (A)
    • Research Field
      家政学
    • Research Institution
      Ochanomizu University
  •  米飯の老化に関する客観評価システムの構築Principal Investigator

    • Principal Investigator
      島田 淳子
    • Project Period (FY)
      1994
    • Research Category
      Grant-in-Aid for General Scientific Research (C)
    • Research Field
      家政学
    • Research Institution
      Ochanomizu University
  •  Study on the system of the cooking mechanismPrincipal Investigator

    • Principal Investigator
      SHIMADA Atsuko
    • Project Period (FY)
      1992 – 1993
    • Research Category
      Grant-in-Aid for General Scientific Research (B)
    • Research Field
      家政学
    • Research Institution
      Ochanomizu University
  •  Analysis of Non-linearity and Large Deformation Behavior of Foods with Development of Trial Sealed and Displacement Changeable Type Rheometer for Dynamic Viscoelasticity.

    • Principal Investigator
      KATSUTA Keiko
    • Project Period (FY)
      1992 – 1994
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Developmental Scientific Research (B)
    • Research Field
      家政学
    • Research Institution
      Nara Women's University
      Niigata University
  •  新素材仙草抽出物のゲル特性と嗜好性

    • Principal Investigator
      冨永 典子
    • Project Period (FY)
      1991
    • Research Category
      Grant-in-Aid for General Scientific Research (C)
    • Research Field
      家政学
    • Research Institution
      Ochanomizu University
  •  調理における調味機構の解析Principal Investigator

    • Principal Investigator
      SHIMADA Atsuko
    • Project Period (FY)
      1990 – 1991
    • Research Category
      Grant-in-Aid for General Scientific Research (C)
    • Research Field
      家政学
    • Research Institution
      Ochanomizu University
  •  Contribution of Food to the Aged.Principal Investigator

    • Principal Investigator
      SHIMADA Atsuko
    • Project Period (FY)
      1989 – 1990
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Co-operative Research (A)
    • Research Field
      家政学
    • Research Institution
      OCHANOMIZU UNIVERSITY
  •  Studies on the Cooking Properties of Textured Soy Protein.Principal Investigator

    • Principal Investigator
      SHIMADA Atsuko
    • Project Period (FY)
      1988 – 1989
    • Research Category
      Grant-in-Aid for General Scientific Research (C)
    • Research Field
      家政学
    • Research Institution
      Ochanomizu University
  •  現代の食環境下における食品品質特性の多面的解析

    • Principal Investigator
      荒川 信彦
    • Project Period (FY)
      1987 – 1988
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Co-operative Research (A)
    • Research Field
      家政学
    • Research Institution
      Ochanomizu University
  •  Studies on thawing of frozen foods by microwave oven. ---Effect of thawing condition on the qualities of fish meat.---Principal Investigator

    • Principal Investigator
      SHIMADA Atsuko
    • Project Period (FY)
      1986 – 1987
    • Research Category
      Grant-in-Aid for General Scientific Research (C)
    • Research Field
      家政学
    • Research Institution
      Ochanomizu Universiyt.
  •  Correlation of Flavor and Nutrition for Food Evaluation

    • Principal Investigator
      KOBAYASHI AKIO
    • Project Period (FY)
      1985 – 1986
    • Research Category
      Grant-in-Aid for Co-operative Research (A)
    • Research Field
      家政学
    • Research Institution
      OCHANOMIZU UNIVERSITY

All 2011 2010 2006 2005

All Journal Article Presentation

  • [Journal Article] Emulsifying Properties of Egg Yolk as a Function of Diacylglycerol Oil2006

    • Author(s)
      Tomoko, KAWAKAMI, Kyoko, OHASHI, Atsuko, SHIMADA
    • Journal Title

      Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi Vol. 53, No.6

      Pages: 354-360

    • NAID

      10019259057

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500550
  • [Journal Article] マヨネーズ様水中油滴型エマルションの呈味性に及ぼす市販食用塩の影響2006

    • Author(s)
      大橋きょう子, 島田淳子
    • Journal Title

      日本海水学会誌 60・1

      Pages: 55-61

    • NAID

      10016731947

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500550
  • [Journal Article] ジアシルグリセロールを油相とする卵黄の乳化性2006

    • Author(s)
      河上智子, 大橋きょう子, 島田淳子
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌 53

      Pages: 354-360

    • NAID

      10019259057

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500550
  • [Journal Article] Effects of Salts on tee Emulsifying Properties of Simulated-Mayonnaise Oil-in-Water Emulsions Properties of Diacylglycerol2005

    • Author(s)
      Kyoko, OHASHI, Atsuko, SHIMADA
    • Journal Title

      Nikon Kaisui Gakkai No.60

      Pages: 55-61

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500550
  • [Journal Article] ジアシルグリセロールで調製したマヨネーズ様水中油滴型エマルションの乳化性に及ぼす塩の種類の影響2005

    • Author(s)
      大橋きょう子, 島田淳子
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌 52

      Pages: 226-235

    • NAID

      130000052611

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500550
  • [Journal Article] ジアシルグリセロールで調製したマヨネーズ様水中油滴型エマルションの乳化性に及ぼす塩の種類の影響2005

    • Author(s)
      大橋きょう子, 島田淳子
    • Journal Title

      日本食品科学工学会誌 52・2

      Pages: 226-235

    • NAID

      130000052611

    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500550
  • [Journal Article] ジアシルグリセロールの乳化性に及ぼす卵黄成分および食塩の影響2005

    • Author(s)
      大橋きょう子, 島田淳子
    • Journal Title

      昭和女子大学生活科学科紀要 782

      Pages: 23-24

    • NAID

      110004999288

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500550
  • [Journal Article] Effects of Salt Type on the Emulsifying Properties of Simulated-Mayonnaise Oil-in-Water Emulsions Properties with Diacylglycerol2005

    • Author(s)
      Kyoko, OHASHI, Atsuko, SHIMADA
    • Journal Title

      Nippon Shokuhin Kagaku Kogaku Kaishi Vol. 52, No.5

      Pages: 226-235

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500550
  • [Journal Article] マヨネーズ様水中油滴型エマルションの呈味性に及ぼす市販食用塩の影響2005

    • Author(s)
      大橋きょう子, 島田淳子
    • Journal Title

      日本海水学会誌 60

      Pages: 55-61

    • NAID

      10016731947

    • Description
      「研究成果報告書概要(和文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500550
  • [Journal Article] Effects of Egg Yolk Components and Added Salt on the Emulsifying Properties of Diacylglycerol2005

    • Author(s)
      Kyoko, OHASHI, Atsuko, SHIMADA
    • Journal Title

      Showa Women's University bullei in Department of Living Science No.782

      Pages: 13-24

    • NAID

      110004999288

    • Description
      「研究成果報告書概要(欧文)」より
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-17500550
  • [Presentation] 新聞に見る昭和時代の食生活に関する研究-食品の視点から-2011

    • Author(s)
      大橋きょう子、秋山久美子、島田淳子
    • Organizer
      平成23年度調理科学会
    • Place of Presentation
      高崎医療福祉大学(群馬県高崎市)
    • Year and Date
      2011-08-30
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500764
  • [Presentation] 新聞に見る昭和時代の食生活に関する研究-栄養の視点から-2010

    • Author(s)
      大橋きょう子、秋山久美子、島田淳子
    • Organizer
      平成22年度調理科学会
    • Place of Presentation
      福岡:中村学園大学
    • Year and Date
      2010-08-28
    • Data Source
      KAKENHI-PROJECT-21500764
  • 1.  OHASHI Kyoko (60276615)
    # of Collaborated Projects: 3 results
    # of Collaborated Products: 12 results
  • 2.  IGARASHI Osamu (40017231)
    # of Collaborated Projects: 3 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 3.  KOBAYASHI Akio (40005591)
    # of Collaborated Projects: 3 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 4.  ARAKAWA Nobuhiko (40017223)
    # of Collaborated Projects: 3 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 5.  HOMMA Seiichi (50017240)
    # of Collaborated Projects: 3 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 6.  KUBOTA Kikue (90008730)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 7.  KURATA Tadao (60011920)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 8.  HATAE Keiko (50156337)
    # of Collaborated Projects: 2 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 9.  AKIYAMA Kumiko (80155291)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 2 results
  • 10.  EZAWA Ikuko (10060641)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 11.  YAGURAMAKI Kazuko (60074936)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 12.  KATSUTA Keiko (50093555)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 13.  MATSUMOTO Takayoshi (70026144)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 14.  NISHINARI Katsuyoshi (10254426)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 15.  MATSUMOTO Sachio (70081502)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 16.  HASHIZUME Nataka (60057619)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 17.  MURATA Masatsune (60210051)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 18.  OTSUKA Megumi (20175243)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 19.  KASAI Midori (10262354)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 20.  NAKATSUGAWA Kenich (70155761)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 21.  ODA Kikuko (80054162)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 22.  冨永 典子 (30164031)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 23.  谷澤 容子 (30227227)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 24.  早川 功 (30038252)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 25.  妻鹿 絢子 (40020507)
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results
  • 26.  MATSUMOTO Misuzu
    # of Collaborated Projects: 1 results
    # of Collaborated Products: 0 results

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